[Megoldva] Windows 10 frissítési probléma

Update: BIOS frissítés + clean update megoldotta a problémát.

Hónapok óta sikertelenül próbálok frissíteni a Windows 10 20H2 verziójára a 1909 verzióról. A jelenlegi verzióhoz rendben felmennek a saját biztonsági és funkció frissítések. A verzióváltásnál viszont a folyamat végén ezt a hibakódot dobja: 0xc1900101. A MS által javasolt 9 lépésen végig mentem.

Ezeken:

https://support.microsoft.com/en-us/windows/get-help-with-windows-10-upgrade-and-installation-errors-ea144c24-513d-a60e-40df-31ff78b3158a

Eredményre nem vezettek.

A frissítés megkezdése előtt azt írja, a külön letöltött Windows 10 frissítési segéd, hogy a gép megfelel a frissítés követelményeinek.

Mit tudnék még tenni?

Update: Letöltöttem a MediaCreationTool21H1.exe, amely ISO készítést és közvetlen telepítést és felajánlott. Ezt is végigszenvedve nem jártam sikerrel, de legalább bővült a hibakód. 

0xC1900101 - 0x20017

A telepítés a(z) SAFE_OS fázisban meghiúsult, a hiba egy BOOT művelet közben történt. Ez driver hibára utal. Ebbe az irányba keresek tovább. (A fenti leírásban szereplő driver frissítéseket egyébként már megcsináltam.)

Hozzászólások

Letöltött 20H2 iso-ból setup.exe vel futtatva is feljön ez a hiba?

1. Ha rögtön feltennéd a 21H1-et és a frissítéseket?

2. Törölni kellene csökkentett módban a SotwareDistribution mappát és újraindítani a gépet és utána megpróbálni a frissítést.

1. Nem ezt ajánlja fel a win update, de legyen. Keresek ehhez isot.

Tedd félre a Windows Update által javasolt dolgokat. A te barátod a Frissítési Segéd nevű jószág lesz, amit a "windows 10 download" hívószavakkal tudsz magadhoz édesgetni. A 81-86% közötti rész hosszú lesz, készülj rá valamivel, amivel el tudod ütni az időt.

2. Pont tegnap töröltem, de nem csökkentett módban. Kipróbálom. Köszi.

Volt idő, amikor még ez a megoldás hatásosabb volt, mint egy javasasszony ráolvasása. Azóta fejlődött annyit a technika, hogy már nem az. Egyébként csökkentett, vagy normál mód, mind1, lényeg, hogy az update mint service ne fusson és nem fogja a fájlokat, le tudd törölni. Aztán indítsd újra a service-t.

Aztán ott van a Microsoft Update Catalog, ahonnan KB szám alapján le tudod manuálisan tölteni a hibázó frissítést, így kézzel indítva is meg fogod tudni, hogy hát bizony ez így is szar... Így végül fogod a Segédet, elindítod és rájössz, hogy itt kellett volna kezdeni.

"hiba nélkül lefrissít és továbbra is a 1909 van fent?." Végig fut a frissítés, a telepítés állapota eléri 100% -ot és rendben újraindul a gép. Ezután azt látom, hogy 1909hez felment az adott napon a frissítés, a legújabb verziónál pedig azt látom, hogy telepítés sikertelen hibakód: 0xc1900101

És ha nem előre mész az úton, hanem visszafele? Mi van akkor, ha leszeded az összes eszköz driver-ét és csak arra hagyatkozol, amit az MS ad, vagyis aláírt? Én kipróbálnám, hogy uninstall az összes eszköz driverének, amit utólag raktam fel. (Sőt, tudok rosszabbat: ha nem aláírt a driver, akkor az update választhatóként felkínálja, hogy van aláírt, igaz évekkel korábbi verzió.)

Valahova generál logot a frissítés, abban nézz körül. Nekem is hasonló problémám volt, és simán csak annyit írt az update, hogy nem sikerült a telepítés. Utána a naplókban viszont találtam egy sor, ami egyértelműen leírta, hogy nem kompatibilis a víruskergetőmmel (pedig abból is jó verzió - patch level - volt fent.) Megoldás: Víruskergető le -> H2 patch fel -> ugyanaz a víruskergető fel.

(Más tapasztalatom szerint - ahogy a többiek is írták - az ISO-ból való telepítéssel ezt valószínűleg el lehet kerülni, azzal egyből menni fog.)

en tapasztaltam olyat hogy az alaplapi raid vezerlo driveret kellett az alaplap gyarto oldalarol frissiteni es utana jo lett a windows frissites

neked aztan fura humorod van...

Nálam a KB5004945 nem akar átmenni tű fokán napok óta... nem baj, majd a következő felviszi..

Utóbbi időben elég sokat WSUS-oztam, és az a tapasztalaom, hogy a 2021-05 cumulative update elég vízválasztó lett 2004 fölötti verziókban, e nélkül a frissítés nélkül a többi hiába fut, valamit verziót ugrani sem tud.

Most úgy állítottam be teszt rendszeren, hogy 2021-05 legyen minden verzióban az utolsó CU (21H1 előtti verziókra) és utána a 21H1 feaure update és enablement package. A 2004 előtti verizók rendesen befrissülnek bármi update nélkül egyből 21H1-re 2004-20H2 pedig a 05-ös CU után enablement package. 21H1 CU-k rendesen frissülnek ez után.

Remélem segítettem

Amikor hasonló hibába futottam (update utáni rebootok során rollback), a megoldás a debug opció időleges bekapcsolása volt. Update lefutása után első reboot előtt rendszergazdai parancssorban:

bcdedit

Itt elvileg hármat kéne felsorolnia, közte egy Windows Setup bejegyzéssel, annak kell az azonosítója a kapcsos zárójel közé:

bcdedit /debug "{windows setup guid}" on

Miután lefutott az update hasonlóan ki lehet kapcsolni, utána már bootolt nélküle is az én esetemben.

Értem, kár. :(

Ha akarsz még egy esélyt adni neki, van még pár paraméter amit állítottam, de úgy gondoltam hogy a debug a kulcs, mert amikor a boot menüben manuálisan bekapcsoltam akkor egy reboottal tovább jutott, de az csak adott booton érvényes, és következő rebootnál nem hozta fel a menüt, ahol elhasalt újfent. Amikor csináltam akkor mindhárom bejegyzésen bekapcsoltam a bootdebug, bootlog opciókat is. Debug azt hiszem a bootloader bejegyzésen nem értelmezett, de lehet hogy ezt is mindháromra bekapcsoltam. Mondjuk hogy rollback után van-e valahol még bootlog, az jó kérdés:

bootlog [ yes | no ]
Enables the system initialization log. This log is stored in the Ntbtlog.txt file in the %WINDIR% directory. It includes a list of loaded and unloaded drivers in text format.

Ref: bootdebug, bootlog

Ezt a frissítést felejtsd el, ennyi energiát beletolni vicc.

Backup amit használsz és told fel friss telepítésnek az aktuális verziót.

Törölj minden partíciót a telepítővel mikor odaérsz, mert 1 éve már csinál a frissítéseknek is egy hidden partíciót a win 10.

sudo mount -o ro /hup.hu
Szerkesztve: 2021. 07. 22., cs – 05:44

Nálunk két gêp azért rekedt 1909-en mert a boot partíció kicsi volt (mindkettő win7-ről volt migrálva) egyiket teljesen újratelepítettem, másikon megnöveltem és azután már frissült.

Ne hülyéskedj már, az a 64 MB hogy jött össze? A Windows telepítők már a Vista óta min. 100 megás EFI partíciót csinálnak (Win8 óta talán 200 megásat, de az nem vonatkozik rád, ha valóban frissítésből volt fent a rendszer). Egyébként én ezért méretezem a partíciókat kézileg, ráhagyással, jelenleg 512 MB az EFI, ami overkill, de ha szükség lesz rá, ráfér bármelyik Windowsnak az indítószutyka, többféle Linux systemd-bootja vagy GRUB-ja, meg behalmozott kernelei. Még így is van rajta 59% üres hely, de nem érdekel, összesen 1+0.25 TB tárhely van a gépben, 2 × 300 MB pocsékolás nem hiányzik.

A másik, amit még javasolni szoktam, hogy friss Windows főverziót csakis friss telepítéssel tegyünk fel, hivatalos, legfrissebb MS .iso-ból. Igen, munka, újra be kell lakni, de tiszta lappal kezd az ember és egy csomó bugot meg frissítési problémát egy csapásra meg lehet úszni. Ez mindig is igaz volt, még most is, a redditen problémák tömkelegét írják, akik Win10-ról meg Win11 Insiderről akarják a végleges Win11-et feltenni, fetrengenek vele. De friss újratelepítés az nem, mert az munka, inkább szenvednek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)