Megoldva: RAID1 helyreállítása lehetséges lenne?

Fórumok

Sziasztok!

Nagy segítséget szeretnék kérni: egy OpenSUSE 13-as linux szerveren, amit fájlszervernek használtak, véletlenül kiadott kollégám egy mkfs parancsot a /dev/md0-ra (RAID1), mert rákötött egy külső hdd-t, hogy formázza(az okát ne kérdezze senki, miért ...), majd újraindította az illető a munkaidő végén a gépet ... Erre már csak a rescueshell jön be, semmi más és uuid alapján hivatkozik a hdd-re ,hogy nem találja.

Szeretnék segítséget kérni, hogyan tudnánk visszaállítani legalább az adatokat (kb. 100GB).

Amit gondoltam (Most ne menjünk bele a kolléga képességeibe, meg, hogy páros lábbal lenne kirúgva ..., hiszen csak az előző napig van mentése, tehát egy napi munkája oda lenne a kollégáinak, ha nem tudjuk visszaállítani): kiveszem valamelyik hdd-t, systemrescue cd-vel boot, mount, fájlmentés és örül. Majd egy szerver újratelepítés.

Gyorsabb megoldás van erre?

Esetleg csak újraépíteni? Meglesznek akkor az adatok?

Várom a megoldást ... Előre is köszi!

Akkor örömmel tudatom mindenkivel, meglett a megoldás (biztosan van benne felesleges lépés - gondolok itt az md0 törlésére, de most jól működik):

SystemrescuaCD-vel bootoltam, gParted-del a törölt /dev/md0 helyén létrehoztam a SWAP partíciót a /dev/sda1-en.

Boot-oltam az openSUSE-t, kínlódás után bejött a Dracut Emergency Shell, hisztizve, hogy az adott UUID-ű lemezt nem találja.

Kiadtam a /dev/md0 leállítására az alábbi parancsot: mdadm --stop /dev/md0

Kiadtam a /dev/md0 törlésére az alábbi parancsot: mdadm --remove /dev/md0

Létrehoztam újra a /dev/md0-t, hozzáadva /dev/sdc1-et és a/dev/sdd1-et: mdadm -C /dev/md0 -l1 -n2 /dev/sdc1 /dev/sdd1

Felcsatoltam a /dev/md1-et (alias root partíciót): mount /dev/md1 /mnt

Majd továbbá az alábbiakat: dev, proc, sys

       mount --rbind /proc /mnt/proc
       mount --rbind /sys /mnt/sys
       mount --rbind /dev /mnt/dev

Átállítottam a root-ot: chroot /mnt

Újrageneráltam az initrd-t, ahogy említettétek, hogy ott is tárolva lehet az UUID: dracut -f

Majd reboot.

Hozzászólások

Utálni fogsz, és bocs ezért de: egyrészt ez linux kezdő kategória, másrészt vagy 900x volt ez itt (is!) tárgyalva.

Használj légyszíves keresőt!!

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Az a jó az md0-ban, hogy ha mind a két lába csatlakoztatva volt az mkfs idején, akkor amiből az adatokat "helyre tudod állítani", az a biztonsági mentés.

Gondolom, ha az mkfs idején, le lett volna húzva az egyik lába, akkor azt meg leírtad volna -> mentés visszaállítása.

kiveszem valamelyik hdd-t, systemrescue cd-vel boot, mount, fájlmentés és örül.

Milyen fájlok mentésére számítasz egy leformázott lemezről?

Vagy valami másik partíciót akarsz menteni, mint ami formázva lett?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ne haragudj, nem tiszta.

Szóval volt mondjuk két diszket, két-két partícióval, sda1, sda2, sdb1, sdb2, és az sda1+sdb1 lett az md0, az sda2 + sdb2 meg az md1, az md0 formázása miatt nem indul a rendszer és most az sda2-ről vagy az sdb2-ről szeretnéd lementeni az adatokat?

Én két lehetséges irányt látok:
1, md0 megjavítása akár újratelepítéssel, akár backupból visszaállítással és gép bootolása és akkor ott az md1, azt csinálsz vele, amit akarsz. Esetleg lehet fordított sorrendben is, gép bootolása (nem a sérült md0-ról), md1-ről mentés, aztán md0 megjavítás.
2, ahogy írtad, diszket ki, másik gépben bedugod, ott azt mondod, hogy építsen egy raid1-et a meglevő sda2-ből és a másik lemez hiányzik. Felmountolod az új md-t, lemented a fájlokat.

Mindkettővel kell vacakolni, de egyik se tűnik óriási problémának.

Ha félreértettem és a leformázott md0-n voltak az adatok is, akkor a szokásos törölt fájl visszaállítást lehet megpróbálni, amire van egy csomó módszer de eléggé a szerencsén múlik az eredmény.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2021. 06. 17., cs – 07:16

offtopic** a "véletlenül" kolléga még ott dolgozik? :) Remélem már nem..

btw hogyan kerül egy "kolléga" véletlenül egy szerver elé, ahova is bedugja a kis külső winyóját hogy majd ő ott leformázza?? ... hátravinni, leköhögni ...

Mindenki követ el hibákat. Mindenki. Ha első eset, szépen elmagyarázni neki mit miért és mit miért nem. Ha értelmes ember és csak bakizott,  nem szándékos károkozas stb., akkor valószínűleg ennyi elég lesz. Nézzetek be ide:

https://hup.hu/node/134245

Ha mindenkit kivégeztek volna az első ilyen után, most nem lenne a hup-nak community-je.

 

Ha sokadik ilyen, akkor az már más tészta...

Ritkán szólok ilyenekhez hozzá, de.... Igen, lehet ilyen munkahely, lehetnek ilyen képzettségű kollégák, lehet ilyen a vezetés, sőt minden lehet egyszerre + napkitörés is. DE ha ezt mind tudjuk, akkor legalább heti vagy inkább napi backup-ot készítünk bárhova a nap végén. Vagy kínunkban havi egyszer egy "szomorú vasárnap" besétál valaki és egy külső disk-re lementi azt, ami fontos.

Ilyen esetben egyértelműen a vezetőség hibás véleményem szerint. Általában az "oldjukmegokosba" cégeknél lehet ilyet találni a saját tapasztalatom szerint. Én is dolgoztam több ilyen cégnél (egyszerre is), volt helyi heti és inkrementális mentés, emellett nekem is voltak "szomorú vasárnapjaim", de mindhárom az én döntésem volt ~20 évvel ezelőtt, nem volt elvárás, csak az adatok voltak fontosak.

Így van. Sajnos nem csak a KKV-knél, hanem nagyobb cégeknél is erős a hajlam az IT költségek minimalizálására, mert a vezetők csak azt látják, hogy be köll kapcsolni a gépet, és az Interneten minden "működik", a gmail, a youtube, a mittudoménmi. Meg kell nyomni egy gombot, mint a kenyérpirítón, és máris ott van. Akkor náluk is nyilván csak meg kell venni azt a brejzlit, és bekapcsolni, aztán majd az is fog menni. Nem látják, hogy mi munka van amögött, hogy valami csak úgy "működjön".

Aztán amikor leteszel eléjük egy rendszertervet, mellé a költségeket, akkor megy a hiszti, hogy a rohadt informatikusok kihasználják, hogy más nem ért hozzá, és aranyáron dolgoznak.

Ezt valóban nem tudhatom, ahogy azt sem, hogy miért van a szerverhez ilyen szinten fizikai hozzáférése valakinek.

Azt sem tudom, hogy milyen a kialakított infrastruktúra (gondolom semmien .. csak be van hátra rakva valami gép, ami A szerver).

De azért na.. mindenki leírta hogy követett már el hibákat, de ilyet ? Eszembe nem jutna USB-s külső winyóval közelíteni bármilyen szerverhez csak úgy hogy megformázzam.. Az egy másik kérdés, ha valamit direkt csak úgy lehet kinyerni az adott szerverről, de akkor nyilván egy olyan USB-s winyóval megyek ami már elő van készítve a feladatra...

Adatvesztéssel járó "hibám" szerencsére a pályafutásom alatt még nem történt (kopkoppkopp) saját balfaszságom okán. Olyan már volt, bár gondolom mindenkinek kb. hogy adott esetben "hupsz" nem azt a szervert kellett volna újraindítani, stb.. másik ssh konzolon operálás a config fájlokkal.. csodálkozás hogy miért nem lép érvénybe a beállítás, majd realizálás, hogy ja baszki a másik szerver konfigját állígattam ... ilyenek vannak, de az apró nuansz kb.

Ez itt full adatvesztés,ha jól olvasom lejjebb a kommenteket.. meg feljebb.. meg az OPban. (bár talán nem, mert csak 1 napi meló ment a kukába?)

Tehát ezt ne akarjuk már elkönyvelni egy "apró kis hiba", "mindenki hibázhat" dologként. De lehet én látom túl kritikusan az egészet... Akkor elnézést.

ps.: és igen egyetértek, hogy valahol ez normális :D sajnos .... ahol én megfordultam eddig ott ez a nem normális kategória :)

miért van a szerverhez ilyen szinten fizikai hozzáférése valakinek.

Valószínűleg nem egy valódi szerverről van itt szó, hanem valakinek a hobbi projektjéről. Én is dolgoztam olyan helyen, ahol Gipsz Jakab asztala alatt nem egy, hanem két desktop gép volt, az egyiken Linux futott és egy Samba figyelt.

Na ez a Linux szerver, amit fájlszerverként használtak, simán lehetett valami hasonló

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A /dev/md0 szerencsére a SWAP volt. Rátettem a 2 lemezt egy klónozó állomáson keresztül egy laptopra. Boot-oltam gParted Live-val (legfrissebb)  USB-n, gParted látta, hogy nem üresek a lemezek, de mount-ra csak a legfelső szint mappáit látta, lejebb csak pár mappába ment. SystemRescueCD-vel (8.0.2) boot után mindent olvasott, le tudtam menteni mindent. Azóta babrálom a 13.2-es openSUSE /etc/fstab és mdadm.conf fájljait, valamint kiszedtem a grub .conf-ból ism hogy nincs swap de nem tudom rábírni, hogy ne keresse az /dev/md0-t, azaz a SWAP partíciót. Pedig nem találom az uuid-ját a partíciónak.

Szerintem már innen kevesebb idő lenne, ha újrahúzná a srác a szervert, és újra beállítja az SMB megosztást. Fájlmegosztáson kívül más funkciója nem volt.

Mindenki volt kezdő. Mi lenne a célja a linux-kezdő területnek a fórumon, ha nem az, hogy kezdők sokszor megtárgyalt egyszerű dolgokat kérdezzenek, ami nekik új.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Igen, én is voltam kezdő, de mondjuk kezdhette volna azzal, hogy a swap van rajta. A leírásból nekem az jött át, hogy fájlok (100GB-nyi) vesztek oda, mely esetben megértem, hogy megy a kínlódás, de ennyi idő alatt lehet, hogy újrakészülhettek volna azok a fájlok, amik a mentés óta keletkeztek (vagy megvannak levélben stb).

mert azokat a filesystemeket amik "lejjebb vannak" be kellene mountolni ha akarod látni.

igazából nem muszáj persze, ott vannak az adatok attól h éppen nincs mountolva.

ha tényleg az az md0 (változhatnak a device számok bootolások között!) amelyikre gondolsz (mondjuk a méret stimmel) akkor valszeg a partíció típusát elállította 82-ről vmi másra. tedd vissza 82-re, mehet rá az mkswap és következő bootkor meglesz

persze az is jó kérdés hogy a boot partíción levő fstab-ban hogyan hivatkozik az egyes partíciókra...

device name-el, uuid-val, vagy hogyan.

amúgy ha a (boot partíción levő) fstabból kiszeded a swap hivatkozást akkor nem fog kelleni neki boothoz.

Gábriel Ákos

Jópárnapos munkával és kétséges eredménnyel neki lehet állni.  300e + ÁFA / nap.

Ti john_silver-rel kollégák vagytok? Kísértetiesen egyező a két topic..

Szerkesztve: 2021. 06. 17., cs – 20:08

Félre ment

Szeretnék segítséget kérni, hogyan tudnánk visszaállítani legalább az adatokat (kb. 100GB).

Gondolom backupból egyszerű másolással.

Dracut alól meg tudom szabadítani a rendszert a swap használatától, hogy ne keresse a /dev/md0-t?

Nem semmi a kérdések alapján, hogy ti ezért még pénzt is kaptok.

Lehet nem informatikás cég. Láttam már kis mérnöki tervezőirodát külön informatikus nélkül, mindent maguknak csináltak. Mikor valami beszart, meghaladta a hozzáértésük, akkor kajtattak ismerős után, aki megcsinálta nekik.

Vagy könyvelőirodát, ahol a cégtulaj férje volt az "informatikus". Telepített, kábelezett, megvette a hardvert, beüzemelte. Ezek "apróságok". Amikor tanácstalan volt, felhívott.

Én speciel most azért kapom a fizetésem, mert itt körülöttem van egy rakat kutató aki nem rendszer üzemeltető. Nap, mint nap beleszaladnak a rendszerrel kapcsolatos problémákba, amihez így nem kell mindenféle fórumokra írogatniuk. Szeretnének valamit, felhívnak, leírják mit szeretnének, megbeszeljük, megcsinálom. A baj akkor van, amikor önállóan akarják megoldani, aztán vehetem elő a legnagyobb lapátom a szart ellapátolni utánuk. (De hát ez is része a munkaköri leírásomnak).

Félve kérdezném...

A két fizikai lemezről van bit-by-bit mentés, és azon (vagy inkább annak a másolatán) folynak a kísérletek, igaz?