Chia network - HDD árak - next gen cryptojacking?

Fórumok

Apropó Chia

Késő-e már HDD-ből/SSD-ből  betárazni? Mennyire komoly a hiány? Mennyire indultak meg az árak? (arukeresőn termékenként változóan 10%(1TB)/20%/50%-os áremelkedést látok - amennyire látom a nagyobb kapacitásoknál nagy az ugrás) A munkához kevesebbeket zavaró GPU után most a HDD piacot vágják haza? Talán a 3 terás HDD-k ára még elviselhető, de fölötte már nagyon megugrottak az árak a gyors mintavételem alapján... és akkor jöhetnek az új generációs cryptojacker honlapra beépülő nemkívánatos appletek, amik GPU/CPU-kriptobányászat helyett most már a cache-ünket fogják teletolni? (diskquotát minden usernek... minden gépre, otthon is) Eddig nem volt semmi bajom a cryptovalutákkal, de ha a hdd árakat is felpörgetik az sokkal több embert fog érinteni... arról nem is beszélve, hogy cryptojackerek nem csak megpörgethetik a GPU-t, hanem elfüstölhetik rövid idő alatt az SSD-ket, kicsit lassabban a HDD-ket.

Hajbazer ments meg minket a "fejlődéstől"! - komolyabbra fordítva: ki hogyan készül fel az új generációs cryptojackerekre?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 21:06

Szerintem a blockchain technológia egy nagyon fontos mérfőldköve az informatikának, nagyon sok problémát lehet vele megoldani, rendkívül érdekkes technológia. 

Viszont ennek a felhasználása kriptó valutánál, hát az ...... (ide egy minimum fél órás raget gondoljon mindenki, az anyanyelvünk minden leleményét felvonultatva). 

Gyakorlatilag ez az "ingyenpénz" kategória, nem kell hozzá szaktudás, csak veszel vasat és termeli. Tudom leegyszerűsítem a helyzetet, de távolról megnézve ez a helyzet. Gátolja a fejlődést. Most nem is csak az elbutulásra gondolok, hanem már a GPU-k is, de a háttértárak esetén még hatványozottabban igaz (és a CPU esetében is van ilyen jelensége, mert ugyebár valamivel meg is kell hajtani azokat a GPU-kat....stb.). Egy olyan config, amit normálisan lehetne kutatásra használni (ami amúgy sem volt olcsó) most simán 3-4x-esébe is kerülhet, ha van olyan szerencséd, hogy meg tudod venni. Ez nem csak az akadémiai szférának baj, de az iparnak is. Ez egyébként az utóbbi 1-1.5 évben nőtt nagyot, szóval még sok olyan config van ami még teszi a dolgát, de egyre égetőbb lesz a probléma. Az ide kapcsolodó bűnözési vonalat nem is emlegessük, vagy a negatív környezeti hatásokat. Valamint a rendszer instabilitása miatt is lehet benne gazdasági kockázat (lufi esete), ami előbb utóbb nagyon nagy bajt fog csinálni. 

Igazából én itt a kriptók tiltásának pártján vagyok, kicsit nagyon túltolták a biciklit.

(és ez nem azt jelenti, hogy a blockchain ellen lennék, csak ezen felhasználási mód ellen vagyok).  

Minden betűddel egyet tudok érteni.

Eddig csak nevettünk azon, hogy a malware tönkreteszi a gépet, most ez nagyon is valósággá válhat ha megjönnek az SSD-ket teleíró cryptojackerek, és minden gép még drágább lesz, mert a hdd/ssd árak is felmennek...

Az is egy teljesen új élmény lesz, hogy itthon bejátsszam a gyerek win10 gépére a disk quotat, hogy nehogy valami ilyen majd teleírja az SSD-jét, meg sok helyen érdekes lesz ez ellen védekezni, ahol a céges policy elnézi azt, hogy rootja van dolgozónak a gépén. (szigorú szemekkel nézek a közbeszerzésen nyert szoftverek fejlesztőire, akiknek évtizedes munkával nem sikerült elérni, hogy az app launcherhez és frissítéséhez ne kelljen root) Persze ilyenkor egyszerű széttárni a kezeket, de most már nem csak elveszni tudnak majd a fájlok, hanem  el is tudják füstölni az SSDt.

ha valaki idoben beszallt, az most nem egy hanem harom csoda gepet tud venni. dehat ez a nyafogoknak szivas, egyreszt mert kimaradtak a bulibol, masreszt meg nekik dragabb lett mindent. dehat most mar muszaly nyomatni hogy a crypto rossz! :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nah most jól megmondtad, az a probléma, hogy nem mindenki szált be. Csak gratulálni tudok... A tények amiket leírtam, persze nem zavarnak, mert azzal vitatkozni kell, és az felforgatja a te kis jól kiépített világodat. Hogy is van azzal a kongnitív disszonancia linkel ?

nekem nincs bajom a cryptoval, nemkell semmit belsoleg helyeselnem. eletem egyik legjobb dontese volt hogy elkezdtem vele foglalkozni :P

a fejlodes meg nem all le, csakmert gamer pistike nem tud alzabol vgat venni. az ipar nem onnan veszi a hw-ket

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerintem az is nagy gond, hogy Gamer Pistike nem tud játszani. A játékok nagyon sokunkat húztak be a szakmába, persze nem egyedül a játékok, de sokunkra hatással volt, onnan jött az ötlet, hogy kellene írni valamit és legalább a kezdeti motivációban segített, szerintem nagyon rövidlátó dolog, azt mondani, hogy az ipar máshonnan szerzi be,  többségében integrált vga van az iparban, szóval őket ez annyira nem érinti, mondjuk a háttértár már fogja, persze nagy cégek még így is megoldják, de kisebb cégeknél ez már lehet porblémás, ami meg a gazdaságra is hátrányos.

Valamint ha nincs megfelelő hardware mondjuk egy elsős egyetemistának, akkor a tanulási lehetőségeit is befolyásolják. GPGPU programozás mondjuk nem a játékokról szól, nagyon sok kutatásban használják, ha nincs értelmes GPU a gépben, akkor ebből a hallgató kimarad, vagy majd max papíron tanulja programozni, azt meg tudjuk hova vezet. Ez nem csak a tanulást hátráltatja, hanem a kutatást is, ezeket az eszközöket, aminek az árcédulája kapott egy 3x-os szorzót olyan helyeken használjuk, mint Big Data kutatások, kvantum Algoritmusok fejlesztése, Data Driven módszerek fejlesztése (köznapibb nevén Mesterséges Intelligencia). Ha ezek belassúlnak, akkor annak az ipar is megissza a levét.

Hozzám már érkezett olyan kérés, hogy nem lehetne matekos témát kapni szakdolgozatra, mert amit igazán szertett volna, arra nincs gépe és nem is lesz a közeljövőben, végezni viszont szeretne.  Persze örülök, hogy a hallgatók elkezdik felfedezni a matekot, de azért ez nekik valahol csalódás, mert nem foglalkozhat azzal, amit tényleg szerettek volna, én meg próbálom legalább érdekessé tenni neki, csakhát gép nélkül azt nehéz.  

A crypto nem fejlődés, a blockchain az. A kettő nem ugyanaz, a blockchainek kutatása attól még nem áll le, nem ez az egyetelen terület, ahol alkalmazzák. Tulajdonképpen majdnem az összes többi területen, ahol van értelme forradalmat hozott és egy jó technológia amit érdemes kutatni. Csak a cryptoval, mint alkalmazással van baj, de azzal sajnos nagyon nagy. Mégpedig az, hogy gátolja a fejlődést.

mar nem jarok egyetemre, ezek szerint a fel evfolyam 3d grafikat kodol? meg csudajo algokat csinal? az nagyonjo hir, mert eddig csak egyetemrol epp vegzett diplomas balfaszokkal talalkozunk :( ezek szerint kezd feljonni a szinvonal?

ha meg nem talal vgat, akkor bereljen! aws, azure mindenhol van gpus vm, oraberben kell fizetni

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az egyetem/tanszek nem tud ilyesmiben segiteni? Gondolom van hozzaferesuk mindenfele gephez, akar meg GPU is lehet bennuk.

Nalunk CNC maroval meg kollaborativ robottal is mukodott a dolog, hogy kapott egy VM-et a diak a megfelelo programokkal, azon tudta probalgatni otthon a kodjat, aztan megbeszelte, hogy a fizikai (tanszeki vagy ceges) vason mikor probalhatja ki amit alkotott. Meg hozzaerto is volt ott sokszor. Tippre sokkal tobb embernek van GPU-ja, mint parmillios CNC maroja meg robotja, ha ezekkel mukodott, talan azzal is menne.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Lehet az én ismereteim nem elegendőek, de nem látom, hogy GPU nélkül VM-ben hogyan szimulálnánk egy Nvidia GPU-t a Cuda-nak. 

Az pweatw működhet, hogy a kedves hallgató sorszámot húz és bemegy valami Laborba, ahol van és akkor ott teszteli, amit otthon minden visszajelzés nélkül összerakott, de ez mondjuk a 70-es 80-as évek informatika tanítására emlékeztet és nem valami hatékony. Pont az lenne a lényege, hogy a dolognak, hogy ne csak a beadandókat csinálja meg vele, hanem tudjon kipróbálni dolgokat, tesztelje, ne csak a kiadott beadandókat csinálja meg, hamár komolyabban foglalkozni akar a kérdéssel. Pláne ha mondjuk nem csak GPU programozásról van szó, hanem mondjuk olyan feladatokról, amihez nagyon nem árt a GPU, mondjuk Neurális hálóval való szórakozásról, amire már ez a sorszám húzás annyira nem jó. Valamint az is lehet probléma, hogy a Laborba is meg kell venni a GPU-kat. Az egyetemek anyagi helyzetét elnézve azért rendes labort, ahol azért OK hardware van ilyen árak melett szintén problémás lehet. Ez csak egy aspektusa a dolgoknak. Ott van még a kutatás, ahol még okozhat problémákat, nem feltétlenül megoldhatatlanokat, de azért okoz. Valamint a gazdaságot is megfektethetik a cryptok, mivel ez egy nagyon nagy lufi. Ezt jelzi, hogy az 55e dolláros árról egyetlen tweet hatására esett 22e-t. Ha ez a lufi durran, akkor azt az is megérzi, akinek köze nincs az IT-hoz. 

meg mindig nem ertem miert kell az egesz evfolyamnak 3090 kartya a beadandohoz. cuda kodot egy barmelyik nvidaival le lehet fejleszteni (probaltam), aztan ha kesz a kod akkor mehet egy nagyobb kartyara. ha meg ennyien akarnak vgazni, akkor alljanak ossze es vegyenek kozosen egyet. raadasul egy ilyen kartya napi bevetele 1500 penz korul van, 5 perc googlezassal lehet talalni banyasz forumot/discord servert, ott barmelyik banyasz kolcsonadja ilyen napidijert a gepet, es akkor nem egy kartyaja futtatja a vilagegyenlet szamolot hanem 8. persze ezen este nem lehet nyomni a pubg-t...

szoval mutattal egy olyan problemat amire tobb megoldas is van csak akarni kell, mastcryptot konnyebb hibaztatni...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Node nem a gamervga-val van csak a gond, hanem a HDD és SSD vonallal is. Ezeket meg horror áron tudod beszerezni. Például egy 8TB-os enterprise diszk, mentéshez, a korábbi 60-70e nettó helyett 120-130e nettó lett és nem az USD árfolyam hatása. E mellett a szállítási idők is hosszabbak lettek.

A "nem ott veszi" egy dolog, de a hacsak nem vagy direktben a gyártóhoz drótozva, akkor elég szabottak a lehetőségeid.