OpenIndiana Hipster 2021.04

Megjelent az OpenSolaris folytatásának tekinthető, iilumos alapokra építkező OpenIndiana legújabb kiadása, az OpenIndiana Hipster 2021.04:

After another 6 months have passed we are proud to announce the release of our 2021.04 snapshot. The images are available at the usual place. As usual we have automatically received all updates that have been integrated into illumos-gate. This release’s most notably changes are

A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 05. 10., h – 16:12

Újabb szög a SPARC koporsójába, az illumus dobja a támogatását:

Officially end SPARC support in illumos and remove the SPARC code from the tree

When the illumos project was formed in 2010 as a fork of OpenSolaris, the operating system contained support for 32-bit and 64-bit x86 machines, and for various 64-bit SPARC machines from Sun Microsystems. In 2018, we officially dropped support for 32-bit x86 systems, leaving just 64-bit x86 and SPARC.

The most recent SPARC machines for which we have relatively direct and complete support were contemporary at the time of the fork; viz., the UltraSPARC T2 family of servers, such as the T5120 and T5220. The last of these systems reached their end-of-life between 2011 and 2012. In the decade hence, the size and quality of the pool of second hand systems available through eBay and other vendors has dwindled, and prices have risen to match. Desktop systems in particular are popular for collectors, and are thus now staggeringly expensive if you can find them at all. As a result, the pool of machines available to build the software is extremely limited; the project does not currently have access to a permanent official SPARC build machine.

Without ready access to build machines, one might consider cross compilation. Though we have some support for cross-architecture software generation in the tools, the operating system does not currently support being cross compiled in full. Work would be needed to complete surgery to Makefiles and arrange for packaged cross-architecture C compilers, amongst other things.

In theory one might emulate SPARC systems with QEMU, but reports in the field suggest that this does not work well enough to run modern illumos. Even if it did, it may take a very long time -- e.g., weeks! -- to build the operating system under full emulation.

In addition to the core of illumos, the external software ecosystem has changed a lot in ten years. Many new projects have emerged that generate program text at runtime (JIT) or which do not use established code generation systems like LLVM or GCC that have SPARC support; e.g., Go and Node.js. Some projects could in theory support illumos on SPARC, like Rust, but it will still require a not inconsiderable amount of work to get there. There is growing interest for use of Rust in the development of the core of illumos, and lack of current support for SPARC inhibits those efforts.

If a community of users was going to emerge to provide engineering effort and build resources for SPARC, it likely would have done so by now. It is always sad to close a chapter in our history, and SPARC systems represent a strong and positive memory for many of us. Nonetheless, the time has arrived to begin the process of removing SPARC support from the operating system.

[...]

trey @ gépház

Még csak hibáztatni sem lehet őket. Köszi Oracle...
Kiváncsi vagyok, hogy a még élő SPARC-supporting illumos disztrók (Tribblix/DilOS/v9os triumvirátus) vajon majd megoldják-e maguknak, vagy dobják ők is. A Tribblix ugyan nem is igazi illumos disztró, inkább egy deriváns, aki eléggé külön utakon császkál, tehát ez még őket érinti legkevésbé, de a SPARC támogatásban eddig sem jeleskedtek túlságosan, csak egy 3-4 verzióval korábbi image érhető el tőlük SPARC-ra és az is kb. alpha. A DilOS egy "debianosított" OpenIndiana; ha az upstream kernel levesbe küldte a SPARC supportot, akkor ők valószínűleg nem fognak erőlködni. A v9os viszont SPARC-only, direkt a SPARC cél, ott vagy megoldják (fork), vagy megszűnnek.

Sz*rk: A v9os fejlesztője visszaírt, hogy érdeklődés hiányában amúgy is hanyagolva van már a projekt. Inkább az SGI Octane-jával nosztalgiázik.

Intel szerint nem:
https://www.pcworld.com/article/3606592/intel-benchmarks-say-apples-m1-…

Valoszinu hogy valamikor egy nem x86 tenyleg legyozi az x86-ot altalanos celu
szamitogepben (is), de ez meg nem jott el.

M1 `memoria a chippen` miatt 3x nagyobb memoria savszelleseggel rendelkezik,
igy nem mindegyik teszt fair core teljesimeny hasonlitashoz,
foleg hogy a verseny tars egy ~2014 -es DDR4 standardot hasznal meg mindig.
(Kerestem videot, hogyan lehet cserelni, upgradelni a memoriat egy M1 -en, egyenlore nincs)

M1 5nm, nem fair core hasonlitas 5nm vs 10/7nm.
~30% al kene gyorsabbnak lennie olyan teszteken,
ahol memoria interfacen nem nyer, ha core -t akkarod szidni.

ARM9 (SVE2) hamarosan erkezik, meglatjuk.
DDR5 5nm x86 is lesz .

SoC persze lehet hasonlitani, de ebbel meg nem kovetkezik, hogy gonosz CISC x86-at a jo
kepu RISC megveri, meg nem kovetkezik.

Kovetkezo par eveben nagy felfordulas lesz CPU/NPU/GPU korul,
a piac akkar at is rendezodhet, lesz par meglepetes ..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A POWER neked döglött ló? Végig pariban voltak az x86-osokkal, nem egyszer, nem egy ponton kenterbe vervén őket. Ami miatt a benchmarkokon kevesebbet szoktak mutatni az leginkább azért van, mert a fordítóprogramok fejlesztői az x86 és ARM optimalizációra gyúrnak.

Szerintem az Apple otthagyta a POWER-t amikor képtelenek voltak egy G5-ös laptop procit legyártani. Aztán hopp, a szerverkínáltból is eltűnt, kivéve legacy high-end - nyilván ha nem akarod újraírni a brutál számdaráló appodat, akkor szervercsere esetén megtartod, meg az van a marsjárón is biztos ami biztos (de az esést már konzumer go pro-val videózzák)

Ami persze a konzumer piac, én ezt értem, de ez befolyásolja, ha a mérnök dönt éppen az IBM/Oracle Sales segítsége nélkül, mit fog választani, mondjuk az Amazonnál, a Microsoftnál, a Google-nél vagy a Facebooknál, ami a bolygó számítási kapacitásának már észrevehető része.

De mondjuk azt, hogy POWER van volt lesz, oké. SPARC architektúrából viszont az Oracle 17 óta nem hozott ki semmit, az is 20nm-es chipen összerakva több egység az előző generációból, ami az 5nm-es M1-eshez képest úgy hat, mint anno az UltraSPARC III-hoz képest a toronymagas régi Sun szerverek.

Ahelyett, hogy megvárták volna a POWER6-ot...
A POWER a szerverek és a beágyazott cuccok piacáról sose tűnt el, de mostanság a desktop piacra is kezd visszajönni.

A SPARC-ot viszont tényleg kinyírja az Oracle. Érdemes volt csak ezért felvásárolni a Sun-t, hogy bezárják és kinyírják a Solarist és a SPARC-ot is... Hogy nekik csak a Java, meg a MySQL kellett, az egy dolog, de a felvásárlás idején a Solaris már nyílt volt; minek kellett bezárni, ha nem volt vele semmi céljuk? Miért nem tudják ugyanazt csinálni a SPARC-kal, mint az IBM a POWER-rel? Technológiatemető az a cég.