Rendszeresen ... tabletet.

Címkék

Tablet = iPad, Galaxy Pad stb.

Nem tablet = nagyobb mobiltelefon

használok
34% (342 szavazat)
nem használok
66% (676 szavazat)
Összes szavazat: 1018

Hozzászólások

Feltételezem a tablet kategóriájába a 2-in-1 convertible (áthajtogatható notik illetve a tablet formájú, leszedhető billentyűzetes) PC-k is beleértendőek.

Tehát egy jailbreakelt iPad már ez alapján nem tablet. Ahogyan egy root jogos Galaxy tab sem. Viszont egy Windows 10 S-t futtató surface gép tablet, ha a céged úgy adta ki neked, hogy felhasználói jogod van rajta....

Ha ez így van, azt érdemes lenne a szavazás leírásába beletenni, mert nem biztos, hogy mindenkinél ez a definíció.

Nagy Péter

Akkor Androidos tablet nem letezik, mert egyetlen app telepitesevel szerezhetsz parancssort. (Termux, Connectbot, es tarsai) Root jog kutyufuggo, de az esetek tobbsegeben szinten nem egy nagy varazslat.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Most juttattad eszembe, hogy van egy.

Abszolút, többet is használom az iPad-et, mint a privát laptopom.

használok

videóhívások, kindle, pdf, netlfix, youtube, thimbleweed park

Szerkesztve: 2021. 05. 03., h – 09:56

Kizárólag könyvolvasásra és Garmin GPSmap off-grid buzulására USB-n.
Nagyon ritkán megnézek rajta egy-egy filmet.

Tab S

Nekem a tablet valahogy a mindenre picit jó, de igazából nem jó semmire kategória. Ahhoz, hogy mindig nálam legyen túl nagy, pont erre való a telefonom, ha meg fix helyen vagyok arra ott az asztali gépem. Változó fix helyre meg laptopot használok, sokkal kényelmesebb, gyorsabb, teljesebb értékű mint egy tablet. Egyébként van tabletem, de évek óta felé se néztem.

Kettő is van, egyik az enyém, a másik a kisebbik fiamé. Mind a kettő a polcon áll, gyakorlatilag soha nincsenek használva, pedig a fiaméban még mobilnetes kártya is van, de így se kell neki a laptop mellé. 

Csaba

Most kezdek visszatéreni a tablethez, Bluetoothos rápattintható kontrollerrel meg Steam linkkel játékra ideális, egyéb dolgoknál már átszoktam telefonra/laptopra.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 05. 03., h – 10:39

Corona nélkül, vonattal napi munkába járásnál használnám, e nélkül most elég ritkán.

Szerkesztve: 2021. 05. 03., h – 10:39

A tablet tartalomfogyasztásra jó, amihez a mobil kicsi és kényelmetlen, a laptop meg túl nagy és nehéz. Például cikket olvasni, videót nézni, játszani (pl. kártyajátékokat) ideális ágyban, kanapén. Régebben volt egy ipad4-em, szerettem rajta a hearthstone -t tologatni.

Dell Latitude 7200 2in1 számomra tablet IS, ezért a "használok"-ra nyomtam.

nekem mind a ket laptopom 2-in-1 es a nem hasznalokra nyomtam. ;) 

kicsit specifikusabban megfogalmazott kerdes segitene ezeknek a tisztan latasaban. 

de igazabol tablet "modban" csak akkor hasznalom amikor rajzolok rajta valamit ... tehat jellemzoen nem ugy hasznalom mert a munkam nagyon kicsi reszehez kell rajzolnom.

Ok, de ezt pl. a Dell Latitude 11-est hova sorolnád? Az 5175-öshöz van egy billentyűzet, ami egy rugalmas pánttal bír meg se áll a gép, ha nem asztalon használod. Ok, van egy másik féle billentyűzet hozzá, az sokkal noti szerűbb kinézetet ad (meg plusz akksit), de ha leveszed róla, akkor egy ugyanolyan tablet formájú cuccot kapsz, mint bármely másik tablet. (Ha attól eltekintünk, hogy 2x olyan vastag és 2x olyan nehéz.

iPad tartalom fogyasztásra (olvasás, kotta, YouTube, böngészés), netbankra, online meetingre stb. 

Egy laptopot váltott az asztali + iPad felállás. Erőforrás igényes munkára jobb az asztali, mint a laptop, mert sok kiegészítőt kell rákötni, tehát úgyis helyhez kötött, viszont bővíthető és nagyobb a teljesítmény, azonos vagy kisebb áron. 

Eleinte kicsit fölöslegesnek tűnt az iPad az okostelefonok világában, ma már az okostelefon tűnik feleslegesnek, mert kizárólag telefonálok rajta vagy nagy ritkán Maps, erre kb. a legolcsóbb is elég, de általában nap végén úgy veszem ki a zsebemből, ahogy betettem. :) 

Én nagyon megszerettem és nem hiszem, hogy leváltanám a következő pár évben. 

Tablet vs. telefon melyiket használom: azt figyeltem meg, hogy amikor fos telefonom volt, mindent inkább a tableten csináltam. Aztán amikor vettem rendes telefont, a tabletet nem használtam többé másra, csak könyvolvasásra. Néha egy-egy Munkaügyek részt megnézni rajta éjszaka egyedül, fülessel.
A 8"-os már nagyon slim, kezes méret és könnyű is, de még így is plusz burden cipelni. Általában itthon van a töltőjén; utazáskor jön velem.

Annyira nem hasznalok tabletet, hogy nincs is. Nekem kicsit olyan erzesem van, hogy egyesiti a laptopok meg a smartphoneok rossz tulajdonsagait (nagy, ergo maceras cipelni, cserebe hasznalhatatlan kb barmire, mert ilyen szarrabutitott rendszerek vannak rajta + on screen keyboardon amugy is kinkeserves dolog fel sornal hosszabb szoveget irni).

I hate myself, because I'm not open-source.

Ja, amíg meg nem vettem az Amazon Kindle Paperwhite-ot, addig én is arra használtam, amióta ez megvan vagy papír könyv, vagy Kindle, durván más feeling, nem süti ki az ember retináját, napfényben is tökéletes papír élmény. Azóta a tebletem a süllyesztőben, azt se tudom hol van, szerintem már az akkuja is kipurcant hosszú magányában.

Laptopot itthon nem használok, a telefont is jól elteszem mikor hazaérek.

Tavaly óta S6 Lite, addig volt egy 7"-es Lenovo, egy Fujitsu meg egy Huawei T3 8.

 

Filmet, sorozatot, youtube-ot ezen nézek alapvetően. Gépen akkor, ha valami mást is csinálok közben.

PDF-eket is olvasgatok rajta, világítás vezérlésére (Lidl Zigbee), Squeezebox távirányítónak is használom.

Nexus 7-em volt (van valahol). Amíg elővárosból egyetemre + melóba ingáztam, nagy hasznát láttam. Jegyzetekből tanulni, netes cikkeket olvasni, sorozatot nézni metrón/villamoson/vonaton sokkal jobb, mint laptop, vagy telefon.

Viszont mióta már nem kell magolnom, nem kell rendszeresen tömegközlekedésen ingáznom, teljesen feleslegesnek érzem. Arra, hogy néha elolvassak ágyban, kocsiban várakozva, esetleg WC-n ülve 1-1 cikket bőven elég a telefon is, ami mindig kéznél van, nem kell keresni. Egyébként meg viszek laptopot, ha nem valami kis nyomorult villamos ülésen, tömegben kell az embernek valamit csinálni rajta, akkor egyáltalán nem kényelmetlen ölben felcsapni és azért sokkal hatékonyabban használható.

Konkrétan 2-3 éve szerintem elő sem vettem már a tabletem, valszeg az aksija már teljesen meg is dögölhetett.

Kizárólag az ip kameráim képét nézegetem a tableten, és futópadon setálás közben youtube videót nézek rajta.

Már nem használok, mert Huawei telefon + EMUI Desktop hordozható kijelzőn.

Egy vékony, hordozható monitor, ez konkrétan: https://blitzwolf.com/15.6-inch-Touchable-Monitor-p-415.html

Meg van hozzá egy rádiós billentyűzet+egér kombó (Rapoo 8000S).

Az EMUI Desktop meg olyasmi, mint a Samsung DeX, egy desktop jellegű felület. Sok app elég jól működik, pl az általam használt böngésző ad helyi menüt, megy a középső gomb is, és természetesen a billentyűzetkombinációk is. De nem minden app viselkedik megfelelően, és a kinézet se mindig tökéletes. A legjobbak azok, ahol egy appban van benne az összes kijelzőméretre és fajtára optimalizált UI, ezek a tablet elosztást használják desktop módban.

Screenshot itt.

Egy 10"-ost használok kottatartónak, már lassan 3 éve,
meg néha filmet nézek rajta, hosszabb távú utazás során.
Ezekre bőven elég.

Márhogy papír kotta alá? :D Amúgy nekem kiváltotta az összes kottát, baromi kényelmes, hogy nem kell kinyomtatnom, összecelluxoznom / lefűzetnem,  magammal vinnem vagy otthon felejtenem a papírokat, a lapozás pedig még lapozó pedál nélkül is sokkal gyorsabb (bár gyakoribb az egy oldal / képernyő miatt). 

Tablet az, ami segitsegevel a gyereket meg lehet etetni, nem?

(*) használnék, ha vennék. talán. de nem veszek.

A biztonsag kedveert megneztem, letezik-e Galaxy *Pad :) 

Azert sokan kiprobalnanak szerintem egy androidos ipadot vagy egy ios-es galaxyt. 

Én egy dologra használom a tabletemet... e-book olvasó.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Nos én csak azt tudom, hogy ezerszer inkább egy AMOLED, mint egy IPS. For me at least.
Egyébként nem tudom, technikailag mi az akadálya az AMOLED-et magas frekin hajtani. Illetve ezt a konkrét típust se tudom, mennyin megy. A képe ezerszer igényesebb, mint bármilyen IPS-nek.
Éjszaka külön szeretem, hogy tényleg csak a betűk világítanak (night módban fehér betűk vannak fekete háttéren).

Nem feltétlen kell Kindle, veszel olyat, amin Android van és akkor azon van Kindle app, amivel lehet olvasni Kindle ökoszisztémában és bármi egyebet is lehet telepíteni, ami kényelmesebb. A Kindle ebből a szempontból sokkal zártabb és már nem is a legolcsóbb, ami annak idején jellemző volt.

Annyit tud fizikailag az AMOLED. Top of the line S7 Plus (notebookcheck review-kban van screen dimming review): Samsung Galaxy Tab S7 Plus Review - Finally a great Android tablet - NotebookCheck.net Reviews

DC Dimmingről itt: Overview of AMOLED flicker-free displays - The Appliances Reviews

120Hz (S7 Plus 20% alatt) elég botrányos azért esti olvasáshoz. Inkább felkapcsolom az éjjelilámpát és előveszem az ebook olvasót.

Egy Galaxy Tab S-en olvasok minden éjjel. Tegnap direkt kapkodtam a fejem, próbáltam észrevenni a flicker-t, de nekem nem megy. Teljesen okésnak érzem. Persze úgy volna érdekes, ha mellette tudnék nézni egy e-ink-et.

Ebook olvasóból is csak backlit jöhet szóba. A feleségem nagyon rossz alvó, minden zavarja. Az AMOLED tablet night módban az első, ami nem.

Jók voltak még azok a lumineszcens zöldes háttérvilágítások a grayscale kijelzőkön az ezredforduló környékén. Ami az PSION-okban is van. Sajnálom, hogy kikoptak.

Egy időben használtam, mert az asztali gép nem kényelmes az ágyban. Mióta van notebook is, nem használtam.

Aham, tehát egy Android 10 alapú rendszer azért nem tablet, mert eInk kijelzője van és olyan ceruza van hozzá, aminek kopik a hegye? :D

Egyébként neked mindegy, hogy egy tablet Android vagy iOS, vagy azért ilyenkor tudod mondani, hogy kurvára nem ugyanaz? :D

Nem hiszem, hogy van konkrét definíciója, de szerintem tudod, hogy mit ért ide mindenki. Felhasználási szempontból az e-ink miatt nem felel meg az átlagos tabletes felhasználói igényeknek. Hiába próbálod validálni, hogy vettél egy rohadt drága jegyzettömböt.

Á, át kellene írni a definícióját: "A tablet computer, commonly shortened to tablet, is a mobile device, typically with a mobile operating system and touchscreen display processing circuitry, and a rechargeable battery in a single, thin and flat package. Tablets, being computers, do what other personal computers do, but lack some input/output (I/O) abilities that others have. Modern tablets largely resemble modern smartphones, the only differences being that tablets are relatively larger than smartphones, with screens 7 inches (18 cm) or larger, measured diagonally, and may not support access to a cellular network."

Hiába próbálod validálni, hogy vettél egy rohadt drága jegyzettömböt.

A Note Air annál jóval többet tud, mivelhogy van rajta egy teljes Android 10, és amúgy tudok videót nézni fekete-fehérben BT fülessel... meglepően gyorsak manapság már az eInk kijelzők. A reMarkable valóban csak egy drága jegyzettömb. :)

Szerkesztve: 2021. 05. 05., sze – 03:12

...használok...

iPad Pro 9.7-es (2016) a hálószobában "TV"-ként funkcionál, néha egy kis BaSS 2-t is tolok vele; az iPad Mini 5 hol a hálóban, hol a nappaliban van, attól függően, hogy épp hol van kedvem nagyobb/kezelhetőbb képernyőn olvasni, ami nem iPhone X, vagy MacBook Air M1.

A MBA-nek a szolgálati helye a nappaliban van, bár gondolkozom rajta, hogy néha kényelmesebb lenne ágyból fejleszteni.

Használok, tévé helyett és böngészésre is. 10 colos Samsung, tollal. A laptop nem elég könnyű és hangja van, ágyból nem jó használni. Ha meg íróasztalnál ülök, akkor ott a PC. Szóval nálam inkább a laptopot és a tévét váltotta ki.

Ugyaninnen indultam.
Végül a Tab S úgy futott be mégis, hogy a feleségemnek vettem egyet, aztán nekem is megtetszett.

A képernyő 8.4 inch-es, ami a 2560x1600 felbontással kiválóan bevált.
Cserébe sokkal vékonyabb és könnyebb, mint a 10"-os Szami.

Veterán már szegényem, de még mindig tökéletes arra, amire használjuk. Az akksija is egész decens még.
Megkapta a telefonom régi 128GB-os SD kártyáját meg egy mágneses töltőt.
Ebben a pillanatban a kislányom néz rajta rajzfilmet.

Ez a szavazás érdekesebb lett volna, ha az is belekerül, hogy ki milyen operációs rendszerrel használja a tabletet. Kíváncsi lennék, hogy használja-e valaki más is linux-szal. 

Otthoni tartalom fogyasztásra: internetezés, filmnézés, olvasásra esetleg tanulásra sok esetben szerencsésebb mint egy laptop vagy egy telefon. Pl: ellentétben a laptoppal elfér a konyhán a szendvicssütőn is. Nem kell abbahagynod, amit csinálsz, ha fel kell állnod az asztaltól. A telefon kijelzője meg sokszor túl pici.

Erősen fontolgatom, hogy a következő gépem a mostanitól nagyobb 2in1 lesz, és dobom a normál laptopot:

https://www.banggood.com/PIPO-W12-Snapdragon-850-Octa-Core-8GB-RAM-256GB-ROM-12_3-Inch-Windows-10-Tablet-With-Keyboard-Stylus-Pen-p-1805861.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search

https://www.banggood.com/Teclast-X6-Pro-Intel-Core-m3-6Y30-Dual-Core-8GB-RAM-256GB-SSD-12_6-inch-2-in-1-Windows-10-Tablet-PC-Silver-p-1393698.html?cur_warehouse=USA&rmmds=search

https://www.banggood.com/Original-Box-VOYO-VBook-i7-Plus-Intel-Core-I7-7500U-16G-RAM-512G-SSD-12_6-Inch-Windows-10-Tablet-p-1280735.html?rmmds=detail-left-hotproducts&cur_warehouse=CZ

Magyar billentyűzettel, matt kijelzővel talán már most is megvenném.

A mai telefonokat (6.5'-7.5') régen tabletnek hívták...

A tabletta nem nekem való. Pedig állítólag szükségem lenne rá.

:)

Adatlapok, kapcsolási rajzok, manuálok nézésére használom pdf olvasóként, kölcsön kínai usb szkóp kijelzőjeként, soros terminálként. Kb. olyan helyekre, helyzetekre ahol kényelmetlen a telefon. Nagy segítség a hátlapba beragasztott ritkaföldfém mágnes és az akasztó.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "