Outlook miért tölti le a már egyszer letöltött leveleket?

A minap megörvendeztetett azza, hogy szorgalmasan elkezdte letölteni a már korábban letöltött és olvasott leveleimet, évekre visszamenőleg, mind a több ezret. Ennek eredménye lett, hogy minden levelem kétszer látszott szépen egymás alatt, azonos időbélyeggel. Az egyik már olvasott, az újonnan letöltött pedig olvasatlan. Ez mitől lehet?

Hozzászólások

Sok infot nem adtál.

IMAP? POP3?

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

POP3, Outlook 2007. Szerver oldali hiba? Mert én nem változtattam.

Ilyen akkor lehet emlékeim szerint, ha szerver oldalon történik valami változás és a levelező nem tudja beazonosítani a leveleket. Ha évekre visszamenőleg is megvannak a levelek a szerveren, akkor lehet, hogy most lenne itt az ideje átállni IMAP-ra :-)

Meg lehet tudni az email cím domainjét? Lehetséges, hogy a freemail az?

A napokban a feleségem freemailes fiókja produkálta ezt. (Outlook 2019),

Gábor

Nálam ilyen akkor volt, amikor:
- courier->dovecot váltás történt szerver oldalon
- a kliens besokallt a több éves, több ezer levéltől és elfelejtette hol tart.

Igazából, ha POP3-at használsz, érdemes max 1-2 heti esetleg havi adagot fent megtartani. A többi megfekszi a kliens gyomrát :)

Oké, de itt valamilyen megoldással fejben tartja, hogy mit töltött le és hagyott fent a szerveren, mi az új.

A mögöttes logikát nem tudom, de gyanítom nem annyi, hogy oké ma 22:33-kor letöltöttem a leveleket, ami ezután van, azt letöltöm, a korábbiakat meg nem.
Tippre valami message ID-t hasonlít össze ami fent van, meg ami neki van meg diszken. Kár szerencsétlent szivatni. POP3 szívja le és felejtsük el egymást :)
Az elmúlt 20 évben a POP3 ilyen irányú felhasználása mindig okozott anomáliákat. Tudja a funkciót, de szerintem megerőszakolása a protokollnak :)
Ha kell az online kópia, IMAP így 2021-ben :)

De ha már téma: 1 okot mondjatok mi értelme POP3-nál fent hagyni a szerveren a kópiát? Van a szerveren is egy másolat? Oké, de akkor miért nem IMAP?

Ha több gépről levelezik, letölti azt a levelet, amit esetleg kitörölt, mert spam volt vagy már megválaszolta/elolvasta törölte, mi értelme másik gépen is lehúzni?

Az ilyen esetekre pont az IMAP jó. Szinkronban van minden gépen a mailbox. Minden megválaszolt levelem mindenhol megvan szinkronban. Még a megválaszolt flag is rajta van, a többi kliens is érzékeli és jelzi. Amit kitöröltem egyik gépről, a másik gépre már le sem jön, hisz IMAP szerveren is törlődött.
Ha azon parázik az ember, hogy nincs meg diszken, kliens beállítás függvénye, hogy letöltse az összes levelet teljes egészében offline olvasáshoz.

> Tippre valami message ID-t hasonlít össze

igen, a pop3 szerver general egyedi ID-t (UIDL, altalaban valamilyen hash/checksum a levelrol) minden levelhez, es a LIST parancsnal ezeket listazza, igy a kliens tudja melyiket kell letoltenie.

https://www.limilabs.com/blog/unique-id-in-pop3-protocol

a gond akkor van, ha valtozik valami a szerveren, es pl. az ujabb pop3 szerver mas algoritmussal generalja az ID-ket...

dovecot-ban pl. konfigolhato hogyan generalja az UIDL-t:  https://wiki.dovecot.org/POP3Server

illetve a kliens pedig eltarolja melyik ID-ket toltotte mar le valaha, es ez a DB is serulhet (ami regen egy sima file volt, es ha pl betelt a disk...)

A'rpi