GDP 2021

Miközben azt halljuk, hogy nő a GDP igazából fogalmunk sincs, hogy mitől. Kevés olyan vállalkozás van, aki valóban növekszik ez idő alatt. Bármilyen furcsa, a számomra ismert higiéniai piac AFH szereplői is inkább valahol x0,25-x0,7 szorzóval futnak, ha bázis évet 2019-nek tekintjük.

https://kormany.hu/hirek/2021-ben-ujra-novekedesi-palyara-allhat-a-magy…

Ahhoz, hogy megértsük mi okozhatja a GDP növekedést nem árt ismerni a fogalmat:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brutt%C3%B3_hazai_term%C3%A9k

A wikipédia oldalról kiemelve:
GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó export*
nettó export = export - import
 

Mi is történhet, ha nő a GDP de igazából ebből szinte senki nem érzékel semmit?

Tegyük fel, hogy világjárvány van és az egészségügyi kiadásokra az eddig költségvetés többszörösét költjük. Ekkor a képletünkben a kormányzati fogyasztás nő, hiszen ő a kifizetője ennek a költségnek/szolgáltatásnak. Ugyanakkor a háztartások is többet költenek amikor félnek. Fogyasztásnak számít a hitel felvétele is emiatt a hitelmoratórium is, hiszen eladtak több százezer 1 éves hitelt nulla költséggel a bankok. 

Szóval senkinek ne legyen nedves a bugyija amikor azt hallja nő a GDP. Ne legyünk korán hurrá-optimisták. Én azt gondolom, hogy nagy szar vár ránk. Ne legyen igazam. Mondja rám inkább mindenki, hogy csak károgok.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 04. 27., k – 20:55

Ugyan UK, de analóg módon valamelyest Magyarországra is alkalmazható lehet, tekintve, hogy a UK a kevés országok egyike, amelyik valamelyest előttünk jár átoltottság tekintetében:

In a sign there may be a “roaring Twentiesbounceback from the Covid destruction to the jobs market, CEOs of major companies and recruiters told the Standard they are seeing the most competitive talent hunt in years.

...

One global advertising CEO said: “The jobs market is so hot in media. I’ve had staff telling me they’re being offered 20% pay rises to go elsewhere. The war for talent is in full flow.”

A major PR agency chief added: “It’s booming right now. Staff know they have options and it’s a job to try and keep them.”

...

In the tech sector, the most in-demand tech role is that of software developer, Grech said, with cybersecurity also in high demand. 

Tech is undoubtedly driving job creation across the UK,” he said. “Overall, 10% of all UK job vacancies are now in tech, demonstrating the strength and resilience of the digital economy.”

Amy Gilman, head of people at fintech Freetrade, said the firm is looking to double its headcount this year, and hailed demand in the sector.

She said: “As the vaccine rollout has progressed smoothly, we’re now seeing pent up demand in the UK market play out in a mini-boom.”

https://www.standard.co.uk/business/jobs-boom-london-recovery-summer-va…

Érdemes otthon is nyitva tartani a szemeket, frissen a CV-ket, mert ha a vakcináció előrehaladtával hasonló trendek alakulnak ki otthon is, akkor elég jó alkupozícióban lehetnek az alkalmazottak (én jelenleg 3 helyre is interjúzok egyszerre. Volt kolléga a tavaly év végi lépésével 50%-os emelést kapott).

Szóval nem biztos, hogy annyira borús a helyzet, mint ahogy OP lefesti.

Ez a magasan képzett emberek vonatkozik gondolom kizárólag. Ez nem lep meg. kb 15 éve kezdtem el azt mondani, hogy a jövőben a természettudományok magas szinten tudója lesz a kiváltságos réteg tagja. Ma már azt is látom, hogy hasonló mennyiségű pszichológusra is szükség lesz. :)

De! Azt azért ne feledjük, hogy a világ nem csak ilyen emberekből áll. Sőt!

Na jó, de a magasan képzett emberek el akarják majd költeni a kialkudott magasabb bérezésüket, például az újonnan megnyitott teraszokon, éttermekben, stb.

Mivel otthon arról cikkeznek, hogy a járvány hatására sok vendéglátós hagyta ott a pályát, így ott is keresleti piac alakulhat ki a megfelelő munkaerő megtalálására és megtartására, így például ők is jobb helyzetben lehetnek egy kicsivel bátrabb bértárgyalással.

És ez sok-sok más szektorra is alkalmazható lehet.

Kell-e árat emelni?

A vendégek mennyiségének növekedésével az egy főre jutó személyzeti bér-kiadás csökken.

Márpedig jó esély van arra, hogy 1 év bezártság után, megfelelő átoltottság esetén a vendéglátó helyek roskadásig lesznek (mint arra a hétvégén láttunk példát), főleg, ha közben a külföldre irányuló utazási korlátozások érvényben maradnak.

Minden alapanyag ára nőt. 3-szoros szorzó van a vendéglátásban. Vagyis az alapanyag x 3 a minimum.

 

Ez olyan mint az inga. Kileng egyik oldalt, majd a másikon amíg nem lesz meg az egyensúlyi állapot. 

Ha ma mindenki részeg, akkor holnap mindenki másnapos.  => ma sok bevétel, holnap semmi

Természetesen egy egyensúlyi állapot ki fog alakulni.

Kérdés, hogy a pandémia előtt milyennek vesszük az inga helyzetét. Egyensúlyban volt? Esetleg kicsit kilengett a kevesebb fizetés irányába? Vagy már akkor is túl voltak fizetve az alkalmazottak? 0, vagy motiválatlan alkalmazottakkal a bevétel se lesz akkora, mint egy jól megfizetett, motivált csapattal... És attól se kell tartani, hogy az utca másik oldala a jobb ajánlattal esetleg csábítóbb lenne neki...

Folyamatosan arról szól a fáma, hogy mikor, mégis mikor fogjuk végre utolérni az osztrák életszínvonalat...?

Márpedig annak ez a menete. A pincér több pénzt alkuszik ki magának, a vendéglátós az eddigi 1 / 1.5 Eurós sört innentől 2 Euróért adja, amire a vendég szentségel, de mivel ő is kialkudott magának egy jobb fizetést (vagy ennek hatására végre elszánja magát), így neki is tellik rá, stb.

Mondjuk ez utóbbi manapság egyre kevésbé kérdés...:

https://mandiner.hu/cikk/20210308_eurostat_budapest_eletszinvonalban_fe…

Dolgozókra vadásznak a cégek

...

Nőtt a felvételi hajlandóság a hazai munkáltatók körében – állapította meg egy felmérés. A cégek szerint az elmúlt évekhez képest idén a legnehezebb megtalálni a megfelelő képesítésű és kellő számú munkaerőt. Ez pedig a bérek növekedésével is járhat.

...

A munkavállaló-igényes területek közül kiemelkedik az étterem-vendéglátás, de átlag feletti a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, a pénzügy és az üzleti szolgáltatások területe is, valamint a gyártásé.

https://index.hu/gazdasag/2021/06/13/munkaero-magyarorszag-felmeres-ceg…

A csatorna kérdésére Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének az elnöke elmondta, egy-egy szakács akár havi egymillió forintos bérigénnyel is jelentkezhet egy-egy álláshirdetésre a Balatonnál, úgy, hogy a KSH 2021. márciusi adatai szerint a havi átlagkereset az ágazatban hivatalosan 168 500 forint volt. A forgalmas üdülőhelyeken 20-30 százalékkal emelték a fizetéseket.

https://index.hu/belfold/2021/06/20/szakacs-fizetes-magyaraorszag-turiz…

Brutál árak vannak, két kávé több mint 1000 Forint volt egyáltalán nem puccos helyen elvitelre. Lényegében csak jófejségből fogyasztottunk, hogy ne ingyen üljünk a padon. Ez két éve max 500 lett volna.

De minden _is_ jócskán drágult, én már nem is értem, hogy milyen fogyasztói kosárral tudnak egyjegyű inflációt hazudni...

> De minden _is_ jócskán drágult, én már nem is értem, hogy milyen fogyasztói kosárral tudnak egyjegyű inflációt hazudni...

 

ezen en is torom mar egy ideje a fejem. Szerintem netto csalas, kulonben az allam hogy fizetne ki az allampapirjait?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pont ezen morfondíroztam mostanában. Nálunk én járok vásárolni, kb 10 éve ugyanoda, ugyanazokat a termékeket vesszük, úgyhogy ismerem az árainkat. Bátran ki merem jelenteni, hogy simán 20% fölötti az átlagos növekedés az általunk vásárolt termékeknél 2019 óta.

A kedvenc cukrászdánkban most voltunk terasz-nyitáskor, 30%-kal magasabbak az árak, mint előtte.

Öcsém bádogos, állítása szerint az általa használt anyagok (főleg a fémlemezek) árai 50%-kal emelkedtek a nagykerben.

https://hvg.hu/gazdasag/20210409_inflacio_ksh_arak_dragulas

3x es ?

Ha az alapanyag ara 3% no, akkor a vegtermek ara is csak 3% al no,
ha az alap anyag ara siman egy szorzo tenyezo.

Legyen x 100 :
(x*1.03)*3 ~  309
(x*1.00)*3 ~ 300

309/300 ~ 1.03

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A zoldseg valoban 20 korul van, de krumpli 20 al olcsobb, a sertes 7.8% -al olcsobb .

En nem latnek GDP vagy infalciot a furcsa arakba,
van olyan termek ami szinte beszerezethetlen, hiaba fizetnel akkar 50% -al tobbet is.
https://bikemag.hu/magazin/lassan-erkezo-kerekparok-alkatreszhiany-ez-v…

Inkabb  idoszakos hianyok lehetnek a hatterben.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ez a magasan képzett emberek vonatkozik gondolom kizárólag.

-

There are barely enough staff to run Manchester's pubs and restaurants, and wages are surging as hospitality recruitment turns into a 'battleground'

Manchester restaurant and pub owners have been scrambling to find enough hospitality staff to work in kitchens and behind bars, with recruitment in the sector described as a 'battleground'.

So difficult has it been to find employees, there have even been instances of business owners trying to poach staff from neighbouring businesses, using hugely inflated salaries as bait (a szerk: "The fight for talent is getting nasty. An operator has walked into one of our GMs ON DUTY during their first month in post and offered them 20k more than their current salary. Prepare for battle everyone").

(...)

It's a problem that 'no one saw coming' (a szerk: senki? :)), industry experts say, and is a complete 180-degree turn from last year where redundancies landed thick and fast and people were struggling to find work.

(...)

Speaking of the current climate, she said: "We're seeing counter-offers of anywhere between 10 and 30 per cent of salary - employers are trying to keep their people, and realistically the industry isn't in a position to do that, but it's too difficult to find key people.

(...)

"The number of job hunters is very low. We would usually have between 100 and 150 applications on a decent role, and they're less than 10 currently.

"I've seen chef de parties looking for £26,000 salaries and that's just never going to happen. (a szerk: havi nettó 720.000 Ft)

"I don't think anyone saw this coming, or thought it would be this intense trying to find people."

(...)

"Rate of pay is also huge. People can deliver parcels, choose their hours and earn more money."

https://www.manchestereveningnews.co.uk/whats-on/food-drink-news/barely…

Ahogy itt írtam:

"Mivel otthon arról cikkeznek, hogy a járvány hatására sok vendéglátós hagyta ott a pályát, így ott is keresleti piac alakulhat ki a megfelelő munkaerő megtalálására és megtartására, így például ők is jobb helyzetben lehetnek egy kicsivel bátrabb bértárgyalással."

Vagyis ahogy feljebb említettem:

"Érdemes otthon is nyitva tartani a szemeket, frissen a CV-ket, mert ha a vakcináció előrehaladtával hasonló trendek alakulnak ki otthon is, akkor elég jó alkupozícióban lehetnek az alkalmazottak"

Szerk:

Az meg egy vicc, hogy "It's a problem that 'no one saw coming'"... komolyan ennyire nem látják át az emberek a folyamatokat?

A GDP-ről az jut eszembe, amikor a közgázos ismerőseim rádöbbentek, hogy ha valaki tönkretesz valamit, azzal növeli a GDP-t. A moziban szándékosan ott hagyták a szétszórt popcornt, mondván, hogy azzal is a GDP-t növelik.

És ha belegondoltok, igaz! Ha például a fél várost újra kell festeni egy hülyegyerek grafittijei miatt, az is plusz GDP! Vagy mondjuk, hogy morbid legyek, ha el kell temetni egy csomó embert, az is GDP. Vagy ha valaki csak simán meghal békésen, az nem GDP, de ha előtte egy hónapon át mindennel kezelik, ami létezik - persze hiába, akkor az sok GDP. Kifordult dolog ez.

Ezek miatt vagyok szkeptikus, amikor GDP alapján hasonlítanak össze országokat. Például Oroszország katonai erejéről szóló diskurzusok alatt szokás azzal jönni, hogy milyen kicsi a GDP-jük, akkor biztos legyőzné Európa egy esetleges jövőbeli háborúban. Biztos Napóleon és Hitler is GDP alapon terveztek :-)

Broken window fallacy. Ha betorom az ablakodat, kenytelen vagy megcsinaltatni, ezzel penzt koltesz, es munkat adsz az uveggyartonak, az uvegesnek, szallitoknak, stb..

Amit sokan nem latnak, az az, hogy ha azt a - mondjuk - 10000 forintot nem ablakra koltod, akkor mast vehettel volna belole, amivel szinten porgeted a gazdasagot. De ugye uvegre kellett koltened, ami miatt az a koltesed, amire eredetileg szantad a penzt, nem latszik, az uveges bere viszont igen. Raadasul ha nem elkoltod, hanem befekteted, akkor osszessegeben meg tobbet teszel a gazdasagert.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

ha azt a - mondjuk - 10000 forintot nem ablakra koltod, akkor mast vehettel volna belole, amivel szinten porgeted a gazdasagot

Ez a megközelítés azt feltételezi, hogy a pénz alapállapota az, hogy el van költve, és a kérdés csak az, hogy mire. Más szóval, a feltételezés az, hogy a pupáknak soha nincs oka takarékoskodni.

Na, ez a feltételezés az, ami perverzió.

Nem is értem, hogyan lehet a "háztartások fogyasztását" (kb.: kályhába dobált bankjegyek) összemosni a "beruházásokkal" (olyan eszközök előállítása vagy vásárlása, wp szerint, amelyek más javak termelését segítik elő).

Raadasul ha nem elkoltod, hanem befekteted

Ismét: hogyan lehet ezt a kettőt egyáltalán összehasonlítani? Az "elköltöttem" azt jelenti, hogy "feléltem, vége". A "befektettem" azt jelenti, hogy "a jövőm érdekében cselekedtem".

Nem vagyok közgazdász, de ez az egész "legalább addig nyújtózz, amíg a takaród ér", ez valami pokoli.

Ez a megközelítés azt feltételezi, hogy a pénz alapállapota az, hogy el van költve, és a kérdés csak az, hogy mire. Más szóval, a feltételezés az, hogy a pupáknak soha nincs oka takarékoskodni.

Pont ezt irtam a masik esetre:

Raadasul ha nem elkoltod, hanem befekteted, akkor osszessegeben meg tobbet teszel a gazdasagert.

Oke, ez az osszeg persze onmagaban keves ahhoz, hogy erdemben befolyasoljon barmit, nem egy ablak arabol fogsz vallalkozast inditani. De az alapelv ertheto. Es igen, a sima "vesztartalek" is fontos, hozzaertok 3-12 havit szoktak javasolni kulonbozo formaban. Azt a hozzaszolast nem erre a reszere akartam kihegyezni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szopas mindig is volt, van, es lesz is. Kerdes az, hogy eppen melyik vegen vagy a cerkanak...

 

Marmint, hogy kevesbe legyen annyira kirekesztoen otromban hetero ezert mindenki a maganak legkellemesebb oldalt valaszthatja szemelyes preferencia alapjan.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Kb. a broken window fallacy van a vedekezes kiadasai mogott.

Meg persze az, hogy ha 100ft van a gazdasagban, es a kormanyzat nyomtat meg 100-at, es elkolti, akkor az embereknel levo penz kevesebbet fog erni, de az elkoltotton osszesen magasabb lesz a szam. Marpedig a vilagon mindenki nyomtatja a penzt ahogy birja.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

abszolút egyet értek: a közös giga-hitel sem oldja meg a helyzetet, csak a pillanatnyi összeomlástól, időben kiterítve azt is érzékelni fogja mindenki..

Szerkesztve: 2021. 04. 28., sze – 10:13

A GDP-ről árnyaltabban:

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0012_fenntarthat…

Nem szeretem a GDP fetisizmust..

A fenti képletből adódik, hogy van a GDP növekedésnek egy egészséges vagy még inkább kívánatos növekedése. A nettó exportra csak korlátozott ráhatása van a magyar gazdaságnak. Ráadásul import függőségünk még mindig erősebb, mint az export képességünk. (Utóbbira ráadásul hatványozottan hat a világjárvány.)

A háztartások fogyasztása szerintem polarizálódik, tehát egyre szélsőségesebbé válik a háztartások kiadási oldala (pl.:élelmiszer árak vs. ingatlan felújítások). Nekem ezek miatt inkább kiszámíthatatlanabbá válik a gazdaság állapotváltozása.

Szerkesztve: 2021. 04. 28., sze – 11:07

Wolt, Kifli.hu, futárszolgálatok, digitális szolgáltatók, mobil/internet szolgáltatók. Ők biztos növekedtek :)

Állítólag (mármint iparági szakértők szerint) autót se nagyon lehet venni, mert az unatkozó "gazdagok" autót kezdtek vásárolni maguknak, mert nem tudtak/tudnak másra költeni.

attól, hogy az a rengeteg -esetenként korábban már félre állított- bontó szökevény gazdát cserélt (több ilyen kocsit látni mostanában) nem hoz akkora növekedést. a cégek pedig általában nem a semmiből ugrottak elő: volt ahol profilt váltottak, van ahol csak kisvállalkozásból közepesre nőttek. ezeknek a kieső párja azért jelentősen nagyobb (több embert érint már csak azért is, mert a legtöbben hátradőlnek és várják, hogy valaki mentse meg őket, de legalább mondja meg mihez kezdjenek magukkal..)

Szerkesztve: 2021. 04. 28., sze – 12:51

Ha kormany tobbet kolt annak gazdasag elinkito hatasa is van, az ilyen forman elkoltott penz nem siman
elegetesre kerul, az megy tovabb, tehat nem egy az egyben csokan HUF erteke.

Az inflation novekedett:
https://www.statista.com/statistics/339881/inflation-rate-in-hungary/

Az EU cel 2%, 3% nem kedvez az euro bevezetesenek, de kozle sem megyunk tole csodbe.

Nem kapunk kevesebb real erteket , inflation feletti novekedes:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210126/hany-forint-2021-ben-a-netto…

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nem az import kategoriat linkelted, az import GDP csokenest eredmenyez.
Ha meg hazai gepekrol beszelsz, az hazait elenkit.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200703/megvan-a-2021-es-koltsegvete…
"A törvény szerint 2021-ben az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszege 23 465 milliárd forint, bevételi főösszege 21 974 milliárd forint, hiánya pedig 1 491 milliárd forint."

Menyi ment el egyaltalan azokra gepekre ?

https://www.direkt36.hu/a-kormany-dicsekedett-a-lelegeztetogepek-vasarl…
"eszközért 482 millió eurót (169,8 milliárd forintot) fizettünk."

A baj az hogy, akkor erkezett sok, amikor mar nem is kellett.

A GDP ~48986 milliard HUF ~ 0.3% .

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"Mi is történhet, ha nő a GDP de igazából ebből szinte senki nem érzékel semmit?" 

1.

Kohn elmegy a rabbihoz tanácsot kérni:
- Rabbi, mit tegyek? Hiányzik a kasszából 1000 dollár!
- Tedd vissza, fiam...
 

2.

pénztáros lőrinc vissztermel, mint egy öreg hűséges napelem

4,3-ról 6,2 százalékra javította a 2021-es magyar gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az IMF...

A Nemzetközi Valutaalap a 4. cikk szerinti éves felülvizsgálatában alapvetően elismerően nyilatkozik a magyar kormány válságkezeléséről, azt írják, a döntéshozók válasza a krízisre jelentős volt és idejében érkezett.

https://mandiner.hu/cikk/20210629_magyarorszag_gazdasagi_novekedes_imf_…

 

A nemzetközi szervezet szerint az idei növekedés akár 6,2 százalékos is lehet, szemben a szervezet által korábban várt 4,3 százalékos ütemmel. A pénzügyminiszter szerint ezzel nem várt helyről érkezett megerősítés a magyar gazdaság erejéről.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a szervezet szerint a kormány gyorsan és határozottan reagált a válságra és méltatta a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a támogató költségvetési politikát, a munkahelyek megvédését és a beruházások ösztönzését.

Varga emlékeztetett posztjában arra is, hogy az elmúlt időszakban a kormány több pozitív visszajelzést is kapott, ezek a következőek: az Európai Bizottság és a Takarékbank is növelte a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését, utóbbi már 7,7%-os növekedést várjúniusban 5 helyet lépett előre hazánk a versenyképességi rangsorban és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése szerint a nálunk működő német vállalatok 88 százaléka ismét Magyarországot választaná beruházásához.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/06/az-imf-a-magyar…