Abevjavához milyen java verzió kell?

Fórumok

Debian testing. Nem emlékszem, mikor használtam utoljára abevjavát, talán valamikor tavaly ősszel.

Most indítanám, nem megy.

gee:/usr/local/share/abevjava$ ./abevjava_start
Error occurred during initialization of boot layer
java.lang.module.FindException: Module java.se.ee not found

A hibaüzenetre rákeresve azt írták valami cikkben, hogy a Java SE-ben lévő EE modulok Java 9-ben debrecated jelölést kaptak, és hogy majd később, talán a 11-ben el is távolítják.

gee@spring:~$ apt-cache policy default-jre
default-jre:
Installed: 2:1.11-71
Candidate: 2:1.11-71
Version table:
*** 2:1.11-71 500
500 http://ftp.uk.debian.org/debian buster/main amd64 Packages
100 /var/lib/dpkg/status
2:1.8-58 500
500 http://ftp.uk.debian.org/debian stable/main amd64 Packages

Úgy tűnik, 11-es verzió van. Leszedtem, feltettem a 8-ast, az Abevjava elindult. És persze frissítette is a keretrendszert.
Vajon biztonságos most már visszatenni a 11-es java verziót, vagy egy darabig most a 8-ast kell megtartanom?

Hozzászólások

Múlt hónapban még az Ügyfélkapus beküldés pl. csak a 8-assal ment, szóval egyelőre tartsd meg.

Update: Így, majdnem 1 év után még mindig nem jó a 11-es (Debian stable), megint ment vissza a 8-as csomag (oldstable)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Írhattam volna azt is, hogy "Ezt minek írtad ide?", csak nem akartam bunkónak tűnni.

Azért idéztem azt a mondatot a posztból, mert úgy tűnt, hogy nem sikerült elolvasnod. Úgy tűnt, hogy segíteni próbálsz válasszal egy olyan problémán, amit egy éve már megoldottam.

De most már látom, hogy nem is a posztra válaszoltál, csak nem sikerült leírnod, hogy minek írtad azt oda.

A leírást nem néztem meg, de nem teljesen értem, milyen leírás kell ahhoz, hogy távolítsd el a 11-es csomagot, telepítsd a 8-ast.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Régen AbevJava-ztam már, de én úgy szoktam, hogy ha valami régi programnak kell régi Java verzió, akkor a rendszeren lévőt nem downgrade-elem, hanem egy külön mappába leszedek és kibontok régi Java binárist az Oracle hivatalos oldaláról, és azzal indítom a kérdéses alkalmazást valami scripttel meghívva. Így biztonságilag sem kockázat, és az elavult alkalmazás is futni fog.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2020. 03. 26., cs – 11:20

Arch Linuxon van tool az (arch csomagokból telepített) tetszőleges akárhány default Java cserélgetésére. Szóval ha ritkán használod az ABEV-et, átváltasz rá, majd a végén vissza.

[* *]# archlinux-java status
Available Java environments:
  java-13-openjdk
  java-8-openjdk (default)

Debianon is van valami hasonló (update-alternatives talán), de az szintén azt igényli hogy standard debian csomagból telepítsd a java -kat.

Szerkesztve: 2020. 03. 26., cs – 11:32

Én virtuális dobozba telepítettem az abevjavát, és nem upgradelek semmit ameddig nem muszáj.

A 8-as Javán kívül ha a programból való feltöltést is használni akarod, akkor működő OpenJFX is kelleni fog, ami Debian és Ubuntu alatt rosszul van csomagolva. Ebben a posztban leírtam, hogy hogy lehet meghekkelni, hogy működjön: https://hup.hu/comment/2369128#comment-2369128

Csomagból fel lehet tenni egyszerre több JRE/JDK verziót is, és programonként beállíthatod, hogy melyiket használják, vagy az "update-alternatives --config java" paranccsal ki tudod választani, hogy éppen melyik legyen az alapértelmezett. (symlink bűvészkedést csinál a háttérben)

Csomagból fel lehet tenni egyszerre több JRE/JDK verziót is, és programonként beállíthatod, hogy melyiket használják,

Erről tudnál írni valami bővebbet? Az abevjavamnak még mindig csak a 8-as a jó, de a LibreOffice 7.1 miatt fenn van már a 11-es is.

Hogy tudom beállítani, hogy az abevjava csak a 8-ast használja?

citizen

Topic necro, mert ismet eljott az Adobe Vallas ideje:

Fedora 33-ra probaltam a NAV honlapjarol letoltheto RPM-eket feltelepiteni, sajnos mukodesnek mar eros joindulattal sem nevezheto az, amit eload.

Ugyan van telepitve gyari fedora csomagbol 8-as es 11-es OpenJDK is, es a 'sudo alternatives --config java' paranccsal szepen be is tudom allitani, hogy a 8-asat hasznalja, es ezzel a tavaly meg sikeresen feltelepitett 2.96-os abevjava el is indul, sajnos a legujabb verzio (3.5) es a 20SZJA urlap mar nem hajlando feltelepulni, azt allitja, hogy nem talal megfelelo verziot, es a 11-esnek a csomagjat irja ki.

A 'sudo dnf remove java-11-openjdk' leszedne az osszes abevjava csomagot, ezt inkabb nem csinaltam.

Megnezve a PREIN scripteket az rpm-ben, az a baja, hogy a java verziojat a `java -version` parancs kimenetebol szeretne kimatekozni, a 'java version ' stringre keresve, de sajnos az openjdk-s java azt irja ki erre a parancsra, hogy 'openjdk version', igy ez lyukra fut. Aztan futtat a script valami zavaros baromsagot, amiben `rpm whatprovides` van, ebbol szedi a helytelen csomagverziot.

A "megoldas": ki kellett banyaszni az rpm-ekbol a jar-okat (vagy alternativakent le lehet tolteni a NAV-tol kozvetlenul is), es nagy levego utan kiadni a 'sudo java -jar abevjava_install-3.5.0-0.1.jar -s' es 'sudo java -jar NAV_2053-4.0-0.1.jar -s' parancsokat, ezzel letrehozza a /usr/share/abevjava/ ala, amit kell. Amugy az rpm POSTIN is pont ezt csinalna. Sajnos ez ilyen "Tarzan lenni eros, Tarzan csinal masik lyuk" megoldas, de legalabb elindul.

Pont ezzel szerettem volna szivni vasarnap este.

Szerkesztve: 2021. 08. 26., cs – 19:13

Elővettem magam is Debian GNU/Linux 11-en az ÁNYK-t. Az openjdk-17-jre van telepítve. Fent van az opendk-11-jre, de az update-alternatvies paranccsal nincs beállítva. A java -version-re 17-jön. Feltettem az openjfx csomagot. A nyomtatványkitöltőből a .jar kiterjesztésű fájl szedtem le.

Itt szeretném, megjegyezni, hogy az .rpm csomag leszedése nem telepíti magát az ÁNYK-t, csak a telepítőt. A telepítőt külön el kell indítani. Erre úgy jöttem rá, hogy az alien paranccsal csináltam belőle .deb csomagot, feltette, belenéztem mit tesz fel. Hát felteszi a telepítőt, de nem telepíti. Csak egy sima fájlmásolást csinál.

Felhasználóként, az ~/abevjava könyvtárba telepítettem a programot, végig mentem a GUI telepítőn. Így indítottam: java -jar abevjava_install.jar

Telepítés után az ~/abevjava könyvtárban megtaláltam a szokásos abevjava_start shell scriptet. A scripttel az ÁNYK nem indul, mert az indító sorban van egy --add-modules=java.se.ee rész, ami hibát ad indításkor. Nincs ilyen modul.

Természetesen így elindul:

java -jar ~/abevjava/abevjava.jar

De így nem lesz java.se.ee modul. 

 

Kérdéseim:

Tudja valaki, mire kell ez a java.se.ee modul? Nyomtatvány így is tudtam letölteni, és elkezdeni. Lehet feltöltésnél szükséges?

Esetleg: hogyan lehet ezt a modult pótolni?

A letölthető nyomtatványok közül eltűntek az adóbevalláshoz szükséges nyomtatványok, csak VPOP-os nyomtatványok vannak.  Ennek mi lehet az oka? Másoknál is így megy?

A topic indítót olvastad?

Írtam, hogy a hiányzó modul kikerült a java későbbi verzióiból.

Esetleg: hogyan lehet ezt a modult pótolni?

Tegyél fel 8-as javát!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

akkor nekem azert megy hat, mert nalam az abevjava_start-ban nincs add modules java.se.ee, biztos meg akkor telepitettem amikor ezt nem tettek bele. a fajl datuma 2010-02-22, de vannak mellette 2009-es konyvtarak is.

igen, valaki valahol azt irta hogy a feltolteshez kell, de a feltoltest meg lehet csinalni bongeszobol is.

vagy kiprobalhatod az onyk-t

neked aztan fura humorod van...

Szerkesztve: 2021. 08. 29., v – 14:04

Sziasztok!

Nekem elindúl az ANYK , viszont a "Szervíz > Frissítések" ablakban nem jelenik meg a NAV , csak a VPOP - ez mitől lehet ?
( Így nem lehet nyomtatványokat letölteni a programban és a keretprogramot is kézzel kell frissíteni - másik hogy azt "hazudja" hogy a legújabb verziót használom )
Kézzel frissítettem 2.9.7 - ről a legújabbra de nem javúlt meg:

ÁNYK keretprogram verzió :  v.3.7.0
Operációs rendszer :  Linux unknown
Java verzió :  Debian verzió : 11.0.12 (64)
Java info :  Debian - OpenJDK Runtime Environment
ii  openjdk-11-jre:amd64                                        11.0.12+7-2~deb10u1                                     amd64        OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT
ii  openjdk-11-jre-headless:amd64                               11.0.12+7-2~deb10u1                                     amd64        OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT (headless)
rc  openjdk-6-jre-headless:amd64                                6b38-1.13.10-1~deb7u1                                   amd64        OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT (headless)
rc  openjdk-7-jre-headless:amd64                                7u151-2.6.11-2~deb8u1                                   amd64        OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT (headless)
ii  openjdk-8-jre-headless:amd64                                8u272-b10-0+deb9u1                                      amd64        OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT (headless)

Találkozott ezzel a problémával valaki ?

( Tesztelésképp felraktam WIndows-ra és ott "Szervíz > Frissítések" ablak működik rendesen. )

Hiába adom hozzá nem csinál semmit, ha kitörlöm akkor létrehozza újra a fájlt - ilyenkor ilyen sort nem add hozzá.

Közben megtaláltam mi a baja
( nem tudja megnyitni/kicsomagolni a jar fájlt: NAVResources_v10.0.jar, másikat VPOPResources_v3.0.jar pedig megtudja nyitni ):

java.util.zip.ZipException: invalid CEN header (bad entry name)
>> java.lang.Exception: 15002 JAR file olvasási hiba:/home/debtamas/abevjava/eroforrasok/NAVResources_v10.0.jar
>> 17100,A szervezet erőforrás leírót nem sikerült betölteni,null,resourcecontainer.xml
java.lang.NullPointerException

Erre "invalid CEN header (bad entry name)" a google csak JAVA-programozási megoldásokat talál.
Ez most az OpenJDK vagy programozási hiba - kérdése.

Ez a funkció jelenleg nem fog működni - Debian alatt.

Igen, úgy néz ki ez lesz a baja:

$> unzip NAVResources_v10.0.jar

pictures/+|j magyarorsz+�g.gif:  mismatching "local" filename (pictures/+�j magyarorsz+�g.gif),
pictures/ebf log+-.gif:  mismatching "local" filename (pictures/ebf log+�.gif),
pictures/eu z+�szl+-.gif:  mismatching "local" filename (pictures/eu z+�szl+�.gif)

Ezzel mit lehet kezdeni ?

$> locale
LANG=en_US.utf8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=en_US.UTF-8

Szerk: Már írtam a fejlesztőknek, javítsák ki.