KDE konsole, xterm...stb (félig megoldva)

Fórumok

Sziasztok

Megnyitok egy terminálablakot, ott   su  parancs után kéri a jelszót, majd rengeteg idő (10-12mp) telik el mire megjelenik a root prompt. Csak KDE felületen és mindegyik terminál ablakkal teszi, konsole, xtrem...stb.

Az F2, F3... terminálokban semmi probléma

KB egy hete guglizok, de nem jutok előrébb. Találkoztatok ilyen problémával illetve tudja valaki mi lehet a probléma ?

Fedora 33

KDE 5.20.5

 

Köszi, ha tudtok segíteni !

Karesz

Hozzászólások

Hm... hogy mi a problema arra nincs otletem (vagyis elso olvasatra volt, de akkor tty[2+] konzolbol is ugyanigy akadoznia kene), elleneben egy sima `strace`-szel vagy `ltrace`-szel kideritheted hogy melyik lepesnel is akad el. 

Az eredeti otlet egyebkent a nevfeloldassal kapcsolatos (a sajat hostname-t nem birja feloldani), ilyet mar lattam sudo-val es pont ugyanigy jopar masodpercig kiakasztja a prompt-adast. 

Nekem van egy ötletem. lsof -val nézni, hátha van valami amihez nem fér hozzá.

Szerkesztve: 2021. 02. 01., h – 09:57

sub.

Egyik gépel Ubuntu 16.04 LTS -en ugyanez a probléma már egy ideje. Nem jártam utána, mert nagyon ritkán kell sudo ott. Holnap megnézem, hogy a más terminállal és tty konzolból hogy működik.

update: kipróbáltam és most már nem kellett a prompt-ra várni, pedig szerintem ez volt az a gép. Kíváncsi lettem volna mi okozza :( 

Ha van a gepen ssh, esetleg megnezhetned, hogy azzal ugy viselkedik-e, mint GUI-rol, vagy ugy, mint terminalbol (tippre utobbi). Amugy mas kornyezetet kap (environment variable, nemtom a magyar nevet), siman lehet, hogy annak a beallitasanal molyol valami miatt. (esetleg a profile/.bash_profile/.bashrc es kornyeken)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ez nálam is jelentkezett, egy totál másik környezetben (elementary, 18.04-es LTS Ubuntu alap). Érdekes módon 3 gépből csak 1-en fordul elő, pedig mindeniken ugyanaz a rendszer van.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2021. 01. 31., v – 21:13

MEGOLDVA :)

 

A legutóbbi KDE Plasma frissítés óta (5.20.5)  KDE betöltéskor az asztalon elhelyezett widget kb 15mp-ig vibrál. ilyen volt máskor is de,  egy későbbi frissítéssel el is múlt.

Az SDDM login képernyőn kiválasztható, hogy Plasma (xorg) illetve Plasma wayland vezérlővel inditja a KDE-t

Most wayland-ot választottam és mind a vibrálás és terminál / konsol probléma  megszűnt :)

Köszi Nektek a vezérfonalat ;)

Csak NV GPU-kon nem lesz default, amennyire tudom. De elég helytelen, hogy így közel 10 év után hirtelen default lesz. Ki kéne várniuk azt az 50 évet, míg stabilra érik meg hajlik is az a vessző. Az mindegy, hogy jó pár disztró évek óta default használja, meg jó pár éve ubuntus felhasználók is tesztelik már (nem default, de be lehet kapcsolni), azokkal nem kell foglalkozni, nem értenek hozzá.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A thrade-ben felhozott hibák elmúltak, de lett helyettük más.

Nálam wayland alatt nem töltődik be a monitorprofil.  Nem KDE alkalmazások,  külsőprogramok,  XV, Aftershotpro, Gimp...stb  Eléggé bénán működnek. :(

Szóval jó, de nem jó :(

Nem lett volna rossz meg-strace-zni; tippem szerint megint valamilyen felhasználóbarát megkönnyítő komponens működött közre.

Sajnos nálam is előjött (szintén Fedora 33), a tegnapi vagy a mai frissítésekkel...

Hát akkor jöhet az strace. Úgysem volt rá szükségem az utóbbi 8-10(?) évben ;-)

Fogadni lehet, hogy mi okozza a gondot? Pöttering úrra tennék egy kisebb összeget...

Elég furcsa, amit irkáltok. Nálam se Archon, se Artixon nincs ~/.xauth fájl, emlékeim szerint Gentoo-n sem volt. Ubuntu/Fedora vonalat nem használok. ~/.Xauthoritry az van, de ahhoz se kellett még egyszer se hozzányúlnom, még anno Ubuntu vonalán sem. Egyszer legenerálódik elvileg felhasználólétrehozáskor, nem értem mi tudna rajta elromlani. Az még megértem, hogy egy KDE bonyolultságú valami eltörik, de hogy egy ilyen szög egyszerű dolog? És a Waylandnek sincs hozzá köze, mert használtam már azt is Archon, KDE, Gnome, SwayWM formájában.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A man pam_xauth olyasmit ír, hogy ha ezt a csodát akarjuk, a /etc/pam.d/su-ba (vagy felőlem a /etc/pam.d/sudo-ba) tegyük ezt:

session  optional  pam_xauth.so

Pillanatnyilag nekem nincs ilyenem, ezért primitív módon az xhost +local: című parancsot szoktam használni.