Mindent csak keményen, mert úgy érdemes! - Lehet Civil összefogással

Már évek óta fogalmazódik bennem egy gondolat, amit megosztanék Veletek. Mivel olyan körökben jártam az elmúlt években, alaposan kivettem és máig kiveszem a részem a nonprofit szektorban is.

Erre számos civil kezdeményezés volt, ami előbb-utóbb elhalt. De voltak rá egyszemélyes projektek, baráti társaságok, amikkel ideig óráig működött a dolog, de ez összefogás nélkül nem fog menni.

 

A lényegre térek.

Mit szólnátok, ha létrehoznánk egy országos szintű egyesületet, aminek fő céljai között az alábbiak szerepelnének:

  • Az opensource megoldások terjesztése a magánszemélyek és a nonprofit szervezetek körében. Ezek lehetőségeiről részletesen később.
  • Önkéntes informatikai szakemberek felkutatása, delegálása nonprofit projektekbe.
  • Igényes, trollmentes szakmai portál létrehozása (vagy akár a hup átalakítása azzá).
  • Egyéb, bármilyen ötletre nyitott vagyok.

Azért egyesület, mert lehet pályázni, igaz az elején csak a tagdíjból lehet csak gazdálkodni.

Azért országos, mert nem érdemes kicsiben csinálni, továbbá  az opensource megoldások egy szűkebb terület és még azon belül is kemény a fragmentáció. (Linux disztribúciók, BSD-k, stb)

Egy országos szintű egyesületbe több tagot is be lehet szervezni. Szerintem megyénként 10-15 fő reális.

Az egyesületnek megyénként lehetnek szekciói, vagy ha tetszik csoportjai, akik presze szervezhetnek bármilyen megyei megmozdulást, ami azért is jó, mert az utazgatás is egy nehezítő tényező.

Továbbá megfelelő létszámmal lehet a webesen elvégezhető, szakmai tudást nem igénylő önkénteseket is beszervezni.

Itt most konkrétan a moderálásra gondolok. Megfelelő létszámmal el lehet indítani, vagy színvonalas tenni egy már meglévő szakmai portált.

Az nyílt titok, hogy a HUP régen egy nagyon színvonalas szakmai portál volt, aztán jöttek a trollok. Személyesen ismerek olyan szakembereket csak abból a kisvárosból, ahol dolgozom, akik réges rég a sok trollkodás miatt hagyták itt a hupot.

A másik probléma, amit szerintem nem csak nekem tűnt fel, de olyan érzésem van, hogy a hup az ilyen egyszemélyes buli, amit Trey tart egyeben, nélküle se ki, se be. Ezzel az a baj, hogy bármi történhet vele is, mint bárkivel.

Itt kérném aktívan kapcsolódjanak be a régi, passzivitásba váltott öreg rókák is. Esetleg írják le ötleteiket, vagy akár bánatukat.

Külön felkérem Treyt is fejtse ki álláspontját. Ha van valami, amit az ötlethez hozzá tenne, vagy élből hülyeségnek tartja, azt fejtse ki.

Úgy gondolom, úgy tisztességes, ha nem a háta mögött szervezkedünk.

Ha igény van rá és nem tartjátok az ötletemet öngyilkosságnak, akkor beszélhetünk komolyabban. Nem akartam hosszú gondolatokat, mert az is elrettent egyeseket.

Ja, egy lényeges dolog. Egyesület létrehozásában, elindításában tudok segíteni. Hoztam létre magam is, jelenleg kettő vezetőségi tagja vagyok, voltam öt éven keresztül titkár is.

Ha úgy látom, lenne itt pár ember, aki ezt véresen komolyan gondolja (igazából első nekifutásra már négy darab elegendő - ennyi kell a vezetőségi tagsághoz), akkor van miről beszélnünk.

Egy egyesület működtetése melós dolog, de egy kis szabadidővel, jó szervezéssel, elhivatottsággal és megfelelő munkamegosztással simán kivitelezhető.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 21., cs – 12:55

A 3. pont tényleg jó lenne.

De ehhez a szakmai portál alapjait kellene meghatározni.

Pl. ne legyenek egyéb, fun, pl. covid meg szólásszabadság, semmi ami felesleges vitatkozó téma, nem ért hozzá senki de mindenki beleszól.

Semmi tartalom fogyasztás meg felesleges kommentelési lehetőség.

Moderálás nem a portál területét nem érintő tartalmakra és sértő kommentekre egyaránt.

Ezen felül eldönteni mely terület, -ek szakmai portálja akar lenni.

Regisztráció szigorúbban(telszám), amihez pénz kellene, hogy félévente kimenne egy megerősítő kód smsben, amivel lehetne meghosszabítani a tagságot.

De részemről elég lenne ha a hup.hu szigorodna kicsit.

Pl. ne legyenek egyéb, fun, pl. covid meg szólásszabadság, semmi ami felesleges vitatkozó téma, nem ért hozzá senki de mindenki beleszól.

Semmi tartalom fogyasztás meg felesleges kommentelési lehetőség.

Moderálás nem a portál területét nem érintő tartalmakra és sértő kommentekre egyaránt.

Nekem ez eddig kicsit Stackoverflow-jellegű, ami nem feltétlenül baj, de akkor ki kell találni, hogy miért arra a portálra menjen a user, ne a SO-ra.

Regisztráció szigorúbban(telszám), amihez pénz kellene, hogy félévente kimenne egy megerősítő kód smsben, amivel lehetne meghosszabítani a tagságot.

Ennek a hasznát nem teljesen értem. Odáig oké, hogy egyedi telszámmal lehessen regisztrálni, és ezt SMS-ben validálod. (Bár 500 forintért kapsz kb. SIM kártyát, szóval tökmindegy.) De miért kell félévente újracsekkolni?

Pont azért, mert ha tied a szám és megtartod nem okoz gondot a hosszabítás, ha félévente kell új telszám vagy az egyszer erre megszerzetett kell meg keresni akkor azzal dolgozni kell. Ha valakit szüneteltesz pár hétig, hónapig nem a rendszerben billented vissza aktívvá, hanem a kiküldőtt sms kóddal tud vissza jönni.

Trollok, kizárt tagok miatt.

Ennyire nem bonyolítanám túl. A tagságot nem így kell korlátozni. Arra lennének a moderátorok.

Moderátor csak és kizárólag egyesületi tag lehet, akinek személyesen is meg kell jelennie egy-egy egyesületi rendezvényen, vagy az éves közgyűlésen.

Később, amikor már lesz pályázati lehetőség, szerződéses külső moderátorok is lehetnek akár.

Inkább azt kellene elérni, hogy minél többen belépjenek. Ami nemcsak szavazati jogra jogosít fel és egyéb beleszólást, véleménnyilvánítást az éves tevékenységgel, egyéb ügyekkel kapcsolatban, hanem többletkedvezményeket kaphat. Portálon való többletinformációkhoz jut. Ott a fórumon a zárt szekciót (ami itt a veterán) csak egyesületi tag érheti el. Ha valaki a sima portáltagságon túl többet szeretne, az jelzi a belépési szándékát, az éves közgyűlésen megjelenik személyesen (a továbbiakban nem kötelező, de javasolt, ha a véleményezési és szavazási jogával élni szeretne), befizeti a tagdíjat és örül.

Ha valakit szüneteltesz pár hétig, hónapig nem a rendszerben billented vissza aktívvá, hanem a kiküldőtt sms kóddal tud vissza jönni

Ezt így leírva értem, csak a miértjét nem, illetve hogy miért bonyolítanád meg technikai oldalról.

Van egy táblád a userekkel. Az Id, a Username és a Phone mezőn unique constraint van (= egy telefonszámmal csak egy accountot lehet regisztrálni)

+----+----------+--------------+--------+
| Id | Username |    Phone     | Banned |
+----+----------+--------------+--------+
|  1 | Józsi    | +36201234567 | false  |
|  2 | Béla     | +36305678912 | true   |
+----+----------+--------------+--------+

Ha user #1 használja az oldalt, nem bannolják ki, stb., miért kell neki félévente újrahitelesítenie magát?

Ha user #2 trollkodik, és kibannolják, miért kell neki a visszaengedéshez SMS-ben kódot kapni? (= miért nem elég a DB-ben egy UPDATE-tel átüötni a Banned flaget, esetleg dobni neki egy emailt?)

Így is, úgy is ha a troll vissza akar mászni, akkor vesz egy SIM kártyát, és regisztrál. Ha újra trollkodiik, megint kivágják, ezen a féléves ellenőrzés nem segít. Ha viszont az esedékes ellenőrzésig nem bannolódik ki újra, mert a közösség hasznos tagja, akkor meg eleve miért szopatnád az SMS-ekkel?

Szerintem ez állati bonyolult rendszer, ami nem szűri ki érdemben a trollokat, a privacy-aware usereket viszont igen. :)

Én a magam részéről nem tervezek sem profilt váltani, sem társadalmi kezdeményezésekben részt venni. A HUP egy üzleti vállalkozás, én nem tudok arról, hogy más irányban gondolkodna. A HUP-ot hivatalosan a megadott elérhetőségeken lehet elérni bármiféle kéréssel kapcsolatban.

trey @ gépház

Nem igazán értem, hogy miért kellett volna ehhez az én "legalizálásom"

Mert szerintem így tisztességes. Valamit letettél az asztalra és nagyon méltatlan lenne Veled szemben, ha meg se kérdeznek. Azt honnan tudhatnám, hogy elhatárolódsz a civil kezdeményezésektől, ha nem kérdezlek meg?

Nekem a hup egy kicsit túl nagyra nőtt homokozónak tűnik, amit próbálsz összefogni, de annyira nagy, hogy egyedül nem tudod megakadályozni, hogy valamelyik gyerek ne szarjon bele.

Egy velem folytatott vitában Gábor egyszer már kifejtette, hogy ő nem próbálja összefogni ezt a bizonyos homokozót.

Másrészt gondolj bele abba a problémába, hogy valaki befizeti a tagdíjat, majd úgy rendetlenkedik a te homokozódban, akkor mi lesz? Kirúgod, de visszakapja a pénzét? Vagy azt megtartod? Arról már nem is beszélve, hogy ki és hogyan fogja meghatározni a követendő normákat?

A HUP valóban egy szórakoztató homokozó, amit mi magyarok csináltunk magunknak ilyenre, amilyen. Ezt tette lehetővé a néplélek. Nem lesz ez máshogyan akkor se, ha a helyet máshogy hívják.

Másrészt gondolj bele abba a problémába, hogy valaki befizeti a tagdíjat, majd úgy rendetlenkedik a te homokozódban, akkor mi lesz? Kirúgod, de visszakapja a pénzét? Vagy azt megtartod? Arról már nem is beszélve, hogy ki és hogyan fogja meghatározni a követendő normákat?

Láttál már egyesületet belülről? Alapszabályba rengeteg dolgot bele lehet tenni. Szerintem pont a tagok fognak a legkevésbé trollkodni, mivel névtelenül nem tehetik meg. A tagok egymás adataihoz hozzáférnek. Személyes megjelenés valós adatokkal elengedhetetlen a belépéshez.

A HUP valóban egy szórakoztató homokozó, amit mi magyarok csináltunk magunknak ilyenre, amilyen. Ezt tette lehetővé a néplélek. Nem lesz ez máshogyan akkor se, ha a helyet máshogy hívják.

Ez csak hozzáállás kérdése.

Kérhetném, hogy ne a megoldásra keressünk problémát, hanem fordítva.

Egyesületet nem láttam belülről, de például lakógyűlést már igen. :-) Ott is ismer mindenki mindenkit, aztán mégis... Szóval nem, az elképzelésnek ez a része se tűnik életszerűnek.

És igen, igazad van: ez hozzáállás kérdése. Pont az a gond, hogy ezt én is tudom, és pont ezért nincsenek illúzióim. Szerintem foglalkozz a másik 2-3 egyesületeddel, ezt meg engedd el.

Vagy tudod mit, mondok mást!

Érd el, hogy ha begépelem a böngészőbe, hogy linux.hu, akkor legalább egy göthös pingvin megjelenjen! Attól kezdve elhinném neked, hogy nagy dolgokra vagy képes, és szerintem sokan mások is így lennének vele. ;-)

Szeretném leszögezni, hogy én nem trollkodok.

Nem sértegettelek, pusztán elmondtam a véleményemet az ötletedről, szolgálva ezzel "véleménykutató" tevékenységedet. Azt is értem, hogy ez neked pszichésen mitől kellemetlen. 

Viszont gondolj bele, hogy ha neked már az én józan véleménnyilvánításom is trollkodásnak tűnik, akkor hány "élő" tag marad majd egy hét múlva álmaid tagdíjas linuxos fórumán, ha te leszel ott a moderátor. :-)))

Eszemben sem lett volna szerepet vállalni a moderálásba! Nem tudom honnan vetted.

Trollkodásnak meg a linux.hu-s poénkodásod miatt vettem annak. Nem a köhögő pingvin az extra, bukfencezőt is tudnék csinálni, hanem foglalt a domain. Annyit meg hülye leszek majd fizetni a jelenlegi tulajnak, hogy lemondjon róla, csak azért, hogy bizonygassak.

Végül is igen. Elég az alapszabályban leírtakkal ellentétes dolgokat tenni, vagy megbotránkoztatni a tagokat és simán kiszavazhatják a többiek, mint egy valóságsóban. Az alaposan kidolgozott alapszabály a kulcs.

Mellesleg inkább az a jellemző, hogy a kötekedő balhézó tag, már eleve nem is fizeti meg időre a tagdíjat, állandóan fel kell szólítgatni. Aki rendesen csenget, jellemzően nem balhézik. Minimális veszekedések meg beleférnek normális keretek közt.

Úgy érted, hogy nem tudnék naponta akár 30-40 főt kibaszni? Szerintem tévedsz és kevered a "minél kevesebb beavatkozás" elvét a nem tudással. Azt is értem, ha neked ez nem felel meg és emiatt te más jellegű oldalt szeretnél.

Hajrá! Én csak bátorítani tudlak. Indítsd el és legyen sikeres!

trey @ gépház

Úgy érted, hogy nem tudnék naponta akár 30-40 főt kibaszni? Szerintem tévedsz és kevered a "minél kevesebb beavatkozás" elvét a nem tudással.

Nem. Úgy értem, egy szép napon majd nem ébredsz fel többet, aztán megállt a hup.

Az egyszemélyes vállalkozások elég megbízhatatlanok.

Ja, hát ha ez a baj ... Az üzletrészem jó pénzért eladó. Nem mindenáron, de van az az összeg, amiért már odafordul a fejem. Utána pedig az új tulaj eldöntheti, hogy ajánl-e egy összeget a munkámért a továbbiakban, vagy megoldja maga. Én meg eldönthetem, hogy az ajánlatát elfogadom-e vagy sem. Ilyen az üzleti vállalkozás.

trey @ gépház

Ja, hát ha ez a baj ... Az üzletrészem jó pénzért eladó.

Kedves Gábor! Nem szeretnék hosszú vitákba bele menni és meg sem próbálom felbecsülni a hup jelenlegi értékét, ha egyáltalán van, de az biztos, hogy annyit senki nem adna érte, amennyit kérnél érte pusztán azért, mert biztos nem ér már annyit, mint 15 éve. Ha meg korlátlan pénzem lenne, csak azért venném meg, hogy HK-t szuperadminná tegyem. :)

Azt azonban fontosnak tartom hangsúlyozni - és ez igazán a mondandóm lényege - hogy az üzleti vállalkozásnak (amilyen a hup is) megvannak az árnyoldalai. Például, ez az évek óta tartó szarakodás a motorral. Nem akarsz két-három milliót költeni egy egyedi portálmotorra. Persze, hogy nem, mert az kiadás, méghozzá elég jelentős és ide a rozsdás bökőt, hogy nem jönne az ára vissza, mert már alapból nem ér annyit a hup.

Egy nonprofit társaságnál ez azért lenne előny, mert a pénzt a vezetőség nem érzi annyira magáénak, hogy ne szánjon rá, másrészt erre vannak pályázati lehetőségek, amik egy üzleti vállalkozásnál nem adatik meg, vagy nagyobb kompromisszumok árán. Mellesleg nonprifit szerv önkénteseket kereshet és találhat, ami szimplán pofátlanság lenne egy üzleti vállalkozástól

Ha pedig igaz az az állítás, hogy nevergone, amit ugyan nem csinált meg, de ingyen vállalta, mert gondolom ingyen (önkéntes) munkást kerestél, ami azt bizonyítja, hogy:

  • inkább költened kell a vállalkozásra, tehát nem ér annyit, mint ahogy előadod, magyarán Te az a fajta troll vagy, aki szeret nagyot mondani
  • nemcsak szociálisan érzéketlen, de fukar is lettél a kurva sok pénz miatt.

Bocsánat, hogy így Beléd álltam, de az igazságérzetem ezt kívánja.

Gondolom nem gázoltam a lelki világodba, mert nem vagy ahhoz eléggé szociálisan érzékeny.

Az intelligenciámhoz hozzátartozik, hogy hajlandó vagyok tanulni mások és a saját hibáimból, ezért most bevallom, árgus szemekkel figyelem, ahogy összehozol egy huszezredik HUP forkot, ami majd jól megmutatja, hogy hogyan kell vagy kellett volna ezt csinálni.

Hol tartasz a folyamatban?

trey @ gépház

Nem fogok összehozni egy x-edik hup forkot.

Csapatot igen, egy társaságot, akik hajlandóak személyes találkozókra is, aminek lehet majd opcionálisan egy hupja valamikor, de nem az a cél. Tehát a kérdésedre nincs mit válaszolni.

Kioktatni sem akarlak, csak felhívni a figyelmedet, hogy nagyon szép munka, amit elértél, csak az a szomorú, hogy sokkal többre lennél képes, ha nem ilyen leszarom stílusban állnál hozzá.

Nem a 18-ik motorodat vennéd meg 35-ik rolexedet, hanem igyekeznél folyamatosan a színvonalat emelni/szinten tartani.

Tőlem nem kell tanulnod semmit. Nem is mernék ilyet kérni, pláne Tőled.

A motorjaim és Rolexeim számának semmi köze ahhoz, hogy én meg szeretnék-e felelni a te elvárásaidnak (nem). Az ilyen "hogyan kéne jobban csinálni, de nem mutatom meg" emberek már 2002-ben is viccesek voltak (kb. akkor bukkantak fel itt az ilyen weak troll témák először).

trey @ gépház

Hogyan oktassak ki, amikor sokkal idősebb vagy nálam?

Azért arra kíváncsi lennék miért fújnak Rád páran. Van, aki megírta nekem privben, van, akiket személyesen ismerek.

Csak azt tudnám gabucino miért gyűlöl ennyire és még tudtommal meg is fenyegetett.

Mérget veszek rá, H van takargatni valód, de nem érdekel. Nem fogok nyomozni. Nem is célom veled balhézni és nem egy lehetséges végleges kizárásom miatt.

Ha annyi húszezresem lenne, ahány kretén már megfenyegetett ... Komplett archív folder-em van az ilyenek fenyegetésekből. Alkalomadtán, kiadom könyvben. A munkahelyen fel szoktuk idézni ezeket a sztorikat:

- Te, mondd már el, hogy volt az, amikor a félbolond írt neked, hogy a HUP leszedte az AudioGrabber-t a gépéről, és mire hazaér tedd vissza, mert baj lesz?

Épp a múlt héten került elő a téma. :D

PS: ezek az olcsó trükkök, amikkel itt próbálkozol (homályos utalgatások a semmire) be szoktak neked jönni valakinél? :D

trey @ gépház

Nekem saját szavaiddal röviden elmesélve is megfelel. Vagy akár úgy is, hogy azt mondod el, kik (HUP tag, munkahelyi ügyfél, a HUP egy versenytársának képviselője, a munkahelyed egy versenytársának alkalmazottja, szomszéd stb.) és mivel (feljelentés, titkod nyilvánosságra hozatala, te és/vagy a szeretteid bántalmazása stb.) fenyegettek.

:)

Engem csak a gabucinós része érdekel.

PS: ezek az olcsó trükkök, amikkel itt próbálkozol (homályos utalgatások a semmire) be szoktak neked jönni valakinél?

Nem próbálkoztam máshol és nem érezném ezt fenyegetésnek. Ha fenyegetnélek privátban tenném.

Az a szomorú, hogy nem adtad el az oldal teljes tulajdonrészét időben. Tudni kell felismerni a helyzetet, amikor érzi az ember már nincs annyi ideje vagy csak nem tudja 100%-ban csinálni, amit egyszer létrehozott. Te ezt nem tetted meg.

Ezért sokan nem tiszelnek.

Mondok egy példát. A Czeglédy Csaba haverodnak is volt egy tizen egypár évig működő rádiója, a Nyugat Rádió. Végig veszteséges volt. Azért csinálta, hogy elmondhassa van egy rádiója.

Te is azért csinálod ezt az oldalt, mert ettől érzed magad macsónak. És nem azért, hogy legyen egy szinvonalas portál, ami méltó az opensource cuccok népszerűsétésére. Ez a baj.

A sok bárgyú meg nem mer ellened véleményt nyilvánítani, vagy csak kényelemből szarik rá. Ha meg valaki szót emel azzal poénkodsz, meg kreténnek nevezed. Vagy megvádolod fenyegetéssel. Mikor fenyítettelek meg? Eszemben sincs. Amúgy az is bűncselekmény. Az egyetlen problémád velem az lehet, hogy nem tisztellek eléggé és le merem írni.

A másik probléma meg az, hogy Neked ez érdeked, hogy a megváltók, meg kritikusaid pörgetik az oldal látogatottságát és nem fizetsz nekik semmit. Pedig sokat köszönhetsz nekik.

Lehet még pár rövid kérdésem Miszter tl;dr?

Miért vársz annyira egy újabb forkot ahelyett, hogy megfelelj az én általam megfogalmazott és NEM SAJÁT, hanem mások általam gondolt igényeinek?

Nem tudom belinkelni lehet törölve lett, de volt egy bthomykás szál, amiben rákérdeztem az oldal jogi dolgaira, mert feltűnt, hogy gmoore-ral ki lett baszva, aztán mégsem, most viszont mégis eltűnt. Mert az derengsok jogi probléma van a huppal és nem igazán gdpr kompatibilis. De ha ez igaz, akkor ugye tudod, hogy törvényes eszközökkel is be lehet záratni a húsz évig életbentartott hupkádat? A nokia is rábaszott arra, hogy túl faszagyereknek érezte magát.

Megnyugtatlak nem in fogok ilyen törvényes eszközökhöz folyamodni. Nekem jó itt darálni a ratyi trolljaidat. Csak szólok az ilyen nagyképűsködő gúnyolódó válaszaiddal nem engem bosszantasz fel, hanem akiket képviselek. Mellesleg sosem tudhatot mikor jön el az az idő, hogy egy kattant megvár a munkahelyed előtt és nyelőcsövön szúr. Ne aggódj, nem én, én ilyenre nem lennék képes még kisbetűvel sem.

Aztán trey nyakon szúrásának és kisbetu ~felrobbantásának gondolatával kik állnak mögötted? Egy sor deformált köcsög? Szerintem elbaszott nyomoréknak kell lenni ahhoz, hogy a megtűrésen és sajnálaton kívül ebben a torz formádban normális ember támogatásában részesítsen téged.

:)

Nem az a kérdés, hogy miért. Hanem, hogy meddig.

Igyekszem nem szabályt szegni nehogy kirúghass.

Mellesleg megköszönhetnéd, hogy HK mellett és is igyekszem pörgetni az oldalad látogatottságát, mert Neked csak ez számít, mindezt ingyen!

Szervusz Uram! Jó éjt!

Humor lett volna? GDPR-ral kapcsolatos aggályaiddal kapcsolatban az elérhetőségek linken tudsz panaszt tenni. Majd a kiadó (vagy a jogásza) érdemben kezeli. Egyébiránt jogorvoslatért a NAIH-hoz fordulhatsz. Add át "haverodnak" is. Gondolom, nem tud várni keddig. :D

trey @ gépház

Például, ez az évek óta tartó szarakodás a motorral. Nem akarsz két-három milliót költeni egy egyedi portálmotorra. 

Szerintem nem érdemes egyedi motort alkalmazni egy ekkora fórumra. Nem elég kifejleszteni, karban is kell tartani + biztonságilag is problémásabb. Nem egy one-man show, hanem egy csapat kell hozzá.

Az FSF.hu mit válaszolt a megkeresésre?

:)

Amúgy igen, van már ilyen, FSF.hu Alapítvány. Oda lehet csatlakozni önkéntesnek, és/vagy pénzzel támogatni őket.

A portál részére reagálva pedig itt a HUP-on is van egy csomó fórumszekció, ahol be lehet küldeni szakmai témákat, sőt még saját blogot is indíthat bárki.

Ubuntu.hu-n is van blog meg fórumszekció is, sőt pont most újul meg ott a fórum.

De akár a Wikipédiára is írhat bárki bármikor szabad-szoftver témájú cikkeket.

Ha egyik magyar portál sem jó, akkor angolul van bőven választék, általános és tematikus is.

Nem olyan egyszerű létrehozni és üzemeltetni egy portált. Pl. volt régen a weblabor.hu, csak azóta elhalt, nincs rajta már szinte semmi aktivitás. Úgy látszik, hogy a magyar piacra elég ennyi, amennyi most van.

De ha valaki támogatja pénzzel és idővel, akkor még akár az FSF.hu-n is lehetne egy fórum szekció, ha az alapítvány is támogatná. Biztos azért nincs még ilyen, mert nincs rá pénz meg ember.

> Igényes, trollmentes szakmai portál létrehozása (vagy akár a hup átalakítása azzá).

Kezdheted azzal, hogy leiratkozol :-)

Elmagyarázom: én nem vágyom trollmentes szakmai portálra, a saját igényeim szerint semmi bajom a trollokkal, sőt még szórakoztatnak is.

De ha te vágysz rá, és magadat trollnak azonosítod (etikus troll ugyebár), akkor bajban vagy, mert sosem leszel trollmentes szakmai portál tagja. Hacsak meg nem változol. A változást azonban nem a bejelentéssel kell kezdeni, hanem meg kell változni, a többiek meg majd észreveszik.

...igaz az elején csak a tagdíjból lehet csak gazdálkodni.

Na, akkor ezen a ponton meg is halt az egész.

Ha ez az elképzelés működőképes lenne, a Linuxvilág még mindig létezne.

Na, akkor ezen a ponton meg is halt az egész.

A nagy fenét! A harmadik évtől már jogosulttá válik, azt ki lehet várni. Legfeljebb az elején nem lesz annyira aktív.

Szerintem induláshoz össze lehet szedni 50-100 embert, ez mondjuk 3000Ft/éves díjjal számolva 150-300 ezer Ft/év. Adminisztratív dolgokat, meg a webes megjelenést simán fedezi. Indulásnak egy ingyenes CMS bőven megteszi, de lehet később is.

Ezzel meg mindenki úgy lesz, hogy ha van neked ez a kiváló ötlted, hát akkor csináld meg, aztán ha már látszik belőle valami, akkor ők is jönnek.

De hogy tagdíjért több száz ember három évig helybenjárjon csak azért, mert te azt mondtad nekik, hát ez nem tűnik egy életképes elképzelésnek.

És ha nem tagdíj, hanem adomány?
Csak közben taggá is válsz, vagy taggá válik 1-2 tucat "passzivista" , hogy az egyesület megalakulhasson, hogy  előbb utóbb pályázhasson, gyűjthessen 1%-ot! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Találd ki, hogyan lehet proxy-tagokkal helyettesíteni a szakembereket a civil szervezetben. Ugyanis:

1. nyilván versenyképes fizetést nem lehet ajánlani, így főmunkaidős részvétel kizárva (még úgy is kérdéses ki ad fel egy biztos multit)

2. valóban jó szakember Magyarországon vagy egy témában érintett multinál dolgozik, vagy egyetemen és mellette van multinál állása, vagy úgy tervezi lehet a jövőben.

3. A téma nyilvánvalóan üzleti érdekeket sért egy ponton túl, abban az esetben ha eredményes a civil szervezet. Ha nem eredményes úgyis mindegy és okafogyott az egész.

4. Még ha nincs is tiltva az efféle civilkedés, mindenkinek a fejében ott van, hogy következményei lehetnek annak ha eredményesen képvisel egy civil programot, ami konkrétan a munkaadója üzleti érdekeit sérti. 

5. Lelkes amatőrök illetve IT-n kívüli emberek nem értenek hozzá, nem jó szakemberek. Kivétel a jogász, akire szükség lesz.

6. Prog hallgatók kizárva mert aki eljut második évig gyakran már dolgozik egyetem mellett, és még előtte az első állásinterjú a remélt jó fizetésű full idős munkára.

7. Végül az "opensource-barát jó cég" sem jó cég. Onnantól, hogy csak felmerül a multi felhő szolgáltatása vs saját infrastruktúra saját felhővel vagy anélkül, már adott az érdekkonfliktus. 

Azzal mi lesz majd, hogy az egyik gátja a nyílt forráskóddal bíró programoknak a windows beégetése az iskolákba, munkahelyekre? Mer-e valaki ennek hangot adni, vagy majd megy a fingfűrészelés az apróbb programocskák ajánlgatásával, amik futnak majd a windowson is? 

Tudomásom szerint, ilyen bátor szervezet még nem létezik, ezzel kellene kezdeni, hogy megtörni a májkroszoft uralmát és jogilag is biztosítani minden oktatási intézménynél azt, hogy a linux teljesértékű oktatást kapjon és ne kifogásokat, hogy miért csak a windows felel meg.

Igen, jelenleg a magyar kormány MS-barát. Nyiltanszólva, mindet megvette az MS kilóra. Amint az egyesület komolyan felszólalna a Microsoft illetve a Windows uralma ellen, azonnal „véletlenül” kijönne hozzá ellenőrizni az APEH meg más mindenféle szervezetek, és tuti találnának mindenféle „hibákat”, ha mégse hát belemagyaráznák a gumijogszabályokba. Ellehetetlenítenék a működését. Érdekből. Mert ugye a boríték a politikusok zsebébe nagy érdek.

Ha azonban nem a lényeggel foglalkozna a szervezet, akkor úgyis teljesen mindegy, felesleges szájtépés volna az egész.

Nem jelenleg, hanem mindem magyar kormány Microsoft-barát. 

Tény, hogy a Microsoft valóban jelen van Magyarországon. Ha akarsz valamit van egy telefonszám amit felhívhatsz a minisztériumból és egy kompetens személy fog beszélni a végén pár 10 kilóméterről és nem az óceán túlpartjáról. Szóval utána még egy kávéra is le lehet ülni valahol. Nem a Microsoft az egyetlen ilyen. De például a Google úgy csinál mintha nem értené mire való a telefon és mit jelent a nem programnyelven történő kommunikáció. Az Apple pedig sokáig jónak látta ha egy nárcisztikus szalagmunkás képviseli az érdekeiket az orszgágban. Egyébként a Fidesz felsővezetés Apple -barát ha saját eszközeikről van szó. 

Még német nyelvterületeken is egymás után szűnnek meg a mindenféle linuxos újságok meg „mozgalmak”, „szervezetek”, „kiadók”, akármik. És amiatt mert a német nyelvterület is KICSI. A magyar meg nyilvánvalóan még sokkal kisebb.

A kis nyelvterület meg amiatt baj, mert így:

1. Ami for-profit, az nem éri meg mert nem lesz profitábilis.

2. Ami nonprofit, azzal meg az a baj hogy kicsi utána az érdeklődés (azon a nyelven).

Továbbá:

Ha az egyesület a szakmaiság irányába megy el mint cél illetve szándék, akkor az van hogy oda szakemberek kellenek, de aki szakember azt általában nem is nagyon érdekli semmi ami magyar (nyelvű) mert ő úgyis az angol kiadványokból (legyen az papír vagy online) tájékozódik, hiszen elég nehéz lenne szakembernek neveznie magát ha nem tud angolul legalább olyan szinten hogy minimum az írott szakmai dokumentációt nem tudja megérteni. És ismerjük el, ami naprakész, az az angol szakirodalom. Mindezzel még én magam is így vagyok, holott nekem magamnak is az a véleményem magamról, kérdéses hogy szakembernek nevezhetem-e magamat. Igazából hajlok arra hogy csak egy rendkívül jól képzett amatőrnek, hobbystának mondjam magamat. De, még én is az angol szakirodalmat bújom szükség esetén. Naná hogy akkor az igazi szakemberek is így tesznek!

Amennyiben a szakmaiság mégse célja az egyesületnek, szükségszerűen megjelennek ott az egyéb témák is, s ezzel a trollok is. Minél kevesebb lesz a szakmaiság, annál inkább. És ha ezt megakadályozza az egyesület erős moderációval vagy akármi más trükkökkel, akkor meg egyszerűen elhal az egész érdeklődés hiányában: a szakik nem mennek oda mert nem szakmai, mások meg azért nem mert semmit se csinálhatnak ott hiszen nem szabad hülyülni. És ha nincs látogatottság, a portál/egyesület elhal. Emiatt tűrik el a trollokat az egyes portálok is bizonyos mértékig. Mert muszáj. Erre jöttem rá az internetezős éveim alatt. Szomorú felismerés volt. És ezért nem csinálok én is saját fórumot holott simán képes volnék rá. Szeretném is ha lenne, de lehetetlen, legalábbis magyar nyelven. Mert ahhoz hogy szakmai legyen, eszméletlen energiát kéne belefektetni, és minden nap, ami teljes embert igényelne, sőt emberek hadát, s még úgyis kérdéses a siker; ha meg nem szakmai, csak a trollkodás menne ott, ha meg a trollokat kidobom, elhal az egész.

Mindez nekem se tetszik, de perpillanat ez a véleményem.

Az meg külön kérdéses maga is, mi az hogy „szakmai”. Amint egyesület lennénk, azonnal belekeveredne a politika is, ha másképp nem hát úgy hogy a közbeszerzéseknél miért a Microsoft nyert és nem az opensource; Hogy miként lehet kiírni egy közbeszerzést úgy hogy „Microsoft vagy azzal egyenértékű” hiszen így már kiíráskor implicite eldöntötték hogy a Microsoft tutira biztos jó lesz nekik; és így tovább. ha meg valamibe beteszi a nagy büdös lábát a politika, ott garantált a veszekedés. A trollkodás is. A harag is. Ami távolról se mondható „szakmainak”.

Bocs ha hosszú voltam.

Én bevenném a célkitűzések közé azt is, hogy Haroldkából legyen moderátroll.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Sajnos nem lehet, mert a személyes megjelenés  - ha ritkán is - de feltétel a tagságnak. Moderátor meg csak egyesületi tagból, vagy szerződtetett külső személy lehet.

Jaj, most értelmezem moderátroll

Juj!

Kérhetném, hogy kivételesen ezt a szálat ne trollkodjuk és ne is poénkodjuk szét! El fogjuk riasztani a komoly embereket.

Értem én, hogy egyesek engem nem hajlandóak komolyan venni, de van egy komolyabb oldalam is.

A szent cél vezéreljen mindenkit.

Bocs, amíg még nincs trollmentesítve a HUP, élnék a trollkodás lehetőségével :-)

Amikor ilyen felhorgadásokat olvasok, hogy akciózzunk a Linux terjesztése végett, mindig ez a sztori ugrik be:

https://hup.hu/node/110287

Nem a szakértelem hiányán bukott meg a projekt. Nem a politika csinálta ki. Még csak nem is a gonosz M$ ügynökök... Egyszerűen nem volt pénz, paripa, fegyver a felhasználók oktatására és a supportra. Az állami szférában ráadásul nincs arra semmilyen kényszerítő körülmény, hogy a dolgozó akarjon tanulni. Olyan karcsú a fizetés, hogy ha nem tetszik neki, akkor odébbáll.

Pedig mára már van magyar nyelvű dokumentáció, tananyag bőséggel, amelyekből lehetne okosodni. Tehát még ez sem gátolja a Linux terjedését. Egyszerűen nincs olyan társadalmi ismertsége és elfogadottsága, mint bármelyik kereskedelmi szoftvernek, amelyiket tolja előre a marketing gépezete.

Sajnos ezen a helyzeten semmilyen gittegylet nem fog segíteni.

Állami szférának attól függ melyik szintje. Egy minisztériumban ha azt mondja a miniszter, hogy holnaptól Linux desktop van akkor az van. Pont. Lehet, hogy húzzák a szájukat de maradnak, mert a mindenki jobb fizetést kap mint amennyit a versenygazdaságban érne a tudása. Tisztelet egy szűk kivételnek. De a minisztériumi aktatologatókra áll amit írtam. A minisztérium nevének mellőzésével, kötelező bejárni és nincs előírva a szájmaszk viselése, mert mindenki le lett tesztelve és akkor nem lehet ott covidos. A benti munkát megértem, home office-ból nem mehet egy minisztérium, mert mindent lehallgatnának a németek és az amcsik. De a kötelező maszk hiánya baromi nagy kockázat. Mégsem mondott fel ezért senki. Pedig minden nap kockáztatja a fertőzést. Valószínűleg kicsit fontosabb mint, hogy Windows vagy Linux bootol be az íróasztalán. 

Valójában azért nem lesz ott Linux desktop mert a miniszter nem akarja. Az urban legend, hogy a dolgozóknak bármi beleszólása lenne az ilyenekbe. 

A minisztérium pont a kivétel, mert ott van pénz szoftverekre. A desktop Linux oda nem fog betörni, mert nincs a zsebében a boríték. Az egyéb állami intézményekben (egészségügy, oktatás, stb.) meg az van, amire van pénz, és amit hajlandóak a helyi erők megtanulni, használni.

Szerintem előbb lenne a minisztériumban Linux desktopon mint egy átlag intézményben. Valóban ahogy írod egyáltalán nem a pénzről szól ott a dolog. Sokkal inkább bizalomról. Az erősen kezd inogni minden amerikai IT céggel szemben. Vlagyimir Putyin asztalán például Linux van (Win Xp-re skinnelve). Ott ez egészen biztosan bizalmi alapon lett Linux. 

Ami miatt Magyarországon marad a Windows, az a jó személyes kapcsolatokban kereshető. Ráadásul nincs komoly magyar desktop Linuxos cég. Red Hat (IBM) vagy Oracle pedig szintén amerikai cégek. 

Szerkesztve: 2021. 01. 21., cs – 19:42

Te egy Troll jedi vagy. Az oldalt már létrehoztad itt. :D (Köszönet Hiena-nak a találatért)

Kellene?

Na ne!

Nem lenne értelme. Nem regelnének rá a trollok annak tudatában, hogy moderátori jogom van, sőt HK is kapna.

Persze, ha ilyen áron a hup trollmentesítése sikerülhetne, bevállalnám, de esélytelenek látom. Pláne ezek után, hogy ezt is sikerült széttrollkodni.

Csak arra voltam kíváncsi, hogy elő jönnének-e a régi nagyok, de nem jött össze. Így megmarad sima közvéleménykutatásnak.

Mindenesetre megtettem a tőlem telhetőt. Összeállt a kép. Nincs értelme segíteni itt senkinek. Egyszer próbálok normális lenni, akkor is belém kötnek.

Elolvastam a célokat de mégsem értem mi a cél. Opensource safe space? Kicsit olyannak tűnik ez, mint a 12631. Linux disztrót létrehozni. Minek? Trollmentes semmi nem lesz ami népszerű és nyitott. Nem egyszerűbb azt a pár embert ignorálni aki zavar?

Szerkesztve: 2021. 01. 21., cs – 21:33

Régi passzív öreg rókaként, egykori LME aktivistaként azt javaslom, hogy nézd vissza itt a HUP archívumát az indulás körüli időket nézve (LME, FSF.hu ... stb.), talán az LME listák archívuma is megvan valahol. Voltak persze jó dolgok, eredmények benne, de rengeteg időt elvett a biciklitárolók festése...

Ma is kb. ez lenne, azzal a különbséggel, hogy akkor Linuxot használni egyfajta lázadás volt a "rendszer" ellen, valami új, jobb dolog építése, tehát megvolt egy magasztos cél, ami miatt volt egy kemény mag, akik elég sok szabadidejüket erre áldozták.

Mára azt kell mondjam, hogy az akkori célok (Linux és open-source terjesztése) már nem "úgy" érdekesek. A Linux köszöni el van terjedve, szerintem simán a legtöbb eszközön fut a világon. Az open-source egy teljesen vállalható üzleti stratégia, a legtöbb helyen forradalmári hevülettől mentesen.

A Microsoft, a nagy ellenség, jelenleg a legtöbb open-source szoftvert kiszolgáló Github tulajdonosa, rengeteg technológiáját open-source módszerekkel fejleszti (persze van ott embrace and extend is, az öreg rókák tudják mire gondolok. :) )

Vannak persze konkrét területek, ahol sok tennivaló lenne még, de azokat az adott célra fókuszált szervezettel lehet előrevinni, ilyen általános ernyőszervezetnek sok értelme nincs.

A gittegylet részét a dolognak (egymás kizárogatása, SMS bánatpénz ?!) inkább nem kommentálom, maradjunk annyiban, hogy a sikeres szervezetek nem ezzel szoktak indítani. 

LGBT megmondoember es felvigyazoi allas stipistopi

De gonosz vagy.. Nem minden civil összefogás erről szól :)

Én semmi olyan szervezetet nem támogatok, akik a szólásszabadságot korlátozzák. Azonban sok sikert kívánok hozzá, biztosan vannak olyanok akik erre vágynak (más szálakban lévő kommentek alapján), így valószínűleg lenne bázisa.

Szerkesztve: 2021. 01. 22., p – 16:24

Az nyílt titok, hogy a HUP régen egy nagyon színvonalas szakmai portál volt, aztán jöttek a trollok. Személyesen ismerek olyan szakembereket csak abból a kisvárosból, ahol dolgozom, akik réges rég a sok trollkodás miatt hagyták itt a hupot.

Az informatika, mint szakma, annak legtöbb szerteágazó területével együtt egy nagyon színvonalas szakma volt. Egyszer. Ezt követte a slágerszakmává válása, majd a betanított munkává silányodása, ami folyamat jelenleg is tart.

A szakmát azok a multik indították el a lejtőn és teszik folyamatosan tönkre, akik a társadalom technológiai eszközöktől való függővé tételén (itt most a függőség pszichológiai értelmében), az így megszerezett személyes adatokon és a reklámokkal ösztönzött túlfogyasztás csúcsra járatásán élősködnek. Ez már így nem szakma. Ez csak egy futószalag, szellemi betanított munkásokkal.

A HUP csak egy tükör, ami többek között ezt a lesújtó képet is megmutatja.

Az az érzésem, személyes tapasztalataid csak alulnézetből vannak a "szakma" legaljáról. 

Ha nem tűnt volna fel az utóbbi időkben hatalmasat ugrott az informatikai biztonság. A hülye user aki önként futtatja teljes jogosultsággal az albán vírust nem a programozók hibája. Bár próbálják megvédeni a usert önmagától, de akkor meg jönn a korlátozzuk a zemberek szabadságát civilkedés. Az sem a programozók hibája, hogy félanalfabéta celebek szexvidókat tárolnak magukról a jelszó a távoli hozzáféréshez pedig a kutyájuk beceneve. De például bufferoverlow módszerrel már nem lehet bárhova belépni úgy, hogy lehet tudni a módszer jövőre is működni fog mert úgysem javítják, csak talán módosítani kell itt ott. SQL parancsokat sem lehet csak úgy input mezőkben küldözgeni örökké működő csodaként. Csak két visszatérő példa. Pont a csoda opensource phpmyadmin ami máig szarik a biztosságra és lehet gyakorolni rajta a régi jó módszereket. 

Az sem a szellemi hanyatlás jele, hogy már nem az egy igaz assembly trónol mindenki felett. Viszont például a gépi tanulási módszerek valóban olyan problémák megoldására képesek a jelenben, ami azokban a régi jó időkben legfeljebb sci-fi téma lehetett. 

Ha ez ma már megoldható lenne "szellemi betanított munkásokkal", akkor miért nőtt a hiány tavaly háromszorosára infómókusokból? Mindez úgy, hogy elég sok munkahelyet szakirányú egyetemi végzettség nélküli munkavállalók töltenek be. Ha ezt a hiányt betanított munkaerővel lehet orvosolni, akkor máris jelentkezz az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, vagy bármelyik random multinál. Akkora fizetést kapsz, hogy a helikopter színének a kiválasztása lesz a legnagyobb gondod. :) Már ha valóban igazad van természetesen. 

Az valóban igaz, hogy a HUP az idős generáció fóruma. Ebben lehet, hogy benne van a rossz légkör, hangulat, amit a mára megöregedett gengszterváltó ifjúság permanensen hordoz magával. A most huszonéves prog szakos egyetemisták elenyésző kisebbsége hallott egyáltalán a HUP-ról. Az sincs az egyetemisták köztudatában, hogy valami magyar opensource témákkal foglalkozó portál, ahol folyton megy egymás hajának húzgálása. 

Mivel az informatika nyelve angol, ezért ma sokan nem keresnek magyar fórumokat. Linuxot is csak a kisebbség használ és sokan először egyetemen találkoznak vele. Aztán az az álom, hogy elmennek egy multihoz dolgozni, ahol kapnak egy nagyon specializált munkát (máshoz nem is fognak érteni) és egy rakás pénzt. Ez a többség álma. Otthon is kevesen foglalkoznak az IT-vel. Meg lehet ezt is érteni, nem mindenkinek ez az élete: az orvos sem dolgozik otthon érdeklődésből. Én még egy másik generációhoz tartozom, aki szereti bővíteni a tudását minden területen és otthon is foglalkozom vele (mert szeretem). Ma is van ilyen kb 20-ból 1 IT-s egyetemen, aki ír nekem emailt, kérdez, odajön hozzám óra után, érdekli a téma, alapvető kérdésekre tud válaszolni. Persze vannak akik ezeket lerázzák, miközben pont az ilyen emberek az értékesek.

"Mivel az informatika nyelve angol, ezért ma sokan nem keresnek magyar fórumokat."

Igen, valószínűleg ez is a fő okok között van. Stackoverflow valóban nagyon hatékony problémák megoldására. Mellette még ott vannak a céges hivatalos vagy félhivatalos support fórumok. Mi már jól beszélünk angolul, a hup generáció meg orosszal kezdett. 

"Linuxot is csak a kisebbség használ és sokan először egyetemen találkoznak vele."

Pont ezért elvben lenne igény erre, mert Linux nélkül nincs diploma, közben valóban sokan az egyetemen látják először. De ezeket az igényeket is jobban kielégítik a fenti angol portálok. 

Másrészt az Android is Linux és mint téma eléggé gyakran szerepel a HUP-on. Androidot viszont nagyon sokan használnak. Magyarországon toronymagasan a legnagyobb részesedésű mobil, tablet, meg box os. Vajon az Android népeket mi tartja távol?

"Aztán az az álom, hogy elmennek egy multihoz dolgozni"

Nem az az álom ma már, hanem a diplomáig való eljutás, pláne időn belül. Utána a multi jó fizetéssel a következmény. Azt pedig tudja minden prog hallgató, hogy kicsi az esélye annak, hogy az első munkahelyéről fog majd nyugdíjba menni. Egyik multinál erre kell specializálódni, másiknál másra. Ez benne van bőven a pakliban. 

"Otthon is kevesen foglalkoznak az IT-vel."

Ez is igaz, Magyarországon. Közben a Raspberry Pi baromi jó üzletet csinált az otthoni IT-ból. A divatos otthon okosítást sokan megoldják maguk kevesebb pénzből jobban. Ez is lehetne egy új mágnes téma, de lehet valóban kicsi és kevés a magyar nyelvterület ehhez. 

az ugye megvan, hogy csak azért nem kerülsz fel gabu szégyenfalára(bárhogy is erőlködsz) , mert __van_az_dolog__ ami már ott is kínos lenne?

No rainbow, no sugar

Lehet Más az Informatika

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)