Digitális Írástudás? Van értelme élőzni?

Sziasztok!

A véleményetekre vagyunk kíváncsiak digitális írástudás témában. Sajnos úgy gondoljuk, hogy Magyarországon az emberek nagy része vagy nem is hallott vagy nem is tudja már, hogyan kell megcsinálni bizonyos műveleteket az informatikában. Erre létrehoztunk egy youtube csatornát "Hétköznapi Informatika" néven amin élő adásokkal különböző témákban oktató videót adnánk le. Szerintetek van értelme?

Hozzáteszem, nem profit orientált tartalom, csak hobbi projekt. Az is marad.

Arra gondoltunk a youtube az ami minden eszközön, illetve a legkönnyebben behívható mindenkinek. Jó ötlet itt streamelni?

Ami miatt ezt a csatornát létrehoztuk: Jómagam amikor meglátom, hogy ismerősöm szóközökkel tolja a lapon a sorokat... Excelbe kapott számokat a monitora mellett szalagos számológépben összead... és egyéb ilyen WFT tevékenységek....elkap az: Ezt , hogy 2021? -ben gondolatok. Akkor inkább úgy vagyunk vele, ha ennyivel segíthetünk azoknak akik szeretnének is fejlődni, hát miért ne tegyük. A hülye játék streameknél biztos több értelme van.

Köszönöm.

Várom véleményetek, ötleteiteket.

Robi

Hétköznapi Informatika

Hozzászólások

Ja, hát sokkal hasznosabb, mint ha drogoznál :-)

Viccen kívül: belenéztem az első két videóba, és nem akarom elvenni a kedvedet, de nem biztos, hogy így ezerszám lesz néződ... Nyugodtan elő lehet venni szakkönyveket, amelyek az alapokat magyarázzák, és azok alapján össze lehet állítani, hogy mit is akarsz megmutatni. Akár le is írhatod előre, mert úgy sokkal összeszedettebb lesz. Próbálj rövidebb, de célirányosabb videókat csinálni, és előre gondold végig, hogy mit akarsz elmagyarázni. Jó lenne, ha a nézőnek elmondanáéd azt is, hogy amit csinálsz, arra miért van szükség. Miért vannak a fájlrendszerben almappák, miért vannak fájlok, egyáltalán mi szükésg van rájuk - ez nem derült ki. Szóval legyen valami eleje-vége az egésznek.

Egy tipp: https://szabadszoftver.kormany.hu/oktatasi-anyagok/index.html

Itt találsz szabadon ECDL tananyagokat, bár többnyire LibreOffice-hez. Mindegy, a lényeg, hogy a tankönyvek alapján tudsz te is tematikát kialakítani, és ha Excelt, Word-ot akarsz bemutatni, akkor akár az ECDL tankönyvek mentén is haladhatsz.

Próbálj rövidebb, de célirányosabb videókat csinálni, és előre gondold végig, hogy mit akarsz elmagyarázni.

Erre masszív +1. Ha gondolod, nézek friss statisztikákat, de az egyetemi hallgatókat átlag 10 perc után veszítjük el a nézettségi adatok alapján, és nekik nézniük kell azokat a videókat.

A másik, hogy az élőzésnek így talán kevéssé van értelme, szerintem szerencsésebb lenne, ha előre rögzített, de emiatt jobb minőségű (kevesebb [jó, nulla] "hatásszünet", mint pl. az Excel és az IrfanView közti váltásnál, posztban feltett kiemelésekkel/megjegyezésekkel/... irányított figyelem stb.) videót tennél fel.

És ha elfogadsz egy tippet (közvetve Tom Scotttól): "Audio is king". Nem tudom, milyen hangcuccot használsz ill. milyen beállításokkal, de arra érdemes lenne ránézned (egy rossz "képű" videót tovább nézel, mint egy rossz hangút, a háttérzajok, elektronikai zaj?, lélegzetvételek, a mikrofon mozgása nálad zavaróan belehallatszik). Utólag is valamennyit lehet rajta javítani, de a legjobb, ha már a felvétel jó minőségű, hogy ne kelljen hozzányúlni.

Szerk.: ill. még egy... több nézőt szerezhetsz, ha kicsit több "energiával" mész neki a videónak: érezze a néző, hogy kifejezetten érdekesnek találod, amiket elmondasz [még ha nem is, mert írtad, hogy az objektív cél, hogy az unalmas dolgot ismertesd, amit már tudniuk kéne], hogy örülsz, hogy csinálod ezt a videót. Nem kell túltolni és Linus Tech Tipsesre venni a dolgot, de...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

kicsit off:

> https://szabadszoftver.kormany.hu/mi-a-szabad-szoftver/index.html

> Szabad szoftverekre jó példa az Android platform [...]

hmm-hmmm hát határeset, tivoizált freesoftware

> vagy a hazai vállalatok 3/4-e által használt Firefox, Google Chrome [...]

a Chrome proprietary! nem free software. mégha vannak is benne GPL komponensek.

Szerkesztve: 2021. 01. 27., sze – 06:53

sub

kíváncsi leszek mit hozol(tok) ki belőle. Mindenki azt hiszi könnyű jutubra jó videókat kitolni, barkinek menni fog csak neki kell kezdeni. Hat nem, rohadt nehéz. A sok profi megnehezítette az amatőr újoncok belépését: már nincs türelem és tolerancia egy új arc remegősképű dobozhangú, tokanézetből az asztalra letett mobillal felvéve az orrszőrét bámulva, kezdeti bénázásait végigszenvedni hátha a mondandó miatt megéri. Megszokta mindenki h. yt-on is olyan profi a viágítas, a videóvágás és az effektek, a kamerát 10-15 millióért kell venni, a hangminőseg pedig az rtlklub híradósokét lekörözi es a többi.

Köszönöm a hozzászólásaitokat, ötleteiteket.

Rövidítjük max fél órára és csak 1 bizonyos dolgot fogunk mindig bemutatni.

Az audió minőséggel is kezdünk valamit, de nagy büdzsével nem rendelkezünk (ez nem a digitális jólét projekt...)

Az élő mellett azért vagyunk mert akkor az a pár 10 ember tudja, hogy ez most zajlik, közbe ő is nézegeti stb. mert mindig az idő hiányra és egyéb kifogásokra panaszkodnak az emberek csak újat ne haljanak. Nem mellesleg ekkor tudnak chat-en kérdezgetni is a végén. Köszönöm és várom további tanácsaitokat.

Ha oktatóvideó, nincs értelme az élőzésnek. Ne vedd magadra, de rengetegen elrontják az oktató videókat azzal hogy a készítés során ők maguk sem felkészültek, bénáznak, a videó követhetetlen vagy egyenesen nevetséges lesz. Ha utólag meg tudod vágni ezt mind ki lehet javítani.

Azokra a problémákra amit említesz, _szerintem_ 2-3 de max 5 perces konzerv videók valók, amolyan lepesrol-lepesre jelleggel.

Jól körülhatárolt probléma felvetés, pár egyszerű lépés, felirat + esetleg fókuszált szöveg alámondás. A végén summary, illetve link bővebb infóra. Segít ha a videó vicces, van benne par meghokento fordulat vagy érdekesség.

Pl: könyvtár struktúrára

  • Hova lett a tegnapi dokumentumom?  (videon buta animacio lopja a doksit)
  • Ha te is estél már bele abba a hibába, hogy nem találod a tegnap elkészített dokumentumodat itt egy egyszerű megoldás.
  • <szervezd oket konyvtarba, hol latod ezeket a word -ben, hol az explorerbern, "recent documents", etc...>
  • Infografika a megszerzett tudásról (summary/ismetles). (video elejen megismert szornyecske buta fejjel bekukucskal a keprnyobe)

Ha bovebben erdekel ECDL link.

Én valami ilyesmivel próbálkoznék.

a többiek kb elmondták már a lényeget
- nem kell élőben egyben felvenni, profibb és jobb, ha előre tervezett anyagot, akár többszöri nekifutásra, megvágva készítitek el. Ha túl snassz csak úgy előre megadott időpontra aktiválni a videót, van módja annak is, hogy előre felvett adás premierje mikor legyen és már előre reklámozza. Bár lehet az csak a nagyobbra nőtt csatornáknál érhető el.

- van sokféle tananyag, képzés, ami valami ilyesmit próbálna megtanítani. Elvileg az ecdl és a szoftverüzemeltető is ilyesmi volt. Szóval van honnan ötletet meríteni.

- az emberek jelentős részének nem csak azzal van problémája, hogy nem hallott róla hogyan kell. Nagyon sokan nem értik az összefüggő, összetett mondatokat. Azt, hogy két mondat közt is lehet összefüggés és nem egymástól függetlenül hordoznak értelmet. Szép kihívás megpróbálni őket tanítani. 

Abszolút van értelme, és igény is lenne ilyenre, magyar nyelven is. Ami a buktató, hogy megtalálják az emberek a csatornád a sok millió YT-csatorna között, meg hogy legyen valami olyan érdekes stílusod, humorod, vagy egyébként jó prezentációs-előadói képességed, amivel odaszegezed a leglaikusabb embert is a képernyőre, és unalmában nem fog másik videóra átváltani. Laikusoknál nem az a fontos, hogy a szakmai rész mennyire korrekt, mert lehet a szakmai tartalom akármilyen kifogástalan, ha túl száraz, elvont, akkor nem fogják nézni a videókat. Eleve keresni sem keresnek ilyen videót, így nehéz hozzájuk az ilyen tartalmat eljuttatni.

Nem néztem még a csatornád, de egy jó tanács a látatlanban: rövid videók, és ha bizonytalan vagy, hogy mit hogy prezentálj, van erre egy csomó angol nyelvű csatorna, amiből tudsz témát, stílust, technikákat meríteni, hogy ők hogy mutatnak be egy-egy témát. Nyilván nem éri meg 1:1-ben másolni, de ötleteket átvenni jó lehet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)