Mi alapján választotok keystone modult?

Az egyértelmű, hogy a kábel típusa adja, hogy legalább milyen CAT kategóriájú modult kell választani a telepítéskor.

Viszont az egyes márkák árai között akár 2-5x-os szorzó is lehet, hovatovább erős a gyanúm, hogy az alsó szegmens noname darabjainál egyszerűen átállították a fröccsöntőgépet és cat5 helyett cat8at nyomnak az előlapba.

Azért érzem sanszosnak a "fejlesztés" ezen költséghatékony megvalósítását mert 10GBASE-T és afölötti kategóriák tesztkészülékei olyan horroráron vannak, amit egyszerű halandó nem hord a szerszámosládájában, ergo max 20 év múlva derülhet ki a turpisság.

Ahhoz viszont még a legolcsóbb modul is drága, hogy csak úgy lecseréljük, ha kiderülne, hogy gagyi lett lepakolva. Meg sajnos sokszor nincs elég tartalék a fali csatlakozónál, hogy tetszőleges számban próbálkozhassunk.

A drágább márkásak esetén szintén csak hitbéli meggyőződéssel élhetünk legtöbbször, viszont a bekerülési költséget azonnal megérzi az ember.

 

Ki, milyen stratégia mentén választ keystone-t? Ár, márka, megszokás, random, mérés, egyéb?

Hozzászólások

miert nem ugyanattol a gyartotol veszed keszen amelyik az egesz patch panelt gyartja? ha jol gondolom, patch panelbe kell. mi R&M-et hasznalunk a DC-ben mindenutt.

A kérdés lényege, hogy esetetekben miért az R&M és nem valami más?

Ők a királyi beszállítók, kényelmes a használatuk, jó áron van, esztétikailag ne üssön el a meglévőktől, vagy valaki egyszer kimérte, hogy pl ezen keystone-okkal 0,05%-kal kevesebb zavar keletkezik a linken?

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

mindenbol R&M-et hasznalunk, sosem volt gond a minoseggel, egy vagy ket faluval odebb vannak, talan meg a to masik oldalan is, erre nem eskudnek meg, a lenyeg, hogy "helyi", mint a "kistermeloi bio".

 

a minoseg 100%, a customer service 100%, es konkretan mindenuk van ami egy DCbe kell. az uj optikai 400g lebonto ODM-et is veluk tervezem idenre

Szerkesztve: 2021. 01. 23., szo – 22:12

> kábel típusa adja, hogy legalább milyen CAT kategóriájú modult

hat azert cat5 kabelt ne koss be cat6 modulba (se cat6 drotot cat7-be), mert lotyogni fog...

 

az ismert gyartok oldalarol le lehet tolteni a szep meresi eredmenyeket, grafikonokat. azokat hasonlitgathatod, de azok ha rairjak hogy cat6a akkor az annyi. 

most az ilyen kinai es noname cuccokat felejtsuk el, ott tenyleg a cat6a feliratu jo ha tudja a cat5-ot...

amivel nekem dolgom volt:

- panduit: draga, maceras szerelni (speci szerszam kell hozza)

- excel: nem annyira ismert, relative olcso (jo igy is 2x mint a kinai), van szerszam nelkul szerelos valtozata is (az picit dragabb, de idoben fele, igy megeri)

- legrand linkeo: markas, de nagyon szar vele dolgozni, sok ido, maceras. cserebe olcso.

minosegileg egyikkel sem volt gond, volt sok amit vegig mertuk sokmillas fluke-val cat6-ra. a kabelen tobb mulik altalaban.

a markasok kozt inkabb szerelesi modok es ar kozt latok kulonbseget, a cat X-et ami ra van irva mindig teljesitik.

az is kulonbseg, melyikre milyen gyartoi garanciat adnak, es milyen feltetelekkel, de ez inkabb sok 1000 vegpontos melonal erdekes...

szempont: ha epp nem a megrendelo adja az anyagot, akkor kb az alapjan valasztunk, mi van raktaron a nagykerben, ami megfelelo minosegu es a legolcsobb...  ez a kabelre is igaz.

Nem egy űrtechnika a megfelelő kábelezés, mégis sok helyen tapasztalunk olyat, hogy nem megfelelően lett kivitelezve és javítani kell azt, főleg villanyszerelők után. 

Az alábbi hibákat kellett már javítani:
- szerszám néküli fejek késeinek szétfeszítése
- csavarhúzóval / tapétavágóval kábel bepréselése
- erek csupaszítottak
- erek széttekerve 10-20cm-es szakaszon
- túllógó erek
- forrasztás
- WAGO-s kötés
- árnyékolás hosszan eltüntetése
- árnyékolás bekötetlenül
- nem megfelelő csatlakozó használata Cat5e-Cat6-Cat7... 
- tehermentesítés hiánya
- random rendezett patch panelek
- nem megfelelő patch panelek (UTP/FTP)
- EPH nincs bekötve
- húzáskor görcs szaladt rá, eröltetés
- fali kábel + patch dugó (tehermentestés néküli, csak az erek tartanak) + egyszerű RJ45-s !!! telefonos !!! toldó
- megengedett kábelhossz túllépés (villanyszerelő szerint azért Cat7, mert itt 150m-es hossz kellett és erősebb kábel kell)
- össze vissza behúzott maradék kábelek
- szerelhetetlenre visszavágott kábelhossz.
- feliratok hiánya
- wiremap hiánya
- kábel bemérés hiánya

Kábelezésből sok esetben teljesen jó a Cat5e, ami 1000Mbit-re is teljesen jó. Ha extrább igények és pénz is van rá, akkor lehet fentebb menni. Nem csak a kábel ára lesz drágább, hanem a telepítése is. Mert magasabb kategóriáju kábelt:
- Nehezebb húzni
- Vastagabb csatorna, nagyobb kábelkeresztmeszet, nagyobb kábelútvonal kell neki (pl falban lyuk, gégecső, tálcában hely, stb...)
- Tovább tart kötni egy Cat6 UFTP-t mint egy Cat5e UTP-t
- Egyre komolyabb műszer kell a beméréséhet és átadásához

Ha egy kábelt nem minősítesz akkor az semmit sem ér. Ha Cat6-ot akarsz elérni akkor minden elemnének (legalább) Cat6-nak kell lennie, ezenkívűl le is kell mérned olyan műszerrel ami nem csak wiremap (kivillogtatja), hanem minősíti is azt. Ha nincs minősítve akkor nem lehet rámondani csak azért, hogy Cat6, mert Cat6 a kábel és a keystone aljzat rajta.
Talán egy Cat5e bekötése nem nagy dolog, de ahogy fentebb írtam, az is sok "kábelbarátnak" gondot okoz. 
Nem lehet úgy építeni hálózatot, hogy majd ha nem megy az egyik kábel, akkor majd újrakötjük, stb... Nyomunk rá újra csatit, biztos nem elég erősen nyomta rá Béla... Kicsit megsérült, tekerjünk rá szigszalagot... Sanyi!!... Te tudsz ugye forrasztani????  

Gyártókra amiket már próbáltam és ami jó lehet:
- R&M (szép jó, viszont van egyedi méretü cuccok, ami nem keystone, van keystone méret is, ha találkozok valamerre ilyennel, tuti nem a keystone méret és elmondok egy imát...)
- NIKOMAX (szerszám nékül szerelhető is van, ár / érték arány jó, nem csak más a szöveg a Cat6-on, máshogy is néz ki, már az RJ45 oldaláról is, van kábel is, van távolról villogtatható patch panel, van "minden is")
- Digitus (mint a NIKOMAX kb.)
- FIBRAIN (még nem próbáltam, de tetszik a kazettás patch panel, hogy lehet keverni akár optikai alzattal a rezes megoldást, jól jöhet ha kevés a végpont és kicsi a RACK)
- Kínai betűzős akár 180° akár 90° (lehet olcsóbb mint egy másik, viszont amíg bajlódsz a betűzéssel az idő, sok csatlakozó kötésekor szétmegy a kezed, esetleg spec. szerszám kell, általában nincs tehermentesítés)

Nem tudom pontosan milyen irány kell neked, de látatlaban NIKOMAX gyos szerszám nélkül szerelhető aljzatot mondanék és Cat5e hálózatot.
https://nikomax-global.com/catalog/product/NMC-KJUD2-NT-WT/?section=com…
https://nikomax-global.com/catalog/product/NKL%204100A-zz/?section=comp…
A csatlakozó és kábel is árnyékolatlan. Alap esetben ez elég szokott lenni, kb. mindenféle otthoni és irodai használatra, persze vannak nem alap esetek is. A kábel tartalmaz selyem, vagy valami hasonló szálat, így ha Béla 100kg-al húzza, lehet még azt is túléli (mondjuk ezt már nem fogja túlélni). (A kábelhúzásnak megvannak a szabályai, akár erőt is nézve, erre a kábelre max 80N-t ír)

A szerszám nélküliek is igényelnek szerszámot. :) El kell vágni a kábelt, kábelkötegelőt. Külső szigetelést is el kell valamivel távolítani. Esetleg össze is kell nyomni a modult. Lecsipkedni a kiálló kábeldarabokat. Viszont nem kell betűző szerszám a megfelelő késsel, és nem nyomkododo csatlakozónként 8x azzal az erővel a kezed.

Mérés nélkül csak tippelni lehet, de lényegében semmit nem ér a kábelezés. Műszert lehet bérelni is olyan helyekről, ahol ilyen alkatrészeket is kaphatsz.

Sokan a Cat5-6-7 számozásban gondolkoznak, pedig fontos vagy még fontosabb egy árnyékolás megléte bizonyos esetekben, esetleg érpárankénti árnyékolás. Példaképp kihúzhatod a Cat6 UTP kábelt, ha olyan a környezet van, hogy minősíteni a kábel zajossága miatt nem lehet majd Cat5e-re sem.

Ha nem is minddel, de azért a legtöbb hibával már találkoztam a kedves villanyszerelőknek hála.

A kérdést az alábbi szituáció hozta elő: adva vagyon a falba végérvényesen belevakolt cat7es vezeték + a faliajzat kiválasztott "családja", aminek jelenleg árnyékolt verzióban csak cat5e-s létezik.

Tehát a falialjzatban a keystone-t mindenképpen cserélhetem, vagy cat6a-ra, vagy az überritka cat7re. De akkor mi alapján döntsek? Szimpátia, brossúra, mérés vagy szimplán ár, mivel a gyakorlatban annyira nem is számít?

Szívem szerint mérnék, de a 10+GbE-s teszterek árai 7-10000$ körül vannak...annyira viszont ez nem vág a profilomba, hogy kitermelje magát, vagy a puszta kíváncsiság miatt beleinvesztáljak. :)

Hovatovább erősen hiszem, hogy a hazai környezetben kevesek finanszírozzák meg a channelenkénti mérési jegyzőkönyvet, de mégis kiépítik/használják valamiképpen.

Igen, a fibrain paneljeit nézegettem én is, sőt még körbe is fotóztam amikor élőben láttam egyet :)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

szuperul osszefoglaltad! 

valoban a legtobb gond a nem hozzaerto telepitesbol (villanyszerelo* mindenhez IS ert, de neha a rendszergazdak is tudnak alkotni), szerelesbol szokott kovetkezni, nem az anyag minosegebol...

(*disclaimer: a villanyszerelok ugyanigy kiakadnak a gyengearamosok altal szerelt/ganyolt erosaramu elosztokon - tanulsag, mindenki azt csinalja csak, amihez ert)

Cipész maradjon a kaptafánál, szokták mondani. :)
Anyag minőségre is tudok példát mondani, amikor a villanyszerelő boltól vásárolt legolcsóbb utp (az nagy betűt sem érdemel) kábelekkel szerelnek. Behúzás/szerelés után volt már ami:
- szál szakadt
- acél magos, rézzel futtatott erek
- ritka csavarás az érpárakon
- valami occcccó fali-aljzat
- ISDN csavaros fali aljzat (ez nem minőségi hiba, hanem rosszat választanak, az olcsóbbikat)
- olcsó patch kábelek, akár 2 érpárral
- 2 körmös csatlakozó, kevés aranyozással felnyomva a fali kábelre

A villanyszerelős boltokból is lehet értelmes anyagot is beszerezni. Viszont sok esetben ők ebben a témakörben csakis kereskedők. Érdemes olyan helyre menni, ahol ezzel foglalkoznak. Ott általában nem tudnak majd adni "DOL II Biztosító betét"-et.

A Nagykönyv szerint ahhoz, hogy azt mondhassuk egy linkre, hogy az CATx, ahhoz minden TIA/EIA szabványban leírt paramétert teljesíteni kell.(összefoglaló)

Ezt jelenleg pedig csak Fluke DSC kategóriájú kütyüvel tudod megcsinálni...:(

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Köszi. Magam is lelkes építő vagyok de sajnos olyan megrendelésem ahol kell a Fluke kb 5 évente egy van. Egy CableMaster 600-am van és egy PocketEthernetem. Ezen kívül a linkedben is említett iperf-et használom. Ha felpörög az üzlet venni fogok egy Fluket. Köszönöm a linket!

Az "olcsóbb" 300k HUF körüli műszerek között sokféle van. Akár azok amik neked vannak, ami wiremap TDR és 1-2 extra funkcióval bírnak, pl link vizsgálat, stb...  
Olcsóból példaképpen van a FLUKE Cable IQ, ez nem tud link ellenörzést, Layer 4 stb... viszont írt már olyat hogy áthallás van, vagy zajos a kábel. Szóval valahogy mér ilyen paramétereket is csak nem köti az orrunkra. Szórtunk már ki vele patch kábeleket, és fali csatlakozásokat is, ami nem felelt meg neki. Minősítéskor csak annyit ír hogy 10-100-1000-re megfelelő-e. A PocketEthernet-el én is szemeztem, csak pont az nem tetszik benne ami a lényege, hogy telefon kell hozzá. Nekem egy műszer az legyen standalone használható, ne függjön attól, hogy épp van-e a telefonomon a programja, stb... Ha pedig külön tabletet erre tartok, akkor külön gond is lesz vele, pl. bekapcsol-e majd ha kint marad egy kellemes -20-as hidegben a szerszámok között, esetleg munka elött veszem észre, hogy felfújta magát az akku, mert teljesen lemerítettük. 

TDR és wiremap mérésre alkalmas eszközt már lehet kinából kapni 30k HUF körül. Ez is már a fentebb felsorolt hibák egy részét megmutatja. Viszont a széttekert kábelt, vagy valamerre elrejtett forrasztott toldást, csak a CableIQ mutatta meg eddig. (ebben az árkategóriában)

A komolyabb teljes minősítést adó műszerek nem ebben a kategóriákban vannak, hanem 10x drágábbak kb. Azok még a kezelő hajának növési sebességét is lemérik.

Igen pont a TDR és wiremap miatt vettem meg a PocketEthernetet amit mondasz valóban zavaró vigyázni kell rá nem olyan igaz szerszám mint a CableMaster 600.

A CableMaster600-ban is van TDR és wiremap de pont egy kimérésnél nem talált meg egy toldást ami kicsit bosszantott is (200 000 forintért vettem), hiszen akkor a többi mérésben is, hogy bízzak meg? A PocketEthernet ezeket jobban detektálja és van benne még egy "BER - Bit Error Rate" test ami méri a kábel általános minőségét azáltal, hogy nagy mennyiségű ethernet keretet küld és fogad, és méri mennyi csomag sérül meg az út során. Ezt egy jó tesztnek gondolom meglepődök sokszor, hogy már a rövid patch kábelek is milyen szórást mutatnak etéren. 

Az egyik ismerösömnek van egy olcsóbb Fluke mérője, fejből nem jut eszembe a tipusa 1 millka körül vette. Ami meglepett, hogy az is csak azt írta ki, hogy a kábel minek felel meg, de túl sok részletes adatot nem adott.

Csinálok optikát is ott még komprumiszumosabb méréseket végzek van egy egyszerű optikai mérőm amivel a jelveszteséget tudom meghatározni továbbá az MM kábeleket két Mikrotik HEX S routerrel mérem az SM kábeleket meg általában az ügyfél eszközeivel vagy Gigabitig szintén Mikrotik HEX S-el.

Szeretném ezeket a munkáimat jobb minőségben végezni de az ügyfélköröm még ezeket a méréseket se igényli. Azért a munkáimhoz át szoktam adni dokumentálva valamennyi kábel mérési eredményét mint a PocketEthernettel mint a CableMaster 600-al mind az Optikai méréseknél.

A PocketEthernet-ről ha lenne kedved és időd, írhatnál egy blog-os tesztet, vagy valami ilyesmit. Tapasztalatok, képek. Mit tud és mit nem, hol volt jó és hol nem? Előnyök / hátrányok?

Ha tudna a dobozka fogadni SFP / SFP+ modult, amin keresztül lehetne hasonló teszteket is végezni (hálózati dolgokra gondolok, BER, sebesség teszt, hálózat felderítés, stb...), esetleg tudna programozni eepromot is az SFP modulban akkor egyre kívánatosabb eszköz lenne. Talán úgy kibékülnék a telefonos APP helyzettel. Párszor egy évben kisegítene.
GPON modullal akár segítség is lehetne KKTV szerelőknek hibaelhárításban.

nekem is van, jopofa cucc, de jatek kategoria, foleg ha ilyen fluke es tarsaihoz hasonlitjuk. passziv kabel meresre nem javaslom (bar tud wiremapot de maceras es lassu, a tdr-je meg nagyon pontatlan).

mi aktiv halozat tesztelesre hasznaljuk, radugod vegpontra, 2-3 sec es megmutatja szines led-ekkel (ehhez telefon se kell) hogy milyen sebessegen linkel, es kapott-e ip cimet, meg van-e poe. telefonon meg CDP/LLDP info is latszik ha a switch tud olyat.

szoval ez leginkabb arra jo, ha user sir hogy nincs net a fali aljzatban, akkor megmutasd neki hogy de van, es a gepe szar ;)  konnyebb es gyorsabb igy, mint egy laptopot cipelni...

Nekem volt szerencsém összehasonlítani a már említett CableMaster600-al és ahhoz képest egyáltalán nem rosszabb a TDR-je. Sőt szerintem kifejezetten jobb mert a toldásokat is megtalálja mindezt viszonylag nagy pontossággal. Ezt úgy képzeld el, hogy egy bányában mikor kábeleket mértem ki ennek köszönhetően tudtam megtalálni a hanyag kivitelező "koklerkedéseit". Konkrétan azt csináltak, hogy ahol elfogyott a kábel simán rátoldottak de amolyan "parasztos" módon. A végeredmény érthetetlen hálózati anomáliák miközben a sima egyszerű ledes kábelmérők és switchek vígan érintetlen kábeleket mutattak.

Az árához képest meglehetősen nagy tudású eszköz.

tud valamit a Pocket Ethernet (az árán kívűl) amit a Fluke CableIQ nem?
Emlékeim szerint a CableIQ is _megméri_ hogy menni fog-e a gigabit. Ellenőriz, de nem minősít.
Talán pont itt a HUPon olvastam, h ami ennél komolyabb (értsd) minősít is - ott a műszert is évente kell hitelesíttetni...

Aki viszont Ügyfélként megrendel egy 20-50-100 végpontos hálózatépítést, ott szerintem kerekítési hiba egy ilyen műszer egynapos kölcsönzési díja - és legalább biztos, hogy azt kapja amit kifizet.(mondjuk ha nem kér/kap róla jegyzőkönyvet, akkor is azt kapja amit kifizet Mr.Olcsó János...)

A PocketEthernet 70 - 80 ezer forint. A PocketEthernet inkább amolyan rendszergazda kezébe való kisokos. Nem is olyan a kialakítása a leejtéseket bizonyosan nem szereti. Ettől függetlenül lehet használni terepen is. Nem hasonlítanám össze az általad említett mérőmüszerrel. Komoly telepítőknek nyilván inkább egy olyan mint egy PocketEthernet bár tudásban szerintem kb ugyanazt tudják.

Aki viszont Ügyfélként megrendel egy 20-50-100 végpontos hálózatépítést, ott szerintem kerekítési hiba egy ilyen műszer egynapos kölcsönzési díja - és legalább biztos, hogy azt kapja amit kifizet.(mondjuk ha nem kér/kap róla jegyzőkönyvet, akkor is azt kapja amit kifizet Mr.Olcsó János...)

Így kellene legyen. De a valóság meg az, hogy egy villanyszerelő csapat vagy Kokler Pista pikk-pakk behúzza féláron hozzád képest. A megrendelő meg nem érti miért is lenne fontos a kimért és a megtervezett rendszer.

Ez korrekt összefoglaló, köszönöm a rászánt idődet.

Tudsz is javasolni olyan helyet, ahol *jó* mérőműszert lehet bérelni (akár privát üzenetben)? Nagyon ritkán van rá szükség, de néha viszont nagyon hasznos lenne.

Mi a jó mérőműszer? Fluke-ról hallottam szakmabelitől, hogy megbízható, van esetleg más is?

a nagykerek (pl. newnetwork, young, agendaage) szoktak berbe adni, de csak partnetereknek, akik sok anyagot vasarolnak. ha veszek mondjuk 1000 vp-hoz valo kabelt+keystonet akkor ingyen is ideadjak par napra a muszert. de van ahol tanfolyamhoz kotik, akik azt elvegzik azok berelhetik ki.

vagy esetleg oket kerdezd meg: https://www.equicom.hu/  regen ok is foglalkoztak berbeadassal.

Kb. ezeket a cégeket mondtam volna, kiegészítve még LAN Kft-vel. A műszerek és egyéb szerszámok bérelhetősége, szerződés, forgalom, oktatás, stb... kérdése, ahogy már te is írtad. Hiszen senki nem ad oda valaki JóskaPista Bt-nek puszira egy 3M HUF értékű eszközt, hogy majd soha viszont nem látásra elvigye. 

Köszi.

Nyilván nincs olyan álmom, hogy 1e/napért kapok egy drága műszert, kaució sok mindent meg tud oldani, ellenben az sem feltétlenül rentábilis, hogy néhány kábel teszteléséért egy szakember átutazza a fél országot. Jó tudni, hogy mik a lehetőségek, ha ilyenre lenne szükség.

Ha úgy van, a 30e/nap is jobb, mint szívás és bizonytalanság. Sajnos saját bőrömön éreztem a felsorolt hibák nagy részét, másik részét már láttam valahol. Tény, hogy villanyszerelő körökben a "cat" előtag is zavart tud okozni, az utána következő karakterek mintha zavaró tényezőnek lennének ott.

Cat6a-tól már nemcsak a jegyzőkönyv miatt fontos a mérés, hanem hogy valóban tudja-e a kábelezés az elvárhatót (ha nem fontos, akkor elég alacsonyabb kategóriájú kábelt választani), mert nem nehéz elrontani (bár tény, hogy gyakorlat teszi a mestert).

kevesen tudjak, hogy az elso gigabit ethernet szabvany kb 20 eve meg 4 eren (2 erpar) ment (ugyanugy ahogy a 10/100) csak nagyobb frekvencian (250mhz). nagyon draga volt a chip is, es a kabelezes is, ehhez talaltak ki a cat6-ot igazabol. nem is terjedt el vegul, hanem kitalaltak helyette a ma is hasznalatos valtozatot, ami 8 eren (4 erpar) megy de kisebb frekin es nem erzekeny annyira a kabelre, ez sima cat5-on is vigan mukodik. sokan emiatt hiszik hogy a gigabithez cat6 kell, pedig nem...

van olyan gigas linkunk ami 2 switchet kot ossze 100m hosszan 1996-ban telepitett cat5 kabellel, sok vlannal, 1500-nal nagyobb csomagokkal, eleg nagy es folyamatos adatforgalommal, es 0 hibaval mukodik 10+ eve.

de volt olyan ugyfel ahol a cat5 kabel csereje nagyon draga lett volna (nem lehetett athuzni, ra volt gipszkartonozva), meg ido sem volt ra (par nap alatt kellett megoldani), igy kihoztunk egy nagy fluket es vegmertuk gigabitre. eleg volt vegul a csatlakozokat kicserelni, a kabel eleg jo minosegu volt (AMP ha jol emlexem, mondjuk vastagabb volt mint egy mai cat6).

a 10G persze mas tema mar, bar meg csak most kezd elterjedni, eddig ahol 10G kellett ott optikat vagy DA kabelt hasznaltak, nem ethernetet.

mondjuk en 10 eve nem huzok mar cat5 kabelt uj epitesnel, mert a kabel csere utolag mindig nagyon maceras, es annyival nem dragabb.

Én sem tudtam, hogy a GbE 2 érpáron is volt, köszi az infót.

Azt sose értettem, miért hiszik sokan azt, hogy GbE-hez cat6 kell. Sokan azt is hiszik, hogy "cat5a" van.

Cat6a+ esetén valóban lehet az a mondás, hogy felesleges mérni, GbE-et elég jól eséllyel tudni fogja, ha majd kell 10GbE és nem működik, akkor javítva lesz. Csak ez nagyon macerás is lehet (tapasztalat). De nem ismerem annyira ezt az ipart, hogy meg tudjam határozni, mennyivel dobja meg a kivitelezés költségét egy bemérés. Egy gyakorlott kéz után valószínűleg nem kell sokat újracsinálni, maga a mérés nem vészes idő (ha mást nem, azt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy minden ér be van-e kötve, ráadásul sorrend helyesen).

Egyébként úgy tűnik "mostanában" kezdenek jönni a rezes 2,5GbE eszközök, még néhány év és gyakorlati létjogosultsága lehet a rezes 10GbE-nek, bár nem látom, hogy mi az a forgalom, amihez tömegeknek 10GbE-re lenne szükségük, a végpontok jelentős részének még a 100Mb is bőven elegendő (az adatközpont más kérdés). De egyet értek, a kábel felára nem jelentős, ellenben újrahúzni horror.

10G: adatközpontban/szerverek között tipikusan egyszerűbb/olcsóbb az optika, de ez sem mindig igaz, mert van, hogy rézzel jön ki jobban.

Épületben a réznek az is előnye, hogy visszafelé kompatibilis: én még nem láttam SFP+ portos notebookot.

A Cat7 elvileg 100m-ig jó, 600MHz-es.

Cat6 és Cat6a között jelentős különbség van: előbbi csak 55m-ig, utóbbi 100m-ig tud 10GbE-et. Cat6 250Mhz-es, Cat6a 500MHz-es.

adatkozpontban optika vagy 10 meterig DA kabel inkabb, foleg hogy ott mar az sfp+-on is tulleptek es egyre tobbszor QFP (40Gbit) van...

notebookokon manapsag mar rj45 sincs, csak wifi, de az mar siman mehet 1.8gbps is...  a kompatibilitas is kerdeses, ugy tudom a cat7-re mar nem rj45-ot hasznalnak ugyse.

egyelore leginkabb gamer alaplapokon talalkozni 10g ethernettel, idovel biztos default lesz az alap irodai pc-ken is, de ez meg jopar ev... es valoban nehez lesz olyan alkalmazast talalni amivel ki is lehet hasznalni.

mondjuk van olyan filmes ugyfelunk akik iszonyu meretu fileokkal dolgoznak, ezert a digitalis vago "szobaban" 10g switchet es nas-okat hasznalnak, es persze a gepeiken is van 10g interface. nekik keves volt a 120mbyte/s halozaton...

A'rpi

Igen, és van ahol már a QSFP-t is túllépték. Ettől függetlenül van/volt, hogy a DAC is drágább a rezes megoldásnál, switch igénytől is függ. Tudom, a rezes kártyák többet fogyasztanak, azt is számolni kell.

Én azért elég sok olyan notebookkal találkozom, amiben (szerencsére) van GbE kártya. Tudomásom szerint Cat7-hez is van RJ45, de igen, másféle is van. Számítógépes hálózatra még jó ideig általánosságban elég lesz a Cat6a, igazából nem értem, mire használják a Cat7-et és jobbat: lehetnek speciális helyek, de én nem találkoztam még ilyennel.

a QSFP-t nehez "tullepni" meretben, meg a QSFP56-DD is fizikailag pont ugyanakkora mint a regi 40 gigas QSFP, nem tudom mire gondolsz:)

 

amit szinte mindenutt latok DCkben (es mi is igy csinaljuk) az az hogy racken belul DAC a switchig majd onnan optika. catX kabeleket mar csak a managementre hasznalunk, azoknak meg akar a 100 megabit is eleg lenne sokszor.

Miért mánia a HUP-on a kinek nagyobb a f*ka diszkurzus?

Nyilván nem a méretre, hanem a sebességre gondoltam (Árpi gondolom arra célzott, hogy rézzel felesleges erőlködni, mert a 10Gb is kevés lehet, fölötte nincs réz, legalábbis másként nem tudom értelmezni megnyilvánulását). Bár bevallom "szégyenkezve", hogy 40Gb-nél nagyobb sebességű rendszerrel nekem még nem volt dolgom, csak ismerős mesélte, hogy munkahelyén milyen rendszereket építenek (és ez sem tegnap volt).

Ettől függetlenül vannak kisebb rendszerek is (nemcsak teljes DC-k vagy néhány racknyi infrastruktúrák, még ha egyesek számára ez nagyon snassz is), ahol mindössze 3-4 szervert kell 10Gb-tel összekötni, ezeknél akár olcsóbb lehet réz alapon építeni, mint optika alapon. De ha megnézem a gyártói kínálatokat, "sok" 10G Base-T portos switcheket is lehet találni, gondolom ezek nem azért vannak, hogy katalógus méretet növeljenek, netán raktárkészletet építsenek.

mert ha nem lenne mania akkor meg mindig 56 kilobites modemekkel nyomnank es pacsiznank egymast h kiraly vagy ;-)

 

3-4 gephez persze, teljesen felesleges az optika, de szerintem 3-4 gephez nem epit valaki strukturalt 10 gigabitet tudo halozatot, meg fali aljzatokat. en nem lattam meg olyan helyet ahol igeny volt a hatalmas patch panel (ertsd >40-60 vegpont) _es_ a 10 giga.

te igen?

Nekem a házamban 10G hálózat van (Cat6a) pont a korábban felsorolt érvek miatt: kialakításkor nem sokkal drágább jobb kábelt és szerelvényeket tenni, ellenben ha úgy hozná a sors, hogy 10-15 év múlva valaminek nagyobb sebesség kell, akkor nagyon drága kicserélni.

A switchek nyilván csak GbE-et tudnak, hiszen azt könnyű cserélni, ha arra kerülne a sor (7+ éve pláne drágák voltak a 10G switchek, arról nem beszélve, hogy ritka is volt, legalábbis a nem nagyvállalati szegmens kínálata).

3-4 géphez nyilván nem kell struktúrált hálózatot építeni, főleg ha helyiségen belül vannak.

De a kiinduló állítás az volt, hogy vannak esetek, amikor a réz alapú 10GbE olcsóbb lehet, mint optika alapon. Ehhez teljesen mindegy, hogy van már gyorsabb vagy nincs, kisebb rendszerek esetén még jó néhány évig bőven elég lesz a 10GbE, azt is leginkább az infrastruktúra szolgáltatások tudják kihasználni (VM migráció, mentések). Az adatközpont pedig teljesen más tészta, főleg ahol az a probléma, miként lehet minél nagyobb teljesítményt minél kisebb helyre beszuszakolni - ott nyilván a hálózati igény is rohamosan növekedhet.

Ami érdekes számomra, hogy a WAN akár jobban gyorsulhat, mint a LAN, hiszen egyre több az online szolgáltatás, így a végpontok aggregációját kell majd egyre jobban kiszolgálni.