"Már nem telepíthetők külső forrásból iOS appok az M1-es Macekre"

Címkék

Blokkolni kezdi az iOS-es alkalmazások külső forrásból való telepítését az M1 processzorral szerelt Maceken az Apple.  [...] Mint a 9to5Mac beszámolt róla, az Apple a napokban blokkolni kezdte az alkalmazásboltján kívüli iOS appok telepítését számítógépeire. A vállalat ehhez a lap szerint az App Store-ban eszközölt változtatást, a rendszer DRM-kezelő API-jainak részeként, így valószínűtlen, hogy a korlátozás megkerülésére belátható időn belül születne valamilyen kerülőutas megoldás. A tiltás a macOS Big Sur 11.1-et vagy annál újabb verziót futtató M1-es Macekre érvényes, beleértve a rendszer 11.2-es bétájával szerelt eszközöket is. Utóbbi rendszerek a külső iOS-es appok letöltési kísérleteit már hibaüzenettel zárják rövidre.

Részletek itt

Hozzászólások

iOS appok macOS -on? Valaki pls sötétitsen fel, hogy jól látom-e.

Szerkesztve: 2021. 01. 18., h – 12:31

Ezek szerint a fejlesztőknek is release-elni kell a Store-ba minden build-nél, vagy van erre valami emulátor? 

Apple has flipped the necessary sever-side switch to block iPhone and iPad applications from being installed on Apple Silicon Macs.

The change itself was made to the App Store system that delivers the actual .IPA file and it is all part of Apple’s APIs that manage the DRM (Digital Rights Management) protections of the operating system. Because of this, it’s unlikely that a workaround will present itself in the future.

Pofon egyszerű: a tech cégek a totális kontroll rendszerét akarják bevezetni. (Lásd még a mostani cenzúrázós topikokat: azzal sem nyernek pénzt rövidtávon.) Hosszútávon jövedelmező tapicskoló rabszolgává tenni az embereket, ha nincs alternatíva, akkor akármerre lehet vezetni őket, például rá lehet őket bírni, hogy megvegyék az M2 processzort is, amivel Trump Gab accountját nem is lehet elolvasni, mert a Trusted Computing TM nem engedi meg.

Az almás cuccok világa lényegében egy tesztpálya, hogy mennyi korlátozást lehet megtenni az emberekkel. Mivel az almások elvakultak, ezért őket lehet  a legjobban szivatni. De amit ők elviselnek ma, azt a többiek is el fogják viselni pár évvel később. A kertvárosban az utcán kötelező maszkviselés kísérője a digitális térben.

Extrapolálni kell a trendeket, nem kell ide konteó. Olvasd el miket nyilatkoznak a tech cégek vezetői!

Nézd meg, hogy a Parlort lényegében leütötték a netről.

Szerinted ki lesz kiváncsi a sok zárt szarra, ahol már semmi rosszat nem lehet mondani? Az lesz rá kiváncsi, akinek másra nem lesz lehetősége :-)

Szélsőjobbos gyűlöletkeltőkről beszélünk. Könyörgöm. Az legyen a legnagyobb gondunk, hogy az ilyen emberek szócsövét eltakarítják a fenébe.

(Én ilyen liberális szempontból kezelem a szólásszabadságot, mindenki azt mond, csinál, és szeret, amit akar, amíg azzal nem árt másoknak.)

Böjte Csaba atya is szélsőjobbos a dévai árvákkal, azért cenzúrázta a Facebook?

Álomvilágban élsz. Akinek nem tetszik a pofája, azt cenzúrázzák.

 

Mondjuk pont emiatt a Facebook-ot csak macskás fotók megosztására érdemes használni. Legalábbis szerintem.

Miről beszélt Böjte Csaba?

 

Arról, hogy ideje lenne napirendre térni Trianonon. Amikor a 48-as szabadságharcot leverték, az osztrák hadsereg ott masírozott Déván és mutatták az országnak, hogy lám mi győztünk. Eltelt pár év és leálltak a parádézással, a két nép kibékült. Annyit mondott a román Trianon törvénnyel kapcsolatban, hogy eltelt 100 év, ideje lenne a megbékélésnek, abba kellene hagyni a parádékat és megtenni az első lépéseket az engesztelődés felé.

 

Nos kb. ezért tiltották le. Szélsőjobbos, mi?

Egyébként ezen már gondolkoztam, hogy mi csesszük el a dolgot.

Kellene egy P2P alapon működő tartalommegosztó, amit egyik idióta tech cég sem tud lekapcsolni, ha nem tetszik neki, ami ott folyik.

 

Az egész infrastruktúrának fokozatosan át kellene állni torrent alapokra.

A hundub-bal is az a fő gond, hogy szerver alapú. Rendes P2P alapú Facebook kellene. A jövő kommunikációjának a P2P-nek kellene lennie, titkosítva.

Ez nem pofára megy. Ha használni akarsz egy szolgáltatást, és elfogadod az EULA-t, majd teszel rá, akkor jogsértést követsz el. Hogy ezt a jogsértést néha magyarul nem beszélő indiai vendégmunkások, vagy az algoritmusok azonosítják, már szinte mindegy.

Ugyanis a Facebook nem közmű, és nem is kötelező ott lenni, mindenki másnak ott a HunDub, ahol biztos tárt karokkal várnak minden Facebook, MyVIP és MySpace migránst.

Apple terméket sem kötelező venni, ott a Linux, és a megannyi half-baked open source cucc (amik amúgy faszán futnak macos-en is), aztán vagy elég lesz az elvégzendő melóra, vagy nem.

De majd ha fegyvert tartanak mindenki fejéhez, hogy kötelező lesz almás gépet használni, akkor visszajövök majd, és megkövetem saját magam. :D

(Egyébként a Facebook helyében én is rajta tartanám a szemem az összes csuháson, sosem lehet tudni, hogy melyikről derül ki, hogy pedofil a lelkem, manapság csak úgy ugrálnak ki a szekrényből a régi sztorik.)

> melyikről derül ki, hogy pedofil a lelkem

 

Arányaiban több LMBTQ-s pedofil, mint amennyi pap. Szerintem a melegeket kellene megfigyelniük, cenzúrázni és korlátozni.

Ráadásul nem is lőnének nagyon mellé, mert a pedofil papok zömmel a fiúkra buknak.

Szerintem meg ezt nem lehet eszerint kategorizálni. Legalábbis az biztos, hogy ha létezik is ezt alátámasztó kutatás, vagy statisztika, az biztosan valamelyik kurucinfó színvonalú site hozhatta le...

Ugyanakkor a pedofilok számára világszerte nagyon jó búvóhelyek a különféle keresztény egyházak. Ministránsból mindig van elég, egy csuhásról pedig senki sem feltételezné, hogy ilyen hajlama van. Hogy olyat mondjak, ennek valamilyen szinten történelmi vonzata is van, hisz az egyház (zömében, kivéve amikor nem égetett, hadjáratozott, meg ilyenek) mindig megbocsátást és feloldozást ígért a bűnös gondolatok alól is, csak hát azzal nem kalkulálnak sokan a mai napig sem, hogy a vágyakat nem lehet így csírájában elfojtani.

Én amúgy szívesen vitázok erről, még úgy is, hogy elkezdesz átmenni vagdalkozásba, csak az offtopic megnyilvánulások számát ne gyarapítsuk.

Te kezdted a papok pedofil gyanúsítgatását, miközben pedagógusok közül legalább ennyi van, ha nem több.

Én pedig folytattam, hogy melegek közül mégtöbb van, azt is figyeltethetnéd.

 

Vegyük a Szájer botrányt. David Manzheley szerint kellett a daddy a jó bulihoz, azért volt ott Szájer.

 

Csak a nagypapival akarhatnak ezek szexelni, vagy kisöcsivel is kipróbálnák?

Ellentétben veled nem szoktam kanbulikra járni. Bocsánat, ha van némi fogalmi zavarom. Tök mindegy, hogy mit takar a daddy és mit nem, mindent el tudok róluk képzelni.

 

Alattunk is lakott buzi, amint betöltötte a kölyök a 18-at már tolták is 70 évesen. Kérdés, hogy hányan várják meg és hányan nem a felnőtt kort.

Teljesen aberrált társaság volt. Pont mint a Szájer-féle banda. Üvöltözés, verekedés, féltékenység, buzulás ezerrel ment.

"Ellentétben veled nem szoktam kanbulikra járni."

Meséld már el nekem, mi a bajod a melegekkel? Csak nem benned is dúlnak néha a démonok, mint szegény szerencsétlen Szájer Jóskában? Vagy csak hiányzott, hogy téged kihagytak a buliból?
Tudod, a hozzád hasonló emberek általában elfojtanak valamit, és frusztráltak, illetve jellemzően rendkívül alulfeljett az érzelmi inteligenciájuk.

"Kérdés, hogy hányan várják meg és hányan nem a felnőtt kort."

Mert hetero emberek nem éltek soha szexuális életet 18 éves kor alatt, ne adj isten kisebb-nagyobb korkülönbséggel... :D

Alapvetően az álszentség, és az emberek kihasználása. Felekezettől függetlenül. A kiépült vallási felekezetek semmiben sem különböznek egy social media cégtől, csak kicsit más a portfólió, ráadásul ma már (sokadjára a történelemben) semmire sem jó, csak arra, hogy gyűlöletet keltsenek, még akkor is, ha a cégvezető máshogy nyilatkozik...

Na pont ugyanez az én véleményem a homoszexuálisokról. Nagyon helyes ledarálni a mételyező könyveiket.

A lengyeleknek meg igazuk az LGBT-Free zónákkal.

 

Talán jobb lenne, ha megpróbálnál demokratikusan élni és élni hagyni, mert a cenzúra visszafelé is elsülhet és ha a többségnek más a véleménye, téged fognak kitörölni mindenhonnan.

Pusztán azért, mert valakik nem tartják erkölcsileg helyesnek a véleményedet.

"Talán jobb lenne, ha megpróbálnál demokratikusan élni és élni hagyni, mert a cenzúra visszafelé is elsülhet"

A szélsőjobbos retorikának semmi helye nincs, még egy demokráciában sem. Mások írott, vagy verbális kirekesztése nem képezheti a szólásszabadság részét. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy egyébként a Mein Kampf is ott lehetne még a könyvesboltok polcain, meg hát amúgy végülis Hitlernek is igaza volt egy-két dologban, nem? - Olyan nincs, hogy valaki csak egy kicsit náci...

"és ha a többségnek más a véleménye, téged fognak kitörölni mindenhonnan."

Öregem, az, hogy itt buzizol engem, különösebben nem érdekel, még akkor se, ha momentán nem vagyok az, csak veled ellentétben nekem az ég világon semmi bajom nincs velük. ¯\_(ツ)_/¯ 

Másrészt én, amióta az IT mellett rendezvényeket is szervezek, folyamatosan ellenszélben csinálom, és ne aggódj, messze a még vége, mire engem, vagy azt amit én képviselek egyáltalán megpróbálhatja bárki bárhonnan leradírozni. Szerencsére minden jobbos felhang ellenére a világ egy jelentős része szeretne békésen együtt élni, ti csak hangosak vagytok, mert féltek mindentől, ami új, vagy más.

Látom sikerült fejben felépítened egy várat, csak szerintem az alapokkal van baj. Amit "szélsőjobbos" retorikának hívsz, pár évtizede még "mainstream" volt. Mi változott? Az emberek csak úgy maguktól? Felkapta a szél a neoliberalizmus csodálatos eszméit, és az most végigsöpör a világon? Mint a legtöbb ideológia, így ez a neolib is csak egy eszköz, éppen ugyanúgy, mint a vallás. A neolib felkarolja a kisebbségeket. Elfogadást papolnak, miközben valójában túltolják a dolgot. Ennek oka szerintem többek között a szavazatszerzés. Egy olyan szituációban, mint pl. most az USA választás, vagy amilyen itt lesz jövőre, hogy a két fél között nincs sok különbség, ezek a kisebbségek lehetnek a mérleg nyelve. A feketéket még egy "kis" fosztogatásra, gyilkolászásra is felhasználták, itt lehetett látni, hogy milyen hasznos dolog is az "oszd meg és uralkodj", mire is lesz jó még itt az EU-ban az a pár millió migri.

Mit tartasz valószínűbbnek? Azt, hogy ezek az eszmék csak úgy kialakultak a "nagy gondolkodók" agyában, és a nyugati sajtó nagy része, és az ún. "civil szervezetek" véletlenül  épp egyetértenek ezekkel, és nagy pénzeken terjesztik, vagy azt, hogy a média mögött álló gazdasági/pénzügyi körök tolják bele a pénzt, mert az valójában egy BEFEKTETÉS, ami a végén politikai és gazdasági hasznot hoz? A kérdés költői: aki (még) idealista, az az előbbit hiszi, én pedig úgy hiszem, az utóbbi az igaz, mert a világot mindig is (=mióta létezik pénz) a pénz uralta.

Csak nem gondolod, hogy pár száz vagy ezer bohócnak a parlamentben engedik az USA-ban, az EU-ban, vagy bárhol máshol a világon, hogy azt csináljanak, amit akarnak? A leggazdagabbak szükségszerűen megszerzik a politikai hatalmat, ellenkező esetben a politikai hatalmat birtokló fél lesz a leggazdagabb, ergó ugyanoda jutottunk vissza: a pénz uralkodik. Valami kis szerepe persze van a demokratikus intézményrendszernek, így ez azért mégis csak jobb, mint egy királyság, de ne gondold azt, hogy a farok csóválja a kutyát. Szóval hiheted magadat nagyon trendinek, és liberálisnak, és demokratikusnak, valójában elkötelezted magad pár száz milliárdos mellett, akik a világ egy jelentős részét már így is a kezükben tartják. De még ez nem elég, még több kell ...

Igazából komolyan gondolkoztam, hogy válaszolok minden bekezdésre, de olyan szinten alufóliás feelingje van az egész írásodnak, hogy szerintem kár a gőzért.

Ha azt hiszed, hogy én a trendek, vagy a divat miatt csinálok bármit is, nem pedig azok alapján, amit megéltem eddig... hát nyugodtan élj ebben a tévhitben.

Egyszer olvastam, hogy Apple bejegyzett valami olyan szabadalmat is, hogy távolról geofencing/idő jelleggel le tudják tiltani iPhone-on a kamerát és a mikrofont, hogy ne tudj felvételt készíteni rendezvényekről, zavargásokról, rendőrségi akciókról, stb.. Azt már megvalósították?

Az ok az, hogy így lehetetett unsigned ipa fájlokat is futtatni, ami ugye tartalmazhat bármilyen kódot. Majd megoldják ezt is, ahogy iOS-re is van Sideloading megoldás, nem is egy. Kezdve az AltStore-al ahol kvázi saját app store accountoddal signolod az appokat, így tudsz futtatni virtuális gépeket (UTM App) mondjuk iPad-en, vagy Nintento emulátorokat (Dolphine), amik normál esetben nem igazán jutnának át a rostán, meg hát ugye van egy kis warez vetülete is a dolgoknak.

A sors fintora, hogy mindeközben az iSH (alpine alapú linux disztró egy appba csomagolva) közben lazán elmegy scripting appként, és lehet ipad-en rtrorrentezni. 

Egyébként kíváncsi lennék rá, hogy ennek a lépésnek mi volt az oka. Általában minden mögött a pénzt kell keresni, de ebből hogy lesz pénz?

A felhasználók több milliárd dollár értékben vásárolnak programokat, és ennek a 30%-át az apple zsebre teszi.

Az alkalmazáson belüli vásárlásért nyilván nem jár semmi. Ha meg nem használják ki, miért jelzik ezt az Apple felé?

Netflix

Netflix 12+

Nézd meg most

Netflix, Inc.

  • #1 itt: Szórakozás
  • 🌕🌕🌕🌕🌑 4,0 • 919 értékelés
  • Ingyenes • Alkalmazáson belüli vásárlást kínál

Instagram

Instagram 12+

Instagram, Inc.

  • #2 itt: Fotó és videó
  • 🌕🌕🌕🌕🌕 4,8 • 152,1 E értékelés
  • Ingyenes • Alkalmazáson belüli vásárlást kínál

Facebook

Facebook 12+

Facebook, Inc.

  • #2 itt: Közösségi
  • 🌕🌕🌗🌑🌑 2,4 • 6,8 E értékelés
  • Ingyenes • Alkalmazáson belüli vásárlást kínál

(A csillagokat holdakkal helyettesítettem.)

Érdekes hogy pont neked kell ezt elmagyarázni. Igen!

Ha felteszel egy appot ami szolgáltatást tud megvalósitani (netflix) és az app képernyőit használva előfizetsz rá akkor 30% az apple zsebébe jut.

HA van más módszer az előfizetés teljesitésére (pl. laptopról, weboldalon) akkor az nincs megtiltva, de az igen, hogy az app erre utaló információkat közöljön. Úgy kell feltűntetni, hogy csak itt és most, az appon belüli előfizetés megy, és annak bizony a harmada már megy is Timmyék felé.

Szivesen.

Szerkesztve: 2021. 01. 18., h – 16:28

Nálam pont ezek miatt az Apple termékek a legutolsók a sorban, amiket megvennék. Igazából kínai ár alatt kellene szállítaniuk, hogy fizessek érte.

Az sem lesz a tiéd. Szolgáltatásért akarnak veled havidíjat fizettetni.

 

Ahány tech cikket olvasol, mind ezt akarja innovatíven feltalálni. Érdekes, hogy eddig ez nem esett le neked.

 

Azt csinálnák, mint az IP TV, leszállítanak valami kütyüt, te meg havidíjazol. A cucc az övék marad, te egy account-ot kapsz a pénzedért. Ezzel meg azt csinálhatod, amit ők megengednek neked.

Működőképesebb modell mondjuk biztonságilag, mint az hogy

- összekukázok egy PC-t

- letöltöm a ki tudja hogy módositott windows telepitőt

- felrakom, majd aktiválom a ki tudja milyen virussal egyberakott aktivátort

- majd letöltögetem a vadnyugatról a setup exéket és végigkattintom őket

- és csak reménykedek hogy 10nél kevesebb virussal indulok

- security update / management meg nulla

Persze nem azt mondom hogy egy az egyben szolgáltassuk ki a tech cégek kényének kedvének az usereket hw és sw és szolgáltatás és adattárolás és minden ügyileg, de biztos hogy van valami arany középút ebben is.

Bocsi, hogy megkérdezem, de itt voltál te az elmúlt kb 20 évben?

Mert nekem arról meséltek, hogy már akkor voltak már számítógépek és működtek is, sőt biztonságosak is voltak.

 

Egyébként egy összelopkodott rendszer biztonsági szintjének miért csak az az Apple - üzletileg - bezárkózó biztonságosnak mondott - csak mondott - rendszere az ellenpárja?

Lopkodni mindent lehetett, lehet is.

De lehet hogy tévedek.

"sőt biztonságosak is voltak."

Kivéve amikor az user elkezdett randalirozni és azt gondolta, hogy ért hozzá, egy nappal később meg jött hozzád a telefon, hogy csontra k.rta a rendszerét.

Nem egészen értetted meg amit mondtam: ez nem apple felszopás volt, nekem mindegy hogy hivják, csak ne az legyen az alkalmazás telepités standardizált módja, ami pl. windowson a mai napig megy. Hanem ellenőrzött, aláirt, automatizmusokkal megtámogatott, hiteles forrásokból telepitsünk appokat, amikhez járnak frissitések is.

ios app store, google play, csont mindegy, hogy hivják. Állitólag van valami windowsos store is, de gondolom a kutya nem használja.

Szerintem ne keverd a számítógép biztonságot és az ostoba de szorgalmas felhasználó kérdéskörét, mert nem fedik át egymást. Ha egy felhasználónak joga van valamit csinálni akkor ahhoz is joga van hogy azt el is rontsa.

Egy régi falfirka szerint: "A programozók egyre okosabb programokat írnak, viszont az isten egyre ostobább felhasználókat állít elő! És Isten áll nyerésre!"

>> ...csak ne az legyen az alkalmazás telepítés standardizált módja...

Egy példát mondok : microsoft.com

Én onnét töltöttem le az Office 365-öt. szerintem megbízható.

De lehet sorolni : Notepad++, Libreoffice, Wireshark.... stb stb stb

 

Persze akinek a torrent a kedvenc bevásárló központja, az olyan minta föld nélküli paraszt; Magára vessen!

 

De részben csatlakozva az általad mondottakhoz, én úgy mondanám hogy _NE CSAK_ az legyen a módja!

Egyébként tegyük fel; létre jön a rendszer diktatúra ( :-D ), és csak egy alkalmazásboltból lehet vásárolni, akkor:

- Ki ellenőrzi az ellenőrt? Avagy honnét tudod, hogy a letöltött alkalmazás az biztonságos (lehet hogy lefejlesztették normálisan, csak később a terjesztés során csúszott bele méreg)
                                     - Milyen szempontok szerint választanak be, vagy hagynak ki alkalmazásokat (Lásd Apple - Flash játékok)

- Ha netán jóemberek feltörik ezt a csatornát, akkor mi lesz a biztonsággal?

- Mi garantálja, hogy lesznek frissítések? Apropó! Mi számít frissítésnek? Mi új verziónak?

- És nem mellesleg mindez mennyibe fog kerülni, és ki fizeti?