Ubuntu 20.04 bootolása iPhone 7-en

Címkék

Miközben azon fáradoznak, hogy a régebbi iPhone-okhoz is elérhetővé tegyenek aftermarket operációs rendszert, az egyik hackernek sikerült ARM64-es Ubuntu 20.04-et grafikus felülettel (GNOME) bootolnia. A rendszer betöltését egyelőre hálózati bootolással oldotta meg. A lépéseket dokumentálta a Reddit-en.

További részletek itt.

Hozzászólások

Vajon ennek a hack-nek lehet olyan előnye, hogy a régi telefonokat újrahasznosítsák?

Csak egy ötlet, de annyi IT szemét keletkezik, amiből (szerintem) a nagy részét használhatná még valaki.. Úgy értem olyan emberek, akik amúgy nem jutnának telefonhoz.. Persze az is igaz, hogy ezeknek az embereknek elsősorban ételre van szükségük. De akkor is több értelmét látom, egy még működő Ubuntu-s iPhone-nak, mint 1000 még működő iPhone-nak a (jobb esetben) veszélyes hulladékok között...

Felveszem az Apple-fanboi sapkámat (ami amúgy nincs is).

Az Apple nem szorul ilyen dologra, hiszen 4-5 évig támogatnak egy telefont. Pl. az én SE -m anno ios9-cel indult, most 14 van rajta. Gondolom security support azért még lesz rá.

https://www.statista.com/chart/5824/ios-iphone-compatibility/

A cikkben forgó 7-es telefonra is elérhető a latest ios verzió, tehát semmi szükség a hackre.

Szintén zenész, i5s-ről cseréltem jobb üzemidőért, azóta nem akarok új telefont :)

Időközben kaptam egy céges samut ami ehhez képest péklapát, gyönyörű a kijelzője de 2 hétig próbáltam "átköltözni" rá, sírva menekültem vissza. Talán majd egyszer egy 12 mini lehet utód ha ez megadja magát de amíg el nem rohad addig marad.

Jó telefon az SE, én lassan egy éve nyúzom. A kijelzője mondjuk tartalomfogyasztáshoz túl kicsi, illetve már a Waze-ben is zavar hogy sokszor alig látszik a térképen amit mutatni szeretne. Illetve az akkuja is elég kicsi. De összességében egy kellemes telefon. Amennyiért most hozzá lehet jutni (pl. 20-30k karcmentesen használtan), bőven előz egy csomó alacsony kategóriás újat.

De egy rendes Androidra bármikor visszaugranék, szerintem 2020-ra a két platform teljesen egymáshoz konvergált. Innentől már inkább izlés kérdése. Meg annak a kérdése hogy google vagy apple cloudba akarsz-e adatot önteni.

Tartalmat nem nagyon fogyasztok rajta, max google news. Inkább chat, podcast, zene, waze, céges levelezés, autós töltős appok, bankolás.

Úton többnyire zenét hallgatok és switch-el játszom, otthon meg tableten vagy gépen megy a tartalomfogyasztás.

Nekem valahogy a telefonon tartalomfogyasztás nem adja, ha nagyobb a kijelző akkor telefonnak már kényelmetlen, nincs egykezes használat ami nálam kb alap beidegződés, egyszerűen "fura" két kézzel telefont fogni, viszont tartalmat fogyasztani meg még egy 6' szörny is szvsz egérmozni, ellenben legalább a zsebemben rohadt idegesítő.

+1 Asszony 6S-ét(release ota megvan neki) meg mindig nem tudtam levaltani, mert amig "hibatlan" neki nem kell uj. Abban egyeztunk meg, ha majd lejar az OS support most szeptemberben, veszunk egy iPhone 13-at remelem ujabb 6 evre. 1x csereltem benne sajat magam az akksit 2 eve egy magasabb kapacitasura amikor meghalt. Ennyi volt az ossz gondja. Lehet hogy a kovetkezo nekem is Apple lesz csak ezek miatt.

Nyugodtan lehet tovább is használni, addig van rá major OS support, egy ideig még van security, sőt ezek UTÁN is lehet használni, maximum amikor már annyira régi az ios rajta, nem fog menni az app telepités.

De téged nem lehet semmi ésszerűvel kielégiteni, nyilván (???) azt várod el hogy 100 évig működjön és 110 évig supportálják szoftveresen.

Azt hiszed hogy a régi világ jobb volt, pedig nem volt jobb, csak akkor olyan telefonokat volt gazdaságos gyártani, most meg ilyeneket. Az SE most lesz idén 5 éves, a supportja majd tart még, majd idekommentálom ha meghalt. Mondjuk a meghalás definiciója hogy nem működnek a mellékelt szolgáltatások (pl. app telepités).

A termelői oldalon a termelői oldal gazdaságosságát kell nézni. Azt terveznek és gyártanak, amit a piac majd fel tud venni és a végén pozitiv lesz az egyenleg.

Tudod van a kommunista tervgazdaság meg van a liberálic piacgazdaság, mi ebben élünk, és minden 18 éveseknek szóló mikro-makro könyv azzal kezdődik hogy minden benne résztvevő fél racionális és erkölcsi határokon belüli önzősége és profitra vágyása működteti. Ha egy cég nem a profitra gyúr akkor eltapossák és rövid időn belül megszűnik.

"környezetszennyező "

Az apple nem gyárt csak tervez és megrendel, kérdezd meg a helyi hatóságokat és a beszállitókat.

"gyerekmunkával "

Az apple nem gyárt csak tervez és megrendel, kérdezd meg a helyi hatóságokat és a beszállitókat.

"túlárazott "

Majd nem veszed meg, ha szerinted túlárazott.

Kicsit túllőtt a célon ez a liberális piacgazdaság. Ami a monopóliumok és oligopóliumok felpuffaszkodása után már rég nem liberális.

Ha egy cég nem a profitra gyúr akkor eltapossák és rövid időn belül megszűnik.

Más a profitra gyúrás, más az erőltetett növekedés és megint más a profitmaximalizáció. A profitra gyúrással nincs gond, az utóbbi kettővel egyre több, pláne ha azt egyre milliárdosabb, egyre mohóbb, egyre arrogánsabb, társadalom- és környezetrombolóbb módon teszik. Ez magát a liberális piacgazdaságot csúfolja meg hosszú távon és alakít ki államilag egyre ellenőrizhetetlenebb, az államnál már-már gazdaságilag nagyobb potenciállal rendelkező, alapvetően autokrata, antidemokratikus irányítás alatt álló piaci szereplőket. Ami egyre inkább csak és kizárólag a "termelői oldal" oligopóliumainak jó.

Az apple nem gyárt csak tervez és megrendel, kérdezd meg a helyi hatóságokat és a beszállitókat.

Az Apple ettől még felelős érte. Ahogy én is az vagyok, ha én magam nem gyilkolok, de felkérek egy bérgyilkost a piszkos melóra.

Majd nem veszed meg, ha szerinted túlárazott.

Ami sem egy monopóliumnál, sem egy oligopóliumnál nem opció, amennyiben adott termékre, szolgáltatásra azért van szükséged, mert azt a piac dominálására törekvő multik már felzabálták. Tehát, alapvetően nekem mondjuk hang- és szöveges alapú kommunikációra lenne szükségem, nem Facebook-ra, nem iMessage-re, nem WhatsApp-ra, nem Skype-ra, hogy kapcsolatban maradjak az ismerőseimmel, munkatársaimmal. Viszont ha ezeket nem használom, nem adom el az adataim ezeknek a multiknak, helyette inkább használok Signalt, akkor már jóval kevésbé tudok kapcsolatban maradni az ismerőseimmel, hiszen nincsenek fent Signalon. Ilyenkor kéne az államnak beavatkozni egy olyat, hogy vagy tegyék átjárhatóvá az üzenetküldőket, vagy szimplán ne engedjenek olyan fokú monopol törekvéseket, hogy az Apple, Facebook, Google mindenből is csináljon magának saját szolgáltatást, és onnantól aki több arroganciával és marketing-erőszakkal megy neki a piacnak, annál lesz minden.

"Az Apple ettől még felelős érte. Ahogy én is az vagyok, ha én magam nem gyilkolok, de felkérek egy bérgyilkost a piszkos melóra."

Ez teljesen hamis érvelés, hiszen az Apple nem gyerekmunkát rendel meg, hanem azt hogy összeszereljék a telefonjait, a gyerekmunka (ha létezik/létezett) az a helyi partner és a helyi hatóság ügye, nem az Applé. Nem rendelte meg, nem ő csinálja és nem is várja el hogy igy gyártsák le. Csak természetesen a világ másik felén elő kell adni az aggódó, tudatos nyugati vásárlót...

A kommented második része tökéletes homály, először előadod hogy monopolhelyzet van, utána meg pont te irod le hogy létezik egy valag szolgáltatás ami közül választani lehet.

Nem rendelte meg, nem ő csinálja és nem is várja el hogy igy gyártsák le. Csak természetesen a világ másik felén elő kell adni az aggódó, tudatos nyugati vásárlót...

Az Apple célja minél olcsóbb, minél fillérbaszóbb módon legyártani a túlárazott termékeiket. Ami alapvetően arrogáns a világ egyik legmilliárdosabb cégétől. Hiszen megtehetné úgy is, hogy a gyártósoron dolgozók nem harmadikvilágbeli, kihasznált gazdasági rabszolgák, hanem amerikai-európai munkavállalók, akiket megannyi munkajogi törvény és munkavédelmi szabályozás véd. Ehelyett inkább diktátorok uralta országokban dolgoztat, jogfosztott emberekkel. Erre akkor van mentség, ha először fordul elő, hogy visszaélések látnak napvilágot az alvállalkozónál, bár akkor is a nagyvállalati arrogancia netovábbja a gyártósoron való spúrkodás. Másodszorra már nem mentség. Az Apple, mint megbízó továbbra is felelős a gyerekmunkáért, közvetett módon, hogy ilyen beszerzési-gyártási láncokat támogat, és hogy nem tanul a saját hibájából.

Csak természetesen a világ másik felén elő kell adni az aggódó, tudatos nyugati vásárlót...

Az Apple kampányol környezetvédelemmel, karbonsemlegességgel, meg mindenféle bullshittel, amivel megpróbálja az unfair, etikátlan módon legyártott túlárazott kínai szarjait tudatos címkékkel eladni.

A kommented második része tökéletes homály, először előadod hogy monopolhelyzet van, utána meg pont te irod le hogy létezik egy valag szolgáltatás ami közül választani lehet.

Igen, egy rakat™ szolgáltatás, ami ugyanazon oligopol óriáscégek kezében van. Egyébként, nem fedi homály, csak elfelejtetted megérteni a lényegét. Máskülönben nem monopolhelyzeteznél, amit nem mondtam, csak azt, hogy monopóliumra törekvő oligopol cégek tartják a markukban a tech-szektort.

Sima i5 iOS 10-el mind a mai napig működőképes telefon, igaz az OS nem a leguptodatebb de csak nagyon kevés app van amit nem tudsz feltenni rá. 2012-ben jött ki, szerintem még jövőre is menni fognak rajta a legnépszerűbb appok. 

Ja és full újrahasznosítható. Akkor most az apple a király?

nagyon kevés app van amit nem tudsz feltenni rá

Hol találok pl. olyan Youtube-klienst, amivel ki lehet blokkolni a reklámokat, le lehet tölteni a videókat és háttérben is tud szólni, miközben csak a hangsávot tölti? Jailbreak nélkül. Jahogy nincs.

Ja és full újrahasznosítható.

Mesélj még. https://hup.hu/node/171029

Az újrahasznosítás számomra azt jelenti, hogy tovább adjuk és addig haszáljuk, amíg ténylegesen be nem döglik. Az Apple számára nem ezt jelenti.

Akkor most az apple a király?

Nem. Csak egy pénzéhes, adóelkerülő, vadkapitalista, profithajhász multi.

Youtube premium és nincs reklámod. Ha nem akarsz fizetni érte akkor meg rpi és pihole, nagyját szűri de kb örökös harc van a google és a pi-hole fejlesztők között, van hogy hetekig nincs reklám, van hogy hetekig van.

Újrahasznosítható anyagokból készül és kiadták egy olyan cégnak akik hivatalosan újrahasznosítással foglalkoznak és átb.ták őket. Szóval vonjuk le a logikus következtetést: Ha te elviszed a szelektív hulladékgyűjtőbe az újrahasznosításra szánt cuccodat és más eladja akkor a te vagy a hibás. Értem.

Harmadik pontra: Mutass kérlek nekem más gyártótól olyan telefont amit mindenféle mókolás nélkül hivatalosan tud használni a mancika típusú user is és nem egy appokat kiléptető szanaszét hekkelt romos valami.

Elsőre azt írtad hogy 10 éves támogatás kell, írtam egy olyat ami jelenleg 9 éves és jövőre is használható lesz általános dolgokra ráadásul hivatalosan gyártói támogatás mellett. Jelenleg az alma ezen a téren fényévekkel a konkurencia előtt van. A hekkelgetés meg szép és jó, de kb a userek elenyésző része fog foglalkozni vele, ezért viszont nem a gyártó a hibás hanem a hülye aki 2-3 évente locsolja a pénzt a gyártóra hogy utána 2-3 év múlva ezt újra megtehesse, cserébe kap egy picit reszelt kamerát meg lepkefingnyi plusz teljesítményt.

Youtube premium és nincs reklámod. Ha nem akarsz fizetni érte akkor meg rpi és pihole, nagyját szűri de kb örökös harc van a google és a pi-hole fejlesztők között, van hogy hetekig nincs reklám, van hogy hetekig van.

NewPipe és Youtube Vanced, amiknél egyáltalán nincs reklám és Google fiók sem kell hozzájuk.

Újrahasznosítható anyagokból készül és kiadták egy olyan cégnak akik hivatalosan újrahasznosítással foglalkoznak és átb.ták őket.

Helyesen tették. Ugyanis, működő telefnokról volt szó, amiket nettó pazarlás és bruttó környezetszennyezés anyagszinten újrahasznosítani. Pláne, hogy az új okostelefonok is igencsak környezetbarát™ és etikus™ módon készülnek.

Ha te elviszed a szelektív hulladékgyűjtőbe az újrahasznosításra szánt cuccodat és más eladja akkor a te vagy a hibás.

Ha más eladja, az azt jelenti, hogy a piacon van olyan szereplő, akinek az nem hulladék, hanem hasznos dolog. Én pedig örülni fogok neki, hogy talált vevőt annak, ami nekem már nem kellett.

ezért viszont nem a gyártó a hibás hanem a hülye aki 2-3 évente locsolja a pénzt a gyártóra hogy utána 2-3 év múlva ezt újra megtehesse

De igen, a gyártó is hibás, az arroganciájával. Egy tapicskoló birka a készülékvásárláskor is tapicskoló birka. Azért pedig nem csak a birkák a hibásak, hogy beállnak a sorba, hogy megkopasszák őket. Az is ugyanúgy hibás, aki megkopasztja őket. Pláne, hogy évek óta centire pontos profilokat építenek róluk multiék, hogy még hatásosabban tereljék be őket marketing-erőszakkal a birkasorba.

cserébe kap egy picit reszelt kamerát meg lepkefingnyi plusz teljesítményt.

Vagy sokkal jobb kamerát és sokkal jobb teljesítményt, sokkal több felhasználói szabadsággal.

Ha más eladja, az azt jelenti, hogy a piacon van olyan szereplő, akinek az nem hulladék, hanem hasznos dolog. Én pedig örülni fogok neki, hogy talált vevőt annak, ami nekem már nem kellett.

Ha van egy vagon HDD-m és SSD-m (hibásak és még működőek vegyesen) amiken potenciálisan személyes és üzleti adatok vannak, és megbízok egy céget azzal, hogy semmisítse meg, akkor joggal háborodnék fel, ha ez a cég kiválogatná a még működű adattárolókat és eladná boldog-boldogtalannak a hozzájárulásom nélkül.

Nem adatokról beszéltünk, hanem (egyébként triviálisan, biztonságosan factory reset-elhető) működőképes okostelefonokról. A csúsztatásoddal nem leszel közelebb az igazsághoz. Az Apple-nek pedig nem az érzékeny adatok fájnak, hanem az, hogy a használt készülékek vásárlói nem vesznek új, túlárazott iPhone-t = kevesebb extraprofit.

Egyébként, érzékeny adatok kezelésével (a megsemmisítés is egyfajta kezelés) harmadik felet megbízni mindig is a világ leghülyébb ötlete volt. Ugyanúgy elutasítom ezt a fajta fillérbaszást, mint a cloud-ba felmenni és azon spórolni üzemeltetési költséget. Tessék fenntartani egy normális IT-részleget, ahol meg tudják oldani az adatmegsemmisítést, a diszkek fizikai megsemmisítése nélkül.

Az Apple-nek pedig nem az érzékeny adatok fájnak, hanem az, hogy a használt készülékek vásárlói nem vesznek új, túlárazott iPhone-t = kevesebb extraprofit.

Amíg nem tudod alátámasztani addig ez csak a te spekulációd.

Egyébként, érzékeny adatok kezelésével (a megsemmisítés is egyfajta kezelés) harmadik felet megbízni mindig is a világ leghülyébb ötlete volt. [...] Tessék fenntartani egy normális IT-részleget, ahol meg tudják oldani az adatmegsemmisítést, a diszkek fizikai megsemmisítése nélkül.

Tehát az IT részlegednek képesnek kell lennie felélesztenie olyan adathordozókat is, amiken elszállt az elektronika, hogy meg tudják semmisíteni az adatokat? Vagy akkor már belefér a fizikai megsemmisítés? Illetve ha minden hasonló feladatot a saját "IT" részleged lát el, mégis mennyivel több alkalmazottat lennél hajlandó felvenni?

Ugyanúgy elutasítom ezt a fajta fillérbaszást, mint a cloud-ba felmenni és azon spórolni üzemeltetési költséget.

Attól, hogy az infrastruktúrád egy cloud szolgáltatónál van, még szükség van üzemeltetésre. Csak több idejük lesz hasznosabb dolgokkal is foglalkozni mint random elhulló hardverek cseréje, hálózat kiépítése, stb.

Tehát az IT részlegednek képesnek kell lennie felélesztenie olyan adathordozókat is, amiken elszállt az elektronika

Ha ez gyakori eset, akkor igen, képesnek kell lennie. Ha ritka eset, akkor belefér a fizikai megsemmisítés. Itt is emlékeztetnélek (bár gondolom hiába), hogy működő eszközökről beszéltünk, az Apple esetében. Második orbitális csúsztatás pipa.

minden hasonló feladatot a saját "IT" részleged lát el, mégis mennyivel több alkalmazottat lennél hajlandó felvenni?

Továbbra is, az egyes "hasonló feladatok" elvégzésének gyakorisága határozza meg.

Csak több idejük lesz hasznosabb dolgokkal is foglalkozni mint random elhulló hardverek cseréje, hálózat kiépítése, stb.

Nem véletlenül találták ki az üzemeltető csapatot. Persze, bizonyára jobb lenne egész nap rockzenét hallgatni, mezítlábas papucsban flangálni, meg chipset-pizzát zabálni. Csak épp, ha rajtam múlik, én nem azokon az alkalmazottakon spórolok, akik csinálnak is valamit. Hanem azokon, akik belekényelmesednek a modern kor idealizmusaiba.

Számomra sokkal hasznosabb az, ha a cégünk adatai saját kezekben vannak, olyan emberek kezében, akiket személyesen is ismerek és majdnem minden nap találkozom velük, mintsem egy láthatatlan, márkanév és marketing mögé bújt arrogáns multi, aki gyakorlatilag azt köt ki a szerződési feltételeiben, amit akar, "ha nem tetszik nem kell használni" alapon.

Az újrahasznosítás számomra azt jelenti, hogy tovább adjuk és addig haszáljuk, amíg ténylegesen be nem döglik. Az Apple számára nem ezt jelenti.

Azt hittem ez csak szarkazmus volt és nem gondolod komolyan, ezek szerint tévedtem.

Mert 4-5 év alatt az Apple okostelefon csak úgy lebomlik és komposztálódik.

"Hol találok pl. olyan Youtube-klienst, amivel ki lehet blokkolni a reklámokat"

Kezdhetjük ott hogy az ilyen nem hivatalos képességekkel biro kliensek használatával egész biztosan megszeged a közted és a google között kötött szerződést amivel a youtube-ot használhatod (ami ugye egy profitot termelő szolgáltatás lenne, nem teréz anyu szeretetszolgálata).