Linuxtelepítés és a kvantumszerencse

Lenovo Legion laptopomon, melyen eddig Ubuntu 20.04 volt, tegnap eltűnt a wifi-kapcsolat. Kicsit dühöngtem, de mert ezt a gépet csak tesztelésre használom, egyszerűbbnek találtam, ha csak újratelepítek mindent.

Letöltöttem egy friss, Ubuntu 20.04.1-et, feltoltam egy pendrive-ra, majd elindítottam a telepítést, ami természetesen (?) simán csatlakozott a wifi hálózatomhoz. A folyamat sajnos a végefelé nyekkent egyet, majd sajnálkozva elküldött egy hibabejelentő weboldalra, ahol hozzá is tehettem volna a magam dolgait a már létező és igen hosszú listához, ha tudtam volna bármi újdonsággal szolgálni.

Erről a megtiszteltetésről lemondtam, és inkább megpróbálkoztam egy 20.10-es telepítővel... de pontosan ugyanúgy jártam vele, szintén kinyiffant a végén a telepítő.

Sebaj, gondoltam, nézzük, mit tud a Kubuntu, van-e bármi különbség! Bizony, van. A telepítő látta ugyan a wifi-kártyát, de semmi mást, még a népes szomszédság viccesnél viccesebb nevű jelenlétét sem észlelte, így ezt el sem kezdhettem felrakni.

Némi püffögés után letöltöttem a Mint telepítőjét, de véletlenül megint az Ubuntu 20.04.1-es ISO-t raktam a pendrive-ra. Gondoltam, ha már ennyire akar, kapjon még egy esélyt. És az a vicc, hogy ezúttal sikerült. Fölment elsőre, látja a wifit, és minden működik.

Ékesszólón csak azt kérdezném: WFT?! Semmi sem változott (már a világ kvantumjelenségeitől eltekintve), szóval eddig mi lehetett a baj és miért sikerült anélkül, hogy akármit is változtattam volna?

A lényeg: hogyan lehetséges, hogy egy installer kétszer futtatva más eredményre jut?

Hozzászólások

Sajnos nem értem a kérdést. :) Annyit tudok csak, hogy vagy egy jó év óta rendben működött a laptop, aztán egyszer csak eltűnt róla a wifi, majd estek-keltek az Ubuntu és a Kubuntu installerek, míg aztán az egyik Ubuntu mégiscsak hajlandó lett működni. A vas vagy a környezet, ennyi idő alatt, nem változott.

Telepítés közben van egy képernyő, ahol megkérdezi, hogy telepíthet-e harmadik féltől származó szoftvereket (jellemzően propriertary dolgok: wifi, kodekek, stb.), az be volt kapcsolva nálad a sima Ubuntun? Lehet, hogy a Mint esetén az alapértelmezetten be volt kapcsolva.

Sajnos nem tudom. De mert sem a hálózat, sem a gép nem változott semmit, azt hiszem, ez irreleváns ebben az esetben. Csak azon csodálkoztam el, hogy egy installer nem pontosan ugyanazt az eredményt produkálja, ha másodszor is futtatom. (Minden esetben úgy állítottam be, hogy a teljes merevlemezt vegye át, tehát semmiféle alternatív OS nincs és nem is volt a gépen.)

Olyan ket hete frissites utan megnyekkent a 20.04. Addig sem volt teljesen stabil, leginkabb a pulseaudio kinlodott. Kapott egy restartott, de full fekete kepernyo jott csak be. Ismert bug, de egyetlen javaslam sem hasznalt. Se tty, se semmi nem jott be. Kapott egy reinstallt, de telepites vegen elhasalt. Itt meguntam es visszaraktam a 18.04et. Azzal nincs gond. Annyira nem neztem utana a dolognak, de tippre egy frissitest elcseszhettek. 

Szerkesztve: 2021. 01. 14., cs – 07:30

Ubuntu 20.04. ha úgy rakod fel hogy töltse le a frissítéseket. Akkor felrakja az 5.8-as linux kernelt.

Kb 1,5-2 hete jött kernel frissítés. 5.4 > 5.8

Na azzal van gond nálam 2 is.

1. Behal a videókártya

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1911352

2. Behal a wifi kártya

https://askubuntu.com/questions/1305699/bcmwl-kernel-source-broken-on-k…

Egyelőre nincs értelmes megoldás rájuk csak annyi hogy delete 5.8 kernel image de majd javítsatok ki. Én is így jártam el és használom tovább az 5.4-es kernelt.

"egyszerűbbnek találtam, ha csak újratelepítek mindent" - Windows user-e vagy-e?  :-D :-D :-D

Tudod aki egy hiba miatt újratelepíti az egész OS-t... Nos, az R=1 user színten fog maradni, mert bár telepíteni tud, de hibát keresni, problémát ténylegesen megoldani nem. És ez a "nem működik valami, telepítsük újra" kifejezetten a Windows-onlí userekre jellemző. (Gázsi a feleségének: asszony, hazagyütt a purgyé, de csupa mocsok - megmosdassuk, vagy csináljunk másikat?)

Szerintem ha itt néhány jól irányzott információval megspékelve feltetted volna a kérdést, hogy xyz OS, ilyen meg ilyen hardveren frissítés/qwer változtatás után nem látja a wifit, mit lehet csinálni, kaptál volna javaslatokat, amikből te is tanulhattál volna, ahelyett, hogy a telepítést próbáltad gyakorolni.

Félreértettél -- talán zavarosan fogalmaztam.

A számítógépek számomra eszközök, ahogy az operációs rendszereik és az összes program, driver és egyéb részük is. 1982 óta nyomkodom a különféle gépeket, és arra már rég rájöttem, hogy nem érthetek mindenhez és nem is lehetek képes arra, hogy minden változást követhessek.

Semmi problémám azzal, ha ettől R=1 user maradok, mert szintén nem értek a gyöngyhalászathoz, a kelmeszövéshez vagy a mongol stílusú torokénekléshez (hogy csak néhányat soroljak fel a végtelen listáról), mert nem ezekből élek, hanem olyasmiből, amikhez működő számítógépek szükségesek.

Nem az volna itt a központi téma, hogy vajon miért tűnt el váratlanul a wifi a gépről és miképpen kalapálhattam volna vissza (alig négy nap alatt, ötszáz lépést kipróbálva), hanem az, hogy amennyiben a "ha nem megy, ismételd csak meg" elve érvényesül egy rendszertelepítés során (mert pontosan ez történt), az számomra furcsa és megbízhatatlan dolog, és arra lettem volna kíváncsi, lehet-e ennek valami ésszerű oka, esetleg olyasvalami, amit azok, akik számára kiemelten fontos, hogy az R!=1 userek elitklubjához tartozónak érezzék magukat, talán "user feedback"-ként értelmezhetnek vagy ignorálhatnak, tetszésük szerint.

Írták fentebb, a telepítés folyamán egyszer letöltötte a frissítéseket egyszer meg nem. Ha nem ez volt akkor mind a kétszer letöltötte a frissítést, de közben frissítették a tárolót. Ebben csak az lenne a szomorú, hogy semmit sem kellett volna tenned a géppel magától megjavult volna. Hiszen ha a hardverhibát kivonjuk az egyenletből akkor a "tegnap eltűnt a wifi-kapcsolat" is egy frissítés lehetett.

Persze lehet, akár történhetett úgy is, hogy éppen akkor került ki valami újdonság, amikor másodszorra is nekiláttam a 20.04.1 telepítésének, de ha a gépről eltűnt a wifi, hogyan javult volna meg magától? Honnan derült volna ki a számára, hogy a tároló frissült? Azon is csodálkozom, hogy a frissítések nem tartalmaznak ellenőrzést (és automatikus rollback-lehetőséget), hanem csak úgy "támadás, gurrá!!!!" módon lapátolnak. Hát, mindegy, aligha most lepődtem meg utoljára.

" Azon is csodálkozom, hogy a frissítések nem tartalmaznak ellenőrzést (és automatikus rollback-lehetőséget), hanem csak úgy "támadás, gurrá!!!!" módon lapátolnak." - Az autoupdate már csak ilyen. Ez az egyik. A másik, hogy hw "elfelejtése" kernelből fakadhat, abból meg alapértelmezetten ott van a grub menüben a korábbi is.

Tudod aki egy hiba miatt újratelepíti az egész OS-t... Nos, az R=1 user színten fog maradni, mert bár telepíteni tud, de hibát keresni, problémát ténylegesen megoldani nem. És ez a "nem működik valami, telepítsük újra" kifejezetten a Windows-onlí userekre jellemző.

Biztos nem vagyok reprezentatív, de én 100x inkább tolok újra egy linuxot, mint egy wint. Az előbbi lényegesen gyorsabb, fájdalommentesebb folyamat.

De ezen a kvantumszerencse dolgon már én is sokat gondolkodtam. Elméletileg szigorúan determinált rendszereknek kellene lenniük a hardvereknek meg a szoftvereknek, nem? Valahol mintha mégis eljutottak volna egy olyan összetettségi szintre, ahol a rendszer bemenete alapján nem lehet egyértelműen meghatározni, mi lesz a kimenet. Én is jártam már úgy nem egyszer, hogy a kétszer egymás után felhúzott rendszer elsőre nem ment, másodjára meg igen.