Családi vállalkozásnak levelezés - VPS + postfix leváltása

Sziasztok!

Jelenleg egy virtuális gépben fut egy postfix-et, dovecot-ot, spamassassin-t, és clamav-t használó levelező egy családi vállalkozásnak. Egy db email cím, de a levelezőnek stabilan kell működnie.

A puffogás:

Finoman szólva is a t*köm tele van, hogy valami bu... spammer azzal szórakozik, hogy percenként küld egy spam-et, ha megkeresem, hogy mivel tudnám megfogni, akkor egy ideig abbamarad (kb fél év), majd változtat valamit, és kezdődik az egész előröl.

A kérdés:

Szóval a kérdés az lenne, hogy ha megszüntetem a virtuális gépet, akkor mit javasolnátok:

- google gsuite

- outlook365 for business, 

- zoho mail

vagy mi egyébre térjek át, ahol több ilyen gondom nem lesz? Megfognak ezek egyáltalán minden spam-et? (Pl.: "Kovács Ubul: vegyen ön is gatyát" típusúakat, látszólag valid email címről)

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Átgondolva a dolgot, a weblap egy Jekyll-el kigenerált statikus oldal. A legjobb egy olyan szolgáltatás lenne, ahova a mail szolgáltatás mellett azt is feltehetem. (de a szép URL-ek miatt szerintem urlrewrite modul van használva)

Köszönöm

Az AWS elé mit szoktak tenni, hogy védve legyek egy olyan támadástól, (ez egy elméleti példa) hogy valaki elkezd 10000 szálon letölteni egy nagyobb képet pl, majd a hónap végén kijön, hogy 10 terrabájt volt az adatforgalmam, ami (hasamra ütök) 3000 USD?

Az AWS ki is szolgálja, mert bazi nagy a sávszélesség.

A figyelmeztetés beállítása nem opció (ha jól tudom erre van lehetőség), mert lehet, hogy egy hétig nem tudok vele mit kezdeni, mert pl nyaralok, vagy valahol vagyok, de nem gépközelben.

Biztos erre van megoldás, csak nem tudom mi.

Tudom, hogy ez elméleti dolog, de örülnék neki, ha fizikai korlátja lenne, hogy ne lehessen ilyet.

Még egy dolog: tudom: cloudflare, stb... biztos van valami, amivel ez megoldható. De tekintettel arra, hogy ez egy statikus 20 Mb-os weblap, nem akarok az AWS mellé, egy plusz 20 USD-s szolgáltatásra előfizetni. (mert szerintem van egyszerűbb, olcsóbb megoldás valahol.)

Ha bármi drágább, mint 5 USD, akkor az elvileg rosszabb megoldás, mint egy VPS, és egy Apache. (mert ennyibe kerül egy VPS, ami tökéletesen kiszolgálja a dolgokat). Cpanelt valami magyar szolgáltatónál két dolog miatt nem szeretnék: nem bízok meg az üzemeltetőjében (már megégettem magam azzal, hogy más üzemelteti a webszervert, mert mindig átparaméterezett valamit, és még a weblapba is belenyúlt - és itt most a kis szolgáltatókra gondolok), 2. jelenleg letsencrypt-et használok, automatikus megújjítással. szerintem ezt a cpanel nem tudja. 

Még egy megjegyzés:  A trier periódus nem érdekel amúgy, mert az csak 12 hónapig van, egy pillanat alatt eltelik, nem számolok vele.

A vps-en is van ám egy limit, ami adatmennyiség benne van az árban. Ha azt átléped akkor vagy fizetsz pluszban, vagy megáll.

Szóval a nulladik kérdés az, hogy hova és hogyan szeretnéd a korlátot?

AWS-hez nem értek úgyhogy nekem is egyszerűbb lenne egy vps-el és egy apache-al megoldani a dolgot.

Amit amúgy egy pici ec2 instance-al még lehet h free-tierben is meg tudsz oldani :)

Gábriel Ákos

En ilyen sajat vallakozasos VPS-nek a scalewayt hasznalom es elgedett vagyok vele. 

Naluk ugyan nincs free tier, de amit en tolok az amugy is tul lepne - ha esetleg mondjuk 4-5 EUR havonta nem faj akkor lehet, hogy ez a jo megoldas? 

Levelezesre Gsuite - nincs egyszerubb es az alap csomagjuk abszolut megfizetheto.

Azzal ez van:

Free

$0 / mo

Cloudflare for Individuals is built on our global network. This package is ideal for people with personal or hobby projects that aren’t business-critical.

A szerződésben is keresgettem valahol, de ez szintén nem kisvállalkozásoknak van, egy e-commerce jellegű website-hoz. Szerintem ott Pro kell.

Hasonló a kérdés, mint a github vagy gitlab pages esetén.

https://community.cloudflare.com/t/free-plan-for-business-use/2656/3

Egyébként én pont a fenti setupot használom: kis forgalmú statikus céges weblap S3-on Cloudfare nélkül, és nem tapasztaltam soha, hogy megugrott volna a költség. Sőt, igazából olyan alacsony a látogatószám, hogy ingyen van a szolgáltatás, nem is számláznak érte.

De az elvi lehetőség fennáll arra, amit mondasz.

Nem akarok beletrollkodni a beszélgetésbe, de kicsit az az érzésem van, mint mikor az ügyfelek 100% SLA-val, meg hasonlókkal dobálóznak, a végén meg kiderül, hogy amúgy a hétfő-péntek 8-16 is bőven elég. Azt kell eldönteni, hogy vajon tényleg mission critical az oldal, és akkor ki kell nyitni a pénztárcát, vagy nem, és akkor megúszhatjátok olcsón. A kettő egyszerre nem megy, főleg ha már 10 TB-s floodra készülünk, meg ilyesmi. :)

Igen, 100%-os SLA nyilván nem kell. :) A VPS-el eddig úgy működött, hogy ha volt telepítés, leállás, stb.., az hétvégén volt (nekem a nap mindegy, lehetne hétközben is), általában este 10 és reggel 5 között. Egyébként nem igazán sikerült tettem érnem az elmúlt X évben, hogy ne működne a VPS, ami van... Magyar srác szolgáltatja a VPS-t, szerintem a HUP-on is fent van. Egy ilyennel ki lennék békülve, ami nem VPS. Ez minden kisvállalkozásnak kell, mert azért az gáz, ha valaki főműsor időben nem éri el a weblapot, vagy nem tud levelet küldeni. A nem tervezett kiesés, az más, nyilván előfordulhat, akár az én VPS-emen belül is, jelenleg is.

A 10 TB-os letöltés miatt, ha megáll valami, az nem érdekel, "támadás van" - vállrándítás - pont. De ne tudjon anyagi kárt okozni (nekem), mert az AWS simán kiszolgálja ezt, és észre sem veszi senki, hogy támadás van. Szerintem az AWS ki tudja szolgálni, csak pénz kérdése lesz.

Pandúrok vagyunk mindannyian, megoldani ezt nem lehet, úgy hogy többé sose legyen tele a t*künk...

Nem lenne "egyszerűbb" nekifutni annak a pár config fájlnak újra?

Üzleti cuccal részemről, én Googlebe nem mennék....és MSbe sem...Zohot nem vágom.

Még mindig jobbnak tartom a saját VPSen futót, tehát részemről marad még is csak hogy fussunk azzal a configgal inkább....

Végül pedig örökös gondod lesz továbbra is a spam, mindegy merre mész (vagy majd rám cáfolnak...)

Ugyanakkor ha váltasz, majd írd meg azt is hogy az "új helyen" mivel szívsz :) mert ott is fogsz :)

Dobhatnál egy fullos header is

Ezt pedig nézd meg: https://www.youtube.com/watch?v=ei0ZBLuh8rA

Kötelező tananyag, úgy a 25 perctől indul a spamszűrés témaköre.

Aztán közelebb leszel, hogy valóban váltani akarsz-e...

Köszi a biztatást, vigasztalást. Köszönöm a videót is, nézem. 

Közben el is készült a config módosítás, nagyobb volt a füstje mint a lángja.

Ez van most beállítva a postfix-ben, amit a spam szűrő mellé kellett:

headers_checks:

/^List-Unsubscribe:.*icu/ REJECT
/^List-Unsubscribe:.*ub.php/ REJECT

helo_access:

icu REJECT
info REJECT

sender_access:

icu REJECT
info REJECT
teslamun.com REJECT
maksalati.com REJECT
iranshiko.com REJECT
matuailup.com REJECT
triyantra.com REJECT
karushala.com REJECT

sender_ns_access:

reg.ru REJECT
registrar-servers.com REJECT
ns1.laptipp.com REJECT
ns2.laptipp.com REJECT
ns2.lapfitt.com REJECT
ns1.lapfitt.com REJECT

Így utólag nem is sok.

A spam leveleket már töröltem.

Bármikor gondol egyet a gyerek, valamit átnevez, és kezdődik előröl.

Kkv, és hasonló szférában részemről ez csak egy személyes preferencia, hogy nem tenném ki. Szeretem házon belül tudni a dolgaim, amennyire csak lehet.

Nem vagyok fóbiás, meg anti felhő párti sem, nem erről van szó. De ha meg épp még is baj van, akkor kizárólag csak magamra vessek...Míg egy Googlet, MSt nehezen fogok megfeszíteni.

Arról nem is beszélve, hogy vannak cégek ahol a "felelősség" nem száll át, hiába kihelyezett a cucc, ugyanúgy a kiszervező felelős mindenért. (bizony, ha a Google, MS, AWS, bárki elkeféli, akkor is én szopok érte...) Mondjuk tény, hogy a téma indítójánál vélhetően nem áll fent ilyen, és ehhez hasonló törvényi kötelezettség....

Ugyanakkor azt nem tudjuk hogy mennyire kritikus a levelezése, Illetve milyen adatvédelmi szempontok vannak. Ez az infó még módosíthatja a preferenciám. ( még inkább a saját cucc irányába )

Attól függ mennyire kritikus, illetve érzékeny a levelezése. Cicás képek mehetnek felőlem, de ha már ügyfél adat is van, akkor ott már szerintem érdemes elgondolkodni. hangsúlyozom még egyszer, szerintem!

(Lcci ne érts félre, nem kötekedem, tényleg kíváncsi vagyok)

Ha mondjuk egy e-mail nem érkezik meg (akármelyik irányban), akkor milyen lehetőségeitek vannak kinyomozni, kinél áll meg a folyamat?

Mi van a spam szűréssel? Úgy értem false positive/negatív találatok bejelentése mennyire gördülékeny és hatékony?

Google Apps csomagban is tovább látsz, mint egy mezei Gmail user.

Van lehetőség DKIM ki-be kapcsolására, elég testreszabható a szűrője (pl. hogy szkriptelt mellékleteket beengedhet-e, titkosított melléklettel mit csináljon, vagy hogy mit csináljon, ha az emailben linkrövodítős hivatkozások vannak, stb..). Ezen felül definiálhatók karantének, hogy a szűrők által mondjuk vírusosnak vélt leveleket felül lehessen bírálni. Nem igazán van olyan, hogy egy levélre az admin konzolból se láss rá, akármiért is nem került kézbesítésre. Ezen kívül scriptelni is lehet különböző automatizmusokat szűrésre, amivel kényelmesebbé tehető a spam filterek tanítása.

És ha mindezeken felül van valami gond, akkor ezek mellett van napi 24 órás ügyfélszolgálat, ahol gyakorlatilag mindent meg tudnak nézni, amit egy szerveren látnál.

Nagy Péter

Igazán nincs mit. Nálam Google Workspace van, egyik ismerősömnél meg O365. 
Volt egy ideig "vita" köztünk, hogy melyik a jobb, de amikor elkezdtük részleteiben összehasonlítani, az jött ki, hogy nagyjából ugyanazt tudja mind a kettő. Leginkább csak meggyőződés kérdése, ki melyik cégben bízik jobban.

Nagy Péter

Átjövőgetnek a spamekphisingek mindenhol, nincs 100%-os védelem. Írtam privátot szolgáltatás ügyben. :)

Google GSuite - 10+ éve használjuk, működik.

Egy sima Jekyll oldal akár Github Pages-re is felrakható + egy ingyenes CloudFlare CDN elé. Ha cifrázni akarod, akkor ott a Netlify. :)

Köszi szépen. A github pages-en gondolkodtam, és két dolog van:

1. Nem volt egyértelmű, hogy ez céges weblapra is ingyenes? (vagy inkább csak a projektekhez készült weboldalakhoz?)

2. A weblapban van fizetős JS library + CSS, tudom hogy bármikor bárki által letölthető, mivel egy weboldalról van szó, de publikus repoba nem biztos, hogy ki akarom rakni.

(akitől vettem, Ő sem tette elérhetővé, csak bejelentkezéssel)

Senki nem kötelez arra, hogy a publikus Github Pages repóban tényleg ott tartsd a forrást. Sőt, a historyt sem kell. Lehet csak a már feldolgozott, minimalizált asseteket pusholni, amit a Github feldolgozás nélkül kiszolgál. Így nem csak Jekyll, hanem bármilyen statikus generátor működik vele.

 

De ha ez nem szimpatikus, akkor nincs más hátra, veszel egy mély levegőt és feltolod valamilyen S3 kompatibilis tárhelyre (a Scaleway pl. nagyon baráti árazású) + elétolod a Cloudflare-t.

Egyébként céges weblaphoz kell hozzá pro előfizetés? Ez nekem nem derült ki. 

Most ezt találtam.

Prohibited uses
GitHub Pages is not intended for or allowed to be used as a free web hosting service to run your online business, e-commerce site...

+1 a scalewaynek. Ahogy fentebb irtam en is "scaleway cloud rider" vagyok es annak ellenere, hogy a korai idokben volt veluk gond (parizsban a data ceterben nem volt megfelelo HA es tudott ugy elborulni, hogy adatot veszetettek) de az mar nagyon nagyon reg volt es azota baromi sokat fejlodtek es nagyon jo aron tudsz venni naluk VPSt 

aztan ha a business beindul akkor egyszeru skalazni is. 

Jó lenne. Összesen 20 Mb a teljes website, nem nagy a forgalom, napi pár látogató. Az ember soknak talál ezért az email mellett plusz 5-20 eur-t fizetni valami szolgáltatónál (amiket találtam eddig).

A gitlab pages szuper lenne, de ezért nem mehet:

In general, you are allowed to create and host two sorts of websites with GitLab Pages:

  1. User/Group Websites - a single site per user or group
  2. Project Websites - as many sites you want

Még egy dolog: bármit variálnak (ha lehetne), akkor a weblap megy a levesbe.

Bár ez igaz a fizetős szolgáltatókra is:

A bitbucket úgy lőtte le a fizetős Mercurial repókat, hogy öröm volt nézni, mert megszüntették a Mercurial repokat. Mellé arrogáns levelet küldtek, hogy ők így döntöttek, X időd van migrálni GIT (elég rövid idő), és kapjuk be. Ennyit a fizetős szolgáltatásokról. Rövidebb idő alatt kellett volna áttérni, mint hogy egy kis projekt sűrű kapkodós határidővel végigmenne egy informatikai cégen. Megszívatták az ügyfeleiket, a kommunikációjuk, a hozzáállásuk, és a szervezés is egy nagy nulla volt.

Részemről a Google áremelés után váltottam Zoho-ra. Szubjektív, de a webmailja nekem kín, illetve a spamfiltere árnyéka a Google megoldásának.

Vállalkozás esetén alighanem maradnék a Google mellett, vagy meg lehet fontolni a Protonmailt, annak a webmailja talán jobb (bár az csak secondary email, elvétve használom).

Nekem van Google is meg Zoho is. Szerintem is szubjektív, a Google kényelmesebb és jobban integrálódik az androidos mobilos környezetbe: a szokásos  Google appokkal lehet használni a céges accountot is, ez nagyon kényelmes. (A Zohonál mindenhez külön app kell.) 

Csaba

spamhero, ha nem akarsz valtani.

De ha elegge rentabilis a vallalkozas, akkor a gsuite eleg jo.

Mikrovállalkozásnál szerintem a self hosted mail szolgáltatás költsége nem tud a felhős megoldások alá kijönni, ha a befektetett időt ténylegesen kiszámoljuk rezsi-óradíjon. Kb. havi 20 EUR / fő / hóból kijön a Google Standard + az MS Office Standard, és ebben akkor már benne van az Office csomag, a tárhely + még egy csomó app, amit lehet használni.

Szerk: egyébként örülnék, ha lenne normális self-hosted, open-source alternatíva, de eddig maximum félmegoldásokat (Nextcloud, Seafile) láttam.

Tegyél a postfix elé egy ilyet, könnyű adminisztrálni, nekem jó tapasztalatom van vele:

https://www.proxmox.com/en/proxmox-mail-gateway

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2020. 12. 01., k – 20:37

Szerintem a Gsuite vagy az Office lesz, egy 5 eur-os webes előfizetéssel. (csak egy darab email cím van, gondolom ezek mennek thunderbird-el, pop3-al, vagy imap-al is)

Ma nem jöttek spamek a tegnapi konfigolás után.

Köszi szépen a tanácsokat. :)

Szerkesztve: 2020. 12. 01., k – 21:59

Felhasználómat nemrég törölte a google a yt-ről Simán kibaszhatnak máshonnan is. Semmi garancia nincs és reklamálni sem tudsz. Engem a történet  ráébresztett arra, hogy semmit sehova, mindent  csak saját vasra.

Publikus egyetemi videót áttöltöttem, hogy használható legyen (nem publikusként, csak link ismerete), majd minden videót egyszerre bejelentettek mint jogsértés és a második videó-nál, már törölték a useremet, mert az volt a második eset (ez másodpercek alatt zajlott le). Azóta kiderült, hogy nem volt jogsértés, de a yt-re ez nincs hatással.

Májusban volt. Volt fegyelmi tárgyalásom is a témában. Ügyvéd is keresett, mert a videón szereplő tanár rajta keresztül 5M* HUF-ot követelt tőlem.  A fegyelmin elküldték lényegében a  faszba a tanárt aki a másik kar dékánja. 

 

*szerintem utánam néztek.

 

 

Lényegében ekkor ébredtem rá, hogy ezektől a cégektől nem kell az ingyenes szolgáltatás.

Jól szórakoztam. Gyakorlott vagyok a témában sok ilyen fasz követelt már tőlem pénzt. Ügyvédet sem fogadtam. Csak később elmeséltem neki, szarrá röhögte magát.

Ezt írtam az ügyvédjének első körben:
========================

 

Tisztelt Urak,

Vélelmezett jogsértésüket cáfolnám az alábbiakkal:

1. Csatornám privát volt (mert 2020.05.29.-én törölték az önök kezdeményezésére a felhasználómmal együtt)
2. **** diákja vagyok vagyis van a videókhoz felhasználási és másolási jogom
3. A videókat csak az látja aki ismeri az url-t aminek  a kitalálására 38^35-en esély van (vagyis közel nulla)
4. A videó linkjeit kizárólag az **** diákjaival osztottam meg, akiknek szintén volt hozzáférhetőségük (felhasználási joguk) a videókhoz moodle-ban (ami nem ment a terhelés miatt)
5. A videókat a YT keresője nem listázta, rájuk nem lehetett találni a link ismerete nélkül (direkt így állítottam be, hogy ne kövessek el jogsértést)

Miért került fel a YT-ra a videó?
1. Szerettem volna a telefonomon és a TV-n nézni a videókat amire a moodle alkalmatlan
2. Vizsgaidőszakban a videók nem voltak elérhetőek, mert túl volt terhelve az **** szervere

El kell mondanom, hogy a lehető legkörültekintőbben jártam el, hogy csak azok láthassák akik ismerik a linket. Én magam csak pár társamnak küldtem el, hogy az ő tanulásukat is megkönnyítsem. A videókkal semmilyen bevételem nem keletkezett, a YT sem rakott bele reklámokat. A videó nézőiből senkinek semmilyen kára nem származott, mert minden nézőnek volt hozzá amúgy is felhasználói joga.
BTW: A megtekintések száma amúgy nem tükrözi a felhasználók számát, én magam is volt olyan videó amit közel 10x néztem meg.

Álláspontom szerint amihez van felhasználási jogom azt saját célra lemásolhatom. Azzal pedig semmilyen jogsértést vagy bűncselekményt nem követtem el, hogy azoknak akiknek amúgy is volt joguk a videók megnézéséhez odaadtam a linket. Emiatt semmilyen kárt nem okoztam senkinek. Sőt! Pár embert hozzásegítettem a sikeres vizsgához, amit nem nekem, hanem az egyetemnek kellene segítenie.

Azt gondolom egyelőre  ennyi elég lesz "védekezésnek", most nézzük meg önöket:

1. Érdekelne, hogyan jutottak a  személyes adataimhoz. Amennyiben jogszerűtlen volt, úgy vélelmezem BTK-ba ütközik és talán valaki még GDPR-t is sértett. Ha ez beosztott volt, akkor még egy hatalommal való visszaélés is előfordulhat.
2. Azzal, hogy a YT-nek jelentették a videókat és nem nekem azt érték el, hogy törölték a felhasználómat is, ami további gazdasági károkat okozott a ***** Kft.-nek, ugyanis ez a felhasználó volt a tulajdonosa a vállalati YT csatornáknak is, amit önök miatt szintén törölt a YT.  Attól tartok ez a kár bizonyíthatóan jóval nagyobb lesz, mint az önök által vélelmezett kár.
3. Sajnos nem ismerek olcsó ügyvédet, aminek a költségei valószínűleg nem engem fognak terhelni, hanem a vesztes félt aki itt véleményem szerint  nem én leszek.
4. Amennyiben ismeretlen tettes ellen teszek az 1.-es pont miatt feljelentést, azt visszavonni már nem tudom. Amennyiben bírósághoz fordulnak, akkor ehhez implicit bizonyítékot is szolgálnak.

UI.: Azt gondolom, hogy az igazság próbája az igazságszolgáltatás. Amennyiben továbbiakban is úgy érzik, hogy a harci kedv töretlen önökben, akkor kérem tegyék meg a szükséges lépéseket, válaszként mint ismertettem én is azt teszem. Ha esetleg ez a harci kedv a bevezetőben található ismeretek miatt empátia által tompult, úgy barátsággal zárom soraimat, a kölcsönös felejtés reményében.
 

Nem. Kakaskodás a részükről folytatódott amire meg ebben a stílusban folytattam a válaszokat. Kőkemény érvekkel. Általam a logosz és az éthosz jelent meg a retorikában a tanár úr által pedig a pátosz. Mindezt egy műszaki egyetemen. :)

A fegyelmi tárgyalás vége az lett, hogy nem követtem el semmit, de javasolják, hogy a jövőben ne csináljak ilyet, mert nem tudhatom, hogy az adott tanár hogyan reagál rá és szerintük jobb,ha ilyen atrocitástól megkímélem magam.

 

 

A tanár ezt beszopta. Kishalként támadt egy cápára. Azt hitte kisdiák vagyok aki megszeppen. Szerencsére engem talált meg, mert nagyon sajnálnék bárkit aki nem ennyire harcedzett, mint én.

Ez nagyon durva. Ezt normális emberek azzal szokták elintézni, hogy: - Te, figyi, vedd már le amit feltettél a YT-ra, mert nem akarom hogy fent legyen. - Oké, bocs. - Köszi -

Le akarta húzni a diákját?

Egyébként mível tudja bizonyítani, hogy ezzel kárt okoztál, ki nézte meg, és milyen bevélteltől esett el ezáltal? Kíváncsi lennék hogy számolta ezt a pénzt, gondolom a hasára ütött.

2017-ben raktam fel a videókat. 2018-ban csinált a fia egy appot amiben a videók benne voltak. Vártak és megnézték a  nézettséget nálam és az app ára alapján kiszorozták a veszteséget. Nekem olyan érzésem volt, mintha ez egy felállított csapda lett volna. A csatorna a ríl nevemen volt, így simán bement a tanulmányira és tudott mindet rólam, majd kis netezés és kb a jövedelmemet is.

Persze, az a világ legmagátólértetődőbb dolga, hogy ahányan megnéztek egy ingyenesen elérhető videót véletlen, annyian vennék meg ezt fizetős videóként, sőt telepítenének valami sz*r appot.  

Sajnos tényleg sok szélhámos vagy próbálkozó van. Az külön gáz, ha ezt a lehúzást az ember tanára csinálja. A kapzsiságra állítólag egy külön bugyor van a pokolban.

Gondolom azért hagyta abba, mert átgondolta, hogy

1. nem biztos, hogy nyerhet per esetén

2. évekig tart majd a pereskedés, és addig az ügyvédjét kell fizetni esetleg tárgyalásra járni (bár az ilyen jól elvan, az ügyvéd jár a tárgyalásra)

Ez nem hangzik jól. :/ 

Belegondolva ebbe az esetbe: a levelezésben annyi baj történhet, hogy kiesik 1-2 napra, amíg megcsinálom. (Bár ez nagyon nagy baj lenne a cégnek.)

Gondolom a gsuite-ot is tudom archiválni valami más program által is emészthető formában.

Legegyszerűbb esetben, mivel egy email fiók van, amit a thunderbird lement, pl pop3-al, azt valami ütemezett dologgal elmentem valahova.

A másik: attól is félek, hogy 5 eur-ról egyszercsak felviszik az árát 15-re, pl 3 hónap múlva.

Köszönöm a tanácsot, nehéz átgondolni, mi lenne a jó.

Gondolom a gsuite-ot is tudom archiválni valami más program által is emészthető formában.

Persze, ott az IMAP. 

A másik: attól is félek, hogy 5 eur-ról egyszercsak felviszik az árát 15-re, pl 3 hónap múlva.

Én ettől annyira nem tartanék, elég régóta ennyi az ára + azért szerződés is van a világon. :)

Ingyenes esetben megy így - nem azért mert fair hanem mert többe kerül meghallgatni az ingyenes usert mint amennyi pénzt fog termelni a cégnek valaha összesen.

Fizetős szolgáltatás esetén amiért fizetsz az garantált, teljesen más az eljárás és telefonálni is van kinek ha nagyon muszáj. Kétség kívül a Google Workspacehez nem tartozik hozzá fizetős YouTube, ellenben az email, drive az igen.

A YouTube elég speciális eset. Az amerikai szerzői jogi rendszernek bizonyos része irreálisan szigorú, és egyáltalán nem veszi figyelembe hogy létezik olyan mint "platform" a YouTube közvetlenül felelős minden egyes anyag tartalmáért ami rajta van mintha csak ő gyártotta volna. Érhető módon nem akarják megvárni a hivatalos végzéseket, mert mire azokat megkapnák addigra már régen kártérítésre kötelezettek vagy egyéb büntetés vár rájuk. Ami logikus volt egy TV csatorna esetében, messze nem az egy online platformnál. Ez alól a felelősség alól YouTube különböző egyedi dealekkel bújik ki ami a jogtulajdonosokat képviselő szervezetekkel köt - persze ezek nem kedveznek a felhasználókkal való korrekt bánásmódnak, de ezek nélkül meg jogilag életképtelen a platform.

 

Stílszerűen itt egy YouTube videó a témában:
https://m.youtube.com/watch?v=1Jwo5qc78QU

Most az persze messzire vezető politikát súroló téma hogy magyar emberek magyar tartalmát miért az amerikai joghoz igazodva kell kezelni - de ez túlmutat a googlen, az összes amerikai központú világcég hasonló helyzetben van, akár jó nekik akár nem.

Szerkesztve: 2020. 12. 02., sze – 17:07

biztos velem van a baj és pislogok most de 2020-ban saját virtuális szerver családi vállalkozásnak és szórakozni vele???, amikor egy O365 aprópénzért és pár kattintásból elég sok többlet szolgáltatást tartalmaz, ami egy tipikus KKV igényeit csípőből megoldja ....

Ez már évek óta így megy, történeti okai vannak. Egy kis tárhely szolgáltatónál volt a weblap, és a levelezés, de a faszi teljesen alkalmatlan volt a feladatra, akkor rendeltem ezt meg. Az I-re az volt a pont, amikor a weblapba belenyúlt és beletett valami script-et, hátha a kínai bot-ok ellen az jó lesz. (kérdezés nélkül) Emiatt a weblap egy fontos ügyfélnek nem jelent meg, aki nagyon meg akarta nézni éppen, mert rendelni akart.

Az ilyen cpanel szolgáltatásokat ekkor engedtem el, és tértem át VPS-re, ahol azt csinálok, amit én szeretnék, és más nem tud belépni.

De tényleg át lehetne térni valami egyszerűbb megoldásra. A weblapot is lecseréltem drupalról jekyll-es statikusra, ennél egyszerűbb már nem lehet.