PC vízhűtés hátrányai

Fórumok

Van valamilyen hátránya mostanában a PC vízhűtésnek? 

Értem ezalatt, hogy egy idő után elkezd szivárogni a hűtővíz és hasonlók. Természetesen minőségi gyári vízhűtésre gondolok, minimum Cooler Master, nem pedig valami budget szarra. Már ha létezik egyáltalán budget ebben a kategóriában. 

Hozzászólások

Már ha létezik egyáltalán budget ebben a kategóriában.

Létezik.

A CoolerMasternek is van olyanja... :-(

Ha kinézel valamit, akkor keresgélj fórumokon. Másutt nem-igen találsz gyakorlati tapasztalatot.

Egyébként szerintem(!) a fő hátránya az, hogy nem lesz zajtalan a PC. Max halkabb. Aminek csak akkor van jelentősége, ha amúgy a ventilátorok passat szelet akarnának fújni, úgy általában. Máskülönben csak jó drágán sprórolsz 5 decibelt....

Szóval van az a feladat (a game is ilyen lehet), amikor megérheti elkölteni egy jobb rendszer árát erre, de egyáltalán nincs általános mondás, hogy jó vagy nem jó.

Egyébként a hűtőfolyadékból is van olyan, ami nem tesz kárt (szemben a vízzel), de annak is ára van és a bosszússág a tócsa miatt nem kisebb azzal sem....

Szerintem a karbantartas koltsege / ideje.

Egy levegos hutot kifujsz, esetleg cput-t pasztazod es ennyi. Egy vizhutos rendszert komolyabb melo karbantartani. Ismeros vizhutese kb 1 ev utan fogta magat, es valahol elkezdett ereszteni, szepen ki is folyt egy kis folyadek az alaplap / vga kornyekere, nem volt boldog tole.

http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Igen, ez e lényeg, karban kell tartani, át kell tisztítani a csöveket x idő után, radiátort takarítani. Plusz költséges. Aki nem tuningol, nem éri meg, egy léghűtővel is le lehet hűteni akármilyen gépet, sokkal olcsóbban, és ha jó minőségű léghűtő, akkor hangosnak sem nagyon lesz hangosabb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

2-3 évig használtam, először aliról összevásárolt alkatrészekből, ezeket néha cserélgettem, kiegészítettem a kört VGA blokkal is, próbáltam halkabb pumpát stb.. Végül vettem egy teljes szett EK-t, de nekem így is hangosnak tűnt a pumpa + legalább 3-4 venti, még alacsony fordulaton is.

Számomra jobb választás volt egy szép nagy borda a CPU-ra (Ryzen 7 1700X; be quiet Dark rock pro 4) valamit a 1080Ti-re egy Accelero Extreme III a gyári blower helyett. Olcsóbb volt, mint a vizes blokk szett, ráadásul nem kell folyton figyelni, ha szivárogna valahol, beszarna a pumpa, stb. Teljesítményben sincs a víz alatt. Kell egy jó venti beállítás, ha csak filmezek, netezek akkor nem is járnak a ventik nyáron max ~50-60 fok körül jár a CPU, 35-40 a VGA, ha pedig játszok akkor úgyis van füles, nem engedi 80 fok fölé egyiket sem.

Sokkal jobban érzem magam ezzel a konfiggal, mint előtte a vizesekkel izgulni.

Épített, profi víznek van értelme. Csak az marha drága, viszont procit, vga-t rákötheted. Viszont az előre feltöltött, összeszerelt cuccok alig valamivel jobbak, mint egy hasonló árú léghtűtés.

Nem tudom, miért lenne "alig" jobb az egyben megvehető vízhűtés. Volt ilyen gépem, a mai napig működik az új tulajnál, legalább 8 éve. Évente ki van porszívózva, oszt' annyi. Cserébe olyan csendes, hogy direkt figyelni kell, hogy meghalld, amint halkan sustorog. Tudom, lehet halk ventis gépet is építeni, ha van hely elég nagy házhoz, és jó nagy, alacsony fordulatú légkavarókhoz.

Szerkesztve: 2020. 11. 30., h – 14:58

Pontosan ezek.

 

De! Egy normalis leghuto ugyanolyan zajszint mellett pariban van egy AIO-val...

https://i.imgur.com/qxwTY32.png

 

https://www.youtube.com/watch?v=7VzXHUTqE7E&feature=youtu.be&t=1489

szabadfroditasban: "Minden vizhuto egy ido utan elszivarogtatja a folyadekot a csoveken keresztul. A legjobbak is."

Az egyetlen eset amikor eletszerunek tartok egy AIO-t ha sokat kell szallitani a gepet. A nagy toronyhutok konnyebben tehetnek elviekben kart az alaplapban. De azert ahhoz jol meg kell rugdosni, leejteni a vasat. :)

Több anyag kell hozzá, ezért drágább. Ugyanolyan paraméterek mellett a hőcserélőnek ugyanakkorának kell lennie, tehát nem lehet olcsóbb. Ha a zajszint fontos, ventilátorból alacsony fordulatra csapágyazott kell hozzá, pont mint léghűtés esetén, tehát nem lehet olcsóbb. Minden ezen felüli alkatrészt külön kell gyártani, és szállítani, tehát csak drágább lehet. Szóval a hátránya az ára és az összetettsége.

:)

A fiamnak pár év után elkezdett csöpögni a GPU-ra az levezette az alaplapra. A GPU azóta is működik az alaplap az csere lett.

Nekem Zalman Reserator van egy régi gépen C2D procit hűt. Ez passzív vízhűtés, tök csendben van. Vízpumpát kellett egyszer cserélni, illetve  az egyik műanyag [külső] csatlakozó megadta magát, azt kellett epoxival javítanom. Csöpögni nem csöpögött. A legnagyobb szívás, h - a javítás miatt már - nem lehet leválasztani a hűtőtoronyról a gépet ezért odébbvinni meglehetősen körülményes mivel csak együtt lehet mozgatni a kettőt.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hát már meg nem mondom. Kb 15+ év-re saccolnám. Anno ez volt a fő desktop gépem . most már van persze másik. Egy darabig a szekrényben pihizett a hűtőtorony. Sajna a pihi közben összetört az áramlásjelző indikátora. Nem egy nagy tragédia - úgy sem bámultam az áramlást. Most lett megint előszedve, mert összeraktam egy lomiból megmentett + régi gépből egy "újat" aminél szempont volt h halk legyen. Elektromos zongorához használom. Most kb 2 hónapja megy. Csöveket cseréltem. CPU-t meg VGA-t is hűti. Nem szivárog sehol. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Semmi hátránya nincs.

Ilyet vettem anno!

Asetek WaterChill

A mai napig működik a szivattyú pedig a PC napi 8 - 12 órát simán ment. A VGA-t és a Procit hűtöm vele. Most már mókolnom kellet, hogy uj CPU és VGA blokkom legyen. Nagyon jól hűt természetesen. Persze nekem kettő radiátoron adja le az egyikre 2 8CM venti megy a másikra egy 12 cm. Megmondom őszintén csak a 12CM-es megy alapjáraton mert elég az is.

Nekem nem kell overclock. Csak csendesebb PC. 

Jo lenne tudni honnan indulunk: Haz, tap, CPU, VGA, ventik, hutok.

Ha csendes PC-t akarsz, kell egy normalis haz pl pl. http://www.phanteks.com/Eclipse-P400A.html vagy ezzel ekvivalens szellozesu.

Kell egy normalis cpu huto, pl: Noctua NH-D15, BQ SHADOW ROCK 3, stb. ha nem kazan a CPU-d, lehet ez is felpassziv pl:Arctic Freezer 33

Kell par normalis haz venti.

Lehetoleg felpassziv VGA.

Rendes tap, ami nem hangos, lehetoleg felpassziv. Pl: Seasonic FOCUS PLUS Gold.

Ez a jól szellőző ház kritérium a legakruálisabb neszesemmifogdmegjól.

Honnan lehet tudni hogy jól szellőzik, ha 1) nincs ráírva semmi számszerűsíthető, standardizált mért jellemző 2) ha még esetleg rá is van írva az ált. üres marketing, azaz szimpla hazugság 3) képen látni és saját szakállra eldönteni ezt nem lehet egyszerűen 4) megvettem és saját zsebből terméktesztelek mint kb bármit, de ezt otthon mivel validáljam h. jó v. szar? Füstgéppel?

Teljesen szubjektív alapon mondom, amit nem muszáj bonyolítani, azt ne bonyolítsuk!

Igaz nincs ~200W-os CPU, meg ~300W-os Videó-kártya a gépemben, mert szinte egyáltalán nem játszok. De ott is meg lehet oldani sima léghűtéssel.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

"Mineral Oil"
Ezt semmiképp ne, tönkreteszi az elektromos alkatrészeket.
Helyette "Transzformátor Olaj / Trafó Olaj", ami nem teszi tönkre az elektromos alkatrészeket, mivel arra van tervezve.

Ha valaki ilyet tervezne megvalósítani :)

Viccen kívül, nekem is ez jutott az eszembe azonnal a topiknyitót olvasva. Nem mintha nekem kéne bármi extra hűtés, amúgyis csak laptopot használok. De HA és AMENNYIBEN vennék valami asztali gépet, és az akkora teljesítménnyel menne hogy muszáj volna hűteni, akkor úgy csinálnám hogy veszek valami kis méretű mélyfagyasztót ami befér az ágyam alá, abba beleszerelem a számítógépet, valahova az ajtajára fúrok egy akkora lyukat amin be tudom vezetni az összes kábelt, átdugom azon a kábeleket, majd betömöm a hézagokat takonypisztollyal vagy epoxigyantával (vagy akármivel), és KÉSZ! Probléma megoldva!

És állíthatom a fagyasztón hogy mínusz hány fokra hűtsön...

És még a hangszigetelés is meg van oldva ugye. És nem, nem fog eljegesedni, mert minek is nyitnám ki az ajtaját bármikor is?! A bekapcsoláshoz se kell, biztos ki lehet vezetni a bekapcsológombot is valami kábelen...

Az asztalon előttem meg csak a monitor lenne és a billentyűzet. Meg esetleg egy HUB, amibe a háttértárakat dugdosom. De meg ha csinálok helyi hálózatot, az se okvetlen kell, ethernet kábelen át mehetne minden...

Szóval igen, ez a legjobb megoldás. És ha a hűtő beszarik, nem kell külön a gépet cserélni, maximum a kábeleket ha olyan barom vagyok hogy úgy tömöm be a lyukat a hűtő ajtaján hogy nem tudom sérülés nélkül kiszedni onnan a kábeleket...

Máshol írtam már, nemrég vettem 2 új fagyasztót is. És nem is kicsiket hanem nagyokat.

MINDEGYIK SZINTE TELJESEN HANGTALAN. Nagyon kell figyelni hozzá hogy meghalld a működésüket.

A mai technológia már nem olyan primitív mint a 20 évvel ezelőtti amivel te feltehetőleg rendelkezel.

A mai technológia már nem olyan primitív mint a 20 évvel ezelőtti amivel te feltehetőleg rendelkezel.

Neked 20 éves pc-d van? Az enyém áll mellettem és nem hallom. Igaz nincs benne GPU, de pár éve azokon is csak akkor indul el a venti amikor megterheled valami komoly dolgal. Persze, ha megszűnik minden zaj itthon, akkor halható de nappal hangtalannak tűnik. 

Miről beszélsz ember?! Miből szedted hogy nekem 20 éves PC-m volna?!

Semmiféle PC-vel nem rendelkezem. Laptopom van. De itt fentebb az volt a téma hogy a fagyasztók állítólag hangosak lennének. Erre írtam hogy a 20 évvel ezelőtti technológia (a fagyasztókat illetően! Hogy erre gondoltam kiderül a szövegkörnyezetből!) talán hangos volt, de a mai már nem.

Tehát a fagysztók hangjáról volt szó, nem a PC hangjáról.

És igen, volt fagyasztóm 20 évvel ezelőtt is már. Az tényleg hangos volt. A mai nem.

HA és AMENNYIBEN vennék valami asztali gépet, és az akkora teljesítménnyel menne hogy muszáj volna hűteni, akkor úgy csinálnám hogy veszek valami kis méretű mélyfagyasztót ami befér az ágyam alá, abba beleszerelem a számítógépet, valahova az ajtajára fúrok egy akkora lyukat amin be tudom vezetni az összes kábelt, átdugom azon a kábeleket, majd betömöm a hézagokat takonypisztollyal vagy epoxigyantával (vagy akármivel), és KÉSZ! Probléma megoldva!

...

Máshol írtam már, nemrég vettem 2 új fagyasztót is. És nem is kicsiket hanem nagyokat.
MINDEGYIK SZINTE TELJESEN HANGTALAN. Nagyon kell figyelni hozzá hogy meghalld a működésüket.
mai technológia már nem olyan primitív mint a 20 évvel ezelőtti amivel te feltehetőleg rendelkezel.

Ezek után mertem megjegyezni neked, hogy talán a pc-k is fejlődtek valamennyit és nem szükséges egy új hűtőt is venni hozzá. Egyáltalán nem gondoltam, hogy 20 éves géped van csak rákérdeztem. Azt te gondoltad hunludvig hűtőjéről.

Az én fagyasztóm is hangtalan, amikor nem hűt. De néha azért megszólal, elég ritkán, mivel a fagyasztott zöldségek aránylag kevés hőt termelnek magukban. Ha beletennék valamit, ami konstans pár száz watt hőt termelne, biztosan sokkal hangosabb lenne. És valószínűleg a tied is.

Ilyet újítottam fél éve: Arctic Liquid Freezer II - 280

Amellett, hogy az arctic cuccok szerintem kenterbe vernek bármit amivel eddig találkoztam, a fanokra adott 10 éves gari elég sokat elmond a cuccról... Mivel AIO ha jól szereled fel _felülre kell,nem előre, meg oldalra, meg alulra_ akkor a víz is jól fog benne áramolni, olyat meg nem hallottam, hogy csöpögne bármelyik is, pedig pár éve kint van a kütyü a piacon. Kb egy húszasba fájt...

pont most gondolkoztam hogy megeri-e a corsair hydro x keszlet, erdemes-e custom loopot epiteni, v csak rakjak ra egy noctuat...

Szerkesztve: 2020. 12. 01., k – 19:31

Egyébként ennek van valami gyakorlati haszna, vagy csak szép? Túl lehet vele húzni a gépet, mert jobban hűt? (vagy mi értelme?)

Van olyan gép, ami a végtelen ciklust is le tudja futtatni záros határidőn belül, mégsem vízhűtéses, ezért nem teljesen értem.

Bocsi ha hülyeséget kérdezek, de komolyan nem tudom, és érdekel.

Gondolom halkabb valamivel, ez oké.

Ezek tök jól hangzanak. Egyszer voltam egy nagyobb szerver teremben telepíteni valamit, amit távolról nem lehetett. Az a terem hideg, és hangos volt, és ott is leesett az állam. De sajnos a technikai részletekbe nem látok bele, max távolról érem el a gépeket. Jó lenne ezzel is megismerkedni. :)

De szokás vízzel hűteni nagyon koncentrált hőleadókat, például kilowattos hőleadású tranzisztorokat, MOSFET-eket:
     https://youtu.be/2d_rkfj05mI?t=143
     A 11. percnél látod, ahogy a két felet összeforrassza és egyúttal a MOSFET-eket is ráforrassza a jó hőleadás miatt.

A vízhűtés két lényege (szerintem), hogy azonos hűtő teljesítményt alacsonyabb zajszint mellett tud produkálni, és gyorsabban tudja a hőt elszállítani, mindezt (egy bizonyos hűtési igényt átlépve) kisebb helyen, könnyebb szerkezettel. Vagy lehet ez a két (három) tétel teljesen kéz-a-kézbe jár, nem vagyok fizikus. Persze megfelelő összeállításban, és megfelelő beépítés mellett. Csak úgy a polcról valamit random olcsó AIO rendszert lekapva valószínű rosszabb lesz, mint a gyárilag csomagolt léghűtés.

Minden, személyi számítógépben felmerülő hűtés megoldható léghűtéssel, a kérdés mindig a zaj és a súly. Azért a felső kategóriás CPU léghűtések sokszor 1-1.5 kg súlyúak, amit nem minden alaplap bír ki, nem minden házba fér be. A VGA-k extra hűtése meg a sokféleségük miatt jobban uniformizálható vizes rendszerrel, mint levegőssel (olcsóbb tervezni és gyártani), csúcs nem-gyári léghűtések csak a csúcs kértyákra szoktak készülni, míg vizes blokk kb. minden VGA-ra létezik.

A vizes rendszerhez viszont arra alkalmas ház is kell, és a beépített PC komponensekhez illik választani/párosítani (nem fizikai szerelhetőségben) a vizes rendszer elemeit, tudását. Plusz karban kell tartani, a folyadékot időnként cserélni kell, és persze figyelni kell a szivárgásra. A ma kapható hűtő folyadékok semmi kárt nem okoznak a gépben, ha belefolynak, csak minden nedves lesz, ami kellemetlen és takarítani kell (de nem jellemző egy jól összeszerelt rendszer szivárgása, ha nem hozzák-viszik a gépet, hanem csak úgy van magának a helyén).

A kevesebb zaj igény meg sokszor teljesen máshogy is megoldható. Anno amikor a P4 3.2 GHz-es procikat vízhűtöttük, akkor csodát láttunk az első Core CPU-k beépítése után, mert azok a gyári levegős hűtéssel is sokkal halkabbak voltak mint az akkor komolynak számító vizes rendszer a drága de melegedős P4-gyel, és ennek ellenére nagyobb volt a CPU leadott teljesítménye. Szóval lehet CPU és VGA cserével egy levegős rendszer is halkabb lesz, azonos vagy magasabb teljesítmény mellett.

Manapság a vizes rendszert két gépbe teszik (főleg): az egyik az olcsó "gamer" gépek, amibe egyáltalán nem kellene, de sokkal menőbb, így jobban eladható tőle a portéka. A másik az olyan csúcsgépek, amik minden téren túl vannak hajtva, de az építő még pont nem akar szívni a folyékony nitrogénezéssel (mert mondjuk folyamatosan használná túlhajtott állapotban a gépet, nem csak percekre, csúcsdöntésre). Az első esetben sem nem jobb a hútés, sem nem halkabb, a második esetben pedig a hűtés ugyan úgy "hangos", nehéz, nagy, csak jóval nagyobb hűtőteljesítmény mellett mindezt.

A kettő között a léghűtés mindig jobb választás manapság. És legtöbbször olcsóbb is.

Ide illik egy estet, amikor is egy állami hivatalba mentünk garanciális PC javításra vagy 15 éve, azzal a hibával, hogy nagyon hangosan zúg a ventilátor. Core2Duo gépek voltak, már azzal a vékony, csendes gyári Intel hűtővel. Irodai gép, a CPU és a táp ventilátoron kívül nem volt bennük más légkavaró, és azok az Intel hűtők kb. sose mentek tönkre. Szóval megjelentünk a tetőtéri szélső irodában, ahol egyetlen úriember dolgozott, és teljes volt a csend. Megkértem, hogy akkor legyen szíves kapcsolja be a gépet, hogy meghallgathassam, melyik ventilátort kell cserélni. Erre felháborodva mondta, hogy már be van kapcsolva, nem halljuk azt az égtelen zajt, amit csinál?

Szóval a zajszint az eléggé szubjektív, és neten pláne elég nehéz tanácsot adni, hogy honnan hová milyen fejlesztéssel lehetne eljutni.

Szerintem hagyjuk már ezeket az urban legend-eket, hogy nem bírják el az alaplapok a nagy bordákat. Kb. 15 éve 1200g-nál nehezebb hűtőbordákat használok csak, a mostani az adatlapja szerint 1320g. Mind olyan,  hogy a lapon átmenő csavarokkal rögzítik négy helyen egy a lap hátoldalán lévő élhajlított vaslap sarkait. 1 m-es esést is kibírt egy 1300g-os bordával szerelt lap (házban volt), amit láttam. Kibírja. A méret a kérdés szerintem és egy rosszul választott (vagy később cserélt) VGA hűtésének az együtthűtési lehetősége. Ezt tudja egy vízhűtés nagyobb árért és több odafigyelésért cserébe.

Ha már utáljuk a ventillátort a zaj és például ipari környezetben a belül lerakódó por miatt, akkor azt is érdemes megvizsgálni, nem lehet-e a hűtőborda maga a doboz?
Persze megfelelő dobozolt PC-t kell ekkor keresni, mert egy általános alaplapban levő CPU-t nem fogsz tudni egyszerű módszerrel összehozni a dobozzal.