Sötétszál vélemények, tapasztalatok -replikáció

Sziasztok!

Érdeklődnék, van-e valakinek konkrét infója és megosztaná-e a nagyérdeművel.

Tökminegy melyik cég két site között kéne replikáljon valami értelmes módon és áron.

Kinek mennyibe kerül manapság a sötétszál? nyilván számít a távolság is, azt is mellé csaphatná aki a két site-ja között azon replikál.

Szokás-e ezt duplán kiépíteni, pl két site között.

Ki hogy látja, van nála megoldva?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 19., cs – 20:41
  • tavolsag? 
  • duplex/szimplex szalat kersz?
  • Szalat kersz vagy wdm csatornat? 
  • Managelt c/dwddm vagy passziv?
  • halozati eszkoz vagy olp adja a redundanciat?

 

Utoljara invitel adott 500m-re ~90/ho, full dedikalt sotetszalat, 10G SAN + 2marek CWDM ment at rajta.

Táv: 18-20 km, max 30

Szimplex is jó, nem kell külön lennie a trans/recivenek

És itt el is fogytam....(én csak replikálni akarok:D ) Noob vagyok az optika világában, bocsi...

a cdwm a 8 hullámhosszas ha jól tudom( majd spanolok a googlelel ) bőven elég

storageot akarok replikálni, meg mellette backupot...

passzív vagy managelt, ebben jól jönne némi infó, erre eddig nem gondoltam...

Nyilván kell redundancia, a hálózati eszközt még értem is (talán) de az olp-t nem...

passziv: felszorod a mux/demux dobozt, es bizol istenben

managelt: aktiv informaciod van az allapotrol a megy/nemmegy -en kivul, proaktiv monitoring, teljes jelut monitorozasssal.

olp: L1 redundanciat kapsz, parhuzamos adas 2 fizikai retegen, amelyiken erosebb a vetel azt kapcsollja a bemenetre, milisec atvaltassal... 

 

erre nezelodj: https://www.fs.com/de-en/solutions/10g-cwdm-single-fiber-end-to-end-6.h…

A tippem az, hogy km-enként és havonta horror lenne. Valamilyen belsőbérelt vonalon szintén zenész.

Az első kérdés egyébként, hogy mit szeretnél igazából replikálni és miért, és mennyi a forgalom, amit ez generál? Mi a cél, amit el szeretnél érni?

A redundancia és a rendelkezésre állás az egekbe fokozható, de 3db 9-es után extrém módon indulnak el a költségek felfelé, olyan exponenciális függvénnyel, hogy csak a Siriusról látják a végét ottmaradt véreink. :) Jóval járhatóbbnak tartom azt, ha engedi a poliszi, hogy valamilyen adatközpontban van az elsődleges site és a másodlagos a fő telephelyen és esetleg backup/DR "valahogy elműködik" dolog pedig a másodlagos telephelyen. A havi számlákhoz majd a megfelelő gyógykezelés is kell a vezetőségnek. :)

nem biztos, nekem olcsobb volt a szalparat berelni mint 10G L2/IP VPN vagy akar MPLS-t....

nameg kerdes a HOL.... 700km-re van ca 550eur per 10G WDM channel ajanlatom

Amikor utoljára ilyen kellett, a sötét szálnak látszó osztott wdm volt a legolcsóbb.

Pl.

Huh, köszönöm a hozzászólásokat, mire megírtam az elsőre a választ, megjöttetek! köszönöm!

Már most sok a hasznos infó.

Igazából nem az adatmennyiség a sok amit vinni kell, hanem hogy tutira meglegyen az a kevés is, de iziben.

storage, és backup amit replikálni kell.

azért sötétszál, mert az is egy lehetőség a "hagyományos" net+vpn+babámkínja mellett...és kíváncsi vagyok melyik hogy alakulna,,pláne hogy mit javasoltok, használtok

táv: budapesten belül, tehát max 30-40km extrém estben, de nem lesz annyi sem.

Be kell kérned egy vagon ajánlatot erre, összehasonlítani a te oldaladon lévő hw igényt és a TCO-ját mindenét. Aztán egy SWOT táblázattal meg lehet nézni melyikkel hogyan jártok, egyszerű döntés biztosan nem lesz. :) Ennél többet, csak a konkrét hw-ek és büdzsé ismeretében lehet mondani.

A backup valszin a legegyszerűbb, azt normál backup sw esetén simán "másodlagos lokáció"-nak megadod és oda is ment egy példányt, ehhez a normál netkapcsolat is megfelelő lehet. Kiépítésben ezzel kezdeném, mint "egyszerűt".

Bérelt vonali szolgáltatatás garantált sávszélességgel. Persze árban ne a Digi lakossági árszintjére számíts. :)
De ahogy írták, a sötét szál az a horror kategória. Mi is előfizettünk az ország több pontján ilyen garantált sávszélességű bérelt vonali szolgáltatásra. Kérheted rá a proaktív monitorozást is, ekkor ők hívnak ha szétesik a szolgáltatás és nem a te bejelentésedre várnak. Persze mint mindennek, felára van.
Azt találd ki, hogy mi az igényed és keress meg néhány szolgáltatót, hogy vállalja-e és mennyiért (kiépítési díj, havi díj & hűségidő).

Felette pedig mindenképpen site-to-site IPsec ... és akkor a forgalmad titkos is.

Ami kimaradt: ha nagyon nagy rendelkezésre állás kell, mi üveges és mikrohullámú linkkel is összekötöttünk telephelyeket, a végponti routerek IPsec vonaltitkosítás felett OSPF alapú útvonalválasztással dolgoznak.
Így ha felkapná a markoló az utcasarkon az üveget, akkor is van tartalékban mikró. A legfontosabb, hogy gondold át a valós igényedet.

A szolgáltatók nem szívesen adnak sötét szálat, mert az nekik nem üzlet, a meglevő erőforrásukat másnak átengedni. Ehelyett értéknövelt szolgáltatást tesznek rá, és azt adják el (menedzselt bérelt vonali szolgáltatás, mint fentebb ajánlották). SLA-t sem tudnak vállalni sötét szálra, csak olyasmire, amit ők menedzselnek. CWDM-nek utána kellene nézni, bár kicsi az esélye annak, hogy két általad megadott végpont között ki legyen építve, az új áramkör létesítése pedig vsz. horror árban lenne.

Bizony, a bérelt vonallal jobban jársz.

Ha optika akkor az, de egy jó multiflex sem rossz mondjuk 4 vagy 8 érpáron, mert ha elkezd megdögleni valami, akkor általában nem egyszerre történik és ebből az előfizető csak annyit fog észlelni, hogy hívja a szolgáltató, hogy kimennénk hibát javítani mert amúgy is proaktív hibaelhárítás van. Mellé ha nagyon fontos, akkor még a legalapabb backup vonal is szóbajöhet. Akár DSL, akár 4G. Mikró már dágább ilyen célra de igazából te tudod mire van szükséged. Mivel azt mondtad, hogy nem nagy az adatmennyiség, ezért írtam ezeket az opciókat. Nagyon sok helyen működik ilyen kombó főleg ahol kártyás terminálok vannak és szükséges, hogy vonali hiba esetén is legyen backup, hogy az ügyfelek mindig tudjanak zökkenőmentesen fizetni. Pl. benzinkutak, bankok, stb. Normális cégeknél nem sajnálják a pénzt erre a célra.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Felig off: a "sotetszal"-nak mi a nemkiskapus (angol) neve?

Szerkesztve: 2020. 11. 20., p – 08:08

Pár éve terveztem meg áraztam ilyeneket de nem HU viszonylatban.

Kb 4 dologtól NEM függ az ár:

  • nap állása
  • csillagok állása
  • szélirány
  • szél erősség

Ilyen apróságok:

  • a szolgáltatónak van end-to-end optikája vagy netalán neki is bérelni kell egy darabon? (ezt te lehet nem is fogod megtudni)
  • az épületbe (jellemzően adatközpont) van már csatlakozása?
  • az adatközponton belüli kiépítésnek/használatnak is van költsége
  • rendelkezésre állás?
  • monitoring?
  • redundancia
  • emelt szintű redundancia (pl. a redundáns optikai kábelek a nyomvonalon nem lehetnek közelebb mint 100m)

Bérelt vonalnál:

  • sávszélesség
  • QoS
  • redundancia
  • rendelkezésre állás
  • monitoring

Csak így hirtelen ami eszembe jutott. Ha Te akarod a sötétszálat megvilágítani az sem 2 fillér (már ha komolyan csináljátok).

Szokás-e ezt duplán kiépíteni, pl két site között. Amit a kedves ügyfél szeretne, csak bírja kifizetni.

Itthon szerencsés helyzetben vagy mert 3 max 4 nagy szolgáltatóból választhatsz. Hogy a kisebbek közül van e amelyik szóbajöhet azt Neked kell eldönteni.

Sajnos nem fogod megúszni, hogy valaki odamenjen és konkrét ajánlatot kérjen...

Árakat sajnos nem ismerek mert az a sales feladata, de mikor a T-nél dolgoztam akkor csináltunk ilyeneket. Volt olyan sötét szál, amit Bp-ről a balatonpartig kértek és az nem 10 km.

Tényleg sok múlik azon, hogy milyen szolgáltatást kérsz. Ha felveszed a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, hidd el, hogy minden apró kérdésedre fogsz kapni választ és tájékoztatást. Már nem ott dolgozom, de most csináltunk egy olyan szolgáltatást, ami eddig még nem volt. IP trönköt kértünk telefonvonal helyett és nagyjából egy hónap alatt kiépült a hálózat, elkészült a konfig, megvolt a teszt és az élesre állítás, sőt még a backup vonal is. Egy optika kiadása ennél sokkal egyszerűbb ha van ott szál a közelben.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"Szokás-e ezt duplán kiépíteni, pl két site között." --> és ekkor tessék odafigyelni igazán, mert itt lehet nagyot bukni.
Történt még valamikor 15 éve, hogy egyik nagyobb cég rendelt a T-től bérelt vonalat és megrendelt egy másik jelentős szolgáltatótól egy függetlent. Tehát megvolt a függetlenség.

Aztán jött a markoló, amely néhány utcával odébb belerondított a játékban.
Nem, nem csak az volt a gond, hogy közös kábelnyomvonal volt. Rosszabb. A másik szolgáltató viszontbérelt a T-től, tehát UGYANAZ az infrastruktúra volt a tartalék a másik cég által eladva.

Jelenleg sincs máshogy. Rendelsz optikán bérelt vonalat XY cégtől, az oszt-szoroz. Kiépíti neked az utolsó párszáz métert és A cégtől, menet közben ha kell B cégtől és akár C cégtől is igénybe vesz közbenső szakaszt, aztán az utolsó száz métereket a másik végpontnál kiépíti. Ha vásárolsz egy tartalék üveget, akkor jobb híján az A, B, C cégek szintén jó eséllyel bele fognak keveredni, hiszen a közbenső szakaszon nekik van kiépített infrájuk.
A tartalékot így nem érdemes üvegen csinálni, inkább kisebb kapacitású mikrón. Mikró alatt nem feltétlen WiFi-t értek, vannak komolyabb cuccok is. Persze más az árkategória. Megjegyzem, a leghosszabb pont-pont link nálunk 64 km (város - hegytető), ahol éjjel-nappal 100 Mbps áll rendelkezésünkre.

Tartalék vonal és a redundancia... Üf. környékén nem lehetett alépítményben helyet találni, újabban ásni meg pláne, úgyhogy kapott egy 2Mbit-es mikrót az utolsó szakaszra. Ez anno olyan berendezés volt, ami 2x2Mbit-et tudott, úgyhogy a sales eladta a másik 2Mbit-et egy társszolgáltatónak.
Mikró időszakos karbantartás, levél az üf.-nek meg a társszolgáltatónak, hogy x időpontban a mikró tervezetten le lesz kapcsolva x ideig, karbantartás miatt. Néhány nap múlva üf. jön, hogyneki az időpont nem jó. Néhány levélváltás kellett, hogy kierüljön, az üf. a tartalék vonalat a társszolgáltatótól vette...

Úgyhogy azóta nekem is az a mondásom, hogy lehetőleg technológiában is térjen el a tartalék vonal az elsődlegestől - akkor kisebb az esély a közös nyomvonalra/közös eszközre.

par eve az egyik nagy szolgaltato eladott ugyfelnek optikat es rez (xdsl) alapu berelt vonalat is, backupnak. orultunk hogy de jo, kulon technologia stb, persze nem volt olcso se. aztan kiderult, hogy a rez csak az epulet (nagy irodahaz) alagsoraig volt rez, ott terminaltak egy eszkozben ami onnantol ugyanazon az optikan ment tovabb :)

Azt hadd kérdezzem meg, hogy nem két DC közötti összeköttetésről van szó? mert azért a budapesti DC-k egészen jól el vannak látva infrastruktúra ügyileg, akár egészen baráti áron vehetsz igénybe sötét szálat,hullámhosszt, v tartalékolt L2-t.

A telenor most inditott valami "vezetekes" szolgaltatast, budapesten belul ez akar meg jo is lehet neked

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Van tapasztalat de csak Budapesten, nem tudom, hogy merre szeretnéd.

Mivel csak replikálni akarsz így nem szükséges két függeten nyomvonal, elegendő lehet egy is.

A kiépítése pár százezzer és pár millió közt lehet, nem tudom megmondani. A havidíjja százezer körül már utána. Alapvetően két rack unit közt megoldja maga a vonaltulajdonos az egészet.

Sávszélesség szempontjából csak a rákötött eszköz, modul a limit. Nekünkl 10 és 40 G-s van, nagyobb nem kellett még, ezek remekül mennek, de ilyen távolságra már nem elegendő az LR modul ami 10km-ig megfelelő, ide ER 40km-es modul kell ami drágább és persze mögötte lévő eszköz is kell.

A következő gond a távolság miatti licence kérdés lehet. Sok gyártó 10km fölött már kér némi licence-t is.

A harmadik, hogy ezt a cégen kívülre viszed így az adot linket érdemes és erősen javasolt a portok közt titkosítani, Cisco MACSec vagy FC esetén Brosade ISR Trunk ecryption.

Tömören ennyi gondolatom lenne.

Ha nem sötétszál akkor egy vlan link jobb lehet mert jelentősen olcsóbb, viszont ott más is lesz az eszközön.

Huj, hat majdnem mindent leirtak.

Nagyon komoly erdekessegek tudnak lenni.

Volt olyan eset, hogy 2 utca melyen a belvarosban kellett osszekotni ket pontot. Ezt ugy sikerult megoldani, hogy a hatterben 3 szolgaltato kabelei voltak es a legvonal tavolsag aranyaban 7-12x hossz volt a valos, es ezek utan is, olyan durvan szr volt, hogy maga a szolgaltato kert elnezest es felejtett el kiszamlazni egy teljes evet, plusz kaptunk egy masik utvonalat, ami nem rohog de cirka kiment ujpestre es jott vissza. Ezt ugy sikerult megtudni, hogy epitkezesen a vaci uton valahol markolos pista szetkapta a kabelt es nekunk a belvarosban megszunt a s2s dark fibre a ket dc kozott. Izgalmas volt :D

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

hát, a sötétszál már csak ilyen... "olcsó" de sokáig tart a javítás. L2 esetén jobb esetben a bitek kerülnek egy kicsit (nagyot) de célbaérnek akkor is (persze, ha a szolgáltatói infrastruktúrán van redundancia).
UPC csinálta azt anno, h húzta az üveget, a megrendelőhöz letett egy switch-et, ami 2 irányból volt bekötve - így ha szakadás volt, nem okozott kiesést. 
Persze, ennek az volt az árnyoldala, ha Mari néni kihúzta a switchet mert a porszívót éppen oda dugta be, akkor megszűnt a redundancia.
(nyilván vicc az analógia, de érted a lényeget)

Esetünkben L2 telephelyek közötti és L3 internet felé szolgáltatás volt. A szolgáltatónak az UPC volt az egyik partnere. Egyetlen sötétszálon adta át az adatot egymásnak a 2 szolgáltató. Tehát ha elvágták volna, akkor nem ért volna célba a nekünk biztosított L2 és L3 szolgáltatás adata. Mindebből amit hivatalosan látunk: szerződés a benne szereplő rendelkezésre állással és kötbérrel.
A többi pedig a szolgáltató kockázata, belügye.

Nem belügy. Ha redundáns nyomvonalat kérek kritikus rendszerhez, akkor a két szolgáltató szépen összenézi a terveiket, majd terv bemutatás mellett garanciát vállalnak, hogy nincs közös szakasz. Mondjuk ez nem a havi 100k kategóriás beszélgetés, de a nagyok legalábbis meg szokták csinálni.

Ha megrendelsz egy szolgáltatótól egy vonalat, akkor nem néz össze semmit, ő ad rá egy SLA-t és kötbért. Ha megrendelsz egy másiktól egy vonalat, azt sem érdekli hogy milyen meglévő vonalad van már a másiktól és milyen infrán.
Ahhoz hogy két független szolgáltatót rávegyél arra, hogy felmérjék hogy a másik milyen infrán szolgáltat ... tényleg nagynak kell ahhoz lenned. De ahogy írtam feljebb, még ekkor is nem ritkán előfordul, hogy a marketinges mindent megigér, aztán a kiépítéskor a háttérben sajnos némileg egyszerűsítve lesz a terv vagy már kiépítéskor, vagy az idők folyamán lesz "optimalizálva", például egy hibás vonalszakasz "kiváltásakor". Ez persze csak akkor derül ki, amikor felkapja a markoló a vezetéket valahol.

Szkeptikus vagyok: más technológiát választunk tartalékolásra, így ez garantálja, hogy azon a részen ahol eltér a technológia, ott nem tudják közös infrastruktúrában vezetni.
Mikrón (nem WiFi)  a gigabites stabil kapcsolat gyakorlatban kb. 99,9%-ban biztosítható. A vízfüggönyként szakadó nagyon erőteljes eső szokott egy-egy viszonylatot szétdobni, de akkor a másik irányból való betáplálás menti meg a rendszert. Persze ennek is ára van (toronybérlet havidíja, NMHH frekvencia bérlés éves díja sem olcsó, berendezés egyszeri nagy kiadása).

Az igény jogos, kérdés, hogy elmondják-e, vállalják-e (tudják-e egyáltalán vállalni stb.), mert a helyzet az, hogy ha gáz van, akkor jellemzően a kötbért a hajadra kenheted. Neked van egy igényed, akkor hiába papírozod körbe, az attól nem válik valósággá, végig kell menni rajta. Előfordulhat, hogy ez egyszerű (nem biztos, hogy olcsó, csak valamilyen okból "kiadja"), de jöhet ebből orbitális méretű körök futása és ezzel együtt óriási költségek. Gondolom egyikkel se mondtam újat, de a fenti kijelentésnél jóval összetettebb egy ilyen.

Nekem az a tapasztalatom, hogy adott szolgáltató esetén az árak nagyságrendileg azonosak ha saját infrastruktúrán történik a szolgáltatás.
Amennyiben a szokottól eltérő, úgy vagy átjátszóra van szükség, vagy társszolgáltató bevonására - azaz mindenképpen indikátor jellegű.

Nem gondolnám, hogy bármely szolgáltatónak szégyen, ha az adott igényt nem tudja 100% saját infrastruktúrán megoldani, azaz illene megválaszolni
a kérdést, ha felteszik arra vonatkozóan, hogy másik szolgálató van-e a vonalban. Pláne, ha jelzed, hogy redundancia végett kérdezed (és a szerződés feltétele)...