Google Photos - nincs többé ingyen ebéd

2021. június 1-jétől kezdve minden új, jó minőségben mentett fotó és videó bele fog számítani a Google-fiókoknak járó díjmentes 15 GB tárhelybe, illetve minden esetleg megvásárolt további tárhelybe.

2021. június 1-jétől kezdve minden új, jó minőségben mentett fotó és videó bele fog számítani a Google-fiókoknak járó díjmentes 15 GB tárhelybe, illetve minden esetleg megvásárolt további tárhelybe, ugyanúgy, ahogyan más Google-szolgáltatásokban, például a Google Drive-ban vagy a Gmailben már jelenleg is. A 2021. június 1. előtt mentett fotók és videók mentesülnek ez alól a változás alól, és nem fognak beleszámítani a Google-fiókoknak járó tárhelybe. Ez minden jó minőségben feltöltött meglévő tartalomra érvényes."

Hozzászólások

Lemaradt a forrásra mutató link.

trey @ gépház

Épp a minap gondolkodtam arról, hogy feltámasztom az "itthoni felhő" projektemet, azt hiszem ez most meg is adta a kezdő lökést.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

100GB tárhelyet ad a Google 6900Ft-ért / év. Ennél olcsóbban meg tudod oldani hogy felhőből elérhetőek legyenek a fotóid? Érdekel a projekted. :-)

Ok, nem jó dolog hogy ami eddig ingyen volt (igazából eddig sem volt az - aka odaadtad a képeid),  azért most pénzt kérnek. Eddig nekem egyértelmű volt hogy ezt használom képek tárolására, most majd körülnézek hogy hol mennyibe kerül a szolgáltatás és mit is tud - lehet hogy váltok valamerre.

Szerintem aki elutasítja hogy egy public cloud provider az összes fotóját (mindenféle más adatot is lehetne említeni) tárolja és elemezze az nem alufóliasapkás, hanem józan, normális gondolkodású ember.

Én ezt akkor tartanám fair ötletnek ha a fizetős userek adataihoz nem nyúlnak hozzá. Tud ilyet a G?

Merthogy az ingyenes userek fizessenek a nagy testvéri szolgálatokért, az érthető.

Szerintem aki elutasítja hogy egy public cloud provider az összes fotóját (mindenféle más adatot is lehetne említeni) tárolja és elemezze az

...eddig se a Google Photos-t használta?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Engem is érdekel. A google addig piszkált, míg havi 690 Ft-ot beáldoztam erre. Jó lenne tudni, hogy ebben az esetben legalább kicsit nem túrnak bele annyira, hogy harmadik személynek átadhassák bármikor. A Samsung jövő nyáron megszünteti a felhőszolgáltatását fotókra. Jelenleg az M$, ami biztosabb pont lehet.

Az otthoni felhő akkor ér valamit, ha elosztott clusterben fut néhány rommá biztosított merevlemezen a balatoni kiskacsás kép, amire kb. soha a büdös életben nem nézünk rá.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

"Az pontos ára: 6900 Ft/év + minden adatod."

A fizetős ügyfelek adatait mindig is másként kezelte a Google. Ők a pénzükkel fizetnek ezért nem vizsgálja őket.

De ezt köszönhetitek a alufólasipkás EUrokrata privacy-konteósoknak. Ugyanis ez a reakció az értelmetlenül szigorodó európai adatkezelési szabályozásra. 

Egy ingyenes backup az összes fotódtól, egy csúcs kategóriás szolgáltatónál szerintem elég jó szolgáltatás volt. Itt volt a legkisebb esélye annak, hogy elvesszenek a féltett fotóid. És mivel ingyenes, semmi akadálya nincs máshol is másolatot tartani belőlük. 

Majd lehet próbálkozni DigitalPanama szolgáltatóknál és egyben lehet imádkozni naponta valami megbízhatónak vélt istenséghez, hogy még holnap is meglegyenek a fotóid. Viszont ők legalább elég bénák ahhoz, hogy még ha akarnak se tudjanak semmit kezdeni az értékes adataiddal. Meg lehet saját szerver, az sincs ingyen. Ha pedig spórolás ment a RAID-en, rendszeres backupon, akkor potenciális Kürt ügyfél vagy. SSD-vel meg bukó az egész ha beüt a krach. 

Vagy lehet majd fizetni azért ami eddig ingyen volt a Googlenek. 

Még így is elég tisztességesen kezelik ezt a Googlenél. Elég sok időt hagynak az új szabályok bevezetéséig, nem khmm visszamenőleges hatállyal vezetik be. 

Továbbá a már fent levő képek maradnak ingyenesek. Ez sem általános gesztus. 

... ezért nem vizsgálja őket.

De ezt köszönhetitek a alufólasipkás EUrokrata privacy-konteósoknak. Ugyanis ez a reakció az értelmetlenül szigorodó európai adatkezelési szabályozásra. 

Normális gyártók ezt megoldják készüléken. De abból a Googlenek nyilván nem lesz felhős nyilvántartása a személyes adatokból...

Apple világban természetesen alap, hogy azért is fizetsz, hogy fizetési szolgáltatásukat igénybe vegyed, amivel utána további Apple szolgáltatásokért fizethetsz :D

Google meg tudta oldani, hogy ingyen mentetted a fotóidat. Egyszeri áttömörítéssel ugyan de korlátlan tárhelyed volt. Ilyesmi Almánál persze elképzelhetetlen high-tech. Természetesen mindig is fizethettél a Google-nek is, és akkor pont olyan feltételekkel tárolhatod a fotóidat a G felhőben mint az A felhőben. Csak az ár kedvezőbb. 

Ha neked ez nem kellett, senki nem kényszerített az ingyenes korlátlan Google fotóalbum használatára. 

Vannak országok ahol ha akarnak sem tudnak fizetni, nekik mindenképpen jó volt. Másodlagos harmadlagos backupnak is jó megoldás. Kicsi ugyan az esélye, de ha megreccsen az Apple felhő van egy mentésed ingyen. Persze fizethetsz a backupért is, a redundancia növelésével sajnos a havi költségeid is nőni fognak. Persze olcsó, de többször olcsó már annyira nem olcsó mint amikor ezt ingyen kapod. 

Apple világban természetesen alap, hogy azért is fizetsz, hogy fizetési szolgáltatásukat igénybe vegyed, amivel utána további Apple szolgáltatásokért fizethetsz :D

ennek nézz utána mert nem igaz. baromságot állítasz. hülyeséget. 

Google meg tudta oldani, hogy ingyen mentetted a fotóidat. 

az apple is meg tudta volna oldani. ameddig kellett a googlenek valamire a képeid addig ingyen adta a lehetőséget. most pedig fizetsz. pontosan ugyanúgy mint az applenél. persze mivel google logó alatt teszed ezt ezért erre már büszke vagy és boldog tőle. ameddig ingyen volt, addig az apple volt a lehúzó köcsög cég. most hogy a google is ezt csinálja az már rendben van. nyilván mi vagyunk az elvakultak. komolyan, csak sajnálni tudom az ilyen hülyéket mint te. birkak. :)

Nem arrol van szo hogy mi mennyibe kerul, hanem Hevi azt allitja hogy normalis gyartok ezt megoldjak a keszuleken, ami egy ordas hazugsag.

Egyreszt az apple ugy oldja meg a keszuleken hogy feltolti cloud-ba :)))) Tehat pontosan ugyanazt csinalja amit a google.

Masreszt az apple-nel 5 gigat kapsz, mig a google-nel 15-ot ingyenesen, szoval nem hogy az apple-nel is ugyanugy fizetned kell, de raadasul meg az ingyenes is 1/3-a annak amit a google ad.

Szoval most akkor ki a normalis keszulekgyarto? Mert szerintem kurvara nem az apple :)

Hevi azt allitja hogy normalis gyartok ezt megoldjak a keszuleken, ami egy ordas hazugsag.

Mivel nem érted, hogy miről van szó, ezért elmagyarázom. Lassan írom, hogy megértsd.

Arról volt szó, hogy a Google nem elemezgeti a fizetős ügyfelek képeit, mert ők fizettek érte. Erre írtam, hogy normális cégek viszont elemezgetik a képeket, méghozzá készüléken. Az is elhangzott, hogy az "alufólasipkás EUrokrata privacy-konteósoknak" köszönhető az európai adatkezelés szabályozásának szigorodása, holott ez sem igaz, hiszen az európai adatkezelés szabályozásának szigorodása a Google-höz hasonló privacyt-semmibevevő cégeknek köszönhető. Ők is elemezhetnék a felhasználók képeit a készüléken, így elkerülve a privacy aggályokat, de abból nem lenne pénz dellára...

Apple using machine learning for almost everything, and privacy-first approach actually better

https://9to5mac.com/2020/08/06/apple-using-machine-learning/

Azért elég bátran dobálózol olyan kifejezésekkel, hogy "ordas hazugság"...

Ők is elemezhetnék a felhasználók képeit a készüléken, így elkerülve a privacy aggályokat

Te most komolyan úgy csinálsz, mintha elhinnéd, hogy az elemzés helye bármit is számít akár az alufóliasipkások szemében akár a valóságban?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Plusz az a tény, hogy manapság majd nap-mint nap lövök pár képet, és kb. 10-14 éves korom óta fényképezek, + a redundanciák.., alapból feltételezi, hogy a 100 GB nem lesz elég.

Csak a telefonomon van a legutóbbi pár évből 70 GB.., ami persze folyamatosan növekszik. :)  A mai szenzorok és RAW felbontások világában,  azt hiszem ez nagyon karcsú. - Ráadásul amióta megalkották a számítógépek világában a helyi tárolást, annál jobbat, közvetlenül gyorsabban elérhetőt még az újabb kori generációknak sem sikerült kitalálni. Személyes anyagok tárolásban, csak az, ami leginkább velem van és testközelben. (Emiatt pillanatokat sem akarok internetre várni.)

Persze, elismerem, a legutóbbi szoftver-állapotok mentésére a felhő ettől még jó lehetne. - Ami persze úgy megy, hogy a nagyszerű felhős back-up-ok, szinkronok okosan visszajelzik, mit is nem tudnak végül az anyagaimból "befelhőzni". - Ezt is betudva, akkor velük sokkal vagyok "előrébb".  :(

nalam a google.photos ott esett ki, hogy a fenykepek tagelese fuggetlen a fenykepektol.

Magyaran amikor a tarhelyedet backupolod, akkor nem kapod meg vele azt az ertekes munkat amit belefeccoltel, hogy rendszerezd a fotoidat.

 

En szeretem a fenykepek exif adatai koze betenni a tageket. Az atmeretezes utan is megmarad es a fenykepben van benne, nem pedig fuggetlenul tole. Kb. ugy, mint regen a fenykepek hatuljara rairtuk hogy mikor keszult milyen alkalomból es kik vannak rajta.

 

Annyi hianyzik meg nalam, hogy a mobilon a fenykepek atmeretezodjenek, ha mar backupoltam egyszer. Ez egyelore manualis es felevente csinalom meg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

epp azt irtam le hogy sose tudtam hasznalni a google.photos szolgaltatasat, se ingyen, se penzert.

Technikailag az en igenyemet nem fedi le. Ennyi.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De ha a 100 GB nem elég, a saját felhő elég hamar versenyképes lesz.

Internetet úgyis fizetsz, gép úgyis kell, tehát a villanyszámla és a vas költsége marad. Nekem egy ~10 éves atom szerver ketyeg jelenleg, de ma már Rpi-re tenném. Három HDD-t kell megvenni (2 RAID-ben, egyre pedig időként menteni).

Én csináltam nas/nextcloud/smb/torrent témákat commodity pc és rpi -ben is, drágának és hibalehetőségekkel telinek érzem. Például egy rpihez nagyon jó minőségű sd kártya és nagyon jó táp is kell, különben nem lesz elég stabil.

Szóval ha most megveszel mindent egy rpi4-hez rendes minőségben akkor megérkeztél az entry level synologyhoz.

Tudom nem annyira geeky, de egy dobozos NAS -al hamarabb jutsz ötről a hatra, és az feladatra dedikált eszköz.

Tudom nem annyira geeky, de egy dobozos NAS -al hamarabb jutsz ötről a hatra, és az feladatra dedikált eszköz.

Ez teljesen így van, csak annyit tennék hozzá, hogy ez addig jó, amíg a dobozos NAS az elvárt módon működik. Ha nem, akkor meg vagy lőve.

Nekem itt van a hátam mögött a polcon egy dobozos NAS, ami csak a port gyűjti, mert a rendszeres belassulását nem voltam képes megoldani. Lett helyette egy OrangePi-re kötött SATA hdd (a hdd csak átköltözött a NAS-ból), és most minden megy. Ha ez is elromlana, akkor semmiből nem tartana egyfelől a dolog mélyére ásni, hogy mi a gond, és vagy megjavítani, vagy újratelepíteni az egészet. Vagy ha a narancs megrohadt, akkor venni egy új SBC-t, feldugni, telelpíteni és mehet tovább.

Ha legközelebb vennék dobozos NAS-t, csak olyan modellt vennék, amin a gyári feladatra dedikált rendszert le lehet cserélni általános Linuxra, hogy ne kerüljek hasonló helyzetbe.

Az viszont tagadhatatlan, hogy a gyári NAS-nak sokkal szebb a doboza, mint ahogy a jelenlegi megoldás kinéz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én a webshopos 14 napos ingyenes tesztidőszakot igénybevettem, azalatt volt idő belakni, beállítgatni, tesztelni. Ha kijön valami gond, visszaadom, hogy köszi nem. De egyébként igen, a dobozos termékeknek megvan az a hátulütője hogy lehet, hogy valamit tök máshogy gondoltak mint ahogy te szeretnéd, és lehet, hogy a szoftvert nem is lehet piszkálni.

A synology -nál nem volt ilyesmi gondom, volt persze pár új dolog amit meg kellett tanulni, olvasgatni, de végül sikerült mindent összeütögetni.

Az enyém eleinte jól működött. Nem hogy 14 nap, de több hónapon át. 2015 decemberben rendeltem, 2017-ben itt már panaszkodtam lassú (1 perces) válaszra, de ezen kívül használható volt. 2019 szeptember végén jelentkezett gyakorlatilag egyik napról a másikra az a lassulás, amit nem tudtam sehogy se megoldani, és ami miatt végül idén júliusban lecseréltem egy saját magam által épített rendszerre.

Ez alatt az 4-5 év alatt feltettem pár firmware frissítést, de más nem változott.

Mivel a 2019-es hiba úgy jelentkezett, hogy elindítottam egy letöltést, ami rendes sebességgel ment (vagyis kb. 100 megabittel jött le a sorozat), újraindítottam a gépemet, és a shutdown során láttam, hogy nem tudja umountolni az nfs-t, csak vár; timeout lett, és a következő alkalommal ugyanaz a letöltés már csak vánszorgott (kilobites sebességgel) és minden más szintén ugyanilyen lassú volt: ezért arra gondoltam, hogy biztos a fájlrendszer sérült. Aztán a hdd-re is gyanakodtam. Szóval hosszú ideig rossz helyen kerestem a hibát. Most, az új berendezésben ugyanaz a hdd van, a rajta lévő ext4-et nem piszkáltam eddig, és működik úgy, ahogy 2015-ben.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az viszont tagadhatatlan, hogy a gyári NAS-nak sokkal szebb a doboza, mint ahogy a jelenlegi megoldás kinéz.

 

Igen, ez igaz, 2-3 havonta amikor felmegyek kicsit leporolni mindent a padláson, szokott is zavarni... :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

„Nekem itt van a hátam mögött a polcon egy dobozos NAS, ami csak a port gyűjti...”

Ha nincs vele szándékod, én elfogadom. Az alapítványi munkámat nagyban megkönnyítené. Még SSD is van a fiókban, bepattintom, és használatba veszem. :)

Ha megválnál tőle, egyeztessünk! :)

Szerintem nem jól látod. Ha ingyen van, nem fogok b@szakodni a megvalósítással akkor sem, ha az infrastruktúrám adott. (Egyébként ez a helyzet, mert van vpn, a filmeknek, mentéseknek, több terra redundáns tárhely, szünetmentes, stb. - nyilván nem feltétlen HA kell a családi dolgokhoz, szóval több, mint elég)

Ha nincs ingyen, akkor meg foglalkozom vele. Ez fog történni. Extrában pedig megkapom a magánéletem nagyobb védelmét.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nálam rpi + resilio + ingyenes dyndns meg egy portforward. Tárhely/redundancia annyi amennyit rászánok (külső winyó, nas, elszántság kérdése), költsége meg annyi hogy havonta egyszer rányomok hogy még akarom az ingyenes accountomat.

Amúgy ha van 6 családtag/haver akivel osztozni tudtok és aktívan használtak office-t akkor a onedrive családi-ja szvsz egész jó biznisz ennyiért, csak ugye az winen a legkényelmesebb.

A Synology annyiban kínai, hogy taiwani cég, és ld. egy Kína elv. Mit számít a komolyság? A Google az komoly vagy komolytalan?

Aki nem jött volna rá, én most csak provokálok: attól, hogy egy amerikai céget lecserélsz egy kínai cégre, nem lesznek nagyobb biztonságban a féltett fotóid.

Ezt lehet folytatni végtelenségig. Hogyan lesznek biztonságban a fotóid? Kinyomtatod? Egy online boltban vagy a felhőre kötött nyomtatóddal? Ugyanott vagy. Stb.

Ezt lehet folytatni végtelenségig. Hogyan lesznek biztonságban a fotóid? Kinyomtatod? Egy online boltban vagy a felhőre kötött nyomtatóddal? Ugyanott vagy. Stb

 

Jól megnézed, amíg a retinádba nem ég :)

Nekem a '90 évek elejéről még ilyen sincs, mert nem sokra emlékeztünk a fotók meg általában nem készültek vagy értékelhetetlenek lettek. Azért felnőttünk....

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ezt lehet folytatni végtelenségig. Hogyan lesznek biztonságban a fotóid? Kinyomtatod? Egy online boltban vagy a felhőre kötött nyomtatóddal? Ugyanott vagy. Stb.

Van értelme annyit fotót összeharácsolni, hogy gondot okozzon a tárolása? Én sokszor aznap, de negyedévente mindenképp vérengzek a fotók közül és azok maradnak meg, amelyeket érdemesnek tartok erre. Semmi értelmét nem látom több száz giga mennyiségű digitális szemétdombnak, ha amúgy nem igazán nézem meg, vagy mutatom meg senkinek, mert a tizedik majdnem ugyanolyan után bealszik mindenki. Szerintem ez a válogatás hiányzik az emberek többségénél.

Nálam amennyi marad, az ráfér egy bruttó ezer forintos SD kártyára is, mert CD-t és DVD-t már nem használok, van 3-4 SD kártyám rokonoknál itt-ott, azokra szoktam kimásolni évente pár alkalommal, amikor arra járok. Meg ott van a laptopon, külső HDD-n és felhőben. Ha elveszik így is, akkor nem az lesz a problémám, hogy nincsenek meg a képeim...

Nekem rengeteg fotom van fent. Folyamatosan kapom a legjobb pillanatokrol az osszefoglalokat plussz barmikor meg is tudom oket osztani. Uresjaratban meg tok jo dolog bongeszni. Lehet keresni akar szemely szerint is.

Jok ezek a dolgok csak meg kell oket tudni tanulni hasznalni :)

Amikor meg csak offline gyujtottem a kepeket kb az olyan volt mint ha tudnad hjam valahol megvan a pinceben majd ha lesz idom megkeresem. Most meg kb a zsebemben megvan minden es ha valami szoba kerul tarsasagban akkor par masodperc alatt megvan es lehet rohogni tigrincsen ahogy egyensulyozik a gumimatracon etc...

Az albumok a mobilvilág kiteljesedése óta mindig velem vannak, és ez egyik legnagyobb pozitív változás, ami történhetett velünk az utóbbi húsz évben. A folyamatosan készülő és "zsebben" lévő fotók segítenek a munkavégzésben, a memóriánk frissítésében, szervezni, "olvasó könyvezni" az életünket, ezáltal is valóságosabbá, megélhetőbbé teszik azt.

(Ezért is gáz, amikor az adatgyűjtés keretében "elviszik" azokat, mert az egyéntől elkülönítve már nem ugyanazt vagy éppen a semmit jelentik, és hiába profiloznak ezerrel.)

+1, ilyen tizedelést én is szoktam csinálni kb 2-3 havonta, de van hogy félévente ha ellustulom. Meglepően sok szemetet gyártunk most hogy csak egy gombnyomás. Rengeteg fénykép állásba helyezett családtagról készült 2-3 másodperces felvétel aminek a végén hallatszik hogy "basszameg ez vid..." majd utána jön a rendes kép, persze abból is legalább 10 hogy tuti mindenki vigyorogjon rajta.

Egy családi eseményen (szülinap, kirándulás, stb) általában készül olyan 3-4 gigányi kép/videó amiből darálás végén jó ha 1 giga marad, a többi megy a devnullba.

Egy családi eseményen (szülinap, kirándulás, stb) általában készül olyan 3-4 gigányi kép/videó amiből darálás végén jó ha 1 giga marad, a többi megy a devnullba.

Hát... én évente nem tartok meg ennyit, nemhogy egy-egy eseményről...

Nálunk azért van ekkora mennyiség mert ez resilio dolog már évek óta megy, anno még leánykori nevén bittorrent sync-ként futott és nem csak az én fényképeim/videóim vannak közte hanem a teljes családé (10+ fő), az meg hogy én tartom karban azért van mert én vagyok a main storage "üzemeltetője". 

Pár éve használom három gép szinkronban tartására.

Két notebook és az otthoni gépem. Ez utóbbi csak "szerver", azaz az anyagokat aktívan nem használom rajta, viszont mindig bekapcsolva van, így a két gép akkor is szinkronba tud kerülni, ha egyszerre sosem mennek.
A szerveren folyamatosan készülnek snapshotok, így egyúttal mentésként és archívumként is szolgál, bármikor vissza tudok állni korábbi verziókra.

Az adat sokféle, képek, videók, dokumentumok, forráskód (subversion, git). Mivel egyszerre sosem dolgozom a két gépen, a szinkronizálási problémák ritkák.

Kérdés bővebben? :)

Már több mint 1 éve használom. Laptop-telefon-tablet hármason van nálam, több mappával, van ami szinkron, van ami send-only (fotók). Teszi a dolgát szépen. Egyedül a tableten akad olyan "probléma", hogy hiába állítom be rá az akku optimalizálás tiltását, egy esetleges reboot után ezt mindig elfelejti a miui. Sok gondot nem okoz, csak így néha meg kell sürgetni a szinkronizálást, ha nem veszem észre és nem kapcsolom vissza. Persze ilyenkor is elég feléleszteni a készüléket, ha nem nagy az anyag amit ráküldök akkor nem nagyon kell rá várni, egyből összefésüli. Gondolkozom egy NAS-on is, mert most ugye a fotók archiválásához a laptopnak is bekapcsolva kell lennie, meghát egy mentés nem mentés :) De erről még nincs tapasztalatom.

Az azért megvan, hogy kínai népköztársaság != (Taiwani) kínai demokratikus köztársaság?

Mielőtt ilyen baromságokat írsz, hogy "egy Kína elv", jobb tudni, hogy az csak a kommunista mainland nyomulása, és a tényleges demokrácia vérbe fojtására tett kísérlet (lásd Hong Kong!)

~ubuntu, raspbian, os x~

"s a tényleges demokrácia vérbe fojtására" - Hong Kong anno Kínától került elcsatolásra, jogosan tartanak rá igényt. Amiről te beszélsz az lényegében a világ más területrabló hatalmainak, ügynökeinek provokációja kapcsán történt rendrakás.

A hong kongi "demokrácia" jelenleg nem más, mint amilyen a minszki, krím-félszigeti, albáni, koszovói, még a brüsszeli is, stb. Egy állami hatalom szervezni kívánja a területén élők életét. És jól teszi, mert ha nem, olyan anarchiába fulladnak a társadalom mindennapjai, mint jelenleg Amerikában. (Mert azt mindennek lehet nevezni, csak demokráciának nem, viszont a klasszikus demokrácia halálának igen...)

Hong Kong anno Kínától került elcsatolásra, jogosan tartanak rá igényt.

Ezzel csak az a probléma, hogy az ott élők ezt nagyon nem így gondolták.

Mert azt mindennek lehet nevezni, csak demokráciának nem, viszont a klasszikus demokrácia halálának igen...

Itt a populista hatalomtechnika térnyerésére gondolsz vagy pedig pont a populista hatalomtechnika térnyerését élteted?

A synology on prem eszközt ad a saját lemezeddel, a google meg szolgáltatást ad. Gondolom, a kettő közötti különbséget érted.

A synology-nak sok pénzt fizetsz az eszközért, a google-nek meg alapből semmit, mert a fotóidat adod ellentéteményként.

A google beleírta a szerződésbe hogy kéri az adataidat, a synology meg nem.

Több érvet nem tudok mondani, egy bizonyos trust mindig kell, hacsak nem te hozol létre magadnak minden hw és sw elemet, ami képtelenség ugye.

Van saját nyomtatóm. Ha meg profibb nyomtatásra van szükségem (pl. most rendeltünk cewe fali fotókat), akkor feltöltök nekik 3 db fotót, különbség van közte és aközött hogy tartósan 3000 -et tárolnak.

Az a baj a NAS-sal -azon felül, hogy magadnak üzemelteted és kb bármi lehet onnantól kezdve, hogy pont rosszkor behal a dyndns szolgáltatás odáig, hogy maga a vas hal be, vagy a net szolgáltatás esik ki stb-  hogy messze nem olyan kényelmes, mint a G megoldása. Próbáltam én már átállni syno-ra, de oda jutottam, hogy megmaradt backupra/tárolásra. Arra nagyon jó. De a google Photos app az nem csak egy képfájl tároló. És -pláne telefonon- fényévekkel jobb használni (tudás, gördülékenység, sebesség, felület), mint a syno saját photos appját. 

Én megvettem a SyncMe Wireles nevű alkalmazást, és a fontosabb könyvtárakra beállítotam, hogy ha a telefon felcsatlakozik az itthoni wifi-re, akkor szinkron izélje fel a nas-ra a tartalmukat. Ezen felül a fotók mennek az Apps-os fiókba szépen, ahol meg rendszeresen takarítok.

Nekem pont ugyanez fáj.

A Google Photos messze nem csak arról szólt, hogy eltároltam a fotóimat ott.

Persze baromira kényelmes, hogy nem kell aggódni, hogy egy tönkrement / elveszett telefonon lévő képekkel mi lesz.

De számomra elsősorban az volt a nagy érték, hogy bármit fotóztam, az kb. azonnal ott volt a felhőben, és ha mondjuk épp valakivel készítettem egy közös képet, akkor csak azt mondtam, hogy oszd meg ezzel az emberrel, és máris megvolt nekik is.

Teljesen ráálltunk, hogy pl. a gyerekekről készített fotót hozzáadom ahhoz a mappához, ami a családdal meg van osztva, stb.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Roppant módon megtévesztő a magyar cikk, származzon bárhonnan is. A hivatalos Google bejelentésben van egy link a support oldalukra, ami szerint pont, hogy a magas minőségű képek nem fognak beleszámítani a foglalásba, csak az eredeti minőségben megőrizni kívántak.

https://support.google.com/photos/answer/6220791

High quality

  • Unlimited free storage.
  • Photos are compressed to save space. If a photo is larger than 16MP, it will be resized to 16MP.

Original quality

  • Photos and videos uploaded in Original quality count towards your Google Account storage. Check your storage here. Each account comes with 15 GB of free storage and you can purchase more from Google One (where available).

eddig csak az eredeti kep szamitott bele a sajat tarhelyedbe. ha a google mokolt rajta (atmeretez, atkonvertalja valami sajat minosegre) akkor az nem. jov nyartol mar az is bele fog szamolodni. en nem is latom hogy van-e mas tarolasi opcio, tehat kb minden szamolodni fog (fixme)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ez a jelenleg érvényben lévő szabályozás. De már kiegészítették:

"Important: Starting June 1, 2021, photos and videos backed up in High quality will start to count towards your Google Account storage."

(Nyisd ki a "High quality" címet!)

Itt a levél:

 

 

Kedves xxxxx

Több mint öt éve indítottuk útjára a Google Fotókat, amely mára a fotók kezelésén kívül a nosztalgiázásra és a szép pillanatokra való visszaemlékezésre is alkalmat ad. A Google Fotók mára a tieiddel együtt több mint 4 billió fotónak és videónak vált otthonává, hetente jelentős mennyiségű, 28 milliárd új fotót és videót töltenek fel rá. Hogy a Google Fotók a jövőben még ennél is több emléket tudjon fogadni, megváltoztatjuk a tárolási szabályzatunkat.

 2021. június 1-jétől kezdve minden új, jó minőségben mentett fotó és videó bele fog számítani a Google-fiókoknak járó díjmentes 15 GB tárhelybe, illetve minden esetleg megvásárolt további tárhelybe, ugyanúgy, ahogyan más Google-szolgáltatásokban, például a Google Drive-ban vagy a Gmailben már jelenleg is.

 A 2021. június 1. előtt mentett fotók és videók mentesülnek ez alól a változás alól, és nem fognak beleszámítani a Google-fiókoknak járó tárhelybe. Ez minden jó minőségben feltöltött meglévő tartalomra érvényes.

Nem könnyen hozzuk meg ezt a döntést, és tudjuk, hogy nagy változásról van szó, ezért szeretnénk jó előre tájékoztatni, és biztosítani számodra a változással kapcsolatos eligazodást segítő forrásokat.

Van ezzel kapcsolatban valamilyen azonnali teendőm?

Nincs, továbbra is használhatod a Google Fotókat a fotóid és a videóid automatikus mentésére. 2021. június 1. után emlékeztetőket fogunk küldeni, ha közel kerülsz ahhoz, hogy elérd a tárhelykorlátot. A legtöbb felhasználónak évekig nem lesz semmilyen teendője.

Mikor fogom elérni a díjmentes 15 GB tárhelyre vonatkozó korlátot?

Készítettünk egy személyre szabott becslést, amely megmutatja, hogy mennyi időd van hátra a kvóta eléréséig. A becslés figyelembe veszi, hogy milyen gyakran töltesz fel fotókat és videókat, valamint más tartalmat a Google-fiókodba.

Mit tehetek a tárhelyem kezelése érdekében?

2021. június 1-jén új tárhelykezelő eszközt helyezünk üzembe, amellyel egyszerűen megkeresheted és törölheted a sötét, életlen vagy más okból nemkívánatos tartalmakat. Ahol rendelkezésre áll a Google One szolgáltatás, további tárhely is vásárolható.

Hálásak vagyunk, hogy a Google Fotókat választottad emlékeid biztonságos tárolására! Ez a változás lehetővé teszi számunkra, hogy lépést tartsunk az egyre növekvő fotótárolási igénnyel, és felkészítsük a Google Fotókat a jövő elvárásaira. Ha többet szeretnél megtudni erről a változásról, olvasd el a róla szóló súgócikkünket vagy blogbejegyzésünket.

Köszönjük!

A Google Fotók csapata

 

© 2020 Google Ireland Ltd, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland.

Ezt a kötelező szolgáltatói e-mailt azért küldtük a(z) xxxx@gmail.com címre, mert regisztráltál a Google Fotókra, és érinthet ez a probléma.

akkor vége az időszaknak amikor az android fanok azt mondták hogy: dEháátttt GóBLe VéGtElEN tÁrHeLyEt A FOTÓIMNAK A GECI APÜL MEG ELKÉR HAVI 800 FORINTOT A KÉCCCÁGIGÁÉR A KURVA ANNNYUKAT FAPFAPAP

?

Naivitás on: Érdemes lenne a youtube-ről is törölni a sok szemetet.

Revenue != profit

https://www.cnbc.com/2020/02/03/google-still-isnt-telling-us-about-yout…

  • "The company broke those numbers out for the first time, but it’s still not disclosing profit figures for the units.

Szóval _szerintem_ veszteséges. Te miből gondolod, hogy nem? Abból, hogy vannak rajta hirdetések?

Nem az. Olvastam egy elemzest 1-2 eve, hogy kb. 0-ra ki tudjak hozni.

De valszeg iszonyat penzt felemeszt a sok szar video. Tarolnak 10000 <10 views videot minden millio feletti nezettseguhoz.

Ez a strategia inkabb arrol szol, hogy ne veszitsek el a piaci reszesedest, meg ugye a 'cross-pollination', mas szolgaltatasok is tudnak konnyen videot megosztani, az nekik szumma nagyon sokat er.

A fotok nem izgatnak, az nem mennyiseg az 1TB-ba lazan befer.

De mit csinaltok a videokkal? Nekem ez okozza a fejtorest.

Olyan napi 2 video keszul minimum, es falja a GB-okat. Es el kene tenni emlekbe. Csaladi igeny.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Havi 20 dollárért vásárolhatsz a Googletől korlátlan tárhelyet. Amiben természetesen a drive-on kívül sok más is extra szolgáltatás is van, főleg SaaS szinten. Az igazi PaaS lenne ennyiért, de ez így is nagyon kedvező ár. Természetesen Photosra is érvényes a korlátlan kvóta és nem kell akkor áttömörítést sem bekapcsolnod. 

YT-ra feltölteni privátként, illetve linkes megoldással? Mondjuk úgy privacy kb csákány.

Esetleg x265-be konvertálás? Nálam jelentős hely szabadult fel így, igaz csóri rpi4 hónapokon át rágta a több száz giga videót low prióban. Igen, szadista vagyok a technikával kapcsolatban, de gépet nem akartam 24/7 járatni, sürgősnek meg nem volt sürgős.

Ha ismernéd a szolgáltatást nem tennél fel ilyen kérdést sem! 

A Google Photosba automatikusan töltődik minden az Android mobiljaidról, tabletedről. Annyi dolgod van, hogy az elején beállítod, hogy korlátlan ingyen tárhelyet akarsz vagy a Google tárkvótád terhére szinkronizálódjon oda a mobilodról a fotó és videó. Előbbi esetben egyszeri áttömörítés van, de ingyenes és korlátlan tárhely. Az utóbbi opciót választve változás nélkül lesznek elmentve a fotóid videóid de a tárhelyed felhasználásába beszámít a méretük. 

Privát YT-ra nincs hivatalos Google szinkron szolgáltatás. Fényképeket nem kezel, albumokba nem rendezheted. Letölteni hivatalos tool-al nem tudod videónként, csak mindent egyszerre lásd Google Takeout. Nem erra való. Bár használhatod arra amire egyébként nem való. 

Ha ismernéd a szolgáltatást nem tennél fel ilyen kérdést sem! 

Ismerem, Google Apps G Suite előfizetésem is van. (Tudom, már megint máshogy hívják, leszarom.)

Értelmezd a kommentemet és az azt megelőzőt egyben, privacy-ről volt szó, te meg elkezdtél valami tök más témáról beszélni. 

Előbbi esetben egyszeri áttömörítés van, de ingyenes és korlátlan tárhely.

Nem arról szól az egész thread, hogy ez most megszűnik? :)

Ritter, te akkora egy értetlen fasz vagy, hogy komolyan frusztrál a veled való beszélgetés, pedig a legtöbb netes baromságot pókerarccal tudom elviselni. Nem csak azt írtam, amit idéztél, hanem annál jóval többet, csak azt elfelejtetted elolvasni.

Tessék, kiemeltem a lényeget: https://imgur.com/a/jpZMtGp

Őszintén remélem, hogy csak a vita kedvéért tetteted a hülyét, és a való életben nem ez a default.

Szokasos google technika, beszoktatnak mindenkit a szolgaltatasba, azutan szepen elkezdik melegiteni, mint a terkep eseten. Lustasag es atalakitas nyugjeinek koltsegeinek teljesen jogos kihasznalasa ez reszukrol.

Amugy nem a MS partybol igazoltak pont ezert valakit, hogy csapjon rendet ? Elkezdte.

Ennyi. Nincs itt latnivalo.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

>Ez az EU mostani amerikai multi ellenes privacy troll-hadjárata miatt van, amiben éppen Google van most a célkeresztjében.

Erre belinkelsz 3 cikket (1 paywall mogott) arrol, hogy az eu-nak miert van tele a toke az alphabet etikatlan, versenyellenes uzleti gyakorlataitol. ( Btw erre utaltam eredeti hozzaszolasommal, bait and switch, ML-adathegyek.) 

>internal document outlined a 60-day strategy to counter the European Union's push for tough new tech rules by getting US allies to push back against Breton

^ :))

>Ha brüsszel nem baszná a rezet lenne ingyen photos 2021 nyara után is mindenkinek! 

Erre kertem evidenciakat, a link dump-od ha barkit is inkabb engem igazol.

Szóval ennyi idő alatt a főcímet sikerült dekódolnod. Esetleg fuss neki még egyszer. Próbálj elérni a cikk végéig. Amennyiben ez nehézséget jelent, itt van pár szemelvény: 

"The document set out Google’s response to landmark new legislation from the EU as the bloc reshapes how it regulates internet companies.

It contained a two-month strategy to remove “unreasonable constraints” to Google’s business model and “reset the narrative”. It singled out Mr Breton, listing one objective to “increase pushback” on the French commissioner in a bid to weaken support for the proposed plans in Brussels."

"Secondly, the EU will come up with new criteria on what constitutes a gatekeeper and will draw up a list of what is expected of big internet platforms, a move that is likely to result in tougher rules for companies such as Google and Facebook."

Meg mindig hianyzik az a resz ami allitasod tamasztana ala. :(

FYI onnan indultunk, hogy "EU mostani amerikai multi ellenes privacy troll-hadjárata" ami miatt fizetni kell a google photes-ert. 

>Ha brüsszel nem baszná a rezet lenne ingyen photos 2021 nyara után is mindenkinek! 

Ezt a reszt sem talaltam.

De ne vergodj tovabb, nyertel :)
Nem is egetem itt magam o/

Angol nyelvtanfolyamot ajánlok. Meg az oktatást úgy általában, hogy javuljon a szövegértésed. 

Próbálom primkóba lefordítani és leegyszerűsíteni hátha úgy megérted. 
Google: Feldolgozzuk az adataidat cserébe kapsz ingyen szolgáltatásokat, ami neked önerőből sokba kerülne

Brüsszel: A parasztok adatait nem piszkálhatod, mert abból te jó pénzt csinálsz. A mi pocakos ellustult és elbutult döbrögi uraságaink pedig még egy A-oszlop(nedves vagyok édes, a férjem elhanyagol) B-oszlop(telefonszám) táblázattal sem tudnának mit kezdeni. 
Így versenyképtelenek vagyunk itt Európában. Kapsz egy béklyót a lábadra Google, hogy versenyképesebbek legyenek a mieink. 

Google: Ez így sérti a szabad szolgáltatás és kereskedelem... na jó hagyjuk! Legyen ahogy akarjátok. Ott ti parancsoltok. Így viszont pénzben kell fizetni majd azokért a szolgáltatásokért, amikért eddig adatokkal lehetett. Nincs teljesen ingyen ebéd! 
Eddig elfogadtuk azokat az adatokat fizetségként, ami a felhasználóknak úgysem hozott pénzt. Mostantól akkor csak pénzt fogadunk el. 

Szerintem a döntést nem szabad kivenni a userek kezéből. Lehet szabályozás arra például, hogy minden szolgáltatást amivel az adataival fizet a user kötelezően kínálni kell pénzért is, akkor már a userdata üzleti célú felhasználását mellőzve. Akár legyen "paranoid opció" fizetés választásával, akkor nyilván le kell mondani például a hatékony keresésről felhő oldalon saját privát adatoknál. Nyilván kellene szabályozás arra ami maximál egy arányt a fizetős és ingyenes szolgáltatás bevétele között, hogy ne lehessen irreálisan túlárazott fizetős opcióval lényegében értelmetlenné tenni a fizetés+adatvédelem választását. 

Nem érint igazán ez a változás, mert már nagyon régóta fizetek a G-nek természetesen az azzal járó extra szolgáltatásokért. Azt is látom azonban, hogy hatalmas userréteg van amelyik nem hajlandó az ilyesmiért fizetni. Illetve brüsszeli életszínvonalat, szociális demagógiát alapul véve nem engedhetik meg maguknak, hogy fizetésük akkora részét pluszban ilyen szolgáltatásra költsék. Csak sajnos autista alakok ülnek brüsszelben, akik szerint keleten is nagy a jólét. Akkor legyen bérunió és fizet mindenki olyan könnyedséggel mint brüsszelben. Azonos fizetésekkel ez nem akkor probléma. Az, hogy ez gazdaságilag mennyire fenntartható az úgysem szempont brüsszelben. 

Az az érzésem, hogy brüsszel most kapcsolt jó másfél évtizedes fáziskéséssel. Sajnos nagyon elhúzott a világ informatikai szolgáltatásokban az EU mellett. Versenyképtelenek a még talpon levő EU vállalkozások is ezen a területen. Az EU infószolgáltatóknál nem arról van szó, hogy nem akarnak pénzt csinálni adatokól hanem sajnos nem tudnak értelmes összeget kitermelni ebből, az évtizedes lemaradás miatt. Ezért nekimennek a tengerentúli konkurenciának, meglovagolva a legújabb hiszti hullámot, hogy azért kommunikálható legyen a dolog valahogy. 

Természetesen lehet ezt a területet is másként szabályozni mint korábban. Csak nem úgy, hogy kiveszik a kontroll és döntés lehetőségét a userek kezéből. Ők brüsszelből megmondják a buta parasztoknak (userk) hogyan is kell védeni az ő személyes adataikat. 

Rosszul kapargatjuk az egész problémát. Az emberek 90%+-ának fogalma sincs róla, hogy egy google/android és a társai hogyan működnek, milyen adatokat és miért tárolnak a felhőben. Innentől kezdve érthető, ha a politika is csigalassan reagál, hiszen "senkit" sem érdekel az egész kérdés.

Olyan ez mint a kirsnás ingyenes ételosztás. Mehetnek az emberek, kapnak ingyen kaját, de közben hallgatják Hare Krisna tanait. Ha a városvezetés hoz egy olyan rendeletet, hogy a szent szekularizáció jegyében mostantól tilos prédikálni és igét hirdetni éttermekben és étkezési célra használt közösségi terekben, akkor onnantól nem lesz ingyenes Krisna ebéd. 
Fizetős étterem lesz belőle, ahova még mindig el lehet menni ha valaki indiai ételt akar de már fizetni kell érte. Hare Krisna helyett pedig semleges bárzene szól, vagy az sem. 

Azok akik ott korábban ingyen ebédeltek okkal érzik úgy, hogy a városvezetés rontja az életszínvonalukat. Akiket zavartak Hare Krisna tanai ebéd alatt úgysem mentek oda. A többiek számára ez egy teljesen elfogadható dolog volt cserébe az ingyen ebédért. 

Ha a városvezetés hoz egy olyan rendeletet, hogy a szent szekularizáció jegyében mostantól tilos prédikálni és igét hirdetni éttermekben a bejáratnál másolatot készíteni a személyi igazolványokról

FTFY. :)

Fizetős étterem lesz belőle, ahova még mindig el lehet menni ha valaki indiai ételt akar de már fizetni kell érte.

Remek krisnás éttermet tudok Budapesten, ahova el lehet menni pénzért indiai ételt enni bármikor. És még az adataimmal sem élnek vissza. https://www.govinda.hu/ Ajánlom mindenkinek.

Próbálj már meg egész mondatokat egységként parse-olni. Te kezdted el a hülyeséget, az ételosztásról, erre válaszoltam egy másik példával, most meg jössz azzal, hogy bezzeg a pénzintézetek?

Amúgy melyik jogszabály tiltja a pénzintézeteknek a sz.ig. lemásolását? A mobiltársaságokat nem kérdezem, mert amióta az eszemet tudom, online kötöttem velük szerződést, és így értelemszerűen nem másoltak le semmit.

Részemről megoldva: felhős backup off, összes kép törölve. Nem sz@rrágásból, de sosem használtam semmire, sőt, azt sem tudtam, h van ilyen default bekapcsolt felhős backupom.

Azért ebben az esetben a "georedundancia" -még jóindulattal is- csak alkalmankénti. :)

 

 

ps.

De... ha te adsz egy 4 Tb-s lemezt nekem, én egy 4 TB-s lemezt neked, és kölcsönösen használjuk egymás  gépét, akkor már georedundánsok vagyunk :)))

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Jött levél

Az új irányelvek összegzése (hatálybalépés dátuma: 2021. június 1.):
Ha 2 éven (24 hónapon) keresztül inaktív vagy a Gmail, a Drive vagy a Fotók szolgáltatásban, akkor törölhetjük a tartalmaidat azokból a termékekből, amelyekben inaktívnak minősülsz. Azokat a Google One-tagokat, akik nem lépték át a tárhelykvótájukat, és jó minősítéssel rendelkeznek, nem fogja érinteni ez az új, inaktív fiókokra vonatkozó irányelv.
Ha 2 éven keresztül túlléped a tárhelykvótádat, akkor törölhetjük a tartalmaidat a Gmail, a Drive és a Fotók szolgáltatásból.