[MEGOLDVA] Mini bluetooth erősítő

Egy mostanában itt felmerült téma alapján megvilágosodtam, hogy mit is kezdjek a pincében hánykolódó, szerintem használható minőségű hangfalakkal*, amit az egykori (mini) hifinkről mentettem le, mondván "jó lesz még az valamire", és amit feleségem újra meg újra ki akar hajítani. Egy mini bluetooth-os erősítőt ajánlott itt valaki (valami ilyesmit), ami nekem szimpatikus megoldásnak tűnik: kis befektetéssel lehetne a házban még egy zenelejátszó, vezeték nélkül lehetne hozzá csatlakozni, a hangfalaknak is végre lenne helye, és talán a feleségem is elegedné ezt a dolgot :-) A témát persze nem találom, bár ahogy látom hasonló már többször előkerült, de ezekben nem találtam meg a válaszokat a kérdéseimre. És persze szívesen olvasnék a ti tapasztalataitokról, mert a neten ugye minden megtalálható, és annak az ellenkezője is...

Nem vagyok audiofil, és ha működik a dolog, akkor a konyhába vagy a dolgozóba kerül majd a cucc, tehát a "vegyél rendes csöves erősítőt" és hasonló kommenteket inkább spóroljuk meg. Ja, és marhára nem értek az erősítőkhöz: nem tudom mekkora teljesítményű kell nekem, milyen tápot vegyek hozzá, vagy hogy egyáltalán tényleg ez kell-e nekem. Kicsit utánaolvastam, így annyit tudok, hogy a hangfal folyamatos teljesítményének 1.5-2-szerese legyen az erősítő, és ebből valahogy a tápegységet is lehet méretezni, de az nekem már nem megy :-(

Minden épkézláb ötletet és tanácsot örömmel veszek!

 

* a hangszórókon ez áll: "50W (program), 6 ohm"; és találtam még egy párt: azon "25W (peak), 4 ohm"; mindegyiknek sima kéteres kábele van, csatlakozó nélkül (nem RCA vagy más)

---

[MEGOLDVA]

Végül egy ilyet rendeltem az amazonról, 21 euróért: https://www.amazon.de/en/dp/B01LY7RYQO/

Ma jött meg. Az ára most már/megint(?) 30 euró. Ránézésre és érzetre nem teljesen gagyi az erősítő, fém ház, van némi súlya; a hozzá adott táp viszont igen: nagyon rövid a kábele és terhelés nélkül is enyhén zizeg. A bluetooth kapcsolat zökkenőmentesen létrejött, a hangfalakat megszólaltatja, a tévé beépített hangszóróinál jobban szól, de nincs más összehasonlítási alapom. Első benyomás alapján az árát megérte. Ha megint olcsóbban adják majd, akkor lehet rendelek még egyet a másik pár hangfalhoz, mondjuk a konyhába.

Köszi mindenkinek az infókat!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 27., k – 14:06

Ha az erosito (mini hifi) is meglenne, akkor eleg lenne a kulso bemenetre egy bluetooth modul, aztan azon keresztul lehetne hallgatni zenet. Esetleg egy raspberry pi, akkor spotify szamara is lathato lenne az eszkoz es/vagy bluetooth-on is (nem tudom hogy lehet lekezelni a raspberry-n ha mindket felol jon hang, de biztos van ra megoldas)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az erősítő/hifi már rég kuka, még a magnós korszakból származott. Ezért gondoltam, hogy egy ilyen mini erősítővel felokosítva egy olyan bluetooth hangszórót kapnék, ami talán jobban szól mint a 5-10-20 wattos JBL Flip és hasonló csodák, az "én csináltam" faktor is megvan, és még újra is hasznosítok valamit az elektronikus szemét növelése helyett.

hasonlo erositom van, csak az enyemnek van aux bemenete valamint az USB-ligtning es usb-usbC is jo bemenetnek a bluetooth mellett, az ugy krealt szornyet en JBL Monitor5 Go-nak kereszteltem, nem szol annyira jol mint egy sokkal dragabb erositovel tudna, DE ez csak nagy hangeron eszreveheto + a BT miatt amugy is van jelveszteseg + az audio fileok sem a legjobbak amiket a telefonomon tarolok, viszont az altalad emlitett aprosagokat kenterbe veri

Ilyet vettem, lehet vele hangot kicsikarni, telefonról megy a lejátszás: https://www.electronic-star.hu/HiFi-es-TV/HiFi-komponensek/HiFi-Erosito… 

Ezzel nincs tapasztalatom: https://www.emag.hu/philips-bluetooth-adapter-fekete-aea2000-12/pd/DX1J… 

Ha ilyet még kapnál valahol, akkor az jó lenne (nem bluetooth, hanem wifi!), de kell/jólehet elé egy erősítő: https://venz.tech/products/a1 

A fenti lista az olcsóbb termékek, amiket nem éri meg kínából rendelni, mert 5%-kal lesz olcsóbb.

Köszönöm a tippeket. Az első "csinos" darab, de ötször annyiba kerül, mint amit kinéztem, és ki tudja, hogy belül nem pont ugyanaz van-e? (lásd itt). A második közelebb van az elképzelésemhez, de ha jól értem ez csak BT-vevő, de nem erősítő; a harmadik ugyanez. Szóval kösz, de nekem egy vevő ÉS erősítő kellene, csak azt nem tudom, hogy amit kinéztem (vagy ahhoz hasonló) megfelel-e a célnak, és mennyire használható.

> a hangfal folyamatos teljesítményének 1.5-2-szerese legyen az erősítő

A hangfal terhelhetőségének nagyobbnak kell lenni, kb min. 20%-al, mint az erősítő max kimeneti teljesítménye. Impedancia: elvileg egyforma legyen a hangfalra és az erősítőre megadott érték. Ha ez nem megoldható, akkor a hangfalé nagyobb legyen, mint az erősítőé. Ha nagyon nincs más lehetőség, a 6ohm-os hangfalakat használhatod 8ohm-os erősítővel.

> és ebből valahogy a tápegységet is lehet méretezni

Az erősítő gyártójának ajánlása alapján. De kb. min 25%-al legyen nagyobb, mint az erősítő össz. kimeneti teljesítménye.

> Az erősítő/hifi már rég kuka, még a magnós korszakból származott.

Pedig jobb lett volna, hisz azt a hangfalakhoz tervezték, tápegységgel együtt.

> Az első "csinos" darab, de ötször annyiba kerül, mint amit kinéztem

Ezt használhatod az említett "50W 6ohm" hangfalpárral. A "25W (peak), 4 ohm"-hoz nem jó.

> és ki tudja, hogy belül nem pont ugyanaz van-e?

De valószínűleg nincs hozzá tápegység. "Car Motorcycle Stereo Audio Mini Amplifier 12V 2A" azaz kb. 2x10W a kimeneti teljesítménye.

a kimenetet kisebb impedanciával terhelni mindig többlet melegedéssel és többlet torzítással jár. ha pedig elégtelen a hűtés (kicsi a hűtőfelület, rossz a szellőzés, stb.) akkor nyilván nő a meghibásodás veszélye is.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A túlterhelés a mai elektronikáknál általában nem jelent veszélyt, ha erre gondolsz. Az I*I*R kimenő teljesítmény csökkenni fog, ha I korlátozott. Ekkor a kisebb R kisebb teljesítményt jelent. Fordított esetben az I=U/R nagyobb R esetén kisebb lesz. A teljesítmény ekkor is csökken, mert az áram négyzetével arányos.

A megnövekedett áramnál a kimenő FET disszipációja is nő (I*I*Rdson), ezért a hővédelem fog aktivizálódni. Ilyenkor az áramkör - beállítástól függően - 15 fok hiszterézissel kapcsolgatva vagy tartósan shutdown állapotba kerül. Rosszabb esetben, ha elégtelen a hűtés, akkor füstöl. ;)

(Az hipotézis a TPA3116D2-re vonatkozik.)

Szerkesztve: 2020. 10. 27., k – 23:09

Ilyet (https://a.aliexpress.com/_mMdCb7R) vettem hasonló célra, mondjuk pont a bluetooth-t nem hasznalom rajta, merthogy van wifi és sokkal hatekonyabb  ugy. Szerintem verhetetlen megoldas. Ha szerencsed van, akkor cseh raktárból tudod rendelni (most eppen nincs, de az elado biztosan tud segiteni).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A wifi lejatszas ugy mukodik, hogy az app-on keresztul megmondod a kutyunek, hogy mi szoljon (jellemzoen nas dlna fajlok, radio streamek, spotify, stb.), majd bezarod az app-ot es szol minden tovabb. A bluetooth-nal ugye nem ez tortenik, raadasul a bluetooth egy durvan tomoritett, alacsony hatotavolsagu csatorna meg pluszban, a wifi-n pedig azt a fajlt fogja lejatszani, ugy ahogy azt megkapja, a wifi vetelkorzeteben. Pc-rol foobar-ral, vlc-vel, vagy barmivel castolhato, az Aryric http api-t is tud, olyan alkalmazast irsz hozza, amilyet akarsz. Ez a diy-kivitel, siman dobozolhato, de rendelhetsz hozza plexi panel-dobozt, vagy gyarilag dobozolt verziok is kaphatok.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tangent Ampster BT II. Én is ilyet vettem, nagyon jó! (később a gyerekek áldani fognak érte). 

jAzz

a hangfal folyamatos teljesítményének 1.5-2-szerese legyen az erősítő

A "folyamatos teljesítmény" == szinuszos teljesítmény.

A "program" == zenei teljesítmény.

Az erősítő szinuszos teljesítménye < hangszóró színuszos tejesítménye. Ellenkező esetben károsodik a hangszóró.

Többutas hangfalnál, pl. 60W mély és 60W magas, vagy 100W mély és 100W közép és 100W magas, ~60W és ~100W a maximális erősítő teljesítmény. De! Pl. 100W mély és 40W magas esetén lehet 100W komolyzenénél, de 40-50W elektronikus zenénél. A legbiztosab az, ha a gyártó megadja. ;)

(Gyorsan közbeszúrom, hogy ebben a topicban D osztályú, azaz kapcsoló üzemű erősítőkről beszélgetünk. A feljebb emlegetett erősítők jobbára a Texas TPA3116D2 csippel készülnek. Amit a továbbiakban leírok, az analóg erősítőkre nem minden esetben igaz.)

Persze az erősítő névleges teljesítményét egy adott torzításhoz adják meg. Ennél a <1% és 10% THD értékekhez tartozó teljesítmén aránya 1,25. Ezt a tápfeszültséggel, vagy ha hozzáférhető, akkor a PLIMIT(6) lábon beállított feszültséggel szabályozhatod.

A másik probléma ezeknél a kínai/nem kínai vacakoknál, hogy kispórolják a rendes hűtőbordát és néha még azt is rosszul szerelik fel. Ez csökkenti a kimenő teljesítményt, rosszabb esetben füstöt is eredményezhet. (A gyártó ugyan írja, hogy csökkentheted a hűtést, de még ők sem gondoltak a közel semmi értékre. ;)) Van valahol füstös yt videó is. :-D

Az utolsó problémakör a gagyi alkatrészek kimeneti szűrőben és a nyomtatott áramkör topológiájának szakszerűtlensége. Ez a 400kHz-en működő erősítőnél nemkívánatos jelenségeket, de minimum megnövekedett torzítást okozhat.

a hangszórókon ez áll: "50W (program), 6 ohm"; és találtam még egy párt: azon "25W (peak), 4 ohm"

Az általad linkelt erősítő (amit asszem én ajánlottam) hűtőborda cserével 2x45W/6ohm eljesítmény tud 26V táplálás mellett és <1% torzítással.

Az két hangszóródra a < 1% torzításhoz tartozó teljesítmény/tápfeszűltség: 32W/21V és 16W/13V.

Ha elég óvatos vagy, akkor használhatsz 24V/4(6)A és 15V/4A tápegységeket - két csatornát feltételezve.

Ennek kalkulációja: csúcsteljesítmény*1,25, mert ezeknek az erősítőknek >80% a hatásfoka. Élettartam szempontból meg soha nem járatod folyamatosan csúcson.

Szerkesztve: 2020. 10. 28., sze – 11:43

Ez az a tipikus kínai TPA3116 cucc, amiből még nem spórolták ki – annyira – az alkatrészeket. Bluetooth 5-öt tud. Fém háza van, csak csatlakoztatni kell és működik. A megjelenése olyan amilyen, de legalább fekete, nem hivalkodó. Alkalmasnak tűnik az igényeket (nekem kb. a "legyen valami" jött át) és a hangsugárzók ismeretlenségét figyelembe véve. AliExpressen talán olcsóbb (sokféle "márka" neve alatt futhat). Az ilyen készülékek tápcsatlakozója általában 5,5×2,5 mm-es. Használt notebook töltő jó hozzá.

Ha nem válik be, a műhelybe még jó lehet, de el is ajándékozhatod, vagy kis bukással eladhatod.

:)

Nem hinném, hogy ugyanaz lenne. Leszámítva, hogy ugyanaz a fake (minőség-ellenőrzésen kirostált?) TPA IC van mindkettőn.

Általában nem jár ezekhez táp. De ha jár is, jobban alszol, ha veszel egy használt de márkás notebook töltőt...

Van egy hasonló belsőségű a családban (BT nélküli). Átlagos igényű embereknek teljesen jó. Találsz róla teszteket a YouTubeon (Breeze Audio TPA3116, Nobsound TPA3116 néven lehet megtalálni).

Nem nagyon ismerem az Amazont, de ha jól értelmezem, táppal, postával, vámmal 66 dollárért kézhez kapod. Ugyanitt olvashatsz vásárlói véleményeket is.

:)

Nálam jelenleg helyhiány miatt egy ilyen TPA3116 alapú class D erősítő van az itthoni PC-asztalomon. Egy pár Wharfedale Diamond 9.1 (100W, 6Ω) + 1 passzív sub van jelenleg rákötve.

Használjuk a Bluetooth képességét is aktívan, az egyetlen zavaró tényező, hogy ha más akar rá csatlakozni, akkor az előző aktív kapcsolatot le kell kapcsolni (fogalmam nincs ez mennyire általános, nem használtam még más BT hangeszközt).

Szerkesztve: 2020. 10. 28., sze – 13:09

Én ugyanígy jártam egy Sony FHB500-as mini HiFi-vel. A hangszórók maradtak.
Kb. 2 hónapja vettem hozzá egy ilyet: 2CH LCD Display HIFI Audio Stereo Power Amplifier Bluetooth FM Radio Car Home Remote Control 6500 Ft-ért.

Most ez erősíti a TV hangját is az RCA bemenetén, de Blue Tooth képes is és így sok minden mást is ráküldhetek. Sőt az előlapon van egy 3.5mm-es sztereó jack bemenet is.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Beépített tápegysége van! Pont azért tetszik, mert kiveszed a dobozból és használod.
Szóval kilóg belőle a 220V-os EU csatlakozós kábel. De 12V-os külső tápról is működik, ha valaki autóban szeretné használni.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha pofásabbat akarsz akkor itt van ez hasonló áron, de tápegység nélkül. Kell egy külső 9-24V-os legalább 120W-os laptop táp hozzá.
TPA3116 Class D bluetooth 5.0 HIFI 2x50W Stereo Amplifier Support USB TF Card RCA AUX USB Stick - Black

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez de király!
Épp javasoltam volna valami ilyet, amihez még kellene egy 12V/100W táp (laptoptáp épp ehhez nem célszerű :)..

(Én épp ezen agyalok a régi musiccenterembe, fafüllel ugye, de van még rajta lemezjátszó.., mert van neki valami MUTE nevezetű csatlakozása, amiből reményeim szerint kifele jön jelzés a bt kapcsolat függésében, ezzel akkor valami primitív multiplexert megvezetve a LINE használható is maradhatna egyébre külön kézi kapcsoló nélkül.
..aztán majd biztosan jól ellustálkodom a dolgot, és marad ennyiben)

 

 

 

 

Szerkesztve: 2020. 11. 18., sze – 08:38

.