Pro1-X - az XDA közösség saját, LineageOS-t, Ubuntu-t stb. futtató telefonnal állt elő

Az XDA Developers weboldal egy saját telefont jelentett be Pro1-X néven:

A telefon alapját az F(x)tec Pro1 képezi:

F(x)tec Pro1  
Dimensions 154 x 73.6 x 13.98 mm
Display 5.99-inch 2160 x 1080 (FHD+) AMOLED with curved edges, Gorilla Glass 3
Memory 6GB LPDDR4
Storage 128GB, UFS2.1, expandable via microSD card up to 2TB
Camera Front Camera: 8MP, fixed focus, f/2.0
Rear Cameras: 12MP (Sony IMX363), f/1.8, 1.4µm pixels + 5MP, fixed focus, f/2.0
Processor Qualcomm Snapdragon 835
Battery 3,200 mAh, Qualcomm Quick Charge 3.0
Sound Speakers: dual, stereo
Audio Connectivity: 3.5mm TRRS headphone jack
FM Radio
Biometrics Side-mounted capacitive fingerprint sensor
Sensors GPS/A-GPS, Accelerometer, Magnetometer, Gyroscope, Proximity, Ambient Light, Hall effect
Software Android 9 Pie
Bootloader unlockable, supports other popular OS’s (Lineage, Sailfish etc)

 A fentiekhez képest a Pro1-X néhány módosítást tartalmaz. A fizikai memória (RAM) és a tárterület mennyisége megnőtt: előbbi 6GB-ról 8GB-ra, utóbbi 128GB-ról 256GB-ra, valamint a Pro1-X Discovery Blue színben érkezik.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 28., sze – 09:42

Egyértelműsítés kedvéért:

Régebbi írás Pro¹-ről itt
Másik topic itt (Pro¹X)
Harmadik előfordulása itt (Pro¹X)

Lényegében ez az F(x)tec Pro¹-es készülék annyi különbséggel, hogy 256 GB / 8 GB paraméterekkel is elérhető (az alap 128 GB / 6 GB) mellett, a színe pedig kék lett.
Hivatalos Lineage OS 16 támogatás van rá, 17 folyamatban.

Vélhetően XDA kapcsán lesz némi szoftveres segítség pl. Ubuntu Touch terén.

Szerkesztve: 2020. 10. 28., sze – 09:52

csak én nem látom feltüntetve sehol a 90-120-144hz-es kijelzőt 200 ezer forintért? nem kurva ciki ez 2020-ban? nem látom a specifikációkban sem feltüntetve. szégyellik? :( nagyon szívesen megvásárolnám, de ez így teljesen használhatatlan. semmire se jó.

szerintem is óvoda ezeken a számokon ugrálni, de az admin mégis elkezdte. ennyi pénzért a oneplus 90hz kijelzőt kínál. ez meg 60hzet. (mondjuk ezt nem lehet tudni, mert a spec oldalon titkolják, gondolom égő lenne feltünteni. (Nem, barátom, azt mondom, hogy 2020-ban azért nem tüntetik fel a 60Hz-et, mert kibaszott égő lenne :D -trejcsi)) kérdésem tehát: mi a létjogosultsága ennek a készüléknek? ilyen használhatatlan fos kijelzővel már vérciki telefont kiadni 2020-ban úgy hallottam.

Ez OLED kijelző. Szerintem annyira szar nem lehet. Egyébként less rá mennyi a válaszideje egy OLED panelnek. Még az is lehet, hogy nem is 60Hz a képfrissítés. Viszont mi a létjogosultsága 2020-ban... Szercsúsztatható nagyméretű fizikai billentyűzet? Gondolom feltűnt. Meg úgy a officially supported OS(el).

Tudom, hogy csak trey-nek írtad az emelt hangvételű kommentet, de na..

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem, ti most nem egy feature feleslegességét vagy szükségtelenségét véditek, hanem a _csúszását_. Vagyis azt próbáljátok valahogy megerőszakolni, hogy a csúszását úgy magyarázzátok, hogy amúgy sincs rá semmi szükség.

trey @ gépház

Szerintem ez a device nem a mainstream területen versenyzik, nem hasonlíthatod azokhoz, mert elég sok területen elvérezne velük szemben (hogy csak a legnyilvánvalóbbat mondjam, a Snapdragon 835 egy 3 éves model, a OnePlus 5-ban volt ilyen). Szóval egy ilyen közösségi projekten nem nagyon kérheted számon a mai trendeket, az is szép lenne tőlük, ha a 2-3 évvel ezelőtti modellekkel fel tudnák venni a versenyt.

A felhasználók milliárdjai számára nem ez az ideális választás, a célközönség gondolom azok, akik LineageOS-szel előtelepített telefont szeretnének venni, és azok közül nem nagyon van olyan, ami >60Hz-es kijelzővel rendelkezik. Persze jó kérdés, hogy mennyivel jobb olyan telefont venni, amin gyárilag LineageOS van azzal szemben, hogy valaki magának teszi fel egy támogatott modellen, de biztos van akinek ez előny.

Nálam az Ubuntu touch, a qwerty és a külső kijelző az zelőny. Így együtt.

A >60 Hz és kijelző felhasználók milliardjainak nem gondolnám, hogy szempont mert pont azok a milliárdok akiknek halvány lila fingjuk sincs mi van a kezükben. Ez egy ugyanolyan szűk réteg, mint akinek egy ilyen készülék kell. Ha holnaptól ovális okostelefonok lesznek, akkor az összes többi elavult sz@r.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem tudom... én biztosan nem mondtam ilyet. Viszont miattam lehet az almás telefonban 600Hz-es kijelző is, egyelőre akkor sem opció. Valószínűleg másnál sem a 60Hz-es kijelző a gond, ha nem tetszik az almás cuc. Az csak esetleg +1 ellenérv.

Kezd nevetségessé válni, hogy minden telefonos hír alatt már a képfrissítési frekvencia a fő téma.
Ha van az a baj, ha nincs akkor meg az.

Értem amiről beszélsz csak nem tudom, hogy direkt erőlteted ezt a dolgot, magyarul trollkodsz vagy ennyire a lelkedre vetted.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

oke hogy vannak retardaltak (ja nem rad mondom am, semmi esetre sem :D), akinek ez elvaras, de mondjuk ha megnezem a csaldomat, akkor max 1 embert erdekelnek a muszaki parameterek a telefonban. Ha kijebb megyek kicsit es mondjuk az egesz utcara vetitem ahol elnek, akkor az arany meg rosszabb, a kb 15% lezuhan ugy 1% ala. Es gondolom ugyanez a helyzet ha meg nagyobb leptekben nezzuk. 

De persze lehet hogy tevedek, mivel csak ket alkalommal volt a kezemben iphone, de szerencsere nem sokaig kellett a foshalmokat hasznalnom. :D A masodik alkalom ota van dualsim-es androidos telefonom, hogy meg veletlenul se kelljen ceges iphonehoz nyulni. :D

Ja azt mondtam mar hogy en te semmi esetre sem leszel vegfelhasznalo ebben az esetebn, szoval tok irrelevans a belmukodesed ebben az esetben? :D

az elso egy iphone5 volt, gyorsan szoltam hogy na ezt nem, keptam helyette egy rendes hasznalhato androidost (egy bizonyos munkahely)

a masodik egy iphone8 volt, ekkor fogtam es vettem egy dualsim-es androidot es nyugdijaztam a singlesim-eset es azota boldog vagyok, hogy a fiokban prosodik a szar iphone8 (egy masik nunkahely)

hol az ellentmondas? sajnos mind a ket esetben hozza kellett nyulnom a hig foshoz, de mind a ket esetben megoldottam. sajna a masodik esetben nem kerhettem egy olcsobb telefont, mert az hogy nez mar ki, igy vettem inkabb egy oneplust es azota csak akkor latom az iphone8 dobozat, ha at kell pakolnom a szekreny aljat :D (es leszarom ez hogy nez ki :D)

Természetesen hozzászólhatsz, itt szólásszabadság van, ez nem a f.buk.

Csak furcsa, hogy ennyire izgat egy A-os telefon. Amire ráadásul önkéntesek fejlesztenek. Valaki tudja, kapnak pénzt a fejlesztők? Ha kapnak, eléri a fizetésük a Mozilla CEO fizetésének 0.1%-át?

Olvastam a múltkori hírnél a hozzászólásokat. Én annyival elintéztem magamban a dolgot, hogy ez is mint minden személyes preferencia kérdése. Ha nekem fontos lenne a magas képfrissítés akkor biztos, hogy olyan eszközt vennék ami támogatja.

Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Nekem mindegy ki milyen telefont vesz. Használja egészséggel. De hogy ezen rugóznak hónapokon keresztül már fárasztó. Azt se tudom a telefonom mit támogat (szerintem csak 60-at), ha szükségem lesz rá akkor veszek másikat. Megnézem, hogy nekem mi a legjobb adott keretek között.

Én nem is tudom, hogy tudtam régebben dolgozni 60Hz-s CRT monitoron évekig.

Egy CRT monitor 60 Hz-es képfrissítése és egy LCD monitor 60 Hz-es képfrissítése között óriási különbség van.
Ez pedig OLED panel.

CRT-nél a legnagyobb gond az volt, hogy újra kellett írni a teljes képernyőt másodpercenként 60-szor, és, amíg egyes sorok frissültek, a többi lényegében sötét volt (némi "tehetetlenségtől" eltekintve).

Szerintem ennél a telefonnál pl. a jó minőségű zsanér sokkal fontosabb.

A zsanér kialakításánál konkrétan ex-Nokia embereket alkalmaztak, akik gyakorlatilag az N950 és hasonló megoldásokat is tervezték (volt Symbianos telefonjuk is ilyen zsanérral, típust most nem tudok mondani).
Gyakorlatilag ez a zsanérmegoldás volt a fentiekben, így ez strapabíróság terén már bizonyított.

A katódcsöves monitornál egy elektronsugár pásztázott, valszeg az zavaróbb mint a pixelek.

Mellesleg  az Eizo már 20-on éve is gyártott 100-120Hz-es CRT-ket. Asszem Sony képcsővel is.  A moziban a 24 kocka miért volt elég? Már állítólag lekódolt merevlemezről vetítenek a moziban, itt mitől függ a képkockák száma? A forgatáskor használt kameráktól?

Én vártam már egy ilyenre régóta. Nem az X Hertz-es kijelző vagy a legújabb SoC miatt.
Első ránézésre igazából egy dolog fog hiányozni, a vezeték nélküli töltés. Viszont az könnyedén orvosolható ha van hozzá tok.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Most is ezt használom, szeretem, különösen a billentyűzet jön jól időnként.

A gyári Android van rajt, mást nem próbáltam még - elsődleges telefonként annyira nem akartam kísérletezni, egy másikra kellene feltenni.
A Lineage OS már hivatalos hozzá és sokkal több Pro1-specifikus beállítást tartalmaz.

Alapvetően gyorsnak érzem, a mechanika nem változott, nem kopott a billentyűzet.

Belefutottam viszont egy problémába a kijelzőjével - külsérelmi nyom nem volt rajta, de az érintőpanel, főleg egy sávban, időnként fals érintést érzékelt; ugyanebben a sávban (alsó harmadon) érzéketlen volt, de ez némileg változott is "masszírozás" hatására.
Végül kicseréltem a kijelzőjét.

Fényképezéshez egy Google Camera (GCam) portot használok, ezzel sokkal jobb képeket készít a gyári szoftverénél vagy akár az OpenCamera-nál, mind nappal, mind éjszaka.

Aminek javításával még tartoznak (nem tudom, Lineage OS-ben mi a helyzet), az a túl hangos telefonálási hangerő (le kellett vennem minimumra), kihangosításnál fel kellene cserélni a némított és az aktív hangszórót (a normál mikrofon melletti szól), ill. a kijelző fényerejét alacsonyra véve van némi színeltolódás, ezt hozzá kellene igazítaniuk az OLED panelhez.

Igen, a billentyűzet az egyik erőssége. Nekem már régóta hiányzott egy használható androidos/linuxos eszköz, amin fekvő tájolású a billentyűzet. Mert nem takarja ki a kijelzőt és nem is lesz tőle kisebb (mint pl. Blackberry esetén). Az Ubuntu touch-ra leszek kíváncsi, hogy az miképpen kezeli az üzeneteket, hívásokat. De lehet, hogy azt még azelőtt kipróbálom mielőtt megjön a készülék.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ugyanannyira kínai fos mint bármelyik másik telefon.

Ez nem az a "kínai" dolog, amiről te beszélsz.

A tégla meg mindenkinek saját megítélése, nekem nem az jut róla eszembe (az N900-ról viszont valóban elmondható volt).
...viszont több telefonról jut eszembe a papír, aminek meg nem örülök - a Moto G6-ot is túl vékonynak, leginkább csúszósnak találtam tok nélkül.

Egyénként UK-ban vannak.

bruhuhuhuhuh most mi lesz igy, URISTEN!!!!

szogezzuk mar le hogy az ubuntu touch az egy rossz vicc.  tudom, tudom, koztetek biztos lesz aki awww lawcsi <3 <3 es csak ez egy 1.4kg-os billentyuzettel hatizsakba rejtheto akksipakkrol hasznalja 10 percet ahol 320x240-es videot nez rajta, es erre orul.

 

de a vilag nem ilyen. a rendes felhasznaloknak rendes termekek kellenek, nem a 0.0000000001%-ot kiszolgalo hulladek, amire ramondjatok h uberkiraly csak mert opensource meg openhardware meg minden.

a legtobb felhasznalo hasznalni akarja a telefonjat, ezert vesz rendes android telefont play storeal es G integracioval agy iOS-es telokat.

Neked mi bajod?

Nem tudom, UBPorts hogy áll a hardveren power management és GPU gyorsítás terén, de kb. ennyi kell a fent leírtakhoz.
Ha valakinek ez tetszik és működik neki, akkor használja... ezzel másnak nincs teendője.

A hulladéktól nagyon messze van és nem kevésbé rendes termék a többi, normális gyártóénál... ha neked nem kell, akkor nem veszed meg.
Pocskondiározni, pláne ismeretlenül viszont teljesen fölösleges és komolytalan dolog.

Erre csak annyit, hogy a stílus maga az ember.

 

Tudod, vannak a világon máshol is "0.0000000001%"-ok. Szerintem sokkal rosszabb az átlagba belesüllyedni, mint valami különlegest csinálni vagy különlegessel foglalkozni. Élsportolók, jó borok, speciális eszközök...

Nekem konkrétan egy olyan eszközre lenne szükségem, amii többé-kevésbé okostelefon, de ha kell mennem a hálózati eszközökből logot kiszedni mert épp valami miatt nem jutott el az NMS-ig, akkor ugyanaz az eszköz ott van a zsebemben, bedugom a konzol kábelt és a fizikai billentyűzettel csinálom amit kell. Képernyőbillentyűzeten nem olyan produktív terminálból konfigolni. Erre külön meg szerintem felesleges egy notit fenntartani. Igazából megfelelne egy GPD mini notebook is és akkor van egy konkrét PC és egy telefon, de mégiscsak jobb lenne egyesíteni a kettőt.
Arről nem beszélve, ha megoldható a monitorra kötés és tovább lehet dolgozni vele, akár desktop szoftverekkel, az szintén előny. Sok helyen hasznát venném. Melóhelyre nem kell pl. notit magammal vinni, ha épp van fél órám a saját projekten is tudok dolgozni vagy épp ha tudom, hogy haza kell vinnem a céges melót akkor már alapból ott állok neki. Elég sok lehetőség rejlik egy ilyen masinában, ami bőven túl mutat a "hány hertzes a kijelző" és "van-e rajta play store" típusú vitákon. Utóbbi nálam a "hánnyal megy" kategória.

Minden eszközben, rendszerben, szoftverkörnyezetben találhatsz hibát vagy olyan megoldásokat (vagy épp azok hiányát) amik neked nem tetszenek. Érdekelne, számodra milyen az ideális rendszer. Vajon mi az, ami számodra nem "hulladék" és képes vagy érte pénzt adni. Valószínűleg az egyéni igényeidnek többé kevésbé megfelel. Számomra és a maradék 0,000000001% számára várhatóan ez a készülék fog megfelelni. Ha nem, akkor majd továbblépünk. Ilyen egyszerű ez.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Huhh, ez nagyon tetszik. Szívesen vennék egy ilyet, de pár hónapos az aktuális telefonom, ezt sehogy sem bírnám megindokolni magam előtt...

Csaba

Most olvasom, hogy az ubuntu touch az android folott emulalt es nem nativ, mint a pinephone-on. Rengeteg driver android only, kezdve a snapdragon 835-tel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kedves tagok!

Úgy alakult, hogy valószínűleg refundot kérnék a készülékre, de ha valakit érdekel egy 500$  értékű Super Early Bird példány, akkor a lehetőséget megadom. A szállítás az eddigi adatok alapján várhatóan márciusban indul, szóval már nem kell olyan sokat aludni. Privátban lehet érdeklődni. Úgy gondoltam a továbbiakat, hogy miután megérkezett a készülék ára, elküldöm az eredeti számlát amin a személyes adataim is szerepelnek, szóval csalás vagy átverés kizárva. Ezek után kérem a szállítási cím módosítását az általad kért címre melyről a visszaigazolást szintén elküldöm. Egy 8/256GB QWERTY Super Early példányról van szó.  

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...