Az új Nemzeti Alaptanterv a jövőre neveli a gyerekeinket, versenyképesek lesznek így?

Fórumok

Amit én látok

 • akit a kormány pénzel vagy aki a NAT írásában részt vett, az dícséri (persze a propaganda TV csak ezeket az embereket szólítja meg)
 • mindenki más tiltakozik (pl a szakma egésze).

 

Miért nem képes a kormány egy korszerű NAT-ot letenni az asztalra?

 

 

Pár link:

https://444.hu/2020/02/04/boldogtalan-hazafiakat-nevelnek-majd-az-iskol…
https://24.hu/belfold/2020/02/07/nat-2020-nem-peticio-tiltakozas/
https://hvg.hu/cimke/nat
https://eduline.hu/kozoktatas/20200207_egyetemi_oktatok_NAT ( Nyílt levélben fogalmazták meg felháborodásukat az ország különböző egyetemeinek oktatói az új NAT irodalomoktatásának része kapcsán. )

https://qubit.hu/2020/02/03/a-tortenelem-es-a-magyartanarok-szerint-is-…

Hozzászólások

hagyjuk.
csakhát én ott lakom, és hát kuka nem maradt ép, és az egyik mellékutcában csak feléborítottak egy golfot, szembe vele meg egy másik kocsit felgyújtottak.

szerinted a kocsik tulajdonosai is azt mondják, hogy hagyjuk már...
és a körúton végig felgyújtott kukák tulajdonosai is?
és a felszedett utcakövek?

persze hagyjuk. a gyurcsány a hibás.
tény hogy voltak rendőri túlkapások, de! vajon miért csak a rendőröket ítélték el, és miért engedték el azokat, akik kövekket dobáltak, kukákat autókat gyújtottak fel, hol vannak a hős rendbontók ítéletei, és hol vannak azok a skinheadek akik a balhék nagyobb részéért felelősek?

namost az okosok azt mondják, miközben egyesek 'randalíroznak', mások meg békésen nézelődnek közben, és nem húznak el, azok tulajdonképpen egyetértenek, és fedezik a randalírozókat, csak maguk gyávák ahhoz hogy maguk is romboljanak.

namost az okosok azt mondják, miközben egyesek 'randalíroznak', mások meg békésen nézelődnek közben, és nem húznak el, azok tulajdonképpen egyetértenek, és fedezik a randalírozókat, csak maguk gyávák ahhoz hogy maguk is romboljanak.

Arra célzol, politikai pályára lépsz, hogy ne csak a HUP-on kritizáld a politikusokat? Mert ugye a HUP-on kritizálni olyan, mintha támogatnád őket mindenben, amit csinálnak...

:)

Rendőrök esetében pedig megállapította a bíró, hogy a bűncselekmény bizonyíthatóan megtörtént, csak senkire sem lehetett bizonyítani, mert védték egymást, így nem születhetett elmarasztaló ítélet. Mocskos volt az a töténet, a nép nem felejt, és nagyon helyesen ennek következtében Gyurcsányt nem is engedi a hatalom közelébe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a rendőri túlkapás nem mentesíti azokat a tüntetőket, akik túllépik a törvényesség határait.
némelyik már akkor is visszaesőnek számított.
a rendőrkapitányt, és néhány magas rangú rendőr - emlékeim szerint - büntetést kapott.
több rendőrt leszereltek az eset miatt, olyanokat is akikre nem volt rábizonyítható semmi.

jól mondod a rendőr sem,
és más sem.

de úgytűnik ma ez az akkori skinheadek egy részére már nem vonatkozik, sőt állásuk van a kubatov gárdában.
némelyik ex szkinhed vezér pedig politikai beosztást kapott a tudjukmelyik pártban. no meg a kormányban szakállamtitkárkodnak...

Orbán is pont ilyen.
Már 1998-2002 közötti kormányzása idején bebizonyította hogy nem demokrata, hanem álnacionalista. A nacionalizmust önös érdekeire használja. Az a jó magyar aki az ő szekerét tolja.
És itt nem Gyurcsányt védem, menjen ő is a süllyesztőbe, de vigye magával Orbánt is!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Megköszönném ha összeszednéd a "szakmai" érveket a NAT ellen. Biztos bennem van a hiba, de elég nehezen értelmezem Miklósi úr azon érvét, hogy hagymázas dolog győztes csatákat tanítani, meg bármit amire büszkék lehetünk.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

A módosítás nem tartalmazza a pedagógiai kultúraváltás célkitűzéseit, összességében nem mutatható ki érdemi tananyagcsökkentés, nem biztosítja az intézményi autonómia működési lehetőségeit és az átmenetek zavartalanságát. Redukálja a korábbi kerettantervek választási lehetőségét, és belső struktúrájában sem koherens.

Ebből a leginkább problémás a „belső struktúrájában sem koherens”, melyre kiváló példák találhatók itt: https://444.hu/2020/02/07/toldozott-foldozott-nevetseges-rendornyelven-…

A csodás érvekből:

rendőr-, házfelügyelő- és kádáristapárttitkár-stílusú bekezdések keverednek.

abszurditásig fokozott blőd általánosságokkal szórta tele a szöveget.

három ősforrás mellett a szerzők között lehetett pluszban egy sámán is

Ez nem érv hanem egyszerű fikázás a 444 szokásos alpári stílusában.

Arra válaszolj miért hagymázas győztes csatákat tanítani?

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

Nézzük pl ezt:

A három ősforrás mellett a szerzők között lehetett pluszban egy sámán is, ő írta az olyan részeket, mint az, hogy „A nevelés a teljes emberre irányul, aki test-szellem és lélek egysége, tehát a köznevelés célja nem választható el az élet céljától.”

A cikk szerzője nem a tartalmat értelmezi és érvel, hanem kiemel egy mondatot a NAT-ból, és cinikus megjegyezést fűz hozzá. Ez kimeríti a fikázás fogalmát. Igen aljas módszer valaminek a kigúnyolása, az érvelés helyett, a kommunisták pl. előszeretettel alkalmazták főleg az egyházakkal szemben.

A hagymázas idézetet nem te mondtad, hanem Miklósi László aki telesírja a médiát a NAT miatt és sokat hangoztatott problémája, hogy ne a tanterv döntse el ki a hős, hanem a tanulók maguktól, tehát pl a törökök ellen küzdő magyarokat ne nevezze hősnek a tankönyv. Ezt nem kommentálom, mert szerintem nincs rá szükség és hab a tortán, hogy kettős mércét is alkalmaz. 

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

faszom tananyagcsökkentés. szoljál már akkor az ilyen angliai kollidzsokba, meg az amerikai elit egyetemekre, ahol lohugyos seprűvel verik a gyereket, meg milliós tandíjak vannak, hogy vegyenek már vissza a tananyagból. hát így is olyan hülyék bazmeg a fiatalok,csodálkoztok hogy nem lesz itt állami nyugdíj... ilyen liberális hülyétés ez. nehogy stresszeljen a gyerek... aztán meg képezzük a sok szellemi segédmunkást... aki nem birja, az menjen kőművesnek, szobafestőnek, úgysincs elég szakember... gyurcsány idejébe mindenkinek lett diplomája... rovarpszihológus....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Jaj, hát nem lefelejtettem az idézőjelet! Hiszen ez nem az én szakmai véleményem, hanem az imádott vezetőd által gründolt Nemzeti Pedagógus Kar elnökségéé, amellyel állítólag a szakmai kérdéseket tárgyalja meg a kormány.

Hűha, a libickozmai álltalános iskola tanterve máris egy amerikai bentlakásos egyetem szintjére emelkedett...

Nincs itt semmi látnivaló. Amiből Viktor császárnak nem lehet eleget lopni (közoktatás, közegészégügy, rendvédelem) azzal csak úgy immel-ámmal foglalkozva trehány munkát végeznek.

Még is hogy nézne ki Orbánc ha mondjuk bemenne a málnaszászvári suliba a tanfelügyelővel és a gyűrött ingben összeszotyizná a termet, amíg az órát hallgatják.

Sic itur ad astra!

" Biztos bennem van a hiba, de elég nehezen értelmezem Miklósi úr azon érvét, hogy hagymázas dolog győztes csatákat tanítani, meg bármit amire büszkék lehetünk. "

Ha jól értem, nem az a baj, hogy tanítják a győztes csatákat. Ez miért lenne baj? Hanem, hogy csak(?) azt tanítják. A kritikusok szerint ez azért probléma, mert a történelem nem csak győztes csatákból állt számunkra vagyis nem az igazságot tanítanánk.

" Például az Árpád-korból csak a győztes csatákat kell tanítani, a veszteseket nem. "
https://nepszava.hu/3065736_ez-nem-a-nemzet-alaptanterve

 

Vagy:

" az általános iskolai témaköröknél például csak a győztes harcok és csaták szerepelnek az Árpád-korból, ami azt jelentené, hogy például a tatárjárás már nem fér bele. "
https://qubit.hu/2020/02/03/a-tortenelem-es-a-magyartanarok-szerint-is-…

Ez mindennek a legalja, szerintem van olyan ország, ahol egy ilyenért börtön jár:

A törökkel folytatott háború magyar katonáit, harcosait hősökként emlegeti a szöveg, vagyis automatikusan minősíti is őket, nem hagyja meg a szabadságot, hogy a diák jusson el a megfelelő következtetésekre.

Nem látom hevesen tiltakozni a "Történelemtanárok Egyletét" pl. a kitörés túrát fikázók miatt, hogy hagyják meg a szabadságot, hogy mindenki maga jusson következtetésre.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

Ez a szöveg a Népszava újságírójáé, a TTE állásfoglalásában ilyen nem szerepel.

Viszont érdekelne, hogy az 1848/49-es szabadságharcnak nem voltak hősei? Rákóczi nem volt hős? Ha igen, akkor ezek miért nem hősök a NAT-ban? Ez nem a legalja mindennek?

pl (irodalom), de kis energiával szerintem te is találsz ezekről a dolgokról infót:

Nyílt levélben fogalmazták meg felháborodásukat az ország különböző egyetemeinek oktatói az új NAT irodalomoktatásának része kapcsán.

Az egyetemi oktatók nyílt levelét közel ötven, irodalommal, esztétikával, filozófiával foglalkozó oktató írta alá az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Miskolci Egyetemről, a Nyíregyházi Egyetemről, a Pannon Egyetemről és az Eszterházy Károly Egyetemről - írta meg az Index. Véleményük szerint az új alaptanterv bevezetése óriási visszalépést jelentene az irodalomtanításban.

Egy olyan korábbi oktatási szerkezetre hajaz az új tanterv, amelytől 1990 után mindenképpen el kellett mozdulni, sőt a 21. században egészen magunk mögött kellene hagyni - fogalmaznak. Az oktatók szerint a most közzétett NAT nem segít abban, hogy megszerettesse a középiskolás korú gyerekekkel az olvasást.

Ráadásul - mint írják - a tervezet bántóan ideologikus szándékkal, külső nézőpontból és nagyon leegyszerűsítő módon közelít az irodalmi művekhez, életművekhez és folyamatokhoz. Ezt a látásmódot nevezte Kosztolányi Dezső 1929-ben, vagyis az ideologikus Ady-értés fénykorában „az írástudatlanok árulásának” – teszik hozzá.

Probléma a szerzőkkel

Az oktatók egyrészt aránytalannak tartják, hogy Ottlik Géza Iskola a határon című regénye nem szerepel a NAT-ban, azzal kapcsolatban pedig kifejezetten nem értenek egyet, hogy Füst Milán és Németh László regényei helyett Herczeg Ferenc és Wass Albert művei kerültek be a NAT-ba.

Németh G. Béla irodalomtudós Herczeg Ferencet „a lektűr magyar mesterének” nevezte, írják az oktatók. A bölcsészkari irodalomoktatás szempontjából szerintük beláthatatlan léptékű torzulásokhoz vezetne, ha a középiskolai diákok (bármily igényes) lektűrszerzők művein keresztül kapnának (következésképpen) hamis képet a huszadik századi magyar irodalomról. Azt fontosnak tartják, hogy a diákok kialakítsák értelmezői viszonyukat az epika lektűrváltozatához, de nem ekkora aránytévesztés keretei között, a tíz részletesen tárgyalt életmű közé emelt Herczeg-életmű megtanulásával.

Kortárs irodalom nélkül

Az oktatók szerint még nagyobb problémára utal, hogy a közelmúlt magyar irodalma szinte teljességgel kikerül a NAT ajánlatából. A diákok éppen azokkal a művekkel nem találkoznának az iskolapadban, amelyek művészi formában saját világukról fogalmaznak meg fontos gondolatokat - írják.

A tiltakozó oktatók úgy vélik, a NAT-ban lefektetett keretekből csak egy kevéssé érvényes és hiteles irodalomképet kapnak a fiatalok, de semmiképpen sem olyat, amelyet érdemben tudnának saját hasznukra fordítani a 21. század elején.

Késében vagy, már lecsengett a téma.

> Sol omnibus lucet.

Ki kell, hogy ábrándítsalak: saját tapasztalatból mondom, hogy az év végi vastag csekk Gyuribától csak legenda. Én becsülettel ott voltam az összes tüntetésen, amit a ballib förmedvény Magyar Tudományos Akadémia (korábbi munkahelyem) kivégzése ellen szerveztek, de nem kaptam semmilyen csekket se. Pedig még blogoltam is róla.

A szakma egy része. Mind a 3%????

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2020. 02. 09., v - 20:37

Ők csinálták a NAT-ot?

 

https://www.facebook.com/hadhazyakos/posts/2494015407375954

 

"A NAT anyja ugyanis tanulónyomorító teendői mellett havi 250 ezerért a felügyelőbizottságot elnökli a szép nevű Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt-ben. "

" hozzádobtak két EU-s pénzből fizetett projektet, összesen 15 milliárd (!) forint értékben. Sajnos nagyon úgy tűnik, Hajnal Gabriella felügyelete mellett ez a pénz nem jó helyre megy. Fogalmazhatnék úgy, hogy ezt a pénzt elherdálják, de valószínűbb, hogy pont úgy szétlopják, mint pl. az Öveges programot, vagy a KLIK másfél milliárdos szoftverbeszerzését. Pár dolog, ami miatt ez sejthető:"

"Szomorú, semmitmondó honlap: https://ikk.hu. A honlap ékköve egy FORDÍTÓKULCS ahhoz, hogy az eddigi szakmákat a REFORM után hogy hívják majd ( pl.: autószerelő: gépjármű mechatronikai technikus, eladó-kereskedelmi értékesítő, állattartó szakmunkás- gazda. Fodrász-fodrász. https://szakkepzes.ikk.hu/#uj"

 

Ez nem vicc!!!!! Az autószerelőt én is kipróbáltam :-) A többi ott van Hadházy hozzászólásában a facebookon. Szomorú

Itt tartunk most:

egyik fél érvei:
- https://qubit.hu/2020/02/03/a-tortenelem-es-a-magyartanarok-szerint-is-…
- https://eduline.hu/kozoktatas/20200207_egyetemi_oktatok_NAT

Másik fél érvei:
- "Vannak ahol nem kellenek érvek. Mert már bizonyított. Pl fleto"
- "Késében vagy, már lecsengett a téma."
- "Egyébként nem olvastam de ha sivalkodnak akkor biztos jó lett."
- "Labrisz Leszbikus Egyesület ", "Sargentini-jelentés"

Elolvastad az "érveket"?

A tananyag kitüntetett eleme ugyanis az üldözött magyarság koncepciója, a Trianon fölötti gyász hangsúlyozása és a határon túli magyarsággal való egység deklarálása. A történelmi trauma miatt érzett fájdalom jogossága nem tagadható, ahogy az sem, hogy a magyar irodalom valóban államhatárokon átívelő, de „ezt a fájdalmat az irodalomtörténet vezérgondolatává tenni mélyen irodalomellenes gesztus”.

Kimásoltam a NAT-ból:

B.
ALKOTÓK
A tanuló olvassa és önálló, illetve osztálytermi munka keretében feldolgozza az alábbi szerzők kerettantervben
részletesen meghatározott egyes műveit:
Ady Endre, Áprily Lajos, Arany János, Babits Mihály; Balassi Bálint; Berzsenyi Dániel, Choli Daróczy József; Agatha
Christie, Csokonai Vitéz Mihály, Csukás István, Daniel Defoe, Tonke Dragt, Dsida Jenő, Fazekas Mihály, Fekete
István, Gárdonyi Géza, Herczeg Ferenc, Illyés Gyula, Janus Pannonius, Jókai Mór, József Attila, Juhász Gyula,
Kányádi Sándor, Karinthy Frigyes; Kittenberger Kálmán, Kós Károly, Kosztolányi Dezső, Kölcsey Ferenc, , Lázár
Ervin, Mándy Iván, Márai Sándor, Mikes Kelemen, Mikszáth Kálmán, Molière, Molnár Ferenc, Móra Ferenc, Móricz
Zsigmond, Nagy László, Nyirő József, George Orwell, Örkény István, Petőfi Sándor, Pilinszky János; Radnóti
Miklós, Reményik Sándor, Antoine Saint-Exupéry, William Shakespeare, Sütő András, Szabó Lőrinc; Szabó Magda,
Széchenyi Zsigmond, Tamási Áron, Tóth Árpád, Jules Verne, Vörösmarty Mihály, Wass Albert, Weöres Sándor,
Zrínyi Miklós

H.
KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK
Biblia (a kerettantervben meghatározott részletek);
Boccaccio, Giovanni: Dekameron, (részletek); Dante Alighieri: Isteni színjáték – Pokol (részletek); Homérosz:
Odüsszeia (részletek); Jókai Mór: A huszti beteglátogatók (novella); Az arany ember; Katona József: Bánk bán;
Mikes Kelemen: Törökországi levelek (részletek);
Molière: A fösvény; Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, Az apostol (részlet); Shakespeare, William: Romeo és Júlia
vagy Hamlet, dán királyfi; Szent Margit legendája (részlet); Szophoklész: Antigoné; Villon, François: A nagy
testamentum (részletek); Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde; Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem (részletek).
Arany János: Toldi estéje; Babits Mihály: Jónás könyve; Jónás imája; Balzac, Honoré de: Goriot apó (részletek)
vagy Stendhal: Vörös és fekete (részletek); Beckett, Samuel Barclay: Godot-ra várva vagy Dürrenmatt, Friedrich:
A fizikusok; Herczeg Ferenc: Az élet kapuja; Ibsen, Henrik: Nóra/A vadkacsa vagy Csehov, Anton Pavlovics:
A sirály/Ványa bácsi; Madách Imre: Az ember tragédiája; Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma; Móricz Zsigmond:
Úri muri, Tragédia; Örkény István: Tóték; Szabó Magda: Az ajtó; Tolsztoj, Lev Nyikolajevics: Ivan Iljics halála; Wass
Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!

 

Nekem nem jön át az "érv" a Trianon "vezérgondolattá" tételéről. 

 

Néhány konkrét történelmi tény NAT-ban való megjelenésével is volt gondjuk a történelemtanároknak: az általános iskolai témaköröknél például csak a győztes harcok és csaták szerepelnek az Árpád-korból, ami azt jelentené, hogy például a tatárjárás már nem fér bele. A Horthy-korszak történelmi üzenete a középiskolás tananyagban a „talpra állás Trianon után”, jóllehet történt ott más is a magyar társadalomban, ami kevésbé szólt a talpra állásról. 

Ez nettó baromság. A két háború között egy szétrombolt országból épültünk újra és még arra is volt erőnk, hogy visszaszerezzünk területeket. Ezt hogy kéne nevezni?

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

Ezek a kötelező olvasmányok megérdemelnének egy saját topicot, és ez még csak nem is új probléma, amit az új NAT hoz be... 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

"Ez nettó baromság. A két háború között egy szétrombolt országból épültünk újra és még arra is volt erőnk, hogy visszaszerezzünk területeket. Ezt hogy kéne nevezni?"

 

Az általad idézettek szerint az a probléma, hogy más üzenete is volt ennek a korszaknak. A trianon utáni talpra állás után (ami tény) volt azért diktatórikus jelleg, volt antiszemitizmus, valamint a Horthy korszak belekevert minket a II. világháborúba, ami után végképp elveszett a remény, hogy trianont visszacsináljuk. Szerintem többet lehet ebből tanulni, ha ezek is hangsúlyt kapnak.

A NAT írói szerint, meg szerintem is korszak lényege a padlóról felállás volt. Nem tudom, hogy képzeled vagy képzelik a kritikusok, hogy egy bolsevik iszonyat után, egyből egy jól működő demokráciára váltani lehet. Az antiszemitizmuson meg gondolom a numerus clausust értik amit pont azok szidnak a leghangosabban akik jelenleg is kvótáznak. Ahhoz képest amilyen állapotban volt az ország az korszak közelít a csodához. A hatalom meg a lehetőségeihez képes igyekezett csillapítani az indulatokat a szítás helyett, amit könnyűszerrel megtehetett volna. Ez az idézet az ELTE Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpontól származik, a Horty korszakra:

Akármilyen megfontolás is állt a jobboldali tekintélyelvű rezsim és a zsidók viszonyának normalizálása mögött, a közrendet felforgató, kontrollálatlan antiszemita erőszakot általában nem tolerálta a hatalom. Ez lényegében a korszak egészére igaz, tehát az intézményes diszkrimináció (zsidótörvények, munkaszolgálat) éveire is.

Nyilván ezt is taníthatja a tanár, de abba belekötni a NAT-ban, hogy "pozitív" a korszak megnevezése szvsz szánalmas.

A háborút meg nem lehetett elkerülni, senkinek se sikerült csak Svájcnak, de az egy másik történet. A reménynek meg van egy olyan tulajdonsága is, ha karod, hogy sose veszik el.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

"Nem tudom, hogy képzeled vagy képzelik a kritikusok, hogy egy bolsevik iszonyat után, egyből egy jól működő demokráciára váltani lehet"

A Tanácsköztársaságról beszélünk, ami kb négy hónapig tartott? Ebből nem sikerült Hortynak 20+ év alatt kilábalni? Vagy valamit félreértek? :-)

"Nyilván ezt is taníthatja a tanár, de abba belekötni a NAT-ban, hogy "pozitív" a korszak megnevezése szvsz szánalmas."

Leírtam pár dolgot, ami nem volt pozitív (pl. diktatúra, antiszemitizmus, illetve a Horthy korszak vitt bele rossz oldalon a II. vh-ba, ami miatt Trinonon visszacsinálásának a lehetősége végleg elveszett). Ezek miatt sajnos nem lehet ezt a korszakot szimplán a "pozitív" jelzővel illetni.

"A háborút meg nem lehetett elkerülni, senkinek se sikerült csak Svájcnak, de az egy másik történet."

Ez sem ilyen egyértelmű de ne menjünk ebbe bele. Az biztos, hogy nem mindenki jött belőle ki olyan rosszul mint mi. Jobban is lehetett volna csinálni. Lásd pl Románok, akik szintén beléptek, ráadásul a rossz oldalon, csak épp időben váltottak. Vagy a Jugoszlávokon sem ment át úgy az orosz hadsereg, mint rajtunk. Vagy pl ha megnézed, hogy Budapesten milyen ostrom volt és mondjuk más környékbeli vásorokban milyen (pl Bécs, Bukares, Belgád), akkor látható a különbség. Lehetne még sorolni az ilyeneket

"Nekem nem jön át az "érv" a Trianon "vezérgondolattá" tételéről."

Abból nekem sem, amit idéztél. De ha megnézed a https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3288b6548a740b9c8daf918a399a0bed1… oldalon a NAT-ot, akkor szerintem az irodalomtanárok (több más dolog mellett) azt sérelmezik, hogy az irodalom tanítása elsődlegesen nem a hazaszeretetre tanításról szól, hanem magáról az irodalomról és annak szeretetéről.

 

pl idézet az új NAT-ból:"A magyar nyelv és irodalom tantárgyak kiemelten fontos területei a nemzeti öntudatra, önazonosságtudatra nevelésnek. Nyelvünk, közös történelmünk, keresztény alapú vallási és művészeti hagyományaink összekötnek bennünket: korokat, alkotókat, befogadókat és műveket. Egy kulturális hagyományhoz tartozunk, egy nemzet vagyunk."

 

 

Vagy ilyen van még az irodalomnál: "[a tanulónak] megalapozódik nemzeti identitástudata, történelmi szemlélete". Feltételezem, hogy ez az irodalomtanároknak idegen feladat. Persze ha egy matektanár kapná ez a feladatot az még idegenebb lenne, ez tény. Stb stb

 

De mondjuk ez is furcsa:"A magyar irodalom tantárgy tananyaga olyan normatív értékeket közvetít, amelyek a társadalom döntő többségének értékvilágát tükrözik". Mert a döntő többség a Barátok köztet nézi :-)

Talán feltűnt, hogy jelenleg az országban a többség nemzeti érzelmű és a jövőt nemzeti alapon képzeli el, ez tükröződik a NAT-ban. A többség, nem hiszi, hogy működik egy StarTrek féle multikulti világ. Nem feltétlenül azért mert rossz lenne, hanem mert az emberek nem alkalmasak rá, ezt bebizonyította a kommunista kísérlet, meg a történelem, mivel egy nagy birodalom sem marad fenn.

A nemzeti szemlélet nevelése nem "szakmai" hiba. Az ellenzők annak állítják be, de semmi köze az oktatás technikájához. Az irodalom és hazaszeretet nem kizáró kapcsolatban áll egymással.

 De mondjuk ez is furcsa:"A magyar irodalom tantárgy tananyaga olyan normatív értékeket közvetít, amelyek a társadalom döntő többségének értékvilágát tükrözik". Mert a döntő többség a Barátok köztet nézi :-)

Nem gondolom, hogy a cinizmus intelligens dolog, a többség sértegetése meg pláne nem az.

Jelenleg én nem találtam igazi szakmai ellenérvet, az olyanok meg, hogy a törökök ellen harcoló honvédő katonáink nem hősök, azt döntse el a diák, az közelít a hazaáruláshoz. Nekem a NAT "hiszti" szimplán politikai jellegű.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

A nemzeti szemlélet nevelése nem "szakmai" hiba. Az ellenzők annak állítják be, de semmi köze az oktatás technikájához. Az irodalom és hazaszeretet nem kizáró kapcsolatban áll egymással.

Nem áll kizáró kapcsolatban. De a magyartanár az magyartanár, nem történelem-, hittan- vagy művészettörténet-tanár. Ezért szakmai hiba.

(Disclaimer: anyám magyartanár.)

Aki angol nyelvet és irodalmat tanít, az meg nevelje a gyerekekbe az angol nemzeti szemléletet. Vagy az amerikait, attól függ milyen angol nyelvet tanít.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

"Talán feltűnt, hogy jelenleg az országban a többség nemzeti érzelmű és a jövőt nemzeti alapon képzeli el, ez tükröződik a NAT-ban"
Én is nemzeti érzelmű vagyok és még nagyon sokan mások is.

 

"A többség, nem hiszi, hogy működik egy StarTrek féle multikulti világ"
Nem tudom, milyen a startek féle multikulti, mert nem néztem. De ha akarok, kínait eszem vagy amerikait vagy magyart és naponta kb 5-10 különböző nemzetiségű emberrel dolgozom együtt. Dolgozam külföldön több évet, sok-sok szempont szerint is kényelmesebb életem lett volna, ha maradok és ennek tudatában is mégis hazajöttem. Szóval nekem ne papolj a multikultiról meg a nemzeti érzelmekről.

 

"ezt bebizonyította a kommunista kísérlet"
Ezt nagyon jó, hogy ideírtad, mert a kommunisták próbálkoztak ilyen mértékű népneveléssel, mint a mostani kormány. Nekik sem jött be. Nem tudom, hány éves vagy, de én még voltam kisdobos meg úttörő és sok millió másik ember is, aki most él. És hiába harsogták a szocialista népnevelést, ami hasonló a mostanihoz, az emberekről lepergett, amint vége lett a hatalmuknak.

 

"Nem gondolom, hogy a cinizmus intelligens dolog, a többség sértegetése meg pláne nem az."
A cinizmusnak nem sok köze van az intelligenciához, azonban ez amúgy sem cinizmus volt. A NAT-ban lévő "A magyar irodalom tantárgy tananyaga olyan normatív értékeket közvetít, amelyek a társadalom döntő többségének értékvilágát tükrözik" azért tényleg furcsa, ha te ezt nem érzed, miközben mondjuk a Barátok közt milyen népszerű, akkor  ezen most nem vitatkoznék.

A Star Trek univerzumban az emberiség az alapító tagja a Bolygók Egyesült Föderációja nevű galaktikus szervezetnek, ami ~150 bolygót és több tucatnyi fajt (főleg humanoidokat) foglal magába. A szervezet egyik alappillére a fajok közötti egyenlőség, ami egész jól működik is a föderáción belül. A Föld alapvetően megmaradt emberi bolygónak, de sok helyen (főleg a városokban) más fajok polgárai is jelen vannak békében. Léteznek azonban más birodalmak is, ahol egy domináns faj van, a többi faj (ha van egyáltalán) meg kvázi másodrendű. De mindig a Föderáció volt az az utópisztikus szervezet, ahol békében tudnak egymás mellett élni nagyon különböző kultúrák.

A rasszizmus egyébként gyakran körüljárt téma, aminek új mélységet ad az, hogy nem csak az emberek bőrszíne, hanem sokkal látványosabb, fajok közötti biológiai külsőségek is alapjai lehetnek a megkülönböztetésnek. Sőt, megjelenik a humanoid vs. nem humanoid, anyagi vs. nem anyagi, illetve a biológiai vs. android/robot rasszizmus is. Egyik részben meg volt egy olyan humanoid faj, ahol 3 nem volt. A 3. nem tagjai a faj lakosságának nagyon kis százalékát adták és csak a gyereket vállaló párokhoz "utalták" ki őket, mert termeltek valami fontos enzimet. Egyébként meg kvázi rabszolgák voltak a társadalomban (nem tanulhattak, és kvázi semmi joguk se volt). Szóval érdemes Star Treket nézni (nem a legújabbat, hanem a régebbieket) mert olyan kérdéseket feszeget, amire még mindig nincs kielégítő válasza az emberiségnek (sőt, néha inkább vissza is fejlődött a témában).

Szóval nekem ne papolj a multikultiról meg a nemzeti érzelmekről.

A stílus maga az ember...

Ezt nagyon jó, hogy ideírtad, mert a kommunisták próbálkoztak ilyen mértékű népneveléssel, mint a mostani kormány.

Ezt ugye nem mondod komlyan.

A cinizmusnak nem sok köze van az intelligenciához,

Pontosan ezt mondtam én is.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

"Ezt ugye nem mondod komlyan"

 

Döntsd el te az alapján, hogy a szocializmus alatt meg most mennyi pénz megy pl propagandára, akkor és most mennyire egy párt uralkodott úgy hogy minden más véleményt  figyelmen kívül hagy, mennyire központosítottak a döntések amelyek teljesen alsó szintekbe is beleszólnak, mennyire egy párt, sőt egy személy dönt, mennyire nem számít sőt üldözött a más vélemény vagy kritika, mennyire felülről irányított az ügyészség stb stb.

 

Ha el próbálsz vonatkoztatni attól, hogy ezt a (z esetkeg) kedvenc pártod a fidesz műveli és kiveszed az érzelmeidet, akkor a csak hideg fejjel racionálisan nézve szerinted ez nem hasonlít egyre jobban a szocializmusra ilyen szempontból?

Többet éltem a kommunizmus alatt mint te, ebben biztos vagyok. Ha úgy véled összpontosítható a két rendszer akkor óriásit tévedsz. Ha régi rendszerben lennénk te már börtönben ülnél, vagy kiestél volna egy vonatból.

Úgy látom sámán, vagy esetleg látó vagy, és tudod mi a kedvenc pártom és mire szavaztam. Ki is személyeskedik?

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

A tisztelet nem kérni, vagy követelni szokás hanem hanem kiérdemelni. A beszólogatás nem a jó irány.

A válaszom pedig nyomokban sem. Nekem kellett a láng gépgyárban mozgalmi dalokat hallgatni munka előtt, a suliban meg a földrajz tanár kérdésére, hogy mi a különbség nyugat és kelet berlin között azt felelte az osztálytársam, hogy az egyikben trabantok a másikban mercik szaladgálnak. A szülőket behítvták politikai továbbképzésre. Szóval köszönőviszonyban sincs a két rendszer.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

Nem beszólás volt, feltettem egy egyszerű kérdést, de valamiért nem akarsz vagy nem tudsz válaszolni.

 

De akkor most mit is jegyezhetek fel érvként a jelenlegi rendszer mellett? Hogy bár afelé haladunk de szerencsére itt még nem kell mozgalmi dalokat énekelni munka előtt? :-)

 

Értem, hogy dühös vagy a szocialista/kommunista rendszerre. Azt nem értem, hogy nem veszed észre, hogy a jelenlegi egyre jobban arra hasonlít. Ez ezért lehet, mert a jelenlegi harsogja leginkább, hogy utálja a szocializmust? Ennyi elég is? Miközben a kommunisták módszereit kezdik használni és egész sok volt MSZMP-s ül a fideszben egész magas szinten is?

 

De természetesen el kell fogadni, hogy ezektől függetlenül te így gondolkodsz.

Tessék már a KISZ tábornak is van fideszes megfelelője:

https://444.hu/2020/02/12/a-kormany-16-18-eveseket-taboroztatna-tudatfo…
https://hvg.hu/itthon/20200212_Kozpenzen_milliardokert_szervezne_a_korm…

 

Ha esetleg nem ismernéd a Magyarságkutató intézetet, akkor az egy áltudományos mantrát nyomó szervezet, amit persze a jelenlegi hatalom pénzel és nagyon is kedveli. A kommunisták se szerették a tudományt se a történelmet, ők is igyekeztek mindkettőből alternatív változatot csinálni. Gondolom, ezt nem érted és valószínűleg ezért nem érted a NAT-tal kapcsolatos tiltatkozások lényegét sem.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2531903543605799&id=1…

 

ha jól tudom, évi 1.3 milliárd megy erre a dologra. Meg is van az eredménye :-) (nehéz tudományosnak nevezni egy ilyen szervezetet :-) )

 

"

A Magyarságkutató Intézet munkatársai is köszöntötték a Fény születését

Hosszú évek óta nőtte ki magát a magyarság egyre rangosabb zarándokhelyévé a Makovecz Imre tervei alapján készült, 2006-ban felszentelt, 2007-ben átadott pilisszántói Boldogasszony-kápolna, nem függetlenül a település az ügy iránt elkötelezett egykori polgármestere, Szőnyi József elhivatott közreműködésétől, aki már egy könyvben is összefoglalta a zarándokhely érdekében kifejtett munkájának eddigi eredményeit.

https://www.magyarmenedek.com/…/Mit_uzen_a_Pilis__-_Szonyi_…

Ő is azon dolgozik, hogy a Kárpát-medence két szent hegye, a Hargita és a Pilis – s velük együtt a csíksomlyói Babba Mária és a szántói Boldogasszony két kegyhelye – egyre inkább együttesen jelen legyen a magyarok ősi öröksége, ősi hite iránt elkötelezettek gondolkodásában.

Kivételes helyzetben van, s ő felnőtt a feladatához – neki is köszönhetjük, hogy évről évre egyre nagyobb tömeg köszönti a Csillagösvényen át a magasba kapaszkodva arról a helyről a Fény születését december 21-én a téli napforduló ünnepén, amely helyen már századok, de akár évezredek óta is ezt tették őseink a Kárpát-medencében.

A hely kivételes adottságai ugyanis félreismerhetetlenek – bárki számára láthatóan jelét adva annak, hogy áldás van azon a tájon, ahol ilyen módon lehet fogadni a Fény születését.

A szántói Boldogasszony Makovecz Imre tervezte kápolnája pontosan kifejezi az az áhítatot, amelyet ezen a helyen érezni illik. A Boldogasszony-kápolna kelő nap felé nyitott tájolása tisztelgés Őseink csillagvallási öröksége előtt. A Pilisi Lélekharanghoz, a Boldogasszony-kápolnához, és Pilis Keresztjéhez felé vezető út – a Csillagösvényen katolikus szentjeinkkel és Árpád-házi szakrális királyainkkal – pedig tisztelgés a Szent István-i Magyarország ezeréves keresztény államisága előtt.

Felesleges is lenne itt bármit szétválasztani múltunk ősvallási és szintén ősi keresztény mélyrétegeit látva abból, ami Pilisszántón végérvényesen összetartozónak látszik: mert számunkra az a legfontosabb, hogy itt, a piliszántói Boldogasszony-kápolna előtt igaz magyar érzéssel, igaz magyar nemzettudattal lehet köszöntenünk minden évben a Fény születését. Azt remélve, hogy a nap feljöttét üdvözlő harangszó, majd az utána felcsendülő magyar himnusz mindig is a magyar életerő újjászületését üzeni meg mindenkinek, aki jelen van ezekkel az áldott Nap fényével ékes pillanatokban. Hogy közösen tegyünk hitet a magyar megmaradás minden reménye mellett. S közösen gyújtsunk gyertyákat a Boldogasszony-kápolnában, hogy a kelő nap Isten teremtette fénye és az ott összegyűlt ünneplő tömeg minden kis mécsese ugyanazt a fényt erősítse és szolgálja.

Idén a Magyarságkutató Intézet munkatársai is kint jártak, hogy lássák és köszöntsék a Kis-Kevély és a Nagy-Kevély közötti bölcsőben megszülető Fényt. Ők is azok közé tartoznak, akik december 21-én és december 22-én is kint járnak a Pilisben, hogy a felhők járására is figyelve minél több alkalmuk legyen a csoda megfigyelésére.

Idén, 2019-ben a december 22-i napfelkelte hozta el a Fény születésének jól látható csodáját, s erről több képpel is szolgálhatunk.

A mai napra rendelt csoda, a magyar Fény születése a pilisszántói Csillagösvény tetejéről, a Boldogasszony-kápolna mellől nézve fotókon látható.

December 21-én, a Fény születésének ünnepén Pilisszántón már most kiosztották azt a hirdetményt, amely szerint a Csíksomlyóval közös pünkösdi misékhez csatlakozva a pilisszántói Boldogasszony-kápolnánál a Nemzeti Összetartozás Miséjét hívják össze, amelyek Zahar Béla pásztói esperes plébános mutat be 2020. május 30-án fél 12-kor. A Nemzeti Összetartozás Miséjét a Kárpát-medence két szent hegyére, a Pilisbe és a Hargitára zarándoklók közös könyörgésének szánják a csíksomlyói Babba Mária és a szántói Boldogasszony hazánkat óvó és védő szeretetéért, népünk egységéért. Az épp száz esztendős, gyászos trianoni tragédia emlékével is szembenézve, de a nemzeti összetartozást ünnepelve a magyar jövőt is szüntelenül újjáteremtve.

A hely adatai:

A Kis-Kevély 488 méter magas sasbérc a Pilis hegységben, a vele közös hegytömböt alkotó Nagy-Kevélytől északnyugatra.

A Nagy-Kevély egy 534 méter magas sasbérc a Pilis hegységben. Délre tőle Pilisborosjenő, északnyugatra Csobánka, északkeletre Pomáz, keletre Budakalász, délkeletre Üröm található.

A pilisszántói Boldogasszony-kápolnához felvezető Csillagösvény ikonikus magyar hősei és szentjei: Nimród, Attila, Árpád, Szent István, Szent László, Boldog Özséb és Hunyadi Mátyás.

"

áltudományos mantrát nyomó szervezet

Gondolom, ezt nem érted

Személyesen ismerem az említett intézmény egyik vezetőjét, de nem veszem sértésnek amit írtál, mert, kezdem azt gondolni, hogy a 444 újságírója vagy. Lehetett volna egy érdekes vita ebből a topicból, de a stílusod nekem túl személyeskedő, alpári és primitív. Tudom, hogy szeretnéd a múltat végképp eltörölni, meg, hogy a rabszolgahad induljon veled, de ez nem fog működni. Felesleges reagálnod, mert nem fogok válaszolni neked, úgysem fognak közelíteni az álláspontjaink. 

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

"de a stílusod nekem túl személyeskedő"

Ne haragudj, de ha személyeskedni akartam volna csak annyit írtam volna, hogy már  Az üvegház elmélet úgy hülyeség ahogy van? topicban mutatott teljesítményed alapján is észre lehetett venni, hogy nem vagy egy észkombájn :-)

A válaszom pedig nyomokban sem.

Néhány irány, amiben hasonlóságok felismerhetőek:

- Döntések központi szintre emelése, szubszidiaritás elvének figyelmen kívül hagyása
- Pályázatoknál, engedélyezésnél a szempontrendszer nem átlátható, lehetőséget biztosítva a politikai alapon történő döntéshozatalra (például az alternatív iskolák engedélyéről az oktatásért felelős miniszter saját belátása szerint dönt. Hasonló példa a nemzeti dohánybolt pályázatok elbírálása.)
- A rendszerváltás óta nem volt ekkora propaganda és cenzúra az állami televízióban és rádióban. Tiltólistán lévő interjúalanyt nem hívhatnak meg, ha mégis szerepelne a felvételen, akkor kiretusálják. Ha mostanában felbukkana egy fideszes "öszödi beszéd" vajon leadná-e azt a Magyar Rádió?
- Hatalmi ágak összefonódása.

Én úgy gondolom, hogy nem nyomokban fedezhető fel, hanem annál nagyon arányban.
Az ügynöklisták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot rendre leszavazzák. Miért?

"A nemzeti szemlélet nevelése nem "szakmai" hiba. "

A szakmai hiba ezt az irodalomban és a történelemben ilyen szinten csinálni. Mert az irodalom oktatásnak nem ez a célja. Vagy akkor szerinted a matek vagy fizika órákon is a nemzeti öntudatot kellene növelni? Ráadásul nagyon sok híres matematikusunk és fizikusunk volt, ott még bővebb is lenne a kör, amiből válogatni lehet.

 

De újra mondom, hogy ez a fajta módszer a kommunisták módszere, ők próbálkoztak az emberek ilyen formájú nevelésével. Nem jött be, mert az embereknek nem azért lesz egészséges nemzettudatuk, nem azért fogják szeretni az országot. Ebben az egészben az a szomorú, hogy ilyen alapvető dolgokat nem értenek ennyire fent ülő döntéshozók.

Mer hogy is csinaljak a nyugaton? Egyetemes tortenelmet alig-alig tanulnak, csak a sajat tortenelmuket ugy-ahogy.

Nem egy kolleganak mondtam, hogy "tudod, az etruszkok". Azok meg neztek uveges szemmel. "Hat azok, akik a romaiak elott voltak eszak-italiaban es a romai birodalom annak a kulturanak az alapjaira epult". Semmi... "De akkor Sziszifuszrol csak hallottatok, akit az istenek megatkoztak azzal, hogy egy nehez, ertelmetlen dolgot kell elete vegeig csinalnia". Ja, hogy arrol! Na arrol se hallottunk.

Se brit, se portugal nem hallott ezekrol (eddigi merites).

Szoval meg mindig tobbet tanulunk a vilag torteneseirol, mint a nyugatabbiak? Azert szerintem az nem rossz.

Hogy most altalanosban csak a nyertes csatak kerulnek _kotelezoen_ emlitesre (azaz a tanar - gondolom - kiegeszitheti az extraval, ha ugy erzi, van ra ideje)? 16 eves korig ugyis tankoteles a gyerek (es ugye 18 lenne a kivanatos az ellenzek (egy resze) szerint), ami azt jelenti, hogy normal esetben a kozepiskola feleig eljutott, azaz boven hallott a kiterjesztett verziorol is. Mivel 16 evesen nem rugjak ki azonnal (mint ahogy attol a blogolok a 2010-es evek elejen rettegtek), ezert jo esely van arra, hogy a diakok nagy resze nem csak a nyertes, hanem a vesztes csatakrol is eleget hallott...

bizonyára hallott. Csak nem a tanórákon, mert az egyik fő kritika, hogy az óraszámhoz képest nagyon sok a tananyag és nem lesz olyan, hogy "ha lesz rá ideje". Másrészt milyen dolog már az, hogy csak a győztes csatáról beszélünk? Mit akarunk ezzel tanítani a gyereknek? Hogy mi mindig győzünk? Vagy mit? Mert a tények nem ezt mutatják. Vagy azt várom az iskolától, hogy hazudjon? De tényleg, mit? A következő lépés az, hogy matekból csak a páros számokat lehet majd tanulni? Vagy olyan lesz, mint amikor a Csinibabában Simon bá' nem meri kimondani, hogy az ötös lottó egyik nyerőszáma az 56? De most komolyan...

 

"5. Képek és portrék az Árpád-kor történetéből: történetek a magyarok eredetéről; honfoglalás és kalandozások; Szent István és a magyar állam; Árpád-házi királyportrék; Árpád-kori szentek; Árpádkori győztes harcok és csaták; Magyarország koronázási jelvényei. 6. Képek és portrék a középkori magyar állam virágkorából: magyar királyportrék a 14–15. századból; Hunyadi János, a törökverő; Hunyadi Mátyás, a reneszánsz uralkodó"

 

"5. A magyar nép eredete és az Árpád-kor: magyar őstörténet és honfoglalás; az államalapítás; a magyar állam megszilárdulása az Árpád-korban. 6. A középkori Magyar Királyság fénykora: az Anjouk; a török fenyegetés árnyékában; Hunyadi Mátyás; a magyar középkor kulturális hagyatéka."

Mit akarunk ezzel tanítani a gyereknek? Hogy mi mindig győzünk? Vagy mit?

Hagyjal mar, hat az egyik legdepressziv nemzet vagyunk, magas ongyilkossagi rataval, a vilag(?) legszomorubb himnuszaval, ahol a sirva vigadas nemzeti sport... lehet nem artana vegre ezt elkezdeni valahogy probalni kiegyensulyozni.

Az idezetek amugy a tortenelem, vagy a magyar-tortenelem temakoret olelik fel? Azaz van-e mellette egyetemes tortenelem is, vagy ez az ossz, amit 1-8 tanulnak?

A történelmünket fel kell dolgozni. Azt kellene, hogy segítsék a politikusok. Pl Trianon még most sincs feldolgozva, kibeszélve, sajnos ehhez kevés a mostani kormány, de az összes eddigi sem volt erre képes. A mostani max annyival rosszabb, hogy ezt erősen kihasználja, de alapvetően ebből a szempontból mindegyik béna volt eddig.

 

Te most trollkodsz? :-) Azért azt meg ugye nem gondolod komolyan, hogy a történelemhamisítás (kicsit szalonképesebben: emlékezetpolitika) lenne az út az öngyilkosságok számának csökkenéséhez?

 

" Az idezetek amugy a tortenelem, vagy a magyar-tortenelem temakoret olelik fel? Azaz van-e mellette egyetemes tortenelem is, vagy ez az ossz, amit 1-8 tanulnak? "
hajrá (érdemes beleolvasni, ha már erről beszélgetünk :-) ): https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3288b6548a740b9c8daf918a399a0bed1…

Trianon még most sincs feldolgozva, kibeszélve, sajnos ehhez kevés a mostani kormány, de az összes eddigi sem volt erre képes.

Akkor most azt mondod, hogy helyes, hogy a NAT-ban sok Trianoni téma van? Mert ez az egyik nagy "ellenérv".

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

A Trianonon való kesergés nem gyógyítja a sebeket. Ideje lenne mással próbálkozni. Én a NAT-ot olvasva nem látok mást.

Ez történik most, legalább beszélünk róla és talán megértik a fiatalok, hogy a székelyek nem románok. Pont a sebgyógyítással próbálkozik a NAT. A megemlékezés meg nem kesergés.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

ezert jo esely van arra, hogy a diakok nagy resze nem csak a nyertes, hanem a vesztes csatakrol is eleget hallott...

10 éve még szöveges, kifejtendő tétel volt a Mohácsi csata az érettségin, mára nem is kell tanítani? Mi lehet az oka annak, hogy mára nem hogy nem érettségi tétel, de nem is kell tanítani?

Marmint hol nem kell tanitani? Altalanosban, vagy erettsegiig? 

Sehol. Egyáltalán nem szerepel a NAT-ban.

Amugy mik vannak az erettsegi tetelekben? Nem lett esetleg valami kurrensebbel helyettesitve?

Szövegértés? Nem az érettségi tételek között nem szerepel (azt addig nem tudod, amíg meg nem írták), hanem a NAT-ban. Vagyis ami 10 éve még érettségi tételben kifejtendő szöveges feladat volt, az szerinted mára annyira elavult, hogy említésre sem érdemes?

A narrativat mondjuk nem artana egyeztetni. Ha a kormany celja a nem letezo migransokkal valo riogatas, akkor az egyik legfontosabb dolog amit tanithatnanak az Mohacs lenne, amit allitolag ezutan meg veletlenul se fognak erinteni.

Szoval valamelyik allitas nem igaz.

Azt tudod, hogy az elso vh. ota azert eltelt mar 100 ev? Es azt, hogy mi ugyan mindent reszletesen megtanultunk meg a 2000-es evek elejen, de valahogy a II. vh utani idoszakra alig maradt ido... erettsegire is kell keszulni, ugye. mar pedig az a tudas valoszinuleg jobban jonne igy felnott fejjel, mint az, hogy pontosan mi tortent a kozepkorban...

" de valahogy a II. vh utani idoszakra alig maradt ido... erettsegire is kell keszulni, ugye. "

csak nem azt akarod mondani, hogy sok volt a tananyag az óraszámhoz képest? Mert a bírálók szerint ez most még annál is rosszabb az új NAT-ban.

 

Ne haragudj, hogy ezt mondom, de amit Mohácsról írsz, azt elég nehéz komolyan venni. Kb olyan, mintha kimaradna Trianon a történelmünkből.

Ajánlom neked Herman Ottó - A MAGYAR NÉP ARCZA ÉS JELLEME című könyvét. Kb. 1902-ben jelent meg.

Ekkor már vidékre kellett menni keresni magyarokat. Annyi mindenkit befogadtunk... aka ekkor már több száz éve működött a StarTrek féle multikulti világ.

Szerintem összekevered a magyar állampolgárságú személyeket  a magyar származású személyekkel.

Amúgy az egész Monarchia a StarTrek féle multikulti világot tükrözi... Erdély főként az évszázadokon keresztüli befogadásával...

Sic itur ad astra!

"Ez nettó baromság. A két háború között egy szétrombolt országból épültünk újra és még arra is volt erőnk, hogy visszaszerezzünk területeket. Ezt hogy kéne nevezni?"

 

Most végeztem a https://www.libri.hu/konyv/ungvary_krisztian.horthy-miklos-17.html könyvvel. Az alapján pl elég más kép jött le (ok, azért nem lepődtem meg). Van benne egy-két tanulság, javaslom.

Egy szó sincs benne a diadalmas Békemeneteinkről, amelyekkel megvédtük a fülkeforradalom vívmányait, szóval nem lehet jó a történelem tanítására.

másoljuk ide az aláírókat:

 

Aláírók:

ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Intézeti Tanácsa

ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, magyartanári munkaközösség

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, magyartanári munkaközösség

ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, magyartanári munkaközösség

ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, Magyar Irodalomtudományi Tanszék, Szombathely

ELTE Bolyai Gyakorló Gimnázium, Szombathely, magyartanári munkaközösség

Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Irodalomtudományi Tanszék

Miskolci Egyetem BTK Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete

Pécsi Tudományegyetem BTK Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete

Dr. Fazakas Gergely Tamás intézetigazgató egyetemi docens (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Áfra János egyetemi tanársegéd, helyettesítő oktató (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Balajthy Ágnes egyetemi tanársegéd (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Baranyai Norbert egyetemi adjunktus (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Bényei Péter egyetemi docens (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Bódi Katalin egyetemi docens, intézetigazgató-helyettes (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Bodrogi Ferenc Máté egyetemi adjunktus, intézeti titkár (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Debreczeni Attila egyetemi tanár, az MTA levelező tagja (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Fodor Péter egyetemi adjunktus (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Gönczy Monika tudományszervező (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Száraz Orsolya egyetemi adjunktus (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Szirák Péter egyetemi tanár (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. S. Varga Pál egyetemi tanár, az MTA rendes tagja (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Imre László professor emeritus, az MTA rendes tagja (Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Dr. Márkus Béla az MMA levelező tagja, nyug. egyetemi docens (Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Szerkesztve: 2020. 02. 19., sze - 07:00

https://revizoronline.com/hu/cikk/8313/velemeny-a-nemzeti-alaptanterv-i…

van benne több név is a  Pázmány Péter Katolikus Egyetemről:

 

Bazsányi Sándor – PPKE BTK Esztétika Tanszék

Thimár Attila – PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Angyalosi Gergely – DE BTK Esztétika és Etika Tanszék 
Áfra János – DE BTK Irodalom- és Kultúratudományi Intézet
Bacsó Béla – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Boldizsár Ildikó – EKE BMK Irodalomtudományi Tanszék
Czigányik Zsolt – ELTE BTK, Anglisztika Tanszék
Csobó Péter – NYE TFI Filozófia Intézeti Tanszék
Darab Ágnes – ME BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Darida Veronika – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Dánél Mónika – ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék
Fűzfa Balázs – ELTE Szombathely BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Gács Anna – ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék
Gálosi Adrien – PTE BTK Esztétika Tanszék
Gárdos Bálint – ELTE, Anglisztika Tanszék
Görföl Balázs – PTE BTK Esztétika Tanszék
Györffy Miklós – ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék
Hermann Veronika – ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék
Horváth Csaba – KRE BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Kappanyos András – ME BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Kardeván Lapis Gergely – PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Kertész Noémi – ME BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Király Edit – ELTE BTK Német Nyelvek Irodalma Tanszék
Kiss Noémi – ME BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék 
Kőrizs Imre – ME BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Krupp József – ELTE BTK Latin Tanszék
Ladányi István – PE MFTK Irodalom- és Kultúratudományi Intézeti Tanszék
Müller Péter – PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék
Nemes Z. Márió – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Onder Csaba – EKE BMK Irodalomtudományi Tanszék
Pataki Elvira – PPKE BTK Klasszika-filológiai Tanszék
Pintér Tibor – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Radnóti Sándor – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Sajó Sándor – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Seláf Levente – ELTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszék
Seregi Tamás – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Somlyó Bálint – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Somogyvári Lajos – PE MFTK Tanárképző Központ
Szajbély Mihály – SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
Szentesi Zsolt – EKE BMK Irodalomtudományi Tanszék
Szilasi László SZT BTK Magyar Irodalmi Tanszék
Tamás Ábel – ELTE Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék
Teller Katalin – ELTE BTK Esztétika Tanszék
Timár Andrea – ELTE BTK Anglisztika Tanszék
Vajdainé Horváth Zsuzsa – PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszék
Valastyán Tamás – DE BTK Esztétika és Etika Tanszék
Vörös István – PPKE BTK Esztétika Tanszék

https://www.valaszonline.hu/2020/02/13/nat-vita-oktatas-gimnaziumigazga…

 

"Nyilvánvaló volt, hogy ebből így politikai ügy lesz; hajlamos vagyok tehát a kormányzatot felelőssé tenni a mostani konfliktusokért, nem pedig az okkal, ok nélkül liberálisnak bélyegzett érdekképviseleteket. Rogán Antal és Habony Árpád nyilván csapkodja a térdét örömében, hogy sikerült ideológiai háborút kreálni a NAT-ügyből is, hogy újra összecsapnak az állítólagos nemzetiek meg az állítólagos nemzetellenesek; ez a taktika eddig bejött a propagandafelelősöknek"

Nagyon érik a középiskolai kancellárok intézményének bevezetése...

Én csak azon csodálkozom, hogy magáról a szakmánkról semmi szó nem esik a topikban.

Rendben van a NAT-ban az informatika, valamint a hozzá kapcsolódó tudományágak, mint mondjuk a matematika, vagy természettudományos tárgyak? 

A gimnáziumi informatikaoktatás fő témakörei:

 • Az informatikai eszközök használata: 4 óra
 • Alkalmazói ismeretek: 30 óra
 • Problémamegoldás informatikai eszközökkel és módszerekkel: 10 óra
 • Infokommunikáció: 6 óra
 • Az információs társadalom: 8 óra
 • Könyvtári informatika: 6 óra

Összesen: 64 óra

Szerinted rendben van? Főleg az arányok: több időt szánnak arra, hogyan kell audio/video anyagot szerkeszteni, mint hogyan keress információt, illetve állapítsd meg egy forrás megbízhatóságát.

Talán ha számítógép-kezelésnek hívnák a tantárgyat, rendben lenne. De ez nem informatika. Sosem volt az.

Pontosan erre céloztam, csak mindenki úgy csinál, hogy az irodalom, meg a történelem oktatás a nagyon nagy baj. Én nem mondom, hogy ott nincs helye vitának, csak egy IT-s szakmai fórumon talán a minket érintő dolgokat kellene kitárgyalni, mert ahhoz sokkal jobban értünk, mint az irodalomhoz. 

Én azt tartanám jónak, hogy ha a matematikai, fizikai... stb problémákat oldanának meg számítógéppel, valami programozással egybekötve. Nem arra gondolok, hogy software fejlesztőket kell képezni, hanem bizonyos problémákat, hogyan oldunk meg. Igen itt benne van a hiteles adatok keresése is. Van már itthon olyan képzés, ami mondjuk újságíróknak mutat alap DataScience-t.

Nyilván az én meglátásom sarkos, de talán el lehetne indulni rajta és egy jó kis szakmai vitát lehetne belőle kerekíteni, ezért is fogalmaztam meg ilyen provokatív felvetést. 

"... több időt szánnak arra, hogyan kell audio/video anyagot szerkeszteni, mint hogyan keress információt, illetve állapítsd meg egy forrás megbízhatóságát."

nem lenne túl jó, ha az emberek csak úgy meg tudnák állapítani egy forrás megbízhatóságát, teljesen érthető, hogy nem erőltetik az új tantervben sem.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Ez a kimenő rendszer (a 64 óra 9-10-ben heti 1-1 óra). Az új szerint 2+1+2 lesz, azaz kb. 160 óra, a témakörök:

FŐ TÉMAKÖRÖK AZ 5–8. ÉVFOLYAMON
1. Algoritmizálás és blokkprogramozás
2. Online kommunikáció
3. Robotika
4.Szövegszerkesztés
5. Bemutató-készítés
6. Multimédiás elemek készítése
7. Táblázatkezelés
8. Az információs társadalom, e-Világ
9. A digitális eszközök használata

FŐ TÉMAKÖRÖK A 9–12. ÉVFOLYAMON
1. Algoritmizálás, formális programozási nyelv használata
2. Információs társadalom, e-Világ
3. Mobiltechnológiai ismeretek
4. Szövegszerkesztés
5. Számítógépes grafika
6. Multimédiás dokumentumok készítése
7. Online kommunikáció
8. Publikálás a világhálón
9. Táblázatkezelés
10. Adatbázis-kezelés
11. A digitális eszközök használata

Remélem, ez tetszetősebb ;)

Magyar Közlöny, 2020/17, 429. oldal, a 2020-as NAT - azt hittem, arról beszélünk. Meg  ugye nem informatika már a tárgynak a neve, hanem "Digitális kultúra". Kerettanterveket (ahol a témakörökre bontott, javasolt óraszámok is vannak) meg itt találsz.

És te honnan vetted?

<troll>Főleg az arányok: több időt szánnak arra, hogyan kell audio/video anyagot szerkeszteni, mint hogyan keress információt, illetve állapítsd meg egy forrás megbízhatóságát. :) </troll>

Meg  ugye nem informatika már a tárgynak a neve, hanem "Digitális kultúra".

Nos, igaz, tényleg nem figyeltem, az informatikára kérdeztek, az pedig csak a 2012-es NAT-ban szerepel. Maga a kormany.hu közleménye sem helyesen említi: „A digitális kultúra, a korábbi informatika, valamint a technika tantárgyak is megújulnak.” (Bár a mai elvárt írásminőség következtében nem csodálom, hogy a fogalmazónak nem sikerült helyesen kifejeznie magát, valahogy így kellett volna: Az informatikát felváltja a digitális kultúra, valamint a korábbi technika tantárgy is megújul.)

Átfutottam a digitális kultúra tárgy tanterveit. Egészen előremutató, kár, hogy pl. a fiam (most megy középiskolába) és az unokaöcsém (most megy felsőbe) már nem fog tanulni arról, amivel te „trollkodsz”, mert ezt a témát „kivégzik” alsó tagozatban, felsőben és középiskolában nagyjából az említés szintjén kezelik. szóval az állítás továbbra is igaz (csak most multimédiás elemeknek/dokumentumoknak hívják).

Valóban. Bár gondolkodtam (néha szokásom), és nem vagyok arról meggyőződve, hogy a forráshitelességmegállapítás ismeretet feltétlen az informatikába (vagy bárhogy is nevezzük) kellene beletuszkolni, vagyis nem csak abba. Ugyanúgy az információkeresést sem. Hiszen az informatika térhódítása előtt is fontosak voltak ezek a "skillek", bár tény, hogy most nagyobb a jelentőségük.

Szerintem ezeket (nem külön tananyagrészként) inkább törin, természettudományokban (áltudományok) meg akár osztályfőnöki órán kellene elővenni (lehet, jövő héten meg is próbálom :) ).

Nos, tökéletesen egyetértek. Az igazság az, hogy ami az informatika, illetve most a digitális kultúra tárgyban szerepel, jelentős részben nem oda való.

Valahogy nem érzem informatikai témakörnek sem a tipográfiát (amit szövegszerkesztés címszóval próbálnak szarul tanítani), sem a videovágást. Ezeknek pl. a rajz és vizuális kultúra tárgyban lenne a helyük.

Szóval igen, jobb lenne, ha a digitális kultúra tárgy jelentős részét integrálnák más tárgyakba. Csak ahhoz arra lenne szükség, hogy a NAT rendelkezzen egy „vízióval”, egy „nagy egésszel”, hogy mit és hogyan kellene a mai gyerekeknek megtanítani, mire van szükségük a 21. században. És ezután, mikor a témák bontása kb. kerettanterv szinten megvan, na, akkor kellene az egészet tantárgyakba rendezni. Ezután az új NAT szerint át kell alakítani a tanárképzést az új szakok szerint, a jelenleg pályán lévőket pedig átképezni. Ez jelentős idő és energiabefektetést igényel, közös utak keresésével, általában véve szakmai konzultációk tömkelegével jár. Az új NAT-ot publikálása után leghamarabb 3-5 évvel (l. tanárképzés) lehetne bevezetni. Az egészet évente célszerű lenne felülvizsgálni, és ha szükséges, igazítani rajta úgy, hogy közben nem csesznek ki az érettségi előtt állókkal. Nem lehet úgy, hogy bezárunk tantárgyanként (amik azért pont azok, amik, mert valaki akár egy személyben úgy döntött) X embert egy szobába, akik titokban összeollóznak valamit, aztán azt egészet hirtelen lehozzuk a közlönyben, és aki szerint ez nem jó, az Gyurcsányista/Orbánista/szélsőjobbos/szélsőbalos/buzi/cigány/Soros/stb.

azt egészet hirtelen lehozzuk a közlönyben

Nem volt az annyira hirtelen. 2018. augusztus végén adtak ki egy NAT-tervezetet (tehát nem véglegest), ami 2019. szeptemberétől lehetett volna érvényes, amit a nagy tiltakozások hatására elvetettek. A most kiadott NAT mat-fiz része gyakorlatilag a 2018-as NAT, sok újdonság nincs benne. Talán az infó (vagy bárhogy is nevezzük) se változott sokat ahhoz képest, viszont a többi tárgyat nem tudom.

amit szövegszerkesztés címszóval próbálnak szarul tanítani

Szerintem néhány óra LaTeX már beleférhetne, így lehetne némi tipográfia is :D

Nem volt az annyira hirtelen.

Ahogy vesszük. De gyakorlatilag senkivel nem egyeztettek. A saját maguk által egyeztetésre kijelölt NPK-val sem. Küldtek nekik egy levonatot, ők jelezték, hogy nem lesz ez így jó, aztán hipp-hopp, egyszer csak lejött a közlönyben.

Szerintem néhány óra LaTeX már beleférhetne, így lehetne némi tipográfia is 

Nem mindegy, melyik program kezelését tanulja meg? Mindegyiket lehet tipográfiai alapismeretek nélkül használni, ahogy azt tették eddig, és tenni fogják az új tanterv szerint is. (Azon egyszerű okból, hogy a tipográfia egy művészeti szakág, semmi köze az informatikához, ahogy a digitális kultúrához sem. És tipográfiai ismeretek elsajátításához szükséges gyakorlásra a LaTeX csak egy kicsit rosszabb, mint a Word, ami viszont elég rossz.)

2012-es NAT-hoz tartozó kerettantervek - nyisd meg a kémiát, keress rá a "pálinka" szóra. Remélem, a "tanárként dolgozó olvasó" nem kémiát tanít :)

A pálinkafőzés egyébként a felsős kémia kerettanterv eddig hatályos változatai közül eddig csak az egyik "B" jelű változatban volt megtalálható.

Én az "A" változatban is megtaláltam. Hiteles újságírás :)

"A médiában nyilvánosságot kapott kritikák egy része és az ezekre született reakciók azt a téves képzetet kelthetik, hogy a Nemzeti Alaptanterv körüli vita elsősorban ideológiai-világnézeti kérdésekről szól. Határozottan kiállunk amellett, hogy az alaptantervvel és a kerettantervekkel szemben világnézeti meggyőződéstől függetlenül, szakmai alapon indokolt és kívánatos a sok szempontú, lényeget érintő kritika. Sürgősen meg kellene teremteni azt a fórumot, ahol a tanterv szakmai vita tárgyát képezheti, nem pedig politikai érdekek eszközeként szolgál.."

Már meg is van a "válasz":

 

https://444.hu/2020/02/28/a-reformatus-egyhaz-szerint-politizalnak-es-l…

 

 

"Az Origo úgy fordítja le az egyházi elöljárók nyilatkozatait, hogy 

„egy oktatási intézmény néhány tanárának bíráló levele”

nem képviseli „a katolikus, valamint a többi egyházi iskola álláspontjának az egészét, ez csupán egy magánkezdeményezés, semmi több annál.” A tanárok által kiadott nyilatkozat egyébként egyszer sem állítja, hogy ez lenne a hivatalos egyházi vagy oktatási intézményi álláspont, úgy is kezdődik, hogy „Mi, egyházi iskolákban dolgozó alulírott pedagógusok...”

És mivel csak „néhány tanárról” van szó, a kedves olvasó gyorsan végigpörgetheti az állásfoglalás oldaláról idemásolt névsort. (szerk. azóta update-elve)

 

Az aláírók névsora

Amennyiben egyházi iskolában tanít, és támogatni kívánja az állásfoglalást, kérjük, töltse ki a névsor alján található űrlapot.

A budapesti Piarista Gimnázium tanárai közül:

 • Acél Zsolt
 • Bán Róbert
 • Bukor János
 • Gelencsér László
 • Horváth Bálint Pál
 • Kiss Gergely
 • Koós Levente
 • Koncz Péter
 • Kormos Zoltán
 • Kuroli László
 • Márialigeti Kristóf
 • Márkus Roland
 • Melegh Béla
 • Dr. Mjazovszky Ákos Attila
 • Molnár Lehel
 • Moór István
 • Némethné Hevenesi Anna
 • Pehartz Tamás
 • Posta István György
 • Sághy Ádám
 • Szabó Dániel
 • Szakál Ádám Márton
 • Székely Zoltán
 • Szőke Máté Tibor
 • Tegzes Emese
 • Tüskés Tünde
 • Ujházy András
 • Újhelyi Zsigmond
 • Ullrich Magdolna
 • Urbán János
 • Urbán Péter
 • Valaczka András

A kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda tanárai közül:

 • Ábel István
 • Agócs Andrea
 • Bodza Pál Tamás 
 • Bodzáné Kutas Rita
 • Bogár-Szabó Ádám
 • Csenki Nikolett 
 • Csonka Zoltán 
 • Csujáné Kocsis Julianna
 • dr. Urbánné Lehoczki Adrienne
 • Erdős Anita
 • Fehérvári Gábor
 • Galikné Bertus Annamária
 • Gáspár Judit
 • Hajagosné Csernák Gizella
 • Halasi Bernadett
 • Horváth Orsolya
 • Iványosi-Szabó Andrea
 • Kiss Ildikó
 • Kovács András
 • Kovács Krisztina
 • Kovácsné Golovics Ibolya
 • Kozicz János
 • Koziczné Dénes Piroska
 • Kőházi-Kis Margit
 • Kőrös Henriett
 • Kuthy Zoltán
 • Lévai Zita
 • Ludányiné Füvesi Tünde
 • Máj Judit
 • Marozsi Edina Borbála
 • Matusz Gabriella
 • Mészárosné Bényei Katalin
 • Mikulás Gáborné
 • Mikulásné Ferencz Zsuzsanna
 • Mogyorósné Bálind Anikó
 • Nagyné Bodza Irén
 • Néma Attila
 • Oláh Zoltán
 • Olasz Edit
 • Papp Brigitta
 • Paróczai Béláné
 • Petőcz Tamás
 • Provaznikné Tóth Eszter
 • Rimár Zsuzsanna
 • Romanóczi Györgyné
 • Rózsavölgyiné Boldis Anna
 • Sipőcz Brigitta
 • Soós Zoltán Ferenc
 • Steixner Katalin
 • Suba Adrienne
 • Szabóné Adorján Erika
 • Talmácsi József
 • Telek Péter Pál
 • Tompáné Bablena Anikó
 • Tóthné Szalai Enikő
 • Tősér Anna
 • Turjánszkyné Tapodi Katalin
 • Vargáné Csűri Bernadett
 • Zákányi Erika
 • Zsámboki Tibor
 • Zsámboki Tiborné
 • További öt kolléga név nélkül

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanárai közül:

 • Baráth Réka
 • Boldog Zoltán
 • Czeglédi Zsolt
 • Csizmadia Zsolt
 • Éderné Erki Kornélia
 • Fejesné Pálfy Zsuzsa
 • Gábor Dávid
 • Jusztinné Nedelkovics Aliz
 • Keserű György
 • Dr. Kissné Dr. Oláh Boglárka
 • Kocsis András Balázsné Király Tünde Teréz
 • Kovács István
 • Ladányi Andrea
 • László Imre
 • Nemes Zsuzsanna
 • Papp Attila
 • Serényi Tamás
 • Sipos Attila
 • Szász Imre
 • Tőzsér Pál

A váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanárai közül:

 • Babicz István
 • Barcza Csillag
 • Bereczky Dalma
 • Burgerné Horváth Luca
 • Chován István
 • Csongor-Kiss Rita
 • Dr. Hortoványi Judit
 • dr. Kásáné Meszlényi Lívia
 • Gutbrod András
 • Horváthné Stumm Erzsébet
 • Kósa Klára
 • Lobmayer Imre
 • Palkó Balázs
 • Pistyúr Bence
 • Ribényi Mónika
 • Sík Péter
 • Szabó-Pál Tibor
 • Szentesi Imre
 • Szeri Eleonóra
 • Szóró Kata
 • Tobisch Adrienn
 • Varga Irina
 • Vass Ildikó
 • Viola Éva
 • További egy kolléga név nélkül

Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium tanárai közül:

 • Balázs Jeromos
 • Csernák Erika
 • Gyóni Erika
 • Gyurácz Németh László
 • Keppel Dániel
 • Nagy László János
 • Rátkai Péter
 • Somfai Melinda
 • Szeifert Gizella
 • Vizes Marianna

A szentendrei Ferences Gimnázium tanárai közül:

 • Dávid Anna
 • Marek-Hamza Ágnes
 • Neubrandt István
 • Novákné Tóth Krisztina
 • Tihanyi Ildikó
 • Ujváry János
 • További egy kolléga név nélkül

A Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanárai közül:

 • Czinege János
 • Farkas Charlotte
 • Fazakas Andrea
 • Fritz Judit
 • Gadóné Kézdy Edit
 • Galambosné Faragó Mária
 • Gion Mariann
 • Harasztos Barnabás
 • Házkötő Mónika
 • Horváth Gabriella Imréné
 • Schulek Emese
 • Istvánffyné Tomka Márta
 • Korompay Eszter
 • Korompayné Sebestyén Nóra
 • Kürtösné Martinovics Éva
 • Lux Ágnes
 • Mátyás Olga
 • Monostori Ágnes
 • Őze Sándorné
 • Sághy Katalin
 • Ráczné Tóth Judit
 • Rókusfalvy Ilona
 • Sólyom Anikó
 • Szetlik Krisztina
 • Szilvásné Puskás Gabriella
 • Szőkéné Mezősi Tímea
 • Szűcs Petra
 • Tasi Zsuzsanna
 • Tóth Katalin
 • Urbán Ágnes
 • Victor Mónika

 A budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium tanárai közül:

 • Asztalos Györgyné
 • Beke Kamilla (irodai munkatárs)
 • Benedek Balázs
 • Beregszászy Ilona
 • Berthóty Kálmán
 • Bódis Péter
 • Borlay-Szabó Dominika
 • Csere Istvánné
 • Csobánné Rákóczy Sarolta
 • Dicső-Erdődi Balázs
 • Döbrössy Jánosné
 • dr. Dankáné Töttössy Katalin
 • dr. Kopáné Somogyvári Bernadette
 • Fazakas Ágnes
 • Gelencsér-Almási Kata
 • Gergely Botond
 • Hajdu Krisztina
 • Hajnal István
 • Hegedűs Zoltánné
 • Hegyi Klára
 • Helfrich Zoltán
 • Herbert Krisztián
 • Hockné Petheő Ildikó
 • Juhászné Székely Hajnalka
 • Kalász Nándor
 • Kármán Krisztina
 • Kéry Anna Lilla (hatod éves gyakornok)
 • Kovács Tamás
 • Krämer Ágnes
 • Kuzmányiné Nyeste Gabriella
 • Legányi Zsuzsanna
 • Magó Katalin
 • Markos Judit
 • Mártonné Rauscher Katalin
 • Medveczky Ágnes
 • Meleghné Szalai Hilda
 • Mikesy András
 • Orbánné Kiss-Vámosi Emőke
 • Paulicsek Imréné
 • Rádics Gergely
 • Sárvári Cecília
 • Schmidt Flóra
 • Steinbach Mária
 • Szabó Judit
 • Tóth Helga
 • Vinczéné Gál Réka
 • Vörös Andrea

Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanárai közül:

 • Benkőné Di Giovanni Rita
 • Császár Györgyné
 • Csekéné Veber Gabriella
 • dr. Csepregi András
 • Czapekné Egervári Orsolya
 • Cziczka Katalin
 • Fabiny Katalin
 • Hámor Endre
 • Hursán Szabolcs
 • Illés László
 • Ittzés Szilvia
 • Izsa Éva
 • Jernei Anikó
 • Kovácsné Gyarmathi Krisztina
 • Majoros Szidónia
 • Nagy Sándor
 • Némethné Szlávik Andrea
 • Nováky Andrea
 • Pál Beáta
 • dr. Palágyi Györgyné
 • Sárai-Szabó Linda
 • Szabados Lilla
 • Szabolczki Zsuzsanna
 • Szalai Ildikó
 • Szalai Lívia
 • Tasnádi Zsuzsanna
 • Tóth Lilla
 • Udvardi Edit
 • További három kolléga név nélkül

A budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanárai közül:

 • Ágostházy Réka
 • Benő Ildikó
 • Cseri Zoltán
 • Czeizing Ottó
 • Czike Gábor
 • Erdészné L. Laura
 • Gamper Alice
 • H. Káldi Anna
 • Hetényi Réka
 • Hoyos Áron
 • Huber Gergely
 • Kautnik András
 • Kautnik Andrea
 • Király Gáborné
 • Kissné R. Petra
 • Kovács Melinda
 • Kovács Petra
 • Kőnigné M. Theodóra
 • Krasznai Gabriella
 • Marx Nóra
 • Moharos-Alszászy Judit
 • Molnár Luca
 • Munkácsy Dorottya
 • Nyáry Zsigmond
 • Pethő András
 • Petneházy Réka
 • Rádiné E. Mária
 • Rév Emma
 • Sidló Stella
 • Szelényi Judit
 • Széll-Rózsa Szilvia
 • Szende Ágnes
 • Tegzes Kinga
 • Zsombory Edit
 • További öt kolléga név nélkül

A budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium tanárai közül:

 • Benedekné Jordán Krisztina
 • Berzsenyi Viktória
 • Bíró Ilona
 • Czétényi Aranka
 • Deák-Hetyey Viktória
 • Dunayné Gulyás Andrea
 • Eged Szilvia
 • Erdősné Nagy Ilona
 • Földes Gábor Andrásné
 • Galambos Szilvia
 • Gelley Áron Benedek
 • Greskovits Márk
 • Hetyey György
 • Horváth Nóra
 • Izsák Margit
 • Komáromi Dorottya
 • Kormos László
 • Lefler Ágnes
 • Magyar Viktória
 • Neubauer Gyopár Nikolett
 • Paholics Erzsébet
 • Pártosné Fazekas Odette
 • Tolnay Dominika
 • Zólyominé Baján Evelin Mária

A budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium tanárai közül:

 • Balogh Andrea
 • Balogh Dániel
 • Fodor András
 • Földesiné Csiszér Anikó
 • Földváry Miklós
 • Hellner Donáta
 • Horváthné Váradi Eszter
 • Kokas Nikoletta
 • Pataki Krisztina
 • Pitter Károly
 • Samu Györgyi
 • Varga Petra
 • Vass Ágnes
 • Vass Péter
 • További két kolléga név nélkül

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium tanárai közül:

 • Barlai Zsófia
 • Dr. Borosné Molnár Anikó
 • Császár Anikó
 • Csendes Gabriella
 • Csóka Andrea Edit
 • Drobina Andrea
 • Drüszler Áron
 • Dr. Gáspárdy Tiborné
 • Győre Henriette
 • Horváth Ferenc
 • Horváth Lucia
 • Jakabné Csizmazia Eszter  
 • Kő-Czákler Judit
 • Lang Krisztina
 • Locsmándi Dániel
 • Nagy Andrásné
 • Nagy Róza
 • Pete-Pikóné Horváth Gyöngyi
 • Radasics Csaba
 • Raffai Balázs
 • Richly András
 • Sallayné Dech Réka
 • Sölét-Ormos Judit
 • Szendrei Krisztina
 • Tarnai Katalin
 • Tölli Balázs
 • Törzsök Emilné
 • Zsuppánné Cellik Barbara

A dunakeszi Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola tanárai közül:

 • Bogdánné Kristály Mónika
 • Csontóné Kereszti Edina
 • Fias Zsuzsanna
 • Gyuráné Pintér Anikó
 • Hlavács Judit
 • Juhász Szilvia
 • Kissné Mócsai Vera
 • Kubinyi Edina
 • Mészáros Kinga
 • Molnárné Göncz Borbála
 • Petrikné Várhalmi Zsuzsanna
 • Pistyúr Katalin
 • Radwány-Nagy Dóra
 • Tarjánné Sólyom Ildikó
 • Törökné Baráth Andrea

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanárai közül:

 • Baloghné Szűcs Emma
 • Bányainé Pálfi Beáta
 • Bujdosó Tibor
 • Csécseiné Mihályi Edina
 • Földiné Jakab Edit
 • Földvári Istvánné
 • Gáll Irén
 • Gyöngyösiné Sepsi Tünde
 • Hamrné Helmeczi Katalin
 • Ivánku Szilvia
 • Jakubecz Sándor
 • Janócsiné Luczi Klára
 • Kocsis Krisztina
 • Kunsági Zsuzsa
 • Máté Adrienn
 • Módis Tamás
 • Nagyné Huszin Andrea
 • Nábrádi Mihály
 • Oroszné Győri Magdolna
 • Pálfi Andrásné
 • Sándorné Sas Ildikó
 • Vadász Zoltán
 • Vadászné Szőke Magdolna
 • Vastagné Szűcs Gabriella
 • Zachar Zoltánné

A bajai Szent László ÁMK Általános Iskolája tanárai közül:

 • Bánfi Katinka
 • Borbély Miklós
 • Borosné Pintér Brigitta
 • Bundity Zoltán
 • Bundság Rózsa
 • Csákiné Deli Boglárka
 • Csukorné Rácz Aranka
 • Dr. Pittenauerné Tóth Kata
 • Dr. Szluha Gyuláné
 • Galiczné Szabó Orsolya
 • Glavatity Milánné
 • Goretics István
 • Goreticsné Maros Zita
 • Karainé Hantai Mónika
 • Kistamásné Krékity Zsuzsanna
 • Molnár Sarolta
 • Osztheimer Krisztina
 • Pozsonyiné Hodován Éva
 • Rápityné Budai Edit
 • Rápityné Mikli Gabriella
 • Simonicsné Mátéka Mária
 • Szabó Brigitta
 • Szabó Krisztina
 • Szűcs Róbertné
 • Vándorné Ginder Angéla

A soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tanárai közül

 • Gergely Zsuzsanna
 • Haragó Tímea
 • Horváthné Szabó Csilla
 • Illésné Juhász Aranka
 • Kádár Tibor
 • M. Azizi Judit
 • Magyarné Láng Mária
 • Matus Klára
 • Meiszner Zsoltné
 • Móritz Adrienn
 • Nyesőné Nagy Zsuzsanna
 • Oszvald Enikő
 • Pécz Ágota
 • Szabó-Darida Ágnes
 • Weisz Gabriella
 • Zöldi Gréta

A budapesti BZSH Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanárai közül:

 • Bakai Eszter
 • Balogh Zsófia
 • Belkovics Attila
 • Dr. Balogh István
 • Dr. Tóth Andrea
 • Dr.Takács István
 • Dütsch Lívia
 • Egresi Andrea
 • Endrődi Balázs
 • Forgács Éva
 • Gál Zsófia
 • Gaul Emil
 • Gonda Judit
 • Győrfi Dorit
 • Győri Lívia
 • Holácsné Szalmási Györgyi
 • Hornyik Erika
 • Jámbor Dorottya
 • Jasik Barbara
 • Kádár Ildikó
 • Kékes Zsuzsanna
 • Kerékgyártóné Gulyás Éva
 • Kerényi-Nagy Levente
 • Kis Anikó
 • Kovács Bernadett
 • Kökényesi Ágnes
 • Kulcsár Szabó Anikó
 • Lénárt Boglárka
 • Márk Ferenc
 • Mártha Zsolt
 • Mészáros Zsófia
 • Nagy Beatrix
 • Nagy Eszter
 • Pápai Zsuzsanna
 • Papik Eszter
 • Pármai Éva
 • Pelikán Viktória
 • Sipos Alexandra
 • Szabadyné Ligeti Zsuzsanna
 • Szűcs Rebeka
 • Tax Eszter
 • Varga Péter
 • Varga Violetta

A tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai közül:

 • Bálintné Milákovics Olga
 • Boleradszki Edina
 • Both Edina
 • Budavári Erzsébet
 • Gaál Valéria
 • Gyarmatiné Stampel Erzsébet
 • Hajdu Edit
 • Horváth Erika
 • Horváth Györgyi
 • Jambrik Levente
 • Kosaras Péter Ákos
 • Máli Réka
 • Marton Gabriella
 • Pók Endréné
 • Szabóné Hegedűs Mónika
 • Varga - Sebestyén Eszter
 • Varga Szabolcsné
 • Zámbó Ildikó

A budapesti VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti és Üzleti Baptista Középiskola tanárai közül:

 • Davidovics Dávid
 • Fizil Orsolya
 • Holló Katalin
 • Horváth Éva Katalin
 • Koloszár Péter
 • Kovács Krisztina
 • Kökény István
 • Leotard-Császi Zsófia Zsuzsanna
 • Nádasné Szabó Ágnes
 • Orosz Dávid
 • Pirisi Zoltán
 • Rustinczky Zoltán
 • Simon Szilvia
 • Simonné Kovács Judit
 • Szalay Zsuzsanna
 • Takács Tamás
 • Vass Krisztina
 • Viktor Dániel
 • További 7 kolléga név nélkül

Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanárai közül:

 • Babicz Gyöngyi
 • Ballyné Fazekas Judit
 • Báriné Haraszti Adél
 • Barkó Lajos
 • Bogdán Gabriella
 • Csordásné Lippa Beáta
 • Dr. Tarnóczi Richárdné
 • Dankó Ildikó
 • Fehérné Molnár Marianna
 • Gonda Viktória
 • Haizer Tiborné
 • Homoródi Antalné
 • Juhász Péter
 • Juhász Tamás
 • Kézsmárki Ágnes
 • Kizman Ágnes
 • Kollát Beatrix
 • Lázár Katalin
 • Miléné Varga Andrea
 • Nagyházi Zsuzsanna
 • Pazonyi György
 • Pócsik Csabáné
 • Rubóczki Béla
 • Siska Péter
 • Tamás Melinda
 • Tóth Diána

Bölcsesség Kezdete Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Bodrog tanárai közül

 • Afangide Beáta
 • Balogh Árpád
 • Csernák Judit                   
 • Dan Tiborné
 • Gazdag Beatrix
 • Győri Kornél
 • Horváth Balázs
 • Horváth Zsófia
 • Jóföldi Tímea
 • Kelemen Ágnes
 • Kurdiné Kövesdi Erika
 • Lehotay-Kéry Jánosné
 • Patona Zsuzsanna
 • Révész Kinga
 • Steinerné Tompos Andrea
 • Sütő Ervinné

A mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanárai és nevelői közül:

 • Almási Attila
 • Bata Emília
 • Bondár Zsuzsa
 • Csákné Tóth Júlia
 • Csoh Ildikó
 • Debreczeni Gábor
 • Dr Baukóné Baksai Edit
 • Dr Kovács Gábor Csabáné
 • Ficsor Tamás
 • Kaszás Gábor
 • Kincsesné Kovács Erika
 • Kisné Péter Nóra
 • Kocsorné Kovács Bernadett
 • Kolozsi Tamás
 • Kovács Hajnalka
 • Kovácsné Győrfi Linda
 • Kun Ilona
 • Molnár Zita
 • Molnárné Farkas Éva
 • Pócs József
 • Sas Katalin
 • Suszter Ágnes
 • Szabó Katalin
 • Székely Mária
 • Szilágyi István
 • Szilágyi Zsuzsa
 • Szugyiczkiné Balogh Edit
 • Takács Béla
 • Toldi Anikó

A miskolci Nebuló Általános Iskola tanárai közül:

 • Kertészné Varga Kinga
 • Molnárné Visnyik Erzsébet
 • Muránszky Istvánné
 • Rutka Gergő
 • Szolyákné Mallák Ágnes
 • Vonga Krisztián
 • További hét kolléga név nélkül

A Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, Budapest nevelőtestületéből:

 • Balogh Lili
 • Felleg József
 • Kántor Julianna
 • Moldován Szilvia
 • Varga Richárd
 • Zalányi Kinga

A budapesti Szent II. János Pál Iskolaközpont tanárai közül:

 • Babay Kinga
 • Halász Dániel
 • Harsányi Klára Mária
 • Hetényiné Szeróvay Dóra
 • Horváth Anna Krisztina
 • Késmárkyné Brückner Rita
 • Kollár Ágnes
 • Latinovics Ádám 
 • Pákányi Szabolcs Lászlóné
 • Peller Judit
 • Peller Zsuzsanna
 • Perlaky-Balc Adél
 • Siklós Özséb
 • Valkó Rita

Továbbá:

 • Bajnay Berta (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék) 
 • Balázs Ilona (Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium)  
 • Balog Csilla (KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium)
 • Barta Imre (Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium)
 • Békefiné Fodor Helga (Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, Pápa)           
 • Bense Erzsébet (Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Kecskemét)     
 • Bérczes Mihály (Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)             
 • Borbélyné Somogyi Szilvia (Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium, Velence)            
 • Borókay Eszter (Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba)    
 • Borsay Levente (Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Vác)          
 • Borzsákné Szijártó Karolina (Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimn. és AMI., Piliscsaba)         
 • Böszörményi Géza (Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda, Nagykanizsa)   
 • Calligaris-Horváth Erika (Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium)
 • Chalupa Zoltán (korábbi igazgató) (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola)   
 • Cravero Edina (Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola)              
 • Czike Bernadett (Apor Vilmos Katolikus Főiskola)
 • Csányi Ágnes (Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma és Kollégiuma, Kiskunhalas)             
 • Csányi János Dániel (KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium)              
 • Csontos Péter  (BTA, ökumenikus képzés)          
 • Csontosné Muity Éva (Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Kecskemét)         
 • Csuzdi Csabáné (Németh László Gimnázium)     
 • Dienesné Ablonczy Anna (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)         
 • Dobosi László (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma)    
 • Dora János Balázs (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, Budapest)    
 • Dósa Tibor (Reménység Katolikus Általános Iskola, Budapest)   
 • Dósai Mónika (Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba)       
 • Dr. Hoványi Márton irodalmár (ELTE), katolikus teológus (PPKE), a Budapesti Piarista Gimnázium volt tanára      
 • Dr. Kállayné Gillyén Zsuzsanna (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)             
 • Dr. Majorosné Páll Edit (Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium)
 • Dr. Somogyiné Petik Krisztina (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola)        
 • Dr. Tima Renáta Judit (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)
 • Dr. Veressné Létai Ágnes (Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona, Debrecen)     
 • Faragó Kinga (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék) 
 • Féderer-Lázár Gyöngyvér (MMSZ Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola)   
 • Fekete Pál Péter (Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma)       
 • Fentősné Mauczka Anikó (Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola, Sopron)            
 • Frigyesi Márton (Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, Budapest) 
 • Füsti-Molnár Zsuzsanna (Budapesti Kolping Katolikus Iskola, Budapest)
 • Gál Eszter (Budapesti Kolping Katolikus Iskola)  
 • Gállos Balázs (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék) 
 • Géczy Árpád (Reménység Katolikus Általános Iskola, Budapest)
 • Gesztesi-Tóth László (Premontrei Iskolaközpont, Gödöllő)          
 • Györgyné Papp Eszter (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)
 • Gyulavics Erzsébet (Budapesti Kolping Katolikus Iskola, Budapest)          
 • Halmos Attila (Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba)       
 • Hartmann Erika (Tatai Református Gimnázium, Tata)
 • Hegoczki Imre (Budai Nagy Antal Gimnázium)   
 • Hollai Gábor (Veresegyházi Katolikus Gimnázium)          
 • Honfi-Magna Judit (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, Budapest)   
 • Horváthné Godena Katalin (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)     
 • Huszthyné Ocskay Rita (Páduai Szent Antal Iskola)          
 • Ignécziné Bodnár Klára (Piarista Tanoda, Sátoraljaújhely)            
 • Iski Anikó (Keresztelő Szent János Iskolaközpont Zsámbék)         
 • Iványi Anna (Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, Miskolc)          
 • Jakabos Erika (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)
 • Jófejű Anikó  (Budapesti Kolping Katolikus Iskola)            
 • Johann Reichenberger (Magyar-Bajor Kat. Gimnáziumi Tanulókör)          
 • Juhász Attila (Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium)            
 • Kalmárné Borbáth Gitta (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)           
 • Kalocsai Beatrix (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Göd)
 • Katharina Engelhardt (Magyar-Bajor Kat. Gimnáziumi Tanulókör)            
 • Katona István (Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium, Miskolc)  
 • Keller András (Padányi Katolikus Iskola)
 • Keller Krisztina (gödi Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium)     
 • Keresztúri Krisztina (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Göd) 
 • Keserű Józsefné (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és AMI)              
 • Kiss Sándor (Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Ózd)      
 • Klemné Lipka Dorottya (Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma és Kollégiuma)    
 • Kliment Hajnalka (Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és AMI, Vác)   
 • Komáromi Tímea (Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, Budapest)
 • Komporday Réka (Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
 • Korsós Gabriella (Zsámbéki Premontrei Szakgimnázium és Szakközépiskola)      
 • Kovács Gergely (Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma, Debrecen)        
 • Kovács Ildikó (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Göd)             
 • Kovács Judit (Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Pécel)   
 • Kovordányiné Káplár Rita (Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba)
 • Kürti Zoltán (Reménység Katolikus Általános Iskola)       
 • Labancz Zsolt (Piarista Tanoda, Sátoraljaújhely)
 • Laurinyecz Imre  (Dr. Szepesi László Szakiskola, Piliscsaba)
 • Lázi István János (Dr. Ámbédkar Iskola)
 • Lea-Katharina Steller (szül. Virághalmy Lea) (Magyar-Bajor Kat. Gimnáziumi Tanulókör)
 • Lengyel Ibolya (Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Szentendre) 
 • Lukácsné Haránt Eszter (Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Kecskemét)     
 • Mácsainé Szalai Tünde (Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda, Nagykanizsa)    
 • Markolt Sebestyén (Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Katolikus Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium, Budapest)      
 • Marosán Hajnal (Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium)
 • Márton Katalin (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)            
 • Megyesi Éva (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)  
 • Mervay Miklós (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Budapest)
 • Mészáros-Fazekas Éva (Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, Pécs)             
 • Mocsáry Dezső (Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba)    
 • Morlin Erzsébet (Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Szentendre)
 • Muntag Lőrinc (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)             
 • Murvai Dénes (Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Katolikus Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium, Budapest)        
 • Muskó Zoltánné (Dél-Balatoni  Gárdonyi Géza Általános Iskola Szőlősgyörök)    
 • Müllner Eszter (Páduai Szent Antal Általános Iskola és Gimnázium)         
 • Nagy Emília Bernadett (Sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium)   
 • Nagy Sándor Miklósné (Katolikus Gimnázium, Kaposvár)             
 • Németh Attila (Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium)         
 • Ott Judit (Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Győr)             
 • Papp Zsolt (igazgató, Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Kecskemét)           
 • Pécsi Marcell (Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium)    
 • Perényi Ibolya (Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, Budapest)   
 • Pinczés Beáta (Fráter György Katolikus Általános Iskola és AMI, Sajólád)
 • Potyókné Makónyi Erika (Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Eü Szakgimnázium és Szakképző Iskola)     
 • Rácz András (Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Nagykanizsa)   
 • Rácz Andrásné (Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Nagykanizsa)             
 • Rajnai Károly (Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola, Sopron)     
 • Rakonczay Norbert (Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma és Kollégiuma)            
 • Repka György (Páduai Szent Antal Iskola)            
 • Rochlitz Andrea (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)           
 • Rosta Zsófia Katalin (Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba)           
 •  
 • Sághyné Dobsa Judit (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi)         
 • Salát Ildikó (Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Budapest)            
 • Schwarcz Gyula (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)
 • Schwarczné Kemény Borbála (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék) 
 • Séllei Edit  (Budapest XVII. Kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskola)            
 • Sike Zoltán (Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium)     
 • Somorjai Karola (Karolina Iskola, Szeged)            
 • Sponták Szabina (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)          
 • Sümeghy Zita  (Szent II. János Pál Iskolaközpont)             
 • Szabó Tünde (Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium, Kiskunhalas)   
 • Szabóné dr. Kármán Judit PhD (tanszékvezető egyetemi docens, intézetvezető, Sapientia SZHF Pedagógia Tanszék, Neveléstudományi Intézet)       
 • Szabóné Juhász Klára (Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, Marcaltő)  
 • Szabóné Lukács Éva (Szent Anna Katolikus Általános Iskola, Nyírtelek)   
 • Szakács Emília (Szent Mór Iskolaközpont, Pécs)
 • Szakács Erzsébet (Szentendrei Református Gimnázium)
 • Szénásiné Pozderka Hajnalka (Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda, Törökszentmiklós)         
 • Szentgyörgyi Rita (Sztárai Mihály Református Általános Iskola és Óvoda, Siklós)
 • Szigeti Mátyás (Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, Budapest)  
 • Sznopek Martin (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)           
 • Takács Judit (Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium) 
 • Tatár András (gödi Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium)         
 • Teknősné Kórodi Ágnes (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)           
 • Tihanyi Imre (Örömhír Általános Iskola és AMI, Budapest)          
 • Tollár Ivett (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)     
 • Tóth Beáta (Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, Pápa)
 • Tóth Gréta (végzős hallgató) (Szent II. János Pál Iskolaközpont)
 • Tóth Zoltánné (Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, Budapest)    
 • Tóthné Magyarvári Krisztina (Páduai Szent Antal Iskola)
 • Tömpe László (Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium)         
 • Tupcsia Bettina (Szent Asztrik Katolikus Általános Iskola)             
 • Ujházy Andrásné (Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba)
 • Váczi Marianna (Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium)       
 • Valaczka János (gödi Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium)      
 • Varga András (Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Gödöllő)
 • Varga Judit (Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium, Kiskunhalas)     
 • Varga Valéria (Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium)          
 • Várnai Ágnes (Bzsh Scheiber Sándor Gimnázium, Általános iskola és Kollégium)
 • Várszegi Csaba (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs)   
 • Végh Ágnes (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, Budapest)
 • Viczián-Cseh Lilla (Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium, Velence)              
 • Virágné Katona Zsuzsanna (igazgató, Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Törökszentmiklós)     
 • Vizeli Judit (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)     
 • Walter Piroska (Keresztelő Szent János Iskolaközpont, Zsámbék)             
 • Zsigmondné Tamasics Katalin (Kodály Zoltán Katolikus Magyar Kórusiskola)      

Továbbá az intézmény megnevezése nélkül:

 • Ambrus Krisztina
 • Antal Erika
 • Aszódi István
 • Bakonyi Gergely László
 • Balázs Margit Julianna
 • Bálint Erzsébet
 • Balogh Andrea
 • Bàn Csabàné
 • Barcza István
 • Bárdos Zoltán
 • Bársonyiné Molnár Erika
 • Bartalos Györgyi
 • Bartlné Pap Zsuzsanna
 • Bekkerné Fenyő Ágnes
 • Bencze Tamás, Zalaegerszeg
 • Benczéné Wágner Anita
 • Benczné Horváth Gizella, Gödöllő
 • Bene Julianna
 • Benkő Csilla
 • Benkő Tamásné Kovács Hajna
 • Bensinger Erzsébet
 • Berta Nóra
 • Biró Anna
 • Bíró Judit
 • Bognár Barnabás
 • Borbáth Gábor
 • Boromissza Gáborné
 • Borosnyay Katalin 
 • Borús Klára
 • Bölcsföldiné Türk Emese
 • Brandenstein Béla
 • Bujna Katalin
 • Czakó Bence
 • Czakó-Radványi Piroska
 • Czapáry István
 • Czapáryné Prohászka Csilla
 • Czékmány Ilona
 • Czine Ferencné
 • Cziráki Zsuzsanna
 • Csák Emese
 • Csanády Gábor Mátyásné
 • Csányi Katalin
 • Csapodiné Mihályi Csilla
 • Csejoszki Mihály
 • Csizmadia Márta
 • Csízy Judit
 • Csombó Emese
 • Csonka Balázs
 • Derecskeyné Sipos Etelka
 • Dienes Petronella
 • Divinyi Réka
 • Domschitzné Darvas Júlia
 • Dortné Tibay Emese
 • dr. Mihókné Vass Ildikó
 • Draskóczy Balázs
 • Edöcsény Andrásné
 • Eper József
 • Fancsovitsné Bőjtös Zsuzsanna
 • Faragó Imre Gábor
 • Fehérpataky Balázs
 • Gajda Andrea
 • Gál Attiláné
 • Gál Mariann
 • Galambos Csaba
 • Galambos Péter
 • Gárdos Bernadett
 • Gazdag Gyöngyi
 • Gerencsér Borbála
 • Gergényi Zsolt Edéné
 • Geröly Annamária
 • Gerstenmajer György
 • Gilicze Zoltán
 • Gombosné Székely Andrea, Pest megye
 • Gorondi Orsolya
 • Gőbölös Gábor
 • Grynaeus András dr.
 • Gudricza Ágnes
 • Gulyás Krisztina
 • Gulyás Terézia
 • Gyenes Magdolna
 • Győri Katalin
 • Hajna Ákos Gábor
 • Hardi Csaba
 • Heltai Zsófia
 • Hergárné Mády Katalin
 • Horváth Andrea
 • Horvath Anna
 • Horváth Sarolta Zsuzsanna
 • Horváthné Diósi Viktória
 • Horváthné Király Lilla
 • Izsák Dániel
 • Izsák Kálmán Gyula
 • Jáky Adrienn
 • Jánosi Teréz
 • Jaszper Mária
 • Józsa András
 • Juhász Dóra
 • Juhász Józsefné
 • Kánai Anna
 • Karaszi Gábor
 • Karika Tímea
 • Katonáné Mundi Beáta
 • Kecskés Mária
 • Kelemenné Kalászi Zsuzsa
 • Kemény Vivien
 • Kerkápoly Anikó dr.
 • Kerner Erzsébet
 • Király Anita
 • Király Teodóra
 • Kisdi Eszter
 • Kiss Attiláné
 • Kiss Dávid
 • Knotz Anikó
 • Koczó Pál
 • Kollár Andrea
 • Kollárné Michelberger Ágnes
 • Komondy Zsuzsa
 • Kondor Ágnes
 • Konrádné Papp Orsolya
 • Kosik Zsófia
 • Koskóci Zsófia
 • Kotschyné Bellosevich Anna Mária
 • Kovács Ágota
 • Kovács András
 • Kovács Andrásné Serényi Petra
 • Kovács Márk
 • Kökény János
 • Körömi Péterné
 • Körözsi Barnabás
 • Kőszeghyné Keresztes Éva
 • Kőszeghyné Szénási Ágnes
 • Kőszegi Júlia
 • Kövesdi László
 • Kövesdiné Kapitár Anikó Zalaegerszeg
 • Krappancsák Tihamér
 • Kruppa Bence
 • Kuszmann Nóra Andrea
 • Laczik István
 • Lakatos Máté
 • Lázár László
 • Lebbenszki Éva
 • Lechner Andrea
 • Légár Erzsébet
 • Lehoczki Zsolt Péter
 • Leitereg Miklós
 • Leskó Sándorné
 • Lipóth Ildikó
 • Lovász Szilvia
 • Maczó Ferenc
 • Marsai Csaba
 • Marton Ágota Flóra
 • Mercz Klára
 • Mészárosné Szabó Edit
 • Meszéna Zsoltnél
 • Meszes Judit
 • Miaveczné Hetényi Katalin
 • Mihályi Anikó Dalma
 • Mikoss Ágnes
 • Mildner Andrea
 • Mlinkó Ágnes
 • Moldvay Mónika
 • Molnár György
 • Mona Tamásné
 • Mudri Mária
 • Müller László
 • Nagy Erzsébet
 • Nagy Hilda, Gödöllő
 • Nagy Ildikó Orsolya
 • Nagy Tibor Balázs
 • Nagyné Dúl Gyöngyi
 • Nagyné Gájer Orsolya Klára
 • Németh Judit
 • Némethné Tölgyes Ágota
 • Nényei Pál
 • Ónodi Szabó Krisztina
 • Ö. Kovács Anna Rebeka
 • Pálinkó Gábor
 • Pálóczyné Nagy Judit
 • Palotás Zoltán
 • Pap Andrea
 • Papp Ildikó
 • Pappné Szűcs Mónika
 • Pénzes Katalin
 • Perczel Anna
 • Perczel Tamás
 • Pertis Szabolcs
 • Péter Ágota Marianna
 • Pethő Csilla
 • Petrényi Hajnalka
 • Petrovicsné Varga Viktória
 • Pintér Anasztázia
 • Piszman Ditta
 • Rába Sándor
 • Rába Sándor
 • Ráczné Kaufmann Renáta
 • Racskó Éva
 • Radó Zsófia
 • Rakamazi Richárd
 • Rauscherné Horváth Gyöngy
 • Ress-Horváth Katalin
 • Rochlitz Kyra
 • Rubovszky Péter dr.
 • Ruff László
 • Ruff-Fazekas Anna
 • Ruttkay Attila
 • Ságiné Szlovák Erzsébet
 • Sarmon Judit
 • Scharek Edit
 • Schubert Tamás
 • Sértő Róbert
 • Simon Imréné
 • Sirkó Eszter
 • Siroki Dávid
 • Skublicsné Kerényi Csilla
 • Sódor Anna
 • Soós Krisztina
 • Stróbl Kristófné
 • Szabadiné Kutas Emese
 • Szabó Anna
 • Szabó Fruzsina
 • Szabó István
 • Szabó Klára
 • Szabó Zsolt
 • Szalay Fatima
 • Szántó Csaba Zsoltné
 • Szarka Szilvia
 • Szécsényi Zsuzsanna
 • Szegeczky Tibor
 • Széll Marcell 
 • Szénásy Zoltán
 • Szentenszki Zsanett
 • Szferle Tamás Áron
 • Szigeti Csaba
 • Szigeti Judit
 • Szigeti Magdolna
 • Szilágyi Enikő Csilla
 • Szilágyi Júlia, Gödöllő
 • Szilágyi Olivér
 • Szilágyi Réka
 • Szilvay Géza dr.
 • Szirmainé Dankó Ágnes
 • Szolnoki Attila
 • Szolnoki Attiláné
 • Szőnyi Gergely
 • Szőnyiné Lobmayer Margit
 • Szuromi Tamás
 • Tajtiné Kiss Anita Anna
 • Takács Dóra Katalin
 • Takácsné Nagy Anikó
 • Tálas Valéria
 • Tankovits Ádám
 • Temesi Boglárka
 • Tomkáné Dóla Beáta
 • Tóth Attila
 • Tóth Csaba
 • Tóth Györgyi Éva
 • Tóth Krisztina, nem pedagógus munkakörből
 • Tóth Szilvia
 • Tóthné Báldi Éva
 • Tóthné Pfeffer Lilla
 • Török Csaba
 • Tremmelné Hudik Katalin
 • Tumbász Anita
 • Tuzson-Berczeli Bernadett
 • Tyukászné Kerekes Petra
 • Uhlár László
 • Urbán-Szilva Gizella Judit
 • Utassy-Hajdú Klára
 • Valaczka Andrásné
 • Ván Judit
 • Varga Adrienn
 • Varga Balázs
 • Varga Edit
 • Varga Jánosné
 • Varga Mátyás
 • Varga Tamás
 • Vargáné Hajdú Mária
 • Vargáné Németh Mária
 • Várhelyiné Posta Ágnes Anna
 • Varhola Melinda
 • Vásárhelyi János
 • Veres Gyöngyi
 • Veressné Pamuk Ágnes
 • Vértesy Andrea
 • Viczián Zsófia
 • Vida Istvánné
 • Vigh Zoltán
 • Virágos Erzsébet
 • Vizi Mária
 • Wildné Grób Mária
 • Zarándné Krafcsik Ildikó Anna dr.
 • Zaymus Tímea
 • Zeller Dalma
 • Zircher Zita
 • Zöllnerné Kondella Márta
 • Zsolnay Dora

Továbbá név nélkül 69 kolléga.

Itt az HUP adatvédelmi megbízottja beszél:

E lista közzététele itt adatvédelem szempontjából rendben van? Kell az illetékesek hozzájárulása ehhez? Kérlek ennek, mint közzétevő, járj utána és jelezz vissza róla.

trey @ gépház

"Vajon milyen jövő vár arra az országra, amely semmilyen vitára és kritikára nem nyitott, még a legjobb szándékúakra sem? Amely minden bírálatot politikai támadásnak vesz, és akként is kezel? Vajon hogyan tudja egy ilyen ország kezelni a problémáit, fejleszteni önmagát, javítani a működését?"

 

"A magyar oktatás problémáiról, a Nemzeti alaptantervről már sok bírálat jelent meg, de talán egyik sem vágott annyira a kormány elevenébe, mint az egyházi iskolák tanárainak most megjelent, higgadt állásfoglalása. A nyílt levelet mostanra már közel 1200 katolikus, evangélikus, református iskolában tanító tanár írta alá. Ott vannak köztük az ország neves piarista és ferences gimnáziumainak, az evangélikus Fasori Gimnáziumnak a tanárai, mint ahogy Soprontól Nyíregyházáig számos más egyházi iskola pedagógusa is. "

 

https://index.hu/belfold/2020/02/29/egyhazi_iskolak_allasfoglalas_piari…

Szerkesztve: 2020. 03. 02., h - 22:55

"Orbán Viktor volt gimnáziuma nyílt levélben tiltakozik a NAT ellen"

 

"

A tanárok nevével ellátott nyílt levélben azt írják, „felelősen gondolkodó pedagógusként jelenlegi formájában elutasítjuk a NAT 2020 szeptemberében történő bevezetését”, mert szerintük a többi közt

 • elmaradt az érdemi társadalmi vita, a szakmai egyeztetés a gyakorló pedagógusokkal és szakmai szervezetekkel;
 • szellemisége és túlzsúfolt tartalma nem gyerekbarát;
 • minimális teret ad a tanári szabadságnak és a tanulók kezdeményezéseinek, a helyi sajátosságoknak;
 • tovább csökkenti a természettudományos tárgyak szerepét, amit eddig az intézményükben előnyben részesítettek;
 • tovább növeli a terheket;
 • korszerűtlen;
 • nem ad időt a kritikus gondolkodásra, elmélyülésre.

Hozzáteszik azt is, hogy elfogadhatatlannak tartják

 • a NAT bevezetésének ütemezését, mert„április 30-ig lehetetlen igényes, a tanulóink érdeklődését és az új tankönyvek tartalmát figyelembe vevő, a szakmai munkaközösségek együttműködésére épülő” helyi tanterveket kidolgozni;
 • a túlszabályozottságot, a tanári szabadság súlyos megsértését;
 • a nevelési-oktatási programok erőltetett és gyorsított bevezetését.

"

 

https://index.hu/belfold/2020/03/02/nat_nemzeti_alaptanterv_tiltakozas_…

Valaki világosítson már fel.

Hol van szabályozva az, hogy a tanárnak mint munkavállalónak mekkora tanári szabadság jár. Egyáltalán hogyan kell ezt értelmezni?

alaptörvény X. cikk:

"(1) Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá - a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében - a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát."

Miről is szól ez a topic? NAT? :-)

plusz:

http://www.nefmi.gov.hu/kozoktatas/jogszabalyok/jogszabalyok

 

Itt arról van szó. hogy a kritikusok szerint az új NAT nem ad elég szabadságot. A készítők szerint (mert kb senki más nem áll mellette) viszont igen.

Nyilván a szabadság nehezen definiálható vagy legalább is nehezebben, mint mondjuk a matekban az összeadás szabályai,

 

Mert ha forgtókönyvszerűen szó szerint le lenne írva, hogy az adott tanóra melyik másodpercében mit kell mondania egy tanárnak a NAT-ban, akkor az is megfelelne ennek a szabálynak. Azonban mégsem gondolná senki, hogy ez a tanítás szabadsága. Azt meg végképp nem, hogy ez korszerű és hatékony tanítást jelent. És ez utóbbi a lényeg

Amennyire tudom, irodalomban vannak kötelező szerzők és vannak "választható" szerzők és művek. Azaz a kötelezőkről tanulni kell, a választhatókból pedig értelemszerűen a tanár választhat (pl. Jókaitól valaki Az arany ember-t, valaki A kőszívű ember fiait tanítja).

Matematikából és fizikából van kötelező anyag, és ez csak a tanórák (ha jól rémlik) 90%-át fedi le, a 10% szabadon felhasználható: akár gyakorlásra, akár többlet anyagra (persze ezt a Pedagógiai programban rögzíteni kell).

Amennyire kiderült eddig számomra, a matek és a fizika ebben az értelemben nemigen változott, tehát lehet kicsit egyénieskedni (nyilván egy gyengébb iskola inkább gyakorol, egy erősebb pedig inkább többlet anyagot vagy nehezebb feladatokat csinál).

Szerkesztés: magyar nyelv és irodalom 2012-es kerettanterv, keress rá a "kötelező" és a "választhat" szavakra. A 2020-as pedig itt, idézet:

Az órakeret minimum 80%-át a törzsanyagra kell fordítani. Az órakeret 20%-át a szaktanár választása alapján a tananyagok mélyebb, sokszínűbb tanítására, ismétlésre, gyakorlásra vagy a tanórán kívüli tudásszerzésre (múzeumlátogatás, színházi előadás megtekintése, előadó meghívása), kompetenciafejlesztésre, projektmunkák megalkotására lehet felhasználni. A választást segítő javaslatok a részletesen szabályozott kötelező törzsanyag mellett találhatók.

A magyar nyelv és irodalom tantárgy kötelező törzsanyagában csak lezárt, biztosan értékelhető életművek szerepelnek. Ezen felül, a választható órakeret terhére a tanár szabadon beilleszthet kortárs alkotókat, műveket a tananyagba.

Ha a szaktanár úgy ítéli meg, hogy az órakeret 100%-át a törzsanyag tanítására kell fordítania, lemondhat a választás lehetőségéről.

pedig értelemszerűen a tanár választhat (pl. Jókaitól valaki Az arany ember-t, valaki A kőszívű ember fiait tanítja).

Nem a gimnázium a legproblémásabb, hanem az általános iskola, ahol most éppen A nagyenyedi két fűzfa a kötelező. Egyszerűen, egy mai általános iskolás számára egy 170 évvel ezelőtti Jókai szöveg érthetetlen. Miközben a kortársakat, ami érthető, mai nyelvezet, gyakorlatilag tiltja

"Az órakeret minimum 80%-át a törzsanyagra kell fordítani. Az órakeret 20%-át a szaktanár választása alapján a tananyagok mélyebb, sokszínűbb tanítására, ismétlésre, gyakorlásra"

Az egyik legfőbb kritikai az új NAT ellen (gondolom, olvastad), hogy túl nagy a tananyag, ezért nem fog idő jutni erre a 20%-ra (sőt még a 80%-ra sem.

Én itt három lehetőséget látok.

 • Jól mérték fel a tananyag időszükségletét a készítők és a bírálók tévednek
  Nyilván pontosan megítélni ezt nem tudjuk, de én egyértelműen úgy látom, hogy azon a pár készítőn kívül mindenki támadja a NAT-ot (jójó, a propaganda TV-t azt ne számítsuk, remélem, nem kérdés, hogy miért nem). Persze lehet mondani a 40 millió legyes példát, de azért ők mégis csak tanárok, szakemberek, akik ezzel foglalkoznak, szóval a 40 millió legyes érvet ne hozzuk fel :-)
   
 • Rosszul mérték fel a tananyag időszükségletét a készítők
  Én a fentiek miatt  egyértelműen ezt tartom valószínűnek
   
 • Jól mérték fel a tananyag időszükségletét a készítők és szándékosan csinálták, hogy  a szabadon választott dolgokra (és egyáltalán a gondolkozásra) ne legyen idő
  Tudom, hogy jót akarnak de sajnos látva az 150 évvel ezelőtti szemléletet ezekben az emberekben sajnos ezt is lehetségesnek tartom
   

A magyarhoz nemigen értek, nem tudom megítélni (meg bevallom, nem is hasonlítottam össze a régi és az új mennyiségét, még szerzői "darabszámra" sem).

A matematika és a fizika mennyisége viszonylag jól be van lőve, a matematika anyaga változatlan óraszám mellett némileg csökkent (nem kell szögfüggvény kiterjesztés, csak 180 fokig, nincsenek logaritmusos azonosságok, ezek által nincsenek trigonometrikus egyenletek és logaritmusos egyenletekből is a legalapabbak kellenek). Persze nem tudom, hogy emelt szinten pl. szögfüggvények deriváltjai kellenek-e majd, mert ha igen, akkor a kiterjesztés definiálása is az emelt szintű felkészítéshez vándorol át, meg persze akkor egyenletek is kellenek (szélsőértékek meghatározásához). De erről majd akkor, ha az érettségi követelmények is megjelennek.

A fizika még képlékeny számomra, ott a középiskolás 6 órából 5 lett (2+2+2 helyett 3+2), az anyag is csökkent - bár érdekes lesz majd tizedikben modern fizikát tanítani. Meg persze a 11. évfolyamra a képlékeny 2 óra opcionális természettudományt se látom, hogy az hogy  lesz. Matematikai alapok hiánya miatt egy-két rezgéses téma (főleg számolásos feladatok) kimarad, szerintem enélkül is jól fel lehet építeni - meg persze lesz még egy-két kényelmetlenség.

Matematikai alapok hiánya miatt egy-két rezgéses téma (főleg számolásos feladatok) kimarad, szerintem enélkül is jól fel lehet építeni - meg persze lesz még egy-két kényelmetlenség.

Lesz. Pl. még több gyerek kerül majd úgy középiskolába, hogy nem képes egy korának megfelelő szöveget első olvasásra megérteni: magyarul, nem tud olvasni.

Egyébként mi az, hogy „lesz még egy-két kényelmetlenség”? Értem én, hogy az iskola nem azért van, hogy a gyerek jól érezze magát, de tényleg lehetetlen lett volna összehozni úgy a tantervet, hogy az egyik tárgyhoz szükséges alapokon túl legyenek a másikból? (És ez nem csak a fizika matematikára épülése, ugyanígy problémás egyes vélemények szerint a biológia-kémia is.)

lehetetlen lett volna összehozni úgy a tantervet, hogy az egyik tárgyhoz szükséges alapokon túl legyenek a másikból?

Amióta tanár vagyok (15 éve), ez mindig probléma volt (egyébként már diák koromban is): kémiából pH-t nem lehet számolni "értelmesen", mert a logaritmus matekból 11. évfolyamos anyag, kémia meg ugye 9-10. évfolyamon van. Gyorsuló mozgásoknál (nem nulla kezdősebességgel) nem lehet időt kérdezni, mert a mechanika 9. évfolyam, másodfokú egyenlet matekból 10. évfolyam. Lejtős feladatok és ferde hajítás szintén, ui. trigonometria 10. évfolyam. Persze ilyenkor azt csináljuk, hogy fizikán kb. elmondjuk, hogy ezt kell erre használni, aztán majd matekból mélyebben (rendesen) megtanulják. Ezentúl annyi plusz nehézség lesz, hogy radioaktív bomlás 10. évfolyamon fog előjönni, ha feladatokat is akarsz, akkor a logaritmus alapjait meg kell tanítanod fizikán, mert matekból 11. évfolyamon jön elő.

Azaz nincs új a nap alatt, ez eddig is probléma  volt. De máshogy fogalmazva (próbálva a jó oldalát nézni): a tantárgyak közötti integráció már rég megvan, mert matekot fizikán és kémián is kell tanítani ;)

Amióta tanár vagyok (15 éve), ez mindig probléma volt

Szerintem ez irreleváns. Amíg ez fennáll, addig alapjaiban rossz az egész. Engem hidegen hagy, hogy Gyurcsány, Orbán vagy bárki más alatt készül szar tanterv (minden gyerekem más NAT szerint kezdett iskolát, sajnos a folyamatos romlás látszik, de legalább az újról is első kézből lesz tapasztalatom).

(És tegyük hozzá, te gimnáziumban tanítasz, nem valószínű, hogy látod, a problémák sokkal súlyosabban érintik az általános iskolásokat, mert aki már gimnáziumig jutott, az átesett egy erős szűrésen, ami sokban a szülői háttéren és a gyerek adottságain múlik.)

Szerkesztve: 2020. 03. 03., k - 07:40

https://hvg.hu/elet/20200303_Takaro_Mihaly_iskola_alaptanterv_nat_gyere…

 

Takaró Mihály (a NAT fő kidolgozója) "Arra a kérdésre, hogy az előírt olvasmányok meghozzák-e a gyerekek kedvét az olvasáshoz, azt válaszolta:Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát. Így aztán „nem lehet kérdés, hogy Egri csillagok vagy Harry Potter” – mondta"

Hasznos hülye? Vagy csak külföldről pénzelik "meditor" hozzászólását, hogy rombolja a kultúránkat? Esetleg a kommunista érából itt maradt és szocializált böfögését halottuk egy lapon a MAGYAR IRODALOM és TÖRTÉNELMET tanítani célzó rendelet kibeszélésén?

Kérjük huzza alá melyik célból csinálja ezt!

Sic itur ad astra!

https://444.hu/2020/03/03/kormost-kovetel-az-iskolakba-peterfy-gergely-…

 

"Péterfy így karikírozza a Takaró válaszából és az egész, általa befolyásolt alaptantervből áradó szellemiséget:

„Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között. A joga annyi, hogy kussol, megcsinálja, amit mondanak neki, és főképp: nem zavarja a felnőtteket felesleges kérdésekkel. Csöndben ül az órán, bemagolja a leckét, és ha nem mondja fel hibátlanul, egyes. Jelentés, körmös, Wass Albert.”"

 

„(...) nagy sikerrel terjednek a Facebookon a „hozzuk vissza a sorkatonaságot, mert az legalább férfivá nevelt” tartalmú posztok is.” - írja Péterfy, hogy utána részletesen is kifejtse, mi jár a Takaró-féle emberek fejében:

„A becsületes ember élete örömtelen. Ez Magyarország (és sok hasonló kelet-európai ország) lakóinak feldolgozhatatlan kultúrsokk. Ezek az emberek azt szeretnék, ha a következő generációk is megkapnák a társadalomtól azt a szenvedést, amit ők kaptak. A megaláztatást, a fizikai erőszakot, szorongást és gyötrelmet az iskolában és a hadseregben.”

 

„Ha az új generációk szabadon és örömelvű oktatásban és világban nőnének fel, ezek az emberek úgy éreznék, hogy veszítettek. Úgy éreznék, hogy mégsem nekik volt igazuk, és mindazt, amit az életük alatt végigszívtak, feleslegesen szívták végig. Aki rácseszett az életére, azt szeretné, hogy mindenki más is rácsesszen, különben nem lehet tovább titkolni, ki a lúzer.  Mindenki tudni fogja.”

Honnan az a naivitas, hogy a versenykepesseg a cel ?

Honnan veszed, hogy nem az engedelmes vegtelenul fuggo munkas, aki csak pont annyit tud, hogy mikor melyik gombot kell megnyomni...

Egy rendszernek a szabadon, ertelmesen, kritikusan, gondolkodo es fuggetlen vagy kevesse fuggo egyenek/csoportok a legnagyobb veszelyeztetoi. Kimuvelt emberfo, ahogy az mondottak vala.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Jól értettem az első mondatot, ami már a NAT-tal foglalkozik, hogy politikai kérdést csinál a NAT-ból a szakmai helyett? Kicsit le van maradva a készítő, elegendő csak ebben a topicban megnézni, hogy mennyi szakmai bírálatot kapott a NAT és kitől. Nem ellenzék, nem ellenzék a törésvonal.

Ez volt az a mondat: "megkockáztatom, hogy az előbb látott koncepció közelebb áll az ellenzék ízléséhez, mint a kormány által kidolgozott új nemzeti alaptanterv"

https://www.valaszonline.hu/2020/03/02/egyhazi-iskolai-pedagogusok-nat-…

 

"A Lokál–Ripost szennylapok írnak úgy, ahogy a minisztérium több mint ezer egyházi iskolai tanárral beszél. A budapesti Piarista Gimnázium, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, a budapesti Szent Angéla iskola, a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium és még vagy tucatnyi intézmény pedagógusaival. Nem politikusokkal, hanem magyar polgárokkal, akik a NAT erényeit is elismerve osztották meg gondjaikat, mindennapi küzdelmeiket, dilemmáikat, kérve a választott politikusokat, hogy döntéseiknél mindezt vegyék figyelembe."

https://ahang.hu/nonat/

 

"Eddig 211 iskolából érkezett tiltakozás a januárban megjelent új Nemzeti Alaptanterv ellen. Összesen 65 különböző település intézményei, főleg általános és középiskolák vannak a tiltakozók között.  Ezen kívül számos egyetemi tanszék, 18 szakmai szervezet és több oktatási szakértő is bírálta az alaptantervet - írta közleményében az aHang és a Civil Közoktatási Platform. 

A két szervezet egyúttal bejelentette: külön oldalt indítanak, ahol összegyűjtik az alaptantervet bíráló eddigi összes nyilvános állásfoglalást, és ide várják az ezután beérkező nyilvános tiltakozó leveleket is."

Hát ugye amint tudjuk, ami szar vagy értelmetlen, azt Bicskéig meghosszabbítják, szóval a tiltakozásoknak ennyi értelme van a NER-rel szemben. Ki is jött már pár tankönyv:

 

https://hvg.hu/itthon/20200625_Gyerek_nyelv_es_21szazad_ellenes__kiakad…

 

"Az irodalmat Schiller Mariann szerint mind a négy verzióban a nemzettudat szolgálólányává silányították, és amellett, hogy a nyögvenyelős szövegektől szerinte egyetlen 10 vagy 15 éves sem fog pozitívan viszonyulni az irodalomhoz (vagy minimum kedvet kapni az olvasáshoz), még szerkesztési és módszertani hibáktól is hemzsegnek a könyvek. A 9.-es irodalomkönyvben például előbb olvashatók a művek elemzései, és csak utána maga a szöveg, az egyes leckéket pedig mindig egy-egy oldalpárba kényszerítik, amitől az egyik – hogy ne legyen üres fél oldal – túl terjengős, a másik pedig szinte túlságosan tömény, zsúfolt."

 

"a szöveg tobzódik a nemzet, haza, szülőföld fogalmakban, és velük kapcsolatos idézetekben. Ez utóbbiakból eddig egy közepesen kínos kapott nagyobb nyilvánosságot: Nyáry Krisztián író hívta fel a figyelmet az önmagában is beszédes, Disney-hercegnőként ábrázolt tündérek és szivárvány alatt vonuló ősmagyarokról készült illusztrációhoz tartozó hamis Kányádi Sándor-idézetre („Legelső a nemzet, második a család, és csak harmadsorban nézd a magad javát!”), amely – mint az eredeti szövegkörnyezetből kiderült – egy lakodalmi rigmus valójában."

 

"felháborítóbbnak és elfogadhatatlanabbnak tartja azonban azt, hogy elmondása szerint a könyvek számos ponton gyakorlatilag történelmet hamisítanak: sok esetben mítoszokat, legendákat használnak elsődleges, történelmileg hiteles forrásnak, vagy vitatható elméleteket használnak tényként, miközben fontos, elfogadott tényeget meg sem említenek."

 

satöbbi

Föl, föl, ti rabjai a földnek,
Föl, föl, te éhes proletár!
A győzelem napjai jönnek,
Rabságodnak vége már.
A múltat végképp eltörölni,
Rabszolga-had, indulj velünk!
A Föld fog sarkából kidőlni,
Semmik vagyunk, s minden leszünk!

Ez a harc lesz a végső,
Csak összefogni hát,
És nemzetközivé lesz
Holnapra a világ.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

Szerkesztve: 2020. 06. 26., p - 08:58

Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!

az élet nem habostorta!

csapásokat adunk, és csapásokat kapunk!

a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.

Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség.

Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az (haza*)áruló.

A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg! De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak.

...

https://hvg.hu/gazdasag/20200728_mnb_versenykepessegi_index

 

Magyarország a versenyképességi indexen 100 pontból 47,4-et ért el.

Ezzel az európai rangsorban eléggé hátul szerepel hazánk, de a visegrádi országok többségét megelőzi. A magyar számok kifejezetten a tudásalapú társadalom és az egészséges társadalom mutatókban alacsonyak. Az oktatást illetően a jelentés olyan megállapításokat tesz, mint például:

Magyarországon a képzettség nélküli korai iskolaelhagyás mértéke közel kétszerese a többi visegrádi ország átlagának, miközben a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya az egyik legalacsonyabb az uniós országok között.

Az uniós és visegrádi átlagnál magasabb az iskolai végzettség nélküliek aránya (12 százalékos), a felsőfokú végzettségűeké pedig alacsonyabb, alig haladja meg a 30 százalékot.

Sohasem értettem, miért kell sok diplomás. Vagy senki sem fogja megjavítani a fűtést, vagy diplomával lehet betölteni olyan munkaköröket, amelyekhez korábban elegendő volt az érettségi. Szerintem a sok diploma leértékeli a felsőfokú végzettséget.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sohasem értettem, miért kell sok diplomás

Mert nekik nem Pelikánok kellenek:

Én ideológiailag nem vagyok elég képzett.

Hát kinek jó az, aki csak úgy magától gondolkodik, a saját dolgával törődik? Meg kell mondani, be kell tanítani neki mit gondoljon!

Az ember jellemének megformálása 16 évesen nem ér véget. Addig kell ütni a vasat, amíg meleg...

Rövid időn belül újra aktuális:

We don't need no education
We don't need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone

Kik a nekik? Szerintem kellenek Pelikánok, mert ha nincsenek, senki nem őrzi a gátat. Viszont kellenek felsőfokú végzettségűek is természetesen. Fontosak az arányok. Egyrészt, ha szinte mindenki képes összehozni egy államilag elismert oklevelet, akkor baj van az elvárásokkal, a színvonallal. Másfelől nyilván nem lenne jó, ha csak szakmunkásaink lennének, vagy még azok sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Természetesen fontosak az arányok. De ki határozza meg őket? Itt nem lehet megtenni, hogy a nemzetközi trendeket figyelmen kívül hagyjuk. Ha nálunk csökken a diplomások aránya, máshol meg nő, annak olyan következményei lesznek, ami szvsz nem tesz jót MO-nak.
 

Egyrészt, ha szinte mindenki képes összehozni egy államilag elismert oklevelet, akkor baj van az elvárásokkal, a színvonallal.

Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Az elvárások definiálva vannak előre. Aki van elég kitartó és elvégzi a szakot, az kap egy oklevelet, ami bizonyítja, hogy (többnyire) megszerezte a hozzá szükséges tudást. Ez nem úgy van belőve, hogy a lakosság csak egy bizonyos %-a legyen képes elvégezni, hanem amit a szak megkövetel. A tudás nem egy extenzív mennyiség, hogy egy országnak csak bizonyos mennyiségű jut belőle, amit szét kell osztani a lakosai között. Éppen ellenkezőleg, szabadon "másolható", nem vész el az eredeti változat.

Nekem erről az jut eszembe, hogy jelentkezett a cégünkhöz mérnök, papírja volt arról, hogy állítólag mérnök, csak az interjúztató kollégáim nem tudtak olyan dolgot kérdezni, amit tudott volna. Még úgy sem, hogy fel lett neki dobva, mi az a terület, amelyben otthon érzi magát. Szóval a sok diplomás nem azonos a sok jó szakemberrel, ami igen nagy baj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát volt egy rossz tapasztalatod => zárjuk be az összes egyetemet, mert semmit se érnek? :) Vagy mit akartál ezzel mondani? A kollégáid közül (akiket jó szakembernek tartasz) hánynak van diplomája? Lehet csak nagyon rosszul interjúzott az illető, feltételezem a diplomamunkája témaköréhez csak értett valamennyit.

Arra próbálok kilyukadni már egy ideje, hogy nem reális, ha a lakosság felének diplomája van. Az a reális, ha a lakosság felének érettségije van, s egy szűk hányadának van diplomája, továbbá egy igen szűk hányadának PhD-je. Mivel nem azonos az emberek adottsága, képessége, a túl sok diploma csak annyit jelent, hogy az elvárások azonosak a néhány évtizeddel ezelőtti érettségi elvárásokkal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondom, ez megvan és ebből a szemszögből az igaz is és meg is kérdőjelezi ennek az értelmét. És tényleg nem akarom védeni ezt a rendszert, de akkor mi lehet ennek az oka? Van erre valami kutatás? Nem kötözködöm, tájékozatlan és kíváncsi vagyok, mert lehet 1000 másik szempont, amit nem veszünk most figyelembe.

és nem mellesleg az érettségik

Nézz meg mondjuk egy kilencvenes évekbeli ("középszintű") fizika érettségit, és mondjuk a 2020. májusit (ajánlom főleg a 3/B feladatot, gyakorlatilag nulla fizikaismerettel megoldható, ha még a teszt rész harmadát-negyedét kb. eltalálod, már majdnem megvan a hármas).

Lehet és érdemes is mondani, hogy növeltük az érettségik arányát az adott korosztályban, de aki komolyabban követi az oktatás és a mérések alakulását, tudja, hogy egyszerűen csak a léc lett lentebb rakva, amit többen meg tudnak ugrani.

Személy szerint úgy gondolom, hogy ez talán OECD-elvárás ("erős ajánlás") is lehet, de egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a növekvő társadalmi igényt (többen szeretnének érettségit, ill. diplomát) is igyekeznek kielégíteni. És ugye ha nem akarunk magas bukási arányt, akkor a minimum követelményt csökkenteni kell (pl. matematikán közép szinten nem kell tételbizonyítást tudni).

Ne egy kiragadott részletre koncentrálj.

Magyarországon a képzettség nélküli korai iskolaelhagyás mértéke közel kétszerese a többi visegrádi ország átlagának

Ugyanúgy nem fogja neked megjavítani a fűtést az sem, akinek hat általánost sikerült elvégeznie.

https://444.hu/2020/08/08/pesti-sracok-az-szfe-diakjainak-a-nevetek-is-…

"A Fidesz-frakció és a kormány által fenntartott Pesti Srácok vezércikkben szól a Színház- és Filmművészeti egyetem diákjaihoz, akik tiltakoznak a kormányzati átszervezés és a nyakukra ültetett kuratórium ellen: "

"Ez egy egyetem, nem pedig Woodstock vagy Ozora, ahol napokig hentereghettek a fűben, szétcsúszva. Ide tanulni jártok, nem követelőzni. A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok, figyeltek"

Igazából arra kíváncsi lennék, hogy mi a határ, mi az, amikor a fidesz (illetve persze Orbán Viktor) azt mondja, hogy most már megfelelő, elérték, amit szerettek volna. Amikor az ő pártjukon kívül nem jut be senki a parlamentbe? Amikor minden iskolaigazgató, minden polgármester (tanácselnök???) fideszes lesz. Amikor már csak olyan újság lesz, amit a központi propagandát tolja?

tudja valaki, új NAT-os tankönyvek lesznek idén már? Mi még nem kaptuk meg őket.

A Nyugat hanyatlásán szeintem nem műszaki képességek hanyatlását kell érteni, sokkal inkább erkölcsről, morálról, viselkedésről van szó, hibás, idealista társadalmi döntésekről, amelyeknek súlyos ára, következménye lesz. Egész egyszerűen nem látom a korrelációt az egyetemek valamiféle minősítése kapcsán kialakult sorrend és a társadalmi hanyatlás között.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs rendben, a cégünk is nehezen talált megfelelő szakembert. Úgy értem, volt jelentkező a meghirdetett pozícióra, csak teljességgel alkalmatlan volt a pályázó. Finoman szólva hiányos volt a szakmai felkészültsége több embernek is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"sokkal inkább erkölcsről, morálról, viselkedésről van szó"

Szerinted egy átlagos nyugatabbra élő ember kevésbé erkölcsös, mint egy átlagos magyar? Vagy hogy kell ezt érteni? 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Ez egy jó kérdés, hogy erkölcsös-e feladni a saját szabadságod, ha úgy gondolod, hogy a cél, amit szolgálsz vele jó :)

(nem mintha egyetértenék azzal, hogy az erkölcs azt jelenti, amit írtál, vagy azzal, hogy tényleg feladnának-e bármit is (jobban mint mi), de szerintem ez egy érdekes irány legalább a vitára)

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

arra gondolsz, hogy 1849-ben, 1920-ban, 1945-ben, 1956-ban sem sikerült a betolakodóktól megvédenünk az országunkat? Akkor mi erkölcstelenek voltunk?
 

Mert a nyugati demokráciák jelenleg szuverén államok ilyen szempontból, pl a 80 milliós németországnál annyit nem oszt szoroz az akár 1 millió menekült vagy betolakodó, hogy érdemben módosítsa ezt a szuverenitást. És többet már ők sem akarnak beengedni.

A szovjetek ellen legalább megpróbáltuk. Nyilván aránytalan túlerő esetén öngyilkosság - vonatkozik ez 1956-ra és 1989-re egyaránt -, de lehet olyan jogszabályokat hozni, amely szerint nem fogadunk be idegeneket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Látod, itt a baj. Miért is tettek meg pár ezer km-t? Útközben egyetlen olyan hely sem volt, ahol nem dúlt háború? Illetve kiderül, mégsincsenek fogságban, csak ahhoz a változathoz kevésbé van kedvük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért mentek odáig, mert lehetőségük volt. Nyilván, ha Európa a népvándorlókat koktéllal, fűszoknyás lányokkal várja, akik itt lesz.pják őket, meg dolgozniuk sem kell, mert az én munkavégzésem ellenértékének egy részét nekik adják, akkor ide fognak jönni. Ez az, amit nem kellene, s ami felháborító.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> melyik kozbenso orszagban telepednel le?

egyikben sem, visszemennek ha mar nem lonek ram

 

> az 56-os amerikas magyaroknak, hogy mi a szarert mentek olyan messzire vagy az ausztraliaba menteknek..

56 idejen elmenekulo rokon elmondasa alapjan tobb honapi osztrak (hint: elso szomszed ahol nem dul haboru, es nem vadasznak rajuk kamposorru avosok) gyujtotabori let utan megmondtak nekik hogy hol tartanak rajuk igenyt, es oda mentek

az anya nő, az apa férfi

a szir menekultek pedig hosszu honapokig torok taborokban sinylodtek...aztan szardogan barat hogy meg egy kis penzt tudjon lehuzni az EU-rol par ezer embert atdobott bulgariaba, gorogorszagba..most pedig a meg mindig tarto harcok ellenere probalta visszanyomni oket sziriaba..

 

jo tanacs! ne csinaltass csaladfat magadrol mert konnyen kiderult, hogy jo par vonohuzas van benned es akkor kurva ciki lesz majd kamposorruzni faszfejkem!

https://444.hu/2020/08/31/lemond-az-szfe-gyakorlatilag-teljes-vezetese

 

Hétfő délután hosszú sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amelynek utolsó aktusaként az egyetem vezetése bejelentette a lemondását.

A rektori feladatokat ellátó Upor László, továbbá Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a három intézet vezetője közül kettő, a filmes Balázs Gábor és a színházas Bagossy László is lemond. A harmadik, az elméleti intézet vezetője, Gáspár Máté csak azért nem, mert ő már korábban lemondott. Rajtuk kívül a szenátus nemrég megválasztott tagjai is lemondanak mandátumukról, „a további munkát csak úgy tudják elképzelni, ha a szenátus visszakapja a legalább az állami egyetemek szenátusait megillető jogköröket.”

A színpadon és a nézőtéren ülő oktatók és hallgatók felállva tapsolták meg a bejelentést.

https://www.valaszonline.hu/2020/09/01/uj-nat-oktatas-takaro-mihaly-iro…

 

akinek tldr, annak elég ez az egy mondat:

 

Jellemző az ötödikes tankönyv egyik, a magyarok származásáról szóló része: „Mit mondanak a tudósok?” – teszi fel a kérdést, majd rögvest válaszol is: „Ősi mondáink szerint a magyarok rokonságban állnak a hunokkal” – a mondák emlegetése eleve kizárja, hogy tudósok véleményéről legyen szó.

...a mondák emlegetése eleve kizárja, hogy tudósok véleményéről legyen szó.

Ez bizony elég szomorú. Az ember azt hinné, hogy az un. "tudósok" nem mazsolázgatnak a (legyen az írott, vagy íratlan) források közt, hanem minden forrást megfelelőképpen figyelembe vesznek és a következtetéseik, megállapításaik, elméleteik alátámasztására megfelelőképpen prezentálják.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200911/lesujto-jelentes-a-magyar-ok…

 

"A magyar tanárok legalább 30 százalékkal kevesebbet keresnek, mint egy átlagos diplomás, ezzel a legnagyobbak között van a szakadék nálunk – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most megjelent anyagából. Ennek tetejébe Magyarországon tart a legtovább, mire egy pedagógus eléri a lehető legmagasabb fizetést, amit a többség valószínűleg csak a nyugdíj előtt pár évig tud élvezni. A dokumentum szerint ugyanakkor a magyar tanárok nem számítanak túlterheltnek nemzetközi összehasonlításban. "

Szerkesztve: 2020. 09. 24., cs - 11:48

Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt meghurcoló tankerületi vezető

Igazgatóhelyettesként helyezkedett el Hódmezővásárhelyen Balázs József, korábbi tankerületi igazgató, aki a nyáron vált hírhedtté. Ő volt az az oktatási vezető, aki írásbeli figyelmeztetésben részesítette Vezsenyi László tornatanárt, mert az a tavaszi kijárási korlátozások idején, a digitális oktatás nehézségeit szemléltető, eleve viccnek szánt videójában egy vasalódeszkán szemléltette a nebulóknak az úszás alapjait.

https://444.hu/2020/09/24/igazgatohelyettes-lett-a-vasalodeszkas-tornat…

Az elejével egyetértek. A végével nem. Hibát követett el, de ezért miért kellene agyonverni, földbe döngölni, eltiltani a foglalkozásától? Biztos, hogy mi emberek úgy általában hibátlanok vagyunk? Ez elvárható? Ha igen, miért vannak közlekedési balesetek?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Abban igazad van, hogy egy hibáért nem lehet földbe döngölni senkit. Teljesen egyetértek. Követett el hibát is de nem csak az történt, ez nem csak hiba volt.

 

"a tankerület a letiltása óta arra kényszeríti a tanárt, hogy minden egyes napra készítse el a csoportjainak szánt aznapi tananyagot , gyakorlatsorokat, pontos utasításokkal (3-4 csoportról van szó), majd azokat küldje el a tankerületi vezetőnek és az iskola igazgatójának."
[...]
a gyerekek ezeket a naponta elkészülő anyagokat sosem látják, hiszen Vezsenyi nem taníthat, az anyagokat kizárólag „büntetésből” kell megírnia, hiszen utána semmire sem használják azokat.
[...]
a tankerület vezetője eredetileg kitalált még egy megalázást, miszerint Vezsenyinek tanulmányoznia kellett volna a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a nemzeti alaptantervet, hogy az igazgatója azokból utána kikérdezze, de ez azért már az igazgatónak is sok lett volna, és nem élt a lehetőséggel

 

Ezek már nem hibák. Ezek egyszerűen azt mutatják, hogy ez az ember nem való tanárnak. Feltételezem, hogy ezzel egyetértesz.

És ez az ember lett most igazgatóhelyettes. Gondolom kis idő múlva visszarakják majd a régi helyére vagy közel ahhoz és olyan dolgokról fog dönteni, amihez nem ért és nincs meg az adottsága hozzá.

kinyomtatom és kiteszem a falra :)

 

Egyébként ezt beszéltük itt régebben, hogy nyilván bizonyos alapértékekben egyetértünk és érdekes lenne levezetni, hogy ezekből elindulva a részleteknél hol van az első eltérés, ami a végén az általad említett nagyobb különbséget okozza.