ubuntu-iso-download - új, egyszerű módszer az Ubuntu ISO-k letöltésére

Címkék

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 25., v – 08:45

Bejövős:

trey@alderaan:~$ ubuntu-iso-download -h
usage: ubuntu-iso [-h] [--dry-run] [--debug] [--mirror MIRROR] {budgie,desktop,kubuntu,kylin,lubuntu,mate,netboot,server,studio,xubuntu} [release]

positional arguments:
  {budgie,desktop,kubuntu,kylin,lubuntu,mate,netboot,server,studio,xubuntu}
                        flavor name
  release               Ubuntu release codename (e.g. focal, bionic) or release number (e.g. 20.04, 18.04.3) (default: latest LTS release)

optional arguments:
  -h, --help            show this help message and exit
  --dry-run             do not download and only show link to ISO
  --debug               additional logging output
  --mirror MIRROR       mirror for supported desktop, server, and netboot releases; for desktop and server see https://launchpad.net/ubuntu/+cdmirrors and
                        https://launchpad.net/ubuntu/+archivemirrors for netboot
trey@alderaan:~$ ubuntu-iso-download desktop --dry-run
Ubuntu Desktop ISO on focal
http://releases.ubuntu.com/20.04.1/ubuntu-20.04.1-desktop-amd64.iso

trey @ gépház

> Meg 20 kattintást random mirrorokon.

Hát, beírtam a gugliba, hogy ubuntu iso download, ezt írtam volna a terminálba is, csak kötőjellel, szóval (0), rákattintottam az első találatra, (1), rákattintottam a zöld download gombra, (2). Ténykérdés, hogy ez kettővel több. 

Ha valami másik kell, akkor az alternativ downloadsra kattintok (1), le kell görgetni  a past releasesig (2, bár nem is kattintás), és kattintani a relasere (3), fancy lófaszon ki lehet választani és az iso típusát (4). Igazából  Ebből a toolba legalább az variantot be kellett volna írni, szóval itt 3 kattal több. Bár a letekerést beváltanám a megfelelő izé kiválasztására a variant lista helpjéből :)

Azért ez a 20tól elég messze van. :) A checksum viszont valóban kényelmes.

Hát, ha ez neked sokkal több munka... Ha esetileg tesztelek, akkor az a három másodperc, amíg tart, az kb ugyanaz, mint ameddig eszembe jut, hogy hogy hívják ezt az izét. Ha meg gyakran tesztelek, akkor már régen tudja a pipeline magától.

Nem akarom én bántani ezt, nagyon cuki meg aranyos, nyilván van, amikor kicsit kényelmesebb is, de azért azt a hatalmas wow érzést nem látom egy toolban, amit összetákolni 12 sor bármi scriptnyelven, és mondjuk 120 egyszer megírni normálisan.

hogy miután az ordas csúsztatásod lemertem,

Ez itt mit jelent? Milyen csúsztatásról beszélsz pontosan? Hogy a dumád hiteles legyen, leírnád, hogy milyen lépésekből áll nálad mondjuk az Ubuntu Focal desktop verziójának letöltése "MATE" flavour-ben?

Nekem ennyi:

$ ubuntu-iso-download mate focal

trey @ gépház

Nekem az jött ki, hogy nagyságrendekkel nagyobb meló. A 20-on felesleges lovagolni, a nagyságrendet érzékelendő írtam, bár tudom, nehéz elvonatkoztatni, főleg, ha máson nem lehet fogást találni.

Tehát, akkor leírod, hogy hogyan csinálod, ha a fenti feladatot kapod? Mi van olyankor, ha az adott mirroron nincs fenn az az ISO (a fenti pl. hiányzik mondjuk az FSN mirror-ról).

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 10. 25., v – 13:39

minek ez? hisz torrenten mindenki linux isokat tolt!! :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Akinek a wget bonyolult (gondolom ők a célközönség) annak ez  is az lesz.

Tipp: ez egy bash script, wget-el, vagy curl-al a háttérben. (Nincs ubim, nem tudom ellenőrizni.)

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

ennek semmi értelme, parancssorból wget-tel (vagy akármivel) is le tudom szedni az iso-t.

... ilyesminek akkor lenne értelme, ha webes felületen lenne egy olyasmi csomagkezelő, mint pl. régen az UHU-Linuxnak volt, weben kiválasztanám a szükséges célalkalmazásokat, egyebeket, és eleve egy olyan iso jönne le, ami már a kiválasztott programokkal telepíti a rendszert.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.