[KV] vakcinatesztelés a fejlett Nyugaton

https://www.bbc.co.uk/news/amp/health-54275096

"The UK could be the first country in the world* to carry out Covid " challenge trials " - where healthy volunteers are deliberately infected with coronavirus to test possible vaccines.

It is understood the studies - first reported by the Financial Times - would be conducted in London. 

The UK government said it was holding discussions about developing a vaccine through such "human challenge studies".

No contracts have yet been signed, the BBC understands."

* editor's note: first country in the first world.

Hat akkor most ertelmezzuk ezt a hirt:

Vannak jogaink, amirol nem mondhatunk le. Peldaul ha egy bank alairatja velunk, hogy "ha nem tudsz fizetni, mindket vesedet eladhatjuk", hiaba irnank ala, nem tudnak ezt a pontot ervenyesiteni a kesve erkezo reszletfizetes miatt. Ahogy a bankigazgato heti szintu oralis kielegitesenek kotelezettsegere sem lehetne ervenyes szerzodest iratni. Ez tiszta. Es rendben is van. Ilyenek kellenek, nem csak egy "fejlett jogallamban", de meg papiron autokraciakban es a legtobb diktaturaban is van olyan jogod, amirol amugy papiron nem mondhatsz le. 

Sokminden nehez a fejlett vilagban, ahol erosen elorehaladott az emberi jogok intezmenye. Tobbek kozt a gyogyszerteszteles is utkozhet akadalyokba. Egy erthetobb es sokkal jogosabb pelda: ha uj fogamzasgatlot akarnak tesztelni, nem eroszakolhatjak meg a tesztalanyt. 

No de: itt egy vilagjarvany. Sokak szerint tobbszazmillio ember eletet kene megmenteni epp vilagszerte. Es a jogrendszer a fejlett Nyugaton annyira elorehaladott, hogy a virus megjelenese utan 9 honappal, a 3rd trial phase-ek megkezdeze utan 3 honappal eljutottunk oda, hogy a 100 000. user aki nem lett rosszul magatol a vedooltastol, az mar legalisan lekohogtetheti magat egy fertozott emberrel? Ennyi ideig tartott kivivni, hogy legalabb egyetlen orszagban legyen ehhez beleegyesesi joga? 

Csak en erzem ugy, hogy kezdunk ezzel a sok szabalyozassal sajat magunk ellensegei lenni? Ilyenekkel bohockodik a torvenyhozas/igazsagszolgaltatas hosszu honapokig, mikozben Kina szo szerint ugy tesztel vakcinat es gyogymodot az ujgur taborokban ahogy akar?

Nagyon ijeszto, hogy a "tultolt merteku emberi jogok" mennyire megallitottak a fejlett vilag gazdasagat es mennyire utjaba allnak az ujraindulasanak. Aki a vakcinatesztelo resszel talan nem is ert egyet, gondoljon csak abba bele, hogy hanyan probalnak szorakozni azzal, hogy a maszkhordatas "jogellenes". 

Amugy en vagyok az egyetlen aki a fenti BBC-s cikkre csak annyit reagalt, hogy: "Akkor megis mi a szart teszteltek eddig? Tenyleg csak azt, hogy hanyan lesznek az oltastol rosszul?"

Mi folyik itt? Hol romlott el ennyire a vilag? Miert keresunk mindig felelosoket (nevetseges kesesekkel) megoldasok helyett?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 24., cs – 15:21

neked tényleg az a bajod, hogy a 'fejlett nyugaton' nem kapnak el, zárnak átnevelőtáborba, és oltanak be embereket akaratuk ellenére mint kínában az ujgurokat meg mindenkit aki nem kínai?

érdekes

és mely nép- és politikai csoport(ok)ra is gondoltál mink kísérleti nyulak?

"neked tényleg az a bajod"

Nem. Az a bajom, hogy mindenki vegletekben beszel, mint te is, mert "a lo tuloldala nem jo, ezert legyen a lonak ez az oldala". Es kozben a piaci versenyben globalisan ennyire szelsosegesen a lonak ezek az oldalan ulni mar nagy hatrany.

"mely nép- és politikai csoport(ok)ra is gondoltál mink kísérleti nyulak?"

Visszaeso elitelt eroszakos bunozokre. Nem erdekel a szarmazasuk, szinuk, stb.-juk.

Nem kell aggodni, majd eljonnek erted is, vagy a leszarmazoidert. De jo lesz nekik. Hajra.

Egyebirant klasszikus nagy kolto utan, ha annyira tetszik ott, akkor oda lehet menni.

Sejtem, hogy mit akartal bemutatni, csak nagyon nem sikerult.

Termesztesen te tudod mit gondoltal, a tobbiek meg ertik amit akarnak, az mar az ok bajuk. Igy szoktak kezdodni a "pityputyok".

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"majd eljonnek erted is, vagy a leszarmazoidert"

Ezt semmikeppen sem szeretnem. Ezt megelozendo jeleztem, hogy mit kene maskepp csinalnunk. :)

"ha annyira tetszik ott, akkor oda lehet menni"

Ahhoz meg nem eleg szar itt, hogy megtanuljak ilyen barbar irasos karaktereket, plane ilyen sokat belole.

Oké. Akkor ez a kérdésem: a diktatúrák, ahol nincsenek "túltolva az emberi jogok", illetve szívfájdalom nélkül figyelmen kívül hagyják a a meglévőket is, mennyivel járnak előrébb a vakcina kifejlesztésében? Vajon tényleg hatékonyabb-e a tudományos élet egy korrupcióval teli és kontraszelekcióra épülő hűbéri rendszerben, akár az emberéletek kárára is?

Esetleg menjünk vissza a 2. világháborúig, a koncentrációs táborok emberkísérleteit nézzük. Valójában sokat fejlődött az orvostudomány, de eléggé nagy ára volt. 

"Valójában sokat fejlődött az orvostudomány, de eléggé nagy ára volt."

Pontosan. Az a masik veglet, az se jo. Ez meg az egyik. Nem lehetne valahol a ketto kozott?

"mennyivel járnak előrébb a vakcina kifejlesztésében?"

google:// covid vaccine in china

Szerkesztve: 2020. 09. 24., cs – 17:38

Szerintem így volna a helyes:

 * Önkéntes alapon szerződhet a kliens arra, hogy kap oltást (vagy placebót) és utána kellő idővel később megfertőzhetik COVID-dal.

 * Ami jogáról nem mondathatják le az az, hogy bármikor kiszállhat. Tehát ha meggondolja magát, akkor mondjuk mégse fertőzik meg COVID-dal. Persze nem is kap pénzt - a szerződés értelmében, ahogy le van írva. De a lényeg, hogy joga van kiszállni. Ahogy a prostitúciós példádban is: a kurvának is joga van nemet mondani, csak akkor nem kap pénzt. És nem szerződhet úgy, hogy ne lehetne kiszállni belőle. De a prostitúció maga nem illegális - legalábbis a fejlett világ nagyobb részén ma tudtommal (kivételek vannak).

Aztán hogy hogy van valójában azt pont leszarom, mert teljesen hidegen hagy a vakcina elkészülte, tiszta hülyeség, sőt káros az influenzával ennyit törődni :-)

Hogy Kína elhúzott volna? Talán nem kellett volna minden gyártást odavinni. A nyugat magára vethet. És még mindig vissza lehetne fordítani a folyamatot, csak egyszerűen jól meg kellene vámolni az importot. Ja, hogy akkor dolgozni is kellene, nem csak fogyasztani? Hát pont erről van szó.

COVID ügyben pedig jól behúztak minket a csőbe a kínaiak, az a legvalószínűbb. Mégis hogy tűnt el Wuhanban a COVID? A medencés-partis fényképeket láttátok? How dare they? Semmilyen modell szerint nem logikus, mert ha a lockdown-nal mentették volna meg magukat - ahogy a sajtó szereti bemutatni, akkor újrafertőződnének a határok kinyitása miatt. De nem történik ilyesmi. Eléggé nyilvánvalóan kilóg a lóláb.

Ami viszont nagyon lényeges volna, hogy minden orvosi beavatkozásnak önkéntesnek kellene lenni, azaz senkire nem szabadna, hogy rákényszeríthető legyen! Ennek értelmében én az oltások kötelező volta ellen is vagyok. Egyébként is felesleges kötelezővé tenni, hiszen minden normális ember úgyis beadatja. Az a néhány aki meg nem adatná be, az tök mindegy a nyájimmunitás számításában. Viszont a jogok szempontjából jobban mutatna, ha nem volna kötelező.

"Mégis hogy tűnt el Wuhanban a COVID? A medencés-partis fényképeket láttátok? How dare they? Semmilyen modell szerint nem logikus, mert ha a lockdown-nal mentették volna meg magukat - ahogy a sajtó szereti bemutatni, akkor újrafertőződnének a határok kinyitása miatt. De nem történik ilyesmi. Eléggé nyilvánvalóan kilóg a lóláb."

Erről az a 10 fős kínai orvoscsapat jut eszembe, akik még május elején jöttek európába megosztani az ottani tapasztalatokat, majd gyakorlatilag kiröhögtek minket azért, mert vannak emberek akik nem hordanak maszkot. Ott, ahol már 30 éve is teljesen normális és alapértelmezett volt, ha valaki beteg, maszkot húz, nem csináltak belőle elnyomási jelképet és egyébiránt gond nélkül zártak körbe több Magyarország méretű helyet hónapokra úgy, hogy szó szerint se ki / se be, az utcán pedig nemhogy a "kiülős" vendéglátóhelyen nem csapathattad, hanem az utcára nem mehettél ki.

Majd hónapokkal később a feloldás után is órák alatt zártak le negyedeket, a reptéreken azonnali tesztelés volt, az utcán pedig az AI-val és drónokkal ellenőrizték a maszkhasználatot.

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Az ellenorzes a kulcsszo.  A modern nyugaton - es ebbe bizony mi is beletartozunk ebben az ertelemben - azonnal visitogorcs, meg tuntikezes van barmilyen allami befolyas/ellenorzes  puszta leirasa eseten is. Kinaban egy ilyen tuntetest -nagyon helyesen- fogak nelkul hagyna el az ember.  Ehhez ez is kell.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Na most, csak a rend kedveert, emitsuk USA-t is meg ahol (bizonyos helyeken) az allampolgarok joggal tarthatnak fegyvert - hogy az esetlegesen tulkapo allamot helyrebillentsek. Ezert van ott fegyvertartasi jog. Tehat igy teljes a kep.

A teljes skalat vegignezve, en bizony maradnek az EU-ban.

Itt sokkal többről van szó, mint csak a COVID-19 elleni vakcináról. A járvány elég szar ügy, nem annyira halálos, hogy a társadalom közvetlen összeomlásával fenyegessen (ha mindenki hordana egy maszkot, akkor kb. kordában is lehetne tartani). Emiatt a vakcinafejlesztésnél nem hagyhatják ki a szokásos tesztelési ciklusokat, mert ha mégis lesz valami kellemetlen mellékhatás, az alapjaiban rendítheti meg a bizalmat az oltásokban a nyugati társadalomban. Figyelembe véve azt, hogy így is mennyi hülye oltásellenes van, ez a helyes lépés. A vakcina kifejlesztése csak a védekezés egy része, azt még be is kell adni az embereknek, ahol ugyancsak elbukhat az egész.

Az meg hogy vágyakozva beszélsz az ujgur átnevelőtáborokról, hááááát elég meredek. Előbb megkérdem: benned se fejlődött ki semennyire az empátia (mint képesség), mint treyben? Mert távol álljon tőlem, hogy egy fórumtárs bevallott szellemi fogyatékosságára tegyek megjegyzést, de szvsz aki nem pszichopata, az nem gondolhatja komolyan, hogy az ujgur helyzet követendő példa lenne egy normális társadalomban.

Felreertettetek. Nem helyeseltem az ujgur taborok letezeset. Egy masodpercig sem. Elitelem, hogy szarmazas vagy nezetek miatt keruljon valaki atnevelo vagy munkataborba. 

A "bunom" annyi volt, hogy megemlitettem, hogy ez egy nagyon furcsa versenyelony, amire nem lehet ugy reagalni, hogy tobb, mint 9 honapig ulunk egy ilyen alapveto jogi kornyezet megvaltoztatasanak kerdese folott, raadasul ilyen sok orszagban (lo tuloldala).

Ritkán szoktam veled egyetérteni, de most mégis sikerült :) Szerintem pedig aki nem érti, hogy mire akartál rámutatni, az nem akarja érteni.

Teljesen jól rávilágítottál két olyan szélsőséges momentumra ebben a helyzetben, ahol az egyik oldalon a "leszarjuk a szabadságjogokat" óriási előny, a másik oldalon pedig "nem számít hogy mit akarsz, mi megvédjük a jogaidat akkor is" pedig óriás hátrány, ezzel pedig nem foglaltál egyik oldal mellett sem állást.

Egyébként érdekes ez, miszerint ha megpróbálsz rávilágítasz egy problémára és hozol két szélsőséget, hogy szembetűnő legyen "azonnal gonosz leszel mert te egyetértesz vele", szerintem ugyanazon tőről fakad a mélyben mint amiről beszélsz.

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Kinaban oket potencialis terroristakent kezelik. Valahol igazuk van; ugyanis kinabol eleg keves terrorcselekmenyrol erkezik hir.
Itt a dolgok hatteret is erdemes lenne megtekinteni. Siman el  tudom kepzelni, hogy koze nincs a valosaghoz annak, amit az egeszrol tudunk...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

nekem nem teljesen vilagos mi itt a problema.

De mondjuk ez is benne volt a cikkben:

"What's been holding things up are ethical considerations - challenge studies have been used to test vaccines for flu, cholera and typhoid, but in each case there was an effective treatment to prevent volunteers from falling ill.

With coronavirus, there would be an added level of risk - but it's one that volunteers say they are willing to take."

https://444.hu/2020/10/21/januarban-kezdodhet-a-vilag-elso-nagy-koronav…

Ugy latszik Bolsonaro kormanya az elso, aki erre rajott es ezt bevallalta.

Az is segithet, hogy a brazil kormany ugy latszik nem erintett mas vakcina fejleszteseben. Igy tenyleg tisztan azt nezik, "melyik mukodhet a legjobban".

Termeszetesen az ertekesites megkezdezesehez befejezik a hivatalos teszteleseket is elobb. A nemhivatalos teszteles csak a dontes meghozasaban segitett. :)

nem erintett mas vakcina fejleszteseben

Hogy mi? Az AstraZeneca vakcinájára gondolsz, ami (a kínaival egyetemben) épp engedélyeztetési eljárás alatt áll ugyanott?

Amúgy a brazilok siralmasan kezelték az egész COVID-19 dolgot, az ottani uralkodó elitnek most mihamarabb szüksége van egy megoldásra, a saját hatalmuk megtartása miatt is. Ők nyilván attól fognak venni, akik a leghamarabbra ígérik, és annyit ígérnek, amennyire szükség is van. Illetve van egy olyan effektus is, hogy a döntési pozícióban levők előszeretettel szoktak a pozíciójukból adódó hatalom miatt mindenféle plusz juttatásokat elfogadni a jelentkezőktől, és hát kína sosem tartózkodott az ilyen eszközök használatától. (más sem, de egy demokratikus országban könnyebben kiderül, ezért ott óvatosabbak egy fokkal)