Megerősítették az előzetes értesüléseket: nincs töltő az iPhone 12 dobozaiban

Címkék

Cserébe vékonyabb lett a doboz. Közben az FSF megragadta az alkalmat, hogy újra a "walled garden" csapdára figyelmeztessen:

Adapter külön elérhető 19 dolláros áron:

Hozzászólások

Ahogy a múltkor is leírtam, én ezt nem tartom feltétlen rossz iránynak. Ha cserébe csökkentik az árat.

trey @ gépház

Egyszer én is leírtam ide, hogy tök feleslegesnek tartom minden cucchoz hozzácsomagolni a megfelelő kábeleket, mert nekem itthon már van egy fióknyi CEE 7/7 -> iec C13, USB-A -> USB-B, RCA-RCA, meg ki tudja még milyen kábelem. Akkor le lettem torkolva, hogy az milyen dolog már, hogy még kábelt sem adnak egy termékhez.

Már csak egy lépés van hátra: jó lenne, ha ezt tényleg beáraznák, és nem xxx.99 USD lenne továbbra is a termék ára. A boltban az eladó, vagy a webáruház felülete meg rákérdezne, hogy szeretném-e még a tartozékot is a kosárba. Akkor talán elkerülhetők lennének az olyan meglepetések is, hogy 2020-ban VGA kábel van a monitor dobozában :)

Láttam, hogy tukmálja a Netflix, az Insta, a brit királyi család a 90+ éves kriplit, akinek életműve a Föld megmentéséről való beszéd, de nem vitt rá a lélek, hogy felüljek ennek a propagandának is. Attól nem fog megmenekülni a Föld, mert te 5 évente (LUL) veszel vagy nem egy adaptert.

Kevesebb szemét termelését én is támogatom, de nem azért, hogy a Attenbóró több kacsacsőrű emlőst mutogathasson a TV-ben.

trey @ gépház

Érdekes világ az, ahol OV a jó miniszterelnök, de David Attenborough egy kripli. Egyébként csak az adatok - a narrátor nélkül - is meredekek. Mondhatod persze, hogy propaganda, csak ha az emberünknek végülis igaza lesz, az neked is fájni fog, míg pl. nem enni pl. pálma olajat vagy kevesebb húst nem biztos, hogy különösebben fájna.

BTW: Minden törekvés jó, amitől kevesebb szemét lesz. Nyilván a töltő csak hab a tortán.

Milyen jo, hogy az apple is ott probal tenni egy zoldebb bolygoert ahol csak tud.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért nem biztos, hogy a 19 dolláros töltő egyezik az 1 dolláros kínaival. Sőt, ez lehet pozitív hozadéka is az egésznek, hogy nem jár hozzá alapból töltő, hanem külön kell érte fizetni, de így meg lehet normálisabb minőségű töltőt adnak, ami nagyobb ampert bír, tartósabb, stabilabb feszeket tud. Végül is ez is egy szempont lehet, hiszen amit a gyártók alapból szoktak mellékelni, azok a kiegészítők valóban elég ergyák szoktak lenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kábelt még adnak mellé, csak a töltőt nem?

Nagy Péter

Akkor azért nem olyan nagy érvágás, USB töltő szerintem mindenkinél van otthon pluszban. Plusz USB töltő 1000 forintért már kapható, Kínából 500 Ft, ha valakinek nem lenne.
Viszont korrektebb lett volna, ha azt a 19 dollárt elengedik az árból, ha tényleg a környezetvédelemért teszik, és nem 19 dollár külön behajtásáért.

Külföldi oldalakon már olyat is olvastam, hogy pont akkor nem adnak hozzá töltőt, amikor megváltozik a töltőt csatlakozója, de úgy látom, ez sem igaz.

Nagy Péter

Ha jol ertettem a topic alapjan (nem vagyok almas), eddig USB-A -> Lightning kabel volt hozza, USB-A toltovel. Most meg USB type-C -> Lightning kabel, tolto nelkul. Ha nincs meg a regi toltod es kabeled, es nincs USB-C toltod, akkor utobbit vehetsz $19-ert naluk.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Eddig 2 fajta modon arulta a telefont, vagy USB-A adapter es USB-A - Lightning kabel (szerintem ez volt a sima 11-ben es ez volt az SE-ben is talan), vagy USB-C adapter es USB-C - Lightning kabel volt a dobozban (ez meg szerintem a 11 Pro es a lightningos iPadek). Ezentul csak USB-C - Lightning kabel van a dobozban.

Meg a CD-ROM-ot is megtarthatták volna a MacBook Air-ben; meg a jack dugót is az iPhone-on...

Várni, csak várni, mindig csak várni,
Az ember már nem tudja, mit is akart.
Várni, csak várni, mindig csak várni,
Úgy látszik, ez jellemzi a magyart.

audio

szöveg

(1983)

 

Mint elátkozott királyfi 
Túl az Óperencián, 
Él magában falujában 
Pató Pál úr mogorván. 
Be más lenne itt az élet. 
Ha egy ifjú feleség... 
Közbevágott Pató Pál úr: 
"Ej, ráérünk arra még!" 

(...)

Életét így tengi által; 
Bár apái nékie 
Mindent oly bőven hagyának, 
Soha sincsen semmije. 
De ez nem az ő hibája; 
Ő magyarnak születék, 
S hazájában ősi jelszó: 
"Ej, ráérünk arra még!" 

audio

szöveg

(1847)

Értem én, hogy a profittal nem akarnak várni, csak így inkább lehúzásnak tűnik, mint környezetvédelmi lépésnek. Amikor a jack csatlakozót lehagyták, az első ilyen modellhez még járt egy lighting-jack átalakító kábel ingyen.

Most meg ugyanúgy 699 dollár az alap modell, mint a 11-es bemutatásakor, csak üresebb a doboz. Nyilván akinek van 699 dollárja telefonra, annak lesz még 19 töltőre is, csak régebben valahogy jobban odafigyeltek, hogy egy hasonló intézkedés kevesebb ellenérzést szüljön. Mondjuk lehetne a telefon 679 dollár, és akkor nem az lenne az első gondolat, hogy csak lehúzás az egész.

Nagy Péter

Ebből mondjuk az ujjlenyomat-olvasót nem hoznám fel, mert ott másra cserélték. A jack csatlakozót meg a fülhallgatót meg már sokan nem csomagolják mellé, mert ugye nem is mindenkinek kell.

De azért a töltő olyan, hogy beüzemelni sem tudod nélküle a telefont, és az emberek 90%-nak ha van is otthon USB-C töltője, az valamihez van, és használja is vele.

Bár majd érdekelne a statisztika, hogy mennyi új telefon mellé mennyi töltőt adtak el, mert ha a többség vesz mellé, akkor lehúzás.

Nagy Péter

Egyetértek. Önmagában az rendben lenne, hogy nincs benne töltő, én sem látom nagy tragédiának. Hangsúlyozom, önmagában nem. De pont az Apple lépi meg, akinél pont nem olcsók a telefonok és ultraprofital vannak értékesítve, így veszi ki magát rosszul. Ha valami kisebb kínai gyártó lenne, arra azt mondja az ember, hogy versenyképesek akarnak maradni, termék árát 100 dodó alatt tartani. Azért 700-1000 dollárba bele kéne férnie mindennek, kábel, töltő, alap tok, valami alap füles, stb..

És újfent: az Apple lépi meg, aki sorra hagyja le a portokat, csatlakozókat mindenről, és vetette eddig is a dongle-üket az emberekkel, meg képes egy iMac állványért 1000 dollárt kénri. Így persze, hogy nem az lesz a közvélekedés, hogy a környezet van védve, hanem csak egy újabb lehúzás.

Meg ez megindít egy veszélyes tendenciát is, ma még töltő nincs benne, legközelebb már kábel se lesz, utána már doboz sem lesz. Valahol meg kéne állni, nem csodálom, hogy valakinél kiveri ez a biztosítékot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Meg ez megindít egy veszélyes tendenciát is, ma még töltő nincs benne, legközelebb már kábel se lesz...

De nagyon meg fogsz lepődni, amikor az utolsó portot is lehagyják a telefonról... nem kell már sokat aludni addig.

https://www.theverge.com/2020/10/14/21515789/apple-portless-iphone-mags…
 

Szerintem, ha ténylegesen a környezetvédelem érdekében csinálták volna, akkor két kiszerelést kellene árusítani: iPhone 12 töltővel 699 dollárért, és iPhone 12 töltő nélkül 680 dollárért.
Akinek van otthon szabad USB-C töltője, az spórolhatna 19 dollárt, és nem termel további felesleges elektronikai hulladékot, akinek nincs, az meg megveszi teljes áron a telefont. 
Ha így csinálták volna, nem hiszem, hogy nagyon bele tudtak volna kötni a lépésbe.

Nagy Péter

Eleve 4 különböző méretű új iPhone modellt jelentettek be, amiknek mind különbözik a csomagolása. Mindegyik kapható 4-5 színben.
Gondolom, ahogy a színeknél, úgy a töltő esetében is készült valamilyen előzetes felmérés, hogy nagyjából milyen arányban lesz azok aránya, akik plusz töltőt vesznek, és milyen arányban azok, akik a már otthon meglévőt használják. De nem kell teljesen két különböző dobozt gyártani, lehetne egy befogadó doboz, ami annyival hosszabb lenne, hogy a telefon valamelyik végéhez még oda lehessen rakni a töltőt, akkor elegendő 1 dobozt gyártani a telefon számára. (a töltőnek meg most is van külön doboza)

Szerintem 699 dollárba bele kell férnie, hogy az igényeknek megfelelően megy a csomagolás gyártása és terítése...

Nagy Péter

Szerkesztve: 2020. 10. 14., sze – 20:24

-

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Kreténség! Aztán meg garnál jön a szerviz szakvéleménye, hogy nem megfelelő töltővel lett töltve a készülék. Nekem is van itthon minden de azért pl meglepődnék ha a laptopgyártók nem adnának töltőt a cucchoz. Normális töltő nem is olcsó.

Profitéhségen tl semmi nem indokolja a lépést. Szóval a szoksás Apple húzás már megint,zöld marketing csomagolásban.

Szerkesztve: 2020. 10. 16., p – 16:44

Látom, hogy már megindultak a reklámfogások minden másik gyártónál, hogy náluk a doboz tartalmaz töltőt is. :-D
Mondjuk ez várható volt.

Xiaomi, OnePlus, Samsung, ...

Nagy Péter

Igen, ezen én is gondolkoztam, ugyanez a példa jutott eszembe nekem is. 
Az Oneplusnál is volt twitteren egy kiírt szavazás, hogy kell-e jack dugó, amit vagy 19 ezren megszavaztak ~88%-os igennel.

Aztán amikor ott is bejelentették, hogy nem lesz jack csatlakozó, kellemetlen volt, amikor a felhasználók visszalinkelték a saját szavazásuk eredményét.

Remélem a töltők elhagyása akkor válik csak divattá, amikor már olyan elterjedt lesz a vezeték nélküli töltés egy szabványos töltővel, hogy tényleg felesleges lesz a töltő a dobozban.
Mondjuk én akkor érezném jogosnak a töltő elhagyását, ha az azt megelőző modell esetében a felhasználók legalább 30%-a már nem bontja ki a telefonhoz kapott töltőjét, mert nincs rá szüksége.

Nagy Péter

Nem jár messze az igazságtól.

 

Apple's first augmented reality headset could launch in 2022 at the earliest, according to analyst Ming-Chi Kuo.

Such a headset is believed to be the first step toward a thinner, sleeker pair of smart glasses that could replace the iPhone in roughly a decade...

https://www.businessinsider.com/apple-glasses-release-2022-iphone-repla…

Az Apple 2030-ban nem fog szállítani telefont, mert nem lesz rá szükséged.