Milyen színes nyomtatót vegyek?

Fórumok

Sziasztok!

Havi 10-20 oldalt fogok nyomtatni színesben, jellemzően scannelt dokumentumokat. Mit vennétek a helyemben?

* legyen megbízható, ne száradjon be
* működjön windows és linux alatt is
* hetente kb. 10 lapot fogok vele nyomtatni. A nyomtatási sebesség nem szempont.
Nem akarok multifunkciósat, scanner és fekete-fehér nyomtató van az irodában. Alapvetően nem tibntasugarasban gondolkodom, de nem vagyok spíler a témávban, ezért is szorulok tanácsra.

Köszi előre is!

Hozzászólások

Ha te is utálod, hogy amikor kell, pont akkor beszáradva találod, akkor a tintás felejtős.
Színes lézerből kb. ez a kínálat. Én egy tintás beszáradásos megutálás után egy fekete-fehér lézert vettem 16 éve. Azóta mindig nyomtat, amikor kell.
A színesekből a legolcsóbb is ethernetes/wifi-s, így kényelmesen használhatóak ezek.

Szerkesztve: 2020. 10. 11., v – 20:42

A mai tintások nem száradnak be. Az egyik canonomat csak cd/dvd/BD nyomtatásra használom. Négy hónap állás után is tökéletesen nyomtatott. 

Ha tuti linuxbarát nyomtatót akarsz, akkor brother. Én elgondolkodnék azért külső tintáson is. Lehet Neked öt évig kitartanának a tinták.

A színes lézer mindenképpen felejtős egy garnitúra tooner bele egy százas. Oké, hogy keveset használod, de azért az sem mindegy, hogy két évente költesz egy százast toonerre, vagy öt évente tízezret tintára.

Én vettem két  és fél éve egy lexmarkot (színes, lézer) - több, mint félig vannak a tonerek. A csere toner készlet lenne vagy 60, de még elmegy két évet minimum. Most egy (nagyjából) ugyan ilyen 47000. Én is valami 45.000-ért vettem.

Egy külső patronos, ethernetes 60-nál indul. Szóval nem egy környezetbarát megoldás, de maradok ennél. Kifogy kib@szom, veszek másikat. Ennél pillanatnyilag nincs olcsóbb hálózati, de javítsatok ki.

(Feketére és scanra xerox-3025-öt használok, annál megéri a csere toner az utángyártott 10 körül van, de tölteni is lehet)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Köszi a tippet, én kikapcsoltam ha napokig - hónapokig nem használtam.
Viszont elolvastam néhány márka néhány mai tintásának használati útmutatóját, erről egyik sem ír. Ilyeneket viszont olvastam a kézikünyvükben, hogy "beszárad, mint a filctoll" és "nyomtass legalább havonta".

Reméljük jobbak a mostaniak, mint a másfél évtizeddel ezelőttiek. Akkor tény, hogy nagyon megutáltam a tintásokat.

A mai lézernyomtatókba már nagyon macera az utángyártott tooner. Egy csomó mai nyomtató felismeri és letiltja. Mellesleg ha gari időn belül történik valami a nyomtatóval a gyártó simán megvonhatja a garanciális javítást.

Másik sokkoló dolog a külön dob. Ennek az lenne a lényege, hogy ne kelljen toonercserekor a dobot is megvenned, mert az több toonert is kiszolgál, de ennek ellenére nem lett lényegesen olcsóbb a tooner, viszont a külön dob érezhetően megdobja a költségeket.

Erre a kérdésre nem lehet jó választ adni. Az biztos, hogy a 15+ éves berögződések nem feltétlenül relevánsak ma.

(A pandémia kezdetekor vettem egy Epson külső tartályosat, heti 1-2 oldalnál többet nem nyomtatok (vegyesen színeset és fekete-fehéret), közben költöztem, meleg is volt, iskolai szünet is volt - _nekem_ remekül működik - garanciaidőn belül ez el is várható. Több évtizedes tapasztalat alapján tintasugarasból csak olyat vennék (vettem), amit színenként lehet tölteni.)

Ne vegyél nyomtatót, hanem valahol nyomtattasd ki.

Szerkesztve: 2020. 10. 12., h – 01:51

Bármit csak Lexmarkot ne, ahogy a régi mondás tartja. Kivétel ha úgy kezeled, mint pomm aki kidobja amint kifogyott a toner. Javítani sem érdemes Lexmarkot. Azonban ha csak szöveget, esetleg színes ábrákat / táblázatokat nyomtatsz (véletlenül sem képeket, nagy kitöltött területeket), akkor ha szerencséd van és nagyjából egyszerre fogynak ki a tonerek, akkor akár 15-20 Ft/lap költségnél lehetsz. Ez pedig olcsóbb és kényelmesebb, mint elmenni szalonba.

Szerkesztve: 2020. 10. 12., h – 10:02

Canon MG3051. Scanner + printer. Tökéletesen megy linux alatt. Színes nyomtatásra használom csak + szkennelésre usb-n, kb. 2-3 havonta. Sosem száradt be. Az eredeti festék (nagy) ~5.000-6000 hozzá. (külön színes (546XL) és külön fekete (545XL))

Azért pontosítok. A Canon drivere tökéletesen megy x86-os Linux alatt. Ám  valami bináris szirszar is tartozik hozzá, abból viszont nincs pl. ARM-os linuxos verzió. Azaz mondjuk az ember nem tudja használni a Raspin, vagy a router alá bekonfigurálni. Amiben az a vicc, hogy az androidos kliense viszont csak ARM-os eszközön fut, és a - nagyon ritka, de létező - x86-os Androiddal pedig az nem megy :-)

Épp ma kellett bekonfiguirálnom raspbian-on egy Canon MG5752 -t, de csak nyomtatásra...  https://www.raspberrypi.org/blog/printing-at-home-from-your-raspberry-pi/  Ez alapján könnyen ment.

Amúgy azt gondoltam, hogy az utángyártot tintapatronokkal majd milyen sz@r színes nyomatok lesznek, de tévedtem. Olcsó patron csomaggal és fotópapírral is egész jó eredményt lehet elérni. Kb egy éves a patron csomag ami benne van, nem panaszkodik, nem csíkoz... teszi a dolgát nagy kihagyások után is,

--
Feri

ha nem kifejezetten a pi-ről akarsz nyomtatni, hanem csak hálózati képesség miatt kötnéd rá, akkor emlékeim szerint be lehet úgy konfigolni a cups-ot, hogy ne nyúljon bele a nyomtatásba, hanem csak a hálózaton rákapcsolódó kliens gépektől kapott anyagot tolja ki. Így hálózatosítottam egy oki b2200-at, win és maxos alól a hivatalos driverével küldtük a pi-ről megosztott nyomtatóra (később valahonnan előkerül linuxos driver is, azóta azzal használtam közvetlenül).

Azt hiszem a raw mód lehetett az
https://stackoverflow.com/questions/26329186/creating-a-raw-printer-que…

Az újabban talált driverless mód az pont az ellentétje azt hiszem, olyankor a print serveren van csak driver és valami más általános formátumban fogad dokumentumokat. Nem erre gondoltam.

Nekem Samsung van a pincébe. Szines laser. Jó volt, de egy fél év állás után ha nyomtatsz akkor egy régi teszt oldal is látszik. Ha megint nyomtatsz akkor meg a régi teszt + előző halványan. Állítólag dobot kellene cserélni. Viszont bekapcsolva standby módba is iszonyatosan zabált. Viszont megeszi az utángyártott tonert, mert lehet kapni hozzá a tonerbe szerelhető izét. (Egy kis nyák ami átveri)

10+ eve amikor beszaradt a tinta patronom, akkor tettem egy befottes uveg tetejebe alig egy mm vastagon szalmiak szeszt, beleallitottam a patront, es egy ora mulva kivettem belole. Ket kalibracios oldal nyomtatasa utan tokeletes lett, szoval a worst case, a beszaradas sem olyan rettenetes dolog.

Most egy Canon Pixma szkenneres tintasugarasom van, ebbe meg sosem szaradt bele a patron, pedig szerintem volt, hogy egy szuk evig is a szekrenyben volt elcsomagolva.

Szerintem szamold ki, hogy a kovetkezo 5 evben hany lapot nyomtatsz, milyen fedessel, es hogy ezzel egyutt hogy jon ki az ara hosszu tavon a lezernek es a tintasugarasnak. Biztos nehez megbecsulni, de nincs jobb otletem.

Ha nem lehet jol megbecsulni, es/vagy fene tudja, hogy mennyi ideig lesz szukseg a heti tucat oldalra, akkor tintasugaras, mert ott folyamatos kis koltsegeg vannak, kevesbe faj kitancolni belole.

Én egy pár hónapja vettem egy multifunkciós Epson Ecotank L3156-ost.. Könnyedén beállítható, direktwifis, megy Linuxról, Windowsról, sőt van Androidos alkalmazás is hozzá simán a Play áruházban.. Hosszú távú tapasztalatról nem tudok beszámolni egyelőre. Teszi a dolgát, ahogy kell.. Van hogy egy hétig áll, de van hogy egy nap nyomtatunk vele 10-20 oldalt.. (gyerekeknek logikai feladatokat, színesben)

Egy negatívum/vagyis inkább érdekesség.
Linux alatt nem próbáltam még a lapolvasó részt, olvasgattam a témakörben és fel vagyok rá készülve, hogy ha majd használni akarnám, szopás lenne beállítani(ha egyáltalán sikerülne).. De Androidos eszközzel simán lehet wifin keresztül szkennelni..
Szóval, lehet, hogy lusta dög leszek és leszarom, hogy megy -e Linux alól, vagy nem, mert a telefonomról simán bármikor megy a lakás bármelyik pontjáról..

... hálózatos nyomtató lett belőle (hp1005, de ugyanez a sor. Ez az, amibe bekapcsolás után először a szoftverét "nyomtatod" bele).
Kellett hozzá egy kisszámítógép, éppen Odroid-u3 volt kéznél. Azóta tuti jól megy Linuxon, mint hálózatos nyomtató.

ha a felújított játszik ... magamnak, innen, valami ilyent próbálnék : http://nyomtato24.hu/t/11/samsung-clp-365w-1844

4db  mono 2571n-esem van,  3 tőlük

2 élesben dolgozik, 2 tartalék, a hálózatomra beállítva pihen a lóca fiában ...

az otthoni a wi-fi routeren lóg, az asszony nyomtat rá a telefonjáról, többnyire gyerekek iskolás cuccait //újban is valami hálózatosat vennék, de nem wi-fiset, azt a router +oldja, úgyis mindig be van  kapcsolva//

a régi samuk általában megeszik az utángyártott tontert, az újak már HP-k lettek :), azokhoz nem volt még szerencsém 

meg kell találni a a megfelelő utángyártott tonergyártót, és a forgalmazót ... //olyant aki visszaveszi, ha nem jó//, futottam rá mostanában rosszul megírt chipes utángyártott színes tonerre

a vadiúj nyomtatókba a garancia lejártáig +1 év nem teszek utángyártott tonert

a nyomtatóim nem tudom vindóz alól mit csinálnak, azt még sosem láttam ... :)