Leáll a hdd

Fiam gépén (win10) random leáll a hdd. A rendszer egyébként egy ssd-ről fut.
Miközben játszik kifagy a játék, nem tudja olvasni az *.* fájlt hibával. Majd pár sec elteltével képébe dobja a fájlkezelőt megnyitva a hdd tartalmával. Tehát szerintem megáll és egyből el is indul. Vagy csak simán megy a gépe, hallani a kattogást és megjelenik a fájlkezelő a HDD tartalmával. 
A HDD-t egy hónapja kicseréltem neki egy WD blue-ra, eddig nem volt gond. Viszont most újból elkezdte, de olyan szinten, hogy ki kellett kötnöm a hdd-t. Mi okozhatja ezt táp, alaplap, esetleg bios vagy az OS ?
A HDD csere előtt használtam egy napig a gépét Linux-al, akkor nem jelentkezett a hiba, pedig órákig másoltam a hdd tartalmát a dev/null -ba. Így várható volt , hogy nem a HDD a ludas, de jobb ötlet híján azt cseréltem ki.

Előre is köszönöm.

Hozzászólások

Szerintem energiagazdálkodási okok miatt éppen akkor áll le, ha huzamosabb ideig senki sem szólítja meg. Ha másolással teszteled, akkor nem fog előjönni a jelenség, hiszen folyamatosan olvasod. Valahol az energiagazdálkodás környékén szimatolnék.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hdd táp és adat kábelt cseréld ki.

Szerkesztve: 2020. 09. 30., sze - 22:55

Leírnád a tápod, processzorod, videokártyád típusát? A táp elégtelenségére tippelek.

Win alatt a HDSentinel programmal nézd meg a HDD-t, és a SMART értékeket másold ide. Csak példának egy érdekes mező:

174
0xAE
Unexpected Power Loss Count     Also known as "Power-off Retract Count" per conventional HDD terminology. Raw value reports the number of unclean shutdowns, cumulative over the life of an SSD, where an "unclean shutdown" is the removal of power without STANDBY IMMEDIATE as the last command (regardless of PLI activity using capacitor power).

Köszönöm mindenkinek. 
A hdd adatkábel már volt cserélve. Holnap rakok bele egy új tápot, mert a tápon kívül szinte minden ki lett belőle dobva kb. 2 éve.
Ha az után is megmarad a probléma akkor jelentkezek.