Telenor digitális aláírás

Volt szerencsém kipróbálni egy üzletben a Telenor digitális aláírását.

2017. augusztus 29-étől a Telenor személyes értékesítési és ügyfélszolgálati pontjain is bevezeti az elektronikus szerződéskötést. A szerződések aláírása ezt követően digitálisan, aláíró készülékek (padok és tabletek) segítségével történik, ügyfeleink táblagépeken vagy monitorokon keresztül olvashatják el a szerződési feltételeket, amelyekhez aláírás után bármikor hozzáférhetnek.

Ez nálam a gyakorlatban úgy volt, hogy elém tettek egy kb. 4x5 cm felületű aláíró padet, amin csak az aláírás mező látszott, valamint az aláírandó szerződés szövegének aljából egy kicsi, elmosódottan. Kb. az aláírandó szerződés alsó 10%-át láttam csak rajta olvashatatlanul, elmosódva. Mondom az ügyintézőnek, hogy szeretném látni egyben a teljes szerződést, amit aláírok, mert így látatlanban nem írom alá.

Erre megmutatta az ő saját számítógépén, hogy tessék ezt írom alá. De mondom oké, az egy másik felület, én itt szeretném látni a teljes szerződés szövegét olvashatóan, egyben, ezen a paden amin aláírni készülök. Én is bármit meg tudok mutatni egy monitoron, az még nem bizonyítja, az aláíró pad is ugyanazt jeleníti meg éppen.

Erre kinyomtatja nekem papírra a szerződést, hogy tessék, ezt fogom aláírni az aláíró paden, olvassam el papíron, majd írjam alá a paden. Mondom erre, hogy oké, ez pedig egy papír, én is ki tudok nyomtatni bármit, de én az aláíró paden szeretném látni egyben, hogy mit írok alá, nehogy később aztán bármit behelyettesítsenek az aláírom felé.

Itt elakadtunk, nem tudtunk továbbjutni, ügyintéző mondta ugyanazt tovább, én is mondtam ugyanazt tovább.

Végül az lett a megoldás, hogy megígérte, amint aláírom a paden, ki is nyomtatja nekem az aláírásommal együtt a szerződést. Bátor voltam és aláírtam, aztán meg is kaptam kinyomtatva a "digitális aláírásommal", bár ez mondjuk még mindig nem bizonyítja, hogy mit írtam alá, hiszen ő aztán bármit kinyomtathatott. Megígérte, hogy a Telenor fiókban is elérhető lesz a szerződés, egyelőre minden menüpontot végignéztem, de nem találtam meg. Írtam az ügyfélszolgálatnak hogy küldjék meg nekem a szerződést elektronikusan is. Remélem tényleg azt írtam alá, amit mutatott, de ez alapján tényleg bármit be tudnának helyettesíteni az aláírásom fölé.

Szóval Telenor digitális aláírással nagyon vigyázzatok, hogyha elétek tolnának egy aláíró padet, amin csak az aláírás mező van, akkor inkább ne írjátok alá. Utólag amikor nyugiban elolvastam a teljes szerződést, akkor láttam hogy lehetett volna kérni papíron is (amit egyébként kértem, de erősködtek, hogy nem lehet). Ha ilyen f*szul jelenítik meg az aláírandó szerződést, akkor erősködni kell, hogy vagy jelenítsék meg egyben, vagy ha nem tudja a készülék, akkor nyomtassák ki és papíron, tollal írjátok alá.

Ez a dolog akkor tudna működni, ha az aláíró paden egyben láthatnám a teljes szerződés szövegét, amit aláírok. Így hogy csak egy aláírás mező van szöveg nélkül, ez így botrányos.

Hozzászólások

De 4x5 cm-en nagyon kicsik lennének a teljes szerződés betűi ;-)

Mint amikor a viccben az Albán Légitársaság járatán megkérdezi az utaskísérő, hogy kér-e vacsorát a kedves utas. Az utas kérdésére, hogy "miből lehet választani?", az utaskísérő közli, hogy "igen, vagy nem".

Én is a napokban voltam a Telenornál, mert le kellett cserélnem a végleg megsüketült Nexus5-ömet (típushiba, mint kiderült, de legalább öt évig bírta), és erre a bonyolult manőverre (már hogy új telefont vegyek náluk) csak úgy volt lehetőségem, hogy egyúttal emeltebb havi díjat is vállaltam, holott én az addigi szerződésemben kínált lehetőségeket sem használtam ki. Emiatt aztán legalább öt valamit írtam alá digitálisan. Ha holnap becsöngetnek, hogy jöttek a vesémért, csak magamat okolhatom.

miért akarnám apple id nélkül használni? úgy nem működik a find my iphone sem. a szolgáltatás csomag amit az apple ad remekül működik, teljesen elégedett vagyok vele, nem értem miért ne akarnám használni. 

a google-t meg nem értem miért bannolod a telefonodrol mikor az ő oprendszeruket hasznalod, fogadd el hogy azért fizetsz keveset mert az adataid adják el. ha erre nincs szükséged és csak egy stabil jól működő telefont keresel akkor javaslom az apple telefonjait :)

Te meg elvakult Apple-hívő - csak nem látod. Az Apple-től vett telefon Apple-ID és Apple szolgáltatások nélkül mennyire életképes? Mennyire tudod az NSA által is hőn szeretett egyik legnagyobb információgyűjtő cég _nélkül_ hasznlni a telefont, illetve kihasználni annak a lehetőségeit, tudását? Persze, vásárolhatsz mást - másik Apple terméket, ha nem akarsz óriásit szívni az adataid költöztetésével...  (A Google dettó, csak ugye az az apró nüansznyi különbség, hogy Google-mentes(en) használható Android-os telefon létezik, iPhone-ból nem gen nagyon van Apple-mentesen használható darab... De cáfolj meg, mutasd be, hogy fogok egy zsír új iPhone-t, _nem_ regisztrálok az Apple-nl semmit, sehova, van egy privát imap szerver, nas, amire a fájljaimat szeretném rendszeresen szinkronizálni, célszerűen vpn-en keresztül, szeretném a címtáramat szinkronban tartani valamilyen módon egy PC-vel, illetve jó lenne médiát is fogyasztani (zene, videó), fotókat csinálni (és nem elküldeni az xyz cégnek elemzésre) meg ilyesmi.
Nos, ez működik-e úgy, hogy nincs Apple fiókom, és a készülék csak akkor kap netet, amikor levelezni vagy böngészni szeretnék, vagy épp szeretném az adataimat szinkronizálni NAS-ra, (az NSA helyett :-D )

erre vegyél androidos vagy ubuntus telefont szerintem. iPhonet használni szokás.

egyébként meg elmondom a trükköt, csinálsz egy kamu 0 infós accountot aztán mikor befejeződött a setup kijelentkezel az iCloudból és használhatod a telefon funkcióit. sideloaddal már nagyon régóta lehet erre is külső appokat rakni. persze aztán ne csodálkozz hogy ha ellopják akkor semmi esélyed nincs visszakapni a 400.000 forintos mobil számítógéped.

pont az apple aki nem nagyon kereskedik az adataiddal, te pedig pont olyan telefont vásárolsz aminek a gyártó cége igen. mókás.

szerintem néha vedd le az alufóliát a fejedről, érjen egy kis nap, mert szemmel láthatóan nem tesz jót neked a jelenlegi életmódod.

Tehát _kell_ egy account az Apple-nél, hogy életre leheld a készüléket. A sideload normál támogatott módszer vagy hákolás? Az, hogy 400E Ft-ért adnak valamit, ami egyébként hardverben, szoftverben a fele annyiba sem kerülő Androidos készüléknél nem több, az irreleváns - ha te azért adot el az összes helyadatodat is az Apple-nek, hogy ha netán ellopják a készüléket, akkor talán legyen esélyed visszakapni... Ez a te dolgod, én nem tenném.
 

Miben több hardverben? Ne az alsó polcos "egy pálcás" Androidos készülékeket nézd... Nekem nem tűnt fel, hogy sokkal több,gyorsabb, responzívabb lenne... Ja, ha Android-os készüléket lopnak el, és illendően nincs benne plusz sd-kártya, akkor az azon lévő adataidat sem fogják elérni...

látom nem akarod megérteni. az iOS így működik, ki lehet lépni az iCloudból és tudod anélkül használni viszont akkor sok és jó szolgáltatástól búcsúzol el. (ugyanúgy ahogy androidon is ha nem vagy belépve, és nincs Gapps csomag a telefonodon, nahát)

akinek ez nem felel meg az vesz androidos telefont. nincs senki odaláncolva sehova, ha kell századjára is leírom neked. ha ez nem tetszene akkor fő telefonnak a Galaxy S9-em használnám, de tetszik és megfelel. senki nem tart pisztolyt az apple userek fejéhez hogy márpedig azt kell használniuk és kész. alufóliába tekert fejjel fogod fel ezt a dolgot az a baj.

egyébiránt fogalmam sincs mit jelent az egy pálcás androidos készülék, a google konkrétan 0 releváns találatot dob erre a kifejezésre. ha már hardverről beszélsz, szeretnék még egy ugyanennyire jól összerakott androidos készülékkel találkozni. vagy legalább olyannal ami megközelíti valamennyire a taptic enginet, de ilyet én sajnos még nem láttam. a kifinomultság nagyon hiányzik onnan nekem. meg az is hogy nincs normális képernyő méret időtálló csúcs hardverrel, csak ezek a bunkófonok búgós játék rezgő motorral. gagyi.

Ha kilépek az iCloud-ból, akkor tudok saját levelező/naptár/címtár szervert használni OOB? (Nem sideload és egyéb nyalánkságok) Tudom menteni az adataimat saját szerverre/privát felhőbe?

Az "odaláncolva" dolgot arra értettem, hogy _ha_ megvetted, akkor csak és kizárólag az iCloud van, vagy semmi. A taptic engine (szép méretes alkatrész ugye, mert a lineáris mozgásból visszajelzéshez hely kell, szemben a körömnyi méretű rezgőmotorral)) szép és jó, jól belekötöttél abba a funkcióba ezzel, ami nagyjából az 1234. a sorban, ami fontos egy telefon esetében.
Bunkofonozhatsz, de bunkó ember+hájpfón párosítás gyakoribb, mint felső kategóriás Androidos telefon bunkó emberrel...
Az "időtálló csúcs hardver"-t részetezd légyszives, mert elsőre oximoronnak tűnik, sőt másodikra is. (Időtállóság... Hogy is van az iPhone-ok csatlakozóinak az "evolúciója"?)

a kerdeseidre a valasz: KIT ERDEKEL? te meg mindig nem erted hogy aki applet vesz, az NEM AKAR ilyen fosokat hasznalni mint sajat szerver meg egyeb faszsagok, igy a kerdeseid lenyegtelenek?

 

ha neked ezek kellenek, ne vegyel applet, de ettol meg az egy kibaszott jo termek marad, hogy nem szolgalja ki egy nagyon pici retegnek az igenyet. szerencsere senki nem kotelez arra hogy milyen telefont vegyel, igy nincs ertelme odalancolasrol sem beszelni, csak elgurult a gyogyszer fejekben.

Ha kilépek az iCloud-ból, akkor tudok saját levelező/naptár/címtár szervert használni OOB? (Nem sideload és egyéb nyalánkságok) Tudom menteni az adataimat saját szerverre/privát felhőbe?

igen. van rajta gyárilag mail kliens meg naptár is amik nem igénylik az icloud.comos fiókot. (öngól)

A taptic engine (szép méretes alkatrész ugye, mert a lineáris mozgásból visszajelzéshez hely kell, szemben a körömnyi méretű rezgőmotorral)) szép és jó, jól belekötöttél abba a funkcióba ezzel, ami nagyjából az 1234. a sorban, ami fontos egy telefon esetében.

nekem ez fontosabb mint alufólióban élni meg hülyeségekkel elbaszni a drága időm mint te.

Bunkofonozhatsz, de bunkó ember+hájpfón párosítás gyakoribb, mint felső kategóriás Androidos telefon bunkó emberrel...

ehhez képest csak androidos userektől kapom a bunkózást, meg a hülyézést mert ájfosom van. szép öngól.

Az "időtálló csúcs hardver"-t részetezd légyszives, mert elsőre oximoronnak tűnik, sőt másodikra is. (Időtállóság... Hogy is van az iPhone-ok csatlakozóinak az "evolúciója"?)

Dock Connector 2003-2012, Lightning 2012-

(2012 óta ugyanazt a belkin dockot használom a telefon töltésére. az elmúlt 8 évben nem változott ez. és ahogy látom még kihúzza 10-2 évig is, de örülök, hogy jobban vágod a témát. :D)

eközben a többi gyártónál mindenkinél saját csatlakozóval (tudod, egyik se volt kompatibilis semmivel se :D:D) kezdtünk, utána mini usb, utána micro usb, utána usb-c. ez is szép öngól volt. :D:D:D ha az applenél idevesszük az usb-c ipadeket, akkor is több csatlakozó váltás történt a másik oldalon az elmúlt 20 évben. egy apple telefon bőven kihúzza használhatóan 5 évig is. a oneplust leszámítva ezt nem sok minden más mondhatja el magáról. a kínai fosok főleg nem.

akkor tudok saját levelező/naptár/címtár szervert használni OOB?

Miért ne tudnál?

akkor csak és kizárólag az iCloud van, vagy semmi

Nálam pl. a levelezés, naptár, fotók, stb. egy G Suite accountba mennek.

(Időtállóság... Hogy is van az iPhone-ok csatlakozóinak az "evolúciója"?)

Kérlek mutass 1 db androidos telefont 5 év gyártói supporttal, mielőtt időtállóságról kezdünk beszélni.

Tőled is kérdezem, nemcsak zellertől: pontosan mit vársz ettől a vitától? :)

Elolvasva a threadet, kb. olyan érzésem van, mintha zeller venne egy robbanómotoros autót, majd megállapítaná, hogy szar, mert nem tudja az otthoni napelemmel tölteni, muszáj bele benzint tankolni. Igen, ha az a cél, hogy ne kelljen Apple ID-t regisztrálni, akkor egy baromi rossz választás az iPhone, mert az az egyetlen telefon a piacon, amihez javasolt az Apple ID. Az összes többihez nem kell. Vegyen olyat.

tisztában vagyok vele hogy az alufólia fejű gyíkember hívők nem tudják befogadni a tényeket.

Nem erre akartam kihegyezni a dolgot. :)

Most függetlenül a konkrét kérdéstől témától, a vásárló agyában van egy specifikáció, hogy mit szeretne. Zeller pl. azt, hogy ne kelljen Apple ID-t regisztrálni. Ez tök rendben van, ha nem akar, hát nem regisztrál. De akkor miért azokról a termékekről beszélünk, amik ennek a képzeletbeli specifikációnak nem felelnek meg? 

Mert baromi egyszerű a megoldás, ha nem akarsz Apple ID-t használni, akkor ne vegyél iPhone-t. Ha napelemmel akarod a kocsit tölteni, akkor ne benzinest vegyél, stb. Ettől még nem lesz az iPhone, vagy a benzines Octavia szar, csak neked mint vásárló nem felel meg. Rengeteg másik vásárlónak viszont pl. kiváló választás.

Az Apple-től vett telefon Apple-ID és Apple szolgáltatások nélkül mennyire életképes?

Ha nem akarnék Apple ID-t csinálni, akkor biztosan nem költenék több százezret egy olyan eszközre, amihez Apple ID kell. Te nem sajnálnád mondjuk azt a 180-580 ezer (!!!) forintot elkölteni olyan dologra, amit eleve nem is akarsz használni?

1. Nem értem, amit mondasz. Milyen értelemben vagy odaláncolva?

2. Nem függetlenül a telco-tól, mert az volt a kérdés, hogy a telco telepít-e rá valamit. Könnyen lehet, hogy erre a kérdésre az a válasz, hogy "nem", de ettől még nem értem, hogy jönnek ide az Apple, Google, stb. cégek.

12 év kihagyás után két hete vettem egy új telefont a Telekomtól, mert 22 havi részletre adták ugyanannyiért, mint a bangood-on egyben, semmilyen általuk feltelepített vackot nem találtam rajta, csak a böngésző home gombja mutat a telekom.hu-ra, ezzel meg együtt tudok élni.

Az otthoni előfizetésem most járt le, nem akarok váltani, így újra aláírtam a két évet, és mivel bepipáltak nekem egy új kedvezményt, a havi díjon is spóroltam egy kis összeget.

Most akkor emiatt nem vagyok sikeres ember? :-)

Tehát két éven belül, ha a fene fenét, kefe kefét eszik, maradsz a trénél... Én Digi-s ügyfélként nem léptem ilyet - amerre járni szoktam, arrafelé a Digi-nek van lefedettsége (ahol nincs, ott ott a céges telefon, ha nagyon kell), és -hogy is mondjam- eléggé baráti áraik lesznek, úgyhogy ha a ner jegyében nem tapossák el, akkor lehet, hogy soksok év után náluk találja magát a telefonszámom.
Én a második "kínából jött" telefonomat nyúzom (Umi Plus volt az első, most egy Xiaomi A2 van), mindkettő preorderes rendelés volt, és bizony bőven a hazai nettó ár alatti összegért lehetett hozzájutni mindkettőhöz - gyakorlatilag a vám+áfa kifizetésével is jobb árakat kaptam. Tudom, garancia meg ilyesmi... 20+ éve van mobilom - saját készülék eddig csak egy döglött meg (Sony Ericson P800), a vásárlást követő reggel már meg se nyikkant, de ennyi - azt simán cserélték anno. (Kínai eladó kellően alátámasztott esetben néhány levélváltás után visszafizet vagy újraküld - tudom, ugyan nem telefonnal, de volt ilyenhez "szerencsém".)

Tehát két éven belül, ha a fene fenét, kefe kefét eszik, maradsz a trénél...

Már három éve vagyok náluk, maximálisan elégedett vagyok a szolgáltatásukkal, ugyan mit kockáztatok még két évvel?

Amúgy meg pont a digi miatt kaptam egy csomó kedvezményt. természetesen én is körbenéztem, hogy ki mennyiért mit kínál az útcánkban, és úgy döntöttem, hogy 2020-ban nem vagyok hajlandó koax kábelt húzni a két tévéhez (digi), ha már minden helységbe kihúztam az UTP kábeleket.

Feltűnt, hogy divat fikázni a T csoportot, csak nem értem, hogy miért, 1998 óta vagyok ügyfelük, közben megjártam az összes mobil, és majdnem az összes ISP-t, egyik sem volt jobb, de rosszabbakkal találkoztam, a "kedvencem" a PR-Telekom volt, akik szerződést bontottak velem, mert éltem az ASZF-ben felsorolt kötbér követelésükkel :-)

Én meg pont nem vagyok hajlandó szolgáltatói mérődobozt rakni a tévém elé, hogy másodpercre pontosan kövesse, hogy mit nézek, mit nem nézek, sőt a fene tudja, hogy még mit is gyűjt még a doboz (hiszen nem nézhetek bele...).

Hozzánk egy darab optikai kábel jön be, abból van leválasztva a _szabványos_, bármilyen (és technológiailag tetszőleges számú) TV-vel vehető (!) analóg és DVB-C RF-stream, amihez valóban koax kábel kell a készülékig - cserébe _szabványos_ végberendezés használható hozzá. A "splitter" dobozon optikán lóg a médiakonverterré "lefokozott" wifi-s dobozuk, amiből a routerre már egy 1ft hosszú UTP-n megy a gigabites net.

Ja, nekem FLIP-pel sem tudott jobbat ajánlani a tré annál, amit a Digi ad. (Összeszámoltam: gyakorlatilag jobban járunk családilag azzal, ha mindenkinek lesz egy digis száma _is_ és a T-mobile előfizetéseket lehúzzuk a minimálisra - arra az esetre, ha olyan helyen járunk, ahol nincs Digis lefedettség.

"adatbázisban anonymizálva tárolják" - nagyon nem vagyok abban biztos, hogy anonimizáltan tárolják, mert az célzott reklámhoz nem igazán hasznos...
A telefonom csak és kizárólag akkor kap netet, amikor szükséges, ez az egyik. A  másik, hogy ha nem muß, akor nem növelem a rólam adatot gyűjtők körét. Az IPTV másik rákfenéje az egyedi végberendezés, amiből a legtöbb esetben úgy tud az ügyfél választani, hogy "kéri, vagy nem". Felvenni műsort? Ja, az plus fizetős feature. Alkalmasint szeretnénk két készüléken, vagy esetleg három darabon tévét nézni? Az úgy lehet, hogy előre tessék bérelni újabb dobozt a következő készülékhez, de csak legfeljebb x darabot lehet (mert a dróton még adsl esetén is el kell férni annak az n darab stream-nek)...

Szóval az IPTV végberendezés adta adatgyűjtési lehetőség csak egy a sok probléma közül.

Az history-t lehet seet-top-box azonosítóra gyűjteni, és első körben biztos, hogy ez az információ kerül logolásra (melyik stb melyik műsorfolyamra kapcsolódott fel). És ugye az stb azonosítója bizony köthető ügyfélhez...
Az, hogy e-mailben nem kaptál reklámot, az csak annyit jelent, hogy e-mail, mint csatorna nem kerül (még) felhasználásra, vagy épp az adott e-mail címed nem kapcsolódik a T-s ügyfélhez, vagy voltál olyan figyelmes, hogy az adataid megadásakor nem pipáltad be azt a checkboxot, amin hozzájárulsz,hogy e-mailben is reklámot küldjenek. Viszont lehet ezt "finomabban" is csinálni, ez nem a T, hanem a Voda: "Ebben a mappában jelennek meg a Személyes ajánló által ajánlott műsorok. A személyre szabott ajánló a korábban megtekintett tartalmakat veszi alapul, és a használat alapján javasol műsorokat. " (Igen, kell hozzájárulás, viszont tény és való, hogy ha kell, akkor bizony tudnak részletes műsorfogyasztási adatokat gyűjteni rólad... És ne hidd, hogy az a log, amit ilyen adatokkal gyűjt a telco cég, nem megy, nem mehet egy olyan loggyűjtő rendszerbe, amiről csak annyit lehet tudni, hogy "ott, az a secure rack, amiben van, és az a két hálózati kábel, amire tolni kell minden logot _is_..."

#define logolják. Ha nem tudja elküldeni, akkor logolhatja... (helyadatok kikapcsolva, net kikapcsolva, helyadat hozzáférés aminek nem "must have", annak nincs megadva, tehát navigálás közben sem tud minden app arról, hogy merre van a telefon)

Kezdem érteni miről beszélsz. A STB-on kizárólag TV műsort néz az asszony, én tudnék nélküle élni. Soha nem használtuk ki az egyéb funkcióit, így az összegyüjtött adatai alapján nincs hol ajánlgatni számunkra műsort.

De mondok mást, youtube-ot viszont szoktunk használni, ott kimondottan jól jön, hogy releváns tartalmakat ajánl, és nem random baromságokat, amivel felhúznám magam.

Közben nem sikerült elérnem a saját elektronikus példányomat a szerződésből. Emailben nem küldik ki, a Telenor fiókomban pedig nem látom, mert "nem ügyélszintű" a regisztrációm, jelentsen ez bármit. Ha el akarom érni az aláírt szerződésből a saját példányomat, akkor lesz még egy köröm személyesen, hogy állítsák át "ügyfélszintűre" a fiókomat, aztán elvileg megjelenik a menüpont, ahol megvan az aláírt szerződés.

Ez a dolog akkor tudna működni, ha az aláíró paden egyben láthatnám a teljes szerződés szövegét, amit aláírok. Így hogy csak egy aláírás mező van szöveg nélkül, ez így botrányos.

 

ÉS utána hogy bizonyítod, hogy tényleg az volt ott, amit aláírtál és gyíkemberek nem cserélték ki később valami teljesen másra? Szerintem ennek semmi értelme nem volt, azon kívül, hogy hergeltél egy ügyintézőt, aki az egészről semmit nem tehet.

Egyébként igazad van, hiába láttam volna teljesen a szöveget, utólag is kicserélhetik másra elviekben. Legközelebb biztos, hogy ragaszkodom a papír alapú szerződéshez. Ez így bohóckodás. A rendes elektronikus aláírást a törvény szabályozza, ha nem papír alapon írunk alá valamit, akkor lehet elektronikusan is, de ahhoz szükséges egy saját tanúsítvány, azzal kell saját eszközön aláírni a PDF fájlt.

Az okirat-hamisítás lenne és a törvény bünteti. Másrészt meg nem olyan egyszerű papírra lemásolni egy aláírást, egy írásszakértő kiszúrja  a turpisságot. Az én példányom pedig ha más, akkor máris különbség van a két példány között. Mondhatják rá hogy az én példányom kamu, de azt be is kéne tudni bizonyítania annak, aki ezt állítja.

Na ez meg a másik. Eggyel több ok arra, hogy legközelebb verjem az asztalt és ragaszkodjak a papír alapú szerződéshez.

A normális elektronikus szerződéskötés úgy működik, hogy az én saját eszközömön megnyitom a PDF fájlt, átolvasom otthon nyugiban, aztán ha tetszik, ráteszek egy saját minősített elektronikus aláírást (amit egyébként nevesít is a törvény, mint elfogadott aláírási módot), aztán átküldöm a másik félnek, aki szintén ráteszi a saját minősített elektronikus aláírását.

Ha nem így kötünk szerződést, akkor másik alternatíva a papír alapú szerződés, tollal aláírva papíron, 2 példányban.

Én is a papírmentesség híve vagyok, de ez az aláíró pades megoldás bohóckodás, a papír alapú szerződés rendes alternatívája a minősített elektronikus aláírás. El kéne terjeszteni inkább a lakosság/cégek körében, mint Észtországban.

Bátor voltam és aláírtam...

bocs, de szerintem inkább az aznapi gyökér voltál :(

Igen, ami olyan fontos szolgáltatás, ott el is szoktam olvasni betűről betűre a teljes ÁSZF-et, mielőtt elfogadnám.

Egyébként nem ugyanaz a kettő, mert a saját kezű aláírásoddal vagy pedig a minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírásoddal hitelesített szerződés az teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül, míg egy honlapon kint lévő ÁSZF csak egyszerű magánokirat.

2016. évi CXXX. törvény a polgári perrendtartásról szabályozza ezt.

 

325. § [A teljes bizonyító erejű magánokirat]

(1) Teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha

a) a kiállító az okiratot saját kezűleg írta és aláírta,

b) *  két tanú igazolja, hogy az okirat aláírója a részben vagy egészben nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el; igazolásként az okiratot mindkét tanú aláírja, továbbá az okiraton a tanúk nevét és - ha törvény eltérően nem rendelkezik - lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét olvashatóan is fel kell tüntetni,

c) az okirat aláírójának aláírását vagy kézjegyét az okiraton bíró vagy közjegyző hitelesíti,

d) az okiratot a jogi személy képviseletére jogosult személy a rá vonatkozó szabályok szerint megfelelően aláírja,

e) *  ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos az általa készített okirat szabályszerű ellenjegyzésével bizonyítja, hogy az okirat aláírója a más által írt okiratot előtte írta alá vagy aláírását előtte saját kezű aláírásának ismerte el,

f) az elektronikus okiraton az aláíró a minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírását vagy bélyegzőjét helyezte el, és - amennyiben jogszabály úgy rendelkezik - azon időbélyegzőt helyez el,

g) az elektronikus okiratot az aláíró a Kormány rendeletében meghatározott azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással hitelesíti, vagy

 

(3) A teljes bizonyító erejű magánokirat az ellenkező bizonyításáig teljes bizonyító erővel bizonyítja, hogy az okirat aláírója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, illetve elfogadta vagy magára kötelezőnek ismerte el.

(4) A teljes bizonyító erejű magánokirat valódiságát csak akkor kell bizonyítani, ha azt az ellenfél kétségbe vonja, vagy a valódiság bizonyítását a bíróság szükségesnek találja.

Ezzel szemben az egyszerű magánokirat:

326. § [Az egyszerű magánokirat]

A magánokirathoz - ha azt nem a 325. § (1) bekezdése szerint állították ki - nem fűződik törvényi vélelem, és annak bizonyító erejét a bíróság a bizonyítás általános szabályai szerint a tárgyalás és a bizonyítás összes adatának figyelembevételével állapítja meg, kivéve, ha jogszabály

a) adott magánokirat bizonyító erejét másként szabályozza, vagy

b) az okirati bizonyításhoz meghatározott alakban kiállított okiratot ír elő.

Magyarul a saját kezűleg aláírt szerződéshez erősebb jogi védelem fűződik, ezért kell mindig alaposan átolvasni, mielőbb bármit aláírnánk saját kezűleg.

te mire számítasz amikor egy előfizetést kötsz vagy egy készüléket hozol ki? arra hogy titokban eladják a tested és családod keletre rabszolgának?

meg mindig nem látod, hogy egy ártatlan (nem ő találta ki a rendszer működését) alul fizetett ugyintezovel geciztel és erre vered jelenleg?

Én nem így látom, de hagyjuk. Arra mondjuk nem is gondolsz, hogy az ügyintéző elnyomhat valamit, vagy akár bug is lehet a rendszerben, és mégsem azt írom alá az üres képernyőn, amit külön megmutatott nekem az ügyintéző? Mert olyan még sosem fordult elő, hogy valami bugos?

De mindegy, leírtam a saját blogomban a véleményemet. Ha akarod, te is írhatsz egy blogbejegyezést arról, hogy bátran látatlanul, olvasatlanul szoktál aláírni szerződéseket üres képernyőre, erre milyen büszke vagy és másoknak is ezt ajánlod. Szólásszabadság van, és hülyének is jogában áll lenni mindenkinek.

Nem olvashattam át, mert attól még, hogy elém tesznek egy papírt vagy egy másik képernyőt, még nem bizonyítja azt, hogy az aláíró paden megjelenő szerződés ugyanaz lesz. De szerintem az a gáz, hogy pont ezt kell magyaráznom egy szoftvermérnöknek.

Van személyes és céges elektronikus minősített aláírom és időbélyegem is, úgy gondolom tudok haladni a korral :) Inkább leszek "paraszt", mint olyan naiv mint te.

Remélem te ilyen aláíró padek szoftverét fejleszted, és csak azért véded ilyen vehemensen, mert különben gáz lenne, ha szerinted ez jó megoldás. Szóval szerinted technológiailag előrelépés, hogy az ügyfél úgy írjon alá egy szerződést, hogy nem látja egyben, mit ír alá, aztán nem is kapja meg elektronikusan (az ígéret ellenére) a saját példányát? A papír alapú szerződésnél látom, mit írok alá, és azonnal nálam van a saját példányom, tehát így nekem ez nem előrelépés.

De neked is azt tanácsolom, hogy nyugodtan írj egy saját blogbejegyezést "Minden aláírok látatlanul, olvasatlanul, akár üres képernyőre is, másoknak is ugyanazt ajánlom" címmel, mert szólásszabadság van és hülyének is joga van lennie bárkinek.