PinePhone tapasztalatok

Régóta figyelemmel kísérem a Pine64 telefon projectjének alakulását. Mostanra, a különböző revíziók során eljutottak odáig, hogy kellően kiforrottnak gondoljam hardver oldalról, és megkockáztassak egy felugrást a PinePhone vonatra. Július közepén elő is rendeltem, majd röpke két hónap várakozás után már kézbe is vehettem. Nagyjából másfél hete van nálam, gondoltam megosztom az eddigi tapasztalataimat.

A pontos típus "Community Edition: PostmarketOS with Convergence Package" lett. Az előrendelés sima ügy volt, az árhoz rögtön hozzácsapták a szállítást és az adókat. Tételesen így alakultak a költségek:

Subtotal $199.99 USD
Shipping and handling $19.99 USD
Tax $54.00 USD
Total $273.98 USD

Megérkezéskor már nem volt plusz fizetni való, EU-ból érkezett a csomag. Egészen pontosan a frissen beüzemelt lengyel raktárból. Korábban, mikor egyesével kellett intézni a vámkezelést, sokan panaszkodtak a DHL úgynevezett szolgáltatási díjára (amiről webmotion blogbejegyzésében lehet többet olvasni), amit így, a lengyel raktárba való érkeztetéssel és onnan továbbítással el lehetett kerülni.

Fontos megjegyezni, hogy az eszköz még távolról sem egy végfelhasználóknak szánt dolog. Ugyan elméletben az alap funkcionalitás ( telefon hívás és fogadás / sms küldés ) működik, de a különböző OS-ek kicsit hunyorítva is csak maximum alpha állapotban vannak. A szoftver mellett a hardver sem végleges még, és bár a fő elemek ugyanazok maradtak az első devkitek óta, apró javítások minden egyes kiadással érkeztek.

Hardver oldalról egy apró kellemetlenségről is be kell számoljak. Az én példányom összeszerelése nem sikerült tökéletesre, így a hangerő szabályzó és bekapcsoló gombokat tartalmazó kis nyomtatott áramkör nem volt a helyén. Valószínűleg egyedi eset, mert nem láttam a fórumokban tobzódni embereket hasonló problémával, de a telefon megérkezésének örömét kicsit beárnyékolta.

A rosszul behelyezett nyák

Viszont ennél a pontnál rögtön elő is jött a készülék egyik pozitívuma, a könnyű szerelhetőség. Néhány csavart kellett csak kicsavarni, megemelni a belső keretet, és már a helyére is lehetett tolni a kérdéses nyákot. A Pine Store-ban amúgy szinte minden alkatrész külön is megvásárolható, úgyhogy ha betörne a kijelző, vagy bármi tönkremenne a telefonban, akkor egyszerűen pótolhatók a szükséges darabok. (Érdeklődők a Pine64 youtube csatornáján láthatnak egy 17 perces, vágatlan videót egy telefon komótos szét- és összeszereléséről )

Az LCD kijelző kapcsán a Store-ban egyébként kiemelik, hogy pixelhibák ritkán ugyan, de előfordulhatnak, továbbá kérik, hogy akinek ez túlzottan nagy kellemetlenség lenne, és emiatt visszakérné a pénzét, az inkább ne rendelje meg. Nem vizsgáltam körbe nagyítóval az én példányom, de az eddigi használat alatt nem találkoztam ilyen hibával. Ha van is, akkor szerencsére nem durva, vagy nem 'középen'.

Szoftver oldalról alapvetően azt kaptam, amire számítottam. Kipróbáltam sokféle OS-t, mindenféle UI-t, és a nagy összképem az lett, hogy mindegyik félkész. Van amelyik meglepően fürge ezen a gyengécske hardveren, van amelyik egészen lassú. Ez még nem egy késztermék (nem is annak hirdetik), tényleg inkább csak fejlesztőknek, vagy rajongóknak javasolható eszköz. Ehhez mérten viszont elég szép eladásokat produkál. A Pine64 szeptemberi összefoglalójában azt vizionálják, hogy ha nem lankad az érdeklődés a telefon iránt, akkor decemberre több példányt adnak el, mint a korábban eladott OpenMoko és Ubuntu Touch telefonok összessége.

Na de a nagy kérdés, hogy jelenleg mire elég ez a telefon. Használható-e alap telefonként, vagy sem? Nyugodt szívvel erre nem tudnék igennel válaszolni. Elméletben már minden hardver elemet működésre bírtak (pl. PostmarketOS wiki oldalon szinte minden feature 'works'), ám stabilitásról és 'minőségről' még nem nagyon beszélhetünk. A telefonálás hangminősége bőven hagy maga után kívánnivalót. A kamerák képe erős kompromisszumkészséggel is csak elfogadható. Hangok lejátszásakor erős az alapzaj. A kijelző viszont határozottan tetszik, jobb a képminősége, mint amire számítottam. Persze hozzá kell tenni, hogy a jelenlegi telefonom is hasonló felbontású, nem egy csúcskészülékkel nézegetem felváltva. Akkuidőről nem tudok beszámolni, egyelőre napi szinten kerül rá egy-egy új image. Nagyon izgalmas ilyen közelről próbálgatni őket, és felfedezni a különböző rendszereket.

Hogy mikor lehet majd bátran ajánlani olyan embernek is, aki megretten egy terminál láttán, azt nem tudnám megjósolni. Viszont az elmúlt hónapok számomra nagyon biztatóak. Amikor előrendeltem a telefont, a fórumok tanulsága alapján 1 fps-el működött a kamera app. A hang hol működött, hol nem. Ezeket mára mind kikupálták.
Készítettek időközben egy jumpdrive nevű sd kártya imaget, amivel már egyből lehet az eMMC-t flashelni. Korábban először SD kártyát kellett, majd erről bootolva nyomni egy második kört.
Szóval azt látom, hogy nagyon jó ütemben halad a fejlesztés, és a project twitter csatornáját nézve szinte minden héten van valami említésre méltó eredmény. A dokumentációt is jónak tartom, bőséges wiki oldalak vannak arról is, hogy melyik OS-t hogyan is kell rávarázsolni a telefonra.

Konklúziónak a végére azt tudnám mondani, hogy nem bántam meg a vásárlást. Aki bele akar vágni és hezitál a két elérhető verzió között, annak azt javasolnám, hogy válassza a 'Convergence Package'-et. Nem is feltétlenül a +1G RAM, vagy a dupla tárhely miatt, bár ezek sem elhanyagolhatók, de a fő fegyvertény az USB-C dokk. A szoftverek jelenlegi állapotában elég hasznos tud lenni, ha egy sima usb billentyűzettel és egérrel is tudjuk néha kezelni a telefont.

Hozzászólások

A hátlapját óvatosan szedd le / pattints fel, mert bár próbáltam óvatos lenni, nálam is elindult rajt egy kis repedés (kicsit ragasztottam rajt, azóta még nem változott).

Szépen lassan fejlődik a dolog - bár nem mostanság néztem végig a lehetőségeket, mostanság az Ubports-ot nézegetem időnként.

A készülék hátulján van egy I2C + GND + VCC kivezetés, ezen keresztül némi bővítményre is lehetőség van.
Nem tudom, lesz-e valami egy esetleges billentyűzet bővítményből, de szeretném, ha eljutna odáig a dolog - egy Linux alapú telefonhoz azért csak el kéne egy saját, valódi billentyűzet... :)

Nem is tudom... Majd' 90E Ft-ot egy félkész gadget-re elkölteni szerintem erőteljesen szuboptimális, de persze mindenki arra költ, amire jólesik neki - mondjuk úgy, hogy a "mennyit enged a feléből" talán jó kiinduálsi alap lenne alkudozáshoz :-)

Ne is emlékszem pontosan mikor, de bőven 10+ évvel ezelőtt 120 ezer forintomba fájt egy openmoko. Na, az tényleg fájt, egyetemistaként, 0 közeli bevétel mellett... De legalább használtam is. Összesen talán 4-5 alkalommal amiből 3 új oprendszer telepítése volt (nagyon menőnek tűnt huszonegynéhány éves fejjel, hogy debian? megy fel egy telefonra). 

A telefon egyébként a mai napig megvan, érdekes lenne egymás mellé tenni a két készüléket, hogy hova is lett a világ...

Tetszetos. Kerunk meg beszamolokat a jovoben (mondjuk havonta:) Foleg a dokkolo munkahelyi gep helyett torteno hasznalata erdekel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köszi a leírást, youtube-on is hasonlókat láttam, még nem kész állapot, de számottevő haladások rövid időközönként, és alapvetően biztató állapot.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Köszi a beszámolót!. Törtem a fejem milyen "játszós" telefon legyen, az ubuntu touch érdekelt volna, de így még kivárok. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Nekem első Pinebook van tőlük, a nagyobb méret és az általad írtak nagyon hasonlítanak az azzal tapasztaltakra hiába nem pont telefon: pixelhiba kitétel, az enyémen egyébként van is, meg az, hogy a szoftver mindig lemarad pár ütemmel... a pinebookhoz kettő (vagy már három?) év után jött meg az első hétköznapi értelemben is használhatóan mondott distro a manjaro képében... addig folyton váltogattam az OS-eket, de hol ez nem volt jó, hol az... ez most működik is kész... szóval esélyes, hogy jövő ilyenkorra simán használható lesz :) - sok szererncsét hozzá!

Valaki kérdezte, hogy mi értelme ilyet venni - hát szerintem a bulifaktor. Élmény. Kész telefont bárhol kapsz, de olyat, ami a kezedben nyer értelmet.... ? Fejlesztői habitussal szerintem kötelező valami ilyesmit birtokolni ;)

Én is örömmel várom az újabb beszámolókat.

Manjaro - Android - Smalltalk - Flamenco - OSMC

A fejlesztői hozzáálláson kívül, szerintetek van igény olyan eszközre, ami ilyen szinten opensource? Mármint van-e ipari igény egy olyan eszközre, ami nem android, még a root-olt android-hoz képest is szabadabb, ismerhetőbb a felépítése, stb.? Nekem vállalati témában sokáig az olcsó android tablet megoldás volt a raktárkezelésben, nem futottam bele korlátba. Egyszerűen azon gondokozom, hogy ez ipari igény, vagy csak filozófiai.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerintem privacy vonalon lehet ennek jövője. Elkezdtem aktívan keresni, hogy hogyan lehetne a Google szolgáltatásokat teljesen kiiktatni egy bizonyos projektből, és a telefonra nem látok működő megoldást. (Nem, az almás termékek sem felelnek meg.) Olyan használható telefont szeretnék, amin Linux fut. Ez lehet a jövőben ilyen.

Google-talanított Android-ok nem működőképesek? Nem foglalkoztam kifejezetten a témával, de látom az is nagyon aktív mostanában az "e" phone-ok, stb., illetve igazából az OS szintjén akarsz google mentest, backdoor ésatöbbi nélkül, vagy csak gmail-gmaps-youtube-...? Levelezés helyettesíthető, google maps megy böngészőből is azt hiszem (navigálást nem teszteltem), youtube évek óta nálam firefox for android + ublock-al megy, vagy ilyen varázslásba nem akarsz kezdeni?

(Engem speciel a root->garanciavesztés, sőt, brick-elési lehetőség rom cserénél cseszett fel, meg az, hogy egy tetves hosts fájlhoz nem férek hozzá, nem is én vagyok a tulaj a telefonomon, meg amikor még nem volt dark mode, akkor substratum-al játszottam, szóval nekem tényleg a saját magamra hack-elhetőség a vonzó a pinephone-ban, csak ez egy érdekes piaci méret szerintem.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Lenne igény ilyen eszközre, ha lenne hozzá fizikai billentyűzet Gemini PDA, Cosmo comminicator vagy Nokia N900 stílusban. 

Érintőképernyős billentyűzettel szvsz használhatatlan a terminál, ami itt nagy érték lenne. 

Google-hater, Apple-hater, privacy-aware felhasználók számára még jó alternatíva lehet ha majd kiforrja magát. 

Van rá értelmes offline navigációs program? Mondjuk OpenStreetMap, netán Here?

Nagyon szépen köszönöm ezt a leírást, kedves Dwarf! Tényleg örülök neki. Ugyanis, ennek hatására végre rájöttem, milyen ajándékot veszek a főnökömnek! Aki egyben a legjobb barátom is... Az ajándék természetesen egy ilyen telefon, értelemszerűen a drágábbik, a 200 dolláros! Már meg is lett rendelve.

De ha megérkezik, és megtetszik, lehet hogy veszek egyet magamnak is. Nem mintha érdekelnének a telefonok... De ha kiderül, hogy SIM kártya nélkül is használható legalább arra hogy képeket készítsek vele, amiket azután áttölthetek a számítógépemre kábelen, meg ha arra alkalmas hogy a számítógépről rátöltött mp3 illetve ogg számokat lejátssza nekem (és ismétlem mindezt SIM kártya nélkül!), akkor azt hiszem megveszem magamnak is.

Szóval, a leírásod sokat segített nekem, ismételten köszi!

Nézd, én biztos nem vagyok egy telefon-expert, de körülbelül 4 évvel ezelőtt volt egy apró kis butatelefonom, itt az USA-ban vettem körülbelül 30 dolcsiért akkoriban. Azon is volt kamera, nem tudom milyen, de tuti hogy nem komoly, ha egyszer az egész telefon olyan olcsó volt... És amire nekem kellett, arra jók voltak azok a képek. Feltételezem, ez a pinephone mégiscsak jobb kamerával van felszerelve amannál...

Aztán, a 200 dolcsisat akarom megvenni (már ha tényleg megveszem) ahhoz meg ha jól látom van valamiféle USB docker. Ismétlem, NEM ÉRTEK HOZZÁ, ezt elismerem, de ÚGY VÉLEM, azon keresztül talán lehet csatlakoztatni hozzá USB-s billentyűzetet. Talán. Nem biztos. De, még ha biztos is hogy nem lehet JELENLEG, hátha később megcsinálják valami software-update-vel hogy lehessen... Annak én is nagyon örülnék.

Elképzelhető, hogy használható lesz, a pillanatnyi (kezdetleges) képével még nem vagyok megelégedve... de ez még tényleg kezdetleges, ergo fejlődhet.
Elvileg OV5640 van benne, Youtube videó alapján azért nincs minden veszve. :)

Dokkolón keresztüli USB billentyűzetnek mennie kell - én abban reménykedem, egyszer egy addon is készül majd, amit a készülékhez lehet csatolni...

Én arra is kíváncsi lennék, - aki már rendelkezik ilyennel, megmondhatná - milyen fájlformátumban készíti a képeket? JPG? PNG? Netán BMP? vagy...?

Nekem végeredményben png képek kellenének, szóval ha nem is azt készít, de akkor remélem valami olyat amit aztán könnyen át lehet konvertálnom png képekké.

Aztán, miként lehet csatlakoztatni a laptopomhoz? Elég csak rádugni egy USB portra, s akkor a blkid hatására látok majd valamit a laptopon és felmountolom, aztán már minden oké, másolhatok is rá (esetleg root jog kellhet hozzá, az nem gond)? Vagy erről ne álmodjak, valami speciális szoftver kell ehhez? (utóbbi esetben project cancelled nálam azonnal).

Végül még az is érdekelne, kedvenc zenelejátszóm, a MOC fenn van-e rajta (feltételezem, nem...) és ha nem, telepíthető-e rá, illetve ha nincs ilyen csomag (gondolom, nincs...) akkor le lehet-e rá fordítani forrásból! Valaki igazán kipróbálhatná...

Sőt, hadd legyek nagyigényű... mi van a DWM ablakkezelővel...? És az MC-vel?

Oké, tudom én, elvileg ez egy teljes értékű Linux disztró, az alatt ilyesmik nem kéne hogy gondot okozzanak. De láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni...

Egyáltalán, a parancssor milyen: támogatja-e a mindenféle ékezetes meg egyéb speciális karaktereket, s ha igen, UTF-8 kódolással-e?

Tudom, mindezt kideríthetem magam is ha megérkezik a rendelt szerkentyű, de nem óhajtanék a válaszra két hónapig várni...

Rendeltem egyet magamnak is... Ugyanazt amit korábban a főnökömnek, azaz a dockerrel együtt levőt. Remélem megfelel majd a céljaimnak, de ha mégse, akkor is meglesz legalább annyi örömem a dologból, hogy támogattam a Linux mozgalmat/közösséget/whatever, úgy általában a nyílt forráskódot meg ilyesmi. Különben se megy pocsékba a legrosszabb esetben se, mert ha tényleg semennyire se tetszik, akkor is az van hogy elajándékozom. De ezt csak mellékesen írom, mert amilyen szerények az igényeim, elég sanszos hogy oké lesz.