PinePhone tapasztalatok

Régóta figyelemmel kísérem a Pine64 telefon projectjének alakulását. Mostanra, a különböző revíziók során eljutottak odáig, hogy kellően kiforrottnak gondoljam hardver oldalról, és megkockáztassak egy felugrást a PinePhone vonatra. Július közepén elő is rendeltem, majd röpke két hónap várakozás után már kézbe is vehettem. Nagyjából másfél hete van nálam, gondoltam megosztom az eddigi tapasztalataimat.

A pontos típus "Community Edition: PostmarketOS with Convergence Package" lett. Az előrendelés sima ügy volt, az árhoz rögtön hozzácsapták a szállítást és az adókat. Tételesen így alakultak a költségek:

Subtotal $199.99 USD
Shipping and handling $19.99 USD
Tax $54.00 USD
Total $273.98 USD

Megérkezéskor már nem volt plusz fizetni való, EU-ból érkezett a csomag. Egészen pontosan a frissen beüzemelt lengyel raktárból. Korábban, mikor egyesével kellett intézni a vámkezelést, sokan panaszkodtak a DHL úgynevezett szolgáltatási díjára (amiről webmotion blogbejegyzésében lehet többet olvasni), amit így, a lengyel raktárba való érkeztetéssel és onnan továbbítással el lehetett kerülni.

Fontos megjegyezni, hogy az eszköz még távolról sem egy végfelhasználóknak szánt dolog. Ugyan elméletben az alap funkcionalitás ( telefon hívás és fogadás / sms küldés ) működik, de a különböző OS-ek kicsit hunyorítva is csak maximum alpha állapotban vannak. A szoftver mellett a hardver sem végleges még, és bár a fő elemek ugyanazok maradtak az első devkitek óta, apró javítások minden egyes kiadással érkeztek.

Hardver oldalról egy apró kellemetlenségről is be kell számoljak. Az én példányom összeszerelése nem sikerült tökéletesre, így a hangerő szabályzó és bekapcsoló gombokat tartalmazó kis nyomtatott áramkör nem volt a helyén. Valószínűleg egyedi eset, mert nem láttam a fórumokban tobzódni embereket hasonló problémával, de a telefon megérkezésének örömét kicsit beárnyékolta.

A rosszul behelyezett nyák

Viszont ennél a pontnál rögtön elő is jött a készülék egyik pozitívuma, a könnyű szerelhetőség. Néhány csavart kellett csak kicsavarni, megemelni a belső keretet, és már a helyére is lehetett tolni a kérdéses nyákot. A Pine Store-ban amúgy szinte minden alkatrész külön is megvásárolható, úgyhogy ha betörne a kijelző, vagy bármi tönkremenne a telefonban, akkor egyszerűen pótolhatók a szükséges darabok. (Érdeklődők a Pine64 youtube csatornáján láthatnak egy 17 perces, vágatlan videót egy telefon komótos szét- és összeszereléséről )

Az LCD kijelző kapcsán a Store-ban egyébként kiemelik, hogy pixelhibák ritkán ugyan, de előfordulhatnak, továbbá kérik, hogy akinek ez túlzottan nagy kellemetlenség lenne, és emiatt visszakérné a pénzét, az inkább ne rendelje meg. Nem vizsgáltam körbe nagyítóval az én példányom, de az eddigi használat alatt nem találkoztam ilyen hibával. Ha van is, akkor szerencsére nem durva, vagy nem 'középen'.

Szoftver oldalról alapvetően azt kaptam, amire számítottam. Kipróbáltam sokféle OS-t, mindenféle UI-t, és a nagy összképem az lett, hogy mindegyik félkész. Van amelyik meglepően fürge ezen a gyengécske hardveren, van amelyik egészen lassú. Ez még nem egy késztermék (nem is annak hirdetik), tényleg inkább csak fejlesztőknek, vagy rajongóknak javasolható eszköz. Ehhez mérten viszont elég szép eladásokat produkál. A Pine64 szeptemberi összefoglalójában azt vizionálják, hogy ha nem lankad az érdeklődés a telefon iránt, akkor decemberre több példányt adnak el, mint a korábban eladott OpenMoko és Ubuntu Touch telefonok összessége.

Na de a nagy kérdés, hogy jelenleg mire elég ez a telefon. Használható-e alap telefonként, vagy sem? Nyugodt szívvel erre nem tudnék igennel válaszolni. Elméletben már minden hardver elemet működésre bírtak (pl. PostmarketOS wiki oldalon szinte minden feature 'works'), ám stabilitásról és 'minőségről' még nem nagyon beszélhetünk. A telefonálás hangminősége bőven hagy maga után kívánnivalót. A kamerák képe erős kompromisszumkészséggel is csak elfogadható. Hangok lejátszásakor erős az alapzaj. A kijelző viszont határozottan tetszik, jobb a képminősége, mint amire számítottam. Persze hozzá kell tenni, hogy a jelenlegi telefonom is hasonló felbontású, nem egy csúcskészülékkel nézegetem felváltva. Akkuidőről nem tudok beszámolni, egyelőre napi szinten kerül rá egy-egy új image. Nagyon izgalmas ilyen közelről próbálgatni őket, és felfedezni a különböző rendszereket.

Hogy mikor lehet majd bátran ajánlani olyan embernek is, aki megretten egy terminál láttán, azt nem tudnám megjósolni. Viszont az elmúlt hónapok számomra nagyon biztatóak. Amikor előrendeltem a telefont, a fórumok tanulsága alapján 1 fps-el működött a kamera app. A hang hol működött, hol nem. Ezeket mára mind kikupálták.
Készítettek időközben egy jumpdrive nevű sd kártya imaget, amivel már egyből lehet az eMMC-t flashelni. Korábban először SD kártyát kellett, majd erről bootolva nyomni egy második kört.
Szóval azt látom, hogy nagyon jó ütemben halad a fejlesztés, és a project twitter csatornáját nézve szinte minden héten van valami említésre méltó eredmény. A dokumentációt is jónak tartom, bőséges wiki oldalak vannak arról is, hogy melyik OS-t hogyan is kell rávarázsolni a telefonra.

Konklúziónak a végére azt tudnám mondani, hogy nem bántam meg a vásárlást. Aki bele akar vágni és hezitál a két elérhető verzió között, annak azt javasolnám, hogy válassza a 'Convergence Package'-et. Nem is feltétlenül a +1G RAM, vagy a dupla tárhely miatt, bár ezek sem elhanyagolhatók, de a fő fegyvertény az USB-C dokk. A szoftverek jelenlegi állapotában elég hasznos tud lenni, ha egy sima usb billentyűzettel és egérrel is tudjuk néha kezelni a telefont.

Hozzászólások

A hátlapját óvatosan szedd le / pattints fel, mert bár próbáltam óvatos lenni, nálam is elindult rajt egy kis repedés (kicsit ragasztottam rajt, azóta még nem változott).

Szépen lassan fejlődik a dolog - bár nem mostanság néztem végig a lehetőségeket, mostanság az Ubports-ot nézegetem időnként.

A készülék hátulján van egy I2C + GND + VCC kivezetés, ezen keresztül némi bővítményre is lehetőség van.
Nem tudom, lesz-e valami egy esetleges billentyűzet bővítményből, de szeretném, ha eljutna odáig a dolog - egy Linux alapú telefonhoz azért csak el kéne egy saját, valódi billentyűzet... :)

Nem is tudom... Majd' 90E Ft-ot egy félkész gadget-re elkölteni szerintem erőteljesen szuboptimális, de persze mindenki arra költ, amire jólesik neki - mondjuk úgy, hogy a "mennyit enged a feléből" talán jó kiinduálsi alap lenne alkudozáshoz :-)

Ne is emlékszem pontosan mikor, de bőven 10+ évvel ezelőtt 120 ezer forintomba fájt egy openmoko. Na, az tényleg fájt, egyetemistaként, 0 közeli bevétel mellett... De legalább használtam is. Összesen talán 4-5 alkalommal amiből 3 új oprendszer telepítése volt (nagyon menőnek tűnt huszonegynéhány éves fejjel, hogy debian? megy fel egy telefonra). 

A telefon egyébként a mai napig megvan, érdekes lenne egymás mellé tenni a két készüléket, hogy hova is lett a világ...

Tetszetos. Kerunk meg beszamolokat a jovoben (mondjuk havonta:) Foleg a dokkolo munkahelyi gep helyett torteno hasznalata erdekel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köszi a leírást, youtube-on is hasonlókat láttam, még nem kész állapot, de számottevő haladások rövid időközönként, és alapvetően biztató állapot.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Köszi a beszámolót!. Törtem a fejem milyen "játszós" telefon legyen, az ubuntu touch érdekelt volna, de így még kivárok. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Nekem első Pinebook van tőlük, a nagyobb méret és az általad írtak nagyon hasonlítanak az azzal tapasztaltakra hiába nem pont telefon: pixelhiba kitétel, az enyémen egyébként van is, meg az, hogy a szoftver mindig lemarad pár ütemmel... a pinebookhoz kettő (vagy már három?) év után jött meg az első hétköznapi értelemben is használhatóan mondott distro a manjaro képében... addig folyton váltogattam az OS-eket, de hol ez nem volt jó, hol az... ez most működik is kész... szóval esélyes, hogy jövő ilyenkorra simán használható lesz :) - sok szererncsét hozzá!

Valaki kérdezte, hogy mi értelme ilyet venni - hát szerintem a bulifaktor. Élmény. Kész telefont bárhol kapsz, de olyat, ami a kezedben nyer értelmet.... ? Fejlesztői habitussal szerintem kötelező valami ilyesmit birtokolni ;)

Én is örömmel várom az újabb beszámolókat.

Manjaro - Android - Smalltalk - Flamenco - OSMC

A fejlesztői hozzáálláson kívül, szerintetek van igény olyan eszközre, ami ilyen szinten opensource? Mármint van-e ipari igény egy olyan eszközre, ami nem android, még a root-olt android-hoz képest is szabadabb, ismerhetőbb a felépítése, stb.? Nekem vállalati témában sokáig az olcsó android tablet megoldás volt a raktárkezelésben, nem futottam bele korlátba. Egyszerűen azon gondokozom, hogy ez ipari igény, vagy csak filozófiai.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerintem privacy vonalon lehet ennek jövője. Elkezdtem aktívan keresni, hogy hogyan lehetne a Google szolgáltatásokat teljesen kiiktatni egy bizonyos projektből, és a telefonra nem látok működő megoldást. (Nem, az almás termékek sem felelnek meg.) Olyan használható telefont szeretnék, amin Linux fut. Ez lehet a jövőben ilyen.

Csaba

Google-talanított Android-ok nem működőképesek? Nem foglalkoztam kifejezetten a témával, de látom az is nagyon aktív mostanában az "e" phone-ok, stb., illetve igazából az OS szintjén akarsz google mentest, backdoor ésatöbbi nélkül, vagy csak gmail-gmaps-youtube-...? Levelezés helyettesíthető, google maps megy böngészőből is azt hiszem (navigálást nem teszteltem), youtube évek óta nálam firefox for android + ublock-al megy, vagy ilyen varázslásba nem akarsz kezdeni?

(Engem speciel a root->garanciavesztés, sőt, brick-elési lehetőség rom cserénél cseszett fel, meg az, hogy egy tetves hosts fájlhoz nem férek hozzá, nem is én vagyok a tulaj a telefonomon, meg amikor még nem volt dark mode, akkor substratum-al játszottam, szóval nekem tényleg a saját magamra hack-elhetőség a vonzó a pinephone-ban, csak ez egy érdekes piaci méret szerintem.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Lenne igény ilyen eszközre, ha lenne hozzá fizikai billentyűzet Gemini PDA, Cosmo comminicator vagy Nokia N900 stílusban. 

Érintőképernyős billentyűzettel szvsz használhatatlan a terminál, ami itt nagy érték lenne. 

Google-hater, Apple-hater, privacy-aware felhasználók számára még jó alternatíva lehet ha majd kiforrja magát. 

Van rá értelmes offline navigációs program? Mondjuk OpenStreetMap, netán Here?

Nagyon szépen köszönöm ezt a leírást, kedves Dwarf! Tényleg örülök neki. Ugyanis, ennek hatására végre rájöttem, milyen ajándékot veszek a főnökömnek! Aki egyben a legjobb barátom is... Az ajándék természetesen egy ilyen telefon, értelemszerűen a drágábbik, a 200 dolláros! Már meg is lett rendelve.

De ha megérkezik, és megtetszik, lehet hogy veszek egyet magamnak is. Nem mintha érdekelnének a telefonok... De ha kiderül, hogy SIM kártya nélkül is használható legalább arra hogy képeket készítsek vele, amiket azután áttölthetek a számítógépemre kábelen, meg ha arra alkalmas hogy a számítógépről rátöltött mp3 illetve ogg számokat lejátssza nekem (és ismétlem mindezt SIM kártya nélkül!), akkor azt hiszem megveszem magamnak is.

Szóval, a leírásod sokat segített nekem, ismételten köszi!

Nézd, én biztos nem vagyok egy telefon-expert, de körülbelül 4 évvel ezelőtt volt egy apró kis butatelefonom, itt az USA-ban vettem körülbelül 30 dolcsiért akkoriban. Azon is volt kamera, nem tudom milyen, de tuti hogy nem komoly, ha egyszer az egész telefon olyan olcsó volt... És amire nekem kellett, arra jók voltak azok a képek. Feltételezem, ez a pinephone mégiscsak jobb kamerával van felszerelve amannál...

Aztán, a 200 dolcsisat akarom megvenni (már ha tényleg megveszem) ahhoz meg ha jól látom van valamiféle USB docker. Ismétlem, NEM ÉRTEK HOZZÁ, ezt elismerem, de ÚGY VÉLEM, azon keresztül talán lehet csatlakoztatni hozzá USB-s billentyűzetet. Talán. Nem biztos. De, még ha biztos is hogy nem lehet JELENLEG, hátha később megcsinálják valami software-update-vel hogy lehessen... Annak én is nagyon örülnék.

Elképzelhető, hogy használható lesz, a pillanatnyi (kezdetleges) képével még nem vagyok megelégedve... de ez még tényleg kezdetleges, ergo fejlődhet.
Elvileg OV5640 van benne, Youtube videó alapján azért nincs minden veszve. :)

Dokkolón keresztüli USB billentyűzetnek mennie kell - én abban reménykedem, egyszer egy addon is készül majd, amit a készülékhez lehet csatolni...

Én arra is kíváncsi lennék, - aki már rendelkezik ilyennel, megmondhatná - milyen fájlformátumban készíti a képeket? JPG? PNG? Netán BMP? vagy...?

Nekem végeredményben png képek kellenének, szóval ha nem is azt készít, de akkor remélem valami olyat amit aztán könnyen át lehet konvertálnom png képekké.

Aztán, miként lehet csatlakoztatni a laptopomhoz? Elég csak rádugni egy USB portra, s akkor a blkid hatására látok majd valamit a laptopon és felmountolom, aztán már minden oké, másolhatok is rá (esetleg root jog kellhet hozzá, az nem gond)? Vagy erről ne álmodjak, valami speciális szoftver kell ehhez? (utóbbi esetben project cancelled nálam azonnal).

Végül még az is érdekelne, kedvenc zenelejátszóm, a MOC fenn van-e rajta (feltételezem, nem...) és ha nem, telepíthető-e rá, illetve ha nincs ilyen csomag (gondolom, nincs...) akkor le lehet-e rá fordítani forrásból! Valaki igazán kipróbálhatná...

Sőt, hadd legyek nagyigényű... mi van a DWM ablakkezelővel...? És az MC-vel?

Oké, tudom én, elvileg ez egy teljes értékű Linux disztró, az alatt ilyesmik nem kéne hogy gondot okozzanak. De láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni...

Egyáltalán, a parancssor milyen: támogatja-e a mindenféle ékezetes meg egyéb speciális karaktereket, s ha igen, UTF-8 kódolással-e?

Tudom, mindezt kideríthetem magam is ha megérkezik a rendelt szerkentyű, de nem óhajtanék a válaszra két hónapig várni...

Rendeltem egyet magamnak is... Ugyanazt amit korábban a főnökömnek, azaz a dockerrel együtt levőt. Remélem megfelel majd a céljaimnak, de ha mégse, akkor is meglesz legalább annyi örömem a dologból, hogy támogattam a Linux mozgalmat/közösséget/whatever, úgy általában a nyílt forráskódot meg ilyesmi. Különben se megy pocsékba a legrosszabb esetben se, mert ha tényleg semennyire se tetszik, akkor is az van hogy elajándékozom. De ezt csak mellékesen írom, mert amilyen szerények az igényeim, elég sanszos hogy oké lesz.

Megjött. Mármint, 2 példányt rendeltem, egyet magamnak, egyet a barátomnak, 1 nap különbséggel (először csak neki akartam de egy nappal később úgy gondoltam jó lesz nekem is). Az első példány ma érkezett meg, ezt neki adtam, az enyém vélhetően hétfön lesz "available". A típus:

PINEPHONE – “Community Edition: Manjaro with Convergence Package” Limited Edition Linux SmartPhone
 

Ez tehát az amihez 3 giga RAM van, meg az a „docker” vagy mi is.

Na de persze ha itt van az egyik, kipróbáltuk... Hát, rögtön az elején felmerült egy olyan gond ami... hogy is fejezzem ki magamat finoman... szóval még polkorrektül fogalmazva is az van hogy nem értem ha van egy KIS cég, ami szeretne betörni a piacra, miért kezdi azzal hogy szükségtelenül szopatja a potenciális vásárlóit?!

A következő a szitu. Ugye az embör gyermeke kicsomagolja, örül neki hogy hú de szép meg minden, kinyitja mert tudjuk hogy azt a micsodát el kell távolítani az akku érintkezőitől, visszacsukja a tokot, bekapcs...

Az rögtön látszik a bootolásnál hogy nem egy "Speedy Gonzales", azaz nem sebességbajnok, de ez nem gond, ez előre tudható volt. Hanem miután bebutult, jön egy screen ami mutatja az időt, és alul egy felirat ángliusul ami valami olyat jelent hogy birizgáljuk meg az ujjunkkal felfelé azért hogy a satöbbi meg a minden. Oké, megkapirgáljuk...

S MOST JÖN A POFÁRAESÉS. Ahelyett amire számítanánk minden normális esetben, hogy most az első bootolásra tekintettel jön valami menü amiben beállíthatjuk az alapvető rendszerdolgokat, EHELYETT, ehelyett bizony egy rakás szám jelenik meg, pont ugyanolyanok amin sok telefon esetén „tárcsázni” lehet... És kéri a telefon hogy ezen gépeljük be a JELSZÓT!

Tehát passwordot kér. AZ ELSŐ ALKALOMMAL. Egy brand-new, zsír-új telefon, amit teljesen hivatalosan rendeltünk MAGÁTÓL A GYÁRTÓTÓL!

És „természetesen” egyetlen kibaszott szó nincs a dobozában meg a vele kapott egyetlen oldalas és amúgyis irtó pici tájékoztatóban arról, hogy MI A TÖKÖM EZ!

Hogy mégis mi a faszomat kéne oda bepötyögni, milyen számokat mint default jelszót?!

Próbáltuk hogy semmit, az nem jó. Az 1234 se volt jó, és a 2020 se volt jó.

Ezek után mégis mi a búbánatos fittyfenét tehetnénk?!

A google nem segített, az se amikor a Pine64 saját wikijét meg fórumát kurkásztam. Nyilván, nem kizárható hogy rosszul kerestem, de ettől még a kérdés fennáll: egyáltalán MI AZ ÚRISTENÉRT KELL BÁRMIT IS KERESNI?!

Minek jelszó a LEGELSŐ starthoz, s ha valami furcsa okból mégis kell, miért nem tüntetik fel a dobozban kapott prospektuson, ÉS ugyanakkor valami teljesen szembeötlő helyen az e telefonról szóló wiki cikkben?!

Jó egy órát bogarásztuk hogy mi meg hogy, végül kínunkban annyit tettünk hogy resetelni próbáltuk. Ehhez le kell szedni a hátulját, és egy gémkapocs hegyével megböködni egy mikroszkopikus kis lyukon keresztül valami nemtudommiaszart neki ott a mélyben...

Ezután azonban még semmi se történik, be kell kapcsolni. Bekapcsolni LEHETETLEN amíg a burkolatot vissza nem pattintjuk (kurvajó... már előre látom be kell hozzá szerezni minimum 5 tartalékburkolatot mert ha ez így megy rohadtul hamar el fog törni...) és akkor, ha így a resetelés után kapcsoljuk be, már be lehet állítani a szükséges mindenféle paramétereket.

DDDDDDEEEEEEEE!

Most jön mégegy csavar!

Ha sokáig vacakolsz, azaz túl sokat nézed a menüt anélkül hogy közben valami interakcióba is lépnél a géppel, akkor visszavált arra a képre amikor az órát mutatja, s ha ekkor „megbirizgálod” hogy jöjjön vissza a beállítópanel, akkor NEM AZ jön vissza hanem újra az a „tárcsázós” SZARSÁG, hogy írd be a jelszavadat!

Amire persze képtelen vagy, hiszen még nem állítottad be. Azaz megint szedheted szét a telefonodat, mert megint resetelni kell...

HOGY A JÓ KURVA ANYJÁBA ANNAK AKI EZT ÍGY TERVEZTE! Nem is egy lóval hanem gőzkalapáccsall kéne seggbekúratni ezért, komolyan mondom...

Az egészből azt nem értem, mi a rákért kell egyáltalán BÁRMI password neki az ELSŐ bekapcsolás után, amikor gyárilag frissen kapja az ember, de bánja a tököm, oké, legyen már ekkor is jelszó. Na de akkor MIÉRT NEM KÖZLIK A VEVŐVEL HOGY MI AZ?!

Nem biztos, de egy próbát megér.

 

Hey all,
 
I just installed Manjaro Alpha2 on an SD Card on the Pinephone but once it finished installing it is asking me for a passcode but I have no idea what that could be. I was never given the opportunity to enter a username and password as it just went to the screen to enter a passcode. I tried 1234 but it fails.

Anybody have any ideas to offer?

Thank you in advance!

Solved!

It was 123456. Then I was able to get in and change it through the terminal.

edit:

+ ahogy néztem lehet hogy később is kér majd user/password párost. Oda elvileg a root / toor lesz a nyerő

Szerintem.

Köszi a tippet, hát itt most nálam épp este 11 van pár perc híján, a telkó meg a barátomnál, de holnap kipróbáljuk. (sőt, az imént meg is írtam neki emailben...).

De még ha beválik is, akkor is az van hogy nem értem, minek kell ezzel SZIVATNI az usereket?! A VEVŐKET?!

Hiszen ennek SEMMI ÉRTELME!

Nyilván, miután a kezdeti beállításokat megejtette az user, beleértve a saját jelszavának beállítását, azután már oké ha mindig kéri. De LEGELŐSZÖR...?! És ha ez így van miért nem lehet világosan leírni az usermanualban, hogy mi a rák a jelszó?!

Egyszerűen nem fogom fel ésszel. Ez akkora hatalmas marketing-szarvashiba...

Igazából ha először csak a barátomnak veszem meg a telefont és a magam rendelésével várok addig amíg ő megkapja (majdnem úgy volt...!) akkor ezek után magamnak már nem is rendeltem volna. Még akkor se ha kiderül hogy tényleg az a jelszó amit írtál, vagy akármi más amire később rájövünk. Mert ilyen KEZDÉS után egyszerűen nincs az embernek bizalma a cégben.

Mert oké hogy ez egy „advanced user”-eknek szánt telefon, akik szeretik hackelni a készüléket, oké hogy tudjuk a hardware gyengécske, oké hogy tudjuk hogy a szoftverellátottság is a béka segge alatt van még... Oké, mindezt tudjuk előre, és mindent meg lehet bocsátani...

De hát legalább olyan nehézségekkel ne terheljenek bennünket aminek végképp semmi értelme, és pláne ne a legislegelején!

Ott az a telefon amiért kifizettünk sok pénzt, vártunk rá, lestük a postát meg minden... Megérkezik... s erre basszahalál semmit se lehet kezdeni vele mert gyakorlatilag azzal kell kezdeni hogy „feltörjük”! A saját készülékünket amit pedig tök szabályosan megvettünk, kifizettünk!

Egészen egyszerűen nem értem, ezt miért ilyenre kellett megcsinálni, azt meg pláne nem miért nem írják bele a dobozba a passwordot ha már ilyen.

Eh, ezt már sokszor elpanaszoltam itt... bocs, de ki kellett adni a gőzt magamból...

Egyetértek Veled, de ha vigasztal, akkor vess egy pillantást a többi port telepítésére. :)

 

https://wiki.pine64.org/index.php/PinePhone_Software_Releases#Software_…

 

Egyedül az ubuntunál látom azt a megoldást, ami logikusnak tűnik:

 

  • username/password

Set up during boot

 

Ezt meg végképp nem tudom hova tenni:

 

  • username/password

OR...when asked where to flash, type 'raw' and it will build the image on your pc/mac

OR....download the .img from https://gitlab.com/as400l/pp-sailfishos-images

Set PIN on initialization.

Szerintem.

Köszi, bár még mindig nem tudtam kipróbálni (itt majdnem éjfél van, de meg az én készülékem úgyis csak hétfőn érkezik - mármint legjobb esetben) de ez az általad linkelt oldal nagyon hasznosnak tűnik. Hát majd meglátjuk.

Az meg különösen jólesett hogy azt írod, egyetértesz velem...

Volt már olyan, hogy nem értettünk egyet, annak is hangot adtam. :)

Tudom, emlékszem nem is egy ilyen esetre... És az viszont nem esett jól, és akkor meg ezt a tényt nem titkoltam hogy nem esik jól... :)

Na de hogy ontopik legyek, itt most reggel van, nézem az emailjeimet, és megjött a válasz a havertól hogy az 123456 jelszó amit javasoltál működik neki. Nagyon szépen köszönöm!

annyi értelme azért volt, hogy most már tudod mit kell csinálni ha elfelejted a jelszót...

I have your source code, should I open it?