Infrafűtés tapasztalatok

Fórumok

Üdv!

Az infrafűtést nézegetem, érdekelnének a tapasztalatok (beruházási költség, termosztát, fogyasztás...stb.).

Nézegettem több oldalon: https://infra-futes.hu, https://futespiac.huhttps://futesuzlet.hu, https://infrafutesbolt.hu/arlista-meretezes ...stb.

 

Most csak kiegészítő céllal nézegetem, pl. "infra fűtőszönyeg" v. infrapanel

 

(update: 08.15)

Hozzászólások

Van esetleg tapasztalata valakinek, aki elektromos konvektorral fűt? Elvileg azt olvasom, hogy a hatásfoka ennek is közel 100%. Kíváncsi lennék a tapasztalatokra.

A fenti oldalakon is vannak konvektoros panelek, pl. Atlantic F119 D 1500W - mobil elektromos konvektor ERP

A hatásfok valóban közel 100%, mert a villannyal fűtés a villanyáram hővé alakításáról szól. Ha viszont más fűtési módok gazdaságosságával hasonlítod össze, akkor a tiszta villanyfűtés elég rosszul fog kijönni az összehasonlításból, legyen az felületfűtés vagy elektromos konvektor vagy bármi.

Fűtéskalkuláció:

* közepes/normál hőszigetelés esetén, energiaszükséglet: SZ * H * M * 35W   (SZ: szélesség méter, H: hosszúság méter, M: magasság méter)

Pl.: (normál belmagasság ~2,7)

* G-OLD 1000W-f-plus infrapanel lakossági (10-15 m2-es szobák, irodák, üzletek) -> 85.000,- Ft

* Atlantic F119D 1500W mobil elektromos konvektor (termosztáttal) (11-15 m2-es szobák) -> 46.900,- Ft

A legjobb stratégia ha az épület energiaigénye nagyon kicsi. Ekkor nagyon kevés villamos energiával is meg lehet oldani a fütést-hűtést és nem kell aggódni a villamos energia ára és megfelelő technológia esetén az egészségkárosító hatások miatt.

A 15%-nál már jóval több (%-osan. :) ) , de mint mindent, itt is a teljes kép számít, azaz a napenergia jellemzően korlátlanul jön, soksok négyzetméterre egy társas vagy családi háznál pláne. Ahogy írták erős hőszigeteléssel le tudod csökkenteni az energia igényt és utána a hűtő-fő klíma, illetve valamilyen rásegítés az igazán hideg napokra, bár ezekből egyre kevesebb van.

Ha napelemed van, akkor energia szaldó alapon működik a sztori, tehát ha esetleg többet kell egy hideg napon kivenned a hálózatból, akkor a korábbi rátermelés ezt megoldotta. Ha egy hűtő-fűtő klíma jósági fokát megnézed, akkor fűtésben simán 4 körül vagy felette lesz a hőszivattyú elv miatt.

Mielőtt ideírtam én 17-20%-ot láttam egy oldalon, gondolom poli és monokristálytól függ, illetve anno melóhelyen a mininaperőművünk (28kWh névleveges) asszem 18% körüli modulokkal ment, pedig az 2007-2008-ban épült. Ez a 15%-nál jóval több, ha a %-os (azaz a 15-nél a 17 bő 10%-kal jobb) arányt nézed. Bár jobban megnézve írnak modul hatásfokot, máshol 14-16%-ot általánosan...