Infrafűtés tapasztalatok

Fórumok

Üdv!

Az infrafűtést nézegetem, érdekelnének a tapasztalatok (beruházási költség, termosztát, fogyasztás...stb.).

Nézegettem több oldalon: https://infra-futes.hu, https://futespiac.huhttps://futesuzlet.hu, https://infrafutesbolt.hu/arlista-meretezes ...stb.

 

Most csak kiegészítő céllal nézegetem, pl. "infra fűtőszönyeg" v. infrapanel

 

(update: 08.15)

Hozzászólások

Van esetleg tapasztalata valakinek, aki elektromos konvektorral fűt? Elvileg azt olvasom, hogy a hatásfoka ennek is közel 100%. Kíváncsi lennék a tapasztalatokra.

A fenti oldalakon is vannak konvektoros panelek, pl. Atlantic F119 D 1500W - mobil elektromos konvektor ERP

A hatásfok valóban közel 100%, mert a villannyal fűtés a villanyáram hővé alakításáról szól. Ha viszont más fűtési módok gazdaságosságával hasonlítod össze, akkor a tiszta villanyfűtés elég rosszul fog kijönni az összehasonlításból, legyen az felületfűtés vagy elektromos konvektor vagy bármi.

Fűtéskalkuláció:

* közepes/normál hőszigetelés esetén, energiaszükséglet: SZ * H * M * 35W   (SZ: szélesség méter, H: hosszúság méter, M: magasság méter)

Pl.: (normál belmagasság ~2,7)

* G-OLD 1000W-f-plus infrapanel lakossági (10-15 m2-es szobák, irodák, üzletek) -> 85.000,- Ft

* Atlantic F119D 1500W mobil elektromos konvektor (termosztáttal) (11-15 m2-es szobák) -> 46.900,- Ft

A legjobb stratégia ha az épület energiaigénye nagyon kicsi. Ekkor nagyon kevés villamos energiával is meg lehet oldani a fütést-hűtést és nem kell aggódni a villamos energia ára és megfelelő technológia esetén az egészségkárosító hatások miatt.

A 15%-nál már jóval több (%-osan. :) ) , de mint mindent, itt is a teljes kép számít, azaz a napenergia jellemzően korlátlanul jön, soksok négyzetméterre egy társas vagy családi háznál pláne. Ahogy írták erős hőszigeteléssel le tudod csökkenteni az energia igényt és utána a hűtő-fő klíma, illetve valamilyen rásegítés az igazán hideg napokra, bár ezekből egyre kevesebb van.

Ha napelemed van, akkor energia szaldó alapon működik a sztori, tehát ha esetleg többet kell egy hideg napon kivenned a hálózatból, akkor a korábbi rátermelés ezt megoldotta. Ha egy hűtő-fűtő klíma jósági fokát megnézed, akkor fűtésben simán 4 körül vagy felette lesz a hőszivattyú elv miatt.

Mielőtt ideírtam én 17-20%-ot láttam egy oldalon, gondolom poli és monokristálytól függ, illetve anno melóhelyen a mininaperőművünk (28kWh névleveges) asszem 18% körüli modulokkal ment, pedig az 2007-2008-ban épült. Ez a 15%-nál jóval több, ha a %-os (azaz a 15-nél a 17 bő 10%-kal jobb) arányt nézed. Bár jobban megnézve írnak modul hatásfokot, máshol 14-16%-ot általánosan...

Szia!

10 éve foglalkozunk infrafűtéssel, több mint 4000 kivitelezés van mögöttünk. Az ügyfél visszajelzések jók, rengeteg ajánlást kapunk ügyfelektől. Saját szüleimnek is ezt építettem be az idén. (erről itt van egy videós összefoglalás: https://www.futofolia.hu/futes-a-fa-tuzeles-helyett/  )

A beruházási költség az általunk forgalmazott prémium termékkel a gazos fűtéshez képest kb harmada. 

A fogyasztás minden esetben az épület energia veszteségén múlik. Egy most épülő 100 m2 - es ház esetében, kb 20-25 w az energia veszteség m2 önként. Egy ilyen szigetelés mellett 150-160 ezer ft/év a várható fogyasztás. 

A vezérlés történhet termosztáttal vagy okos otthonnal is. Fontos, hogy helységenként vezérelhető, és minden esetben 2 érzékelőt kell beépíteni. Eggyel a levegőt hőmérsékletét nézed, eggyel pedig a padló hőmérséklete szabályozható. (pár termosztát, ami alkalmas erre: https://www.futofolia.hu/termosztat/  )

 

Azt sajnos nem írtad le, hogy építkezel vagy felújítasz. Sajnos, ha időben késön állsz neki a tervezésnek, már nem építhető be az infra fűtőfólia, ilyenkor már csak az infra panelek maradnak a falra, vagy mennyezetre.