Ajánljatok WiFi Access Pointot!

Helló!

Telekomos netem van optikán, Huawei modemmel, van rajta wifi b/g/n is, de a lakás túlsó végén már gyenge a jel, viszont etherneten elmegy oda a jel.
Kéne egy wifi AP, ami konnektorból kap áramot és ethernetet felteszi (5GHz) wifire.
Meshháló gondolom nem fog működni, mert ahhoz olyan router kell (?)

Mezei AP-t már nem is találok a boltban, csak range extendereket. Kérdem én, ezek multifunkciónális cuccok állítható móddal és tudnak sima AP-ként is működni?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 11., k – 15:52

Azt mondanám, Unifi UAP-AC-Lite, de nem csak kiegészítésnek tenném, hanem egyből egy másikat a T gyári wifi-je helyett is, az meg off - csak hogy a normális roaming is működhessen a lakáson belül (mondjuk, ahhoz meg már controller is érdemes - ami mondjuk nem gond, ha van valamid, emin elfut egy docker container)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2020. 08. 11., k – 15:56

Egy ilyen 6-8 ezer Ft-ért talán megfelel: TL-WA855RE

"Támogatott az AP mód, így új Wi-Fi AP-t hozhat létre"

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Érdemes átolvasni a következő kisokost: https://arstechnica.com/gadgets/2020/02/the-ars-technica-semi-scientific-guide-to-wi-fi-access-point-placement/ Ha sok a szomszéd hálózat a lakás körül és stabil Wi-Fi kell és van rá keret, akkor valamilyen belépő Ruckus AP-t/AP-kat Unleashed módban ajánlanék (R320). Egyébként meg valamilyen Unifi (AP, Switch, controller) vagy Amplifi.

(Jó az a Ruckus, de mondjuk, hogy egy FW frissítés utáni reboot után kb 1/4 óráig nincs élet, az kicsit meglepő élmény volt tegnap éjszaka. A héten megnézem a kisebbik eszközt is, de félek. Ja, nem tudsz módszert, amivel rendes dmesg kimenetet lehet belőle kinyerni? A 110.x-es nem-Unleashed FW-ben még simán az orrom elé hányta a teljes logot, de Unleashed alatt erre nem bírom rávenni. Ja, meg főleg CPU terhelés érdekelne, és nagyon jó lenne, ha nem megtörni kéne, hanem lenne rá valami hivatalos megoldás, hogy kinyerjem belőle.)

Ami pedig a "van rá keret" részt illeti, én a H510-emet 52 GBP + 14 GBP szállítási díjért vettem szűzen, szóval azért aki keres, talál. De otthonra nagy eséllyel a H320 is elég, UK-ból azt is megkapni most kb 31 e JMF-ért.)

Szerkesztve: 2020. 08. 11., k – 16:38

Röpködnek itt a 60-100 ezres ajánlgatások, amikkel tényleg nem lesz csalódás, de vajon otthonra tényleg érdemes profi eszközt vásárolni? (és van rá budget? ha van, és pénz nem számít, nem szóltam :) )

Egy kicsit visszatérve a normalitások talajára, ezt a Huawei eszközt ismerem, használom, szintén T optikával. Két baja van: kicsi-gyenge antennák és no 5Ghz. A tapasztalatom szerint bármilyen normális router jó lesz a feladatra, ami tud 5Ghz-et és gigabites ethernetje van, mindegyik tud AP módban üzemelni, tehát nem kell feltétlenül dedikált AP -t vásárolni. A Huaweien letiltod a Wifit, a másik eszközt ethernet-ethernet kapcsolattal rádugod, átállítod AP üzemmódra (asusok letiltják ilyenkor a nat/dhcp -t, tplinknél előfordul hogy le kell tiltani), aztán boldogság van. A lényeg, hogy lehetőleg jó helyre tedd, az ingatlan közepe táján, magasra, és olyan pontra, ahonnan az antennák minden irányban a legkevesebb árnyékolást kapják.

Konkrét termék nélkül keress olyat, ami gigabites, tud 5ghz -et, és minimum 10-15k bruttó ára van. Asusok, TPLinkek jók.

Na jó, mondok konkrétat: Archer C9 (bruttó 37k, kicsit drága otthonra, de ennél lejjebb is van még jó), a tiédnél jóval komolyabb kihívások elé állítottuk irodában (pontosabban egy egész emelet, csomó tárgyalóval, szobával), és szépen ment.

A mai telerádiózott, agyon-vissza zavart világban szerintem ha jó hálózatot akarsz, nagyon is érdemes otthonra is a (fél)profi megoldások felé menni. Az meg egy rossz beidegződés hogy mindent a legolcsóbban! 60-100e Ft? A rendszeren lógó telefonok, laptopok közül bármelyik bőven többe kerül ennél!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

... nyers erő helyett érdemes olyan sávokra menni, amik kevésbé vannak telerádiózva. Jelenleg az 5 GHz ilyen, később vélhetőleg megnyílik majd a 6 GHz is.
Végberendezésekben is érdemes megvenni azokat, amelyek az 5 GHz-es sávot is ismerik.
Régebbi laptopba Ali-ról vettem 802.11ac -s miniPCI-s modult, és kicseréltem. Így az sem a túlterhelt 2,4 GHz-es sávon keseríti a szomszédok életét.

Továbbá ha a szomszédok életét nem akarod megkeseríteni, a régi eszközödre 2,4 GHz-en mindössze 20 MHz sávszélességű, lassabb csatornát biztosíts, azt is inkább közeltérből, kisebb kisugárzott teljesítménnyel.
A csatornát pedig a mellékelt ábra szerint válaszd ki: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/NonOverlappin…
És ahogy írtam, amivel tudsz, állj át 5 GHz-re és ekkor nem fogsz versenyezni a szomszédokkal azon, kinek van drágábbnál drágább varázscucca.

Nyers erőről szó sem volt. A profibb eszköz nem attól profibb! (én pl. pont ezért nem erőltetem otthonra a Unifi Pro meg LR AP-it. Inkább több Lite-ot - kisebb teljesítmény, több helyről)
Az 5GHz pedig nem "érdemes", hanem manapság alap. A 2,4 már csak fallback, főleg az IoT részére - és pont emiatt inkább a több kisebb AP, mert az 5GHz dupla teljesítménnyel is szarul megy át a faalakon, inkább csak zavarja saját magát.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2020. 08. 11., k – 16:49

Összes WiFi router jó neked második eszköznek. Értelemszerűen AC-seket érdemes nézni. Annyi, hogy a LAN-os IP címét átkonfigurálod, hogy ne ütközzön a hálózatod többi eszközével, a DHCP-t kikapcsolod benne (fő routered adja) és a LAN csatlakozójára dugod az ethernetet. Ekkor a 4 LAN csati+WiFi közös bridzsben van, tehát a LAN-odat a kisszobában a WiFi-n szórja.

TP-Link TL-AC750 WiFi Range Extender RE200

Ezek a kockák nem tűnnek ideálisnak arra, amire a posztoló szeretné (önálló AP). Mivel a konnektoros rész egybe van építve az egésszel antennástul, jelentősen lecsökkenti az elhelyezés lehetőségeit. Ráadásul nem hinném, hogy az antennája olyan fickós lenne. Arra biztos jó, hogy a meglevő hálózatot repeatelje, meg viszonylag pofás is, de szerintem szűkösebb a használhatósága egy normális AP/routernél.

Sőt! Megkockáztatom, otthoni felhasználásra még a lite is megfelelő, kicsit olcsóbban. Irodában mondjuk egy LR van, még 4 falon (beton, ytong vegyesen) keresztül is jó a jel. Egyszer beállítottam, azóta egyszer nyújtunk hozzá, akkor is csak azért, hogy RADIUS-ból hitelesítsen.

"Asus, TPlink es osszes tarsai szarokat felejtsd el, hulladek mind!"

Így szoktak kezdődni a mekkmester-tanácsok. Bocs, de a nagy szart. Nekem is van (emeletes családi  házban) TPLinkem (C20), cégnél is használtunk C9-et (~50 kliens, komplett emelet vagy tucat szobával), az is működik, a mostani irodában egy régebbi Cisco megy, de a SOHO tetejéről.

Jó az Unifi, nem mondom, csak ezeket a sommás megmondásokat hagyjuk már, mert szánalmasak.

Lehet hogy neked szanalmasak de en vegigasszisztaltam 80-100e forintos asusokat, tp-linkeket, stb. jopar helyen, mind egy raklap szar volt. Dobalja a wifit, egyik eszkozzel jo masikkal nem, neha leall a forgalom, rosszabb esetben resetel az egesz device, minden volt amit el lehet kepzelni.

Mikrotik + Unifi es soha tobbe senkinek nem volt panasza. Ha nagyvadra lovunk akkor meg termeszetesen Ruckus, de az nem az otthoni arkategoria.

Persze lehet biztosan a 20 fele TPlinkbol jot is venni csak ugye a sajat penzevel senki se lutrizik szivesen, ha meg mondjuk naponta resetel az eszkoz azt neked soha senki nem fogja cserelni gariban mert visszadobja a szerviz hogy nalunk mukodik, te meg idegeskedsz, vitatkozol es rohangalsz a szabadidoben.

Szoval akar tetszik neked akar nem, aki minoseget akar es nem kidobni a penzet az ablakon meg random halalra szivatni onmagat az igenis Unifit vegyen ne a consumer szarokat.

A Cisco-t hagyjuk ki a listabol, az mindig is stabil normalis eszkoz volt, foleg regebben amikor meg a Cisco nagyon figyelt ra hogy mihez adja a nevet.

A mekkmester kommentedet kulon udvozlom, ha majd epitettel wifi halozatot 70db AP-vel, 4000 egyideju kliensre meretezve akkor gyere ujra hozzam kopogtatni, addig pihenjel.

"Persze lehet biztosan a 20 fele TPlinkbol jot is venni csak ugye a sajat penzevel senki se lutrizik szivesen"

Ezért írtunk konkrét típusokat, amiket otthon, kisebb irodákban ismerünk és használunk. Random routert én sem veszek, mert a végtelen kínálat ~harmada egy hulladék - ezt nem vitatja senki, de hogy mindegyik szar legyen, az nem igaz.

Attól, hogy építesz ipari wifi rendszereket még nem biztos, hogy az egyetlen jó megoldás az hogy otthonra is az iparit ajánlod - tudod, nem mindenkinek van rá pénze vagy igénye.

Igazad van, valoban nem az _osszes_ szar, elnezest a sarkositott velemenyert, de sok embernek nincs kedve izgulni hogy a TPLink XY modelljebol a v1/v2-t javasoltak ami mar nem kaphato ugyhogy v3-at vettem vajon jo lesz-e, stb.

Ehelyett linkeltem egy 36e forintos Unifi-t (brutto kisker) ami ugyan nem a legolcsobb a piacon de boven a megfizetheto kategoriaban van es 100% hogy nem lesz csalodas.

en azt "imadom" a tplinkben, hogy ugyanaz a tipusszam mogott evente tok mas hardver es szoftver van. mondjuk ilyet a dlink is tud...

persze a 'hardware version' elter, de azt ki nezi? meg az sose szerepel az arlistan, vagy a webshopban, ahonnan rendeled, mindig lutri hogy mit kapsz. es mivel a model szam stimmel meg nem is reklamalhatsz...

Igen, nem kicsit bosszantó amikor az ember OpenWRT-t akar kapásból rárakni és nem az a hardver van benne, amire számít.
A webshopban pedig nem tudom azt kérni, hogy a termék v4-es verzióját küldjék, mert arra van kitesztelt OpenWRT.
Egyébként a TP-Link hardverekkel sok bajom nincs, szoftverét viszont előszeretettel cserélem OpenWRT-re.

Apropó Unifi nanoHD szintén módosított OpenWRT-t futtat.

UBNT-BZ.v4.3.20# cat /etc/openwrt_release
DISTRIB_ID='LEDE'
DISTRIB_RELEASE='17.01.6'
 

Amikor én vettem az  AC1350 EAP225 AP-mat, akkor egy sokkal jobbat kaptam, mert a webáruház oldalán sem frissítették az adatokat! :)
A típus EAP225 megegyezett. Csak a kirakatban az AC1200 EAP225 volt, igaz az AC1200 sem volt feltüntetve.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Sok éve csak Unifi-t raktam cégekhez, de az elmúlt idők firmware problémái miatt elkezdtem keresni más eszközt.

Aruba Instant On sorozatot kezdtem helyette használni. HW oldalról sokkal jobbnak "érzem", a szoftvere kompromisszumokkal teli. Összességében mégis veri az Unifi-t, árban hasonló.

Az Aruba Instant On-nak van saját webes felülete vagy abból is kispórolták, mint a Unifi-ből? (és csak mobil app/kontroller/cloudos szórakozás van)

Ha igen, akkor meg lehet nézni valahol a felületét? (hasonlóan a kínai márkák emulátoraihoz)

KB vagy 5 rossz Unifi van itt a szekrényben (30 körüli árát figyelembe véve kicsit bosszantó a dolog). Mind frissítéskor döglött meg pár évesen (addig nem tudsz új adót adoptálni még nem frissíted őket amennyiben az új adónak frissebb a firmware, akkor jön az ima rühellem frissíteni). Több szállodába és kisebb panzióba pakoltam ki ilyeneket. Túlfeszt semmilyen szinten nem bírják még a kicsiket sem. Jártam úgy is, hogy a POE tápra hiába volr ráírva, hogy Gigabyte a büdös francnak nem ment annyin. Aztán a kábelezésre is rohadt érzékenyek, ha csak közepes minőségű UTP-vel kötöd be 100 megabit lesz a max (akkor meg minek a gyors WIFI). Ezt leszámítva jó, de egy Mikrotik vagy TP-link cucc korántsem ilyen finnyás és az ügyfelek loszar különbséget nem vesznek észre. Mindezek tetejébe olcsóbbak is. Az igaz konfigurálni szarabb őket.

hat akkor valamit nem jol csinalsz, en a kezdetek ota hasznalok unifiket, tucatnyi ugyfelnel osszesen sok 100 db megy, meg egyset sem sikerult teglasitani, es egy sem halalozott el. pedig voltak olyan villamkarok is, hogy a switchek sorra haltak, de az ap-k megusztak.

amugy meg lehet fw-t downgradelni is ssh-bol, csak minek. bar 1x kellett, amikor az uj fw-ben valami bug volt, es vissza kellett allni regebbire.

kabelezes: mondjuk en wifi ap-ket eleve minosegi, arnyekolt cat5e vagy cat6 kabellel huzok (minek szopatnam magam a kinai olcso alu-drottal), es a poe amugy se nagyon megy 50-60m folott (bar van par mukodo 70-75m poe is, is, de az mar hataron van nagyon).

Mindent jól csinálok, én se 10 darabot üzemeltetek (amúgy mit lehet elcseszni a frissítésben rosszul nyomom meg a frissítés gombot?). A kábelezést meg a legtöbbször öröklöm. Jómagam ha építek nem kötök kompromisszumot minőségben se Optikában se Lanon. Az összes létező trükköt kipróbáltam a hibás darabokkal, van amire felszuszakoltam SFTP-vel a legújabb vagy akár korábbi Firmwaret. Ezekkel a cuccokkal a gond, hogy a bootolás után kb van egy perced ténykedni után lezár az eszköz kapod a 192.168.1.20-as IP-t amin már nem tudod SSH-n se elérni. A netre felmennve nem egyedi a bajom kismillió találat van rá.

Persze ahol nem frissítek (nem erőltetem sőt van ahol frissitek és semmi gond) évek óta pöpecül mennek a kábelezésben abszolúte igazad van árnyékolt kábel minőségi csatlakozással (tapasztalatom szerint a földelt kábelezést is "szereti" sőt ahogy tudod csak azzal lehetne telepíteni de hát nem kell ennek a függvényeit magyaráznom örökölt rendszerben ritkán megoldható), Kis Pista utp dugózása messziről kerülendő, ettől függetlenül a falakban lévő kábelt nem tudom cserélni (nem fizetik ki) magam is kimérem, hogy szar (megvettem a tesztereket) de erre egy TP-link vagy egy Mikrotik kevésbé érzékeny még az Unifi közli veled 100TDX aztán vége a műsornak.

Az adója is gyengébb egy CapAC-hez képest még az LR-nek is.

UPC routerre csatlakoztatva kettő döglött meg úgy, hogy volt villám de a pl a UPC routernek semmi baja nem lett. Persze igazából ezek sem haltak be az áramot felveszi és WIFI-n tudod adoptálni, csak az a funkció meg bugos és hálózati akadást okoz cellaváltáskor. Bosszantó. Ráadásnak a Wifi adoptálás cellahatár környékén kínszenvedés. Nem nekem! Hanem az eszköznek! Ami van, hogy órákig próbálja felépíteni a kapcsolatot.

Ettől függetlenül jó terméknek gondolom őket, de jómagam mostanában inkább a CAPsMAN-el telepítek. Macerásabb, de jobban skálázható és konfigurálható ráadásnak olcsóbb is.

UI: Nagyon szeretem az egyszerű kezelhetőségét az UNIFI ilyen téren verhetetlen. Ezt aláírom.

Linksys wrt54gl v1.1

Nagyon stapabíró nem lehet elpusztítani.
Féláron adom használtan, annál kevesebbért már bűncselekmény lenne.

Na, erre a témára ráakaszkodnék hozott a T-Home az utcába üvegkábelt (volt is népfelkelés, mert durván megnyesték az utcai fákat), szóval elérhetővé vált a 2000/1000 Mbps az eddigi 15-30 Mbps csomagok helyett (most épp UPC/Vodafone vs T-Home váltáson gondolkodom és nőjön be az orra lika azoknak, akik az árazást kitalálták a csomagokkal és a többivel, de 6040 forint havonta alap vezetékes telefonnal, ami nem kell amúgy).

Családi házban lakom, az utcán van két oszlopsor, egy az E.On + UPC, a másik meg Telecom, nem akarok légkábelt, az E.On a múlt héten kötött be bővítést földkábelen és egy kis mellékesért betettek a csövük mellé egy 25/32-as Symalen csövet is, hogy majd a UPC azon be tudja hozni nekem a dolgait. Ebbe zavart bele az, hogy a héten a T-Home hozta az optikát... :D

Na, a kérdés az, hogy mit hoznak be a házba? Kapnak majd csövet az oszlopukra, szerintem az is 25/32-es Symalen lesz és amíg a végleges kerítésem el nem készül, addig csak úgy natúrban a földön lesz, készüljek úgy, hogy képesek csőbe belehúzni drótot vagy érdemes valamivel előkészülnöm?

hat behuzoszalat mindenkepp raknek elore a csobe, mert azt a vekony 1mm koruli optikat amit hoznak betolni nem lehet (hajlik, torik), csak huzni. amugy altalaban azt szoktak hogy odaadjak a kabelt, huzd be magadnak ahogy akarod es ha kesz akkor majd jonnek es bekotik.

Oké, tehát optikát hoznak a házba, nem UTP-t.

Amúgy gondolom légkábelként nem a csupasz üveget húzzák, hanem acél feszítőszállal időjárásálló köpennyel, úgy meg gondolom nem vékonyabb, mint egy RG11-es kültéri koax.

Az, hogy kozteruleten lemenjenek a föld ala, az kulon procedura naluk, es papirmunka.

 

En ugy csinaltam, hogy a villanyora betonkuckoja falabol kiall egy cso, ami fogadja az optikat es onnan mar a fold alatt megy a hazba. A villanynak ugyis 1meteren belul kell lennie a telekhatartol.

 

En a symalent efelejtenem, dragabb, mint egy kpe cso, egy 25-os vagy 32-es kpe csovel bemenni mondjuk a pincebe egy feludules a vekonyka symalen helyett.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az, hogy kozteruleten lemenjenek a föld ala, az kulon procedura naluk, es papirmunka.

Én ezt nekik megcsináltam, szóval ott van a cső vége 3 méter magasan az oszlopon és a másik vége meg nálam, kutya nem fogja kérdezni, hogy hol jön be a cuccuk.

En a symalent efelejtenem, dragabb, mint egy kpe cso, egy 25-os vagy 32-es kpe csovel bemenni mondjuk a pincebe egy feludules a vekonyka symalen helyett.

Symalen-ből is van nagyobb méret, mint mondtam, nekem 25/32-es van a földben, az egyik métere 300, a másiké 200 és mivel betonban lesz nagyrészt, ezért Symalen.

Szóval volt időpontom mára, hogy bekötik, jött a srác, nézi az oszlopot, semmi; nézi a másik oszlopot, semmi; nézi a harmadik oszlopot, semmi; a negyedik oszlopon ott van a doboz, amit keres, 100-110 méterre.

Telefonál, nem veszik fel, vártunk, vártunk, visszahívták, ott kell annak lennie, nincs ott, de igen, de nem, de igen, küldjön fotókat az oszlopokról, küldött, vártunk, vártunk, vártunk, visszahívták, tényleg nincs, majd lesz.

Egyébként furcsa is volt, hogy a múlt héten megrendelem és most kedden flottul menne, nem gondoltam, hogy ez jellemző lenne a T-re. Hát nem is... :)

Szerkesztve: 2020. 08. 13., cs – 12:31

Sok előttem szólóval egyetértve Ubiquiti termékeit ajánlom, nálam még van egy plusz szempont, hogy OpenWrt fusson rajta, mert a gyári felhős csili-vili szeméttől hányok. Jelenleg egy UniFi AP AC IW eszközöm van, meg vagyok vele elégedve.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

... a GPL-es részekre. Viszont amit hozzátett saját cuccokat, arra nem köteles. Kérdés az, hogy mennyire érdemes kísérletezni vele?

Amit talán megérhet, openwrt.org image feltöltése (snapshot támogatja).
https://openwrt.org/toh/views/toh_available_16128?dataflt%5BModel*%7E%5…

Kérdés, hogy ha netán csődöt mond a dolog, az eredeti Unifi-s módosított OpenWRT vissza tudom-e rakni? Ha nem, akkor téglásítás kockázata játszik.
Előnye mindenesetre meglenne. Simán webes felületen lehetne konfigurálni VLAN-t, vendég WiFi-t, stb. stb.

GPL-es ág:

hát ha betolt a kernelbe egy saját wifi-drivert, azt ki kellene adnia. Ugyanúgy, ha peccselte a kernelbeli pppoe-drivert. Ellenben ha csinált hozzá egy userspace pppoe-daemont a megszokott linuxos helyett, azt valóban nem. Meg nyilván a kattintgatós webfelületet sem.

/gpl

miert kene? leforditja hozza kulon, es betolti modulba. tainted lesz a kernel, naes?

nvidia binaris driverek megvan? de lattam mar sok soho router firmwareben is ilyen megoldast.

megneztem egy ac-lr-t, eleg sok modul van betoltve, ezek gyanusak hogy nem gpl-esek:

adf                    12938  4 umac,ath_dev,ath_dfs,ath_hal
aead                    3489  2 seqiv,gcm
asf                     6673  6 ath_pktlog,umac,ath_dev,ath_spectral,ath_dfs,ath_hal
ath_dev               379537  2 ath_pktlog,umac
ath_dfs                55856  1 umac
ath_hal               888482  4 ath_pktlog,umac,ath_dev,ath_rate_atheros
ath_pktlog             13500  0
ath_rate_atheros      172489  2 ath_pktlog,ath_dev
ath_spectral           24128  2 umac,ath_dev

Mondjuk, a Unifi egyik legnagyobb előnye az a "csilli-villi szemét", ami elég jól össze van rakva ahhoz, hogy rendszerben kezelje és konfigurálja az AP-kat - Mondjuk nem felhőben kell használni, az igaz, hanem otthon, local-ban telepíteni.

De amint OpenWRT-vel csapod felül, hol marad az out of the box központi management, a roaming, a rogue detection, stb.?

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerintem már az is szánalmas, hogy nem lehet az eszközt magában konfigurálni. Az meg végképp minősíthetetlen, hogy a "telepítő" feltesz egy webszervert, amire rámész valami http://localhost:xxxx címen, ahonnan valahogyan elkezdi mókolni az eszközt. Ez egy szemét számomra. A vas tényleg kiváló, de a software... Ha ez a jövő, akkor elég borúlátó vagyok.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

te akkor vegyel tplinket, nem te vagy a celcsoport.

az unifi nem arra valo hogy veszel 1db ap es abbol csinalsz egy soho routert. hanem veszel 10-20-100 db AP-t es par poe switchet osszefogja egy rendszerbe, a controllert meg telepitheted barmire es barhova...

amugy unifinel szerintem pont a szoftver a lenyeg, az adja el, a hardverbe semmi kulonlegeset nem latok.

Pedig van a hardverében különbség. Úgy látszik, mintha az Ubiquity-nél tudmak impedanciahelyes tápvonalat csinálni a NYÁK-on meg valami félhullámú sugárzó-jelleget is frankóbban eltaláltak volna.
A legtöbb hardverben úgy érzem, hogy
  - jó a chip (ugyanabból a készletből vásárolnak)
  - türhető a szoftver
  - az RF analóg része (tápvonal, impedanciaillesztés, sugárzó) pedig alaposan el van cseszve. Ehhez sok cégnél hiányzik a valódi szaktudás.

Tapasztaltam olyat is, ahol az elcseszett hardvert erősebb meghajtóteljesítménnyel korrigálták, így látszólag "hú de erős a jele", viszont az elcseszett analóg rész miatt a meglevő telefonod válaszát nem hallja meg, azaz mégis kicsi a hatósugara. Ám az erős kisugárzott jelével elsőre elhiteti, hogy frankó.

Az ubiquitinek sokféle eszköze van, a Unifi esetén a lényeg pont az, hogy a különféle eszközök egy rendszerben vannak. Ha ez neked nem kell, nyugodtan használhatod egy eszközzel is, úgy, hogy a controllert csak akkor futtatod, ha át akarsz állítani valamit vagy upgrade-elni akarsz, ez is egy lehetőség. Ha nem tetszik, hogy nincs saját konfig felülete, akkor a Unifi nem neked való. Vehetsz Ampifit, az is kiterjeszthető több eszközre is pofonegyszerűen, de elmegy magában is (mivel azt home rendszernek tervezték, sokkal kevesebb konfigurációs lehetőség van rajta, és szerintem kissé túlárazott, de attól még sok embernk jó), választhatsz Airmaxot (bár az elsősorban inkább outdoor, arra viszont kiváló)

Az utolsó csepp az volt a pohárban, amiért OpenWrt-t raktam rá, hogy nem lehet szabadon megadni a két WIFI ssid-t. A szuper varázsló bekéri az 5 gigás ssid-t, azt adom neki, hogy "akarmi 5G", mert a 2.4 gigásnak szeretném az "akarmi 2.4G" ssid-t adni. De nem úgy van ám! Azt már nem lehet szabadon választani, hanem ő az 5 gigás ssid mögé biggyeszti, hogy "_2.4". Vagyis esetemben "akarmi 5G_2.4" lett. Megváltoztatni nem tudtam. Ekkor lett elegem.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Valamelyik újabb controller óta van ez. Vagy összevonatod az 2 és 5G-s rádiókat ugyanarra az SSID-re, vagy nem vonatod össze, de akkor csak 1 SSID-t tudsz megadni, ami az 5G-s lesz, a 2G-snek pedig fixen ugyanaz lesz az eleje, mint amit megadtál, csak hozzárak egy általad meghatározott toldalékot.

4 SSID-m van, ebből 3 dual, egy pedig csak 2,4-es

Már értem, mire gondolsz, én eleve nem ebbe az irányba mentem. Jelenleg két AP-m van, és azon az SSID-n, amit csak 2,4-en akarok használni, az AP-ken letiltottam az 5G-s használatot. Tehát végül is összevont SSID-m van, de mégiscsak 2,4-en használom.

Igen, AP szinten azt állitasz amit akarsz. De ez ugye unifi, arról szólna, hogy létrehozod a központi wireless network-öt, mindent beállitasz rajta, aztán beledobálsz 5-10-100 AP-t a network-be és működik. És itt valami nagyon férecsúszott a controllerben, hogy nem engedi központilag a kétféle rádióhoz az SSID-ket külön beállitani, csak suffix-el, vagy lehet kézzel, AP-nként hebrákolni, ami nem túl vicces 100 AP-nél.

Valóban, sok AP esetén ez egy elég bonyolult megoldás. Alapvetően viszonylag ritkán szükséges külön SSID-t beállítani 2,4 és 5 GHz-nek egyszerűbb, ha van egy, és azon csatlakoznak az eszkzök, amin tudnak. De valóban érthető lenne a csak 2,4 vagy csak 5 GHz igény is. Lehet, hogy érdemes lenne egy feature requestet írni az Ubiquitinak erre? Hátha kapcsolnak, hogy erre is van igény.

Meg használhatsz Ruckust is, ami ugyan nem Soho eszköznek van szánva, de teljesen jól elmuzsikál Soho környezetben is. Ha az Unleashed FW-rel futtatod, akkor egyetlen egyet beállítasz (ő lesz a Master AP), és ha a működése közben vele egy hálón megjelenik egy másik Unleashed, akkor az szépen átvesz minden a környezetre vonatkozó beállítást (FW verzióig beleértve; ha kell nem csak up-, hanem downgrade-el is.) Kontroller ilyenkor nincs, egy db IP-n eléred a Mastert HTTPS-sel és azon konfigolsz mindent - vagy telepítesz Appot, vagy be-ssh-zol és CLI-ből nyomod. (Úgy nagy vonalakban.) Vagy használhatod a a solo FW-jét, ekkor szórakozhatsz a különböző Kontrollerekkel, meg egy kicsit kevésbé júzerfrendli webfelülettel, de némileg több funkcióval.

Szerkesztve: 2020. 08. 18., k – 12:06

Sokan ajánlják a UNIFI-t - ami jó is - de én itthonra kicsit sokalltam az árát. Végül D-LINK EXO sorozatából a DIR-2660-at próbáltam ki és eddig bevált. Maga az alap router stabil (még sosem dugult és lassult be, sosem indult újra), tud MIMO-t (ez sok eszköz esetén fontos), 400-500 Mbitet mérek rajta általában WIFI-n (500Mbit-es a net).

Adnak hozzá 5 év MCafe Secure Home Platformot https://securehomeplatform.mcafee.com/, amit kipróbáltam, aztán kikapcsoltam (gyári reset kellett), mert valamennyit érzésre lassított, bár nem sokat. Emellett ennek a működését nem tudom elképzelni másként, minthogy a teljes forgalmat a MCafe proxyján vagy szerverein  keresztül küldi.

A D-LINK EXO sorozata megfelelő D-LINK extenderrel tud MESH netwörköt https://us.dlink.com/en/consumer/platforms-and-tools/wi-fi-mesh, nálam egy DAP-1620 extender van.

Ez így egyben 47+18 ezer volt, eddig ár/teljesítményben meg vagyok elégedve. 

Az érdekelne, hogy valaki épített-e OpwnWRT-vel WIFI MESH hálózatot. Milyen hardverekkel és mik a tapasztalatok?

Azért írtam a D-Linket, mert senki nem írta és ezzel eddig jók a tapasztalataim. Persze drágább mint az alap SOHO routerek, de egy 2 AP-s ubiquity rendszertő olcsóbb. Alapvetően stabil, teszi a dolgát, egyben van. Szerintem jó középút, ha nem akarsz sokat hekkelni, csak összedugni a gyári cuccot.    

Almát hasonlítasz körtével.

Amit írtam, az egy alap, otthoni WIFI mesh rendszer. Mondjuk egy emeletes házat kell belőni 2 szinttel úgy, hogy ha felmész az emeletre, akkor sem szakad meg a kapcsolat.

Ha ugyanezt akarod Ubiquiti patformon, akkor kell 2 AP (legyen lite, akkor az durván számolva mindjárt 2x30 000), és a mesh működéséhez kell egy controller, ami újabb 29 000 Ft, vagy cloud szolgáltatáson futtatod (ennek az árát most nem guglizom ki), vagy egy lokál szerveren futtatod, ha van géped (ennek is van ára). Ja igen és ezzel a setuppal még nincs routered, csak egy 2 AP-s local hálózatod. Ha routert is akarsz (mert mondjuk nem jó a szolgáltató által adott router, mert naponta bedugul, mint nálam) akkor az plusz 18 000 Ft.  Ez így egyben bőven 100 000 fölött van, és még lehet, hogy nem is számoltam mindent. Igaz, hogy ezzel a Ubiquiti setuppal így komolyabb rendszer is kiépíthető, de drágább is. 

Vagy ha a te logikád szerint csak az AP-t kell rákötni egy meglévő routerre, az pont a WIFI extender ára abban a setupban, amit én írtam, az 18 000 Ft.

A te stílusodban válaszolva: értő olvasást kívánok és némi gondolkodást a gúnyolódás előtt.  

Almát hasonlítasz körtével.

Oké. Az OP egy darab AP-t szeretett volna. Szerintem az alma vs körte ott indult, hogy elkezdtél meshről hadoválni. Ami amúgy minden gyártó szlengjében mást jelent.

Mondjuk egy emeletes házat kell belőni 2 szinttel úgy, hogy ha felmész az emeletre, akkor sem szakad meg a kapcsolat.

Neked pl. ha jól értem a 802.11r-t jelenti, amihez az elképzeléseiddel ellentétben a Unifi termékeiből kell két darab 802.11r-t beszélő AP (= bármelyik mostani AC-s AP-juk), egy kliens, ami szintén beszéli ezt, és slussz, semmiféle controller nem szükséges hozzá (a Unifi szlengjéban Fast Roaming a neve). Mások amúgy mást értenek a mesh alatt, leginkább a leánykori nevén Wireless Extender, precízebb nevén Wireless Uplink technológiát - ami azonban nevétől függetlenül egy kalap kaki SZVSZ. Csak miután már mindenki beszopta ezt az Extenderes dolgot, meg megégette magát vele, új néven kell árulni, hogy megint megvegyék a népek...

az pont a WIFI extender ára abban a setupban, amit én írtam, az 18 000 Ft

Igen, ha utánaolvasok, akkor kiderül, hogy a WIFI extender nevű cuccosuk valójában egy AP, de vannak akkora hülyék, hogy ilyen nevet adtak neki...

Ha az lett volna a posztod lényege, hogy 18 rugóért lehet D-Link minőségű AP-t venni, ami majdnem olyan jó, mint egy Unifi AP (nekem itt azért erős kétségeim vannak - a múltbéli tapasztalataim alapján picivel a TP-Link és az Asus alatt vannak, de ez nyilván már az én egyéni szoc problémám), akkor nyilván nem ezt a reakciót kaptad volna.

Igazad van. Nem olvastam újra el a topiknyitót és valóban nem az ott feltett kérdésre válaszoltam. Sokszor beleolvastam a topikba, mert éppen WIFIs problémával küzdöttem: sok eszköz (10-15 db), 2 emelt, rengeteg holt tér. Tipikus mondat: apaaaa, nem megy a WIFI. Aztán mikor végre sikerült jó minőségben megoldanom a problémát, gondoltam leírom első kézből tapasztalatokat. Tehát nem "hadoválok", hanem leírom amit tapasztaltam, hátha másnak segít.

Azt viszont problémának gondolom, hogy egy alapvetően normális hangvételű, segítő szándékú hozzászólásra ilyen vállalhatatlan stílusban reagálsz. Esetemben nem gond, rólam lepereg; de esetleg egy félénk vagy tapasztalatlan kollégát egy életre elriasztasz attól, hogy leírja a tapasztalatait, gondolatait, mert valamit félrenéz és egyből lehurrogják. Miből gondolod azt, hogy ezt a stílust nem csak velem szemben, hanem  bárkivel szemben megengedheted magadnak? :) Szerintem gondolkozz el.

Érdemben reagálva: nekem a TP-link extenderekkel van siralmas tapasztalatom. Ugyanebben a setupban először TP-link extendert próbáltam, mert van belőle több is - igaz régebbi 2.4 GHz-es, de gyári adat szerint 300 Mbitet tudnia kellett volna. Egyrészt nem fedte le a holt tereket a megfelelő mértékben, ahol lefedte ott is 10-20 Mbit sebességet tudott 1-2 eszközzel is, emellett kb. 2 hetente teljesen lefagyott, gyári reset után lehetett újrakonfigurálni. Firmware upgrade után is ez a helyzet.

Konkréten emiatt kezdtem el nézni más megoldásokat és ezt a topikot. Az emeletek és a sok kacifántos holt tér miatt akartam mesh wifit. A sok eszköz miatt pedig valamilyen újabb hardvert. Nem csak a sebesség volt a cél, hanem a stabilitás is.

1. - Gondolkoztam openwrt-ben (https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/mesh/start), de ez rengeteg szívást ígért ami önmagában nem baj, de nem láttam biztosítva régebbi hardvereimmel a jó eredményt, ha meg új hardvert veszek, akkor már működjön gyárilag jól, ha lehet.

2. - Ubiquiti volt a következő alternatíva. Ezzel az volt a fő gondom, hogy nem találtam sehol rendesen leírva, hogy mi is a minimum setup, ahogy néztem nálam minimum 2 AP + router + kontroller kellett volna. Ha azt mondod, hogy a controller nem kell, azt elhiszem neked, de valahol olvastam, hogy controller nélkül nem működik a WIFI mesh (vagy WIFI roaming, vagy bárhogy is hívják éppen) - ebben van tapasztalatod?     

3. - aztán egy hirdetésben ajánlották a dlink-et, aminek utánanézve egész jó teszteket kapott. Neten rendeltem, gondoltam visszaküldöm ha nem stabil. Azóta is stabilan és gyorsan működik, a másfél hónap alatt szinte újra se lett indítva. Ez már hozta wifin a stabilitást és a sebességet (350-480 Mbit, a lakás különböző pontjain 500-as nettel), ehhez próbáltam először a TP-link extendert, ami esett/kelt, de leginkább nem működött.

Ekkor rendeltem hozzá egy DAP-1620-as extender (amivel írták, hogy az EXO router gyárilag tudja a mesht), azt összekonfigurálni 3. vagy 4. alkalomra sikerült, de azóta az is stabil és meglepően erős. Olyan helyeken, ahol korábban extenderrel nem volt net, most stabil 150 Mbitet mérek.

Na ennyi a story, remélem valakinek hasznos az információ.