hackintosh nooboknak

Fórumok

Sziasztok!

Időről időre (szigorúan hobbi célból) szemezgetek a hackintosh leírásokkal, de mindig az a vége, hogy a leírások számomra ismeretlen varázsigéket emlegetnek, amiket egyáltalán nem tudom, hogy eszik vagy isszák. Windows-okat, Linuxokat és BSD-ket olyan ~20 éve telepítgetek, szóval általános ismereteim viszonylag jók, de sosem tudok olyan leírást találni ami kézenfogva végigvisz.

A tesztgép: https://support.hp.com/ee-en/document/c02030610

nvidia quadro nvs 5100m van benne, intel grafika nincs, tehát single GPU-s gép. i5 proci, 8gb ram, ssd (de az optibayben van egy hdd is, és helyet cserélhetnek, ha ez gond).

Lényegében édesmindegy hogy melyik release -t tudom felvarázsolni, de menjen lehetőleg minden hardver, 3d gyorsítás is. Tudom, régi a gép, ezért nem baj, ha az OSX is régi lesz.

https://www.tonymacx86.com/threads/guide-hp-probook-elitebook-zbook-usi…

Ezt a leírást próbálom olvasgatni. Kezdjük talán azzal, hogy egyáltalán ez kell nekem vajon?

Köszi előre is - ha magamnak kell bozótharcolni, az is elfogadható :)

ps.: van kéznél egy macbook air 2017, a latest macOS-al, ha ez segítség bármiben (de ezt nem piszkálhatom, csak használhatom telepítő gyártásra, ha szükséges)

Hozzászólások

Nvidia GPU-t én nem erőltetnék MacOS-sel. Elvileg működhet, pl. a te konkrét GPU-dhoz is találtam ezt: https://www.tonymacx86.com/threads/solved-qe-ci-on-quadro-nvs-5100m-is-it-possible.225460/

De hackintosht úgy érdemes építeni, hogy minél inkább hasonlítson Apple által aktuálisan használt HW-hez, tehát: Intel CPU, Intel vagy AMD GPU, lehetőleg olyan wifi amihez van driver a MacOS-ben alapból. Még így is sokszor reszelni kell dolgokat. Ha ebből a körből kilépsz, akkor egy csomó extra dolog bejön, ami mind potenciálisan nehezíti az életed. Ha ez téged nem zavar, akkor hajrá. :)

Tonymacx86 jó kiindulási pont, de a konkrét leírásban a 8x50p sorozatot nem látom, ez még lehet, hogy régebbi, mint a leírás.

Másodszor futottam neki pár hete. Kb semmire sem mentem. Lemondtam pár óra elszúrt idő után.

Konkrétan a sikeres boot sem ment.

"At the moment, laptops without Intel graphics are not supported."

Innen felejtős a tonymac-es útmutató neked.

(Nem mintha bármit is jelentenének korlátozott tapasztalataim a témában: az elmúlt egy-két évben nekifutottam néhányszor hackintoshnak, olyan vasra is, amit támogatottnak írtak az oldalak, olyannak is, amit nem. A közismert magyar fájlmegosztó oldalon van egy 10.5.6-os telepítőkészlet, az néha felment, de általában az első frissítés után elhasalt. Most legutóbb karácsony körül próbálkoztam egy olyan gépen, amit problémamentesnek mondtak,  a lányom Macbookjáról töltött telepítő image-dzsel, pontosan követve az utasításokat... nem ment. Annyi haszna volt a dolognak, hogy amíg a Macet bizgeráltam, rájöttem, hogy tkp nem is szeretnék én élesben OSX-ezni... az jó érzéssel töltene el, ha sikerülne felhegeszteni valamire, de ezen túl kösz, de kösz nem.)

Ha nálam lenne egy ilyen gép, mint a tied, ezt a kört talán megpróbálnám még lefutni:

https://www.insanelymac.com/forum/topic/293418-hp-elitebook-8540p-109-mavericks-guide/

 

Sok sikert!

<off>Én meg pont az iMacra tettem ubuntut mert az odavaló osx unsupported lett. Egy ideig szórakoztam DosDude1 vissza portolásával, de lassú lett meg minden frissítés után hegeszteni kellet.</off>

sudo mount -o ro /hup.hu

Köszönöm, de rendes gépre kellene. Felvettem lehetséges opcióként következő laptopnak a macOS -t (ez persze x év múlva lesz), de mielőtt befektetnék, a backup laptopra szeretném felvarázsolni, így végig tudnám zongorázni, hogy jó-e ez nekem, vagy sem.

Nem akarom hogy az legyen a vége hogy Linuxot telepítek rá, mert végül mégsem jön be:)

Szerintem nem érdemes sokat szenvedni a kipróbálással.

Jó a design, jó a hardver, jó a felhasználói felület (itt azért vannak elsősorban a magyar billentyűzettel izék), de nagy csodára ne számíts, ha infós melóra - rendszergazdai, fejlesztői feladatokra akarod használni.

Annyi pénzért másból is lehet jót venni és olyan Linuxot tenni rá, ami "mindenre" csak játékra nem jó. :)

IMHO

Desktop Linuxozok olyan ~15 éve, olyan ~10 éve komolyabban (azaz korábban az egyetemi tanulás során, ~2010 óta pedig pénzkeresetileg is).

Fejlesztő/devops/whatever ember vagyok, főleg intellij -ben kódolok java -t, terraformot, adatbázisokat, webet, ilyesmiket. Manjaro desktop van budgie -val, tök szépen megy minden, bár 1-2 dologgal elégedetlen vagyok. Ez most jelenleg két dolgot jelent: sok electronos appot kell használnom, amik közül nagyon sok láthatóan iszonyú szuboptimálisan fut (és ez most eléggé eufemisztikus volt, pl. a discord hetente többször is kifagy, bezárja magát, vagy éppen csak pattog a hang, de újraindítva megjavult. Vagy ha megy a zoom, elkezdi zúzni a procit, laggosítja az egész felületet, stb). Illetve játékra kevésbé alkalmas.

És azt látom hogy a sok electronos app windowson illetve macOS-os embereknél sokkal szebben muzsikál, plusz macOS -ra több a játék mint Linuxra, és hát az is egy Unixos rendszer, nyilván tudnék vele dolgozni. Ezt kéne kipróbálgatnom, és ha zöld, akkor veszek később.

Hákintost nem javasolnám, ordenáré sok időt el fogsz cseszni vele lehet eredmény nélkül/felemás eredménnyel.

Miért nem veszel egy Macet használtan? Nem videót vágsz rajta, a régebbi vas úgysem lesz tragédia. Aztán ha nem jön be, akkor max elpasszolod kb. ugyan annyiért 1-2 hónap után. A vétel/eladásra szánt időd a töredéke lesz a hackintosh belövésének jó eséllyel.

Másik Linux disztrót próbáltál már egyébként? Nekem electronos appokkal nem volt komolyabb gondom pl. Arch + Gnome alatt, igaz Discordot, Zoomot pont nem kell használnom.

Csak mert egyébként nem rossz fejlesztésre az OSX, de - mint a mellékelt ábra is mutatja - gyakorlatilag bezár Alma vasra, ami azért durván feláras még használtan is, ráadásul sokszor korlátozza is a lehetőségeidet (Almánál együtt kell élni a cég hülyeségeivel, míg mondjuk egy Linux alatt válogathatsz a különböző gyártók különböző agymenései között). Ez a bezártság a saját ARM alapú cuccra átállás okán valszeg csak még rosszabb lesz, lehet pár év múlva ha akarsz se fogsz tudni már hackintoshsal szórakozni.

Ha nem vagy nyakig belezúgva a márkába és a sajátos megoldásaikba, imho nem érdemes erőltetni amíg nem muszáj.

Szerintem ne így próbáld ki. Ha valamilyen csoda folytán sikerül is a dolog, nem olyan lesz, mint az igazi. Ha tudsz kölcsönkérni, egy hétvége alatt lehet annyit nyomogatni, hogy kiderüljön, mennyire passzoltok egymáshoz. A hackelt cuccnak 99%, hogy szuboptimális lesz a teljesítménye.

Amikor új laptop vásárlása lesz aktuális, veszel egy Macbookot. Ha nem válik be, visszaviszed 13 és fél nap után. :)

Sajnos a hackintosh, stb. nem fog objektív képet adni, mert ezek nem supported dolgok, nem az jön le belőle, hogy a mindennapokban milyen a UX, vagy hogy mivel mennyi szívás van. Nekem pl. az első Macbook előtt érthetetlen volt a trackpad dicsőítése, manapság meg már fáj nem-Apple gépeken trackpadet használni. A szívásokkal ugyanez van, nem fog tudni eldönteni, hogy most natív macOS szopás van, vagy a hackintosh miatt van valami. :)

Thinkpad X250-et mókoltam meg, nagyon szépen zakatolt, viszont redditen kellett segítséget kérnem, mert nagyon nagy macera volt a finomhangolás. Sajnos ment vissza rá a Windows, mert volt egy-két furcsa dolog amit nem tudtam megszokni (pl. nem írt ki hátralévő akkuidőt, de tudtommal ezt az új MacOS-ben javították).

Szerkesztve: 2020. 07. 30., cs – 15:56

Nem éri meg a hackintoshozás, updatekkel szívni fogsz. Nem beszélve az elfecsérelt időről...
Vegyél egy hasznát macet, 100-150k körül van használható.

Szerkesztve: 2020. 07. 30., cs – 16:06

en honapokoat toltottem a temaval, es meg nekem is 90%-a homalyos. ez egy jo hobbi, de nagyon idoigenyes...

amit viszont mar az eddigiekbol megtanultam:

- nvidia mar felejtos, max high sierrat tudsz hasznalni, mojavet es catalinat (es a nemsoka megjeleno ujabb verziot) nem. nagyon regi osx-el meg nem erdemes kuszkodni sem, mert a programok altalaban csak az utolso 2-3 verziot tamogatjak. masreszt a hackintosh tutorialok es a mindenfele toolok/bootloaderek mindig a legujabb 1-2 verziora vannak kihegyezve, egy 3-4 eves os-nel egyeb problemakba is fox utkozni emiatt.

- a laptopok eleve nagyon hatranybol indulnak, a speci hardverek es biosok miatt... keves sikeres telepitest lattam eddig, es azokon se mukodott minden funkcio, plusz fel kell keszulni arra hogy pl. wifi kartyat cserelni kell, lehet csak usb-n lesz lan es hang stb. vagy nem is lesz usb. se. laptopoknal altalaban az lcd-t nem fogja felismerni, vagy nagyon sokat kell hackelni hozza. power managementrol nem is beszelve...

az osx csak nagyon keves hardvert tamogat, gyakorlatilag csak azt amibol az apple is epitkezik. haxoltak meg portoltak mar ra pl. linuxbol drivereket de azok altalaban iszonyu instabilak, ha mukodnek egyaltalan... ha nem csak szelfizni akarsz egyet a bootkepernyovel hanem hasznalni is akarod valamire, akkor jobban jarsz ha ehhez epitesz/valasztasz gepet.

A'rpi

Én 2008 környékén egy Dell Latitude E6400-ra tettem fel, pár napig kergettem hang/video/Ethernet kexteket, utána 2 évig használtam a gépet, minden tökéletesen működött, beleértve a Quadros nvidia videokártyát is (hardveres gyorsítás is működött). Aztán 2010-ben eladtam és vettem egy 2010Mid MacBook Prot, ami a mai napig is megy, teszi a dolgát. Eredeti konfigon két dolog változott az elmúlt 10 év folyamán, hogy kapott +4giga ramot, meg a hdd helyett egy 500-as SSD-t. Munkaeszköz.

I don't run often, but when I do, I run as administrator.