Steam és Wine 64bit

Fórumok

Sziasztok.

Esetleg tudja valaki, hogy még mindig szükséges e 64bit-es rendszeren 32bit-es lib-ket használni a Steam és Wine futtatásához? Vagy inkább csak ajánlatos?

Válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Szükségesnek nem szükséges, de legtöbbször elkerülhetetlen. Nem is a Wine vagy a Steam a legnagyobb baj, mert azok tudnak 64 bitet, hanem a játékok, amiket benne futtatsz, azok nagy része 32 bites, és 32 bites libeket igényel. Ez sajnos ilyen műfaj. Mindkét előnyét ötvözi a closed source-nak, azt is, hogy nem lehet lefordítani 64 bitre, a lusta fejlesztő meg hagyja 32 biten, mert pénzt már úgyis keresett rajta, utána meg minek erőlködjön vele.

Ez így van natív 64 bites Windows alatt is, hogy még mindig tele van pakolva egy nagy rakat 32 bites dll halmazzal, mert sok futó programnak még azok kellenek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2020. 07. 06., h – 10:25

Nem értem, hogy miért kellene kézzel telepítened Wine -t a Steam mellé. Ha a Protonra gondolsz, akkor azt a Steam elintézi a motorháztető alatt, nem kell telepítened hozzá Wine -t. A nem protonos játékok meg ugye natívak. A natívnak titlált játékok egy része valahol eldugva szintén Wine-os, de az megint csak el van dugva.

Lehet hogy rosszul értettem és két külön dologról van szó - elnézést :)

A legtöbb alkalmazáshoz amit bináris Windows-os formátumban beszerzel 32 bites, úgyhogy igen, kelleni fog.

Szerkesztve: 2020. 07. 06., h – 14:10

Egy processz vagy 32 biten fut, vagy 64 biten. Sajnos ez rendszerszintű korlát, ezt nem lehet megváltoztatni. Ezért a 32 bitre fordított programok csakis 32 biten tudnak futni, és emiatt az összes függősége is 32 bites lesz, tehát az összes használt lib 32 bites változatát is telepíteni kell (vagy a program hozhatja magával, akkor nem kell telepíteni).

Én még nem láttam 64 bitre fordított játékot - igaz, egy ideje nem is nézegetem őket, csak működnek nagyjából OOB. Szinte biztos, hogy te is játszol 32 bites játékkal, ezért szükséged van 32 bites Protonra és az összes függőségére.

Ez van, sajnos ezen nem lehet spórolni. Esztétikus volna egy 64 bit only rendszer, de jelenleg ezt lényegében csak egy tiszta FOSS rendszerrel lehet még megcsinálni.

"Én még nem láttam 64 bitre fordított játékot"

Pedig, van pár játék ami 64bit-re van fordítva.

"Nem értem, hogy miért kellene kézzel telepítened Wine -t a Steam mellé."

Azért mert nem csak Steam-es játékkal szoktam játszani. PL: Epic games -is használok.

 

Tulajdonképp, azért kérdeztem rá, mert arra gondoltam, hogy építek ismét egy LFS rendszert. Mivel gyakran szoktam játszani különféle játékokkal, ezért kell nekem a Steam és a Wine is.  Mondjuk, sejtettem, hogy kell a multilib :)

Főleg, mivel régebbi játékokat is fel szoktam rakni nosztalgiából.

 

Köszönöm mindenkinek a válaszát.