230 V hálózati feszültség monitorozása

Ma sivított a szünetmentes itthon, és kézi műszerrel 300 v feletti értéket mértem.

Felmerült bennem, hogy naplózni kellene a hálózati feszültséget ( most 240 -244 V) amit mérek. Mondjuk PI-vel.

Találtam egy ilyen műszert

https://toparuk.hu/Maxwell-MX-25-328-Digitalis-multimeter-5az1-ben-USB-… 

Az USB kimenetét ennek vagy hasonlónak olvasta már valaki linux alól?

Más ötlet erre Pi használatával?

Hozzászólások

nem rossz, de nem biztos, hogy a kérdezőnek 3 fázisú bekötése van.
meter.hu -t ajánlom, ott 1 és 3 fázisra is tudsz venni DIN-es, hitelesített fogymérőt ami a szintén MODBUS protokollon keresztül olvasható és kb mindent elmond.
feszültség, fogyasztás, cosFi, stb.
Én az InePro 1fázisú modbus modulját használom megelégedetten. ~20e alatt van/db

Ha emlékeim nem csalnak az adott transzformátornak normál esetben ~10 kV a kimenő feszültsége. (10 kV-on megy)Ma tájékoztatás szerint 16 kV volt (16 kV-on ment) kis ideig (a tapasztalatom szerint 2 nap alatt 5 alkalommal) és ebből volt ahol az egyik alkalommal gond lett.

Van tippem, hogy mi történt, de nem tudom. Ha technológia része érdekel olvass, kérdezz utánna.

A problémának nem örülök, de az azért nem annyira rossz hír, hogy még valamennyire értek saccográfiához :)

Nem láttam távolból, azt mondtam tipikus mérési hiba, amikor az elem merül eléggé elmászik a váltóáram feszültség. Azt is mondtam, ha ilyen bajod - kételyed van keresd a szolgáltatót hiba jelentéssel.

Te csak a Lidl -t hajtottad, meg a néhol értelmezhetetlen szöveget...

Örülj annak, hogy nálad nem lett nagyobb gond és az áramszolgáltató kijavítja a hibát.

u.i.: elnézést, bocsánatot kérjen tőled a trafó, én biztosan nem fogok ;)

Pedig logikus, amit írt. Amikor mérünk, azt mondjuk meg, hogy a mért mennyiség hányszorosa az alap értéknek, a referenciának. A mért mennyiség a mérőszám és a mértékegység szorzata. A gyakorlatban nyilván nem szükséges 1 V-nak lenni a referenciának, lehet más is, és akkor konstanssal szorzunk még. Ha csökken a tápfeszültség az elem merülésének következtében, s nem lesz elegendő tartalék a referencia előfeszítéséhez, akkor csökken a referencia értéke. Ugyanaz a mért érték ennek a csökkent, hibás referenciának többszöröse lesz, mint a helyes esetben, tehát a műszer többet fog mérni a valóságosnál. Jó, nyilván elvárható manapság egy műszertől, hogy ha olyan kicsi a tápfeszültség értéke, hogy a referenciája hibázik, akkor kapcsolja ki magát, vagy mérési eredmény helyett egy hatalmas error felirattal kedveskedjen.

A probléma valóban nyelvi volt. Többször elolvastam a hozzászólásodat, és nem értettem. Úgy tűnik, nem csak én.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jó, nyilván elvárható manapság egy műszertől, hogy ha olyan kicsi a tápfeszültség értéke, hogy a referenciája hibázik, akkor kapcsolja ki magát, vagy mérési eredmény helyett egy hatalmas error felirattal kedveskedjen.

Igen, vagy legalább egy elemcsere esedékességét mutató szimbólumot megjeleníteni, amiről a használónak illik tudnia, hogy a műszer által kijelzett értékek már nem feltétlenül fedik a valóságot, vagy legalábbis célszerű fenntartásokkal kezelni (és nem használni még huzamosabb ideig lemerült elemmel, mert a mérési hiba esélye folyamatosan nő).

én is jártam már úgy egy MASTECH multival, hogy hálózati feszültséget többnek mérte. 

Elektro tanáromat idézve:

"... egy mérés nem mérés két mérés fél mérés..." 

Egyébként tényleg probléma kisebb településeknél, ahol van HMKE (Háztartási Méretű Kiserőmű) megemelkedik a hálózati feszültség, mert régi hálózat, trafó stb. miatt általában 200-220V feszültség volt a hálózaton nyáron meg felmegy 235-250V -ra.

For Whites Only meeting room!

... illetve működőképes marad a 220 V -10% és a 230 V +10% közötti feszültségtartományban ...

Ez az idézet az MSZ 1 szabványból való, igaz a 220-230V-os készülékekre. Szerinem tök jók azok a feszültségek, csak nem gagyit kell rákötni.

Ha egy hálózat névleges feszültsége 230V, az nem azt jelenti hogy bármikor megmérve annyi is lesz.

Ha a szabványok megtűrnék a pongyola megfogalmazást akkor így nézne ki: A hálózati feszültség értéke jobbára a névleges érték, plusz-mínusz a tűrések által határolt sávban tartózkodik. Osztán néha meg nem. Az utóbbi mértékét és gyakoriságát jóhiszeműen specifikálják.

rakuldesz egy feszvalto tekercset, ADvel olvasod aztan happyness.

(muszer elemet merd meg mert elmaszik a gecibe ha merul)

Szerkesztve: 2020. 06. 22., h – 21:05

A szünetmentest nem lehet lekérdezni?

A Maxwel műszernél a programra mutató link törött, de nagy összegbe mernék fogadni, hogy Windows-os, és a Raspberri-den nem fog menni.

Az a Compton műszer az tök jó, de hol lehet beszerezni? Lehetőleg nem 300$ + sok szállítási költség.

Szerkesztve: 2020. 06. 22., h – 21:15

300V felett nem ment tönkre minden? A legtöbb eszköz már a 260V-tól kipurcan.

Normál feszültségek mellett jó lehet egy ilyen: https://shop.shelly.cloud/shelly-em-50a-clamp-wifi-smart-home-automation-1#139
Ugyanez 3 fázisra pedig itt: https://shop.shelly.cloud/shelly-3em-wifi-smart-home-automation
A felhő részt nem kell beüzemelni, önmagában naplózza az elmúlt 365 nap fogyasztását és feszültségeit (belső tárhelyre). 
REST API-n bármikor elérhető local hálón, illetve elérhető böngészőből is.

Ha meg a felhőt is beüzemeled, akkor távolról is lekérdezhető.

Viszont nem vagyok benne biztos, hogy 300V-ot tartósan kibírna.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2020. 06. 22., h – 21:20

10$ blitzwolf shp2 képes mérni a feszültséget. Ha átírod a programot, az ESP8266-nak elég memóriája van arra, hogy loggolja is. Akár Arduino alól is nyomathatod.

 

Sajnos a felprogramozáshoz forrasztani kell, de nem a világ vége. Van benne rendes chip, amelyik méri a feszültséget.

 

Kapcsolóüzemű táp van benne, durva túlfesz kell a halálához. 16A ig teljesítményt is mérhetsz vele. Bedugod a konnektorba és méri a saját feszültségét.

 

Effektív értéket mér, nem csúcsfeszültséget.

Ezeknek a multimetereknek altalaban egy levalasztott ftdi chip van, igy ez egy sima virtual com port. Windows-os applikacio kommunikaciojat sniffeled, majd ugyanazt kikuldod neki linux alatt es menni fog.

Ez valoszinuleg egesz pontos lesz, de jobban jarsz a tobbiek altal linkelt megoldasokkal...

Egész biztosan jó volt a műszer, amivel 300 V-ot mértél? Nem tűnik valószínűnek.

Van egy 20 éves multiméterem megy egy kis játék zsebműszer (kis multiméter) nem hitelesítettek,  de eddíg amikor szükséges volt megfeleltek. Már egy ideje nem kell túl komoly műszer.

Most mind kettőt használtam. Ahol élek, itt hagyománya van a "torz" hálózatnak. Nem véletlen, hogy szünetmentesek vannak mindenhol (tv-n is). 

A kapcsolóüzemű tápok az.igaziszinusz jelet várják, nem a kváziszinuszos ócsóbbikat. Szóval azért felsőkategóriás ups-t lerakni mindenhova, az jó kis rejtett elmü-adó. Szolgáltató ésvagy hálózatüzemeltető nem tud javítani a helyzeten? Nyilván nem, ha így eldöntendőben teszik fel a kérdést, de szerződés v. ászf 653. oldal alján csak kellene lennie valami felettes szervvel fenyegetős megoldásnak.

Tipikus mérési hiba lemerült/szar elem esetén... tegyél bele egy új 9V-ost és megspóroltad a komoly beépíthető eszközt ;)

Tessék? Ja, hogy a Lidlben mókolsz valamit (vagy h jön ide az áruház?!?)... akkor meg h elkerüljétek legközelebb a tüzet ill áram ütést, keress hozzá értőt, vagy nemes egyszerűséggel hívd a szolgáltatót.

Egyébként tipikus mérési hiba lemerült elemnél 230V helyett a 300V körüli érték. Gondolom nem egy mágneses műszerrel mérted, hanem valami ócska multimeterrel ;)

300 voltnál nagyobb feszültség esetén az egész környéken állandóan mindenkinek minden eszköze megdöglene, ezért van szkepticizmus ezzel a méréssel kapcsolatban.

Senki nem vonja kétségbe, hogy problémáid vannak a hálózattal, egyszerűen egy korrekt multiméter nem ennyit mutatna.

Bocs a hülye kérdésért, de mit tudsz azzal elérni, ha rájössz, hogy magas a feszültség?

Bemész az ELMŰ-höz, akik udvariasan körberöhögnek. Nem fognak leállni veled vitatkozni, csak mert a multimétered szerint magas a feszültség.

 

Amikor az utcában mindenkinek kinyiffan mindene és erről cikkezik az index, na akkor talán szétnéznek.

 

Ebben az országban senki semmiért nem vállal felelősséget. Félévente kinyiffantak a Sparos LED izzók, elraktam a blokkot, mert elegem lett belőle.

- Ó csak 10 nap garancia van rá. Hiába van ráírva 15000 óra, nem vesszük vissza.

Tényleg nincs rajta a csomagoláson semmiféle garancia, csak az hogy 15000 óráig világít, ami nálam fél volt. :)

A zárójelben lévő rész általában a max current. Amit a készülék bír.

Tehát a képen megadott adatok alapján: 0.25-5 A mér a specifikációban meghatározott pontossággal. Ezen kívül vagy nem mér vagy pontatlanul mér. 65 A-ig pedig garantáltan nem károsodik a mérő.

Nálam APC UPS lévén van apcupsd (egyébként ott van pl. a nut) amit egy apcupsd_exporteren keresztül figyel a Prometheus.

Fentebb ezért kérdeztem, hogy az UPS lekérdezhető-e.

Azért az APC-k se mind árulják el a feszejt és/vagy az áramerősséget. Van itt p. 3 db 1500 VA Smart UPS, kettő mindet méri, és lekérdezhető (nut), egyen meg csak annyi, hogy ok, vagy nem ok. Elvileg mindhárom azonos típus, csak más verzió.

Az az UPS, amivel nem lehet valahogy kommunikálni, az szerintem felejtős, venni kell helyette egy rendeset, és nem mókolni.

Amúgy a házad/lakásod elektromos hálózatát már átnézte valaki? Mert könnyen lehet, hogy rossz egy nulla-kötés és egy nagyobb teljesítményű egyfázisú fogyasztó elhúzza maga felé egy másik fázison, nálad ilyenkor meg az elhúzott nulla miatt nagyobb feszültség jelentkezik. Érdemes lenne mérni a védőföld és a nulla között is ilyenkor. De a legjobb lenne, ha kihívnál egy érintésvédelmi felülvizsgálót, hogy nézze át a hálózatot, hoz egy rakat műszert és megmondja, hogy mi a baj.

Ha tényleg máshol is problémát okozott és biztos vagy a dolgodban, akkor az áramszolgáltatótól igényelheted az eszközeid javításának / cseréjének költségét (számlával igazolva). Volt egy ismerősöm, akinek kifizették így a TV-jét.

https://www.villanylap.hu/hirek/4760-mit-tehet-az-a-fogyaszto-akinel-az-aramszunet-kart-okozott

A gyárban vannak mérések, védelmek és kollégák akik megerősítették. A Lidl kiküldte a vevőket s x időre (kb. 1 óra) bezárt, mert nem tudtak működni a kasszák.

Az egyik szomszédnál meghalt a mosógép a szerelő közölte, hogy elektronika ment tönkre elfüstölt...

Ennyit tudok. A szolgáltatónak jeleztem, mint kiderült más is (ott is sírtak az UPSek) ennyi amit tudok.

Egyébként erre tökéletes megoldás a villámáram védelem illetve túlfeszültség levezető (B+C) illetve D - azaz II. és III. osztályú védelem.