A recesszió ingatlanpiaci mélypontja szerintem

Címkék

Ingatlanpiac a 2008-as válságban fáziskésésben volt. Az ingatlanpiaci árrobbanás 2 évet késett a tőzsdéhez képest. Az ingatlanpiac fáziskésése normális. Az eladók lassan kezdik levinni az árakat és lassan kezdik emelni is. Ehhez hozzájárul az is, hogy a legtöbb ingatlan banki segédlettel kerül az új tulajdonoshoz. Ennek is van egy átfutása.  Valamint Átlag Béla akkor szeret venni, amikor már a környezete is vásárol. Leginkább akkor jön meg a bátorsága, ha tőle egy szerényebb jövedelmű is bevállalja már  a hitelt.

2020Q2
3% (13 szavazat)
2020Q3
9% (38 szavazat)
2020Q4
13% (58 szavazat)
2021Q1
12% (53 szavazat)
2021Q2
11% (50 szavazat)
2021Q3
7% (29 szavazat)
2021Q4
4% (19 szavazat)
2022Q1
2% (10 szavazat)
2022Q2
3% (13 szavazat)
..később
6% (27 szavazat)
fogalmam sincs
30% (134 szavazat)
Összes szavazat: 444

Hozzászólások

Arra szavaztam, hogy szerintem Magyarorszagon mikor.

De szerintem pl. Nemetorszagban kb. akkor lesz, mint nalunk, mikozben UK-ban 1-2 quarterrel kesobb.

Az angol kozhangulat katasztrofa. Ennyi felos rettegos gyokeret, mint amennyi ebben az orszagban sajnos velemenytobbsegge formalodott, meg eletemben nem lattam.

A statisztikak szerint itt 5-bol 4 ember tomeggyilkosnak tart, mert nem hagytam ehenhalni a takaritonomet.

johetne mar ide is, minel hamarabb, szeretnek venni valamit :-)

Én az 50-70 nm körüli lakásokat nézegetem Budapesten és környékén (panel included) most már jóideje (~1,5-2 éve). Illetve 1-2 ház is megtetszett. Házból van olyan ami olyan ~8 hónapja hirdetődik, szép is, rendes is, jó helyen is van, nem drága, mégsem megy el. A belépőszintűbb piacon pedig enyhe de egyértelmű csökkenés kezdődött el.

Remélem idén ősz-tél, addig figyelek. (első lakást szeretnék venni)

A 2008-as válság után a mélypont 2014-ben volt Magyarországon. Most még a válság hosszútávú hatásait sem látjuk teljesen, így nehéz tippelni is. Amúgy érdekes ez a rendszer, felfelé viszonylag gyorsan tudnak változni az árak. Pl régen a csok kihírdetése után hirtelen lett drágább 5-10 millióval sok lakás. Lefelé viszont sokkal lassabb, egy átlag eladó kb fél év után viszi lejjebb az árat, így az első korrekció inkább 1 év alatt következik be.

Arra egyaltalan van mar barmi becsles, hogy a recesszio  (ugy altalaban) hogy fog alakulni?

Szerintem még a részvényárak legnagyobb zuhanása is hátravan, és ahhoz képest fog csúszni az ingatlanpiac két évet. 2022Q2-t jelöltem.

Olyan opcio miert nincs, hogy nem lesz recesszio?

En hinni akarok a kormanynak. Mo jobban teljesit!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tény, hogy nagyságrendekkel jobban teljesít, mitn Elquro és csapata idején. Abban is biztos vagyok, hogy A Nyomentum Degeneráció, A náciból egy nap alatt demokratává vedlett Jobbik,  Elquro DK-s rémisztő képződményei, a komcsik és az Lopjunk Mi is Pénzt (LMP) közös kormányzása esetén egy 1000 millárdos megszorítócsomagot kapnánk most a nyakunkba, mitn 1995-ben és 2007,2009 és 2009 idején.
Olyat visznot  még a kormány prop sem állít, hogy nem lesz recesszió, ellenkezőleg - a gazdaság tüdőlövést kapott.
Persze értem, ki kell  élni a gyűlöletbetegséged. Mondanám, hogy egészségedre de nem válik azzá. 

Fogalmam sincs, most vettem uj lakast.

Abból számolva, hogy a tőzsde javarészt (és az én portfólióm) 8-10% mozgást mutat az elmúlt 2 hónapban, így nem hiszem, hogy az ingatlanpiacon is nagyobb durranás lenne; sőt megkockáztatom, hogy a tőzsde nagy kilengései miatt még többen a "biztos" ingatlan felé fognak fordulni, ami még inkább árfelhajtó hatású lesz. Nem szabad az ingatlan vásárlókat a bérlőkkel keverni - akinek komoly tőkéje van az, az vesz; akinek nincs az bérel. A két piac mozgásának semmi köze egymáshoz. Amiket én trackelek ingatlanok az ok egy forintot nem mentek le, vagy csak 1-2m-val játszik az ingatlanügynök, hogy más helyezést kapjon a listában.

~ubuntu, raspbian, os x~

Az utan, hogy elertektelenedik a forint es a legtobb valuta is jo nagyot esik.

Nem hiszem, hogy zuhanna sokat. Mi vettünk 5-öt.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Én nem tudom mikor lesz a mélypont viszont olvastam egy érdekes cikket:

http://concordeblog.hu/2020/04/28/aresest-hozhat-a-lakaspiacon-a-koronavirus-jarvany/

Budapesten a sok rövidtávú lakáskiadó azért nagyon felvitte a lakások árát. Most hogy elmaradnak az angol részeg turisták, kénytelenek jóval kevesebbért kiadni hosszú távra magyaroknak. Ha befektetésként tekintek a lakás vásárlásra, akkor logikus, hogy kisebb bevétel után kisebb profitot tud realizálni tehát nem fog neki annyit érni egy lakás mint fél éve.

Szerintem a jelentős árcsökkenés akkor következik be, ha megszűnik a hitel moratórium. Mivel most ezeknek a lakás befektetőknek sem kell hitelt fizetni....

Ha pedig az infláció megnő, akkor az inflációt követő állampapírok hozama is. Ez pedig csökkenti az ingatlanok árát, mert a befektetők elmennek innen. Volt amikor (2011?) 9% infláció + 4% prémiumot hozott az állampapír vagyis nettó 13%-ot, miközben estek az ingatlanárak.

A kamatok nulla környékén vannak ami egy új helyzet a múlthoz képest, így ma válságkezelésre már csak a negatív kamat tartományban van lehetőség. Ha tartósan negatív lesz a kamat itt nálunk is, az hamar felveri majd az ingatlan árakat még akár egy válság közepén is.

Lehet a megfogalmazása pontatlan volt, de 2011-ben tényleg volt olyan állampapír konstrukció, ami 10+% -ot fizetett.

Az inflációkövető kötvények néha teljesen más értékekkel számolnak. 
2012. 01. 11-én pl. 10,5%-os kamatot írtak rá, pedig biztosan nem volt akkora az infláció.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2020. 05. 13., sze – 23:54

Szerintem elég sok tényezős ez a kérdés.

Egyrészről 2020Q2 mindjárt véget ér, de nem ért még véget a járvány/vészhelyzet. A munkanélküliség, illetve a munkakörök struktúrája még csak most áll nagy változások előtt, ami 2021-ben is folytatódni fog. Például nem mindenki fog felcsapni programozónak, mert nem alkalmas rá. A robotizálás, automatizáció, az egészséges "éntér" (énidő analógiájára) felértékelődik.
Továbbá szerintem leghamarabb 2020Q4 körül várható, hogy 2020-ra vonatkozó képet lássunk gazdasági, politikai, társadalmi szempontból. Ezek újabb nyomást fognak generálni 2021-re. Rengeteg cég be fog dőlni, profilt vált - ha eddig nem tette volna. Az emberek szokásai, igényei is lassan átértékelődnek. Ez vajon mekkora inflációt fog előidézni 2020-ra és milyen jóslatokat hoz 2021-re? Ezt még nem látni szerintem.
Harmadrészt a turizmus átalakulása - airbnb és társai. Kivárjunk pár negyedévet vagy szabaduljunk az ingatlantól? Ha valaki örökölte az ilyen típusú ingatlanát, akkor kisebb nyomás alatt áll. Ha valaki túlhitelezte magát 4-5 ilyen ingatlannal, akkor megszívta. Ő 1-2 negyedéven belül szabadulni akar szorult helyzetéből.

Negyedrészt ne felejtkezzünk el az oda-vissza hatásról, ezek közvetlen és közvetett mivoltáról. Például a turizmus-vendéglátás-közlekedés-szolgáltató ipar-állam-állami egészségügy-magán egészségügy lánc. Több negyedév is eltelhet, amíg a hullámok végigmennek. Esetleg lehetne ebből csinálni egy mátrixot és számolgatni.

Ráadás: A devizák egymáshoz viszonyított árfolyama is kérdéses. Nem látni, hogy melyik gazdaság hogyan fog kijönni a helyzetből. Amelyik ország 2-3 negyedévvel hamarabb felismeri, hogy mi a jövő útja, az nagy előnyre tehet szert.

Összességében szerintem 2021Q4-re fogjuk elérni a mélypontot. Addig esés és tapogatózás várható.

Ez mit jelent "sorosék erősödő kormányellenes tőkebefektetése" ?

A lobbizás, propaganda szerintem nem tőkebefektetés. Ha pedig lejáratás a cél akkor eléggé kontra-produktív. 
A befektetők nem kiscserkészek. 
Ha az olvassák, hogy Magyarország kvázi diktatúra Európában, rohanni fognak pont MO-ra befektetni, mert nagyon jól ismerik liberális demokráciák minden betegségét. Ráadásul a befektetett tőke megtérülése tekintetében eléggé rosszul szerepelnek mostanában, különösen Európában ahol multik és befektetők érdekeire káros mindenféle jogvédő csoportok mellett még a szociális intézkedések versenyhátrányt és veszteséget okozó hatásaival is számolni kell. 

Egy diktatúra Európában tuti jó befektetési hely. 

Kína sikere nagyjából igazolja azt a cinikus szemléletet amit a befektetők képviselnek. 

Szerkesztve: 2020. 05. 15., p – 10:18

Engem jobban érdekelnek a hosszútávú hatások: lesz-e olyan kina ellenes hangulat, ami kihat a gazdaságra, rövidülnek-e a nagyon hosszú ellátási láncok (több európai országban összerakott alkatrészből áll egy eszköz, amit kinában csomagolnak, hogy az USA-ba küldjék), lendületet ad-e az automatizációnak és közep-európa hogyan fog ebből kijönni..