"Egy állami szoftverrel követnék nyomon a hatósági karanténba helyezett magyarok mozgását"

Hozzászólások

Azért kicsit más az, hogy készülékhez (és nem személyhez!) kötve tárolják, hogy melyik más készülékekkel (és nem személyekkel!) találkozott, mint az, hogy névvel/címmel GPS helyadatokat küld, amiket név/cím alapján a rendőrség lekérdezhet (és majd kiderül, ki lesz az üzemeltetője)...

In order for the app to work, all users are assigned a random installation ID by the NHS. The NHS securely stores the first part of your postcode, your installation ID, and your phone make and model. Since no personal information is collected or stored by NHS, it’s not possible to link the installation ID to you as an individual.

Ja, és itthon a telefonnal készített képmás is képbekerült, bár a rendeletből nem derül ki, hogy ez mit is jelent.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Bennem az merül fel elsőként, hogy nem biztos, hogy szeretnék a telefonomra ismeretlen forrásból származó programot telepíteni (biztosan nem szeretnék), ill. olyan programot, ami nem feltétlen ismert, mikor, mit és kivel közöl rólam.

Másrészt, ha engem karanténba helyeznek, akkor nem mozdulok ki otthonról - telefonos program ide vagy oda.
...viszont nem szeretném azt sem, hogy fölöslegesen zaklassanak sem telefonálással, sem fotózgatással, különösen akkor, ha amúgy sem érzem jól magam - adott esetben akár felébresztve, mert betegen ez elég jó eséllyel előfordul, akár az is, hogy ezzel a pihenést zavarják meg és utána rosszabbul érzi magát az ember.

Továbbá a telefonomat sok esetben lerakom valahová (pl. asztalra) és az ott marad, ritka esetben viszem magammal a készüléket ingatlanon belül.
Adott esetben akkor sem, ha az udvaron tartózkodom (nem feltétlen olyan ruházatban van az ember, ahol működik az, hogy zsebre rakom, különösen nyáron - ezért sem rajongom a rövidnadrágokért).

Értem a helyzet egyik oldalát, de felháborít a másik oldala, különösen úgy, hogy tudom magamról, a karantént tiszteletben tartanám - ahogy mostanság is ritkán mozdulok csak ki otthonról (akkor is bolt / munkahely vonalon).
Kevés dologgal lehet engem felbosszantani, de a kötelező zaklatás bármilyen formája elég gyorsan megütné ezt a szintet.

Te azt állítod, hogy betartanád a korlátozásokat, de ezt miért kellene egy idegennek elhinnie neked? Aki az ellenőrzéseddel meg van bízva  személyesen nem ismer, miért kellene bíznia benned? Biztos vagyok benne, hogy akik megszegték az előírásokat, a rendőrnek azok is mondták, hogy becs'szó otthon maradnak.

Egyébként más szabályokkal kapcsolatban is kérdés, hogy azok betartatása vagy a polgárok valamilyen joga fontosabb-e. Van, aki ezt az egyik oldalról tolja túl, mint Kína, meg titokban az USA, meg olyan is, aki a másikról.

Engem a jelen helyzetben a legkisebb mértékben sem érdekel, hogy téged vagy másokat mennyire zavar, hogy "megfigyelnek". Majd ha a járvány befejeződött, és a magyar kormány azért nem hirdeti ki a veszélyhelyzet végét, hogy a megfigyelést továbbra is legálisan fenntarthassa, akkor lehet menni tüntetni, MTV székházat foglalni, meg amit akartok. Én is ott leszek. Addig viszont szvsz ez egy szükséges intézkedés.

A spanyolokról nem tudok sokat, de az olaszok nem sokat foglalkoztak a korlátozásokkal.

A Svédekkel meg akkor lesz érdemes bármit összehasonlítani, ha már vége az egésznek, mert pl. az olaszoknál már akkor napi százasával nőtt a betegek száma, amikor nálunk még nem volt hivatalosan megerősített fertőzött.

De még akkor is kérdéses, hogy mit mivel hasonlítasz össze, hiszen lehet, hogy a svéd polgárok korlátozások nélkül is fegyelmezettebben viselkedtek. Szóval nem mondom, hogy biztosan nincs igazad, de mielőtt pusztán a jelenlegi fertőzöttek vagy halottak számából és a kormányok intézkedéseiből vonsz le következtetéseket, lehet, hogy érdemes mélyebben is megnézni, hogy mi történt valójában.

különösen akkor, ha amúgy sem érzem jól magam

Akkor téged nem házi megfigyelési karantéba raknak, hanem kórházba visznek. Ez arra volt, hogy ha külföldről jöttél haza vagy COVID gyanús vagy.

És az, hogy te mit tartasz tiszteletben az sajnos irreleváns abból a szempontból, hogy nem mindenki tartja tiszteletben. Szüleim is mesélték, hogy volt, akiről tudták, hogy Olaszországból jött haza, de le se szarta, hiába kérdezték többen a faluban, hogy nem kellene-e neki karantéban lennie?

Meg ha belegondolsz, ha mindenki betartana minden szabályt, akkor rendőrség sem létezne. :)

Akkor téged nem házi megfigyelési karantéba raknak, hanem kórházba visznek. Ez arra volt, hogy ha külföldről jöttél haza vagy COVID gyanús vagy.

Tudomásom szerint enyhe tünetekkel rendeltek el házi karantént is - és relatív mértékben az enyhe is lehet viszonylag komoly állapot közérzet szempontjából.
(Ill. kórházból kiengedett korábbi kezeltekre is vonatkozhat...)

Egyébként van tudomásom olyanokról, akik külföldtől jöttek haza és önként karanténba helyezték magukat - utasítva senki által nem voltak, csak felfogták a helyzet komolyságát.

Egyébként van tudomásom olyanokról, akik külföldtől jöttek haza és önként karanténba helyezték magukat - utasítva senki által nem voltak, csak felfogták a helyzet komolyságát.

Igen, én is tudok olyanokról. Meg olyanokról is, akik inkább kivettek egy szállón szobát két hétre, biztos, ami biztos alapon. Ezek léte viszont nem semlegesíti azt, hogy vannak nyomorékok, akik viszont akkor sem tartják a házi karantént, amikor arra hatóságilag kötelezték.

Viszont vannak olyanok, akik kimozdulnak, ha pedig emiatt kapnak a pofájukra, akkor fasiszta diktatúráról visonganak. Ez a barom többször élőzött a kötelező karantén alatt, a Margit-szigetről és a Duna-partról is közvetítette, mennyire fasza gyerek. A videókat azóta persze már levette.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az olyan embereket nem értem, akik tojnak bele az ilyesmibe... valójában potenciális érintettként akár önhatalmúlag meg is toldhatta volna a karantént kicsivel (kérdéses volt azért ez a 14 napos lehetséges lappangási idő is), de karantén alatt felelőtlenség emberek közé menni, mert egy dolog, hogy az egyént mennyire érdekli a betegség, mások viszont bele fognak halni... és ezt kellene megértenie az illetőnek.
...valójában azt sem egészen értem, hogyan számolta a 14 napot - március 26-tól indulunk, egy teljes nap huszonhetedikével ér véget, a 14. teljes nap pedig kilencedikével zárul.
Feltételezem, hogy időpontot nem nézünk, akkor legkésőbb 26-án 23:59:59-kor kezdődik (mármint az időpont, amitől a végét meghatározzák - az eleje instant) és 9-én 23:59:59-kor zárul - ezt kell kivárni.

Mondjuk a repülőtéri főhadnagy elvtársat is elláthatnák egy olyan formanyomtatvánnyal, ahol olyan sor is van, hogy "karantén utolsó napja"... Most ne emlegessük a kontraszelekciót, de adott esetben lehet, hogy még egy ilyen papír elkészítéséhez sem elég a puszta párthűség és az integritás hiánya.

Tudtommal nem kotelezo telepiteni, azt is valaszthatod, hogy szemelyesen zaklassanak :) ahogy tettek tesommal is, vasarnam 7-8 kozott felkeltetek az egesz csaladot, hogy tenyleg otthon van-e az "orizetes" szoval a zaklatas az fix, azt dontheted el, hogy digitalisan vagy szemelyesen. Raadasul tobb szerv is kereste, volt, hogy ugyanazon nap.

Az app használatára indokolt esetben a Rendőrség kötelezhet, egyébként önkéntes a dolog.

Kultúrországokban ez úgy működik, hogy nincs kijárási tilalom, hanem a lakosságnak elmondják nagyon világosan, hogy ha tehetik, maradjanak otthon egyébként pedig ha már tényleg nagyon muszáj valahova elmenniük, akkor tartsanak 1,5m távolságot embertársaiktól. 

És az emberek nagy része ezt csodálatos módon be is tartja, aki esetleg mégsem, az vélelmezhetően valahonnan keletről származik (ukrán, szlovák, román, magyar, görög, valamiféle jugószármazék, török stb.).

Ha valaki beteg, akkor arra megint megvannak a szabályok, de a már fent említett okokból nem állítanak fegyveres őröket melléd.

Egy olyan országban, ahol a néni bemegy a bankba, majd megkéri az embereket, hogy engedjék gyorsan a sor elejére, mert ő épp hatósági karanténban van(!), mégis mit vársz?

"Néni kérem, lehet hogy nem jól sikerült a Windows 10 update a laptopján, azért nem megy magánál a netbank. De ha a jelszót nem tudja megjegyezni, könnyen telepítheti a KeePass-t. Persze ahhoz is érdemes beállítani egy jó erős jelszót."

(Lásd még a "Derült égből fasirt"-ban a főszereplő apjának esetetét az emailküldéssel.)

Kultúrországokban ez úgy működik, hogy nincs kijárási tilalom, hanem a lakosságnak elmondják nagyon világosan, hogy ha tehetik, maradjanak otthon egyébként pedig ha már tényleg nagyon muszáj valahova elmenniük, akkor tartsanak 1,5m távolságot embertársaiktól. 

Tanulsag? Magyarorszag kulturorszag. :D

Én használok location faker-t. Azzal kezdődik a történet, hogy a GPS-t eleve kikapcsolod. És a WIFI-t is érdemes, mert az AP-k SSID-ja alapján is be tudja lőni a pozíciót.

Az app ilyenkor legfeljebb annyit lát, hogy csak coarse location van. Mint amikor épületben vagy, és nem látja a holdakat.

Melyik az a fake gps program, ami képes elhitetni bármely szoftverrel, hogy az általa megadott pozíciót érzékeli a gép? Én már régóta keresek ilyet, mert van egy szoftver, amit használnék, de a lokációhoz ragaszkodik, és nem is tudtam eddig átverni. (A böngésző, sok program benyeli, de nem mindegyik.)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

ha mar ilyen android tudos elokerulne, beavathatna, hogy hogyan tudom a 3 mikrofonbol a kozepsot (2es szamu) kikapcsolni teljesen mert zug mint allat...

Raadasul ez pont az ami a fo alaplapon van raforrasztva (hatso kamerak felett).

A masik ketto boven eleg hogy telefonaljak:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

hát a f.-om nem kéne?

csak szépen jöjjenek ki a rendőrök.
ne akarjanak spórolni, ha bp-belgrád vasútvonalra, meg fociklubbokra, meg hátranyilazó akadémiára, meg  óriásplakátra van pénz, akkor legyen erre is :)

nem is az.
innen tudom, hogy ez nem csak pazarlás, de lopás/sikkasztás is.

és ha a kormány agit-prop osztálya a haveroknak osztja a körvagyont, akkor talán rám is pazarolhat egy kicsit a kormány, és ennek a fedezete legalább nem offshore számlán köt ki, hanem rendőrök túlórapénze lesz.

innen tudom, hogy ez nem csak pazarlás, de lopás/sikkasztás is.

Plz elaborate.

370. § *  (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

372. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

80.000 új munkanélkülivel számol a kormány, napi négy órában foglalkoztatva őket "közmunkás házmesterként", teljes lenne a foglalkoztatottság... ;)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

kezdd el kiszűrni a más emberekkel felfokozott állapotban is nyugodtan tárgyalni & meggyőzni képeseket ebből a 80e-ből akik közel 0 idő alatt egy rendőr feladatának ellátására lesznek képesek. és ha jól emlékszem rendőr se úgy lesz a muksó, hogy ma felveszik, holnaptól embereket irányít..

hirtelen ennyit találtam 0-ról, de amúgy fogalmam sincs..

https://arszg.hu/iskolarendszeru-rendor-alapkepzes/

Gondolom a Kartonpack-ra gondolsz, ha igen akkor egy fokkal árnyaltabb a kép. Bár kétségtelen tény, hogy a te megközelítésed egyszerűbb. Vidéken már MÁS korlátozások vannak, mint Budapesten. Tehát nem igaz, amit írsz, hogy nincsenek korlátozások, de rá se ránts! :)

Ugye az első lépés az volt, hogy felmentették a vezetőséget és a saját embereiket ültették oda.

Innentől szabadon hozzáférhetnek a teljes üzletmenethez, megváltoztathatják a belső folyamatokat, beszállítókat, ügyfeleket, kollégákat, rendelkezhetnek a nyereség sorsáról.

Kit érdekel (*), hogy ki a tulajdonos, ha nincs már ráhatása a saját cégének müködésére?

* aki meg akarja venni

Egyetlen európai országban sem történt ilyen, mi pedig a covid-19-ben az egyik legkevésbé érintett ország vagyunk.

Szerinted ez egy normális, előremutató gyakorlat?

BMW törölte (elhalasztotta céldátum nélkül) a debreceni projektet. Nem csodálom, hogy nem akarnak ilyen környezetbe befektetni.

A nyereség sorsáról??? Arról kizárólag a tulajdonos dönthet, ha méltóztattál volna elolvasni az általam belinkelt cikket, akkor értenéd a felhajtást. Egyetlen ilyen hazai esetből általánosítasz??? A BMW-nél egyébként kisebb gondjuk is nagyobb ennél..

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/elhalasztjak-a-debreceni-b…

"A nyereség sorsáról??? Arról kizárólag a tulajdonos dönthet,"

Ügyvezető igazgatót és vezetőségi tagokat is csak közgyülésen menthetnek fel és nevezhetnek ki a részvényesek.

Elolvastam, voltak érdekes ügyletei a tulajdonosoknak, de ennek semm köze ahhoz, hogy az állam önkényesen átvette az irányitást.

Pusztán kartondobozkkal nem lehet vírusfertőzést megelőzni, ahogy pusztán while ciklussal sem lehet programot írni. Egy átfogó védekezési stratégia részeként azonban van szerepe a kartondobozoknak - éppen ezért vették -  nagyon helyesen - állami irányítás alá.

"Elolvastam, voltak érdekes ügyletei a tulajdonosoknak, de ennek semm köze ahhoz, hogy az állam önkényesen átvette az irányitást."

Tévedsz ebben az esetben minden mindennel összefügg.

"Ügyvezető igazgatót és vezetőségi tagokat is csak közgyülésen menthetnek fel és nevezhetnek ki a részvényesek."

Ez ebben az esetben nem játszik, mivel stratégiai fontosságú cég. Ennek a minősítésnek a megszerzésében "elévülhetetlen érdemeket" szereztek a tulajdonosok.

Elolvastam, voltak érdekes ügyletei a tulajdonosoknak, de ennek semm köze ahhoz, hogy az állam önkényesen átvette az irányitást.

Pont ez a lényeg: már rég nem tulajdonosok, már évek óta csak "jogászkodnak", hogy ne kelljen kiesniük a pixisből. Arról lehet vitatkozni, hogy ez a cél szentesíti az eszközt mennyire nem kóser (szerintem sem az), de a volt tulajdonosok felé egy másodpercnyi együttérzést sem lehetne belőlem kicsikarni, hiszen velük pont az történt, aminek már régesrég meg kellett volna történnie: kibaszták őket onnan, ahol semmi keresnivalójuk. És természetesen az állam balfaszkodása sem érdemel együttérzést, ennyi év alatt rendbetehették volna a bírósági végrehajtási törvényt is, meg ugye ha lenne normális sebességgel működő gazdasági jogorvoslati fórum, akkor nem lenne már apelláta.

"65. Gazdálkodó szervezet működése felügyelet alá vonásával összefüggő átmeneti szabályok

159. §

(1) A KARTONPACK Dobozipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (cégjegyzékszám: 09-10-000030, adószám: 10547009-2-09, székhely: 4030 Debrecen, Galamb u. 11. sz., ezen §alkalmazásában a továbbiakban: Társaság) a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyestörvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 48. §-a szerinti Magyar Államfelügyelete alá vonása a (2) bekezdésben foglaltak megtörténte esetén – de legkésőbb 2020.augusztus 15. napjával – megszűnik.

(2) A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. éviCXXVIII. törvény szerint kijelölt, a Magyar Állam nevében a tulajdonosi joggyakorlássalkapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos a Társaság vezetőtisztségviselőivel és felügyelőbizottsága tagjaival előre egyeztetett időpontban (de legkésőbb 2020.augusztus 15-ig) és módon tájékoztatja a Társaság vezető tisztségviselőit és felügyelőbizottságatagjait a megtett intézkedésekről és átadja a megtett intézkedésekkel összefüggésben keletkezettdokumentumokat. A tájékoztatás megtörténtét követő napon az állami felügyeleti jog – továbbijogszabályi rendelkezés nélkül – megszűnik."

https://www.parlament.hu/irom41/10748/10748.pdf

Elvakít az orbángyűlölet. Magyarországnak van egy - Orbántól függetlenül létező - védekezési stratégiája kidolgozva, amit most élesítettek és testreszabtak. Dolgoztál már nagyválalatnál? Láttál már krízisekre kidolgoztt terveket, esetleg tesztetél már ilyet? Mindenütt így működik - ha veszélyheylzet van, közvetlen irányítási lánc operál, utasításokat pedig vagy maradéktalanul végrehajtod, vagy ki vagy rúgva.

nos lehet hogy félreérthető voltam:))

nem orbán hozta létre a rendőrállamot - csak továbbfejlesztette - meg sem szűnt létezni '90-ben az első szabad választással. történtek előrelépések a felszámolására, de megakadt 2000 körül.

ami viszont tény, hogy egy orbán kormány alatt sem született olyan törvény, ami a polgári jogokat bővítette volna.

másképp fogalmazva

mindegyik orbán kormány alatt csak és kizárólag az egyéni szabadságjogokat szűkítő törvények születtek.

a sarkalatos törvények mindegyikét örökölte az orbán kormány az előző kormányoktól, csak módosított rajtuk, a módosítások között pedig egy sem volt ami több jogot adott volna természetes személyeknek.

beleértve az alkotmány eltörlését, és alaptörvény létrehozását.

csak hasonlítsd össze mi lett kihagyva az alaptörvényből. mi lett a munka törvénykönyvből, mi lett a sztrájk joggal, az oktatással, az egészséghez való joggal, a lakhatáshoz való joggal, az információszabadsággal, a jogorvoslathoz való joggal, - magánszemély már nem fordulhat az alkotmánybírósághoz - a rokkantak, a kedvezményes nyugdíjak, az adókedvezmények mind mind törölve lettek, ill teljesíthetetlen feltételekkel vehetők csak igénybe.

csak és kizárólag mindnütt a polgári jogok ellehetetlenítése, vagy jelentős szűkítése történt.

Néhány példa az új PTK kapcsán:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1ri_t%C3%B6rv%C3%A9nyk%C3%B6nyv

"csak és kizárólag mindnütt a polgári jogok ellehetetlenítése, vagy jelentős szűkítése történt." Hát persze! :)

Kiemelendő a 2013. évi V. törvény által bevezetett sérelemdíj. A személyiségi, személyhez fűződő joga vonatkozásában sérelmet szenvedett személy az őt ért nem vagyoni sérelemért sérelemdíjat követelhet.

A sérelemdíj történetiségét tekintve a nem vagyoni kártérítés 1959. évi IV. törvényen nyugvó intézményét váltja fel számos, a jogkövetkezményt a kártérítési felelősségtől elválasztó szándékkal. A nem vagyoni kártérítés bírósági jogalkalmazási gyakorlatában alapvetően kettős felfogás alakult ki. Az egyik felfogás szerint a nem vagyoni kártérítés iránti igény akkor érvényesíthető, ha a sérelmet szenvedett bizonyította, hogy a jogsértés okán hátrányt szenvedett. Ez a felfogás a nem vagyoni kártérítést ténylegesen kártérítésként fogta fel. A másik felfogás szerint a bíróságok nem követelték meg a hátrány bizonyítását, azt a nem vagyoni kártérítés összegszerűsége kérdésében való állásfoglalás esetén vették figyelembe. A nem vagyoni kártérítés megítéléséhez elegendő volt a személyiségi jogsértés bizonyítása. Ez a felfogás a „fájdalomdíj”-ként való felfogást jelentette. Mintegy e két felfogás közötti átmeneti megoldásként jelentkezett az a bírósági gyakorlat, mely a polgári perrendtartás. vonatkozó paragrafusa szerinti „köztudomású ténynek” tekintette a személyiségi jogsértésből eredő hátrányt, s mint ilyen köztudomású tényt a sérelmet szenvedettnek nem kellett bizonyítania. A Polgári Törvénykönyv rekodifikációja során a jogkövetkezmény „fájdalomdíj”-ként való felfogása került elfogadásra.

A Ptk. meghatároz néhány, a sérelemdíj összegszerűségének megállapítását támogató szempontot. A sérelemdíj mértékét a Ptk. szerint „a bíróság az eset körülményeire – különösen a jogsértés súlyára, ismétlődő jellegére, a felróhatóság mértékére, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatására – tekintettel, egy összegben határozza meg.”

http://www.jgypk.hu/tamop13e/tananyag_html/jogialapismeretek/18_szemlyi…

http://civiljogok.hu/sites/default/files/ptk_kiegeszites_150118.pdf

Szép találat, még azt kellene kimutatni, hogy ez az állam-vs-állampolgár kapcsolatra vonatkozik. Tehát ha az állam gyűlöletkampányt folytat ellened (mert mondjuk elkövetted azt a hibát, hogy pénzzel támogattad a Fideszt sok évvel ezelőtt), akkor kaphatsz-e ilyen sérelemdíjat?

a jog már létezett.
létező joghoz alkottak egy végrehajtási törvényt arra az estere amikor nem adják meg.

új jog akkor lett volna belőle, ha nem kellene ezért külön pereskedni.
'tetsziktunnyi'

ha csak benyújtja az igényét az ember, és megkapja. ettől jog.
ha pereskedni kell érte az nem az.

pl az elvett kedvezményes nyugdíj egy szerzett jog volt. nem kellett érte pereskedni, a munkakörrel - rendör bányász stb - együtt járt. ettől jog. a jog az jár, és nem adható, v. megítélhető.

"a jog már létezett.
létező joghoz alkottak egy végrehajtási törvényt arra az estere amikor nem adják meg.

új jog akkor lett volna belőle, ha nem kellene ezért külön pereskedni.
'tetsziktunnyi'"

Menjél igyál egy sört!

Bizonyítási eljárás nélkül melyik országban állapítanak meg jogsértést? Talán Észak-Koreában, de ha te mondod az úgy biztosan nagyon progresszív. :D

jogsértést akkor lehet megállapítani ha van egy jog amit megsért valaki, v. valami.

ez esetben már létezett egy jog, az egészséges élethez, környezethez való jog. ez már az alkotmányban is benne volt, és az alaptörvénybe is bekerült.

csak a jog megsértése nem volt szankcionálva. ezt most pótolták. de ettől még új jog nem keletkezett.
ráadásul 'aljas indokkal'. hogy pénzt spóroljanak.

mire gondolsz?

mivel köteles kövér mint önkéntes mérvadó már amúgy is kitagadott a nemzetből, - mellesleg nem is akarok olyan nemzet része lenni, aminek ez a vaskalapost kőbunkó a szószólója, és egyik önjelölt vezéralakja - nem is kell együttműködnöm, mint hazaáruló, idegenszívű, gyurcsány kottájából játszó sorosügynök, idegen hatalmak bérence, diplomás kommunista, liberálbolsevik ...

nofene:)

melyik részét nem hiszed el a kinyilatkoztatásomnak? esetleg köteles kövért akarod meghazudtolni?
nem hiszed el hogy idegenszívű gyurcsány kottájából játszó sorosügynok vagyok? vagy hogy hazaáruló? vagy diplomás kommunista?

és sosem hazudok! legfeljebb ha érdekem fűződik hozzá :/

én ugyan miért?

mert 'elhiszem' amit az ország 3. közjogi méltósága mond nagy nyilvánosság előtt :))

akkor az ország összes fidesz szavazója is beteg.
- nahát! ezt eddig nem is tudtam :)) az összes fidesz szavazó beteg :)) és ezt most tőled kellett megtudnom -

namost ezt tisztázzuk.

nem hiszel kövérnek, v. hiszel neki.
ez nagyon fontos, mert ebből derül ki, hogy ki a magyar, meg ki nem.

mert ha nem hiszel neki, akkor nem vagy a nemzet része, és akkor amit mondasz az szart sem ér, hazugság, és akkor nekem van igazam.

ha pedig hiszel neki, akkor ugyan a nemzet része vagy, igazi szittya magyar, de akkor én vagyok kivül a nemzeten, ez esetben viszont megint csak nekem van igazam :))

szívás mi? :Đ

Tévedsz. Csak egy agymosott, magát baloldalinak képzelő, politkához semmit sem értő megvezetett birka vagy  - tipikus európai, tipikus magyar. Semmi önálló véleményed nincs, felmondod a 444 és társainál összeolvasott napi agitprop anyagot. Azt hiszed, politizálsz, pedig csak a politika kommunikációját szajkózod vissza. Olyan érzésem van, mintha mondjuk az Ubunturól akarnánk beszélgetni, és kiderül a beszélgetőpartnerről, hogy annyit tud visszamondani, az Ubuntu azért jó, mert olvasta a reklámban, hogy az  "Linux for human beings", és ő ezért választotta, de RedHatot nem használna soha, mert az lerabolja a FOSS-t és meggyalázza a Opensource Filozófiát, és még hülyének is nézi azokat, akik használnak redhatot és még fizetnek is érte.

Ha érdekel a poltika, akkor kezdd el megismerni azt. Thuküdidész: A peloponnészoszi háború című műve kiváló bevezetés - ez a poltika Tutorial101-e. A járványról szóló részeket különsöem ajánlom figyelmedbe - ha elolvasod, láthatod, hogy 2500 évvel ezelőtt ugyanazokat a stratégiai kérdéseket kellett megoldani, mint manapság.

 

 

Lehet tippelni:
- miért nem fog működni?
- mennyire lesz túlárazva?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Amennyiert megcsinaljak osztva tízzel ha konzervativ akarok lenni.

Ha rosszindulatu akkor osztva 80-120 kozott.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tehát a nagyságrendet sem tudod belőni. Honnan is tudnád, ha egyszer nem áttál még ilyen jellegű, méretű projektet, nem dolgoztál ilyenen (vagy ha igen, nem kötötték az orrodra a pénzügyi részt).
Teáht a kijelentésed nem több a dilletáns okoskodásnál, szakmai értéke 0.

Szerkesztve: 2020. 05. 05., k – 12:39

Hátha..., még működhet is. - a helyett, hogy állandó anarchikus hozzáállást tanúsítasz, - kormányzati "igába" hajtod a fejed, és alkalmazod a fejlett technológiát, melyet IT-s fejlesztőtársaid megálmodtak, embertársaid és saját magad megmentésére, vagy csak naponta néhány vírussal kevesebbel való találkozás céljából. (Esetenként az is hasznos lehet!) Ahogy a (meg)fegyelmezett kínai, japán, stb. egymást, - emberileg, "baloldalra", vagy "jobboldalra" tekintet nélkül, - tisztelő állampolgárok teszik. (A jövőben nem lehetetlen, hogy éppen ilyen "big data" okozza majd a Föld további túlnépesedését, örüljünk együtt neki. :) )

Én meg már elhittem, hogy ebben a gaz diktatúrában 10 éve mindenkit követ mobiladatok alapján a gaz diktátor, sőt le is hallgat, mert megvette a telenort. (mert ahhoz bizony az kell, hogy megvegye)

Erre most meg kiderül, hogy nekem kell önszántamból installálni a jelentőprogramot? Végtelenül elszomorodtam.

Kíváncsi leszek ki lesz a szerencsés "megoldásszállító". :D És arra is, hogy miért nem fog rendesen működni.

Elég ha a saját szemetemmel tömöm ki a telefonomat, nem kell még másé is.

Telefonom legyen, vagy ők adják?

A vezetékesre is tudják telepíteni?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ez a menetrend:
Gumicsont hírek > Biztos valamelyik potentát  rokona kapott pár milliárdos megrendelést.

Persze minden legális. Épül szépül az ország.

Azt sem tudjuk hogyan működik az applikáció, de megy az okoskodás, hogyan lehet kijátszani. Járványhelyzetben nincs magánélet, rendőr eljöhet megnézni, vagy ha normális figura vagy, akkor csak lekérdez. Ez így megy a legtöbb értelmes országban most is. Ellenben itthon megy a hőbörgés, hogy engem osztán nem figyel meg senki! 

Itt álljunk meg. Se email, se közösségi média, se mobiltelefon, semmid sincs?

 Oroszoknál voltam 7 éve, cimborám elhagyta a kispapírját, amin be kell jelenteni, hogy hol alszol éjszaka. Onnantól kezdve a szobatelefonon hivogatták minden nap és felvették amikor beleszól. Hallotta a magnó kattanást. Ott ilyen. Ott tényleg megfigyelnek. 

Itt kapnál egy kibúvót az alól, hogy 06:00 és 22:00 között véletlenszerűen kijöjjenek, én ehelyett felraknám az appot.

"Itt kapnál egy kibúvót az alól, hogy 06:00 és 22:00 között véletlenszerűen kijöjjenek, én ehelyett felraknám az appot."

Mindenképpen kell user interakció, ha azt látják, hogy nem mozog a telefonod, egyébként honnan tudnák, hogy nem hagytad otthon a telefont? 

Baromira nem részletkérdés, mert így értelmét veszti az egész telefonos megfigyelés a felhasználó szemszögéből.

Egyébként pedig emeli a közbiztonságot, ha a rendőrök / polgárőrök az utcán vannak (mert ellenőrzik a karanténban lévőket), főleg olyan helyzetben, amikor minimális a mozgás és százezrekkel nő a munkanélküliség, márpedig az állam mindenkinek fog munkát adni, mint hallottuk. 

Az enyémre legfeljebb Java appot lehet rakni, vajon olyat is csinálnak? :D

És mit kezdenek a téves helyadatokkal? Az én telefonom GPS-e pontatlan beltéren, miközben itthon vagyok, képes a környéken kóborolni.

Személyes weboldalam
'Everybody loves LEDs'

Ó a telefonok helymeghatározása ennél már sokkal fejlettebb. Beltérben a cellaadatok alapján GPS-szel összemérhető pontossággal megállapítja, merre mászkálsz épp a lakásban. Valamint a környező WIFI-k SSID-jét és jelerősségét is felhasználja, ha be van kapcsolva a WIFI.

(Azért jó ez a magyar virtus, még aligis tudunk bármit, de már azt találgatjuk, hogy hogyan és miért nem jó, és miért fúj, és hogyan kell kijátszani... Arra emlékeztet, amikor az eszig bevezetése előtti őszön majd' minden megmondóember egyetértett itt abban, hogy 'á úgyse lesz meg')

És? Meglett. Rajta a TAJ számom, vércsoportom, stb... Aztán ahol kell, mutassam be a fizikai TAJ kártyát és frankón megszúrnak a vércsoportért.

Tökjó ez az eszig meg minden épp csak több éve van már, de az első érdemleges felhasználása a fogorvos ügyfelem eeeszt belépésénél történik.

Az egész koronacirkusz erről szól.

Kihirdették a veszélyhelyzetet és jöttek a korlátozások. Elindult a #maradjotthon mantra, de tényleg mindenhonnan ez dőlt kifelé, hogy Hé paraszt! Magad és anyád miatt most maradj már otthon!

Mi történt? Aki eddig otthon deglett és hat lóval sem lehetett rávenni semmiféle mozgásra, azonnal fogta a családot és autóba pattant, hogy az otthonától 50-100 km-re sétáljon fél órát! A célhelyek megijedtek az özönlő - ez szó szerint értendő - sétálni vágyóktól és elkezdték lezárni a településeket. De ugye rendőrük nem volt, így kihirdették, hogy zárva, de nagyjából a legtöbb ilyen helyre továbbra is be lehetett menni bárkinek. Erre mi történt ezeken a helyeken? Az emberek megnyugodtak, hogy lezárták a településüket, tehát nincs baj akkor sem, ha továbbra is özönlenek az idegenek. :D

Ez a nép a leghülyébb a földön.

A parkok, sétányok, Duna part - Velencei tó lezárása nem azért történt, mert ez járványügyi szempontból indokolt lenne.

Btw, abból a szempontból hiba is volt, mert túl lett tolva a virus elfolytása egy olyan időszakban, amikor van korházi kapacitás és az emberek viszonylag szabálykövetőek.

Azért zárták le őket, hogy a polgármesterek erőt tudjanak demonstrálni, ők az emberek a gáton, amikor a lakosság jelentős része pánikol.

Közben persze kifosztják a településeket a parkolási dijak elvitelével és a kiemelt gazdasági övezetekkel, de ez már egy másik történet.

Ez a nép a leghülyébb a földön.

Szivesen anyaznek itt most egyet, de meg visszafogom magam.

Inkabb megkerdezem: mire alapozod a fenti megjegyzesed? Milyen alapon osztalyozod a Fold kulonfele nepeit? Szerinted melyik a legokosabb nep a Foldon? 

Arra, hogy nem a sikeres és szabad nyugati világ felé orientálódunk, hanem a világ legbalfaszább államaiból álló türk szövetségünkkel egy 89 éves öregember ellen küzdünk, miközben ócsároljuk a politikai szövetségeseinket egy olyan gazdasági - politikai unióban, aminek a székhelyét adó várost naponta anyázzuk.
 

Szerkesztve: 2020. 05. 06., sze – 09:58

Amíg önkéntes hozzájárulással megy, annak, aki szeretné, lehet ez egyszerűsíti, és ebben a formában jó dolog. Valaki lehet inkább feltelepíti önként, mint hogy naponta csengessen hozzá a rendőr.
Akinek meg ez nem felel meg, és inkább fogadja naponta a rendőrt, annak az a lehetőség is adott. Eleve nem kötelező (okos)telefonnal, sőt mobiltelefonnal sem rendelkezned. Sőt, lehet tele van a telefonod, régi android van rajta, amin nem fut az app, hibás a GPS, nincs internet előfizetésed rajta, stb..., nem is lehetne erre kötelezni senkit sem. Ha valaki ellene akarna menni, elég ha telemásolja a telefonját, és máris nem alkalmas rá a készülék, elég könnyű lenne kijátszani.

Ha meg valakit kötelezni akarnának rá, akkor biztosítsanak hozzá eszközt is, amire feltelepítik.

Nagy Péter

Én csak azt mondom, hogy ha valami kötelező, akkor adnak hozzá eszközt is, ha kell hozzá. Fura lenne, hogy ha valakit azért nem zárnának karanténba, mert letagadja, hogy van alkalmas telefonja rá, vagy nem fizetett elő internetre.

Ez viszont eddig maradt teljesen önkéntes, nem is várják el senkitől a használatát, aki kimondottan magától nem regisztrált rá. Szerintem tudják is, hogy ezt nem is lehet elvárni kötelezően senkitől sem.

De sokakat nem különösebben érdekli az adatvédelem, simán raknak fel olyan appot a telefonjukra, ami ennél a programnál is több adatot küld róluk évek óta nap-mint-nap, valószínűleg őket ez az app sem fogja zavarni. Számukra ez egy kényelmi funkció csak.

Nagy Péter

Igen. Akkor tehát az autósoknak adjon az állam:

  • eü dobozt, frisset ám
  • elakadásjelző háromszöget
  • pótkereket, pótgumival
  • tartalék izzót, típushelyesen
  • pénzt a kötelező biztosítás megfizetésére
  • kresz vizsga díjára is adjon pénzt! Az kötelező ha vezetek!

De akár írhatnám azt is, hogy az állam adjon pénzt az embereknek az adófizetésre, mert kötelező.

Vagy mondjuk adjon pénzt a kötelezően fenntartott alternatív fűtésre, kéményseprésre, bkv jegyre/bérletre, hólapátra és szóró sóra, fűnyíróra, fűkaszára, stb.

 

Az viszont biztos, hogy okosnak lenni nem kötelező, neked ehhez nem is adtak semmit!

Azt hittem autót vezetni sem kötelező.

A hatósági házi karantén az tudtommal nem önként választható. 

Ha az állam autóvezetésre kötelez (mondjuk mert rendőr vagy), akkor:

  • ad eü dobozt, frisset ám
  • elakadásjelző háromszöget
  • pótkereket, pótgumival
  • tartalék izzót, típushelyesen (bár már nem kötelező)
  • befizeti a rendőrautó biztosítását, adóit, meg is tankolja neked.

Nagy Péter

Oké, keressük a kákán a csomót. Állampolgári kötelességed a segítségnyújtás egy baleset észlelése esetén, tehát adjanak ehhez felszerelést, mert ez tényleg kötelező. Legyen ehhez ruha, egyéb felszerelés és minden is. 

A lényeget megértette mindenki szerintem: számos kötelező dolog van, amit neked kell megfinanszírozni.

Van persze sok olyan dolog, amit magadnak kell finanszírozni, de többnyire ha valami hatósági intézkedés miatt van (aminek önhibádon kívül kerülsz alávetésre), akkor leginkább önkéntes hozzájáruláson alapul, hogy mennyit áldozol rá, ha bármi költséged van vele. (mint ahogyan most itt is) Kötelességek persze vannak (pl. bíróságon is szemtanúként kötelességed megjelenni, tanúskodni), de ott is fizetik az utazásod, költségeidet, adott esetben még a szállásodat is aznapra, ha túl korán vagy későn kellene megjelenned. Ha egy baleset mellett sétálsz el, vagy esetleg bicajjal hajtasz el mellette, nem várják el tőled, hogy legyen nálad felszerelés a segítségnyújtáshoz. Segíteni persze kell, sőt lehetőség szerint a mentőket is kell értesíteni. 
És jelen helyzetben, itt sem várják el, hogy legyen okostelefonod, internet előfizetésed, és telepíts erre idegen alkalmazásokat. Csak ha magad önként vállalod, hogy ezeket fizeted és megteszed, akkor kell használnod, ezért cserébe engedményeket is tesznek azok felé, akik ezt vállalják.

Nagy Péter

Nem is tudtam, hogy az állam szofvert is ír.

Vajon fut a 3500 forintos telefonomon is, vagy kapok helyette másikat?

Egyelőre nincs több kérdésem.

Természetesen nem fogom feltenni, ahogy munkával kapcsolatos szoftvert sem telepítek saját készülékre.

Természetesen nem is kötelező, így nincs is miért nagyon ellenszegülnöd. Full önkéntes.

Egy korábban karanténba zárt értelmesebb elmondta, hogy miért örül volna a szoftvernek: kevésbé megbélyegző, mint a házára ragasztott piros figyelmeztetés és a naponta a háza előtt többször megálló rendőrautó. Ő örült volna, ha lett volna egy ilyen szoftver akkor, amikor ő volt karanténban.

Látod, az emberek nem egyformák. Erről a 444 írt vajon?

trey @ gépház

Ezért nem kell falun lakni :)

(én spec azóta nem ítélek meg senkit az alapján, hogy a yard áll a háza előtt, hogy iskolás koromban hetekig beszopta a balfasz rendőr a társasház lépcsőházainak hülye számozását [tényleg az, pont fordítva van, mint amire mindenki számít, úgyhogy pl. pizzarendeléskor mindig be kell írnom megjegyzésbe, hogy bár A lépcsőház, az van az utcától a legmesszebb...] és éjjel kettőkor csöngettek, hogy akkor ők jöttek letartóztatást foganatosítani... kb. a második után anyám már lefőzött kávéval várta őket :) )

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

"kb. a második után anyám már lefőzött kávéval várta őket :)"

:)

azért élőben durva lehetett, pláne ha ennyire rendszeresen kellett a szomszéd miatt arra járni.

*

Nekem egy alkalommal állt meg rendőr a ház előtt: épp csak hazaértem és letámasztottam a bicót mikor megálltak a rendőrök és becsöngettek. Megkérdezték, hogy nem hiányzik-e a személyim :). Kiderült, hogy a rohanásban BKV bérlet vásárlás után nem sikerült a táskám rendesen visszazárni és valahogy pont a személyim kihullott (pont új kártya lett és még nem emlékeztem a számára)..

Jófejek voltak, én meg értetlenül álltam a dolog előtt..

Pedig szerintem az biztosan nem szabályos. Egészségügyi adatokat közöl rólad nagy nyilvánosság előtt, miközben az ellenőrzéshez a rendőrnek úgyis megvan minden adatod. 

Lehet mondani, hogy közérdek, hogy mindenki tudja, de akkor meg minden HIV fertőzött ajtajára is ki lehetne rakni ezt békeidőben is.

Nagy Péter

Ez: "Pedig szerintem az biztosan nem szabályos. Egészségügyi adatokat közöl rólad nagy nyilvánosság előtt, miközben az ellenőrzéshez a rendőrnek úgyis megvan minden adatod."

Mi nem szabályos benne, és miért csak a hatóságoknak kell tudni a karantén tényéről?

:)

Az egészségügyi adatok már régebben is védett adatok voltak (1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről), a GDPR pedig ezen szigorított.

Biztosan lehet vitatkozni rajta, hogy az hol is húzza meg a határt a közérdek és a személyes adatok védelme közt, de alapvetően azt mondja, hogy csak annyit lehet rólad közzétenni, ami feltétlen szükséges. Márpedig egy csak épp az utcában járó embernek, aki amúgy sem mehet be hozzá (te meg nem mehetsz ki) nem tudom mi érdeke lehet ahhoz, hogy tudja, hogy te megfigyelés alatt állsz.

Más esetekben általában figyelnek erre. Orvosi váróban sem szólítanak a betegséged alapján, a doki a leletedet is csak jelszavas védelemmel küldheti. Amikor nekem kell egészségügyi (és emiatt különösen védettnek minősülő) adatról backupot csinálni, van vele egy csomó plusz munkám. Ezek mellett fura, hogy itt meg ragaszd ki az ajtódra a neved mellé nyilvánosan.

Nagy Péter

A matrica semmit nem tesz közzé, hanem kizárólag azt közli, hogy a lakásban lévő személy(ek) karanténban van(nak).

Szerintem házszámnak/ajtószámnak kell kint lenni. Ha a neved ki van rakva, eleve személyes adatot raktál ki, szóval nem teljesen értem, mit problémázol a matricán...

:)

A matrica semmit nem tesz közzé, hanem kizárólag azt közli, hogy a lakásban lévő személy(ek) karanténban van(nak). 

Gondolom ezt a "kiskaput" használják ki, hogy szabályos legyen. Nekem meg egy szemüveg-számlát meg fokozottan védett egészségügyi-adatként kell kezelnem, mert következtetni lehet belőle, hogy az illetőnek rossz a szeme, ami egészségügyi, és ezért fokozottan védett adat. Pedig mondhatnám, hogy lehet csak viccből, vagy a későbbi esetleges látásromlása ellen vette meg előre, és akkor máris nem is lehet következtetni rá. 
Lehet, hogy igazad van, és szabályos, csak akkor nem tudom mit szívatnak engem a GDPR jegyében.

Nagy Péter

Egyfelől az orvosnak nem kötelező elmondanod, hogy mid fáj. Ha már elmész hozzá panaszkodni, akkor nyilván el akarod mondani neki. Másfelől nem azt éreztem problémásnak, hogy a járványügyi hatóság tud róla, hogy beteg vagy, hanem arról, hogy mindenki más is nyilvánosan láthatja. Van, akinek jogos érdekében áll, hogy tudjon róla, mert mondjuk dolga van vele (rendőr, aki ellenőrizni jön; járványügyi hatóság; téged kezelő orvos; veled együtt lakó személyek, stb.), de az ő tájékoztatásuk a piros matrica nélkül is megoldott.
A begipszelt kar pedig szintén választható (nem fognak begipszelni, ha kijelented, hogy nem kéred), és ráadásul jó tudni, hogy sokszor nem is a legjobb megoldás. Ismeretségi körömben volt, aki gipsz helyett valami elasztikus rögzítőt kért (ezért pluszban fizetni kell). Egyfelől nem látszott ruha alatt, másfelől szabadabban tudta mozgatni a kezét, és mégis rendbe jött.

Az adatvédelmi törvényről meg van egy jó kis vicc is, félreértés ne essék, szerintem sokszor túlzó. De ha már egész évben szívnom kell vele, akkor most miért is lehet hirtelen elfelejteni, hogy van?

Nagy Péter

Van, akinek jogos érdekében áll, hogy tudjon róla

Meg mindenkinek, aki be találna oda menni. Ez a tény elég ahhoz, hogy az ajtóra ki legyen írva. Nincs itt semmi probléma szerintem, most az egyszer ez rendben van. A pizzásfiú sem fog így véletlenül bemenni, ha meglátja (gondolom lerakja helyette az ajtó elé a pizzát, mint Kevinnél, az aprót meg megtartja a mocskos állatja).

Mind addig, amíg remeteéletet élhetsz, azaz önként tudod jól izolálni magad közösségektől, nincs szükséged erre. - De ha naponta a cégednél sok munkatárs vesz körül, akik ráadásul folyamatosan kijárnak helyszínekre, jobb ha előbb tudod meg a "szomszéd" íróasztal-sorstársról, hogy pozitív lett CovID-ra, mintha később vagy az orvosi titoktartás miatt egyáltalán nem. (Bár a legjobb az lenne, ha a "blokkolásnál" már naponta túrnák az orrunkat, azaz levennék a kenetet, és 10 perc "realizálódás" után már be sem engednék a portán túl az imigyen "elhíresültet"... - Persze sanszos, hogy a 10. mintavételen éppen a 9. mintavétel "okán" lenne pozitivitásunk. :) )

Ugyanúgy, ahogy megfázásnál is: ha köhögök, nem megyek emberek közé, nehogy elkapják. Ha én elkaptam, majd kiheverem. Majd ha spanyolnátháról lesz szó, akkor egy kicsit magam miatt is aggódni fogok. Vagy ha majd súlyos betegségem lesz. Egyelőre ezekkel a rendeletekkel segítenek hozzá, hogy azom legyen, a mozgáshiány és az unalmamban elfogyasztott alkohol és nasi miatt.

Szerkesztve: 2020. 05. 07., cs – 12:04

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

:D :D :D - nagyon off:

(Nem bírom ki, kibuggyant belőlem!) - Ez tényleg ász, bár olvastam már az eredeti kommentben is, de akkor nem jött le. Valszeg gyorsolvasással túlfutottam rajta. - Komolyan mondom, kis túlzással én ide röhögni járok, nincs az a vicclap, rádiókabaré ami számomra ennél jobban teljesítene.

(Na és ezért lenne sótlan, - bár nagyon fontos! - szigorú szakmaisággal és politika és társadalmi ismeretek különböző vetületei nélkül a HUP.)

Azokra az állampolgárokra vonatkozik ez, akik gyanúsak, betegek vagy külföldről tértek haza. Önkéntes. 6-22 között random kapsz egy értesítést, ekkor van pár perced egy szelfit csinálni amihez tartoznak helyadatok, majd elküldi a rendszer felé. A képet átforgatja a rendszer a hatósági adatbázisban lévő képekhez hasonlítva. Ha nem talál egyezést vagy nem az a személy szerinte, akkor értesíti a kezelő személyzetet.

Szerintem emiatt kár aggódni mert már évek óta alkalmaznak hasonló rendszereket itthon forgalmasabb helyeken. Pályaudvarokon, fesztiválokon, stb... Soundon egy nap alatt 50ezer ember átmegy egy ilyen kamera alatt. Gondolhatjátok mennyi körözött személyt (gondolom jellemzően dílereket) horgásznak így ki. A rendszer is tud tévedni persze, ezért van a humán oldala.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Cordova... Mert minimalizált javascriptet olvasni jó dolog.

Sokszor egyszeruen nem tudom ertelmezni a kormanyzati dolgokkal kapcsolatos kommentjeidet. Errol valoszinuleg en tehetek, de segits mar egy kicsit plz:

  • mi a baj a Cordovaval? (mobilfejlesztesem eddig egyetlen, tobbe-kevesbe statikus informaciokat tartalmazo app osszelapatolasa volt egy rendezvenyre, arra boven megfelelt)
  • milyen minimalizalt JS-t akarsz olvasni?
  • miert nem eleg, ha a min JS-t egy tetszoleges editorral ujra olvashatova formazod? (intellij-ben asszem ctrl-alt-L volt)

Amúgy ha már úgyis fenn van a play storeban bárki szabadon telepítheti vajon? :D 

Gondolom igen, de miert baj ez? Egy csomo corporate app kint van a Play-ben, aztan mire mesz vele? Accountod nincs hozza.

  • mi a baj a Cordovaval? (mobilfejlesztesem eddig egyetlen, tobbe-kevesbe statikus informaciokat tartalmazo app osszelapatolasa volt egy rendezvenyre, arra boven megfelelt)

Úgy tűnik nem csak a tied. ;) Végülis ez is egy rendezvény csupa egyáltalán nem szenzitív statikus adattal. :P

  • milyen minimalizalt JS-t akarsz olvasni?

Fura, hogy fejlesztésre használtad a Cordovát és ez felmerül mint kérdés. :D

  • miert nem eleg, ha a min JS-t egy tetszoleges editorral ujra olvashatova formazod? (intellij-ben asszem ctrl-alt-L volt)

Attól még a minimalizált JS nem igazán lesz olvasható max tördelt. ;)

Gondolom igen, de miert baj ez? Egy csomo corporate app kint van a Play-ben, aztan mire mesz vele? Accountod nincs hozza.

Ki írta , hogy baj? :D Egy kérdés volt. :D 

 

U.i.: Ha megnézed nem is kormányzati, még a NISZ se adta hozzá a nevét. ;)

Pont annyira nem gáz mint népességnyilvántartó rendszert fejeleszteni Visual Basicben. ;)  (Valós történet XD)

Amúgy semmi, tökre elégedettek vele a felhasználók is! :D

És még a mock location-t is figyeli 3rd party pluginnel "log("asdf","EMULAAAAATOOOOR")", amit a használt technilógiának köszönhetően szinte lehetetlen megkerülni ! :D 

De mi vele a baj? Az, hogy nem lehet kulfoldi szamra kerni az SMS-t, vagy hogy a gateway nem kuldte el idoben (az amugy sem idogarantalt) SMS-t, az nem Cordova issue.

Pont annyira nem gáz mint népességnyilvántartó rendszert fejeleszteni Visual Basicben. ;)  (Valós történet XD)

Majd megkerdezem azt is, hogy mi a baj a VB-vel, de eloszor jussunk valamire Cordova ugyben. :)

Mondjuk ha így állunk hozzá lehetett volna egy szimpla html form ahol bekérik a delikvenstől , hogy épp hol van , mert ugye ha hazudik BTK 322. :)

Amúgy:
https://medium.com/@karan_gandhi/cordova-and-apk-tampering-8e224e66bb52

A "Mitigation Techniques" rész a fejlesztőknek kimaradt. ;)

Mondjuk ha így állunk hozzá lehetett volna egy szimpla html form ahol bekérik a delikvenstől , hogy épp hol van , mert ugye ha hazudik BTK 322. :)

Pontosan. Tulajdonkeppen ez volt eddig. Megkertek, hogy maradj otthon, es ha lebuktal, bunti. Az appos regisztracio sem garantalja, hogy nem fog soha kimenni hozzad Kovacs 2 fotorzs ellenorizni.

A "Mitigation Techniques" rész a fejlesztőknek kimaradt. ;)

Tehat lassan csak igazolod a hipotezisemet, miszerint a Cordovaval nincs baj, maximum a kivitelezes szar adott esetben. Azt nem ertem, miert nem lehetett ezzel kezdeni, ehelyett megint lefutottuk a szokasos koroket a homalyos utalasokkal. :D

Szerkesztve: 2020. 05. 11., h – 11:17

Nemide.