Commodore Plus 4 -> Rasperry Pi konverzió

Címkék

Régi jó ismerős új beltartalommal.

Hozzászólások

Rettentő sok idő töltöttem C+4-en. Jó látni újra!

trey @ gépház

Ez nem rossz ötlet. Gondolom többeknek van elfekvő ilyen-olyan öreg gép.

Most ha egy Raspberry-t interaktívan akarok használni, akkor USB-s billentyűzet, USB-s egér kerül rá. Vicces lenne bedobni egy ilyen régi gépbe és azon a billentyűzeten gépelni. Nekem egy C-64-es van elfekvőben.

Nem olvastam el a bejegyzést, biztosan benne van, de hogy lehet a billentyűzetet a Raspberry-hez csatlakoztatni? Pár vezetékes soros kommunikáció, amit GPIO-n keresztül saját időzítéssel és irányítással használ, aztán lefordítja a kapott infót?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

És ha a régi gép nem működik már? Arra nem gondoltál? Az én C-64-es gépem nem működik. A fiam megpróbálta. Összedugdosta, se kép, se hang.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Akkor meg kell próbálni megjavítani. Ha már isten sem tud segíteni rajta, akkor a belsőség jó lehet alkatrésznek és a burolat/billzet ilyen projektnek.

Btw, próbáltátok kideríteni mi a C-64 gondja?
Első körben a tápot kellene kimérni.
Ha van kedved vele foglalkozni, akkor tudok adni egy rakat tippet :)

Nézz utána YT-n hogy miket megmentenek... Egy se kép se hang nem igazán indok arra h. "rossz, dobjukki"... Főleg ha amúgy szép állapotban van a gép. Egy esetben lehet az, hogy érdemes inkább elengedni - a C64 tápok szeretnek úgy meghalni, hogy ráengednek 5v helyett ... jóval többet a gépre, na az szokott olyan pusztítást végezni, hogy nem biztos h. megéri vele szenvedni. Persze még így is javítható lenne, csak általában túl sok chip megy a levesbe, és van amit elég nehéz és drága pótolni. Szóval ja, először tápfesz ellenőrzése, órajelek megvannak-e, aztán PLA (U17), RAM-ok. Ezek szoktak lenni a tipikus problémák.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

"Nem olvastam el a bejegyzést, biztosan benne van, de hogy lehet a billentyűzetet a Raspberry-hez csatlakoztatni?"

https://www.vesalia.de/e_keyrahv2.htm

Bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=h1FWsfAs5cw

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2020. 04. 27., h – 16:55

Rossz nézni, szerintem konkrétan barbárság. Értem én, hogy esetleg meghibásodott, de egyre kevesebb van ezekből a gépekből, inkább a javításukkal kellene küzdeni (pláne ha ennyire szép állapotban van a külső), nem pedig kibelezni, szétfúrni/reszelni, és tiszavirág életű kacatokat beleépíteni.

Szerkesztve: 2020. 04. 27., h – 18:07

Az nem derül ki a képből, hogy ezen mi is fut? 
Valami Linux (pl. Rasbian), vagy C= emulátor, pl. Vice?

Desktop gépnek a mai billentyűzetek mellet a Plus/4 billentyűzete elég dirty.
Commodore emuval jó lehet a retrozás, de bizonyos játékokat és demokat nem fog tudni kezelni.

Én személy szerint maradok az eredeti C64-esemnél, amihez gyártottam egy Pi1541-et. Eredeti HW, emulált 1541, ami visz mindent IS :)

 

Azt meg én is remélem, hogy ezért nem egy komplett Plus/4-et belezett ki, mert azért tényleg kár lenne, hogy egy ilyen számítógépnek csúfolt sz@r kerüljön bele. Mondom ezt úgy, hogy van 4 különböző Pi-m és szeretem. De attól még a 8 bit az isten! :)

Alapból én se rajongok akkor, ha egy működő gép esik áldozatul, de ezt itt számomra nem derült ki. A billentyűzet mindenesetre szép állapotban van! Amúgy annyira nem kell aggódni; plus/4-ből azért jó pár darab készült, sajnos jó párban közben meg is halt ez/az. Ha ilyen pár ezer / tízezer darabos gépről lenne szó, érdemes lenne a „feltámasztással” próbálkozni. Meg inkább egy Pi legyen beépítve, mint valami x86. :) Végtére a C264-es széria is egy olcsó gépnek indult, csak „túltolták”.

Van kettő de nincs szívem szétkapni őket.

Noh, ma hozzám vágtak egy halott Plus/4-et.
Ránézésre jó állapotban van belül, viszont tök fekete képet ad. Alighanem a TED halott, aminek az árából szerencsés esetben egy jó Plus/4-et is lehet venni :)
Persze mindent elkövetek, hogy újra működjön és csak a legvégső esetben kerülne bele R.Pi. Vagy még akkor sem! :O

Azt nem értem, hogy miért egyszerűbb beleépíteni gyakorlatilag egy új gépet, mint megjavítani a régi alaplapot, már ha egyáltalán baja volt és nem csak a Raspberryt övező hype miatt szedték ki belőle a kifogástalanul működő Commodore hardvert.

Az oké, de ahhoz még nem kell feláldozni egy lehet hogy menthető gépet.
Ezek a gépek, hacsaknem ette szét fene a panelt, javíthatóak. Igaz egy tönkrement CPU, TED, PLA és hasonló egyedi IC-k nem kaphatóak minden sarkon, de azért még beszerezhetőek. Kb egy árban vannak egy R.Pi árával.

Ha lenne 3D nyomtatóm, akkor én nyomtatnék egy ZX Spektrum házat és abba tennék R.Pi-t. :)

Abba gondolj bele, hogy nem feltétlenül mindenki gondolkozik úgy, mint te. Vannak emberek, akiknek nem nedvesedik a bugyija ha régi gépeket lát, és eszébe se jut, hogy a régi rossz gépet megjavítson.

Valószínű, ha egy ilyen embernek, mint aki a fenti experimentet elkövette azt mondanád, hogy figyelj, haver, ingyen megjavítom a Plus4-edet, nem is értené, hogy minek. (Feltételeztük, hogy hibás volt a gép, nem tudom, hogy így volt-e). Valószínűleg azt mondaná, hogy egy jó +4 az meh, de egy +4 házba tett RPi az cool.

Nem vagyunk egyformák.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.