[Megoldva] MS Office Linux alatt

Fórumok

Szükségem lenne LinuxMint alatt egy teljes értékű Ms Word/Excell/PowerPoint kombóra. Kérdéseim:

- Melyik a legutolsó teljesen működőképes Office csomag, amit a wine alatt használhatok? Kérlek ne küldjetek wine support linket, azt megnéztem már, személyes tapasztalat alapján kérném a véleményetek. 

- Jó lenne, ha tudnék menteni saját /home mappába is nem csak az emulált könyvtárakban dolgozhatnék.

- Ha nem járható érdemesebb lenne egy virtuális gépbe komplett windows/office telepítés?

Köszönöm!

Hozzászólások

Ezt találtam, leírás szerint tudja, amire szükséged van (2007-es verzióval):

https://www.howtogeek.com/171565/how-to-install-microsoft-office-on-linux/

Office works pretty well on Linux. Wine presents your home folder to Word as your My Documents folder, so it’s easy to save files and load them from your standard Linux file system.

 

Ha egy programozó szakdolgozat témát keres, akkor egy LSW megvalósítása és implementálása egy tetszőleges disztribúcióba mókás dolog lehetne :D

Egy sima virtuális XPSP3 erre a célra nekem tökéletesen megfelel. Virtualboxban bemappelem az XP alá a /-ot és a ~-ot. Semmi baszakodást nem igényel a wine-nal, 10GB tárhely bőven sok neki a 3GB memória meg ugye. Sztem ez a legegyszerűbb. Office 2010 Pro simán mindent tud ami kell. Ha Office 365 kell valamilyen okból, akkor meg megy a W10 a virtuális gépre, ott is simán megy minden, csak ugyanahhoz a szolgáltatáshoz több hely, több proci és több memória kell.

Ahogy előttem írták, VM-be vele! Én egy Virtualbox 6.1-el megtettem, 100Gb méretet és 8 GB memóriát adtam neki, hadd szaladjon. Az Office 2019-et tettem fel. Linux alól megosztottam egy könyvtárat, a Win10 ennél többet nem lát, Word oda ment szépen.

Alapból én sem tépném magamat a legújabb Office-okért, de most kivételesen mégis jó a '19-es (nekem), a PowerPoint-tal könnyebb videó és hangalámondásos prezentációkat készíteni. Nem mondom, hogy a régebbiekkel lehetetlen lenne, megpróbáltam és az nem tetszett.

A VM-et meg akár magammal is vihetem és dolgozhatok vele más gépen is.

IMNSHO ez a W10 egyetlen értelmes felhasználása - boxban, külön, Office alá.

Nekem a 2007-es volt, ami sivalkodás nélkül felment PlayOnLinux-szal. A 2010-est is felkínálja, de azzal volt valami gebasz. Ugyanakkor -- nem tudom, mennyire kell együtt dolgoznod másokkal -- ha fontos a kompatibilitás, nagyon meg kell nézni, mennyire régi változatot telepítesz. Nálunk (könyvkiadásban) volt olyan eset, hogy néztem ebben a 2007-es PlayOnLinuxos Wordben egy anyagot, amit bekapcsolt korrektúrával javítottak, és nem értettem, miért törölt ki a kolléga egy csomó szóközt. Telefon, egyeztetések, és kiderült, hogy nem törölte ki, de nálam a régebbi Wordben mégis úgy jelent meg, az újabbakban meg nem. 

de nálam a régebbi Wordben mégis úgy jelent meg

Az még a szerencsésebb, én találkoztam olyannal, hogy a 2007 ténylegesen törölte az összes olyan szövegből, ami nem a stílusból jövő nyelvet használta... ami kb. a 98%-a volt a lektorált tanulmánynak :S (másik kedvenc kiadói marhaságom, hogy 2016-ban találkoztam egy kiadóval, aki még Office 2003-at használt, a file format converterrel... ami meglehetősen lossy, na :). És csak azután küldték vissza, hogy kicsit csúnyák a képletek (persze, hogy azok, amikor a cache-lt, talán GDI megjelenést átrakja a szutykuk .jpg-re), amikor már minden más módosítást beletettek és szerintük végeztek az anyaggal.)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Köszönöm a válaszokat. Ezek alapján úgy látom vbox lesz a nyerő megoldás. Ha jól emlékszem van is elfekvőben valahol mentésben egy win7 image valahol. 

Előkeresem és teszek egy próbát. 

A Lutris-nak is adhatsz egy esélyt.

alapvetően át kellene szoknod libreofficra. Ha nem megy, akkor inkább menny vissza windózra.

GPLv3-as hozzászólás.

Alapvetően nem kell átszoknom sehová. Köszönöm a hozzászólásod. :)

Szerk.: Just FYI az office az MS egyik legjobb terméke. Másrészt a hozzászólásodat nem nekem hanem a közoktatás és a közigazgatás szereplőinek kellene küldened, hogy ne küldözgessenek nekem mindenféle ms dokumentumokat.

Másrészt a hozzászólásodat nem nekem hanem a közoktatás és a közigazgatás szereplőinek kellene küldened,

Olvastam, mint közoktatási rendszergazda :)

Mi nem tehetünk róla, hogy fentről kizárólag olyan dokumentumokat kapunk, amit a legújabb M$ office-al írtak, és emiatt nekünk is mindig a legújabb M$ office-t kell ráerőltetni a legöregebb gépekre is - mindezt olyan primitív dokumentumok miatt, amit edit.com-ban vag vi-ben is meg lehetett volna írni.

Alapvetően értelmes választás a LO, az MS Office telepítése wine-nal viszont értelmetlen. A közoktatásban és a közigazgatásban én még nem találkoztam olyan Office dokumentummal, amely a LibreOffice számára problematikus lett volna. Ettől még lehet ilyen.

Tehát alapból a LO az értelmes választás. Másrészt viszont egy korrekt min. 2010-es Office nélkül valóban kiszolgáltatott egy normális oprendszer, mert bármikor lehet szükség olyasmire, ami a LO-ban nem megy - akár a közoktatásból vagy a közigazgatásból származó fájlok miatt is. Ezért van sztem minden telepítésben helye minimum egy virtuális XP-nek Office 2010-zel. A W7 is jó választás persze, boxban, de sztem extrém eset, amikor megéri, mert valami olyat tud, ami XP-ben nem menne.

Ha jól értem a megjegyzésedet, akkor viszont abban nagyon igazad van, hogy botrányos, hogy az oktatásban és a közigazgatásban Office termékeket alkalmaznak. Ez nem hiba, hanem bűn.

Vboxba felment a win és az office is, öröm boldogság, működik minden.