Miért nehéz a nyomtatási sor törlése?

Fórumok

Nem is tudom, dolgoztam-e már olyan linuxon, ahol a nyomtatási sorból a grafikus felületen keresztül valóban lehetett törölni a feladatokat...

Mivel most is nyomtatnom kellett, újból szembesültem a problémával. Debian 9, default Gnome felület, nyomtatás. A nyomtatás sosem volt erőssége a linuxnak, így az Epson nyomtatómhoz most is többféle driver van telepítve. Természetesen a rossz meghajtón indítottam először a nyomtatást, ami így ugye nem ment.

Sebaj, majd törlöm - gondoltam. Persze a grafikus felületen nem ment.

Sebaj, google majd segít: lprm - Persze ez sem törölte.

Jöhet hát az lpq -a, majd lprm jobId. Ez végre törölte.

Amit nem értek, hogy az lprm - mennyivel rosszabb, mint az lprm jobId, és hogy a grafikus felület évtizedek óta miért nem képes ugyanezeket a parancsokat a háttérben kiadni?

Tudom, ez elég off, de ...

Hozzászólások

cups és lpd szeret "összekeveredni" AFAIR. 

cups parancsaival kell dolgozni az szokott menni. cups-nak van webes felülete is

Gábriel Ákos

Windows alatt is rettenet. Ez az egész nyomtatás téma nagyon el van hanyagolva.

Tapasztalatom szerint nem is annyira az OS-től függ, mint inkább a drivertől és konkrét nyomtatótól. De tény, hogy a legtöbb platformon a legtöbb nyomtatónál általában lassú a nyomtatási sor törlése.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az megvan egyebkent hogy az lprm jobid, konkretan azt a jobot torli, a sima lprm pedig csak a default queue eppen aktualis jobjat? Sott, ha nem akarod listazni, es minden jobot torolni akarsz a - is mukodik.

"Nem is tudom, dolgoztam-e már olyan linuxon, ahol a nyomtatási sorból a grafikus felületen keresztül valóban lehetett törölni a feladatokat..."

Akkor én biztos rosszul csinálok valamit, mert Fedora/KDE alatt a Rendszerbeállítások/Hardver/Nyomtatók segítségével általában meg tudtam oldani a dolgokat. Régebben valóban előfordult, hogy a

http://localhost:631

segített csak, de nem is emlékszem, mikor volt ilyen utoljára...

Az tény, hogy némelyik programból a kétoldalas nyomtatás, nem-A4 formátum, keret, margó, stb beállításokkal meg kell izzadni, de ez már nem a CUPS sara.

Vagy az a különbség, hogy Te általában akkor akarsz törölni egy nyomtatást, ha az rendben zajlik, csak épp mégsem akarod. Az nekem is szokott sikerülni, hogy korrekt folyamatot megszakítson és töröljön. Az nem szokott sikerülni, amikor valami baj van, tipikusan az, hogy olyan nyomtatóra küldöm a nyomtatást, ami nincs csatlakoztatva. Ezeket nem szoktam tudni sohasem törölni, bár úgy tűnik, ennek sincs elvi akadálya.

Hibás nyomtatás törlésével sincs probléma, legalábbis nekem, opensuse alatt

évek óta nem léptem be a cups webes felületére otthoni környezetben (céges Konica multit kellett utoljára ott mókolni), igaz nyomtató vásárlásnál ellenőrzöm a támogatást és eddig valahogy mindig HP lett

A helyzet távolról sem olyan rossz mint közelről...

Szerkesztve: 2020. 03. 20., p – 13:10

A nyomtatás szar. Mindig is az volt. Nejem hazahozta az iskolai gépét és megkért hogy telepitsem fel rá a nyomtatónkat (hálózaton van megosztva). Először is a Windows nekiesett a témának, felderitette a nyomtatót magától (igaz, közben kiírta hogy nem tud felderíteni, de mégis tudott), kérdés nélkül lerántott hozzá egy drivert, de azzal nem tud nyomtatni.

Aztán letöltöttem a Windows-os setupexés telepítőjét a nyomtatónak, nekiestem, az közölte, hogy dugjam be USB -n, és telepithetek tovább. Cancel.

Szóval a megfelelő driver megvan, csak vagy a Windows akar túl okos lenni, vagy a telepítő nem jó.

Windows 10, Brother printer, 2020, köszönjük. Persze megoldom majd ha lesz rá időm, de ez pont ugyanannyira hulladék (vagy hulladékabb) mint Linuxon.

Vagy a drivert kioperálja a telepítőből és az eszközelőben lecserélteti a Win által feltett rossz drivert...

De egyébként ja, a nyomtatás minden rendszeren dögöjjönmeg.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

A port/driver módosítást megnézem majd, kattintottam párat a Windows 10 ijesztő felületein de nem sikerült. Utoljára Windows XP / 7 volt amit még úgy ahogy ismertem, használtam, de ~10 éve 99%ban Linux user vagyok. Ott pikk pakk megoldanám (ahogy a saját gépemen meg is oldottam :)

nem lehet hogy azért, mert amíg a nyomtatási sorban van a doksi, addig a doksi - egy példánya - nyitott állapotban van. ahhoz hogy bezáródjon, le kell állítani a nyomtatási sort, az pedig mindenféle időtúllépések meg várakozások árán megy csak.

de csak gondolom hogy így van.

Ja, nem :) Fejből: C:\Windows\System32\Spool\Printers\{guid}\[sorszám].swf és ugyanez valami más kiterjesztéssel.

Ha ledöglik, nagyon le tud dögleni. Ami ilyenkor működik: Print spooler leállít, mappa kitakarít, print spooler elindít.

Vagy feláldozod a szokásos heti kecskét és imádkozol sátánhoz/istenhez/Bill Gateshez (attól függ), hogy a GUI-ból sikerüljön törölni a jobot. Általában nem fog :) És persze újraindítás után a print spooler azonnal elindul, megint megpróbálja elküldeni a nyomtatási jobot (hiszen ott van a spoolban), és megint ledöglik, ad infinitum, amíg ki nem takarítod.

Szerk.: Bár nekem az anyádatwindowsnyomtatás kategória díjasom akkor is az, amikor elküldi a nyomtatónak a feladatot, a nyomtatónak valami nem tetszik rajta, úgyhogy simán eldobja, a win meg boldogan közli, hogy nyomtatás kész.
Az anyukádatwordnyomtatás kategória díj: a nyomtatási ablakban ahol oldalszámot adsz meg, nem a fizikai oldalszámot adod meg, hanem az oldalszámozás szerintit - így ha pl. van egy doksid, ami mondjuk oldalanként egy szakasz, az oldalszámozás meg minden oldalnál újrakezdődik, akkor van mondjuk 180 darab 1. oldalad; és ha ebből megadod, hogy te a második oldalt akarod nyomtatni, a Word gondolkodás nélkül kinyomtatja az - egyébként nem létező - második oldalt (tehát egy üres jobot küld), a user meg néz, hogy akkor most mi van. (ugyanitt: ha valaki tudja, hogy lehet egyszerre az összes szakaszhoz beállítani Wordben, hogy lesz szíves folytatni az előző számozást, szóljon pls.)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

csak akkor kerül oda, ha olyan a nyomtatási sor, ami eltárolja.

de ha ennyire elszáll, - kétségtelenül szokott hibásan generált nyomtatási utasításokra, meg ilyesmire - akkor le kell állítani a spoolert, és manuálisan törölni a tartalmát, aztán manuálisan törölni kell a nyomtató drivereket meg a portokat - "printui /s" parancs lehet előkotorni az iterfacet - utána újra elindítani a spoolert, és utána telepíteni újra a nyomtatókat.

így nem kezdi el újra kinyomtatni, v. olyan spooler drivert kell használni, ami hiba esetén eldobja a doksit.

csak akkor kerül oda, ha olyan a nyomtatási sor, ami eltárolja.

Én asszem még nem találkoztam olyannal, ami ne szemetelte volna össze, de majd jobb nézem ezek után :)

de ha ennyire elszáll,

Én is ezt írtam, hogy ki kell/lehet takarítani :)

De azt továbbra is tartom, hogy úgy en bloc, rendszertől függetlenül rohaggyon meg a nyomtatás, mint műfaj, és nem azért mondom, mert marhára zöld lennék :)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nekem a hplip teljesen jól szuperál. A cups-os printert töröltem is, mert azzal tényleg szívás. Persze akinek nem HP nyomtatója van, az ettől a hírtől annyira nem fog feldobódni, kivéve, ha valamilyen pcl5 vagy pcl6 kompatibilis masináját meg tudja hajtani a hplip-pel...

A nyomtatás sosem volt erőssége a linuxnak, így az Epson nyomtatómhoz most is többféle driver van telepítve.

Ez nem Linux-specifikus dolog, a nyomtatás évtizedek óta permanens szopás. Konkrétan emlékszem egy 1988-as PC Magazine karikatúrára, amin a csávó tart a két kezében egy (akkori standardok szerinti) hatalmas lézernyomtatót, és eksztázisban üvölti: "Oh my god! I'm getting italics!" :D

Az egész probléma egyébként onnan datálódik, hogy az elején tök buta nyomtatók voltak (lásd dot matrix), ami igényelte a sw oldalon az előfeldolgozást. Aztán jöttek a lézerek, ahol nem volt opció, hogy teljesen előfeldolgozással üzemeljen minden, tehát raktak bele valami cpu-t, és elkezdtek menni a lapleíró nyelvek. Na itt kellett volna a sok fosadék gyártónak megállnia, amikor a PostScript elterjedt, és azt mondani, hogy akkor ez legyen jó mindenkinek. De nem, a sok fosadék gyártó mind elkezdte a saját, semmivel se kompatibilis nyelveit fejlesztgetni. Legkésőbb 2010 környékén, amikor aztán már könnyedén belerakható volt minden nyomtatóba egy rendes ARM 10 dollárból, na akkor kellett volna annak bekövetkeznie, hogy minden lézer tud PostScriptet rendesen. Ez majdnem összejött. Persze a fostos gyártók azóta sem érdekeltek abban, hogy egységes interfész legyen a nyomtatóik meg a gépek között (gyk: ahogy egy egérhez vagy billentyűzethez nem kell specifikus driver, mindegyik elmegy a generikus driverrel, ugyanígy elmehetne az összes lézernyomtató ugyanazzal a driverrel - jééé, a UNIX világ ezt 25-30 évvel ezelőtt feltalálta!), mert akkor elmúlhatna végre ez a szaros drivermizéria. Annyira de annyira unom a dolgot.
 

mintha a pdf-> ps olyan zokkenomentes lenne szgep oldalon....

Atlatszosag? Most is szopas meg 2020-ban?

Átlátszósággal sosem próbálkoztam, de a tapasztalatok alapján a pdf megfelelő nyomtatásának az Adobe Acrobat Reader nevű terméke a záloga. "Apró" probléma, hogy ez a tetűláda banda Linuxra a 9.5.5-ös verziót adta ki utoljára, kb. 2013-ban. Azóta "baszódjatok meg!" felkiáltással gondolnak a Linuxosokra.

Hi,

 

Ismeri valaki a Xerox WorkCentre 3025-öt? Kombinált lézer nyomtató + scanner + wifi és van hozzá a xerox.com -on linux driver.

 

Thx.

Azt próbáltad hogy kihúzod a kébelt v kikapcsolod a nyomtatót és úgy?
Amúgy W7 alatt sem lehet törölni, tegnap w10-en lehetett, kivéve az utólsót.
Pedig felfüggesztés, utánna törlét csináltam

allitolag Stallman valami nyomtatoproblema miatt kezdett uj oprendszert irni.

ugylatom a nyomtatoproblemak azota is megvannak.  Mondjuk ha joltudom a HURD sem keszult meg el...

HUP te Zsiga !

Mire meglesz a megoldás, addigra végképp kimegy a divatból a papírforma :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.