Lenovo Y530-ra Windows10 mellé szeretnék Ubuntut, de nem megy

Fórumok

Lenovo Y530-ra szeretnék a Windows10 mellé egy Ubuntut telepíteni.

Már az meglepett, mennyi trükközés kell ahhoz, hogy a gép egyáltalán hajlandó legyen bootolni a pendrive-ról, de az Ubuntu Installer nem látja a Windowst egyáltalán. Végigmentem néhány online javaslaton, de egyik sem változtatott semmit: vagy az Ubuntu hitte, szűz területre tévedt, vagy a Windows10 bootolt rendületlenül, akár egy tank.

Mit javasoltok, hogyan tovább?

A gépen erdetileg nem volt semmilyen OS, ezért az Ebayen vettem egy Windows10 kulcsot, amivel minden probléma nélkül telepíteni tudtam mindent. Van valamilyen módszer arra, hogy eltávolítsam a Windowst (hagyjam az Ubuntu installernek, hogy teljesen átvegye a terepet), és az Ubuntu mellé tegyem vissza később? (Dual bootot szeretnék.)

Mindenképpen Ubuntu kell erre a gépre, mert ez a legelterjedtebb Linux, én pedig játékprogram-fejlesztéshez, teszteléshez használnám.
 

Hozzászólások

Igen, előbb rakd fel az ubuntut és utána wint. Grubot kiacsaphatja, de azt rescue pendriveről visszarakhatod.

A Windows 10 UEFI módban lett telepítve? Ha igen, akkor az Ubuntu telepítőjét is UEFI módban kell bebootolni. Ez nem feltétlenül triviális, mert a BIOS/UEFI - beállításától függően - felkínálhatja a telepítő média bootolását többféle módban.

Pont a minap szenvedtem ezzel en is.

A Debian telepito magatol probal rajonni, hogy UEFI vagy hagyomanyos BIOS boot legyen. Ha a BIOSban nem volt teljesen kikapcsolva a hagyomanyos boot (hiaba volt az UEFI az elsodleges), akkor egyaltalan nem volt hajlando az UEFI-vel foglalkozni. Az igy feltelepitett rendszer meg nem hajlando bootolni...

A masik, hogy a gep (X1 Carbon gen 3 es T470s is) kizarolag USB 2-es pendriverol bootolja a telepitot valamiert.

Szoval, ami bejott:

- USB 2-es pendrive

- Legacy boot & secure boot kikapcsolva a BIOS-ban.

A Debian UEFI megoldását nem ismerem, de a lényeget jól összefoglaltad. UEFI only boot on (ne Legacy BIOS CSM only, meg ne mixed/both), secure boot off, USB2 pendrive-ról telepít. Én először a Windowst telepíteném, és csak utána a Linuxot, bár végül is ez nem követelmény, megy fordítva is.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A Debian telepito magatol probal rajonni, hogy UEFI vagy hagyomanyos BIOS boot legyen.

Nem, ilyen nincs. Ha a telepítő UEFI módban lett elindítva, akkor a telepített rendszer is UEFI módban lesz. Ha a telepítő BIOS módban lett elindítva, akkor a telepített rendszer is BIOS módban lesz.

Az operációs rendszer (jelen esetben: a Debian telepítő által futtatott Linux kernel) vagy UEFI módban, vagy BIOS módban van bebootolva. Ezzel maga a Debian nem tud mit kezdeni, ez a kernel bootolása előtt, az UEFI/BIOS által eldöntött kérdés. Nincs arra lehetőség, hogy egy BIOS módban elindított oprendszer menet közben UEFI-re váltson, és fordítva.

Magyarul: a Debian telepítőnek nincs beleszólása a dologba. Ha a gépen van egy UEFI módú Windows, és a Debian telepítőt UEFI módban bootoltad be, akkor annak végig UEFI-ként mennie kell. Ha nem megy, akkor a problémát nem Debian oldalról kell keresni, hanem az UEFI/BIOS beállításokat kell addig rúgdosni, amíg hajlandó lesz a telepítő médiát a kívánt módban elindítani.

Ha az UEFI-ben be van kapcsolva a CSM (~ BIOS emuláció), akkor általában a boot menüben felkínálja ugyanazt a telepítő médiát UEFI és BIOS módban egyaránt. Ilyenkor oda kell figyelni arra, hogy melyiket indítod el.

Semmiképpen sem tudtam összehozni, hogy az Ubuntu észrevegye a Windowst és mellé telepedjen, így csak azt tehettem, hogy átengedtem az egész gépet az Ubuntunak, és nem kísértem a sorsot holmi dual boottal. Noha most a járvány miatt kinéz némi extra szabadidő, ezt mégsem szeretném ezzel a reménytelen zsonglőrködéssel tölteni. :)

Az is megoldás lehet, ha a másik OS-t virtualizáció alá rakod be. Ha az Ubuntu fontosabb akkor az aláb megy a Win. Lehet vmware player/workstation ez utóbbi fizetős, az előbbi magánszemélyeknek nem De azért nézz utána pontosan mik a feltételek.

Játszhat még a virtualbox is, vagy kvm is.

Mindegyikről találsz infót Ubuntuval kapcsolatban, egy keresés után.