LightScribe

Lehet, hogy elavult dolog, de lehet még beszerezni LightScribe CD-t vagy DVD-t? Használ még valaki ilyet?

Hozzászólások

Hal' Istennek igen, ugyanis a 2-300 forintert osszeguberalt DVD-im meg mindig ezerszer jobb minoseguek, mint barmi, amit a streaming szolgaltatok tudnak. ;)

szerk: legutoljara pl. megvettem a 3 Nolan-fele Batman filmet, asszem valami 800 forintert egyben, ujonnan, bontatlanul. Olyan az elmeny a nem-okos, nem-OLED teven + also-kozepkategorias soundbaron, hogy beszarsz. A kontent nagy reszet en is Netflixrol/HBOGO-rol nezem, nem gondolom, hogy azok nem jok semmire, de azert a lemeznek boven van letjogosultsaga, ha szamit a minoseg.

A kontent nagy reszet en is Netflixrol/HBOGO-rol nezem, nem gondolom, hogy azok nem jok semmire, de azert a lemeznek boven van letjogosultsaga, ha szamit a minoseg.

Azt mondja, minőségben jobb a DVD, mint a Netflix/HBO GO. Mi nem érthető ezen, illetve az én reakciómon?

nemcsak arrol van szo hogy 231321x314323 felbontasu a netflixes tartalom. hanem dvdn vannak extrak is (kimaradt jelenetek, hosszabb verzio, rendezoi/szereploi kommentek, stbstb), amit ugyan meg lehet talalni a neten, de igy egyszerubb.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

HD tartalmakat merfoldekkel lenyomja, ha meg HDR-t akarsz, ja, akkor lemezbol is olyat kell venni, ami HDR-supported.

Olyat is jatszhatunk, hogy egymas melle teszunk ket Gyuruk Urat:

  • a "Netflixes 4Ks Dolby Vision/HDR" verziot, es
  • a 1080p-s valtozatot, ami ugy is ketto db Bluray lemezen fer csak el, hogy nem 4k

Kivancsi lennek a kulonbsegre, szerintem otthon ki is probalom majd. :D

Azért itt mennek a csúsztatások rendesen. Fentebb még DVD-ről volt szó, és minőségről. Aztán hirtelen már mégis inkább BD-hez hasonlítjuk, annyit megengedve hogy az lehet HD is (aztán ha nem jön be, akkor majd megversenyeztetjük a 4K BD-vel is, mi baj lehet).  Előtte meg a minőségi érvekhez behoztuk a tartalmi mennyiséget (rendezői változat, stb..). Csak kapkodom a fejem :)

Szóval én inkább az eredeti állításra reagálnék: nem, a DVD nem jobb minőségű a mai streaming szolgáltatásoknál, nagyon nem.

Azért itt mennek a csúsztatások rendesen. Fentebb még DVD-ről volt szó, és minőségről. Aztán hirtelen már mégis inkább BD-hez hasonlítjuk

Talan mert alapbol a Netflixen a kontent 20%-a, vagy annyi sem erheto el 4K-ban. Dolby Vision tartalom olyan keves van, hogy elfer egy weboldalon. Nem a kivetelekkel kellett volna peldalozni, hanem az atlagos tartalommal. Az HBOGO meg olyan szar, hogy ahhoz kepest a Netflix a hazimozi-ipar csucsa.

nem, a DVD nem jobb minőségű a mai streaming szolgáltatásoknál, nagyon nem.

Nyilvan ezert rohogott a fel internet az HBO-n, amikor kijott a Game of Thrones S08, es az egyik epizodban konkretan nem lehetett latni, mi tortenik. Response: vedd meg DVD-n, ott majd jo lesz. OK, koszi.

behoztuk a tartalmi mennyiséget (rendezői változat, stb..)

Ki az a "mi"? En pont azt mondtam, hogy eszembe sem jutott.

a 2-300 forintert osszeguberalt DVD-im meg mindig ezerszer jobb minoseguek, mint barmi, amit a streaming szolgaltatok tudnak. ;)

ez volt a kiinduló állítás. A DVD SD minőségű. A legtöbb kontent a Netflixen, HBO-n ennél jobb felbontású és nem 1000x rosszabb. Szerintem, ill. tapasztalataim alapján. 

Mondjuk azt, hogy jobb felbontasu a 4K Netflix mint az SD DVD, azt egy pillanatra sem vitattam. Ha ugy definialjuk a minoseget, hogy jobb felbontasu, akkor egyertelmuen nyer a Netflix. 

Nekem az szamit minosegnek, hogy pl, a lossy codec eltavolit-e a filmbol egy egesz csatajelenetet (hello, HBO!), csak mert ejjel jatszodik, a sotetben. Ilyet meg DVD-n sosem lattam.

" Dolby Vision tartalom olyan keves van, hogy elfer egy weboldalon. "

- Azért azt tegyük hozzá, hogy egy jó naaaaaaaaaaagy weboldalon! :9 Ha ezt mind végig akarnád nézni, akkor azért pár évig kitartana...

" Nyilvan ezert rohogott a fel internet az HBO-n, amikor kijott a Game of Thrones S08, es az egyik epizodban konkretan nem lehetett latni, mi tortenik. "

- Az operatőr nyilatkozata szerint szándékosan ilyenre lett fényezve, jó tévén jól látszik minden. Hiába veszed meg dvd-n, ott még ront a minőségen az erősen limitált felbontási korlát is. Hiába a felskálázás, egy dvd képe egy 4k-s rendszeren már sajnos olyan mint a hányás.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

En Verbatim-ot hasznalok, mas nagyon nem is kaphato. A hivatalos dolgokhoz csak sima DVD-t (4.7G), csaladi kepekhez es videokhoz vegyesen DVD-t es 25G-os BD-R-t.

5 eve hasznalok ilyen lemezeket, siman visszaolvashatok, de ez nem jelent sokat, mert nekem valahogy a 15 eves normal DVD-k is mukodnek.

Lomtalanitás volt tegnap, épp kidobtam a CD/DVD ROM-jaimat :D Még egy buntatlan PS2-es bill is ment a levesbe.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Jelen. Nekem még két blu-ray íróm is van, meg egy tucat spájzolt jó minőségű idés DVD íróm. (plextor és társai) Mivel VHS-t, (orsós)magnó szalagot digitalizálok, kell is, valamint jobban bízok az általam megírt jól megválasztott lemezben, mint egy külső winyóban.

Nem az ár az elsődleges szempont. A fényvisszaverő réteg fontos. Elvileg minél sötétebb, annál jobb. A régi audio cdr-ek olyanok voltak. Én használtam olyanokat adatírásra is. Azok máig olvashatóak 22 év után.

Azt vettem észre, hogy mindig a kornak megfelelő leújabb technológiájú korongok között találni minőséget. Pl. Amíg nem volt DVD, addig a cd lemezek is jobb minőségűek voltak. Amíg nem volt blu-ray, addig a dvdk között is lehetett minőségit venni. Arról nem is beszélve, hogy mai írók minősége is csapni való. Ha jobb minőségben akar az ember CD-t, audiocd-t, DVD-t írni, akkor két dolgot tehet. Vagy kukáz hozzá régi ide-s írót, vagy vesz egy normális BD írót és azzal ír CD,DVD-t. Normálison nem az LG-t meg a samsungot értem.

Igen, minél sötétzöldebb, annál jobb. Amikor a megírt és az íratlan terület között határozott, szemmel jól látható különbség van, akkor az egy jól olvasható, tartós hordozóréteg. Volt olyan Philips-széria, hogy fény felé fordítva átlátszó volt eleve az egész korong, és megírás után semmilyen változás nem látszott. Na azok a lemezek nem bírtak pár hónapnál többet, volt hogy írás után már eleve nem volt olvasható. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lemezt még lehet kapni (Verbatim DVD-t legalábbis még idén is vettem hozzá), de író már nem hiszem hogy lenne újonnan. Már maga a cég is megszűnt, aki a márkát birtokolta.
2008 környéki HP brand gépekből bontva még olcsón lehet szerezni, ott majdnem mindegyik gépet ilyen íróval adták. Én is onnan vettem vagy 10-et.

Támogatás még community alapon van hozzá: https://lightscribesoftware.org/

Nagy Péter

Lightscribe nem az, ami ábrát rajzol a lemezre?

Amúgy én nyertem, nekem még floppy meghajtó is van a gépemben, igaz a lemezeket már kidobtam. Egyszerűen tetszik a seek hangja...

Egyébként, ha jól emlékszem az adat oldalra is tud rajzolni, persze a hasznos terület kárára. Egyszer olyat próbáltam az lg írómmal, ami fw updattel át lehetett frissíteni másik modelre, ami hivatalosan is támogatta.

Elnézést, hogy beletrollkodok,

Megértem, hogy szép a tok, és jól mutat ha gyári DVD-t veszel, és amúgy is áldozzunk az művésznek.

 

De archiválásra (mindegy hogy film/adat/zene) nem jobb egy winyó külső tokban?

pro: olcsóbb, gyorsabb, kereshetőbb, használhatóbb, feldughatod a házi routeredre/tvdre, ha pl. képet, filmet akarsz nézegetni

kontra: egyszer majd már nem lesz, csak usb1000, de ahogy látom elég sokáig kitart az usb szemben a dvd olvasókkal

 

Nekem a 1x éves DVD-im megrohadtak, de mondjuk nem voltak fiókban elzárva sötétben. De DVDRAM-ot is használtam, az jó volt sokáig, csak már nincs olyan gépem, amiről menthetnék rá, cserébe lassú volt. És egyre nehezebb működő dvd olvasót/irót venni. használtban lehet, hogy van, de irni már nem írnék azokkal csak olyat, ami elveszhet, mert nem tudom, hogy egy másikkal visszaolvasva pl. jó lesz-e?

És egyre nehezebb működő dvd olvasót/irót venni.

???

https://www.arukereso.hu/optikai-meghajto-c3092/

Amugy nem vagyok benne biztos, hogy a merevlemez nem tud megrohadni a szekrenyben. Nekem pl. mar fordult elo, de nem tudom, az mennyire gyakori jelenseg. Ha meg az a cel, hogy 10+ ev mulva is biztos olvashato legyen, akkor is M-DISC, nem HDD.

Ennek nincs köze az archiváláshoz... a mágnes szalagot is könnyű letörölni. Simán csak arról van szó, hogy a közönséges írható optikai lemeznél jobb lehet ár-kapacitás és hosszútávú megbízhatóság terén egy merevlemez. Az archivumot pedig nem a gépre kötött lemez adja, hanem a széfben elzárt disk.

De ez amúgy is off itt.

Az archivumot pedig nem a gépre kötött lemez adja, hanem a széfben elzárt disk.

Attól függetlenül is meghibásodhat ennyi idő alatt az elektronika, ha széfben tartod. Vákumba meg nem tudod tenni. Én semmiben nem bízom, aminek a működéséhez elektronika kell. Bármikor bármitől elromolhat.

M-DISC.

Nem egy tudomanyos teszt, de azert sokat mond: http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artsep16/mol-mdisc-review.html

Egy masik oldalon egy srac belemerult a hivatalos tesztekbe es azok modszereibe. Az volt konkluzioja, hogy az 1000 ev csak marketing duma, ugyanis, a lemezeknek csak a fele tudja ezt hozni. A tobbi csak 500 evet.

A gyári lemezek simán kibírnak annyit és van (lesz?) hozzájuk olvasó is. A mágnesszalag is elég masszív tud lenni (dat pl.), de igen, sajnos (szerencsére) olyan gyorsan fejlődik a technika, hogy nem tud kiforrni egyik megoldás sem.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> a mágnes szalagot is könnyű letörölni.

Ez egyaltalan nem igaz, amikor egy USB-s vinyoval emlited egy mondatban.

>Az archivumot pedig nem a gépre kötött lemez adja, hanem a széfben elzárt disk.

Egyetertunk. Csakhogy amint eloveszed a szefbol az USBs vinyot, az elveszti archiv jelleget es ujra csak egy barki altal konnyen torolheto mediava valik extra tudas es eszkoz nelkul is, szandekosan, vagy veletlenul.
Ellenben a szalaghoz kell egy meghajto, egy szoftver, meg a tudas a hasznalatahoz. Plusz van rajta read-only kapcsolo is igy nem tudsz ra irni, csak ha ez a feltett szandekod.

Ar/kapacitasban biztos, hogy jobb a HDD az optikai lemeznel, foleg, ha M-DISC-rol van szo. Megbizhatosag teren mar vannak ketsegeim.

Van regrol jopar ilyen lemezem, amire csinaltam lightscribe-al cimket/logot de mara nagyon kifakultak, alig latszanak. Megeri? Vagy csak a gyenge minosegu lemez miatt fakult ki/tunt el?

Nekem ez a technológia kezdettől fogva egy gagyi megoldásnak tűnt, igazan szép nyomatot soha nem tudott csinálni, ha pedig masodjara is ráengedtem, akkor elcsúszva csinálta meg az ábrát. Pár korong után feladtam a kísérletezést.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egyetértek. Mindig is egy gimmick volt a LightScribe. Lemezeket meg LS-t támogató meghajtót tuti lehet még kapni, de ritka, nem azért, mert hű de nagy technológia, hanem lényegében már szinte senki nem használ nem csak LS-ot, de optikai lemezeket se. Szépen kihalt, ahogy anno a floppyzás is.

Oka: lassú, kényelmetlen, megbízhatatlan tárolási mód, meg a mai adatmennyiségekhez kevés is, a 700 MB / 4-9 GB.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)