SAMBA megosztás - win10 kliensek - file másolás megtagadás

adott

  • 1 db win10 home-al telepített laptop, userA felhasználóval
  • 1 db win10 pro-val telepített asztali gép userB felhasználóval
  • 1 db ubuntu standalone server samba megosztásokkal. van rajta még egy minidlna, openvpn ... ez nekünk lényegtelen.
  • 1000 Mb/s hálózaton lógnak

a samba megosztások közül is csak 2 érdekes, az egyik legyen Sdrive (mint shared) a másik Cdrive (mint common). A Cdrive tartalmazza az abevjava programot. mind a 2 cliens innen futtatja gyakorlatilag ugyanazokat a file-okat. vannak itt még sablonok, könyveléshez szükséges egyéb könyvtárak segédprogramok, meg a minden könyvelő által elérhető elszámolások, szóval sok vicik-vacak.

az Sdriveon vannak az egyes ügyfelek mappái, akiknek az adóbevallások, nyomtatványok ilyesmik készülnek a könyvelési adatokkal, levelekkel stb-vel együtt, mindegyik a saját alkönyvtárában, évenként elkülönítve,

a userA userB abevjava privát könyvtáraik már a saját dokumentum könyvtáraik között van, pl a küldendő elküldött meg ilyesmi.

namost userA a saját kis laptopján elkészít egy nyomtatványt egy v.mely ügyfélnek. (mondjuk egy 19M30-at lényegtelen) mivel az ügyfélnek is el akarja e-mailben küldeni, és a helyére (ügyfélmappa/2020) is el akarja menteni pdf-re konvertálja és megadja célkönyvtárnak a ügyfélmappa/2020 meg a megfelelő filenevet, és...

...és azt a választ kapja, hogy a filet nem lehet az adott mappába menteni, mert nem jogosult rá, mentse a saját könyvtárába.

miután ezt kényszerből megteszi, ugy dönt, hogy akkor majd kézzel másolja be a helyére. de nem engedi a rendszer...

------------------

most jön userB

végigcsinálja a folyamatot, ugyanazzal az ügyféllel ugyanazokkal az adatokkal csak a saját gépén, és gond nélkül menti gyakorlatilag ugyanazt a pdf-et az ügyfélmappa/2020 mappába.

sem userA sem userB nem használ aláírást, titkosítást meg semit, és még a jogosultságaik is ugyanazok és ugyanabban az accountant csoport tagjai.

mindketten akadály nélkül írják olvassák a file-okat minden a samba által kiajánlott mappában, kivéve ezt az egy kibaszott pdf-et.

vajon mi okból?

Hozzászólások

log level = 10, oszt kiderül :)

(egyébként Samba gond megoldása ott kezdődik, hogy smb.conf copy-paste [+/- anonimizálás, ha kell], mert így fejből tudnék tíz dolgot mondani, ami ACCESS_DENIED-ba torkollik és csak config kérdése)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)