Ubuntu Hour - 2020 február

Címkék
Ubuntu logo

Ubuntu Hour Budapesten és Miskolcon érdekes témákkal.

Időpont: 2020. február 14. (péntek)

BUDAPEST
Kezdés: 18.00 óra
Helyszín: A Grund, Bazsesz terem (Budapest, VIII. Nagytemplom utca 30.)
Téma: Decentralizáció
Összefoglaló: Ha bárkinek kérdése van vagy elakadt valamiben, esetleg nem tudja, hogyan fogjon hozzá, akkor segítünk neki.
Megközelítés: Corvin negyedtől 8 perc, Klinikák megállótól 5 perc séta.
MISKOLC
Kezdés: 18.00 óra
Helyszín: Otthonka „kávézó, bisztró, terasz” (Miskolc, Horváth Lajos u. 7.)
Téma: Decentralizáció
Megközelítés: Szinvapark/Centrum, Villanyrendőr, Hősök tere, Kazinczy Ferenc utca, Petőfi tér és Búza tér megállóktól egyaránt néhány percnyi séta.

A rendezvény mindenki számára ingyenes!

Hozzászólások

Érdekesen hangzik. A témáról valahol lehet picit többet olvasni előtte? 

@urbalazs ígérte, hogy készít egy témavázlatot, de addig is én elmondom, hogy Miskolcon miről (is) fogok beszélni. Alapvetően az ActivityPub protokollt használó szolgáltatásokról lesz szó, többek között a Nextcloudról, a Mastodonról, a Matrixról és a PeerTube-ról.

Az Ubuntu Hour következő témája a decentralizáció. Ennek jegyében az előadást egyszerre két helyszínen, Budapesten és Miskolcon is meg lehet hallgatni - decentralizáltan.

Sorban válaszolok a kérdésekre:

@freeoli:
Miről is lesz szó: megnézzük az átlagos felhasználók körében népszerű centralizált szolgáltatásokat, kielemezzük azok hátrányát, illetve megpróbálunk a használt szolgáltatásokra valamilyen decentralizált megoldást mutatni. Ezután a tapasztaltabb, a Linux világban jártas felhasználókhoz szólunk, és konkrét megoldásokat mutatunk arra, hogy minimális erőfeszítéssel hogyan tudod „googlementesíteni” az életedet, és visszavenni az irányítást az adataid fölött. Véleményem szerint a saját adataidat csak akkor tudhatod biztonságban, ha te menedzseled a hálózatot, a hardvert és a szoftvert, ezek mindegyike nyílt specifikációt, szabványt és protokollt használ, és az általad menedzselt környezeten kívülre kizárólag megfelelő titkosítással küldesz ki adatokat. Ha nem szeretnéd elzárni magad a külvilágtól, akkor ehhez mindenképp valamilyen decentralizált megoldást kell választanod.

@trey:
Az esemény látogatói igénylik, hogy legyen valami előadás, amely iránymutatást szolgál a napi témához. A gyülekező és a pénteki sörakció 18:00 órakor kezdődik, az előadást kb. 18:30-kor szoktuk kezdeni. Az előadótól függően ez 30 perc - 2 óra szokott lenni, majd ezt követően jön a klasszikus sörözés: beszélgetés a témáról vagy teljesen más dologról. A kedvencem talán az volt, amikor a téma valami „btrfs fájlrendszer csatolásának optimalizálásához szükséges paraméterek felvétele az fstab fájlba” volt, és éjfél előtt eljutottunk addig, hogy Marx és Lenin műveiben leírtakat hogyan lehet alkalmazni az informatikára. Vagy valami ilyesmi :)

Az előadásról felvétel is készül (képernyőkép + hang rögzítése), de az csak magát az előadást tartalmazza. Akit érdekel a téma, annak érdemes eljönnie. Akit pedig nem érdekel a téma, annak elég 20 óra körül érkezni.

Az előadásról készült felvétel innen tölthető le a kedvenc BitTorrent programoddal:

magnet:?xt=urn:btih:2b7499e17f8dff4723da8e38792ab4ddad2bec2b&dn=Ubuntu-Hour-20200214