Xiaomi Redmi Go - fenykepezo hibas (nem visszanezheto) kepeket keszit egy ideje

Fórumok

Udv!

 

Telefonokhoz nem ertek egyaltalan, de megprobalom a legtobb relevans adatot leirni.

 

Van egy Xiaomi Redmi Go tipusu keszulekem (Model name: M1903C3GG) junius ota, amit tulajdonkeppen csak nemi telefonalasra, es kepek / videok keszitesere hasznaltam. Idokozben kerult bele egy SD kartya, de ezzel semmi gond nem volt.

 

Tavaly december 28-an tobb kepet is keszitettem vele, az utolso mukodo meg 12:13:56-kor volt, a kovetkezo kep (14:17:24) viszont mar nem volt visszanezheto. A galeriaban mar nem jelenik meg neki kiskep, es rakattintva is csak forog. Ezutan a legtobb keszitett kep ugyanilyen, nagyon ritkan van 1-1, ami normalis is. A 14:17:24-es kepet (vagy adatot) feltoltottem <A href="https://files.fm/u/sx3ft935">ide</A> .

 

A telefon szerint Android 8.1.0 van rajta, es az Android security patch level 2019 januar 1-jei.

 

Internet nincs a telefonon, csak wifi, az sincs egyaltalan hasznalva.

 

Kerdesem lenne, hogy a fenti tipusu fajlokat meg lehet-e menteni valahogy? Sajnos a file program annyit mond ra, hogy "data", semmi mast.

 

Mitol lehet ez a problema? Hogy lehet megallapitani, hogy mi okozta? Merre lehet elindulni? Ha meglenne az ok, akkor talan a kepek is meglennenek?!

 

Ugyanigy a fenti datum ota nem visszajatszhatoak a felvett hangfajlok sem, de pl. a felvett telefonbeszelgetesek igen.

Hozzászólások

hibás az sd kártyád szerintem

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Nem tudom milyen, de majd holnap megnézem, és megírom.

 

Viszont ha az SD kártya rossz, akkor hogy lehet az, hogy minden képkészítésnél letárol valamit, aminek nagyjából egy képnyi mérete van (3.2MB körül). No és ha olvasható az egész állomány, akkor miért nem kép?

 

Ha rossz lenne az SD kártya, akkor amúgy nem olyan hibaüzenetet kellene adnia, hogy nem tudja kiolvasni az adatokat?

Dettó ilyen kártya van cimbimnek is. Tallózható mappák tele fotóval. Minden fájlnak  .jpg kiterjesztése és mérete van, de használhatatlanok. Van másolat is róla, próbálkoztam mindennel visszaállítani, sajnos sikertelenül. 3 éve nyaralás közben történt, hogy nyavajogni kezdett a teló a kártya miatt. Nem voltak kicsit sem idegesek.

"Viszont ha az SD kártya rossz, akkor hogy lehet az, hogy minden képkészítésnél letárol valamit, aminek nagyjából egy képnyi mérete van (3.2MB körül). No és ha olvasható az egész állomány, akkor miért nem kép?"
Pl. az a rész ahol a FAT és a könyvtár bejegyzések laknak hibátlan. Ahova az adatokat tenné, oda meg nem megy az írás. Látszólag minden jó, csak az adatok hiányoznak.

A feltöltött fájlod végig 0 bájtokból áll:

$ hexdump IMG_20191228_141724.jpg
0000000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000
*
030c716

A további fájlok vizsálásához a hexdump korlátozható az első num bájtra a -n num kapcsolóval. Használható még a DoubleCommander nézegetője (F3, aztán 3-al váltasz hex view-ba), vagy a MidnightCommander nézegető (F3, aztán F4 a hex view-hez).

A kiolvasott csupa 0-s fájlokkal nem tudsz kezdeni semmit (de legalább jól tömöríthetőek :)). Egy remény a képek kinyerésére, ha az történt hogy a rendszer mégiscsak lementette a fájlt valahova a kártya felületén, csak pl a fájlrendszerben nem sikerült rögzíteni a lementett lemez-szektorok helyét, (azaz a FAT táblázat a hibás). Ezesetben, ha nagyon fontosak a képek, valahogy a teljes SD kártya felületét kéne lementeni gépre egy fájlba, utána onnan lehet dolgozni vele. Pl.:

  • ráereszersz a fájlrendszernek megfelelő javító programot, lesz ami lesz
  • javítás nélkül végigkeresed a lemezképben a JPEG magic number-eket, és ha talál egy ilyet, onnan számítva pl 6MB-ot kiír egy könyvtárba. A kíírt fájl neve tartalmazza hogy hol fordult elő a lemezképen, ha mégsem elég nagy a 6MB. Kiterjeszése jpg. Aztán az így kinyert fájlokat képnézegetővel megnézed, tényleg jpeg -e vagy törölhető. Semmi sem biztos, de reménykedni lehet, hogy az egyes képek folyamatosan vannak lementve, nincsenek széttöredezve. Ja, ehhez kell írnod egy programot ami a keresést és kimentést megteszi, de az nem sok.