Ledes fénycső távirányíthatóval melyik?

Az lenne a célom, hogy egy helyiséget megvilágítsak, lehetőleg elég erős fénnyel, ami hagyományos izzónál a 100w-ot jelenti, ám ledes fénycsővel gondoltam ki, ami lehet akár 2m hosszú is, egy a fontos, hogy lehessen akár saját távirányítójával is változtatni a fényerejét. Tud valaki ilyet?

Hozzászólások

az egyszerűbben infrásak, a drágábbak között van csak rádiós / bluetooth
a rábaluxnál én abba futottam bele az UFO-s lámpánál, hogy már a boltban lebeszéltek róla, mivel az infra kb. 1-2 méterről működik megbízhatóan
az eglo-val pedig az volt a bajom, hogy vibrál ami fényerőszabályozós (próbáld ki mobil fényképezőgépével)

Szerintem jelenleg ha az ember okosvilágítást szeretne, egyedül a HUE a járható és minőségi.

Én is sokat tanakodtam ezen, de amit hozzáad a zigbee, és maga a megvalósítás messze túlmutat a többin szerintem.

Flame on :D

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Helló

Otthonra készítettem az Ikea Tradfri rendszeréből világítást, viszont a hozzáadott  ledes lámpák (fényforrások) nem igazán nyerték el a tetszésem, úgyhogy csak a tápegységeket, központi egységet és a vezeték nélküli kapcsolókat vettem az Ikeától, a led szalagokat,(hidegfehér + melegfehér) és az alu profilok máshonnan jöttek, összeraktam, számomra tetszik, telefonról is lehet birizgálni + google home integráció is van,  beállítható, ha égve marad akkor is  egy megadott időpontban  kapcsolja le az egészet, van benne otthonlét szimuláció + téli időszakban ébresztő funkciója is van, nem sötétben kell felkelni. este 10kor átvált csak a meleg fehér fényforrásra. (könnyebb elalvás érdekében).

annyira nem volt olcsó, de nekem tetszik, és remélhetőleg  időtálló, tartós eszközökre sikerült szert tennem.

üdv

Balooo

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Oda süllyedtem, hogy bármilyen LED fényforrás érdekel, ami képes élhető fényerővel és színhőmérséklettel megvilágítani az 5*4 méteres szobámat. Mondjuk az nem lenne hátrány, ha lehetne ezt a fényerőt szabályozni, ám ehhez nem ragaszkodok. Így van valakinek ötlete?

Nekem ilyenem van: https://xiaomi.hu/termek/xiaomi-mi-led-ceiling-light-okos-mennyezeti-lampa/

Vásárolható hozzá távirányító és a xiaomi home appból is vezérelhető telefonról. Elég jó fényereje van, maxra még nem is nagyon kellett állítanom és a színhőmérséklet is állítható. Úgy 2 hónapja használom, a tapasztalatok alapján tudom ajánlani. Vannak kínából rendelt távirányítós rgb és wrgb ledszalagjaim is, de azok maximum hangulatvilágításnak jók hozzá képest.

Ha ezt a mostani lámpa helyett fölteszem, akkor elméletileg állandóan be kellene lenni kapcsolva a hw kapcsolóval, és appból irányitani, vagy valahogy kezeli a falon lévő kapcsolót is (pl. ha ott felkapcsolom és áram alá kerül, mindig bekapcsol? vagy megvárja míg szoftveresen is rászólok?)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Falon lévő kapcsolóval is lehet ki-be kapcsolni és ezzel akár váltani a nappali és éjszakai mód között. Telefonos vagy távirányítós vezérléshez mindenképpen szükséges, hogy áramot kapjon, tehát a fali kapcsolónak felkapcsolt állásban kell lennie, hogy elérhessék az eszközök. Azt elfelejtettem említeni, hogy a Xiaomi Home alkalmazással lehet már különféle automatizmusokat és időzítőket beállítani. Ízlés szerint vezérelhető Google Home alkalmazással is és - bár még nem teszteltem - ez elvileg lehetőséget ad a hangvezérlésre (akinek erre van igénye). [ez nem fizetett reklám, csak próbálok minden infot leírni, ami hasznos lehet]

Nekem egy kb 5*5-ös nappalit világít meg egy lidlis kerek mennyezeti szabályozható fényerejű és változtatható színhőmérsékletű ufó. Van egy infrás távirányítója, ennek egy baja van, hogy a lámpa távirányítója bizonyos funkciókat vezérel a tévén, és vissza is. Így ha mondjuk sötétítenéd a szobát, kikapcsolja a tévét... :S Viszont egyébként nem rossz a fénye, és kellőképpen világos. Ha valami hasonló osramot nézel, az biztos jó lehet.

Az nem tiszta, hogy milyen típusú megvilágítást szeretnél és milyen célra. Fotózáshoz, vlogoláshoz, olvasáshoz, napi tevékenységekhez más és más kell.
Egy 100W-os hagyományos izzó kb 1300 lumennel rendelkezik, ez nagyjából 9 négyzetméter bevilágítására elég. Ha hasonló fényerősséget szeretnél, 140-150 lument kell számolnod négyzetméterenként.
5x4 méteres helység megvilágításához 4-8 120cm-es  T8-as foglalatú fénycső kell egyenletesen elosztva. Csövenként 40W-al számolva egy max. 320W.
Ugyanez ledes kivitelben, T8-as foglalatú, 2000 lumenes 20W-os csövekkel kivitelezhető, de legalább kétféle színhőmérsékletű kell, sakktáblásan elrendezve.
Ha akarod szabályozni a fényerősséget, akkor legegyszerűbb két vagy három ágra bontani, vagy dimmelhető csöveket venni.

Kínai piacos csövek 1600-2000 HUF/db, a hozzá való armatúra hasonló árban vannak. A dimmelhető csövek drágábbak, 3-6000 HUF körül vannak, plusz a dimmernek az ára.
Ha a pénz nem számít, akkor lehet márkás, színhőmérséklet, szabályozható színű panelokkal és csövekkel szórakozni, de a tapasztalat, hogy ezek élettartama kanyarban sincs a ráírtakkal.
Az okos megoldások abból a szempontból jobbak, hogy a szoftveres támogatásuk hamarabb szűnik meg semhogy elromoljanak. Cserében, némelyik minden felkapcsoláskor elbeszélget a kínai/whatever nagytestvérrel.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2020. 01. 08., sze – 17:13

A fénytechnikai részéhez nem értek, csak magamnak barkácsoltam otthon világítást. Próbáltam kerülni a kínai felhőktöl való függést.

Az Osram fénycsövek nagy része dimmelhető, pl ez is: https://www.celon.hu/fenyforrasok-1397/led-fenyforrasok-es-fenycsovek-1890/led-fenycsovek-1893/ledes-fenycso-szabalyozhato-substitube-connected-16w-g13-hideg-feher-4052899970557-osram-738208.html

Mellé bekötve egy Shelly dimmert (https://www.okosabbotthon.hu/shelly-dimmer) akár telefonról vagy gépről is szabályozható a fényerő, és ha a fali kapcsoló mögé kötöd a dimmert, akkor a sima kapcsoló is működőképes marad, de távolról is mindíg vezérelhető lesz, a kapcsoló állásától függetlenül.

És a Shelly nem kínai márka, EU-s cég, EU-s szerverek és fejelsztők, plusz nincs kötelezően felhöhöz kötve (lehetőség van rá, de megy nélküle is). API-t is adnak hozzá, akár magad is programozhatod, ehhez minden segítséget megadnak. Nekem otthon most 11 eszközük van bekötve, és eddig pozitív a véleményem róluk.

Nagy Péter

Én a bauhausban vettem kb 2 hónapja, de már nem látom a webshopjukban.

Egy kb 18 nm-es nappalit úgy bevilágít, hogy megvakulsz :-) Szabályozható a fényereje, és három lépésben a szín hőmérséklete is. Max 80W-ot eszik, talán 60 cm-es az átmérője, benne a ledek csigavonalban vannak felfűzve, középen a táppal.