Gartner: 10%-kal csökkent az iPhone eladások száma Q3-ban az előző év hasonló időszakához képest

 A Gartner szerint az Apple 2019 harmadik negyedévében kicsivel kevesebb mint 41 millió iPhone-t adott el. 2018 hasonló időszakában ez a szám majdnem 46 millió darab volt. Ez több mint 10%-os csökkenést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest (YoY). Az okok? A 9To5Mac szerint kettő lehet:

  • a vásárlói igények eltolódtak a csúcs (flagship) telefonokról a középmezőny (mid-range) irányába és itt az Apple-nek nem igazán van válasza az igényekre
  • a vásárlók kivárnak az 5G miatt

Részletek itt.

Hozzászólások

Nem csodalom. Az X, XS/XR olyan jo lett, hogy felesleges rola valtani.

Sikerult sullyedo spiralba rakni a ceget a "ha nem viszik annyira, emeljunk arat" politikaval. Rovidtavon lehet jo a dolog, a reszvenyesek oromkodhetnek az osztalekkal amig van lendulete a cegnek, de a piacon siman kikerulhetoek. Meglatjuk.

Szamomra az Intel uzletpolitikaja nagyon hasonlo, csak itt a kvazi monopol helyzet is sulyosbitotta sokaig.

En is ezt irtam, ertettem alatta. Jelenleg meg tart a meg lendulete, igy a darabszam csokkenest ellensulyozza az novekvo ar/keszulek. De eler egy pontot mindig ez a modszer, ahol hirtelen bezuhan (mindketto). Persze akar normalizalodhat is utana, amikor a nem arerzekeny reteg es a ceges vasarlok megmaradnak mogotte, de ez azert nem olyan, mint a korabbi szint.

Ez még rendben is lenne (hogy leesik 5%-ra). Azonban csak azok a luxusgyártók tudnak megmaradni ilyen alacsony részesedéssel, ahol gyakorlatilag nincs semmilyen hozzáadott érték. Például luxus táskagyártók, ruházat, stb.. Ahol már állandóan fejleszteni kell, ott nem szabad bezuhanni ennyire. Például lásd hova jutottak a luxus autómárkák!

Szerintem belátható időn belül az Apple elő fog állni egy midrange készülékkel, hogy ezt elkerülje, olyan 350-400 USD körül. Ez arra késztethet egy igen nagy tömeget, akik most 250-300 USD körül vesznek midrange droidokat, hogy egy "kisebb" extráért ők is részesei lehessenek a "luxusnak", még akkor is ha maga a telefon annyit sem tud, mint a 100-150 USD-val olcsóbb droid.

Szerintem teljesen mindegy milyen, csak legyen rajta egy alma logó és egy megfelelő árcédula. A célcsoport, aki váltani fog úgysem a feature-ök miatt vált, mert arról úgysincs fogalma. Még talán annyi, hogy legyen jó a szelfikamerája, hogy amikor osztja a csücsörítős képet, akkor ne egy festményt kapjon, ami lássuk be 2019-ben a barinők előtt ciki lenne. 

Szerintem nincs olyan, hogy luxus laptop. Még ha sokan azt is szeretnék hinni. Vannak drága laptopok, és szépek is, de luxus ebből nincs.

Ha a luxus-t értelmezzük, akkor azt láthatjuk, hogy amit lehet venni x huf-ért annak kb a  20x a luxus verziója, ahol a luxus szebb, jobb. Na ez nincs meg a laptopoknál mivel szép laptop van olcsón is, jó laptop is van olcsón, olyan laptop meg nincs ami szép és jó és csak drágán van.

A laptop tömegtermék. Másként nem éri meg. Nem kézzel készül, nem egyedi ami a  luxus ismérve.

Inkabb azt nezzuk meg, hogy az iPad / mac / iPhone felhasznalok hany szazaleka rohangal Androidos / ChromeOS-es / Windowsos masik eszkozzel; azaz az emberek csak telefon-t vesznek-e az iPhone-nal, vagy ecosystemet is?

En peldaul tudatosan epitettem magam kore Apple-t, mert ez az egyetlen platform, ahol kenyelmesen tudok laptopra/tabletre/telefonra/okostevere/orara stb. fejleszteni, ugyanazon eszkozzel.

Az iPhone nem feltetlen a legjobb telefon ami elerheto piacon. De az iPhone-nak van a legjobb ecosystemje...

szerintem a macbook eladasaiknak a jo teszet az ios fejlesztes huzza.

 

De amint az ios bezuhan olyan szintre ahova mar nem biztos hogy erdemes egy mpbilalkalmazast fejleszteni, a macbookra is bezuhan a kereslet. Amolyan spiralkent.

 

De teny, hogy szep es ertekelheto hardvert tudnak letenni az asztalra. Egy macbook pro touchpadje nagyobb nemelyik tabletnel!

Kar hogy nem az en izlesem (matt, ertekelheto csatlakozo felhozatal, pl ethernet, rugged kivitel, nem ilyen himestojas, jah es normalis linux tamogatas:)

De elvitatni nem erdemes. Akkora es olyan (gesture tamogatott, 3ujj) touchpadet nem csinal senki mas.

Es az awesomebar se hulyeseg. Bar a fizikai esc hoanya tenyleg ego. Meg a pgup es pgdn hianya is (pedig lenne hely).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én iOS-re és Androidra is fejlesztek játékokat, de amikor az iPhone volt az elsődleges telefonom, akkor is a Google ökoszisztémáját használtam. Egyrészt mert addigra már adott volt, másrészt akkoriban megbízhatóbban is működött.
Fejlesztőként meg lassan eladogatom az összes Apple terméket, mert egy Linuxos desktop gépen fejlesztek, amiben van dedikáltan a Catalinának egy RX 560-as videokártya és hardware passthrough-val, QEmu-n, egy második monitoron folyamatosan fut a Linux mellett a macOS is. Sokkal kényelmesebb így dolgoznom, mintha lenne egy másik gép, ettől függetlenül. A biztonság kedvéért a szekrényben van még egy Macbook, de ott porosodik már négy éve. Elég sok multithread-intenzív feladatot csinálok (renderelés, forráskód fordítás, stb.), ezért megnéztem, hogy egy Cinebench pont (CB) eléréséhez mennyit kell a boltban hagynom a különböző gépeknél. Ez a megoldás ár/teljesítmény szempontjából verhetetlen, mivel pl. egy 2018-as Macbook Pro esetén 1 CB az $1.09, addig az én jó öreg i7-6700-asom esetén $0.39. Szóval jól elvagyok én így, nincs szükségem az Apple vasra. Persze van több iPhone és iPad is az asztalomon a fejlesztéshez, de azokból is már csak akkor veszek újat, ha széthullottak. :)

Mire vagy kíváncsi? Ahogy írtam QEmu-t használok és reszponzivitásban teljesen olyan, mintha mondjuk egy másik iMacen dolgoznék. Megy a 3D gyorsítás, meg minden más is, ami a munkához kell. Én egy régi, négy éves i7-6700-ason használom 32 GB RAM-mal (16 GB marad a Linuxnak és 16 GB-ot kap a macOS). Ahogy feljebb írtam a macOS oldal dedikáltan kapott a RAM mellett egy Radeon RX 560-at hardware passthrough-val, amit csak ő használ, a Linux meg egy NVIDIA GTX 970-en fut. Nagy előnye pl. egy hagyományos workflow-hoz képest, hogy közös vágólap van a két rendszer közt, így egyszerű drag&droppal tudok fájlokat, vagy akár forráskód részleteket mozgatni a két rendszer közt.
Itt van "működés" közben. A nagyobb monitor (amin a 2.8-as Blender fut) a Manjaro Linuxom képe, a baloldali pedig az ugyanezen a gépen futó macOS Catalina. Mint látod, nem látszik különbség.
https://www.youtube.com/watch?v=fVqvZp_dEcs

Nem Hackintosh, hanem QEmu virtuális gép, hardware passthrough-val, ahogy feljebb írtam.
https://photos.app.goo.gl/kHNSsZrpebULhKeH6

> Mire vagy kíváncsi?

En arra, hogy ennek hogy van a legalis oldala?

Fejleszteshez kell egy secure device, ahova kapod az ellenorzo kodot, ez gondolom egy iphone (nekem ipad).

 

De macos-t kulon nem kapsz. Vettel egy legolcsobb mac minit(320khuf)?

Kellett valamit emulalni a qemu-ban az eredeti hardware-bol? (pl. mac address)

Vegez-e barmilyen ellenorzest a macos, hogy genuine a cucc alatta?

En egy macbook airt hasznalok portolaskor, de horror egy elmeny.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Alapvetően ez szürke terület. Az a helyzet, hogy az Apple nem foglalkozik ezzel ilyen szinten. Nyilván, ha Hackintosh-okat kezdenél nagy mennyiségben eladni, azzal már igen. Nem kellett semmit emulálni, megy alapbeállításokkal minden.
Van iPhone/iPad, meg Macbook és Mac minim is, de a utóbbi kettőt az elmúlt négy évben nem használtam a QEmu-s megoldás miatt. Szóval én ezalatt fejlesztek és ezalól is töltöm fel az App Store-ba a dolgaimat. Ha bekavar valamit az Apple, akkor meg előveszem a Macbookot és majd arról, de ilyenre nem számítok belátható időn belül. Nekik sem érdekük, hogy megnehezítsék a fejlesztők életét.

Ha már így belementünk, akkor... csináltunk pár tesztet Cinebench R20-szal, hogy melyik gép mit produkál multithread környezetben macOS alatt és mindezt mennyiért (ár/teljesítmény). Természetesen közte volt az én i7-6700-asom a QEmuval és egy Threadripper 2990wx is, szintén QEmuval.

Ez a grafikon az elért CB pontszámokat mutatja:
https://photos.app.goo.gl/zUPENBkjrLYdJNW76

Ez pedig azt, hogy a fenti sebességtesztekben mennyi dollárt kell a boltban hagynod 1 CB pontért cserében.
https://photos.app.goo.gl/AqzqKDYJArjsUHZZ9

Én most nagyon várom a jövő év elején megjelenő Threadripper 3990X-et, valószínűleg arra fogom lecserélni a régi i7-est. Biztató, amit a 3950X/3960X/3970X-ek hoztak most a 3. generációs Ryzen vonalon. Frankó kis QEmu alap lehet majd belőle.

Pont a részletekre.. :) Köszi.

Amúgy a legszebb az egész configodban a vágólap.. Mármint a 3d, stb az a must have, a vágólap az már extra és k. kényelmes lehet így.

Bármi olyanod van, amit nem érzel így jónak?

Key-bindingek hogy mennek? Mert pl a cmd+tab(talan win+tab), ha jól gondolom mindkét rendszeren használva vannak.

vagolapnal hogyan lehetett osszehozni a linuxos

2 vagolapot?

 

A swipe-os touchpad gesture-oket ( 3-ujjas legyezes) hogy mennek?

Nekem meg linux alatt se sikerult eletrekelteni:(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bocs, hogy ilyen lassan reagálok, de éppen deadline van nálunk. Szóval attól függően, hogy az egér pointered melyik OS képernyőjén van, annak a függvényében tudsz ctrl+c/ctrl+v, vagy cmd+c/cmd+v-t nyomni. Itt egy videó, amin mutatom a vágólapot működés közben:
https://www.youtube.com/watch?v=QxxT54p9eL0&
 

köszönöm (meg a github repot is).

 

Akkor ha jol veszem ki, akkor asztali gep, es a swipe-os gestureok (aminek touchpadnal van ertelme), elo se kerul, mint problema.

 

A secondary vagolap (kozepso egergombra beillesztes linuxon), pedig ha jol ertem, nem ertelmezheto a ket rendszer kozott.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én win pc-n dolgozom, linuxos szervereket adminisztrálok, otthon rpi-ről megy a minden is, privát használatra PC-t csak és kizárólag játékra bootolok, minden más iPaden megy egy külső billentyűzettel. 4. évében van az iPhone-om és nem akarom cserélni mert tökéletesen kiszolgálja az igényeimet, szépen összejátszik az iPad-el. Játszani javarészt ps4, de ha PC multi haverokkal akkor egye fene W10, ez havonta 2-3 alkalomszor 3-4 óra max, szoktam is anyázni hogy többnyire egy windows update + vga driver update-el indul a móka.

Van hackintosh install is a gépen de igazából olyan régen bootoltam be hogy már talán a jelszavára sem biztos hogy emlékszem (de mert keepass). 

Próbáltam droidra váltani de nem is gondoltam volna milyen dolgokat tartok alapnak a mindennapokban ami droid/ios között nincs meg szóval hamar visszakerült a kártya. Droidos tabletre pedig nem szeretnék váltani, anno próbáltam az nvidia shield-et, (ipad mini 1-ről mentem shieldre), de 2 hónap "mehh" után jött a mini 4.

Ellenben pl nem használok apple music-ot, családban sok droidos van és spotify valahogy működőképesebb volt az elején, most meg már lusta lennék átmigrálni az egész családot és újra betanítani hogyan működik.

Ellenben van 50 gigás tárhelyem havi talán 2 vagy 300 forintért. 

 

Hogy ez így mennyire teljes ecosystem azt nem tudom... de működik és iszonyat kényelmes.

Ha gyártót nézünk 3. hely. Másrészt azért a statisztika az statisztika.. mindenki a saját céljaira formálja.

pl afrika, india, stb ugye csak késöbb csatlakoztak az okos telefonosokhoz.. és mivel még Mo-nál is roszabb helyzet van arra felé helyenként, valószinüleg nem, az 50+ ezer forintos telefon ott a legkelendőbb.

 

https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/hungary 18 %

https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/europe 26%

https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/united-states-of-… 54%

https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/south-america 9 %

https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/worldwide 22%

 

Ha elosztjuk az öszeset 2-vel, még akkor sem olyan rossz..

A régebbi modellek túl jók lettek. Nincs miért lecserélni őket. A 7-es helyett nézegettem a 11-et, nem igazán hozott lázba. A kamerát nem használom eleget hogy amiatt lecseréljem.

"Everything fails, all the time."

de ez már az összes mobikra elmondható szinte. már a két éves ötvenezres telókról sincs sok ok váltani nagyon. igazából a mobiloknál eléggé végetért a gyors fejlődés korszaka. funkcionálsian olyan lényegtelen dolgok témák csak éveknóta mibt a noccs. tényleg használhatóságot érintő nagy dolgok nincsenek.

Te ilyenkor mirol beszelsz? Az ismerosi korben boven van 4-5 eves iPhone, ami kap security patch-eket, turheto az akkuidejuk, es nem is kifejezetten lassuak. Androidos telefonokrol ez elmondhato? Melyik kap gyarilag mondjuk 5 even keresztul update-eket?

LOL! Egy szóval nem mondtam, hogy iPhone-ról beszélek.
prion hozzászólására reagáltam: "de ez már az összes mobikra elmondható szinte"

Akinek nem inge, ne vegye magára, de akinek inge, az öltözködjön föl most már végre :)
Érzékenyen érintett a dolog? :D

no offense

Tegnapelőtt jártam egy igen nagy helyi techboltban. Black Friday hét van meg minden, a boltban tömeg volt, gurulós kocsival vitték a műszaki cikkeket. Pont telefont vettem én is, sorszámot kellett húzni az ügyintézőhöz, annyian voltak. A várakozás alatt kószáltunk az asztalok között, rajtuk a kirakott telefonok, okosórák, kiegészítők. Ami feltűnt, hogy volt két almás, két Huawei, két Samu, meg két futottak még asztal. A tömeg ellenére az almás asztalokhoz senki (de konkrétan nulla) ember ment oda, senki meg se nézte a kínálatot az alatt, amíg ott várakoztunk. Szemben a többi asztal körül folyamatosan 8-9 ember nyomult. 

Mondtam is a feleségnek, hogy hogy változnak az idők,  emlékszem még hajnalban sorban állókra almás bolt előtt, most meg nézze meg senki oda se megy a termékeikhez.

Csaba

A neten terjed egy kép (most nem találtam) ami mutatja, hogy egy Kínai bevásárlóközpontban egymás mellett az Apple és a Huawei boltja. Az utóbbi tömve vevővel, az előbbiben pedig csak a személyzet lézeng. Elképzelhető, hogy csak egy akció volt, de azt gondolom mutatja, hová vezet a gőg és az alázat "harca". 

 

Íme:

https://9gag.com/gag/aKd4e7W/rip-apple

+1

Ahol én jártam, ott is többen nézegették a Samsung és Huawei telefonokat, mint az Apple-t. Pedig az S10, a Note 10, vagy a P30 (Pro) egyáltalán nem olcsó telefonok. Személyes véleményem szerint az iPhone11 hátulja nagyon csúnya lett. Az S10 és a P30 is elég szép, a Note 10 pedig gyönyörű. Az a helyzet, hogy mind kölcsínyben, mind belbecsben a Samsung már nem az Apple-el verseng, hanem a Hüvelyessel. Elmúltak már azok az idők, amikor az Apple tulajokat azért irigyellték a többiek, mert nekik volt a legszebb telefonjuk. A Samsung nagyott dobott az S6 Edge-gyel, saccra az S8-cal vette át a vezetést, amit azóta is őriz. A Huawei nagyon feljött, közben az Apple pedig nagyot hibázott a 11-gyel.

Nyilván az ember nem csak külső alapján vesz telefont, de az Apple nem engedhetné meg magának, hogy a távolkeleti gyártók lehagyják.

Továbbra sem értem, hogy a hup-on mi a hír-értéke annak, hogy a telefongyártóknak mi az aktuális piaci részesedése.

Értem. Ja várj, nem.

Nem hiszem, hogy egy gyártót/terméket stb egy Trey szintű szakember útál, mert érzelem bevitele, heves vita kezdeményezése ilyenek miatt szerintem amatőr.
Az sokkal valószínűbb, hogy mást hergel vele és közben jól szórakozik :) (és így én is)

Van mindenféle eszközöm. Két MBP, Linuxos gépeim, iPhone-om és Androidos telefonom is.
Használom amíg jól teszik a dolgukat, de elfogadom, hogy semelyik sem tökéletes.

 

Biztos újonc vagy itt, de itt nem hírek vannak, hanem témák, amik engem érdekelnek. Ha téged nem érdekelnek, azt (nem) szomorúan hallom. Max. azt tudom tanácsolni, hogy a téged nem érdeklő hírekbe ne kattints bele (főleg ne strapáld magad azzal, hogy bele is kommentelsz). Ha csak bizonyos témák érdekelnek, akkor javaslom a csak számodra érdekes hírcsatornák követését. Ha az is túl off számodra, akkor indíts neked tetsző témát a fórumok valamelyikében, vagy írj egy blogbejegyzést.

Ha pedig egyik sem érdekel és ennyi lehetőség között sem találod fel magad, akkor felmerül a kérdés: mi a faszt keresel itt?

trey @ gépház