BME680 + BSEC + Wemos D1 mini + Deep sleep

Sziasztok!

Használt már valaki BME680-at deep sleep-el, BSEC library-vel? A gondom az, hogy időbe letik, amíg a gáz szenzor kalibrálódik
(az accuracy kb 5 perc után lesz 1-es, több óra után 3-as, ha jól értem a 3-as jelenti, hogy végetért a kalibrálás),
és ez a folyamat deep sleep utáni ébresztéskor mindig újraindul. A BSEC libyrary-t használom, el lehet menteni egy state-et, ezt elmentettem az RTC memóriába, és
úgy látom, hogy szépen túl is élte a deep sleep-et, de hiába állítom vissza a BSEC-nek, nem ér véget a kalibrálás. Gondolom az újrainicializálás miatt lehet.

Ezt az egészet egy 18650-es aksiról szeretném üzemeltetni, ezért kellene a deep sleep, de eddig a fenti problémát nem sikerült megoldani. Van esetleg valakinek ötlete/tapasztalata a dologgal? A bosch-os forumokon nem lett meg sajnos a megoldás.

Köszönöm

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 02., szo – 09:46

(törölve)

Nem hiszem hogy ezt meg lehetne oldani. A gáz szenzort konkréten csak nézegettem, de mivel környezeti adatokat dolgoz fel nincs más módszer mint hosszú mérések után átlagolt kalibráció. Talán annyit tehetsz hogy ritkábban indítod el - mondjuk napjában 2x - de ennek nincs sok értelme.

Azt tudod pontosan mit is mér a gáz szenzor? - mint mondom csak átfutottam a doksit, engem inkább a páratartalom mérés érdekelt, mivel a bme280 -ban 0°C alatt nem megbízható.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az miben nyilvánul meg, hogy a BME280 0°C alatt nem megbízható páratartalom értékeket produkál?
Nem csak arról van szó, hogy lecsapódott rajt a pára?
A BME680 vagy pl. AM2301 jobb ebből a szempontból?

Egyébként eléggé ködös, pontosan mit is mér a gázszenzor... mármint azt írják, hogy a gáz "ellenállását" méri, ez kiolvasható nyers adatként a szenzorból.
Ez a BSEC viszont egy zárt library, ami különféle varázslásokat végez a neki átadott adatokon - tehát a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás és a "gázellenállás" adatok valamilyen feldolgozása után kiköp egy IAQ értéket (meg egyéb, kompenzált értékeket is persze), amivel a helyiség levegőminőségére lehet következtetni. Ehhez viszont adott időközönként adatokra van szüksége, és egy-egy mérés előtt nem baj ugye, ha mérésre kész állapotban van a szenzor (gázmérő része is).
Ha jól emlékszem, talán 5-percenként kért adatokat az "alacsony fogyasztású" üzemmódja - régebben foglalkoztam vele kicsit.

Anno a BME280 adatlapjából szűrtem le - hasonlítsd össze a két adatlapot (280 cs. 680). Grafikonon is látszik
Az AM2301 -et nem ismerem eléggé, de mintha az nem mérne mondjuk légnyomást.
A gáz "ellenállását" méri - nem semmi lehet, a gáz ellenállása nagyon magas. Az ilyesmit leginkább nagyfeszültséggel mérik (már ha értékelhető adatot akarnak). Így érhető, hogy a precíz mérés kedvéért, akár órákig gyűjtögethetik az adatot.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az AM2301 csak páratartalmat és hőmérsékletet mér.

Egyébként eléggé hasonlónak tűnik a kettő... BME280-nál 0 és ~60 fok tartományban ír 0..100% páratartalmat, -20 fokon ~84%, -30 fokon ~75% körül írja a mérési tartomány tetejét (hasonlóképpen a ~60 fok feletti tartományban is csökken).
BME680-nál meg annyit látok, hogy 0..65 fok közötti tartományban a legpontosabb, fölötte és alatta 10..90% között, de grafikont nem látok.

Ezt az egészet egy 18650-es aksiról szeretném üzemeltetni, ezért kellene a deep sleep, de eddig a fenti problémát nem sikerült megoldani. Van esetleg valakinek ötlete/tapasztalata a dologgal? A bosch-os forumokon nem lett meg sajnos a megoldás.

Ha a b-VOC szenzort is használni akarod értékelhető pontossággal, akkor felejtsd el az akkumulátoros táplálást, legalább másfél perc kell neki számottevő pontossághoz.

Köszönöm szépen a válaszokat! Egyébként úgy veszem észre, hogy a varázslással kinyert IAQ érték kb. jól mozog, szellőztetés is látszik, a rossz levegőt is mutatja. Az aksis megoldást elvetettem, bár a Bosch reklámokban kb csak az elképzelhetetlen szabhat gátat ennek a szenzornak. Valaki csinált egy díjnyertes terméket is, ahol a mobil telefon tokjába rejtette a szenzort, és jelzett a mobil, a rossz a levegő. 

Amúgy valahogy úgy képzelném el, hogy a mikrokontroller deep sleep-be megy, a szenzor meg jó lenne, ha kapcsolna le, hanem alacsony fogyasztású módban futna tovább. Ha a mikrokontroller feléled, akkor "kapcsolódik", és lekérdezi az adatokat. De nem találtam erre lehetőséget. Vagy két "futás" között elmentem a státuszokat, és akkor ott tudja folytani a szenzor, ahol abbahagyta.

Azért ugye az megvan, hogy mobil eszközökről van szó. Akár átrepülheti a földet, teljesen más körülmények között ébred és kezd el analizálni - minden addigi mérése kuka.
Persze te nem erre szánod, megpróbálkozhatsz más érzékelő kombóval, mert eddig ez a legösszetettebb és sokoldalúbb. Úgy tűnik ez az ára.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

a szenzor meg jó lenne, ha kapcsolna le, hanem alacsony fogyasztású módban futna tovább

Lehet álmodozni ilyenről, de 320 °C a szenzor b-VOC blokkjának a hőfoka, ezt fenn kell tartani, ami nem megy alacsony fogyasztással. Nem azért ennyi idő a megbízható és pontos mérés, mert balfaszok, hanem mert ennek fizikai okai vannak.

@tovis @_Franko_ Igen, igen, de az adatlapját nézem a szenzornak (https://cdn-shop.adafruit.com/product-files/3660/BME680.pdf 3. 8. és 21. oldal), és két mérés között a szenzor is aludni megy. Ha jól látom "Low power" módban 3s-onként ébred fel, és 0.9mA az átlagos fogyasztása, "Ultra low power" módban pedig 300s-onként mér, és 0.09mA az átlagos fogyasztása. Én nem szeretnék mást (szerettem volna) elérni, csak azt, hogy amíg ez az eszköz dolgozik, majd aludni megy, addig a mikrokontrolleremnek se kelljen ébren maradni. 

Egyébként most nézem, 2017-es dolog, hogy i-BLADES "okos" telefontokba tették, és az is aksiról megy valahogy, ezért gondolnám, hogy nem szabadna sokat fogyasztania aksiról.

Hogyne, de az a szenzor egészére vonatkozik, hőmérsékletet, páratartalmat és nyomást szinte azonnal tud pontosan mérni. Levegőminőséget nem tud így pontosan mérni és ez benne is van a specifikációban.

Egyébként most nézem, 2017-es dolog, hogy i-BLADES "okos" telefontokba tették, és az is aksiról megy valahogy, ezért gondolnám, hogy nem szabadna sokat fogyasztania aksiról.

Miből gondolod, hogy 5 percenként mér?