Okosóra akkumulátordagadás

https://i.imgur.com/uudXyqm.png címen látható Xiaomi Amazfit okosórám a napokban megadta magát. Működik ugyan, de az akkumulátora kinyomta a kijelzőjét.

Hamarosan viszem vissza garanciába, de szeretnék felkészülni, hogy mivel akarják majd lerázni magukról a terhet.

Az órát víz nem érte, maximum az izzadság. Futáshoz használtam.

Mitől dagadhat fel egy ilyen Li-ion akkumulátor? Sérüléstől? Víztől? Mennyi idő alatt dag fel? Én egy héttel ezelőtt már annyit láttam, hogy a kijelzőn lévő képet elkezdte torzítani. Gondolom, már nyomta alulról.

Ha jól tudom, ez a dagadás valamiféle védelem, hogy a lithium ne folyjon  ki. Akkor ez akkusérülés? Vagy gyári hiba lehet?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 10. 28., h – 12:01

Semmivel nem tud lehúzni, ez egy sz*r aksi volt, azért dagadt fel, és még lakástüzet is okozhatott volna, vagy komoly sérülést a kezeden. Neked nem hiszem hogy kellene magyarázkodnod. (És nem is kell foglalkoznod vele, hogy mi okozta a hibát.)

http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/23589

"A kötelező jótállás egyedi szabályai

Ilyen például a bizonyítási kötelezettség, mely a kötelező jótállás teljes egy éve alatt a vállalkozást terheli, vagyis ha vita van Önök között a tekintetben, hogy a hiba gyártási eredetű-e vagy a helytelen használat következménye, úgy a vállalkozásnak kell bizonyítékkal (pl. szakvélemény) alátámasztania, hogy mi okozta azt. "

Én egyszer egy törött gyerekülést vittem vissza (szerintem nem egy normális gyerekre volt tervezve, és eltört), és "szakvéleménnyel" próbálták alátámasztani, hogy a mi hibánkból tört el. Kiderült, hogy a szakvéleményt a boltos férje írta, mert Ő szervíz, és így a szakértő is. :) Én ezt nem fogadtam el az összeférhetetlenség miatt. (Az egyik alkalmazott súgott, hogy ki kicsoda, szóval érdekes hely volt. :) ) Szóval az ilyenre vigyázz.

De ne abból indulj ki, hogy le akarják rázni a terhet, szerintem ez ritka eset, egy normális bolt esetén.

Rövidzárnál is igy felpuffad. Egyszer sikeresen felszúrtam a csavarhúzóval egy laptop akksit, szerencsére nem robbant fel, csak kifújta a füstöt a lyukon :D

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Szerkesztve: 2019. 10. 28., h – 13:03

Nekem is ilyen órám van... de nem volt vele hasonló probléma egyelőre. Pedig én abban is zuhanyzok rendszeresen, illetve medencében is járt már. Nálad mennyi idő után jelentkezett a dolog?
Szerk: ugyan Amazfit de nem ugyanez a tipus van nekem.

Gyári töltövel töltögetted? Mert ha nem, az baj.

Számomra is félelmetes amikor meglátok egy töltés alatt lévő telefont pl az ágyon... Itthon a feleségemnek is ezt  egyszer kétszer el kellett mondanom ,hogy a telefont/laptopot ne már a hálóban töltögesse az ágyon, hanem tegye valamilyen kevésbé gyúlékony helyre(persze az étkezőasztal sem jobb sokkal) . De amikor elmegyünk itthonrol én minden töltőt és töltés alatt áló dolgot kihúzok. a router meg a raspi pedig fém rack-ben van. talán nem okoz tüzet. Egyébként szerintem simán akksi hiba, ha gyári spéci töltövel volt töltve nem hinném, hogy garanciális gond lenne.

Ez jól hangzik, de h néz ki a valóságban? Nem lehet mindig mindent kihúzni - ez kész őrület lenne! Eddig az alapján volt berendezkedve az életünk, h ezek dolgok bedugva vannak és nem okoznak bajt. Lehet h ezt most felül kell vizsgálni! El kéne pár tipp h lehetne biztonságosabbá tenni a dolgot! Tegyem tepsibe a hosszabbítókat?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Dehogy kell tepsibe tenni azért van az ésszerűségnek is határa, bár telefont akkor sem töltök pl ágyon. Az a véleményem, hogy van a kereskedelemben kapható elektronikának legalja, főleg az olcsó kinai.. volt úgy, hogy a frissen beüzemelt gép(nem számítógép)  tápja üzembe helyezés után kb 10 perccel konkrétan kigyulladt. Még jó hogy ott beszélgettünk mellette. Korábbi munkahelyemen volt műszerész csoport is, időnként bejártam hozzájuk,  meg egyszerűbb dolgokat azért javítgattam  is. Ott azért láttam pár érdekességet, talán épp onnan jön ez a félelem.. Pár hete volt egyébként hir, talán a hvg-n, hogy egy telefontöltő okozott tüzet. Monduk ha nem töltök telefont akkor azért kihúzom a konektorbol is a töltőt. A tvt is kikapcsolom, nem standby modban hagyom, de pl a pc és a monitorok mindig áram alatt vannak  router természetesen szintén.

De hogy mennyire nem csak ezen múlik: a múlkor az emeleten felkapcsoltam egy viszonylag ritkán használt ledes spotot ami a menyezebe van süllyesztve. Erre lecsapta a kismegszakitot-> zárlat. Mondom mi ez? Kiszedem a lámpát erre látom elrágva a kábel..... valami rágcsáló beköltözött a padlásra.... következő hétvégén végignéztem a padláson, a villanyszerelő legalább lépésálló csőben vitte mindenhol a kábelt, és azt nem láttam megrágva, leszámítva spot kb 15 cm-es szabadon álló vezetékét. De az összes utp amit behuztam abba mindbe belerágott az a dög.

Úgyhogy ha paranoid lennék akkor nem is lenne áram a házban....:) És sok múlik a szerencsén is.

Viszont a macskát felzártam esténként pár órára a padlásra....

Imádom ezeket az olcsó kínai a szar, vegyél minőséget.

Nekem a gyári Samsung telefontöltőm ment tönkre. Szétszedtem, és akkor derült ki, hogy úgy csatlakoztatják az elektromos panelt a 220-as villához, hogy semmilyen forrasztás nincs. Egyszerűen a panel hozzászorul a villákhoz.

Idővel persze elkezd minden mozogni, hol érintkezik, hol nem ... Nem vagyok műszerész, de szerintem ez eléggé szikra-forrás gyanús ... Én ezen a töltőn kívül még nem láttam ilyen igénytelen kivitelezést. És nem alsókategóriás samsung mellé adták.

Tehát nem hiszem, hogy a trehány megvalósítás árfüggő lenne.

Sajnos az utóbbi idők termékei alapján a Samsung cuccok inkább emlékeztetnek néha az olcsó kínai minőségre (Note7, Robbanós mosógép, Galaxy Fold, stb...).

Persze ez nem általános, de az utóbbi időben egyre gyakrabban adnak ki valamit kellő tesztelés nélkül. Persze érthető, hiszen egyre olcsóbban lehet kapni olyan kínai gyártók termékeit, amik már egész jó minőséget képviselnek, így nekik is faragni kell a költségeken / fejlesztési időn, hogy versenyben maradjanak.

Nagy Péter

Szerintem szinte mindent kellő tesztelés nélkül adnak ki, gyorsan kifossák a terméket és jön a patch....ezzel addig nincs gond amig tv-dben pl nem tudsz csatornát rendezni normálisan, max bosszant. De megjelent az autoiparban is a dolog ahol azért más a gyerek fekvése. Félek egyébként az autoiparba berobbanó egyre inkább komptutervezérelt dolgoktól, főleg, hogy a jövő az, hogy rákötjük az autot a netre és folyamatosan online.... gondolj bele fogsz egy motort, rákötöd a kocsi kormányművére, computerrel vezérled, és még a tetejében a netre kötöd.

Érdemes szétszedni egy kínai led izzót, nem sok felesleges alkatrész van benne. Vagy milyen quick charge 3.0 telefontöltő jön ki 400 Ft-ból, amit ezért a pénzért még ide is szállítanak Kínából? A probléma az, hogy ha veszel egy drágát, akkor sem tudhatod, hogy az nem egy ugyanilyen.

Nekem is volt valami a padláson, elrágta az Internet kábelt, nagyon örültem neki. Felvittem egy csomó egér/patkánymérget. Legközelebb mikor felmentem, akkor semmi nem volt meg abból, amit letettem.

A probléma forrása egyébként mindig és mindenhol a spórolás. Jobban mondva a profitmaximalizálás. Lehetne a csoffadt műanyag kábeleket is fémköpenybe rakni pluszban, aztán nézegethetne az egér. Senkinek nem éri meg. Inkább égjen le egy nap a ház, a biztosító meg majd fizet, vagy nem.

Nekem konkrétan tele van már a tököm azzal, hogy minden szar, inkább lemondok a sok fölösleges szarról, és nem ér csalódás. Itt már nem a villanykábelekre gondoltam :)

Van több dolog is ami folyamatosan be van dugva és tölt pl ilyenek laptop; normál vezetékes, de hordozható telcsi; vezeték nélküli fejhallgató; vezeték nélküli billentyűzet. Elvileg ezek így lettek tervezve, h be van dugva és a töltőn pihennek. Vannak dolgok amik be vannak dugva és stand by-ban várokznak PC;monitor;tv. Vannak dolgok amik be vannak dugva és 7/24-ben mennek  hűtő; router + külső wincsi külön táppal; ledes lámpák. Vannak telefon töltők bedugva üresen.  Vannak dolgok amik be vannak dugva szintén, de kikapcsolt állapotban.  Általában márkás cuccok, de van kínai is. 

Már agyalok rajta, h tudnám biztonságosabbá tenni. Új hosszabító/elosztók lesznek kapcsolóval.  A töltésre valahogy kialakítok egy helyet és amit lehet az ott lesz töltve fém tálcán. 

Jó h felmerült ez a topik, én is olvastam a tűzesetet asszem Pilisvörösváron volt a telcsitöltő miatt. Nem szeretnék úgy járni! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Amúgy nekem is ilyen órám van, és teljesen jól működik, már mindent kibírt.

Azt gondolom, hogy kifogtál egy rosszat, nekem a GPS is jó szerencsére. Még annyi, hogy szerintem ezt cserélik, meg lennék lepve, ha javítanák (és Te is a cserét kérd). Lehet hogy most tesznek bele egy új aksit, és nem az aksival volt a gond, hanem az óra engedte túltölteni az aksit, és azért ment tönkre. Jobban jársz, ha kicserélik az egészet. A másik kérdés, ha javítják, az ugyanúgy vízálló lesz?

Nálunk a gyerek kapott egy Blitzwolf okosórát, szerintem nem olyan jó mint az Amazfit, de a leírásokban mindenki odavan érte, mi meg kifogtunk egy selejtes darabot. Hasonló félelem van töltéskor, úgy látom, hogy dagad/feszül az óra háza, feltöltés után körülbelül 1 nap alatt lemerül, szóval valószínűleg rossz benne az aksi. Időnként elkezd rezegni, és nem akarja abbahagyni. Ez éjszaka nagyon szuper.:) Elvettem tőle, hogy ne gyújtsa fel vele a házat.

Ez az Amazfit BIP, ugye? Ez elvileg IP68-as, a WIKI-t nézem:

6: Teljes mértékben védett por ellen

8: Víz alatt folyamatosan használható (egyedileg a gyártó által meghatározott értékek szerint, általában 1 és 3 méter közötti mélységben 30 percig)

Szerintem ez jelenti azt, hogy normál használat mellett (fürcsi, medence, stb..) vízálló.

Megpróbáltam én is utánanézni, és valóban IP68-at írnak. Valami miatt én úgy emlékeztem, hogy csak cseppálló. Anno megnéztem, mert evezni is akartam benne. Úgy látszik, rossz helyen néztem. De jó tudni! Akkor biztos nem az én saram. :)

Talán az lehetett az ok, hogy úszni nem szabad benne?

Szerintem úszni is szabad benne, mert IP68-as. 

Ha ezt a szervíz miatt kérdezed: Szerintem ne foglalkozz vele, hogy mit szabad és mit nem szabad benne csinálni, mindent jól csináltál, és ne is menj bele ennél mélyebben a részletekbe (úszás, stb..). Ez mégiscsak egy IP68-as sportóra, nem a vitrinben tartod, hanem a kezeden volt, és ettől nem mehet tönkre. Cseréljék ki, mert rossz az órád, Te nem rontottál el semmit.  [pont]

Nekem most nincs a kezemen, de úszást nem mér véletlen? Kicsit vicces lenne, ha mérné, de úszni nem lehetne vele! :) Szerintem még hivatalos reklámot is találsz (de lehet hogy az a mi-band volt, amit láttam), amiben úsznak vele.

Én úgy gondolom, hogy rossz volt az óra, túltöltődött az aksi, vagy zárlat volt valahol. Cseréljék ki, és akkor lesz egy jó órád. 

Arra tényleg figyelj, hogy ne egy használtat kapj vissza, ha a legkisebb sérülés is van rajta, akkor azt ne fogadd el.

Azért nem irigylem azt, aki egy feldagadt aksi által szétnyitott órát, arra hivatkozva nem akar kicserélni, hogy biztos a Te hibád, hogy víz ment bele, mert biztos úsztál vele, és úszáskor nagyobb nyomás éri. Ezt biztos nehéz lesz bizonyítani. :) (Igen, mehetett bele víz, de ha víz ment bele, akkor az inkább azért volt, mert feldagadt az aksi, és feszítette az órát belülről, vagy szétnyílt. És ha bármi ilyet látnak, akkor az ezért van.)

Ez jó! Erre nem gondoltam. Attól tartottam, ebben is van víz-detektáló, mint a telefonokban, és ha az elszíneződik, akkor nem garis. Persze azt is mondhatják, hogy a feldagadás csak a víztől lehet, így nem lehet, hogy a feldagadástól ment bele a víz. (Tudom, túlaggódom.)

Mutatok egy édeset. Hogy mennyire a szívem csücske ez a cég...

Dell Latitude E5450 BIOS A22 Changelog, 18 oct. 2019. Kemény 4++ évvel a gyártásba kerülés után.

" Enhancements: - Updated the Embedded Controller Engine firmware. - Modified battery algorithm to prolong lifespan and minimize risk of swelling."

Rendszeres. Apple iphone tipikus hiba. Gaz szabadul fel a nagy terheles alatt, toltes vagy merites kozben, plusz nagyban hozzajarul, hogy ha "ejszakai toltes" mod van. Aka este radug reggel levesz. Nem szeretik, nagyon. Teszt farmban allando jeleggel van 5-10 ami lufi, robbant is mar, az kukabanat is lett. Ki nemgyulladt semmi, de ektelen budos es forro, aka kezedre raeg.
Kiserletet is futtattam vele hogy legyen tuzijatek, de sajnos a viz nem segitett. Szokott.

Ps: Igen ovatosan furcsiznek vele a helyedben, a kezemen sem tartanam. Amikor eg, kb mint a termit.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Úgy érted, hogy a felhasználó felé kijelzett "100%" nem egyezik a gyári 100%-kal, vagy úgy, hogy a kijelzett 100%-ot nem éri el a töltés?
Az én gépemen nincs olyan kézzel állítható okosság, hogy csak {n}%-ig töltse.

Nálam ezt szokta kiírni:
Akkumulátor töltöttség: 100%
Teljes tervezett töltés: 3220 mAh
Teljes töltés: 2406 mAh
Pillanatnyi töltés: 2406 mAh
Pillanatnyi áram: 0 mA
Jelenlegi feszültség: 12,478 V

Már több éves, és a teljes töltés lefelé tendál.

Tudott dolog már jópár éve, hogy nem tesz jót az akkunak a 100%-os töltöttség.

A Thinkpad vonalon régóta elérhető funkció a töltés megállítása, tipikusan 80%-on. Illetve annak elindítása x % alatt. Egy ismerősöm sacc 3 éves Lenovo telefonja is tudja ezt. Mostanában implementálták az IOS-be is, hogy ne tartsa sokat 100%-on, hanem közvetlen ébredés előtt töltse csak fel odáig.

Igen, elképzelhetőnek tartom, hogy van olyan akkupakk ami simán hazudik 10%-ot annak érdekében, hogy hosszabban éljen.

A 2 forintom: A saferproducts.gov-on vannak ilyen jelentések, és az Iphone és Samsungokból van a legtöbb, persze az eladási darabszám miatt is lehet ez. Amikor én néztem nem tudtam egyértelműen megállapítani hogy a többi márka jobb nála, bár azokról tényleg nem volt report. Egyedül a Nokia volt az ami jobbnak tűnt mert  talán abból többet adtak el, de kérdés, hogy akkor mekkora volt a bejelentési hajlandóság.

LOL

láttam én már mindenféle telefonban felpuffadt akkut, iphone volt a legnagyobb arányú? Igen, de csak mert a többiből a teljes életciklusa alatt nem adtak el annyit mint az egyik fajta iphoneból az első héten a megjelenést követően, ez litium akku hibajelenség, ha 10 millió eszkozről beszélünk akkor az 1 ezrelék több lesz mint 100 000 eszköznél.

Hol vetted? Ha Lurdy akkor készülj arra hogy át akarnak majd baszni és adnak egy használt cserét ami már egyszer szervizben volt.

Igen igen, átveszik és jelentkeznek. Vagy vissza ragasszak, amit nem lehetne mivel vízálló (ha ez épp vízálló most nem tudom) vagy kapsz egy cserét ami egy bontott lesz. 

Ha jót akarsz akkor koveteld azt hogy a boltból kapj egy origi-t. 

Nekem a band3 nal volt ez és olyat kaptam aminek rossz volt a képernyője, de ritkán jött elő és kicsit karcos is volt :D majd némi trollkodás és telefonok után adtak egy origi-t boltból.  

Egyszer egy feltöltött 18650-es cellát átlőttem. Kb 2 másodperc alatt vörösre izzott teljes terjedelmében és kb. 40 centis lángot okádott. Hát meglepődtem..

Az akkukkal nem sok tapasztalatom van, de azok az élettartam teszt kamrák amelyekben szabad LiIon akksiva ellátott berendezést vizsgálni: gáz érzékelővel vannak ellátva amire rá van kötve egy 2m3 es illatosított CO2 palack ami ha jól emlékszem 800ppm nél el árasztja a teret, duplán megerősített zsanèrok az ajtaján, a tetején pedig hasadó szelep, egy 0.02 baros állandó, s egy 0.2baros vész szelep... Ja és a gép fala 2x2mm rozsdamentes acél.... Valszeg poénból.

Amióta a fentemlitett gyártónak sport órája van, mindegyikből szereztem, soha semi gondom velük. Az is igaz, én az egyel magabb kategóriát jobban szeretem (Pace, Stratos, GTR).

 

Sz

Visszakaptam a javított órát. Gond nélkül megcsinálták.

Azonban azt mondta a szervizes, kijelzőt cseréltek... Ami ugye lehetetlen, mert a feldagadt akku mellé a jó kijelző sem férne el. Ráadásul a kijelző hibátlanul működött, még azután is, hogy kinyomta az akku.

1 - Nem értem, hogy miért mond mást a szerviz, mint amit tényleg csinált.

2 - A visszakapott készülék párosítani akarja magát. Azt mondták a szervizben, hogy a telefonról töröljem a régi eszközt, és utána párosítsam ezt. Ez azt jelenti, hogy alaplapot is cseréltek? Vagy ettől még lehet, hogy ugyanazt az alaplapot kaptam vissza, amit beadtam? Ki lehet ez deríteni valahogy?

A settings-ben az about menüpont alatt ott van a bluetooth address. A régi eszközét meg esetleg meg lehet nézni a telefonon. De közben rájöttem, hogy ha törölni kell a régit, akkor ez nem ugyanaz, mert az csatlakozna. (Szerintem nem ugyanazt az alaplapot kaptad vissza.)

Csak, hogy a pontosan lássátok ti is a technológia csodáját. Eddig ezekről a Xiaomi Amazfit BIP órákról azért alapvetően jókat hallottam, mint ahogy itt is írtak róla pozitívan.

Hát kipróbáltam az új órát. 18km futás ... 11km után leállt a mérés magától. Olyannyira, hogy még az addig megtett utat sem tárolta el ... Amúgy úgy tűnik, mintha működne, csak épp ... Az előző legalább végig mérte a távot, még ha néha elég pontatlanul is.

Akkor ez most tényleg ilyen minőség, vagy én vagyok ennyire peches?

Én kizárólag értesítésekre, lépésszámlálásra és idő mutatására használtam, semmilyen GPS-hez vagy pulzushoz kapcsolódó funkcióra nem.

Így bírt 35+ napot egy töltéssel és tökéletes volt. Gondolom sokan voltak így vele, ezért is jött ki a BIP Lite (GPS nélkül).

Most váltottam GTS-re, itt is hasonló funkciók lesznek csak.

 

GPS-es sportolós cuccokra vegyél Garmint ;)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Igen, úgy emlékszem, annak idején néztem a Garmint is, mint sok más órát is, de ebben a fizikai mérettartományban csak 5-6-8 órás GPS időt tudtak kínálni. Amelyik már tudott 20 órát, az meg már tele volt olyan ezer extra funkcióval, amire semmi szükségem nem volt, és emiatt az órák mérete is egy nagy bumszli lett, amit meg semmi kedvem a karomon hordani. Ez a ránézésre hivalkodom, hogy sportórám van, nem az én stílusom.

A transzfelktív kijelzőről már nem is szólva...

Tehát, ha tudnék egy ilyen méretű, traszflektív kijelzős, 20 órára képes GPS-es karórát, lehet, váltanék, de sajnos eddig ilyet nem találtam. Persze, ha ez meg nem használható, akkor úgyis kénytelen leszek.